☑ Pravila foruma i savjeti

Novi Travnik demografska mapa

Jack
Administrator

Novi Travnik demografska mapa

Post Postao/la Jack » 28 okt 2012 20:37

http://bosanskehistorije.com/index.php? ... &Itemid=54

Ovo je mapa opcine Novi Travnik s popisa 1991 godine.A, ovo je i link s popisa 1991 godine

http://bs.wikipedia.org/wiki/Demografija_Novog_Travnika

Na ovoj mapi, ako se gleda stanje iz 1991 godine.Moze se vidjeti par zanimljivih stvari

Na podrucju samog juga opcine Novi Travnik.Imate znaci naselja Dahovo, Rat i Sebesic koja su imala Hrvatsku vecinu na popisu 1991

Iz knjige stanje katolickih zupa u Bih stranica 402:

Zupom upravlja dijacezenski svecenik i cije je naselja i zaseoci Dahovo, Has, Medenik,Rat, Rostovo i Sebesic.Broj zupljana po godinama 850(1991),95(2001) I 46( 2010)

Znaci 31/12/2010 na tom potezu imamo duplo manje katolika u 10 godina vremena, i cirka 800 katolika manje u odnosu na popis iz 1991 godine

Dahovo je imalo 100 stanovnika:94 Hrvata i 5 Bosnjaka
Rat je imao 574 stanovnika:279 Hrvata i 240 Bosnjaka
Sebesic je imao 254 stanovnika i 244 Hrvata s popisa 1991

Has je imao 16 Hrvata

U tom smislu mozemo s sigurnoscu reci da je demografska slika promjenjena u naseljenom mjestu Rat, koje ima znaci Bosnjacku vecinu.I pitanje je, i kazem pitanje je.Da li ce biti vise od 10 Hrvata u naseljenom mjestu Dahovo danas, ako i toliko na popisu 2013.Znaci, jedan obicni klasicni zaseok, a nikad selo, koje nestaje, i koje ce Bosnjaci preuzeti uz mnogo manje muka, nego sto bi i neki mislili.Dahovo nije daleko od Seone, Rata i Hasa koje imaju Bosnjacku vecinu, pa sam uvjeren da ce vecinu zemlje u tom selu uzeti Bosnjaci iz tih sela.Sto nas stavlja u katolicko selo i poziciju tih Hrvata u cisto Hrvatskom selu Sebesic.Onako, uz neku moju matematiku.Po meni znaci Sebesic je naselje koje ima danas izmedju 20-30 stanovnika, sto je cirka i do 10 puta manje nego na popisu 1991.Sam broj katolika u zupi Rostovo nam ukazuje da se i ovdje radi o veoma starijem stanovnistvu i vjerujem, kako vrijeme bude prolazilo.Doci cemo do dana kada ce u zupi Rostovo biti 30, 20, 10 i onda ce ostati bez katolickog stanovnistva

Pozivno u ovom smislu je da Bosnjaci imaju jednu homogenu sredinu od Rata do centra Novog Travnika, bez ijednog Hrvatskog naselja, s samo 1 pravoslavno vlaskim zaseokom Trnovac, gdje ce sigurno biti mnogo manje Srba, ako ih i bude ovdje, nego s popisa 1991.Veoma dobro

Onda imamo gore na podrucju opcine Novi Travnik i zupu Pecine

Na stranici 359 kaze nam

Zupu cine naselja:Donje i Gornje Pecine, Novakovici,Kovacici, Ruda i Duhovo

Tu naime zivi samo 155 katolika s krajem 2010 godine

Donje i Gornje Pecine 1090 Hrvata
Kovacici 289 Hrvata
Ruda 485 Hrvata

Znaci imamo tu 2000, a crkva kaze i preko 3000 katolika gdje zivjelo.Znaci opustjela su im sela, i na tom pravcu.Idealno

Samo naseljena mjesta istocno od grada Novi Travnik ce imati vise od 100 Hrvata

Tako s sigurnoscu mozemo reci da

Gornje Pecine ce imati ispod 100 stanovnika u 2013.673 stanovnika na popisu 1991
Donje Pecine ce imati ispod 100 stanovnika u 2013 .417 stanovnika na popisu 1991
Sebesic ce imati ispod 100 stanovnika u 2013 .254 stanovnika na popisu 1991
Ruda ce imati ispod 100 stanovnika u 2013 .493 stanovnika na popisu 1991
Kovacici ce imati ispod 100 stanovnika u 2013.289 stanovnika na popisu 1991
Rat koji je imao 279 Hrvata u 1991, imat ce ne vise od 30 Hrvata na popisu 2013, ako i toliko

Imamo jos tu sela Zenepici, Hadzice, Margetice i Djakovice koje je drzala Armija Bih i dan-danas zivi tu par starih katolickih baba, i gledaju svoje zadnje sate, i bez imalo jacih Hrvatskih porodica

Zakljucak

Na vise od 90% opcine nece postojati nijedno Hrvatsko selo s vise od 100 Hrvata.Klasicni zaseoci moglo bi se reci, i sela koja su licila na sela, licit ce na zaseoke danas
Najveci dio Hrvatskih sela je drzala Armija.I na vecini tih ce i dan-danas biti malo i nimalo Hrvata

Hrvatsko pitanje na podrucju opcine Novi Travnik je efikasno svedeno na cirka 8% opcinske povrsine gdje imate nesto sto se zove porodica, mladost i mladez.Na ovom drugom dijelu, to ce postepeno, vidi zupu Rostovo nestajati

Bilans Herceg Bosne

Hrvati sprceni na manje od 10% opcini

Bosnjaci na preko 90%

Idealno

:goofy:
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Re: Novi Travnik demografska mapa

Post Postao/la Jack » 30 okt 2012 15:12

Gledajući od 95, povratili smo Sebešić, dosta zapadnotravničkih sela (Ovčarevo i slična) te dobar komad Vlašića.
Ono gore je Wikipedija Ceha napisao

Da, vratili ste 2-3 stare babe da umru nad svojom zemljom.I nakon toga kraj onih sto se pisu Hrvatima ide sve vise i bolje

2001:95 Katolika u zupi Rostovo
2010:46 Katolika u zupi Rostovo

x2 pad u manje od 10 godina

Prepostavljam da su to jos zilavi starci, ali vidi se lijepo opadanje znaci izmedju 2001-2010.Duplo veci pad.Zupa Rostovo ce do 2020 godine biti zupa s oko 20 tak katolika, gdje cirka 40% njih se nece pisati Hrvatima, i trag i spomen Hrvatima dole ce biti jos malo pa izbrisan.Ko mi ne vjeruje ili u ove mudre rijeci.Statistika sama prica za sebe :huhu:.Hrvatima dajem 8 godina jos, ako i toliko.Ovdje PJESCANI SAT.Stvarno ima nekog znacaja, jer ti ljudi zive PJESCANIM Satom.Jos malo i nestalo.Kako vidim, mnogo prije nego poslije
U Novom Travniku (sjeveroistočni kut općine) su muslimani isto statistička greška.
Linije su manje više čvrste, iako, koliko sam primjetio muslimani znaju kupiti koji vojni stan u NTravniku
Bit ce vise Roma u Zagorju nego Hrvata na 90% opcine Novi Travnik iduce godine .Imamo jednu homogenu teritoriju prvi put.Ustashe ako samo pisnu na tih 8% teritorije, a nisu tolike ni budale.Mogu da zavrse svoju karijeru.Birajuci izmedju cinjence da su Bosnjaci statisticka greska na 10% ili na 90% teritorije.Birao bih 10%.To se je i ostvarilo

Hrvati nikad jaci u Sebesicu, rasturaju.Ceha iz Zagorja nam kaze tako, pa i katolicka crkva laze

:huhu:

na Vlašiću smo dosegli odnos pola-pola u nekretninama, dobra je stvar što dalmatinci još uvijek kupuju na veliko, a i Pero Gudelj ima velike planove za Vlašić, zapravo već ih izvodi, pa kupuje na veliko. trebat će se u budućnosti malo više poraditi na samom gradu Travniku da se i tu vratimo na velika vrata. ovo ostalo je više manje fiksno do neke nove turbulencije. e da, držimo i vikend naselj Rostovo.

Vidio sam masu kucu na podrucju PAKLAREVA.Hitno prodaja, radi odlaska u inozemstvu.Prodajem kucu i pozivni za Hrvatsku.Mislim da bi te kuce trebali da pokupujemo ali ima do tog

Ima i novo naselje.Zove se Groblje Rostovo.Tamo Hrvati rasturaju u omjeru umrlih-zivih.

:rocky:

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 30 okt 2012 15:22

Jack je napisao/la:
Gledajući od 95, povratili smo Sebešić, dosta zapadnotravničkih sela (Ovčarevo i slična) te dobar komad Vlašića.
Ono gore je Wikipedija Ceha napisao

Da, vratili ste 2-3 stare babe da umru nad svojom zemljom.I nakon toga kraj onih sto se pisu Hrvatima ide sve vise i bolje

2001:95 Katolika u zupi Rostovo
2010:46 Katolika u zupi Rostovo

x2 pad u manje od 10 godina

Prepostavljam da su to jos zilavi starci, ali vidi se lijepo opadanje znaci izmedju 2001-2010.Duplo veci pad.Zupa Rostovo ce do 2020 godine biti zupa s oko 20 tak katolika, gdje cirka 40% njih se nece pisati Hrvatima, i trag i spomen Hrvatima dole ce biti jos malo pa izbrisan.Ko mi ne vjeruje ili u ove mudre rijeci.Statistika sama prica za sebe :huhu:.Hrvatima dajem 8 godina jos, ako i toliko.Ovdje PJESCANI SAT.Stvarno ima nekog znacaja, jer ti ljudi zive PJESCANIM Satom.Jos malo i nestalo.Kako vidim, mnogo prije nego poslije
U Novom Travniku (sjeveroistočni kut općine) su muslimani isto statistička greška.
Linije su manje više čvrste, iako, koliko sam primjetio muslimani znaju kupiti koji vojni stan u NTravniku
Bit ce vise Roma u Zagorju nego Hrvata na 90% opcine Novi Travnik iduce godine .Imamo jednu homogenu teritoriju prvi put.Ustashe ako samo pisnu na tih 8% teritorije, a nisu tolike ni budale.Mogu da zavrse svoju karijeru.Birajuci izmedju cinjence da su Bosnjaci statisticka greska na 10% ili na 90% teritorije.Birao bih 10%.To se je i ostvarilo

Hrvati nikad jaci u Sebesicu, rasturaju.Ceha iz Zagorja nam kaze tako, pa i katolicka crkva laze

:huhu:

na Vlašiću smo dosegli odnos pola-pola u nekretninama, dobra je stvar što dalmatinci još uvijek kupuju na veliko, a i Pero Gudelj ima velike planove za Vlašić, zapravo već ih izvodi, pa kupuje na veliko. trebat će se u budućnosti malo više poraditi na samom gradu Travniku da se i tu vratimo na velika vrata. ovo ostalo je više manje fiksno do neke nove turbulencije. e da, držimo i vikend naselj Rostovo.

Vidio sam masu kucu na podrucju PAKLAREVA.Hitno prodaja, radi odlaska u inozemstvu.Prodajem kucu i pozivni za Hrvatsku.Mislim da bi te kuce trebali da pokupujemo ali ima do tog

Ima i novo naselje.Zove se Groblje Rostovo.Tamo Hrvati rasturaju u omjeru umrlih-zivih.

Ceha i Dudu poštuju hercegovansku demografsku poslovicu:

"Ako nam podaci ne odgovaraju, tim gore po podatke"

Travnik je naš i tako će uvijek biti.

Neka i 10 % hrvata tamo, nemam ništa protiv njihovog folklora jednom godišnje,

prekrasne su mlade hrvatice kada igraju svoja narodna kola i viču "ijuju.. ijuju..."

Dovedu me u napast da pomislim kako ne bi bilo loše, neku od njih imati u krevetu,

:rocky: :huhu: :mrgreen:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 okt 2012 15:29

Ja ne znam stvarno sta su to Hrvati povratili u Sebesicu?

Povratiti znaci da imas mladje porodice, plac bebe.Fertilno stanovnistvo.Rostovo je klasican primjer jedne zupe koja jos traje i ide, ali svake godine manje benzina, a benzinska ne postoji.Jer pad od 95 katolika na 46 u manje od 10 godina nam jasno i glasno ukazuje da ovo nije povraceno, i lici vise na Fazlagica Kulu koja ima isto 15 tak Bosnjaka na 200 km2, ali sta nam vrijedi, kada i nema tu mnogo.Pa, cak i ona jadna Fazlagica Kula je daleko zivahnija nego Sebesicki kraj

Pero Gudelj nije sklon Hercegovackoj struji, tako.I nek kupuju Hrvati vikendice na Vlasicu.Lijepa je to Bosanska planina, ali sve vise i Bosnjacka.Znaju oni gdje treba ostaviti pare

Inace zupa Ovcarevo prosle godine je pala na ispod 2000 katolika.Imala je preko 6000 katolika u 1991

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 okt 2012 18:36

Nije vazno sta debili Dudu i Ceha(Sega) iz Zagreba pisu.Nije ni vazno to, nisu interesantni, mozda u psiholoskoj nekoj mantri i imaju neki uticaj, ali nije toliko ni vazno

Ono sto je veoma vazno za nas je da broj katolika na podrucju zupe Rostovo je pao s 95 na 46, sto i budali ukazuje da krivulja nadolje pada i pada

Onog dana kada na tom podrucju bude 20 katolika, jos ima do tog, ali cuj.Tada cemo naseliti 2-3 porodice u par tih kuca, naci cemo nekog cigana i tako nesto.Uglavnom nase poklapanje Sebesica ce nas kostati 100 000 maraka, ako ovako se nastavi.Ustashe iz Sebesica su pjevale.Bit ce ovo Rvatska.Balije nemate sanse

Pjevali su oni finu pjesmu, i guslali o Hrvatskoj
11 minuta toliko su bojovnici hrabri davali otpora.11 minuta :rofll:

I onda bila je BIZANIJA ili je BEZANIJA.Ma, ko ce ga znati

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 dec 2012 13:21

slika

Zna li neko?Gdje isla crta razdvajanja izmedju Armije Bih u gradicu Novom Travnik?

Ovdje je veoma kvalitetna mapa grada, samo ne znam tacno sta je Armija drzala ovdje, iako po imenima par ulica naslucujem

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 05 dec 2012 14:03

Jack Kalinska je dio grada,je li tako?
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 dec 2012 14:54

Da

Save as.Kliknite desnim misem, da sacuvate mapu, ako je ne vidite.I to za Vitez.Daj nekom mapu, da znam tacno.Stari Vitez, sta je sta

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 05 dec 2012 15:32

Jack je napisao/la:Da

Save as.Kliknite desnim misem, da sacuvate mapu, ako je ne vidite.I to za Vitez.Daj nekom mapu, da znam tacno.Stari Vitez, sta je sta
Sa Kalinskom su Bosnjaci apsolutna vecina u novotravnickoj carsiji!
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 dec 2012 16:56

Nisu, njihov dio grada je mnogo veci

Novi Travnik grad ima 7545 redovnih biraca u 2010 godini

Kalinska 1-4 ima 2417 biraca
Novi Travnik 1-6 ima 5128 biraca

Mnogo veci dio grada oni drze.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 07 dec 2012 08:04

Jack je napisao/la:Nisu, njihov dio grada je mnogo veci

Novi Travnik grad ima 7545 redovnih biraca u 2010 godini

Kalinska 1-4 ima 2417 biraca
Novi Travnik 1-6 ima 5128 biraca

Mnogo veci dio grada oni drze.
Bosnjacke stranke u izbornim jedinicama Novi Travnik dobile 569 glasova od 2804 sto cini 20.29 %.
U izbornim jedinicama Kalinska glasalo je 2026 biraca od cega su katolicke stranke dobile 74 glasa ili 3.65 %.

Bosnjacke stranke u ove dvije izborne jedinice zajedno dobile 2521,a katolicke 2309.
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 dec 2012 12:02

Ti si se malo preracunao ovdje, ali dobro.Ovo je ukupan broj redovnih biraca u gradu.Tako, pod neke Bosnjacke stranke si racunao i Boljitak, Sdp, ali to nisu nasi sigurno

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 07 dec 2012 12:14

Jack je napisao/la:Ti si se malo preracunao ovdje, ali dobro.Ovo je ukupan broj redovnih biraca u gradu.Tako, pod neke Bosnjacke stranke si racunao i Boljitak, Sdp, ali to nisu nasi sigurno
Znam da je ukupan,ja sam napisao prema izlaznosti i nisam se preracunao.SDP sam racunao pod bosnjacku,a Boljitak pod hrvatsku...
Bosna Bosnjacima!

marli
Član

Post Postao/la marli » 08 dec 2012 15:58

Teritorijalno hrvati drže puno veći dio grada, mada to ne igra ulogu hehehe. Zagreb je privlačan grad, dalmacija još ljepša.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 09 dec 2012 21:08

Bh Hz, slusaj sta ti pricam.Dao sam ti presjek i po nacionalnosti, uz minimalna pomjeranja, to je tako.Hrvati drze vise zgrada, mi drzimo vise nebodera i kuce, mi drzimo mnogo manje grada, ali to je gradic od cirka 10 000 stanovnika, nije to neki grad od 100 000 ili 500 000 stanovnika, pa da imas neku veliku razliku.Od 5 nebodera u gradu.Mi smo drzali 3.Stari Soliter nikad nije pao

slika

slika

Inace ovo je jedan Hrvat nacrtao koji je bio na tom ratistu, pa ne sumnjam u validnost mape

Sad, onako od oka tesko je na onoj mapi tacno ucrtati liniju, ali otprilike nazire se nesto takvo

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 10 dec 2012 01:09

Znam ja da su Hrvati drzali veci dio grada,ali napisao sam ti statistiku posljednjih izbora.Kako vidis Kalinska je gusto naseljeno podrucje i jos skoro 100 % nase.U ostatku grada su Hrvati vecina,ali ima i nas.
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 dec 2012 05:48

Ja tebi nikako da objasnim, ne znam sto?Ti guras svoje

Bosnjaci su debela manjina u samom gradicu.Kalinska nije toliko gusto naseljena, vidis one nebodere i to je dio Kalinske.Statistika posljednih izbora je irelevantna.Razlog tome je jedan.Ne mogu se desiti velike oscilacije u 2 godine na podrucju samom grada.A, prema redovnim biracima 2010 godine.Citaj spisak imam ljudih i prezimena.Bosnjaci cine debelu manjinu tada

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 10 dec 2012 11:18

2010.

Izborna jedinica Novi Travnik 2785 biraca,od toga 557 dobile bosnjacke stranke.
Izborna jedinica Kalinska 1804 biraca,ovdje je sada tesko odrediti nacionalnost biraca jer je NSRZB dobila dosta glasova,a oba HDZ-a nisu dobila skoro nista.
Bosna Bosnjacima!

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 10 dec 2012 11:20

Vidis da je broj biraca u izbornoj jedinici Novi Travnik u odnosu na prije dvije godine ostao isti dok je Kalinska ubiljezila 200 glasova vise...

Ja Jack stvarno cijenim tvoj rad,ali mi nikako ne mozes reci da su Hrvati apsolutna vecina u Novom Travniku kad u taj grad odem cesto i uvijek dobro izvidim situaciju.Na posljednjim lokalnim izborima su hrvatske stranke osvojile nesto malo vise od 43 % glasova,a na ovim 40 %.Mene jednostavno niko ne moze uvjeriti da je za samo 4 godine postotak hrvatskim strankama pao za 3 % i to kako oni kazu "zbog slabe izlaznosti".Mada ako mi ne vjerujes uporedi ove podatke i sa onim iz 2008. i vidjet ces da je izlaznost kod Hrvata ostala ista,ali je broj Bosnjaka porastao...
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 dec 2012 11:34

2010.

Izborna jedinica Novi Travnik 2785 biraca,od toga 557 dobile bosnjacke stranke.
Izborna jedinica Kalinska 1804 biraca,ovdje je sada tesko odrediti nacionalnost biraca jer je NSRZB dobila dosta glasova,a oba HDZ-a nisu dobila skoro nista.
Dao sam ti po nacionalnosti u gradu.Ja imam biracki spisak 2006 i 2010 za Novi Travnik.Mi smo manjina.Pod nazovi Bosnjacke stranke u Novom Travniku racunas sve i svasta, a nas uopste nije toliko

Odgovorite