krhan je napisao/la:amkos u svabistanu ima margarin koji se zove sanelasamo da ti pojasnim koliko je muslimansko
Ja pjevam jednoj : "O Sanela, Sanela zašto me nisi htjela ?" Znaci katolkinja, dobro je. Tj.katolicko ime.
krhan je napisao/la:amkos u svabistanu ima margarin koji se zove sanelasamo da ti pojasnim koliko je muslimansko
Znaci mažu Sanelu po dvopeku.krhan je napisao/la:amkos u svabistanu ima margarin koji se zove sanelasamo da ti pojasnim koliko je muslimansko

Znači, oženjen sam Katolkinjomamkos je napisao/la:Ja pjevam jednoj : "O Sanela, Sanela zašto me nisi htjela ?" Znaci katolkinja, dobro je. Tj.katolicko ime.krhan je napisao/la:amkos u svabistanu ima margarin koji se zove sanelasamo da ti pojasnim koliko je muslimansko
![]()
![]()
Njegovo ime po rodjenju je bilo Mikhail Yuhanna. On je bio etnicki Asirijac, a ne Arap, oni ne daju djeci arapska imena.PA imate onog Tarika Aziza birvaktile, Sadamovog ministra vanjskih poslova ili ovako nešto koji je bio katolik. Tarik Aziz a katolik
Nebitno sad, htio sam reći da nije neko veći musliman ako mu je ime Muhamed, a neko manji jer je Elvir ili kako god translatirate na bilo koju drugu vjeru. Ima tih raznih kršćanskih pravaca, sekti u ovome što nazivamo "arapskim" ili "muslimanskim" svijetom. Aziz mi je prvi pao na pamet. Nisam znao da je Asirijac. Čovjek se uči dok je živ.imeprezime je napisao/la:Njegovo ime po rodjenju je bilo Mikhail Yuhanna. On je bio etnicki Asirijac, a ne Arap, oni ne daju djeci arapska imena.PA imate onog Tarika Aziza birvaktile, Sadamovog ministra vanjskih poslova ili ovako nešto koji je bio katolik. Tarik Aziz a katolik
imeprezime je napisao/la:Njegovo ime po rodjenju je bilo Mikhail Yuhanna. On je bio etnicki Asirijac, a ne Arap, oni ne daju djeci arapska imena.PA imate onog Tarika Aziza birvaktile, Sadamovog ministra vanjskih poslova ili ovako nešto koji je bio katolik. Tarik Aziz a katolik

Izvini brete, ali nemoj ko maksim po diviziji, bez ljutnje , stvarno. Pominjes "rekla-kazala" pa onda sam to radis. Imena poput "Elvira" ili "Lejs" itd i pozivanje na navodno islamsko porijeklo istih se daju maltene iskljucivo da bi eto nekako bilo islamski a ujedno da bi vredilo modernom dobu kao, jer to je ti je direktan plod kompleksa manje vrednosti. Pa nije slucajnost da se nekada djeci davala imna poput Ragib, Meleca, Firduz, Suhreta, Muradif itd a danas ni u u snu, vec tamo neki Lejs, Sara, Denial i sta ja znam. Ovo je ponavljam KOMPLEKS MANJE VREDNOSTI , i svako ko kaze drugacije laze sam sebe.Gorcin je napisao/la:Znači, oženjen sam Katolkinjomamkos je napisao/la:Ja pjevam jednoj : "O Sanela, Sanela zašto me nisi htjela ?" Znaci katolkinja, dobro je. Tj.katolicko ime.krhan je napisao/la:amkos u svabistanu ima margarin koji se zove sanelasamo da ti pojasnim koliko je muslimansko
![]()
![]()
Dajte ljudi, pregonite ga loma. Ne zato što sam se ja naš'o nešto tu, nego što je rasprava oko muslimaskih imena generalno toliko bazirana na nekakvim "rekla-kazala" teorijama i kojekakvim subjektivnim tumačenjima da je to prosto nevjerovatno.
Arapski jezik važi kao kulturni jezik Islama i većina muslimanskih imena su arapskog porijekla. Pitanje je ovdje i je li većina. Imamo masu imena perzijskog, hebrejskog itd. porijekla što je neko već spominjao i elaborirao iznad. Ali, ljudi moji, nigdje nije propisano kao neophodno da imena moraju biti arapska oliti arapskog porijekla.
Ono što je neophodno je da ime ima lijepo i pozitivno značenje a o tome svjedoči hadis koji glasi: "Na Sudnjem danu ćete biti prozvani po vašem imenu i imenu vaših očeva. Stoga odaberite lijepo ime".
Ne kaže se niĐe da mora striktno biti arapsko, ili striktno perzijsko, nego "lijepo".
HAjmo se vratit' na konkretna imena, evo Sanele su na tapetu. Značenje imena dolazi od latinskog "sana" sto znaci zdrava, razborita. Po ovome ekvivalent Saneli je Zdravka u tamo nekim "srpsko-hrvatskim" imenima. Al' opet ne možemo reći da je neko ime striktno hrvatsko, ili srpsko, ili ko zna kakvo. Samo zapadamo u nebuloze s tumačenjima i teorijama. Hajmo opet nazad na Sanele. Po nekim tvrdnjama korijen imena se nalazi u našem jeziku i znači "san". Ime je veoma popularno isključivo kod Bošnjaka u Bosni i Hercegovini čime ga možemo svrstat iu bosanska imena. Ne znam možemo li u eksplicite u bošnjačka jer lično znam par Sanela koje su katoličke vjere. Hoću samo reći, gdje je tu granica da se neko ime nazove muslimanskim. PA imate onog Tarika Aziza birvaktile, Sadamovog ministra vanjskih poslova ili ovako nešto koji je bio katolik. Tarik Aziz a katolik. Nisu arapska imena muslimanska ekskluziva, kamoli bošnjačka. Da još dodam da sam svojevremeno viđao madrace marke "Sanel". Bili su, čini mi se, talijanski, Jel' to ime Sanel čini talijasnkim, pa analogijom, latinskim, rimskim, križarskim?
Recimo ime Lejs se često tretira kao orGinal arapsko. Ime može da ima korijen u arapskom jeziku i tad znači "mali lav". Zanimljivo je ipak da je ime zastupljeno isključivo na području Bosne i Hercegovine. NIgdje drugo, nijedan muslimasnki narod ne poznaje to ime. Šta to govori? Možda da pretjerujemo. A možda jok.
Ime Elvir je uški oblik imena Elvira i daje se samo kod nas. Rekli bismo muslimansko, zar ne?! Ženski oblik Elvira je zastupljena i u Španiji i stvarno je španskog porijekla. Postoje razne teorije o značenju imena Elvira i ne znam da je skroz razjašnjeno.
Po jednom je ime gotsko izvedeno od "Alwara" što znači "kojoj se moze vjerovati" ili je pak izvedeno od dvije riječi alo = sve i wards = ona koja čuva, pa bi u tom slučaju značilo "ona koja sve čuva". Po drugoj teoriji ime je arapskog porijekla i ima značenje "bijela, čista". Ime je postalo popularno kroz Mocartov 21. koncert. Po svim teorijama ima lijepo značenje.
Dakle Sanela, Lejs i Elvira nisu arapska imena. A nisu ni turskog a niti perzijskog porijekla. Ali to su bosanska imena koja su već desetljećima popularna kod Bošnjaka. Da li ćete ih nazvati muslimanskim ili ne, odlučite sami. Jer jedno je sigurno- ni jedno od tih imena nema ružno značenje.
Da, slazem se sto se tice imena. Dodajmo jos i Edvarda Saida, npr. Arapi krscani nose imena (uz izuzetke kao npr Muhamed, Ali) koja se kod nas, a i inace kod ostalih muslimana nearapskog porijekla, smatraju muslimanskim. Isto kao sto je kod nas selam vjerski pozdrav, kod njih je to pozdrav koji svi koriste.Gorcin je napisao/la:Nebitno sad, htio sam reći da nije neko veći musliman ako mu je ime Muhamed, a neko manji jer je Elvir ili kako god translatirate na bilo koju drugu vjeru. Ima tih raznih kršćanskih pravaca, sekti u ovome što nazivamo "arapskim" ili "muslimanskim" svijetom. Aziz mi je prvi pao na pamet. Nisam znao da je Asirijac. Čovjek se uči dok je živ.imeprezime je napisao/la:Njegovo ime po rodjenju je bilo Mikhail Yuhanna. On je bio etnicki Asirijac, a ne Arap, oni ne daju djeci arapska imena.PA imate onog Tarika Aziza birvaktile, Sadamovog ministra vanjskih poslova ili ovako nešto koji je bio katolik. Tarik Aziz a katolik
Ima masa tih primjera gdje ime u našoj podsvijesti ne korespondira s vjerom. Npr. libanski maronit, književnik Khalil Gibran (Džubran), pa opet književnik Amin Maalouf, mislim Egipćanin koji je miks oca grkokatolika i majke MAronitkinje il' obratno, pa Imil Shukri Habibi, osnivač Palestinske komunističke partije, mislim čak palestinski pravoslavac...
Sjećam se da je nekad na ovom forumu bio neki lik koji je propagirao da se trebamo vratit' našim predislamskim imenima tipa ovog mog nicka Gorčin il' tako nekako: Pribislav, Vučihna...imate svakakvih akrobacija.
Otić' ćemo daleko
Ugledala sam tvoj nick pa pozurila.krhan je napisao/la:imeprezime je napisao/la:Njegovo ime po rodjenju je bilo Mikhail Yuhanna. On je bio etnicki Asirijac, a ne Arap, oni ne daju djeci arapska imena.PA imate onog Tarika Aziza birvaktile, Sadamovog ministra vanjskih poslova ili ovako nešto koji je bio katolik. Tarik Aziz a katolik
Tako je, htio sam i ja bas to da napisem ali si me preuhitrila. Mlada brza za tastaturom.![]()
Od kako smo prihvatili ovu nasu lijepu vjeru i prihvatili smo i ta imena. Ja necu druge razloge nabrajat vec ovaj jedan a taj je da se razlikujemo od nemuslimana.
Ja svom sinu sigurno necu naditi ime Ostoja ili Mato vec Muhammed,Omer ili Halid ili kcerki da dam ime Milka ili Andja vec Fatima, Hajrija ili Emina i sa tim me jos vise povezuje sa mojom lijepom vjerom.
Eno nemal svi koji se vracaju Islamu uzimaju sebi ta "muslimanska" imena, jednostavno zbog identiteta, znacenja i pripadanju toj vjeri.
Pa ne koriste ga (selam) tek tako svi, vec zato sto su muslimani bili ti koji su bili oponasani. Prodji danas Tunisom, pa pokusaj odmjeriti sta se visi cuje : "Salut, ça va" ili "Selamu alejkum"...imeprezime je napisao/la:Da, slazem se sto se tice imena. Dodajmo jos i Edvarda Saida, npr. Arapi krscani nose imena (uz izuzetke kao npr Muhamed, Ali) koja se kod nas, a i inace kod ostalih muslimana nearapskog porijekla, smatraju muslimanskim. Isto kao sto je kod nas selam vjerski pozdrav, kod njih je to pozdrav koji svi koriste.Gorcin je napisao/la:Nebitno sad, htio sam reći da nije neko veći musliman ako mu je ime Muhamed, a neko manji jer je Elvir ili kako god translatirate na bilo koju drugu vjeru. Ima tih raznih kršćanskih pravaca, sekti u ovome što nazivamo "arapskim" ili "muslimanskim" svijetom. Aziz mi je prvi pao na pamet. Nisam znao da je Asirijac. Čovjek se uči dok je živ.imeprezime je napisao/la: Njegovo ime po rodjenju je bilo Mikhail Yuhanna. On je bio etnicki Asirijac, a ne Arap, oni ne daju djeci arapska imena.
Ima masa tih primjera gdje ime u našoj podsvijesti ne korespondira s vjerom. Npr. libanski maronit, književnik Khalil Gibran (Džubran), pa opet književnik Amin Maalouf, mislim Egipćanin koji je miks oca grkokatolika i majke MAronitkinje il' obratno, pa Imil Shukri Habibi, osnivač Palestinske komunističke partije, mislim čak palestinski pravoslavac...
Sjećam se da je nekad na ovom forumu bio neki lik koji je propagirao da se trebamo vratit' našim predislamskim imenima tipa ovog mog nicka Gorčin il' tako nekako: Pribislav, Vučihna...imate svakakvih akrobacija.
Otić' ćemo daleko
Samo diskutujemo, Naravno bez ljutnje.abeveg je napisao/la: Izvini brete, ali nemoj ko maksim po diviziji, bez ljutnje , stvarno. Pominjes "rekla-kazala" pa onda sam to radis. Imena poput "Elvira" ili "Lejs" itd i pozivanje na navodno islamsko porijeklo istih se daju maltene iskljucivo da bi eto nekako bilo islamski a ujedno da bi vredilo modernom dobu kao, jer to je ti je direktan plod kompleksa manje vrednosti. Pa nije slucajnost da se nekada djeci davala imna poput Ragib, Meleca, Firduz, Suhreta, Muradif itd a danas ni u u snu, vec tamo neki Lejs, Sara, Denial i sta ja znam. Ovo je ponavljam KOMPLEKS MANJE VREDNOSTI , i svako ko kaze drugacije laze sam sebe.
Znam za pricu gdje je momak nas otisao u Svabistan kao sto kolege nazvase Njemackuamkos je napisao/la:@abeveg, ne razumijem te za ova imena "Mirela", "Armin", "Sanela" itd, ovo nisu naša imena. Znam za Armina ali Mirela i Sanela da nisu to nisam znao.
Složio bih se djelomično sa tim.abeveg je napisao/la:
Izvini brete, ali nemoj ko maksim po diviziji, bez ljutnje , stvarno. Pominjes "rekla-kazala" pa onda sam to radis. Imena poput "Elvira" ili "Lejs" itd i pozivanje na navodno islamsko porijeklo istih se daju maltene iskljucivo da bi eto nekako bilo islamski a ujedno da bi vredilo modernom dobu kao, jer to je ti je direktan plod kompleksa manje vrednosti. Pa nije slucajnost da se nekada djeci davala imna poput Ragib, Meleca, Firduz, Suhreta, Muradif itd a danas ni u u snu, vec tamo neki Lejs, Sara, Denial i sta ja znam. Ovo je ponavljam KOMPLEKS MANJE VREDNOSTI , i svako ko kaze drugacije laze sam sebe.
A razlog ZASTO treba da se insistira da se daju imena onih koje bi mi trebali kao muslimani gledati kao uzor jeste simbolika i s tim RAZLIKOVANJE od svih ostalih, kao kad hos reci:"Eto vidjajte , vi ste to i to , a ja sam ovo i ovo i jedino je moje ispravno, to je moje ubjedjenje, dajte dokaze ako smatrate da nije tako!"......
Znam ja Drinu. Neretvu ne znam ni jednu.amkos je napisao/la:Znam par Ljiljana i Una. Drinu nijednu ne znam. Osim sarajevske.![]()
![]()
Lijepo je i žensko ime Neretva.![]()
Pa da tradicionalno islamska tj strana imena. Nema potrebe mjenjat teze ovdje i sirit pricu. I ja sam svojoj nadio islamska al to jesu strana imena. Treba ti knjiga sa prevodom da znacis sta koje ime znaci. Dakle strano je... docim kad se neko zove Zlatko ili Zvjezdan ili Radosav znas sta znaci... tj to su domaca imena. Sad ce te se svi vrli muslimani nakostrjesit kao i obicno al to je cinjenica.abeveg je napisao/la:Mi dajemo imena ISLAMSKOG porijekla, niko ne zove dijete "Ebu Dzehl" a i ono je arapsko. Narodi kod kojih se moze posmatrati okrecanje ledja Islamu daju imena one kulture i vjere koju smatraju superiornom, bilo to kod albanaca ili danas eto kurda. Kod Bosnjaka je hvala Allahu taj trend prestao pa nema vise ili sve manje "Elvira" , "Sanela", "Mirela" , "Armina" itd itd itd . Ljudi primaju obiljezja ideologije koju smatraju svojom - bilo to u odjevanju, imenima, jelu, stilu gradnje kuca itd.kliker je napisao/la:Pa Amkos mi tradicionalno dajemo strana imena arapskog itd porijekla... to Albanci nerade...amkos je napisao/la:
Ja koliko znam kod nas se ljudi koliko toliko drze tradicije prilikom nadijevanja imena djeci. Ali ima svega sto kazes.
pa jeli se te poistovjecujes sa crkvom bosanskom? Jos je pises velikim slovom? Kakve veze Bosnjaci i crkva, da to nece biti jos i poziva da se vrate u pagansku "veru pradedovsku"? Mi smo Bosnjaci, nasa vjera je Islam i nemamo nista sa tamo nekom crkvom da je trobosanska. Neka prestanu vjerovati oni koji drukcije razmisljaju da ce nas od ovih aksioma odvojiti, nisu uspili ni oni prije njih , nece ni oni niti ce oni poslije njih.ZV Keli je napisao/la:Ne bih imao nista protiv da se nadiju djeci imena predislamska ali da nis hrvatskog i srpskog porijekla. Znaci imena koja su koristili sljedbenici Crkve Bosanske.