☑ Pravila foruma i savjeti

Uz Milostivog do savršenstva duše

krhan
Član

Re: Uz Milostivog do savršenstva duše

Post Postao/la krhan » 24 jun 2015 07:30

Post je ispravan. Cuo sam nekoliko Imama uvezi bas tog problema da neke prespava sehur i oni kazu da je post ispravan ali da nije pohvalno neustajati na sehur zbog postivanja prema postu a vecinom osobe koje stalno ne ustaju na sehur i neklanjaju ni sabah namaz. A evo sta kaze Nevevi.

Nevevi: "A nama je sehur mustehab (lijepo činiti) a ako se desi da ga neko propusti kao da prespava, post mu je ispravan jer sehur nije šart ili uslov za ispravnost posta". :fes:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 24 jun 2015 07:42

krhan je napisao/la:Post je ispravan. Cuo sam nekoliko Imama uvezi bas tog problema da neke prespava sehur i oni kazu da je post ispravan ali da nije pohvalno neustajati na sehur zbog postivanja prema postu a vecinom osobe koje stalno ne ustaju na sehur i neklanjaju ni sabah namaz. A evo sta kaze Nevevi.

Nevevi: "A nama je sehur mustehab (lijepo činiti) a ako se desi da ga neko propusti kao da prespava, post mu je ispravan jer sehur nije šart ili uslov za ispravnost posta". :fes:

Ok. S tim da ko prespava sehur, on duže posti, kao u Skandinaviji. :mrgreen:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

atif
Član

Post Postao/la atif » 24 jun 2015 11:00

Trebas ujutru dok ustanes zaspostiti i post ce bit ukabulit akobogda.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 24 jun 2015 16:41

BKW4Ert2meY

atif
Član

Post Postao/la atif » 26 jun 2015 09:05

Kada pomislite da je teško i da se ne može sjetite se ovih rudara i razmislite kako oni mogu? Hairli. #Ramazan

slika

atif
Član

Post Postao/la atif » 01 jul 2015 09:06

Muhamed ef. Velic

Jutros, kad sam se vraćao sa sabaha, zaustavi me policija, s upaljenom rotacijom; izlazi stariji policajac i prilazi mi autu, prozor sam već otvorio, čekam ga, a na radiju - sabahska mukabela. Kad je prišao, pogledao me, kapica mi crna na glavi a na radiju, ponavljam, Kur'an uči, sve mu je bilo jasno, no, ipak se lijepo pozdravio, rekao da je rutinska kontrola i upitao je li sve u redu. Rekao sam da jeste, a onda se on ponovo pozdravio i pošao nazad do svog auta, a onda sam ja njega zamolio za jednu minutu:
- Oprostite, da vas pitam nešto!
- Izvolite!
- Osjeti li se u vašem poslu da je ramazan?!
- Itekako. Mnogo manje alkohola, u toku smo noći samo jednu osobu zaustavili koja je bila pod dejstvom alkohola, koja nije bila muslimanka, a ljeto je, pazite, zatim, mnogo manje tuča, mnogo manje posla za nas općenito. DaBogda uvijek ovako bilo! Čitavu godinu!, reče raspoloženi policajac jutros u pola četiri.
- E vidite, dragi gospodine, to što ste rekli - to je još davno rekao Allahov Poslanik, a.s., a vi ste mi jutros jedan od najboljih dokaza upravo za taj hadis u kojem se kaže da bi svaki normalan čovjek volio da ramazan traje čitavu godinu.
A onda sam za kraj naše konverzacije, kao najljepši pozdrav, na tu njegovu želju, samo rekao - Amin.
I onda smo se razišli. Svako na svoju stranu. Svako svojim putem. U miru i ljepoti. Može li biti ljepše?!

Odgovorite