☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Mraz
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Mraz » 13 jul 2016 05:36

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:
ljiljan89 je napisao/la:Imamo li tacan broj rodjenih bosnjaka, srba i hrvata u 2015 godini?
Bilo je na 148 stranici rasprava o tome. Jackove procjene:
viewtopic.php?t=295&start=2940

BiH:
Oko 16 500 Bosnjaka
Oko 3200 Hrvata
Oko 8500 cetnika
FBiH
Bosnjaci 15 600
Srbi 100
Hrvati 3050
Stopa nataliteta :

16500/1.769.592 = 9.3/1000
8500/1.086.733 = 7.8/1000
3200/544.780 = 5.9/1000

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 13 jul 2016 12:46

Mraz je napisao/la:
ljiljan89 je napisao/la:Imamo li tacan broj rodjenih bosnjaka, srba i hrvata u 2015 godini?
Bilo je na 148 stranici rasprava o tome. Jackove procjene:
viewtopic.php?t=295&start=2940

BiH:
Oko 16 500 Bosnjaka
Oko 3200 Hrvata
Oko 8500 cetnika
FBiH
Bosnjaci 15 600
Srbi 100
Hrvati 3050
Stopa nataliteta :

16500/1.769.592 = 9.3/1000
8500/1.086.733 = 7.8/1000
3200/544.780 = 5.9/1000
Ovo je jedan id indikatora da su se katolici uspješno masovno popisala. Katolici ne mogu nikako imati losije natalitet od genocidasa.

Hajmo reci da su se genocidasi korektno popisali i da im je natalitet ispravan u ovom slučaju i da je od katolika natalitet minimum 7,8.

Onda ih je 2013 bilo oko 410.000 prisutnih.

3200/7,8*1000= 410.000
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Drina
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la Drina » 21 jul 2016 16:04

Egzodus mladih iz Brotnja

Hrvatski savez HKDU – HRAST upozorava javnost na sve veći problem odlaska mladih i cijelih obitelji sa prostora općine Čitluk.
Dok su ranijih godina i nesretnih vremena komunizma i represije odlazili samo očevi koji su zarađeni novac slali doma, danas se događa egzodus cjelokupnih obitelji koji se vjerojatno neće nikada vratiti!

http://dnevni-list.ba/web1/egzodus-mladih-iz-brotnja/
Biće onako kako Bošnjaci odluče

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 21 jul 2016 16:28

Drina da dodam jedan dio teksta jedan vazan dio

Prema određenim informacijama u prošloj godini Brotnjo je napustilo nešto više od 1000 osoba ( sa tendencijom daljnjeg povećanja ) što bi sve istinske Hrvate i katolike trebalo natjerati da se dobro zamisle ( a ne javno vrijeđati inteligenciju žitelja Brotnja istupima o ružičastoj situaciji).

To znaci ako ovako nastave za par godina mozemo ocekivati inshAllah naseg nacelnika.

Jedan dole u komentarima kaze da ona slika nema veze sa Brotnjom, odkud onolike Dzamije u Brotnju. :what:

Inace lijepa slika :mashallah: :mashallah:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 jul 2016 17:52

Hrvatsko pitanje u Bosni je zavrseno.Kraj price.Gotovo.Finito.Finish

Jos sam davnih dana rekao da nema vise od 54 000 Hrvata u Mostaru dok su ustashe pricale da ih ima ''64 tisuce''.Kako je sad lijepo biti glup,kad sam im pricao da je Buzim najmladja opcina a oni pjevali borbene o Posusju.Ne razumijete se u demografiju vlaski konjusari,znate da ponavljate iste lazi.Lazi koje su dobrim dijelom RAZBIJENE

Kraj

Da onaj Papa kaze Medjugorje je laz.Pola Hrvata bi se iselilo odatle u roku 5 godina
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 21 jul 2016 17:57

Ovo je neko stanje ljudi izmedju odlaska odavde, ostanka i neke trece varijante koji nisu ni tamo ni ovamo, kao isli bi vanka ali ne smiju jer imaju neke poslove ovdje pa kontaju preveliki je rizik se izlagati tolikoj neizvjesnosti.
Cudan vakat.

Kao nit je super, nit je lose, nit je dobro, nego kao da je sve pomalo istovremeno. :lolcina: :oci:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 23 jul 2016 21:10

http://faktor.ba/karijeru-nastavlja-u-s ... u-svedsku/
Karijeru nastavlja u Skandinaviji: Irina Kapetanović seli u Švedsku

Piše Denis ZEBA

Irina Kapetanović-Perduv spada u red najboljih ženskih vokala u našoj zemlji. Crvenokosa Konjičanka pozitivnom energijom uvijek iznova oduševljava fanove, ali i kolege, koji su joj redovni gosti u Lepenici kod Kiseljaka, gdje sa suprugom Todorom živi od juna 2014. godine. Harizmatična rokerka ugostila je i ekipu Faktora i pričala o životu na selu, planovima za budućnost, zbog čega se odlučila na odlazak iz BiH…

Livada i voćnjak

– U Lepenici nam je prelijepo. Moj muž i ja volimo mirni seoski život. Znali smo da će se ovaj način života odraziti pozitivno i na naše zdravlje. Eto, nismo se prevarili. Osjećamo se bolje nego ikad u životu, hvala Bogu! U Lepenici smo od divnih ljudi unajmili kuću s imanjem, koje nije korišteno. Zna se već koliki je problem što mlade generacije masovno napuštaju sela i odlaze živjeti u gradove zbog posla. Tako da nije bilo teško naći odgovarajuću kuću, a ova ima mnogo popratnih objekata i veliku livadu i voćnjak. Imamo i psa, američkog staforda Lunu. Kad je ona imala svoj prvi okot, imali smo 11 malih štenadi i sve smo ih sretno udomili – kaže Irina Kapetanović-Perduv na početku razgovora za Faktor.

Irina ističe da je dvije godine sadila vlastiti vrt, ali ove nije stigla jer je barem pola sedmice na putu.

– Volim rad na zemlji, pa kad stignem, pomognem malo prijateljici Kati, od koje sam nevjerovatno mnogo naučila. Kod njenih svakodnevno uzimamo svježe domaće proizvode i to nam je postala osnova ishrane – jedemo ono što je svježe i sezonsko. Razmišljali smo o pokretanju takvoga biznisa, ali sada nemamo vremena zbog svojih poslova.

Irina je čitavo ljeto provela na putu i na svirkama, a tako će biti i u narednom periodu.

– Sviramo u Dalmaciji nekoliko puta, a ovih dana potvrdili smo i svirke u BiH. Krajem augusta u ljetnom kinu u Konjicu s Narodnim univerzitetom Konjic organiziramo promociju live albuma, na mjestu gdje smo i počeli prije 16 godina. U Sarajevu ću nastupati s “Futavcima” u sklopu SFF festivala, 20. augusta. I novi album je u pripremi. Kad god sam u karijeri dolazila do tačke da imam previše poziva dnevno i kad mi je posao postajao glavna životna preokupacija, uvijek sam „spuštala loptu“, povukla se i reorganizirala život. Zato što imam drugačije prioritete, a iznad svega su mi moj unutrašnji mir i sloboda – kaže pjevačica.

Nova stranica u životu

Kapetanović-Perduv ističe da se može od muzike živjeti u Bosni i Hercegovini, ali i otkriva da će uskoro karijeru nastaviti daleko od BiH, i to u Skandinaviji.

– Naravno da se može živjeti od muzike. Evo, živa sam još uvijek, zar nisam? Ipak, vrijeme je za novu stranicu u životu. Sa suprugom se sredinom septembra selim u Švedsku. Odlučili smo da probamo. Živjet ćemo u Jönköpingu (Jenčeping). Ovo je sedma ponuda koju sam dobila da živim u Švedskoj. Bila bih glupača da sam ponovo odbila. Todor je dobio posao, idemo na neko vrijeme gore, ali ne znamo koliko dugo. Ja ću učiti jezik, ali ću se i dalje baviti muzikom i raditi sa svojim bendom – kaže Irina.

Njen suprug Todor bavi se dizajniranjem i oslikavanjem motora, tako da u kući uvijek imaju po nekoliko dvotočkaša.

– U ovom trenutku uporedo radi na četiri motora, a danas je završio jedan šestotočkaš. Veoma voli svoj posao, pa nekad radi i 12 sati dnevno. To bikeri dobro shvataju, kolika je to samo ljubav. Uživam gledati kako iz jednog nastaje potpuno novi motor, ponekad mu i pomognem u garaži – kaže rokerka raskošnog glasa.

Bajkeri su humani ljudi

Irinu posebno raduju nastupi na motorijadama.

– Bajkeri su ljudi koji vole vožnju motorom, a sve ostalo su predrasude. Da li je neko opasan ili nije, to je individualna stvar. Naši bajkeri mnogo rade na tome da promijene takvo mišljenje, pa stalno organiziraju humanitarne i edukativne akcije i nalaze originalna rješenja kako pomoći zajednici – kaže Kapetanović-Perduv.
:tchuss:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 24 jul 2016 17:58

Donna Ares prije par mjeseci preselila u Dansku, Irina u Svedsku, onaj Pecikoza sto pise tekstove zivi u Holandiji, Marija S. iz Srbistana preselila iz Beograda u Los Angeles koliko znam.
Migracije pjevaca i pjevacica. :lolcina:

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 26 jul 2016 02:08

Momci, htio bih napraviti dijagram poput ovog ispod:

slika

Dijagram bi sadržavao podatke o populaciji srba, hrvata i Bošnjaka, minimalno od rata naovamo (a može i koja decenija ranije), plus neka predviđanja u narednih 30 godina.
Za početak, znamo možemo li napisati koliko je bilo s, h i B redom po godinama:
1991 (bio popis)
2001 (trebao biti popis)
2013 (zvanični popis)
a onda bi napravili predviđanje
2021
2031
2041

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 26 jul 2016 02:43

Može li ovako proći, šta mislite?

slika

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 26 jul 2016 03:22

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Može li ovako proći, šta mislite?

slika
Moje misljenje je da u narednih 15 godina ce Srbi u prosjeku padati oko 12 500 godisnje, Hrvati oko 7 000 a i mi cemo uci u minus za nekoliko godina, tako da bi nas prosjek bio minus 2 000 max. Ne vjerujem da ce se granice EU otvoriti za nas ali ako se to desi nas minus bice mnogo veci.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 26 jul 2016 06:32

Očekujem da se Jack javi sa svojim prognozama. Riječi su riječi, al nekako grafički sve ljepše izgleda, naročito kada se vide trendovi prema dole kod ujaka i četalja. 8-)
Edit: dodao sam podatke sa ranijih popisa, od 1879 pa naovamo.
E sada, jako je interesantno u istorijskom kontekstu komentarisati naš broj. Nevjerovatno je to da smo dolaskom Austrougara bili malobrojniji od vlaha. Koliko je samo našeg naroda odselilo u Tursku, samo Bog dragi zna. Pa onda, iz Srbije je dosta Bošnjaka također odselilo u Tursku, ali i u Bosnu - moja porodica je konkretno doselila iz okoline Užica. Pa sav teror u kraljevini SHS, tzv agrarna reforma jedna i druga, gdje su Bošnjacima oteti milioni duluma - i tu su moji preci doobro zaplatili. Pa komunistički progon (Mladih) muslimana i uopšte, naše inteligencije. Koliko smo između dva rata imali svojih generala, univerzitetskih profesora i sl? Pa ništa nam nije išlo na ruku.
Ali, hvala dragom Allahu džš, uz sve probleme i nedostatke koje imamo, mi opstadosmo čovječe. I to nikad jači. Hvala dragom Allahu, gledaj nas sad! Hej ba, svoji na svome. Jest da valja još dosta raditi na mnogim poljima, ali ide nekako naprijed. :beret:

slika

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jul 2016 12:57

Gledaj.Ako gledas udio Bosnjaka u zadnjih godina.Naprimjer od 1916-2016.Iako zadnji popis stanovnistva je bio 1910 godine.Onda si primjetio da iako gradonacelnici vecih gradova su bili Bosnjaci,naprimjer Sarajeva prije 1914.Udio naprimjer Srba i Hrvata danasnjih je isao ka 70%.Posebno prije 2 svjetskog rata.Da ne pricam da je mozda 2% Bosnjaka bilo pismeno prije 100 godina,ako i toliko.I u doba rahmetli Mehmeda Spahe,mozda si mogao da prebrojis visoko-obrazovane Bosnjake.Sad posebno od sredine 70 tih godina proslog stoljeca kada sve vise imas politicku afirmaciju Bosnjaka medju narodom.I odbacivanje raznoraznih opcija koji su nam se nudili na popisima 1948,1953 i 1961 godine.Posebno popis 1953.Opcije su bile UZMI ILI OSTAVI.Danas imas politicku i kulturnu afirmaciju Bosnjaka kao NARODA.To mozda danas i nije u najboljoj mjeri izvrseno bas u svim opcinama,ali u godinama i decenijama koje dolaze.Udio Bosanskog jezika ce samo rasti

Ne vjerujem da ce broj Bosnjaka ostati isti.Nas broj ce nazalost pasti mozda i za 150 000.No sve ce zavisiti u narednih 15 tak godina.Onako od oka

2021:1 660 miliona Bosnjaka,390 000 Hrvata i 950 000 Srba
S tim da je popis politicki kod nas.Cifre ce nam reci mozda 1.75 miliona Bosnjaka i oko 480 000 Hrvata.Udio Hrvata ce pasti i on ce najvise pasti ako gledamo prosli popis kad su nategnuli i do preko 100 000 Hrvata vise.Posebno su bile velike migracije nakon popisa 2013.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 26 jul 2016 13:15

Jack je napisao/la:Gledaj.Ako gledas udio Bosnjaka u zadnjih godina.Naprimjer od 1916-2016.Iako zadnji popis stanovnistva je bio 1910 godine.Onda si primjetio da iako gradonacelnici vecih gradova su bili Bosnjaci,naprimjer Sarajeva prije 1914.Udio naprimjer Srba i Hrvata danasnjih je isao ka 70%.Posebno prije 2 svjetskog rata.Da ne pricam da je mozda 2% Bosnjaka bilo pismeno prije 100 godina,ako i toliko.I u doba rahmetli Mehmeda Spahe,mozda si mogao da prebrojis visoko-obrazovane Bosnjake.Sad posebno od sredine 70 tih godina proslog stoljeca kada sve vise imas politicku afirmaciju Bosnjaka medju narodom.I odbacivanje raznoraznih opcija koji su nam se nudili na popisima 1948,1953 i 1961 godine.Posebno popis 1953.Opcije su bile UZMI ILI OSTAVI.Danas imas politicku i kulturnu afirmaciju Bosnjaka kao NARODA.To mozda danas i nije u najboljoj mjeri izvrseno bas u svim opcinama,ali u godinama i decenijama koje dolaze.Udio Bosanskog jezika ce samo rasti
Slažem se u potpunosti. Gledaj, moji djedovi i nene su bili skoro nepismeni ljudi. Zemljoradnici bili, nakon što su njihovim roditeljima četnici oteli zemlju. Četnik im krojio politiku, živjeli su za zajedničku državu koja je u stvari bila četnički plan i strategija. 30 i nešto godina kasnije, 15-tak djedovih unuka su redom fakultetski obrazovani ljudi. Svjesni svog bića, nacije, vjere. Da, jeste zakazala generacija mojih roditelja sa 2 djece u prosjeku, ali moja generacija ima šansu da to ispravi.
Jack je napisao/la:Ne vjerujem da ce broj Bosnjaka ostati isti.Nas broj ce nazalost pasti mozda i za 150 000.No sve ce zavisiti u narednih 15 tak godina.Onako od oka

2021:1 660 miliona Bosnjaka,390 000 Hrvata i 950 000 Srba
S tim da je popis politicki kod nas.Cifre ce nam reci mozda 1.75 miliona Bosnjaka i oko 480 000 Hrvata.Udio Hrvata ce pasti i on ce najvise pasti ako gledamo prosli popis kad su nategnuli i do preko 100 000 Hrvata vise.Posebno su bile velike migracije nakon popisa 2013.
Ma neka padne, nije problem, čak i kada dođeo na 1.5 miliona neću biti previše zabrinut. Gledaj sa kolikog smo se broja našeg naroda poslije prvog svj rata popeli na skoro 2 miliona, za relativno kratko vrijeme - kao što si sam rekao, šta je 50 godina u istoriji jedne zemlje! To je zato što su naši preci imali po 9-10 djece. Mojoj generaciji i ovima iza mene je dovoljno po troje da za 3-4 decenije opet priđemo na 2 miliona. Kao što sam više puta pisao, svi moji prijatelji (a to su redom osobe koje praktikuju vjeru) imaju po troje djece. Ja ću aBd imati 4-oro ili 5-oro.
Samo da poraste udio vjerničke populacije u ukupnom broju Bošnjaka, ja sam ubijeđen da će naše žene opet rađati po 3-4 djece. Taj proces ide postepeno, ali sigurno.

Btw, zamolio bih te dragi Jack da daš procjene, mada je jako daleko, za 2031 i 2041.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 jul 2016 13:23

Da, slazem se @Bosnjak na kvadrat, gdje ima vjere, tu ima i djece i kakvog takvog nataliteta i napretka. Gdje vlada zapadni stil života i karijerizam imas maximalno 2 djece i pasce. Ako i toliko. :bench: :lolcina:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jul 2016 23:08

Btw, zamolio bih te dragi Jack da daš procjene, mada je jako daleko, za 2031 i 2041.
Predaleko je pricati o 2031-2041.Samo velike super nacije tipa Amerika ili Njemacka mogu da pricaju o iducih 50 godina.Mali poput nas je da rade i sute,i da planiraju sto bolje.Ako samo ukucamo u google danas

DEMOGRAFSKE MAPE BOSNE

Dobijes da vecina mapa je s ove stranice.Sto je pobjeda u sebi.Zapamti.Sem 2-3 foruma gdje ustashe i cetnici laju i laprdaju.Bezvrijedni u ocima nekog stranca.Gleda se ko je glavni medju ovakvim jacim stranicama tipa google i cije mape se stavljaju.Pa i ovi botovi sto dodju na forum,samo kopiraju sta cu ja reci pa stavljaju to.Zapamti da nema mene i ovog foruma i portala.Ustashe i cetnici bi vladali medijima,vladali bi i googlom i mogli bi da svoje lazi prosipaju kao realnost i da sto vise stranih medija ih kvotiraju ili bolje.Ovako to su samo sprceni u 2 -3 foruma ljudi.I jos nesto.Ako vidis naprimjer ''najveci ''Bosanski portal klix.ba.Koji kljuca temu o popisu stanovnistva i gdje se ne nalazi 2 demografske teme ili mape ukupno.Onda ti je jasno.Ustashe par godina laprdaju bezuspjesno.Da je Posusje najmladja opcina da ih je ''64 tisuce u Mostaru''.Ako oni to pricaju sada,njihov cilj je da bude sto manje Bosne

Ne,umjesto da razmisljamo o 2041.Razmisljajmo na krace staze 5-10 godina i gledajmo sta mozemo uraditi u 5 godina ili 10 godina max

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 27 jul 2016 01:57

Jack je napisao/la:
Predaleko je pricati o 2031-2041.Samo velike super nacije tipa Amerika ili Njemacka mogu da pricaju o iducih 50 godina.Mali poput nas je da rade i sute,i da planiraju sto bolje.Ako samo ukucamo u google danas
DEMOGRAFSKE MAPE BOSNE

Dobijes da vecina mapa je s ove stranice.Sto je pobjeda u sebi.Zapamti.Sem 2-3 foruma gdje ustashe i cetnici laju i laprdaju.Bezvrijedni u ocima nekog stranca.Gleda se ko je glavni medju ovakvim jacim stranicama tipa google i cije mape se stavljaju.Pa i ovi botovi sto dodju na forum,samo kopiraju sta cu ja reci pa stavljaju to.Zapamti da nema mene i ovog foruma i portala.Ustashe i cetnici bi vladali medijima,vladali bi i googlom i mogli bi da svoje lazi prosipaju kao realnost i da sto vise stranih medija ih kvotiraju ili bolje.Ovako to su samo sprceni u 2 -3 foruma ljudi.I jos nesto.Ako vidis naprimjer ''najveci ''Bosanski portal klix.ba.Koji kljuca temu o popisu stanovnistva i gdje se ne nalazi 2 demografske teme ili mape ukupno.Onda ti je jasno.Ustashe par godina laprdaju bezuspjesno.Da je Posusje najmladja opcina da ih je ''64 tisuce u Mostaru''.Ako oni to pricaju sada,njihov cilj je da bude sto manje Bosne
Ne,umjesto da razmisljamo o 2041.Razmisljajmo na krace staze 5-10 godina i gledajmo sta mozemo uraditi u 5 godina ili 10 godina max
Slažem se. Kao što sam i sam priznao, dok nisam došao do ovog foruma, mislio sam poput većine našeg naroda da su tzv hrvati većina u Konjicu i Jablanici, da nadiru prema Sarajevu, a da u Mostaru nema šaka jada Bošnjaka - koliko god mi to iz ove perspektive sada izgledalo tragikomično, tako je kada živiš u dirigovanom medijskom mraku. Možeš biti pametan koliko hoćeš, ali ako nemaš dovoljno dobre i pouzdane informacije, odluke i stavovi koje donosiš također ne mogu biti dobre. Naš narod, uključujući i one koji su najprosvjećeniji, su se mahom šokirali kad su zaista skontali da nas je većina. A koliko bi tek trebalo raditi na tome da shvate da i vlasi i ujke nestaju mnogo brže nego mi, da su vlasi u finansijskoj dubiozi, bez infrastrukture koja će privlačiti investitore itd itd.
Zaista Ti moram odati priznanje, i o tome sam jučer razmišljao dok sam bio kući, kako si uradio veliku stvar. Molim dragog Boga da Ti podari svako dobro na oba svijeta.
Golemo je živjeti u medijskom mraku.
Ono što sada pokušavam jeste da animiram alime i druge uticajne ljude u okvirima IZ-a da se potrude na planu nataliteta. Probat ću putem poznanstava sa mnogima od njih da animiram na angažman po ovom pitanju.
Jučer saznadoh za ovo:
http://www.rabitabosna.com.ba/index.php ... 6-bosanski
Eto, za početak u okvirima IZ-a imamo nekakav tamo odjel koji bi se kao trebao baviti porodicom. Znam da je to daleko od toga da se počnu rješavati krucijalni problemi, ali valja se boriti...

atif
Član

Post Postao/la atif » 27 jul 2016 04:49

Jack je napisao/la:
DEMOGRAFSKE MAPE BOSNE

Slažem se. Kao što sam i sam priznao, dok nisam došao do ovog foruma, mislio sam poput većine našeg naroda da su tzv hrvati većina u Konjicu i Jablanici, da nadiru prema Sarajevu, a da u Mostaru nema šaka jada Bošnjaka - koliko god mi to iz ove perspektive sada izgledalo tragikomično, tako je kada živiš u dirigovanom medijskom mraku. Možeš biti pametan koliko hoćeš, ali ako nemaš dovoljno dobre i pouzdane informacije, odluke i stavovi koje donosiš također ne mogu biti dobre. Naš narod, uključujući i one koji su najprosvjećeniji, su se mahom šokirali kad su zaista skontali da nas je većina. A koliko bi tek trebalo raditi na tome da shvate da i vlasi i ujke nestaju mnogo brže nego mi, da su vlasi u finansijskoj dubiozi, bez infrastrukture koja će privlačiti investitore itd itd.
Zaista Ti moram odati priznanje, i o tome sam jučer razmišljao dok sam bio kući, kako si uradio veliku stvar. Molim dragog Boga da Ti podari svako dobro na oba svijeta.
Golemo je živjeti u medijskom mraku.
Ono što sada pokušavam jeste da animiram alime i druge uticajne ljude u okvirima IZ-a da se potrude na planu nataliteta. Probat ću putem poznanstava sa mnogima od njih da animiram na angažman po ovom pitanju.
Jučer saznadoh za ovo:
http://www.rabitabosna.com.ba/index.php ... 6-bosanski
Eto, za početak u okvirima IZ-a imamo nekakav tamo odjel koji bi se kao trebao baviti porodicom. Znam da je to daleko od toga da se počnu rješavati krucijalni problemi, ali valja se boriti...
Jedan od ciljeva kako promjeniti svijest u javnosti, jeste postavljanje upravo ovih mapa na razlicite wikipedije. A pored toga urediti i tekstove. Ako ne budemo mi poceli da sirimo istinu onda ce drugi nastaviti sa lazi.

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 27 jul 2016 05:26

http://www.zenit.ba/jucer-u-zenici-rodeno-cak-16-beba/

Sinoc novih 16 Bosnjaka i Bosnjakinja u Zenici :D

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jul 2016 12:35

http://www.najportal.info/2016/07/26/ak ... -bosnjaka/

A cija mapa je ovdje.Ovog portala.Jucerasnja vijest

Zamisli da Bosnjaci nemaju nijednu demografsku mapu.Da sve demografske mape googla su servirane od strane Srpsko-Hrvatske propagande.Prosjecan stranac bi odmah rekao da nema Bosne i Bosnjaka da je sve kako oni debili kazu s Krste ili kamenko-kremenko foruma.Ali dzaba.Zna se ko DOMINIRA I POKLAPA ovdje

Odgovorite