☑ Pravila foruma i savjeti

Govor mrznje prema Bosnjacima

Bosni
Član

Govor mrznje prema Bosnjacima

Post Postao/la Bosni » 16 dec 2012 00:18

Ovaj podforum je za raspravu o jeziku, rijecima, nadimcima, i nacinima na koji su Bosnjaci negativno oslovljani kroz historiju i danas.

Bosni
Član

Re: Govor mrznje prema Bosnjacima

Post Postao/la Bosni » 16 dec 2012 00:53

Zelim vise saznati o rijec "balija".

1. Ta rijec se cesto koristi kao pogrdni naziv za Bosnjake od strane nasih dusmana, ali sta je njegovo porijeklo?
2. Cesto se isto koristi od strane tkz. liberalniji ljudi da se usporede "negativni" Bosnjaci sa negativnim ljudima iz drugih naroda.

Naprimjer, cesto se moze citati usporedjenje izmedju "balija, cetnika, i ustasa". Medjutim, ova zadnja dva su zlocinacki pokreti koji su cinili genocide u drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH tokom devedeseti. Koliko ja znam, nikad nije postojala grupa zvana "balije", sacinjena Bosnjacima, koja je cinila zlocine, tako da je to jednostavno pejorativni naziv za Bosnjake. Kako se takve usporedbe mogu praviti kad ta tri naziva ne nose sa sobom isto znacenje, nego jedno je cisto pejorativno a druga dva imaju historijska utemeljenja.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 16 dec 2012 02:15

Evo da ti napisem ukratko sta znaci rijec balija. Oznacava covjeka koji je nepismen, primitivan. To je rijec kojom su oznacavani krscani u Osmanskom carstvu od muhamedanaca.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 dec 2012 03:13

I to nije Turska rijec nego Perzijska.Mnoge perzijske rijeci su upali medju govorom Turaka, i kasnije su prebacene u Bosnu.Neki bi rekli da oznacava primitivca, seljaka

Uglavnom, kad neko kaze Balija, i ako misli da ce mene uvrijediti.Nek se nauci termin

I posebno nepismeni skutori spominju rijec dzamahirija

Dzamahirija je republika na Arapskom.Dzumhurijeti Dzamahirija znaci narodna republika.Sad ako ti neko kaze ovdje zelis dzamahiriju, i misli da uvrijedis nekog.Nauci se prvo znacenju te rijeci.Mnogi pravoslavno-katolicki kmetovi i dan-danas veze nemaju sta to oznacava, no to je do njih
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 dec 2012 03:15

Dzumhur je narod,narodni.Poznat je slikar Zuko Dzumhur.Neki kazu da je Arapskog porijekla bio.Poznati putopisac i slikar..On je sam govorio da Dzumhuri su ljudi od naroda

Imas i termin jos poturica

Objasnit cu to kasnije, sad idem spavati

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 16 dec 2012 04:01

Tacnu formulu rijeci "balija" niko ne zna.Svi mi to nagadjamo i mislimo da je nase tacno.
Balija moze biti musliman ili nemusliman primitivac,covjek sa sela,niza klasa kod muslimana,covjek muslimanskog imena koji ne klanja,covjek niskog morala(balidjan) i tako do u nedogled.
U glavnom nista pozitivno kad nekoga nazivas balijom.

hassan
Član

Post Postao/la hassan » 16 dec 2012 07:32

Balija je neko ko ne ispunjava vjerske obaveze na propisani način, drugim riječima loš musliman

Bosman
Administrator

Post Postao/la Bosman » 16 dec 2012 13:19

hassan je napisao/la:Balija je neko ko ne ispunjava vjerske obaveze na propisani način, drugim riječima loš musliman
Sejk Zlaja, jesi li to ti ? :goofy:

hassan
Član

Post Postao/la hassan » 16 dec 2012 16:14

Misljen je napisao/la:
hassan je napisao/la:Balija je neko ko ne ispunjava vjerske obaveze na propisani način, drugim riječima loš musliman
Sejk Zlaja, jesi li to ti ? :goofy:
of skroz, glavom i bradom :evilxb:

Dino79
Novi kolač

Post Postao/la Dino79 » 21 dec 2012 16:38

Pozdrav svima,

tako sam ja cuo za rijec "Balija"
bal je turska rijec za med, i za vrijeme turskog carstva u bosni se svao balija koji je proizvodijo i prodavao med

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 maj 2013 14:24

ABen je napisao/la:Evo da ti napisem ukratko sta znaci rijec balija. Oznacava covjeka koji je nepismen, primitivan. To je rijec kojom su oznacavani krscani u Osmanskom carstvu od muhamedanaca.
Drugo je tacno.Pa, imas i roman Omer Pasa Latas, gdje Muslimanski seljaci zovu vlahe Balijama.Konotacija danasnja je da rijec Balija oznacava samo Muslimana i Muslimanskog vjernika sto je cista laz

Takodjer nepismene skutorske seljacine pricaju o nekoj dzamahiriji, kako Bosna nece biti Dzamahirija?Ma, sta to mislili.Tek, toliko koliko su zapravo ''pismeni.''To je arapska rijec za republiku, nista drugo, kao sto su i Balije zvani mahom pripadnici katolicke i pravoslavne konfesije.Ono sto je ironicno je da su bas naprimjer glavni katalizatori promjena u Bosni bili Bosnjaci.Od Rizvanbegovica koji je od mocvare napravio plodno zemljiste pocetkom 19 stoljeca na podrucju mnogih danasnjih katolickih sela tipa Trebizat, pa i Capljine.Do izgradnje i dovlacenja jeftine radne snage na to podrucje

Prvi katoljici u Mostar dolaze tek 1817 godine nakon kuge koja je pomorila gro Hercegovackih velikaskih bogatih familija Bosnjaka.Na tom potezu od danasnjeg Partizanskog groblja do Juznog Logora, zivjelo je 1838 oko 350 katolika u gradu s oko 15 000 stanovnika.Klica dolaska tih je bas kuga u Hercegovini ali i jeftina radna snaga.Isto to se je desavalo s Zenicom, Sarajevom.Ratovi,kuge su pomjerali stanovnistvo i prvi put namjestilo katolike ili pravoslavne na odredjene lokacije

Mrznja je posljedica nemoci, gluposti, cinjenice da Bosnjaci postoje.Ta se nemoc ukazuje danas kroz forume.Prije si mogao da odbrus nesto iza ledja begu, ali da te ne cuje.Danas se to vise cuje, jer svak moze da laprda

Navescu ti moju porodicu

Moja porodica je oko 1540 godine presla na Islam.Od 1540-1720 godine su bili Spahije(Vitezovi).Sluzili su u ratovima, bogatili se i to je tako.Polahko su stupali i jacali.Od 1720 su bile age.A, od 1807 godine su bili begovi.Moj pretak rodjen 1807 godine je prvi beg u mojoj porodici

Mrznja prema tim ljudima je mrznja prema agama, begovima, spahijama.Mrznja prema cinjenici da kad ja umrem, ja cu znati sve i jos vise

On ce biti neki ''Hrvat'' od stoljeca ''sedmog'',. pricat ce o mitomanijama, i krasti svo naslijede Bosnjacke-Muslimanske porodice od Sargije, Hasanaginice do Tornjaka koje zele Pohrvatiti.Isto tako je i s pravoslavnim vlasima koji nisu znali sta je Srbin do pocetka 19 stoljeca

Mrznja ce se i dalje nastaviti jer Bosnjaci i Albanci su jedini Muslimanski autohton narod koji je prezivio sve ratove, zlocine, pokolje i etnicka ciscenja Muslimana Balkana izmedju 1683 godine pocetak Beckog rata do danasnjeg dana, gdje su mnoga mezarja poravnata, mnogi Muslimanski gradovi zarasli u korov, a islamsko naslijedje nestalo na tom podrucju

I zato su ''Srbi'' patoloski bombardovali Sarajevo, htjeli da sruse bastion Islamske i Bosnjacke kulture u Bosni.I zato su porusili sve dzamije u svojoj patoloskoj mrznji prema Islamu.Jer nije mrznja posljedica mrznje prema Bosnjacima, nego mrznja prema svojoj porodici, cinjenici da on ne zna nista o njima, da je on sad neki hibrid ili Srbin ili Hrvat.

Jos 1986 godine u selu Gerzovo.Pravoslavno selo koje je nekad davno prije 200 godina.Bilo cisto Muslimansko.Inace selo je dobili ime po Aliji Derzelezu, poznatom junaku Bosnjacke i Islamske kulture.Lokalni Srbi su srusili jos tad.Turbe Alije Djerzeleza i zatrli svaki trag Islamske kulture na podrucju danasnje opcine Mrkonjic Grad.Istina, ostalo je par dzamija u samom gradicu, dvije.Ali, svi haremi, mezarja, nisani, sve kule, sve je to Islamsko sruseno do 1992 po njihovim tad selima

Nasmijem se kad cujem pricu o zlocinu nad Srbima u Bradini.I visestoljetnoj Srpskoj Bradini.To selo je bilo Muslimansko selo od 1530-1820 godine.Poslije su odjednom nestali Muslimani, ne zna se sta je bilo.I pocela je doseljavanje pravoslavnih iz Istocne Hercegovine i Zagorske zupe, danasnji Kalinovik.U Bradinu

Bosnjaci nisu rusili njihove crkve.Bosanska Krupa ima 99% Bosnjaka danas, imas pravoslavnu crkvu koju nije niko rusio, imas i katolicku.Mi nismo bagerima presli preko njihovih mrtvih.Pa, u samom centru Sarajeva imas groblje pravoslavno Kosevo, i ''spomenik'' Srpskim herojima.Znaci Gavrili Principu.Imas i grob nekih akademika Sanu.I nijedan nije Bosnjak rekao

Evo, lijepe parcele za novu zgradu taman, da se nesto malo napravi.Nego i dan-danas groblje je tako.Mnoga mezarja po selima su posebno zatrta od strane vlaha, i to nije mala stvar

Sjecam se kao 14 godisnji djecak.Ja dodjem.Dozivim da me zovu Turskim psom.Dozivim da svak ustane i kaze.Idemo bimbardovati balijski Bihac.I od 6-66 godina bez ikakve razlike u spolovima, kazu.Balije, sta cekate.Ili jos gore

Mrznja je njihova usadjena prema njima.I mi moramo na to racunati sve dok na odredjenom podrucju.Znaci krenimo od sela, kao najnize razine lokalne samouprave.Ne uzmemo nasu vecinu, napravimo dzamije i vratimo se odakle smo svi protjerani.Ili jos gore

Mrznja njihova je mrznja prema Islamu, zato su srusili preko 1000 dzamija u Bosni, poravnali sijaset mezara.I mi moramo da gledamo.Da vise nikad ne pravimo greske koje su neki pretci nasi radili.I da radimo da aktivno demografski uzmemo njihova sela.Samo tako suzbijamo mrznju na tom podrucju, i imamo zalog u bolju buducnost tad.To je nazalost ziva istina danas

Oratorna retorika od Plata, Cicera do s****, ili Jovana Raskova, Ratka Mladica i Radovana Karadzica do Milorada Dodika ce samo proci kroz vremensku moze se reci.Generaciju ili vise.Ali ona ce se i dalje nastaviti.A mi moramo raditi da unaprijed prepoznamo to.I da radimo da bude sto manje mrznje.A, mrznju samo mozemo suzbiti da od cijele Bosne napravimo dzamije i da napravimo dzamije gdje nas nije bilo.Jer usput.

Nasli su par mezara u pravoslavnom selu Krnjeusa gdje pravoslavni seljaci su rekli da tamo nije nikad bilo Muslimana.Oni su tako rekli, mi bili budale pa povjerovali i to stotinama godinama.Zarastao jedan bio u korov, i to da bude jos gore.,Nasao ga je neki nas covjek u putovanju dole

Do nas je da prekinemo mrznju, stradanje, ali samo pamecu mozemo da aktivno radimo na tome, da imamo vise i bolje, nego prije.

Izgraditi dzamije na svakom koraku, uzimati im sela, gdje mozemo, i gdje bi trebali.Ljubace je klasican primjer tog sela, kojeg moramo uzeti u blizoj buducnosti.A iduca generacija nek nastavi dalje.Ovo je visegeneracijski projekt, koji ce se naslijediti i nakon moje smrti.Do vas je da svojim sinovima i unucima prenose moje mudre rijeci, jer svaki covjek je mudar koji razmislja za druge i svojoj glavom, a ne za sebe i svoje minorne ideje

Odgovorite