☑ Pravila foruma i savjeti

Crna Gora demografija

BosniaUser
Član

Re: Zivorodjeni Crne Gore 2012

Post Postao/la BosniaUser » 22 dec 2012 16:44

Jack je napisao/la:Slaba dijaspora?

E,izvini ali dijaspora iz Gusinja je najjaca ovdje na Balkanu.Mogli bi da poplocaju sve to zlatom, sad kad bi htjeli.Ne znam to za Gusinje, ali volio bih pomaka za Petnjicu, do proljeca 2013, ili ovo je sve bilo obecanje ludom radovanje za opcinu.Nadam se da ce ovog puta biti opcina tu

Ma nema Jack nista od opcine Gusinje...znam preko faxa jako puno Gusinjana i oni sami kazu da je to prkno city....vecina njihove familje zivi il u SADu il Sarajevu...oni dole prave kuce dodju ljeti na vasare i teferice...organizuju vjencanja i tako sve vise mladih odlazi iz Gusinja..naravno ni stopa nataliteta vise nije ista....a da ce se neko od dijaspore vratiti hoce al samo u penziji il u tabutu...svugdje je to isto...

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 23 dec 2012 02:32

Evo ovih dana je aktuelizirana priča da Tuzi postanu opština.

Prekucaću nešto kad budem imao vremena.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 dec 2012 04:28

Pratim ja vijesti sve oko tog.Zanima me stanje u Crnjoj Gori, Sjevernom i Juznom Sandzaku, kao i Bosni, tako ne trebas mi pricati o tome.Itekako sam dobro upoznat s situacijom
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 24 dec 2012 05:29

Jack je napisao/la:Pratim ja vijesti sve oko tog.Zanima me stanje u Crnjoj Gori, Sjevernom i Juznom Sandzaku, kao i Bosni, tako ne trebas mi pricati o tome.Itekako sam dobro upoznat s situacijom
jesi ti jack. al nismo mi ostali..

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 dec 2012 05:44

Pa, ako bude nesto znacajno.Ja cu vam reci.Zasad uvijek isto.Sinistaj nece ici dalje.Ipak Vaso je teski katolik Malesijski, a u tim selima katolickim krsteve zabijaju isto kao u Mostaru u svakom selu.On i jos 2-3 katolicka ekstremista, koji bi sutra sve Bosnjake, da mogu protjerali iz Malesije

Gledaj to i jeste Albanska teritorija, ali sad i nasi su Tuzi.Katolicima se zuri jer tijesna vecina, sad je negdje u Malesiji 60% Katolika i 40% Muslimana, veoma brzo moze da zamjeni i Muslimanska vecina.Znam da je Dreshevic protiv tog, jer kakav bi polozaj Bosnjaci imali u Malesiji, pa sad im ne daju tipovi poput Sinistaja pravo na jezik

Naravno, i Podgorica gubi previse, ako Malesija bude opcina.Sad, nije lose ni za Bosnjake iz godine u godinu dole.Pitanje je sad, zasto da najvece mjesto Malesije bude Malesija, ako se prava Bosnjaka ne budu postovala

Esad bi to znao bolje od mene jos

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 25 dec 2012 13:30

Evo ovako, što se tiče Opštine Tuzi i regije Malesija...Napravio sam, oslanjajući se na popis, procjenu koliko ima muslimana, koliko pravoslavnih i koliko katolika u najmlađoj kategoriji (0-4 godine) u čitavoj Malesiji. Mislim da je ova procjena realna.

Muslimana: 466 ili 55,5%
Katolika: 344 ili 41%
Pravoslavnih: 29 ili 3,5%

Geografski, najrasprostranjeniji su katolici, koji imaju podmladak u svim selima, osim Donjeg Milješa. Svi katolici u Malesiji su Albanci.

Pravoslavci žive samo u jednom selu: Vranju, u kome su pola - pola sa muslimanima. Imaju i jedno ili dvoje djece u ovoj kategoriji u Tuzima i to je to.

Muslimani u Malesiji žive u nekoliko sela, ali su ta sela mnogo gušće naseljena i imaju jači natalitet od katoličnih naselja. Samo u Tuzima, koje će biti administrativni centar opštine (ako ona ikad bude osnovana) ima 259 muslimana u kategoriji 0-4 godine. Ovdje spadaju i djeca iz Karabuškog polja, povećeg naselja pokraj Tuzi, koje je formirano u posljednjih 15 godina naseljavanjem Bošnjaka iz Sandžaka. To je čisto bošnjačko i muslimansko naselje, nema Albanaca a ni katolika. U ovom naselju niču kuće kao pečurke poslije kiše, natalitet je ogroman, iseljenici iz Rožaja i Petnjice ulažu puno u nekretnine tu.
Među ljudima islamske vjere u čitavoj Malesiji većina su Albanci. Bošnjaci žive isključivo u samom centru Tuzi (starosjedioci i porodice doseljene iz Podgorice tokom posljednjih 150 godina) i na Karabuškom polju (Bošnjaci sa sjevera CG odnosno iz Sandžaka + nekoliko porodica iz Podgorice i Nikšića). Evo Jack ima informaciju da su Bošnjaci počeli naseljavati i selo Milješ. To mi je novo, ali me ne čudi, sa obzirom da je medresa u tom selu.

E, sad, šta to znači politički? Pošto se Glavni grad Podgorica sastoji od Podgorice i dvije gradske opštine (Tuzi i Golubovci), ovo su tri moguća ishoda, u slučaju da dođe do nekih promjena:

1) Tuzi dobijaju status opštine a Golubovci ostaju u sastavu Podgorice. Pošto je u Golubovcima četništvo jako, ovo bi bilo nepovoljno po muslimane u Podgorici. Oni bi se našli u situaciji u kojoj su Bošnjaci Berana u varijanti da Petnjica dobije opštinu: mali i nebitan faktor.

2) I Tuzi i Golubovci postaju opštine. U ovoj varijanti dobijamo jednu vjerski većinski muslimansku opštinu ali sa albanskom nacionalnom većinom (Tuzi), jednu četničku opštinu (Golubovci) i Podgoricu u kojoj muslimani ostaju na tačno deset procenata ali četnici nikako ne mogu dobiti vlast.

3) Golubovci postaju opština a Tuzi ostaju u Podgorici. Ovo je teško zamisliv rasplet, znajući političku situaciju.

Ja mislim da je za opstanak Bošnjaka u ovim krajevima najbolja druga opcija.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 dec 2012 17:09

Podgorica ce biti 4-5 km od te buduce opcine jer toliko je udaljena Malesija od Podgorice.Kod nas je dobro da vecina katolickih sela su starija, i prazne se neka su na putu da nestanu skroz.Dok mi imamo bolju starosnu strukturu od Albanskog stanovnistva, imamo i nataliteta, a da ne pricam o doseljavanju.Bosnjaci bi u Podgorici bili teska manjina.No, vrijeme radi za nas.Tuzi kao naselje su imale 60% Albanaca na popisu 2003, da bi na popisu 2011 taj broj iznosio samo nesto preko 50%.Vec sad se moze reci da su oni pali na relativnu vecinu, a pitanje je godina a ne decenija kada ce i ovo naselje biti nase.Donji Miljes je i dalje skoro 90% Albanski, ali sad nas je nekih 10%+ u ovom selu.Medresa i jeste formirana dole, tako nikad se ne zna.Ima Bosnjaka i u Rakicama Kucama i Dinoshi, nema ih previse, ali ih ima

Tuzi bi mozda i trebala da bude opcina, ako Bosnjaci dobiju pravo odmah na jezik, da sluzbeni jezik u tom kraju bude Bosanski, jer znam da katolicki Albanci posebno diskriminishu Bosnjake ovdje

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 25 dec 2012 18:03

Tako je, a Bošnjaci se naseljavaju i u Kuće Rakića. Kao što si rekao. To je na pola puta od Podgorice do Tuzi. Mislim da, ako se Malesija izdvoji iz Podgorice, ovo naselje ostaje u Podgorici, tako su razgraničene ove dvije oblasti. I to nije loše.

Naša dva najveća aduta u Malesiji su stalno doseljavanje Bošnjaka iz Sandžaka i velik natalitet. Albanci katolici imaju adut - jaku organizovanu dijasporu i to što im je Albanija na nekoliko kilometara odatle.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 26 dec 2012 03:56

Imam dosta rodbine u CG,u Starom Baru i nesto malo u Ulcinju i ono sto mi oni kazu da se muslimanski Albanci i katolicki blago receno mrze pogotovo nakon 1.balkanskog rata i izdaje katolickih Malesana i dan danas izdaju i Bosnjake i Albance jer kako mi rece Albanci te katolike ne pikaju pod Albance.Albanci su dosta Bosnjacima privrzeni u tim krajevima,pametno rade i drze se skupa,a nikada ne treba zaboraviti pomoc pri odbrani Plava i Novog Pazara.

Interesantno je kako nas broj u Sandzaku ne pada vec raste a opet dosta se doseljava,svaka cast tim ljudima ja im se licno divim,koliko rade za bosnjacku stvar nema rijeci da se opise. :zastava:

don kacunko

Post Postao/la don kacunko » 26 dec 2012 04:17

ZV Keli je napisao/la:Imam dosta rodbine u CG,u Starom Baru i nesto malo u Ulcinju i ono sto mi oni kazu da se muslimanski Albanci i katolicki blago receno mrze pogotovo nakon 1.balkanskog rata i izdaje katolickih Malesana i dan danas izdaju i Bosnjake i Albance jer kako mi rece Albanci te katolike ne pikaju pod Albance.Albanci su dosta Bosnjacima privrzeni u tim krajevima,pametno rade i drze se skupa,a nikada ne treba zaboraviti pomoc pri odbrani Plava i Novog Pazara.

Interesantno je kako nas broj u Sandzaku ne pada vec raste a opet dosta se doseljava,svaka cast tim ljudima ja im se licno divim,koliko rade za bosnjacku stvar nema rijeci da se opise. :zastava:
Tajni recept sandzackog i bosanskog uspjeha je vrlo jednostavan. Sandzak ce uvijek rasti u populacijskom smislu kao i Bosna mada je iseljavanje vrlo prisustno. Kako, pa vrlo jednostavno dijaspora to drzi ali na nacin da ljudi koji zarade penziju u 90 posto slucajeva se vracaju u BiH/Samdzak da je trose i da mirno docekaju starost. Bosnjaci mladjih generacija koji odu vani nikada ne prodaju nekeretnine vec jednostavno odu raditi i svaku marku uloze u svoje rodno mjesto i tako generacijama ide, niz se nikada ne gubi osim u rijetkim slucajevima.

Dok s druge strane pravoslavni u Sandzaku i Bosni kada isele, isele zauvijek. Prvo sto prodaju svu zemlju koju imaju, a drugo odu u Srbiju, to jeste u unutrasnjost gdje nikada nece biti toliko ekonomski jaki da se ponovo vrate na svoje rodno mjesto, cak naprotiv trend je vrlo jasan kako ide. Dakle Bosnjaci stoje bolje ekonomski, zemlju ne prodaju i rastu populacijski dok je kod srba upravo obrnuto.

Do duse, malo i jeste cudno kojom brzinom oni mijenjaju svoje mjesto za Beograd dok Bosnjaci iz Olova, Kladnja koji se recimo odsele u Sarajevo nikada skoro ne prodaju kuce i imaju plan da se vrate. Tako da jednostavno na nama je da budemo strpljivi i da cekamo, vrijeme na nasoj strani.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 06:33

Prvih 10 mjeseci 2012 godine
Negativni:
Savnik 15/28
Pluzine 11/46
Kolasin 67/117
Danilovgrad 118/167
Andrijevica 43/63
Cetinje 129/151
Mojkovac 65/84
Zabljak 27/46
Pljevlja 174/352
Plav 99/104
Ulcinj 155/167
Herceg Novi 244/252

Pozitivni:
Podgorica 1984/1173
Kotor 219/189
Tivat 130/105
Budva 162/110
Bijelo Polje 427/372
Berane 278/270
Bar 375/331
Rozaje 269/111
Niksic 654/628

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 06:48

Naravno, ovdje treba da se racuna nesto sto se zove i Unutrasnje migracije

Uz vitalnu statistiku i doseljene/odseljene

Slika je ovakva

2012 samo

Savnik -44
Pluzine -84
Kolasin -117
Danilovgrad +3
Andrijevica -6
Cetinje -111
Mojkovac -97
Zabljak -43
Pljevlja -283
Plav -70
Ulcinj +35
Herceg Novi +19
Podgorica +1775
Kotor -13
Tivat +96
Budva -32
Bijelo Polje -246
Berane -290
Bar +338
Rozaje +62
Niksic -157

Zakljucak

Sjever Crne Gore je u totalnoj banani

U to nema sumnje.Cak i drugi grad po velicini Niksic dozivljava teske padove, ako se gleda vitalna statistika+ doseljavanje/odseljavanje

Jadran je jos uvijek nesto gdje ljudi najvise dolaze, ali primarno ovdje je Podgorica

Pluzine su imale 3200 stanovnika na ovom zadnjem popisu.Skoro 3300.Ali, samo ove godine imaju -84.S, tendencijom ka -90-100.

Rozaje su jos uvijek pozitivne

Ostaje da se vidi.Petnjica ako bude opcina.Kakav ce natalitet vladati u skracenoj opcini Berane

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 23:36

Kako nema niko da komentarise ovo cudo.Esade, sta ti mislis?
:)

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 27 dec 2012 04:26

Rozaje odmah poslije Podgorice najjaca opcina. :)
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 dec 2012 05:23

http://www.vijesti.me/vijesti/na-prolje ... nak-106432

Interesantno, iako je to mozda suplja.Vidjet cemo.Inace, Berane je u banani, sad zavisi bas kakva ce slika ovog kraja biti, ako Petnjica dobije opcinu

Gusnje ce na referendum iduceg mjeseca

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 27 dec 2012 11:29

Jack je napisao/la:Andrijevica -6
Minus se smanjuje od -20 zbog prirodnog prirastaja na -6 kad se ukljuci doseljavanje/odseljavanje. Zar je moguce da Andrijevica privlaci vise ljudi nego sto odu? Koji su to ljudi (srbi iz Plava/Gusinja, Rozaja?)
Jack je napisao/la:Pljevlja -283
Znam da ovo nije uglavnom radi Bosnjaka ovdje ali mi se ne svidja na sta to ukazuje za njih ako se uzme u obzir da ne stojimo dobro ovdje i da je ovo kljucna opstina radi spajanje sa BiH.
Jack je napisao/la:Plav -70
Lose, ali ne neocekivano. Nadam se da znacajan pad se snosi na pravoslavce i katolike ovdje.
Jack je napisao/la:Ulcinj +35
Prirodno u minusu ali doseljavanjem u plusu. Znaci da si upravu bio sto se tice doseljavanje Sandzacki Bosnjaka, nadam se rastu Bosnjaka u Donjem Stoju.
Jack je napisao/la:Herceg Novi +19
Mislim da je ovo jedino vecinski srbsko mjesto koje raste. Ovdje je valjda sav njihov trud ulozen, ali slabo se vidi. Kako god, njihov rast ovdje mi se nesvidza, radije bi da sva vecinsko srbska mjesto koja se granice sa BiH da naglo padaju, to bi strateski bilo dobro.
Jack je napisao/la:Podgorica +1775
Nema drugacije, Crna Gora postaje zemlja jednog grada. Na Bosnjacima je da se sacuvaju u Sandzaku dovoljno da izbore nekakvu autonomiju, inace i njih ce odvesti Podgorica ili inostranstvo.
Jack je napisao/la:Kotor -13
Tivat +96
Budva -32
Ne razumijem ove primorske opstine. Ulcinj, Bar, Tivat i Herceg Novi u plusu, Budva i Kotor u minusu. Zasto ovako, ja bi mislio da ce svi rasti jer se ljudi sele tamo, ali ocigledno ne. Budva i Kotor su cak i u prirodnom plusu ali ga ne zadrzavaju, zasto?
Jack je napisao/la:Bijelo Polje -246
Berane -290
Ugh. Isto kao za Pljevlja, nadam sa da mi nismo najodgovorniji za ovo. Ali pad je takav da se moram pitati. Mozda u ovim opstinama nismo u prirodnim minusu ali zbog odseljavanje vjerovatno jesmo. Ako pogledamo na Rozaje tu imamo dokaz da su Bosnjaci Sandzaka jos uvijek u plusu generalno, ali neznam da li se to moze prepisati drugim Bosnjacima Sandzaka.

Treba nam strategija za razvoj Sandzaka, jer su srbi i crnogorci ocigledno digli ruke od njega.
Jack je napisao/la:Bar +338
Iza Podgorice, najveci rast je ovdje. Dobro za nas i nas rast ovdje. Ali se opet pitam zasto u odnos na druge primorske opstine ovdje se vidi takav rast? Da li se Albanci iz Rozaje, Plava, i Malesije isto doseljavaju ovdje i u Ulcinj?
Jack je napisao/la:Niksic -157
Kao sto si rekao Jack, ovo je drugi najveci grad u Crnoj Gori i on je u minusu, sto opet pokazuje da ta drzava ide prema tome da bude Podgorica i ostali. Sve vise i vise ce politicki sukoba biti oko regionalne raspodjele novca u odnosima izmedu Podgorice i ostali gradova. Ali sto se tice pada Niksica, sta tu mozemo ocekivati, da li ce Bosnjaci ovdje rasti? Da li moze neki drugi grad preuzeti mjesto drugog po velicini? Koji?

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 27 dec 2012 11:45

Sto se tice tog doseljavanja i Andrijevice npr. Sami plus ne mora znaciti nista. Treba vidjeti starosnu strukturu doseljenika. Mozda se tu radi o ljudima koji su radili u nekim drugim mjestima i sad se vracaju u Andrijevicu kao penzioneri.

Ja ne bih previse volio da se mi razbacujemo na sve strane. Bolje biti vecina u 3-4 opcine nego ciniti 10% u 20 opcina. Volio bih da se Rozaje poveca kao urbana sredina. Bar za nekih 5-6.000 st. Cudi me da tu nema vise stanogradnje. Rozajci imaju i veliku dijasporu ali ocito ona ne ulaze u gradnju u tom kraju.

Nama je tu trenutno najbitnije Bijelo Polje. To je kljucna opcina u Sandzaku.

Sto se tice Kotora. To je stari grad i neuslovan je za moderan zivot. To je lijepo samo za turiste. Slomio sam se dok sam prosao autom kroz taj gradic. Uzak i uzasan put uz more. Ja tu ne bih mogao zivjeti.

Podgorica je jedini grad u pravom smislu rijeci. Uz to, puno se gradi. Vjerujem da je to najbrze rastuci grad u bivsoj SFRJ a ima jos puno prostora za sirenje. A probili si i dobar put do mora pa neko ko zivi u PG je za cas posla dole. Dakle zivi u gradu a blizu je obale. Dobitna kombinacija.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 27 dec 2012 13:30

Ne kontam ove unutrasnje migracije. Jer kad se ovo sabere trebalo bi da zbir bude 0.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 dec 2012 13:34

Ovo nije potpuno jer podatak se ne bavi vanjskim migracijama, onaj ko je otisao izvan Crne Gore.S, tog mislim da bi slika bila jos poraznija u Pljevljima
Unutrasnje migracije su migracije unutar drzave.Naprimjer saberes vitalnu statistiku jedne opcine

Imas na stranici
www.monstat.org

Vitalna statistika ti je zivorodjeni/umrli+ saberes unutrasnje migracije Doseljeni/Odseljeni
I dobijes pravu sliku tog kraja, kako je.Sjever je u banani, ali mi smo pozitivni.To je vazno.Tek kada se dobije slika ako se stvori opcina Petnjica.Imat cemo neku pretpostavku za Berane i taj kraj, ko tu bolje stoji

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 27 dec 2012 13:36

Ah uredu ja sam nesto shvatio pogrjesno.

Odgovorite