Kad je Ulcinj u pitanju, tu nema smrdskih zastava uopće. (Poneku sam gadljivu trobojku vidio u Petrovcu n/M i Sutomore; to je zapadno i od Bara.)Zmaj je napisao/la:Hvala @Razum na lijepoj reportazi!
Imam jedno pitanje a to je gdje si najvise svrbski zastava i propagandske slike/tekstove vidio?
Sta misle Albanci o crnogorcima, jesu li dobri odnosi? Kakav je odnos izmedju smrda i crnogoraca na moru?
Ono što sam ja vidio za skoro mjesec dana tamo, iz tri puta, je:
- Neko je plivao na plaži Valdanos i pjevao "Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala". Ja sam mislio da je to ironija, jer zaista Srbija je jako mala danas.
- Kako sam čuo, šefica Ženske Plaže je Beograđanka.
- U radnji gdje sam imao neugodno iskustvo opisano ranije, vlasnici su imali ružna imena i govorili su ekavicu - dakle Srbistanci.
Nigdje više nisam primijetio te Serve.
Crnogorci se drže državnih insititucija. Poklopili su solanu, koja je sad privatna, ali mislim da je pred bankrotom, ako već nije stala.
Pokušavaju privatizirati što više mogu. Vojno odmaralište Valdanos se prodaje već dugi niz godina, ali nema ponude. Ono što je državno u Ulcinju,
oko toga se jate Crnogorci. Nije njih baš puno. Evo zvanični rezultati popisa u 2011:
Albanaca 14,076
Crnogoraca - 2,478
Bošnjaka/Muslimana - 1,219
Serva - 1,145
Roma - 159
Egipćana - 73
Hrvata - 45
Bosanaca - 31
Jugoslovena - 17
Makedonaca - 16
Mađara - 13
Rusa - 10
Serva-Crnogoraca - 10
Crnogoraca-Serva - 9
Nijemaca - 6
Crnogoraca-Muslimana - 5
Muslimana-Crnogoraca - 5
Slovenaca - 4
Turaka - 1
Italijana - 1
Neopredjeljenih - 425
Regionalna odrednica - 18
Ostalih - 158
Albanci su većina u gradu i snalaze se kako znaju. Iznajmljuju sobe, trguju, nešto servisiraju između sebe i tako u krug - od ljeta do ljeta.
Nezadovoljni su sa Đukanovićem. Nema baš mogućnosti za dobar život.
Što se tiče Bošnjaka, većinom sam pričao s ljudima koji su turisti, većinom iz Sandžaka, iako ima nešto i iz Bosne - većinom oni čije se žene ne otkrivaju pred drugim muškarcima. Jedna domicilna Bošnjakinja priča sa žalom o Bosni i da je studirala hemiju u Sarajevu. Mati joj je bila bolesna i morala se vratiti u Ulcinj. Radila je u Solani dok je nisu uništili, kaže. Bošnjaci inače, kao i Albanci, trgovina, vidio sam auto-servis gore na putu, iznajmljivanje apartmana, a sreo sam i doktoricu i sestru (koja mi je napisala uputnicu ljekaru u BiH) s muslimanskim imenima.
Ne znam kakav je odnos između Crnogoraca i Smrda u Ulcinju. Pravoslavci su oboje, pa se vjerovatno sreću u crkvi. Inače, Albanci su većina - vjerovatno primarni na općinskim jaslama, a Crnogorci kolo vode u državnoj službi i ostacima državnih preduzeća. Realno.
Ni Servi, ni Crnogorci se ne osjete na ulicama Ulcinja. Bošnjaci, tek kao turisti, rekao bih.