edin je napisao/la:Vidi dijasporaca sto brane jedan drugog. Ma jok eto ti iz Amerike , znas kakva je ekonomska situacija u BiH. Najsmjesnije je sto je 90% nase dijaspore neobrazovano, ovdje bio go i bos, a nakon 10 godina provedenih tamo ti pocne pametovati kako je on toboze vrijedan , a mi u Bosni lijeni:D I NE ja nisam rekao da se treba pola ljudi iseliti, nego sam konstatovao da ce se iseljavanje nastaviti sve do onda, dok ekonomija ne bude sposobna da odrzi broj prisutnih ljudi. Sto je i sasvim logicno
TI si se ispalio a ovdje bi zabarkadirao ljude. Sta fali sto ima 1000 ekonomista na birou,,, nek rade po Bosni kao konobari, pa ono prezivjet ce... Nek se bore za Bosnu.
Dobro ja priznajem da nemam rjesenje za ekonomsku situaciju u Bosni, ali zato tebe ono bratski muslimanski molim da ti kao kaser u WAL-MARTU vratis se , i objasnis nam kako rijesiti ekonomske probleme. Ko zna mozda radis i u TJ MAX-u
Nema veze sto nakon zavrsenog fakulteta, radis za 800 km, ti bi trebao brinuti o buducnosti Bosne, i napraviti 3 djece, da bi se nekad za 20 godina, mogli preregistrovati u kampanji "Zajedno za Doboj" kako bi preglasali Srbe.
Ono nisi dvolican, ali nikako.
Tako sam svojevremeno isao na fizikalne terapije u jednu bolnicu, i u isto vrijeme sa mnom bio neki Bosanac iz Belgije....Sere on 10 dana, kako on putuje svaki dan 200 km na posao, kako je Belgija uredjena , kako smo mi ovdje lijeni, kako se tamo radi, kako je on po Zenici htio skidati plakate od fabrike duhana, jer je to nelegalno na Zapadu
I na kraju mi prekipilo i pitam ga ja pa majke ti sto si dosao ovdje da se lijecis, popravljas zube i sisas se kao zadnja gnjida. I lik zacepio narednih 10 dana.
Tako i vecina dijaspore, ovdje kupila sijeno, od neskolovanih roditeljaa ni oni ne zavrse, i provede 10 godina u inostranstvu i ovdje bi ti pametovao o drustvenom uredjenju. I pravio psiholoski presjek lijenog Bosnjaka u Bosni.
Vrati se ti, pa se bori za Bosnu, a ja svojim prijateljima koji su zavrsili fax, i ovdje ne mogu nac posao, zelim svu srecu, pa makar to bilo na Madagaskaru.
P.S. Pri ovome ne zelim uvrijediti nase clanove dijaspore cije postove stvarno volim citati, ali moraju se sloziit da je Gazija licemjer sto se ovoga tice, jer ako si ti otisao, koje pravo imas da drugom branis da trazi svoju srecu. I Ja stvarno nemam nista protiv dijaspore, jer i sam imam bar 30 blizih rodjaka koji su po Zapadnoj Evropi ili USA, ljudi se snalaze i bore. Ali imaj malo postovanja i kad dodjes ovdje ne kenjaj.
Vako, ti slobdono pametuj meni kao "dijasporcu" koliko god hoces, ali makar upotrebljavalj stvari sto sam stvarno rekao i nemoj izmisljati nesta sto uopste ja nisam ni rekao.
Ljudi neka se sele gdije god hoces, pocetkom stobom, nije moj problem. Ja sam samo rekao, da ako Bosna vaka nespremna udze u EU, da ce biti vrlo negativno za tu drzavu zbog velikog iseljavljana. To nema nista stim sta ja hocu ili zelim, ni cak sta ti hoces, zelis itd, nego je jednostavno cinjenica.
Isto sam rekao da jednostavno prepuno ljudi misli da ako Bosna sam uspje uci u EU, sve ce biti uredu, dali je to samo sto politicari to prodaju ljudima tako da nemoraju raditi na popravku drzave ili ne, ipak istina je. Predpostavljam da to i dobro znas, samo neces da cujes od dijasporca.
Slazem se da, nazalost, prepuno nasi u dijaspori nezavrsavaju nikakvu skolu. Vrlo malo nas ovdije ima na fakultetima itd. Ali za te se ljude nemoras ni brinuti, te iste ljude i nezanima bas sta se desava u Bosni i oni za koju generaciju nece nista vise ni imati sa Bosnom, dijeca ce im imati americka imena itd. Nazalost to znaci da vise nece ni dolaziti u Bosnu i trositi miliarde dollara i euro u Bosni koji cine pola bosanske ekonomije, al et. Neces imati vise ljude koji lobiraju ovdije u congress svake godine za rezolucije za bosnu, za to da amerika daje novcani pomoc Bosni svake godine(sto radi trenutno), ali eto.
Nisam bas siguran sta pricas o Walmartu i TJ-Max, jednom ili dva puta sam bio u prvom a nikad vala u drugom.