☑ Pravila foruma i savjeti

Euroatlantske integracije

sarajlija
Član

Re: BiH i EU / NATO

Post Postao/la sarajlija » 04 dec 2012 16:52

edin je napisao/la:Naravno da nije,, Isto ti ga dodje prodao ti nesto u USA ili Banglades. Ali nemas razvijenu ekonomiju, nemas ekonomske veze, nemas produkte koje mozes izvoziti.
Sta bi ti izvozio u te zemlje koje si nabrojao kad oni sve sto ti proizvodis , proizvode duplo jeftinije i kvalitetnije od tebe. Bolje ti je da npr Adidas otvori fabriku i zaposli 100 Bosnjaka, koji ce biti dio neke vece cjeline, nego da Pike sa Vratika otvori fabriku priglavaka i opanaka i prodaje ih od vrata do vrata po nasim selima.
I na kraju si se vratio na moje rijeci "Ja kazem para je para pa zaradzena kroz trgovinu sa EU ili nekom drugom drzavom sve jedno je."

Aha "Ali nemas razvijenu ekonomiju, nemas ekonomske veze, nemas produkte koje mozes izvoziti." i kako ti kontas ivozit u EU?? Najbolji dokaz da se moze bez EU je Energoinvest se prvi vraća u Libiju http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=8619
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

edin
Član

Post Postao/la edin » 04 dec 2012 17:01

Pa postat ces dio veceg sistema, ulagat ce se u tebe vise, dolazit ce investicije. Dobijas slobodne granice, nisi zatvoren kao u toru, veci stepen protoka robe i kapitala. Moze, moze se bez EU, Energoinvest radi, a nezaposlenost 40%. Nema otvaranja novih radnih mjesta, zavrsis fakultet nemas prilike za rad.
Uostalom nije tu samo ekonomski aspekt.

Uostalom ti misli sta mislis, ja mislim ovako, ali moje misljenje ce pobjediti, a tvoje ce ostati kao grana kojoj je prekinut dovod hranjivih materija. Uzaludna nam je rasprava

Vise od polovine clanova ovog foruma je u EU : Abidaga, Drina, Jakub, Krhan itd itd pa nek oni iznesu svoje misljenje.

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 05 dec 2012 06:45

Generalni direktor Energoinvesta d.d. Enes Čengić izjavio je da je ova kompanija u zadnjih mjesec dana dobila poslove vrijedne oko 70 miliona KM. „Zahvaljući našem dosadašnjem radu u sjevernom Iraku u regiji Erbil uz ranije potpisane ugovore dobili smo ekstenziju od 3,5 miliona eura na još jednoj trafo stanici. To samo govori o tome koliko investitori u Iraku vjeruju kompaniji Energoinvest“, istakao je Čengić.

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/11953 ... liona.html
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 10 dec 2012 18:09

Azija će biti nadmoćnija od Evrope i Sjeverne Amerike.
SAD će do 2030. godine izgubiti vodeći uticaj u svijetu.

Novi izvještaj američke obavještajne zijednice predviđa da Sjedinjene Države više neće biti jedina svjetska supersila do 2030. godine.

"U smislu pokazatelja ukupne moći - BDP-a, obima stanovništva, vojnih troškova i tehnoloških ulaganja - Azija će nadmašiti Sjevernu Ameriku i Evropu skupa", zaključuje se u izvještaju, prenosi website Politico.

"Globalni trendovi 2030: Alternativni svijetovi" koji je pripremio Ured Nacionalnog obavještajnog vijeća za ured direktora Nacionalne obavještajne službe - predviđa da se "unipolarni" svijet koji je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza neće nastaviti.

"S rapidnim rastom ostalih zemalja, "unipolarni momenat" je završen i nijedna zemlja - bez obzira da li je - riječ o SAD, ili bilo kojoj drugoj zemlji - neće imati hegedmonističku moć", tvrdi se u izvještaju.

"Američki relativni ekonomski pad prema zemljama u usponu je neizbježan i već se dešava, ali ali buduću američku ulogu u međunarodnom sistemu teško je procijeniti", navodi se u izvještaju.

"Globalni trendovi" predviđaju da će Sjedinjene Države zadržati jedinstvenu ulogu u međunarodnom sistemu - djelimično zbog njihove istorije i ranije rukovodeće uloge.

"SAD će najvjerovatnije ostati "prve među jednakima" u velikim silama, zbog svog naslijeđa rukovodeće uloge u svijetu koju su igrale u međunarodnoj politici", navodi se u izvještaju.

A obavještajna zajednica ne vjeruje da će neka druga zemlja smjeniti Sjedinjene Države kao jedinu svjetsku supersilu.

"Smjena Sjedinjenih Država drugom svjetskom silom i pojava novog međunarodnog poretka izgleda kao najmanje vjerovatan ishod u ovom vremenskom periodu", predviđa izvještaj.

U izvještaju se tvrdi da sile u usponu poput Kine, Indije i Brazila ne dijele istu ideologiju i da su više usmjerene na svoju regionalnu ulogu. Također se upozorava na posljedice američkog povlačenja sa svjetske scene.

"Propast ili iznenadno povlačenje američke moći vjerovatno će rezultirati dužim periodom globalne anarhije", navodi se u obavještajnom izvještaju, prenosi Politico.

Gazija
Član

Post Postao/la Gazija » 11 dec 2012 03:09

edin je napisao/la:Daj mi jedan dobar razlog zasto ne EU?:D
Dali eventualno u Eu? Da.

Ali trenutno sa vakom ili slicnom ekonomijom kada bi usli u EU, pa pola Bosne bi se izpraznilo. Mi pricamo kako ce se Bosna izprazniti Hrvata kada Hrvatska udze u Eu, pa sta mislis sta bi bilo sa Bosnom kada bi i mi u EU usli sa vakom ekonomijom. Mi pricamo kako Hrvati trenutno idu za Hrvasku a Srbi za Srbiju zbog ove ekonomije, a Bosnje ne idu nigdje zato sto nemaju gdije. Pa razmisli kad bi se EU otvorila sada za nas sa vakom ekonomijom ovdije, ova drzava bi se izpraznila prije nego sto bi se nasa ekonomija popravila i pola Basnjackog naroda bi otislo na zapad.

EU je dobra opcija za buducnost, ali prvo mi moramo popraviti svoju drzavu, politicki i ekonomski.
“To every man upon this earth,
Death cometh soon or late.
And how can man die better
than facing fearful odds,
For the ashes of his fathers,
And the temples of his Gods."

Gazija
Član

Post Postao/la Gazija » 11 dec 2012 03:13

sarajlija je napisao/la:Azija će biti nadmoćnija od Evrope i Sjeverne Amerike.
SAD će do 2030. godine izgubiti vodeći uticaj u svijetu.

Novi izvještaj američke obavještajne zijednice predviđa da Sjedinjene Države više neće biti jedina svjetska supersila do 2030. godine.

"U smislu pokazatelja ukupne moći - BDP-a, obima stanovništva, vojnih troškova i tehnoloških ulaganja - Azija će nadmašiti Sjevernu Ameriku i Evropu skupa", zaključuje se u izvještaju, prenosi website Politico.

"Globalni trendovi 2030: Alternativni svijetovi" koji je pripremio Ured Nacionalnog obavještajnog vijeća za ured direktora Nacionalne obavještajne službe - predviđa da se "unipolarni" svijet koji je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza neće nastaviti.

"S rapidnim rastom ostalih zemalja, "unipolarni momenat" je završen i nijedna zemlja - bez obzira da li je - riječ o SAD, ili bilo kojoj drugoj zemlji - neće imati hegedmonističku moć", tvrdi se u izvještaju.

"Američki relativni ekonomski pad prema zemljama u usponu je neizbježan i već se dešava, ali ali buduću američku ulogu u međunarodnom sistemu teško je procijeniti", navodi se u izvještaju.

"Globalni trendovi" predviđaju da će Sjedinjene Države zadržati jedinstvenu ulogu u međunarodnom sistemu - djelimično zbog njihove istorije i ranije rukovodeće uloge.

"SAD će najvjerovatnije ostati "prve među jednakima" u velikim silama, zbog svog naslijeđa rukovodeće uloge u svijetu koju su igrale u međunarodnoj politici", navodi se u izvještaju.

A obavještajna zajednica ne vjeruje da će neka druga zemlja smjeniti Sjedinjene Države kao jedinu svjetsku supersilu.

"Smjena Sjedinjenih Država drugom svjetskom silom i pojava novog međunarodnog poretka izgleda kao najmanje vjerovatan ishod u ovom vremenskom periodu", predviđa izvještaj.

U izvještaju se tvrdi da sile u usponu poput Kine, Indije i Brazila ne dijele istu ideologiju i da su više usmjerene na svoju regionalnu ulogu. Također se upozorava na posljedice američkog povlačenja sa svjetske scene.

"Propast ili iznenadno povlačenje američke moći vjerovatno će rezultirati dužim periodom globalne anarhije", navodi se u obavještajnom izvještaju, prenosi Politico.
U tom citavom tekstu ima veoma puna scenarija koja ida na "ako, ako, i ako...". Prepuno predpostavka.

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 11 dec 2012 05:57

Na sta konkretno mislis?

edin
Član

Post Postao/la edin » 11 dec 2012 07:53

Zato trebamo biti nerazvijeni i u toru da ljudi ostanu u BiH?:D Ma daj molim te,,,, Samo mi reci iskreno gdje ti zivis Gazija?:D Ali budi posten....

Ljude treba pustiti da zive gdje god im je bolje, pa to bilo na Grenlandu, onda nek zive na Grenlandu. Ne bazira se cio zivot na tome hocemo li mi preglasati Srbe. Stanovinika treba biti onoliko koliko eknomija moze podrzati, tj da imaju neki ziviot dostojanstven covjeka.

Balkan je uvijek bio i bit ce iseljenicki, jer jednostavno ekonomija kaska za ostalim. Nikakvo rjesenje nije ne integrisati se, i tim sprjecavati ljude da odlaze. Jer to niko nikad u historiji trajno nije uspio. Branis branis 50-100 godina, pa se sve urusi kao kula od karata.

Treba napravit zemlju onakvom da ljudi zele ostati, i oni koji su tu da zive jednim normalnim zivotom, sa zdravim porodicama, kako bi se nacija obnavljala.
Sta ti imas od toga da ti je 1000 ekonomista na birou , parazitiraju do 40 sa roditeljima i prodje im zivot parazitirajuci.. Ljude treba pustiti nek se snalaze, pa ako sta zaradi vani, unijet ce u Bosnu.

A gusenje ljudi nikad nije dobro rjesenje, jer ljudi su kao voda, kako god ti zabarkadirao, oni ce naci put....

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 dec 2012 18:33

Jel ovaj nas igrac ?

VSTV BiH

Goran Salihović imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/ ... lastva-bih
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Gazija
Član

Post Postao/la Gazija » 12 dec 2012 21:37

edin je napisao/la:Zato trebamo biti nerazvijeni i u toru da ljudi ostanu u BiH?:D Ma daj molim te,,,, Samo mi reci iskreno gdje ti zivis Gazija?:D Ali budi posten....

Ljude treba pustiti da zive gdje god im je bolje, pa to bilo na Grenlandu, onda nek zive na Grenlandu. Ne bazira se cio zivot na tome hocemo li mi preglasati Srbe. Stanovinika treba biti onoliko koliko eknomija moze podrzati, tj da imaju neki ziviot dostojanstven covjeka.

Balkan je uvijek bio i bit ce iseljenicki, jer jednostavno ekonomija kaska za ostalim. Nikakvo rjesenje nije ne integrisati se, i tim sprjecavati ljude da odlaze. Jer to niko nikad u historiji trajno nije uspio. Branis branis 50-100 godina, pa se sve urusi kao kula od karata.

Treba napravit zemlju onakvom da ljudi zele ostati, i oni koji su tu da zive jednim normalnim zivotom, sa zdravim porodicama, kako bi se nacija obnavljala.
Sta ti imas od toga da ti je 1000 ekonomista na birou , parazitiraju do 40 sa roditeljima i prodje im zivot parazitirajuci.. Ljude treba pustiti nek se snalaze, pa ako sta zaradi vani, unijet ce u Bosnu.

A gusenje ljudi nikad nije dobro rjesenje, jer ljudi su kao voda, kako god ti zabarkadirao, oni ce naci put....
Ocemu ti bona pricas? Ti mislis da sutredan ako pola naroda, pa eto nema veze ni koje nacije da je, iseli se iz drzave to ce dobro biti za ekonomiju? Balkan bas jeste takav jeben zato sto mi imamo takav mentalitet da mislimo da je sve med i secer u zapadu. Problem je nasa mentalitet, samo se kuka a nista neradi. Sta, ti mislis zato sto si tu u Bosni, da ja nisam, da znas bolje kakva je ekonomska situacija i sta se treba uraditi? Da je tako, takvi kao ti bi davno popravili tu zemlju. Sta ti mislis sta ce biti ako Bosna sutredan udze u EU? Mislis da ce odjednom sve se razcvijetati u Bosni? Ne, pametni ce pobijeci za boljim poslovima, zanjima ce odma sva sposobna snaga, i ko ce ti ostati da ti popravi tu drzavu i da napravi bolji ziviot? Pitaj Grcku kako to ide.

Prije nego sto se udze u EU, treba se prvo ocistiti svoja kuca, politicki i ekonomski. Pa se onda uci u EU kao jednaka i jaka drzava. Samo sto ta neka nasa mentalitet samo zna kukati i misli da ako samo uspje uci u EU sve ce biti super.
Zadnja izmjena: Gazija, dana/u 12 dec 2012 23:52, ukupno mijenjano 1 put.

Gazija
Član

Post Postao/la Gazija » 12 dec 2012 22:53

sarajlija je napisao/la:Na sta konkretno mislis?
Mislim na to da to sve odvisi od dosta trendova koji moraju ostati konstantni da sve to se desi. Stvari je da nijedan trend inace netraje vise od nekoliko godina.

Naprimijer, govorilo se uvijek kada ce Kina prestignuti SAD ekonomski, ali to je sve bilo bazirano na tome da ce Kineska ekonomija rasti kosto je i rasla u proslosti. Nesta sto vec znamo da vise nije tacno, posto i Kineska ekonmija se vec usporava. Da i nespominjes Kineske probleme sa inflaciom i berzom.

Naprimijer, govorilo se da ce te i te godine "hispanics" prestici bijelce u Americi. To je islo na predpostavku da ce nivo imigracije iz juzne amerike ostati isit, sto vec danas znamo da nije tako. U juznoj Americi je se pobolsala ekonomska situacija i natalitet pala, tako da je vec imigracija u SAD jako pala. To neznaci da bijelci nece biti nikad manjina, nego da ce puno kasnije nego sto je se mislilo.

Uopste tako, sve te stvari imaju puno predpostavka da ce se trendovi bas absolutno isto nastaviti, nesta sto nije nikad bas tako.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 dec 2012 23:19

Bravo Gazija.

:gut:
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

edin
Član

Post Postao/la edin » 13 dec 2012 04:41

Vidi dijasporaca sto brane jedan drugog. Ma jok eto ti iz Amerike , znas kakva je ekonomska situacija u BiH. Najsmjesnije je sto je 90% nase dijaspore neobrazovano, ovdje bio go i bos, a nakon 10 godina provedenih tamo ti pocne pametovati kako je on toboze vrijedan , a mi u Bosni lijeni:D I NE ja nisam rekao da se treba pola ljudi iseliti, nego sam konstatovao da ce se iseljavanje nastaviti sve do onda, dok ekonomija ne bude sposobna da odrzi broj prisutnih ljudi. Sto je i sasvim logicno

TI si se ispalio a ovdje bi zabarkadirao ljude. Sta fali sto ima 1000 ekonomista na birou,,, nek rade po Bosni kao konobari, pa ono prezivjet ce... Nek se bore za Bosnu.
Dobro ja priznajem da nemam rjesenje za ekonomsku situaciju u Bosni, ali zato tebe ono bratski muslimanski molim da ti kao kaser u WAL-MARTU vratis se , i objasnis nam kako rijesiti ekonomske probleme. Ko zna mozda radis i u TJ MAX-u
Nema veze sto nakon zavrsenog fakulteta, radis za 800 km, ti bi trebao brinuti o buducnosti Bosne, i napraviti 3 djece, da bi se nekad za 20 godina, mogli preregistrovati u kampanji "Zajedno za Doboj" kako bi preglasali Srbe.

Ono nisi dvolican, ali nikako.

Tako sam svojevremeno isao na fizikalne terapije u jednu bolnicu, i u isto vrijeme sa mnom bio neki Bosanac iz Belgije....Sere on 10 dana, kako on putuje svaki dan 200 km na posao, kako je Belgija uredjena , kako smo mi ovdje lijeni, kako se tamo radi, kako je on po Zenici htio skidati plakate od fabrike duhana, jer je to nelegalno na Zapadu
I na kraju mi prekipilo i pitam ga ja pa majke ti sto si dosao ovdje da se lijecis, popravljas zube i sisas se kao zadnja gnjida. I lik zacepio narednih 10 dana.

Tako i vecina dijaspore, ovdje kupila sijeno, od neskolovanih roditeljaa ni oni ne zavrse, i provede 10 godina u inostranstvu i ovdje bi ti pametovao o drustvenom uredjenju. I pravio psiholoski presjek lijenog Bosnjaka u Bosni.

Vrati se ti, pa se bori za Bosnu, a ja svojim prijateljima koji su zavrsili fax, i ovdje ne mogu nac posao, zelim svu srecu, pa makar to bilo na Madagaskaru.

P.S. Pri ovome ne zelim uvrijediti nase clanove dijaspore cije postove stvarno volim citati, ali moraju se sloziit da je Gazija licemjer sto se ovoga tice, jer ako si ti otisao, koje pravo imas da drugom branis da trazi svoju srecu. I Ja stvarno nemam nista protiv dijaspore, jer i sam imam bar 30 blizih rodjaka koji su po Zapadnoj Evropi ili USA, ljudi se snalaze i bore. Ali imaj malo postovanja i kad dodjes ovdje ne kenjaj.
Zadnja izmjena: edin, dana/u 13 dec 2012 05:46, ukupno mijenjano 1 put.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 13 dec 2012 05:45

Hajde smirite se prvo i netrosite vrijeme u bezveze diskusije koje nevode nicemu.

@edin ima pravo kad kaze da je lahko iz dijaspore pricati kako i sta se treba raditi u Bosni i koje naselje se treba uzeti. Kako politicki raditi, za koga glasati i koliko dijece imati.

I iseljavanje iz Bosne ce se nastaviti sve dok nebude vise posla nego radnika.

Ali Bosna nema sta traziti u EU kao ni jedna druga Balkanska zemllja. Sta nezanci da zelim nekog da zaustavljam ili nagovaram da osatane u Bosni i da se dole pati. Da bi Bosna bila clan EU mora svoju ekonomiju popraviti sta u Bosni zbog politike nije moguce.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Gazija
Član

Post Postao/la Gazija » 13 dec 2012 14:30

edin je napisao/la:Vidi dijasporaca sto brane jedan drugog. Ma jok eto ti iz Amerike , znas kakva je ekonomska situacija u BiH. Najsmjesnije je sto je 90% nase dijaspore neobrazovano, ovdje bio go i bos, a nakon 10 godina provedenih tamo ti pocne pametovati kako je on toboze vrijedan , a mi u Bosni lijeni:D I NE ja nisam rekao da se treba pola ljudi iseliti, nego sam konstatovao da ce se iseljavanje nastaviti sve do onda, dok ekonomija ne bude sposobna da odrzi broj prisutnih ljudi. Sto je i sasvim logicno

TI si se ispalio a ovdje bi zabarkadirao ljude. Sta fali sto ima 1000 ekonomista na birou,,, nek rade po Bosni kao konobari, pa ono prezivjet ce... Nek se bore za Bosnu.
Dobro ja priznajem da nemam rjesenje za ekonomsku situaciju u Bosni, ali zato tebe ono bratski muslimanski molim da ti kao kaser u WAL-MARTU vratis se , i objasnis nam kako rijesiti ekonomske probleme. Ko zna mozda radis i u TJ MAX-u
Nema veze sto nakon zavrsenog fakulteta, radis za 800 km, ti bi trebao brinuti o buducnosti Bosne, i napraviti 3 djece, da bi se nekad za 20 godina, mogli preregistrovati u kampanji "Zajedno za Doboj" kako bi preglasali Srbe.

Ono nisi dvolican, ali nikako.

Tako sam svojevremeno isao na fizikalne terapije u jednu bolnicu, i u isto vrijeme sa mnom bio neki Bosanac iz Belgije....Sere on 10 dana, kako on putuje svaki dan 200 km na posao, kako je Belgija uredjena , kako smo mi ovdje lijeni, kako se tamo radi, kako je on po Zenici htio skidati plakate od fabrike duhana, jer je to nelegalno na Zapadu
I na kraju mi prekipilo i pitam ga ja pa majke ti sto si dosao ovdje da se lijecis, popravljas zube i sisas se kao zadnja gnjida. I lik zacepio narednih 10 dana.

Tako i vecina dijaspore, ovdje kupila sijeno, od neskolovanih roditeljaa ni oni ne zavrse, i provede 10 godina u inostranstvu i ovdje bi ti pametovao o drustvenom uredjenju. I pravio psiholoski presjek lijenog Bosnjaka u Bosni.

Vrati se ti, pa se bori za Bosnu, a ja svojim prijateljima koji su zavrsili fax, i ovdje ne mogu nac posao, zelim svu srecu, pa makar to bilo na Madagaskaru.

P.S. Pri ovome ne zelim uvrijediti nase clanove dijaspore cije postove stvarno volim citati, ali moraju se sloziit da je Gazija licemjer sto se ovoga tice, jer ako si ti otisao, koje pravo imas da drugom branis da trazi svoju srecu. I Ja stvarno nemam nista protiv dijaspore, jer i sam imam bar 30 blizih rodjaka koji su po Zapadnoj Evropi ili USA, ljudi se snalaze i bore. Ali imaj malo postovanja i kad dodjes ovdje ne kenjaj.
Vako, ti slobdono pametuj meni kao "dijasporcu" koliko god hoces, ali makar upotrebljavalj stvari sto sam stvarno rekao i nemoj izmisljati nesta sto uopste ja nisam ni rekao.

Ljudi neka se sele gdije god hoces, pocetkom stobom, nije moj problem. Ja sam samo rekao, da ako Bosna vaka nespremna udze u EU, da ce biti vrlo negativno za tu drzavu zbog velikog iseljavljana. To nema nista stim sta ja hocu ili zelim, ni cak sta ti hoces, zelis itd, nego je jednostavno cinjenica.

Isto sam rekao da jednostavno prepuno ljudi misli da ako Bosna sam uspje uci u EU, sve ce biti uredu, dali je to samo sto politicari to prodaju ljudima tako da nemoraju raditi na popravku drzave ili ne, ipak istina je. Predpostavljam da to i dobro znas, samo neces da cujes od dijasporca.

Slazem se da, nazalost, prepuno nasi u dijaspori nezavrsavaju nikakvu skolu. Vrlo malo nas ovdije ima na fakultetima itd. Ali za te se ljude nemoras ni brinuti, te iste ljude i nezanima bas sta se desava u Bosni i oni za koju generaciju nece nista vise ni imati sa Bosnom, dijeca ce im imati americka imena itd. Nazalost to znaci da vise nece ni dolaziti u Bosnu i trositi miliarde dollara i euro u Bosni koji cine pola bosanske ekonomije, al et. Neces imati vise ljude koji lobiraju ovdije u congress svake godine za rezolucije za bosnu, za to da amerika daje novcani pomoc Bosni svake godine(sto radi trenutno), ali eto.

Nisam bas siguran sta pricas o Walmartu i TJ-Max, jednom ili dva puta sam bio u prvom a nikad vala u drugom.
Zadnja izmjena: Gazija, dana/u 25 okt 2013 11:52, ukupno mijenjano 1 put.

edin
Član

Post Postao/la edin » 13 dec 2012 15:06

Ma dobro nisam te htio vrijedjati, nego si me nanervirao komentarima kako smo mi lijeni, a vi u dijaspori, koji ste od iste krvi i mesa, kao vrijedni:D

No hard feelings:D

Osnovu ekonomije cini izvoz sirovina, i to je to. Osnovni temelj nase ekonomije.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 17 dec 2012 06:58

edin je napisao/la:Vise od polovine clanova ovog foruma je u EU : Abidaga, Drina, Jakub, Krhan itd itd pa nek oni iznesu svoje misljenje.
100% sam za ulazak Bosne u EU (i Nato-pakt) ali mislim da bi bilo stetno za drzavu ako se ne ukine Genocidna prije pristupanja uniji. Da imamo principijalne lidere nikad ne bi pristali na stvaranje nove Belgije nego bi cetnike iscrpljivali kao sada ustase sve dok se ne opredjele za emigraciju ili gradjansku RBiH.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 04 jan 2013 18:16

Njemački agenti: Bh. nacionalne stranke nepoželjne u EU!
http://starmo.ba/bosnaihercegovina/item ... -u-eu.html

Mostar -- Bosna i Hercegovina ne smije u Europsku uniju prije 2030. godine, navodno je dio izvješća koje su napravili njemački agenti i dostavili kancelarki Angeli Merkel, doznaje "Dnevni list" iz diplomatskih krugova.

Njihovo izvješće o stanju u Bosni i Hercegovini je krajnje negativno. Kao jedan od glavnih zaključaka i poruka zašto Bosnu i Hercegovinu ne bi trebalo primiti u okrilje Europske unije jesu nacionalne stranke. Njemački agenti ocjenjuju kako sve dok ne splasne nacionalizam, za takvu BiH u EU-u nema mjesta. Prema njihovim predviđanjima, u idućem razdoblju će u BiH jačati građanske opcije i do 2030. one bi trebale preuzeti primat u odnosu na nacionalne.

U prilog ovim navodima idu i nedavne izjave Angele Merkel kako Europska unija nije u stanju u bliskoj budućnosti primati nove članice.

Navela je kako će se u budućnosti još pažljivije nego dosad provjeravati jesu li zemlje kandidati za pristupanje Uniji ispunile standarde koji se od njih zahtijevaju na gospodarskom planu i po pitanju konkurentnosti.

Iz diplomatskih krugova ranije je procurilo kako Europska unija planira dva paketa proširenja na zapadni Balkan. Prema tim izvorima, realno je da prvi paket proširenja bude između 2022. i 2025. godine, dok bi drugi došao mnogo kasnije, vjerojatno i iza 2030. godine.

Prvi paket bi obuhvatio Srbiju i Crnu Goru, vjerojatno i Makedoniju, a možda Albaniju i BiH, ali to ovisi o brzini kojom će se BiH kretati na putu k EU-u. Ako BiH ne uđe u prvi krug sa Srbijom i Crnom Gorom, postoji opasnost da ulaznicu u Europu bude čekala sve dok ne bude riješen status Kosova.

I prema dokumentu koji je prošlog proljeća sastavila nizozemska vlada, novo proširenje može se očekivati tek 2030. godine.

Sve to ide u prilog tvrdnjama da je Unija umorna od proširenja, službeni Bruxelles zaokupiran je rješavanjem cijelog niza unutarnjih problema, a u trenucima krize, posebice one financijske, vladama zemalja EU-a jako je teško svojim građanima prodati ideju o proširenju. Zbog toga će se kriteriji za ulazak još pooštriti.

Europska unija se neće raspasti i zadržat će važnu ulogu na svjetskoj sceni do 2030. godine, ali ključno pitanje je hoće li u budućnosti iskoristiti svu kolektivnu snagu koju posjeduje, ocjenjeno je u izvješću američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća, koje predviđa tri moguća scenarija za EU: slabljenje, kolaps i preporod, piše "Dnevni list".
Ako BiH ocekuje ulazak u EU tek nakon 2030, to znaci kraj za ne-Bosnjake u BiH. Velika grupa ce se iseliti iz BiH i jos uz negativni prirodni prirastaj to ce biti njihov kraj.

Bosni
Član

Re: Bosna, EU i NATO

Post Postao/la Bosni » 23 okt 2013 03:14

Rbgpd-cW8Bk

ABen
Član

Re: Bosna, EU i NATO

Post Postao/la ABen » 01 nov 2013 08:22

Članstvom u NATO-u do stabilnosti
T. C. 01/11/2013 09:46:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/17568 ... nosti.html

SARAJEVO - Proces integracije zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO) je najbolja mogućnost da ta zemlja ostvari svoje i odgovori na interese i potrebe svojih građana, a u procesu pristupanja zemlja prolazi kroz niz reformi, kojima se dolazi do stabilnijeg sistema.

Kazala je to Ines Kuburović, portparol NATO štaba u Sarajevu, i dodala da iduće godine ovaj savez slavi 65 godina postojanja.

"Proces integracije jedne zemlje je najbolja mogućnost da zemlja ostvari svoje interese i odgovori na interese i potrebe svojih građana. U procesu pristupanja zemlja prolazi kroz niz reformi, a u slučaju BiH one bi nastupile poslije aktiviranja Akcionog plana za članstvo. Te reforme bi pomogle ne samo u izgradnji transparentnijeg, efikasnijeg i aktivnijeg sistema, već bi od njih korist imalo cijelo društvo", rekla je Kuburovićeva.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH istakli su da je NATO udruženje država formirano oko zajedničkog interesa i nastalo kao savez ravnopravnih država, u koji zemlje ulaze dobrovoljno i odluke donose konsenzusom.

"NATO je nastao iz nužde, jer u tom momentu blok koji je zastupao drugačije viđenje izgradnje društva, kroz kolektivizam i kontrolu ekonomije i građana, bio je neuporedivo jači u vojnom smislu od svih pojedinačnih država zapadne Evrope", istakli su u ovom ministarstvu i dodali da je ovo slobodno udruživanje zainteresovanih država odredilo kasnije funkcionisanje, ciljeve i odnose među članicama.

NATO danas ima 28 članica, a države osnivači su zemlje koje su 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu potpisale Sjevernoatlantski ugovor. To su Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Island, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Poslije hladnog rata NATO-u su se priključile i druge države.

Grčka i Turska su pristupile organizaciji u februaru 1952, a Zapadna Njemačka je to učinila 1955. godine da bi ujedinjenjem Njemačke 1990. godine i Istočna Njemačka postala dio pakta. Španija je pristupila 30. maja 1982. godine, a bivše članice Varšavskog pakta Poljska, Mađarska i Češka Republika su pristupile Savezu početkom marta 1999. godine na samitu kojim je obilježavana njegova pedesetogodišnjica.

I početak novog milenijuma obilježen je pristupanjem zemalja NATO-u. Svoje mjesto pod okriljem pakta tokom 2004. godine su dobile Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Pet godina kasnije članice su postale i Hrvatska i Albanija.

Glavna odredba ugovora između država članica je da se sve one slažu da će oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Sjevernoj Americi biti smatran napadom na sve članice. Pravna osnova za proširenje članstva NATO-a nalazi se u članu deset ugovora, u kome se navodi da članice mogu, jednoglasnom odlukom, pozvati bilo koju drugu evropsku državu da pomogne ostvarenju načela ugovora i da doprinese bezbjednosti sjevernoatlantskog područja pristupanjem ovom ugovoru.

Temeljna načela nove NATO politike proširenja usvojena su tokom 1995. godine, u dokumentu pod nazivom Studija o proširenju NATO-a. U njoj se navodi da proširenje predstavlja dalji korak prema osnovnom cilju, odnosno jačanju bezbjednosti i unapređenju stabilnosti u evroatlantskom području.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite