Jack je napisao/la:Gledaj.Ako gledas udio Bosnjaka u zadnjih godina.Naprimjer od 1916-2016.Iako zadnji popis stanovnistva je bio 1910 godine.Onda si primjetio da iako gradonacelnici vecih gradova su bili Bosnjaci,naprimjer Sarajeva prije 1914.Udio naprimjer Srba i Hrvata danasnjih je isao ka 70%.Posebno prije 2 svjetskog rata.Da ne pricam da je mozda 2% Bosnjaka bilo pismeno prije 100 godina,ako i toliko.I u doba rahmetli Mehmeda Spahe,mozda si mogao da prebrojis visoko-obrazovane Bosnjake.Sad posebno od sredine 70 tih godina proslog stoljeca kada sve vise imas politicku afirmaciju Bosnjaka medju narodom.I odbacivanje raznoraznih opcija koji su nam se nudili na popisima 1948,1953 i 1961 godine.Posebno popis 1953.Opcije su bile UZMI ILI OSTAVI.Danas imas politicku i kulturnu afirmaciju Bosnjaka kao NARODA.To mozda danas i nije u najboljoj mjeri izvrseno bas u svim opcinama,ali u godinama i decenijama koje dolaze.Udio Bosanskog jezika ce samo rasti
Slažem se u potpunosti. Gledaj, moji djedovi i nene su bili skoro nepismeni ljudi. Zemljoradnici bili, nakon što su njihovim roditeljima četnici oteli zemlju. Četnik im krojio politiku, živjeli su za zajedničku državu koja je u stvari bila četnički plan i strategija. 30 i nešto godina kasnije, 15-tak djedovih unuka su redom fakultetski obrazovani ljudi. Svjesni svog bića, nacije, vjere. Da, jeste zakazala generacija mojih roditelja sa 2 djece u prosjeku, ali moja generacija ima šansu da to ispravi.
Jack je napisao/la:Ne vjerujem da ce broj Bosnjaka ostati isti.Nas broj ce nazalost pasti mozda i za 150 000.No sve ce zavisiti u narednih 15 tak godina.Onako od oka
2021:1 660 miliona Bosnjaka,390 000 Hrvata i 950 000 Srba
S tim da je popis politicki kod nas.Cifre ce nam reci mozda 1.75 miliona Bosnjaka i oko 480 000 Hrvata.Udio Hrvata ce pasti i on ce najvise pasti ako gledamo prosli popis kad su nategnuli i do preko 100 000 Hrvata vise.Posebno su bile velike migracije nakon popisa 2013.
Ma neka padne, nije problem, čak i kada dođeo na 1.5 miliona neću biti previše zabrinut. Gledaj sa kolikog smo se broja našeg naroda poslije prvog svj rata popeli na skoro 2 miliona, za relativno kratko vrijeme - kao što si sam rekao, šta je 50 godina u istoriji jedne zemlje! To je zato što su naši preci imali po 9-10 djece. Mojoj generaciji i ovima iza mene je dovoljno po troje da za 3-4 decenije opet priđemo na 2 miliona. Kao što sam više puta pisao, svi moji prijatelji (a to su redom osobe koje praktikuju vjeru) imaju po troje djece. Ja ću aBd imati 4-oro ili 5-oro.
Samo da poraste udio vjerničke populacije u ukupnom broju Bošnjaka, ja sam ubijeđen da će naše žene opet rađati po 3-4 djece. Taj proces ide postepeno, ali sigurno.
Btw, zamolio bih te dragi Jack da daš procjene, mada je jako daleko, za 2031 i 2041.