☑ Pravila foruma i savjeti

Bosnjacki Ulcinj

Razum
Član

Re: Bosnjacki Ulcinj

Post Postao/la Razum » 25 dec 2012 22:43

Zmaj je napisao/la:Hvala @Razum na lijepoj reportazi! :)
Imam jedno pitanje a to je gdje si najvise svrbski zastava i propagandske slike/tekstove vidio?
Sta misle Albanci o crnogorcima, jesu li dobri odnosi? Kakav je odnos izmedju smrda i crnogoraca na moru?
Kad je Ulcinj u pitanju, tu nema smrdskih zastava uopće. (Poneku sam gadljivu trobojku vidio u Petrovcu n/M i Sutomore; to je zapadno i od Bara.)
Ono što sam ja vidio za skoro mjesec dana tamo, iz tri puta, je:
- Neko je plivao na plaži Valdanos i pjevao "Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala". Ja sam mislio da je to ironija, jer zaista Srbija je jako mala danas.
- Kako sam čuo, šefica Ženske Plaže je Beograđanka.
- U radnji gdje sam imao neugodno iskustvo opisano ranije, vlasnici su imali ružna imena i govorili su ekavicu - dakle Srbistanci.
Nigdje više nisam primijetio te Serve.

Crnogorci se drže državnih insititucija. Poklopili su solanu, koja je sad privatna, ali mislim da je pred bankrotom, ako već nije stala.
Pokušavaju privatizirati što više mogu. Vojno odmaralište Valdanos se prodaje već dugi niz godina, ali nema ponude. Ono što je državno u Ulcinju,
oko toga se jate Crnogorci. Nije njih baš puno. Evo zvanični rezultati popisa u 2011:

Albanaca 14,076
Crnogoraca - 2,478
Bošnjaka/Muslimana - 1,219
Serva - 1,145

Roma - 159
Egipćana - 73
Hrvata - 45
Bosanaca - 31
Jugoslovena - 17
Makedonaca - 16
Mađara - 13
Rusa - 10
Serva-Crnogoraca - 10
Crnogoraca-Serva - 9
Nijemaca - 6
Crnogoraca-Muslimana - 5
Muslimana-Crnogoraca - 5
Slovenaca - 4
Turaka - 1
Italijana - 1

Neopredjeljenih - 425
Regionalna odrednica - 18
Ostalih - 158

Albanci su većina u gradu i snalaze se kako znaju. Iznajmljuju sobe, trguju, nešto servisiraju između sebe i tako u krug - od ljeta do ljeta.
Nezadovoljni su sa Đukanovićem. Nema baš mogućnosti za dobar život.

Što se tiče Bošnjaka, većinom sam pričao s ljudima koji su turisti, većinom iz Sandžaka, iako ima nešto i iz Bosne - većinom oni čije se žene ne otkrivaju pred drugim muškarcima. Jedna domicilna Bošnjakinja priča sa žalom o Bosni i da je studirala hemiju u Sarajevu. Mati joj je bila bolesna i morala se vratiti u Ulcinj. Radila je u Solani dok je nisu uništili, kaže. Bošnjaci inače, kao i Albanci, trgovina, vidio sam auto-servis gore na putu, iznajmljivanje apartmana, a sreo sam i doktoricu i sestru (koja mi je napisala uputnicu ljekaru u BiH) s muslimanskim imenima.

Ne znam kakav je odnos između Crnogoraca i Smrda u Ulcinju. Pravoslavci su oboje, pa se vjerovatno sreću u crkvi. Inače, Albanci su većina - vjerovatno primarni na općinskim jaslama, a Crnogorci kolo vode u državnoj službi i ostacima državnih preduzeća. Realno.

Ni Servi, ni Crnogorci se ne osjete na ulicama Ulcinja. Bošnjaci, tek kao turisti, rekao bih.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 dec 2012 23:44

Hvala na jednoj detaljnoj reportazi
Ulcinj ima 2478 Crnogoraca, od tog broja njih 423 su Muslimani
Muslimana ima 770, a od tog broja njih 763 su Muslimani
Bosnjaka ima 449 a od tog broja njih 445 su Muslimani
Bosanaca ima 31 od tog broja 26 su Muslimani

Znaci imamo 770+480=1250 Bosnjaka, Bosanaca i Muslimana na popisu 2011+Doseljavanje+Vitalna statistika, citaj natalitet.Rekao bih od oka da nas je 1400 dole

Imamo i 425 koji se ne zele izjasniti od tog broja njih 83 su Muslimani

Ukupan broj Nealbanskih Muslimana, je cirka 1770.U to nisam uracunao i malo Roma, Egipcana i ostalih

Istina je da nas broj je uglavnom koncetrisan u 2 naselja:Donji Stoj i Ulcinj

Donji Stoj 1120 stanovnika:485 Muslimana,365 Katolika i 214 Pravoslavnih
Donji Stoj 1120 stanovnika:551 Albanac, 176 Bosnjaka,i 26 Muslimana,164 Crnogorca i 110 Srba

Bosnjaka+Muslimana je 202 ovdje.Interesantno je ukupno pravoslavno stanovnistvo znaci ako pogledas broj pravoslavnih Srbi+Crnogorci 274 sa ukupnim brojem Pravoslavnih a to je 214.Dobijes ovakvu sliku Donjeg Stoja po vjeri

Od 485 Muslimana njih 270 su Nealbanski Muslimani.Ostalo su Muslimani Albanci njih 215

Mislim da ce ovo naselje na ljeto 2014 godine.Trend doseljavanja+ visok prirast.Postati Muslimansko selo.Nije jos, ali se cifra priblizava apsolutnoj vecini.Iduci popis 2021 ce reci da su Bosnjaci i Muslimani na cirka 350 u selu, da su Muslimani vecina u ovom naselju, to je neminovno

Sto se tice Ulcinja.Gradic ima 10 707 stanovnika:7297 Muslimana,2425 Pravoslavnih i 691 Katolika

Saberi znaci Pravoslavne+ Katolike u gradicu dobijes 3116.Znaci cirka 70% su Muslimani, a tendencija ce ici i ka 80%, posebno od iduce decenije,brojni pravoslavni ce imati problem ostanka, a i natalitet im nije bas neki, mislim na pravoslavne.Ulcinj ima 241 Bosnjaka i 541 Muslimana.Dok u Donjem Stoju vidi se ogromna prednost Bosnjaka nad Muslimanima, ovdje je obratno

Mislim uz odredjen dio trud, angazovanje mozemo da asimiliramo dosta.Mi imamo potencijal od 2000 Bosnjaka sad skoro, a samo imamo znaci cirka 500, mislim na Bosance-Bosnjake.To je tek samo 1/4 broja koju imamo danas, a trebali bi da imamo mnogo vise.Posebno ovo oko Kosova, urodjeni Albanski nacionalizam, tako bit ce malo teze da pravoslavni opstanu na podrucju Ulcinja

Hvala za reportazu

I jeste lijepo.Nekako je opet ljepse u Mrkojevicima na plazu i tom dijelu, jer ne treba da znas i rijec Albanskog, a imas dzamije
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Razum
Član

Građevinsko preduzeće GP Primorje AD Ulcinj

Post Postao/la Razum » 26 dec 2012 00:03

GP Primorje AD Ulcinj, čiji je većinski vlasnik Baranin Osman Đokić, koji posjeduje oko 43 odsto akcija, je u stečaju.

Izvori:
http://www.bloomberg.com/quote/GPPR:ME
http://www.visit-ulcinj.com/blog/2010/0 ... -da-prime/
http://www.visit-ulcinj.com/blog/2008/0 ... -kvadrata/

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 26 dec 2012 00:35

Jack je napisao/la:Hvala na jednoj detaljnoj reportazi
Nema na čemu. Ja samo vraćam ono što sam od ovih forumaša, a posebno tebe, unaprijed dobio.
Jack je napisao/la:Ulcinj ima 241 Bosnjaka i 541 Muslimana.Dok u Donjem Stoju vidi se ogromna prednost Bosnjaka nad Muslimanima, ovdje je obratno.
Logično, jer su u Donjem Štoju većinom Bošnjaci nedavno doseljeni sa sjevera.
Jack je napisao/la:Mi imamo potencijal od 2000 Bosnjaka sad skoro, a samo imamo znaci cirka 500, mislim na Bosance-Bosnjake. To je tek samo 1/4 broja koju imamo danas, a trebali bi da imamo mnogo vise.
Nekad sam čitao da je u Baru organizirana antibošnjačka (a pro-muslimanska - sa velikim M) kampanja od nekoliko osoba.
Imaju li oni uticaj i na Ulcinj?
Jack je napisao/la:I jeste lijepo.Nekako je opet ljepse u Mrkojevicima na plazu i tom dijelu, jer ne treba da znas i rijec Albanskog, a imas dzamije
Nije mi nikad trebala ni riječ albanskog ni u Ulcinju. Ali gdje da odem na plažu u Mrkojeviće? Ima li odvojeno za žene? Zato i pitam @jabuka o Dobrim Vodama.

Ne bih volio da odem, platim i da se tek onda razočaram. Trebam se s porodicom osjećati slobodno, osjetiti dobrodošlicu, a potreba je i za odvojenom plažom za žene. Džamija, kažeš, negdje ima. Gdje tačno? Ima i neka slobodna čaršija za prošetati i večerati - halal hranu. Nema smisla da im odnesem dobre pare, a da me na ulici otvoreno vrijeđaju.

To me interesira! Za nešto takvo u Mrkojevićima nikad nisam čuo - niti ja niti bilo ko od onih s kojima se družim.

Zahvalan za informaciju.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 00:51

Hvala..Moje znanje geografije je poveliko, pa da objasnim

Kao sto znas.Bio je popis u Crnoj Gori prije par godina znaci 2011 godine.I rezultati su poznati ove godine.Na podrucju Bara imas 30% i nesto sitno Muslimana izjasnjenih, iako po meni jedan dio i nije naveo vjeru, tako rekao bih da skoro 32% Muslimana je bilo tamo.To nije mala stvar jer skoro 1/3 stanovnika Bara je Islamske vjere.E, sad na podrucju Bara, ima Muslimana, ali veoma malo na podrucju Virpazara to je iduci prema Skadarskom jezeru, kao i na podrucju Sutomora

Vecina Muslimana zivi na podrucju Starog Bara, istocno od centra grada.Kao i juzno na potezu iduci od Zaljeva prema Ulcinjskoj opcini.Tu se uz more Jadransko reda neki niz od 20 km Muslimanskih sela na moru.Zaljevo, Dobra Voda i Pecurica.Oba su osrednje velicine, iako Dobra Voda ima nesto preko 1000 stanovnika.Od tog broja preko 850 su Muslimani.Pecurice imaju 573 stanovnika, znaci srednje selo, ali postoji dzamija i naselje raste.Inace oko 440 su Muslimani.I Zaljevo ima oko 680 stanovnika, cirka 480 su Miuslimani

Sva naselja imaju dzamiju.Plaze?Ne znam ja bih volio da ovaj forum bude malo vise posjecen, da navrati neko ko je bio dole.Znam da su napisali na ulazu u selo.Ovo je Muslimansko selo i to svi i oni koji se pisu kao Bosnjaci, Muslimani i Crnogorci, tako nije bas da gotive ove trece.Plaza i vjerski zivot, ne znam, posebno jer ti si ozenjen.Valjda ima, ali ne mogu ti reci

Inace, u centru Bara imas i Islamsku knjizara iako u tom gradicu imas samo nesto preko 10% Muslimana

http://bosanskehistorije.com/geografija ... 011-godine
Napisao sam ovdje nesto o Mrkojevicima, ko ne zna nista o tom kraju

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 26 dec 2012 01:02

Jack je napisao/la:Tu se uz more Jadransko reda neki niz od 20 km Muslimanskih sela na moru. Zaljevo, Dobra Voda i Pecurica. Oba su osrednje velicine, iako Dobra Voda ima nesto preko 1000 stanovnika. Od tog broja preko 850 su Muslimani. Pecurice imaju 573 stanovnika, znaci srednje selo, ali postoji dzamija i naselje raste. Inace oko 440 su Muslimani. I Zaljevo ima oko 680 stanovnika, cirka 480 su Miuslimani.

Sva naselja imaju dzamiju.Plaze? Ne znam ja bih volio da ovaj forum bude malo vise posjecen, da navrati neko ko je bio dole. Znam da su napisali na ulazu u selo. Ovo je Muslimansko selo i to svi i oni koji se pisu kao Bosnjaci, Muslimani i Crnogorci, tako nije bas da gotive ove trece. Plaza i vjerski zivot, ne znam, posebno jer ti si ozenjen. Valjda ima, ali ne mogu ti reci

Inace, u centru Bara imas i Islamsku knjizara iako u tom gradicu imas samo nesto preko 10% Muslimana

http://bosanskehistorije.com/geografija ... 011-godine
Napisao sam ovdje nesto o Mrkojevicima, ko ne zna nista o tom kraju
Hvala Jack. To je informacija koja vrijedi. :gut:

Da mještani Dobre Vode znaju koliko Bošnjaci ostave novca u Ulcinju napravili bi sve o čemu sam ja pričao; a sasvim bi dovoljan bio i jedan mali trg sa nekoliko restorana pored mora i dio obale odvojen samo za žene.

Razum
Član

Dobra Voda, bošnjačko-muslimansko selo na Jadranu

Post Postao/la Razum » 26 dec 2012 01:45

Dobra Voda je, znači, bošnjačko-muslimansko selo na Jadranskom moru. Ovo se treba bolje ispitati.

Vjerujem da ima hiljade zainteresiranih Bošnjaka koji bi mogli planirati svoj godišnji odmor
upravo ovdje...

Džamija u gornjem dijelu sela Dobra Voda
slika

Panorama primorskog dijela sela Dobra Voda
slika

Ova uska, pretpana plaža ipak ne može konkurirati Velikoj Plaži u Ulcinju
slika

Velika Plaža, Ulcinj
slika

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 26 dec 2012 05:36

Razum je napisao/la:
Jack je napisao/la: Hvala, ako mi mozes dati neku reportazu od oka. Koliki je grad Ulcinj. Koje mahale
postoje u samom gradicu, kako to izgleda kad dodjes u grad. Napisi molim te. Hvala.
Mogu napisati par rečenica, kao turista koji je jednom bio u Ulcinju i ponovo se vraćao
- ljeti radi odmora. Primarni razlozi zašto birati Ulcinj prije Dalmacije, pa i čak i Neuma je
prijatan osjećaj slobode, srdačnost ljudi, 13 kilometara prvoklasne prirodne pješčane
plaže
za djecu, odvojena ženska plaža za hanume koje tako žele, džamije - radi džume i
dnevnih namaza u prolazu, lijepe šetnje kroz lijepu čaršiju u osmanskom stilu, halal hrana,
a ništa nije skuplje nego u BiH. Imao bih još razloga, ali već sam naveo dovoljno.

Idemo na more
svaka cast. hvala lijepo na informacijama.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 05:49

Pa, umjesto sto idete u krkansku Makarsku ili Hvar koji su 99% ustaski bolje vam je ici i ostavljati pare ili u Istru, razumni ljudi a manje i Hrvata.Tolerantnija je sredina od ustaske Dalmacije.Ili u Bar koji je 1/3 Muslimanski

I da se mene pita, a ne pita.Ja bih davnih dana trazio da nasa luka bude Luka Bar, a ne Ploce

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 26 dec 2012 08:20

Na bivsem forumu sam bio postavio puno slika kad sam bio u Baru i Ulcinju 2010-te. Postavit cu to opet kad nadem vremena.
Slozio bih se s ovim sto je napisao Razum. Potpuno je drugaciji osjecaj biti negdje gdje ima dzamija i kad znas da su vecina muslimani.

Ja sam u Ulcinju ostao samo jedam dan jer mi se nije vozilo svakim danom od grada do plaze. Guzve su, a to ce vam potvrditi i Razum svakodnevne. Mjesta za parkiranje naprosto... nema. Lici na mnoge stare carsije.

Bar je grad u pravom smislu. Do sada nisam vidjeo grad u Bosni da je tako skladno izgraden. Vidi se da je to novi grad i da je radeno smisljeno.
Siroke ulice, siroki trotoarim, solidni razmaci izmedu zgrada, veliko setaliste... Meni se Bar bas svidio. Sad cinjenica je da cete tamo vidjeti puno srbocrnogoraca a ljeti puno onih iz srbistana. Ali imate i dosta nasih ljudi. Ima nekoliko dzamija, gradi se islamski centar, nasi ljudi drze dosta ugositeljskih objekata tako da mozete jesti u objektima gdje nema svinjetine. A uz to svaki nas covjek kojeg sam vidio tamo je bio vise nego radostan da vidi nekoga iz Bosne.

Prema meni, trebali bi se prvenstveno fokusirati na Bar. To je prelijep grad. Grad gdje imamo znacajan udio i grad gdje ima luka.
Bar bi trebao biti jedan od nasih prioriteta. Ja sam vec razmisljao o tome da kupim stan tamo. Sad za sad nisam u mogucnosti ali to cu uraditi prvom prilikom.

Ja nasim ljudima preporucujem da idu u Bar, Dubrovnik i Ulcinj na more.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 26 dec 2012 10:59

Ljudi su po prirodi komformisti i žele biti sigurni šta će dobiti za svoje novce.
Zato i biraš McDonalds kad tek stigneš u Peking ili London, iako imaš
beskonačan izbor.

Kad bi naši ljudi znali kakva je ponuda u Baru bilo bi i puno više posjete.
Ne bi bilo loše kontaktirati neke naše ljude u Starom Baru da nas obavijeste o
ponudi, sve za svoju korist.

Ja sam ranije napisao šta to ja i vjerovatno drugi prakticirajući muslimani
cijene u Ulcinju i zašto se tamo vraćamo
; a vidio sam bosanski Neum, turske
Marmaris i Bodrum, hrvatske Omiš (Duće), Baške Vode, Makarsku, Trogir, Split,
Pulu i Dubrovnik, "crnogorske" Herceg-Novi i Igalo (još kao dijete), te Boku
Kotorsku i Budvu, a drago mi je spomenuti i Atlantic i St Augustine Beach
na Floridi, koje su slične ulcinjskoj Velikoj Plaži - samo što američke lijenčine
autom voze i po plaži tik do mora. ;)

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 28 dec 2012 14:06

@Razum zaboravio si jednu negativnu stvar da navedes koju imas u Ulcinju na Velikoj Plazi. A to je kad pocne vijetar da nosi onaj sitni pijesak nemoze se od njega biti na plazi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Razum
Član

Ulqin: Një flamur në çdo shtëpi - Zastava na svakoj kući

Post Postao/la Razum » 28 dec 2012 15:31

slika
Povodom "Dana albanske zastave" i stogodišnjice neovisnosti albanske države, Albansko
nacionalno vijeće je u Ulcinju (uz novčanu pomoć aktivista iz dijaspore) raspisalo natječaj
za najbolju fotografiju kuće sa albanskom zastavom. Broj primljenih fotografija putem
elektronske pošte na stranici Ulqini Online je bio solidan i organizatori se zahvaljuju
učesnicima.

Pobjednik, koji je dobio nagradu od 100 €, je Valon Kovaçi, student iz Skadra drugu
nagradu od 70 € osvojio je Halil Truma, sportaš iz Ulcinja, a treću nagradu od 40 € osvojio
je Granit Mehmet, koji studira u Tirani.

Izvor: Ulqini Online

Šta nam ovo kaže?
Mladi Albanci iz Ulcinja koji žele akademsku emancipaciju napuštaju Crnu Goru i
obrazuju se u Albaniji, gdje vjerovatno i ostaju - ako nađu posao.

Razum
Član

Ulcinj: Javni funkcioneri koje imenuje vlada CG

Post Postao/la Razum » 28 dec 2012 15:58

JAVNI FUNKCIONERI KOJE IMENUJE I POSTAVLJA VLADA CRNE GORE:

- Ćemalj Bajrović, vd direktor JU SMŠ „Bratstvo jedinstvo“ Ulcinj (i odbornik SO Ulcinj)
- Šućurija Resulbegović, član Odbora direktora JZU Dom zdravlja Ulcinj
- Husein Katana, direktor JU SMŠ „B.Jedinstvo“ Ulcinj (i odbornik SO Ulcinj)
- Jusuf Lika, direktor JU škola za osnovno muzičko obrazovanje Ulcinj
- Dul Asllani, direktor JU OŠ „Marko Nuculović“ Ulcinj
- Bilal Alaj, direktor privatne gimnazije „Drita“ Ulcinj
- Martin Zadrima, direktor JU OŠ „Maršal Tito“ Ulcinj
- Vera Kostić, direktor JPU „Solidarnost“ – Ulcinj
- Mirjana Mijović, direktor JU OŠ „Boško Strugar“ Ulcinj
- Pavle Marniković, direktor JZU Dom zdravlja „Bogdan Vujošević“ Ulcinj
- Vaso Radović, član Odbora direktora JZU Dom zdravlja „Bogdan Vujošević“ Ulcinj
- Slobodan Đonović, direktor JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj
(i predsjednik UO „Sportsko rekreativni centar“ Bar)

Izvor: Komisija za sprječavanje sukoba interesa (Crna Gora)

Zaključak:
Samo jedna trećina Albanaca na vodećim pozicijama u javnim ustanovama!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 dec 2012 17:09

Mnoga Albanska prezimena su Slavizirana od 1900 godine pa ovamo.Na ic

Tako mnogo tih s Ic su zapravo Albanci ovdje

Posebno na podrucju Ulcinja

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 29 dec 2012 15:59

Ovi Resulbegovici su rodom iz Boke. U Trebinju su bili najuglednija porodica. Ali ima i ovaj ogranak u Ulcinju koji se bas lijepo razgranao. Koliko je meni poznato oni su najuglednija porodica u Ulcinju. Neki se pisu kao Albanci makar ovaj sto ga ja znam. Neznam kako drugi jer ih ima bas dosta. Bosnjackog su porijekla.

Odgovorite