Dnevno-politički događaji
Re: Dnevno-politički događaji
Tacno Aben. Ko uvijek sirotinja ce ispastati a ona fukara sto je pokrala narod oni ce kidnuti.

Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... uske-karte
Kad ovakve imamo u tužilaštvu, nije čudo što imamo sve manje Bosne.
Zar se ova nije prije zvala Azra? Naprimjer ovdje: http://www.avaz.ba/clanak/166261/sutkin ... -uhapsenihPočelo suđenje sutkinji Suda BiH: Miletićka koristila i automobil i autobuske karte
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi sarajevskog tužitelja Senada Osmića, jučer je u Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje Dragici Miletić, suspendovanoj sutkinji Suda BiH, koja se tereti za zloupotrebu službenog položaja.
Službeno vozilo
Prema Osmićevim riječima, tokom istrage je prikupljeno dovoljno dokaza o tome da je optužena počinila krivično djelo onako kako je navedeno u optužnom aktu. Miletić je, istakao je Osmić, od februara do decembra 2009. godine, radeći kao pravobranilac BiH, za sebe pribavila imovinsku korist od 1.796 KM na štetu proračuna BiH i Pravobranilaštva BiH.
Tu štetu je pričinila koristeći službeno vozilo Pravobranilaštva BiH u privatne svrhe, odnosno za odlazak i dolazak na posao, na relaciji Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo, a pritom je uzela naknadu za 60 pojedinačnih autobusnih karata. Osmić je kazao i to da je optužena službeno vozilo koristila, ali da za njega nije plaćala amortizaciju i ostale troškove. Prema mišljenju odbrane koju zastupaju advokati Dragiša Jokić i Senka Nožica, optužnica se zasniva na selektivnom izboru.
- Optužnica se zasniva na činjenicama koje nisu potkrijepljene dokazima. Nije izvršeno ni vještačenje, a ovo je paušalna ocjena Tužilaštva, misli Jokić, ističući kako odbrani još nisu dostavljeni dokazi. Miletić, kako je istakla Nožica, zbog svega trpi ogromnu štetu.
Pogrešan obračun
- Izgubila je posao sudije. Kada je država birala našu branjenicu, znala je gdje ona stanuje. Ovdje se radi o sitnoj zlobi unutar Pravobranilaštva BiH. Slično su se mnogi u ovoj instituciji ponašali. U ovoj se optužnici navodi da je naša klijentica navodno pogrešno obračunavala troškove. Revizorski izvještaj se desio nakon što je ona otišla iz Pravobranilaštva i ona je sama tražila da isplati ukoliko je nešto više bilo obračunato, pojasnila je Nožica.
Sutkinja Sanela Rondić je naredni pretres zakazala za 25. juni, kada će biti saslušana uposlenica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Danka Vujadin.
Kad ovakve imamo u tužilaštvu, nije čudo što imamo sve manje Bosne.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
Patriota do patriote i na kraju bankrot
http://www.rtvbn.com/345882/Patriota-do ... ju-bankrot
Petak 29. Maj 2015 22:47
E fino. Čuli smo da ima "agregat za smjenu", da je "senzibilirana Svjetska banka", "imputiraće se mjere", da će biti stranih savetnika, da svugde u svetu šefovi partija upravljaju vladama i ministrima, a od oba premijera poruka je više nego jasna: treba pomoć stranaca. Složno do stranih para i konsultanata.
Koje ćemo, takođe, otplaćivati, a može biti da će neke finansirati matične vlade. Dvadeset godina nakon potpisa Dejtonskog sporazuma! Dva-de-set!
Ja sam otpisala ovu godinu. Jeste da je tek maj, ali sam je već stavila u prošlo svršeno vreme, jer dok sačekamo strance da kažu domaćima, prođe godina. U maju već pogledavamo na leto, u kojem se pauzira i odmara, da li na onoj jahti bahanalija, koju pomenu Ministar bezbednosti, ili nekoj drugoj destinaciji, sasvim svejedno.
Nama bahanalije ne ginu kako god okreneš: što nacionalne, što kreditne, kao posledica ovih ostalih na jahti i jahtama. Onda eto jeseni, pa dok se zahukta, pa pokuša novi zakon o radu usvojiti, eto zime, a onda niski start za lokalne izbore. Ako ne bude i još kakvog terorizma i ugroženosti.
U međuvremenu će se smenjivati i dalje zapisi i obveznice, jer je poruka međunarodnih jasna: nema para bez usvajanja novog zakona o radu.
To će nam, kao, otkočiti privredu i sve će biti super. Dobro. Hajde da vidimo i to.
Inače su nam stabilne entitetske vlade: u federalnoj bacaju grah i gledaju u kašike hoće li HDZ doći na sednicu i to je najznačajniji događaj, a u RS po koga treba poslati helikopter ili ko je prepoznao po 2342. put pravu snagu i patriote. Da li opozicija stvarno misli da će Dodik izručiti Vladu na prvi znak krnjenja većine? Kao što je to Čavić 2006. uradio.
Ima još da se pređe veliki komad puta: od sastavljanja većine, izglasavanja nepoverenja, pa onda pred Vožda sa spiskom. (Što bih volela i da gledam, naravno, da li će mu Bosić, recimo doneti taj spisak u Palatu ili u sudnicu). A sve patriotski onako da čisto ne znaš koji merač da upotrebiš za merenje em visine, em dubine patriotske misli. Sve patriota do patriote i na kraju bankrot. Ako ne bude stranaca.
Razvićemo se patriotski do dna. Posebno ovim testerisanjem grane na kojoj se sedi svekolikim naporima da se i ono preživele privrede zavadi i podeli. Što me, da budem iskrena, najviše i boli. Kako ko otvori usta, ona puna priče o ekonomskom napretku, okretanju ka ekonomiji, ekonomskim reformama, ekonomskoj saradnji, a zbilja kaže da su javna preduzeća partijski depoi i ratni plen, dok se sve čini da se privatni sektor razjedini i stavi pod partijsku šapu.
BiH je proteklih decenija, a biće i narednih sudeći po ekonomskoj politici, pri dnu svetske lestvice po nivou ulaganja u istraživanje i razvoj. Za neupućene, to je ono što donosi nove proizvode i nova radna mesta. U često citiranom Lisabonskom sporazumu, kao i Evropa 2020, lepo se kaže da je cilj Evropske unije ulaganje u istraživanje i razvoj tri posto BDP-a EU.
Ulaganja u istraživanje i razvoj preduzeća sa sedištem u EU porasla su za 2,6 odsto u 2013. uprkos nepovoljom privrednom okruženju, mada se taj rast usporio u poređenju sa rastom od 6,8 odsto iz 2012. godine; niži je i od svetskog proseka za 2013. od 4,9 odsto te zaostaje za rastom ulaganja preduzeća sa sedištem u SAD-u (pet odsto) i Japanu (5,5 odsto).
Od 2.500 najboljih preduzeća diljem sveta, koja čine oko 90 odsto ukupne potrošnje preduzeća za istraživanje i razvoj, podaci pokazuju da su 633 preduzeća sa sedištem u EU uložila 162,4 milijarde eura u 2013., dok su 804 preduzeća sa sedištem u SAD-u uložila 193,7 milijardi eura, a 387 japanskih preduzeća uložilo je 85,6 milijardi eura. Volkswagen, proizvođač automobila sa sedištem u EU, već je drugu godinu zaredom na prvom mestu s ukupnim ulaganjima u istraživanje i razvoj u iznosu od 11,7 milijardi eura, što je porast od 23,4 odsto. Drugo i treće mesto zauzimaju Samsung (Južna Koreja) i Microsoft (SAD).
Tokom perioda od 2005. do 2013., preduzeća sa sedištem u EU povećala su broj zaposlenih za 18,2 odsto, pri čemu su pogonska sila tog rasta bila preduzeća s višim ulaganjima u istraživanje i razvoj, a 97 odsto ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj ostvarila su preduzeća iz deset država.
Za ukupnu uspešnost najviše su zaslužna ona iz Nemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, čiji je doprinos više od dve trećine ukupnih ulaganja. Neka od preduzeća zabeležila su porast ulaganja u istraživanje i razvoj viši od svetskog proseka: Irska (13,6 odsto) i Italija (6,4 odsto), a viši od proseka EU Španija (4,4 odsto).
BiH čeka strane investicije, strane kredite, strane konsultante, a praktikuje domaću svađu. Istraživanje je pokazalo i da dve trećine preduzeća sa sedištem u EU smatra svoju zemlju najatraktivnijom lokacijom za istraživanje i razvoj, a van svoje zemlje SAD, Nemačku, Kinu i Indiju.
Zapadni Balkan nije pomenuo niko, naravno. Zapadni Balkan još uvek ne pominje ni sam sebe, a ni EU tako nešto ne pominje u svojim dokumentima za zemlje čučalice, čamilice i čekalice. Valjda smo sebi namenili ulaganje u partijski razvoj i istraživanje gde se dalje zadužiti.
(Magazin Dani)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
rNC74oI_MJsVlast nas vodi u bankrot!
http://www.rtvbn.com/345978/Vlast-nas-vodi-u-bankrot
Petak 29. Maj 2015 22:48
Svaki treći stanovnik u BiH je zadužen, a tome je najviše doprinijela pogrešna ekonomska politika koju već godinama vodi vlast smatraju ekonomisti.
Prekomjerna potrošnja, nedovoljna proizvodnja i sve veće zaduživanje vodi nas u bankrot upozorava ekonomista Hamid Alibašić.
"Mi se nalazimo u bankrotu! To moramo priznati htjeli ili ne. Mi smo odavno poprimili grčki sindrom. kad dolazi do bankrota? Kad ne može vlada da izmiri svoje obaveze, kada uzme kredit, kada nema redovan priliv sredstava iz kojih bi izvršavala svoje obaveze", kazao je Alibašić.
Veliki problem za privredu predstavlja neprestano zaduživanje smatraju ekonomisti, zbog čega krediti koje uzimamo od MMF ne mogu popraviti finansijsko stanje u zemlji.
"MMF nije nigdje riješio problem, pogotovo ako zemlja nema adekvatne politike i program. Ako zemlja ima adekvatnu domaću politiku, politiku ekonomskog razvoja da ta sredstva iskoristi za podršku domaće samostalne politike, onda je moguć pozitivan uticaj tih sredstava. Mi jednostavno nemamo nikakvu politiku, naša politika je od danas do sutra", kazao je ekonomista Milenko Stanić.
Takođe, ekonomista Aleksa Milojević tvrdi da nas takva politika vodi u dužničko ropstvo: "To znači da ćemo mi raditi ovde za sto maraka i biti nezaposleni i vraćati dugove. Znači da ćemo biti robovi Evrope, robovi MMF, robovi vlastite Vlade. Nas niko drugi nije doveo u dužničko ropstvo nego domaća Vlada."
Iako zaduživanja nisu dobra, ona su ponekad neophodna smatra ekonomista Miladin Jovičić.
"Ako nemate sopstvenih izvora sredstava, vi se morate zaduživati. Nije naš najveći kreditor MMF, nego Svjetska banka, pa Evropska banka za obnovu i razvoj, pa tek onda MMF. MMF ima najpvoljnije uslove, čak mnogo povoljnije uslove nego ruski kredit.Međutim problem je u tome što MMF traži određene uslove, sredstva su mu povoljna ali je rigidan kada je riječ o uslovima", pojasnio je ekonomista Miladin Jovičić.
Da bi se izvukili iz sve veće ekonomske krize neophodno je da vlast konačno počne sa donošenjem dugoročnih planove u oblasti privrede i sa ulaganjem u proizvodnju pa makar to bilo i iz kredita i tim putem ostvari profit zaključeno je u “Izazovima”.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Amerikanci u 2014.godini uložili 13 miliona dolara u bh. nevladine organizacije
http://www.nezavisne.com/novosti/banjal ... 07788.html
http://www.nezavisne.com/novosti/banjal ... 07788.html
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Onda ne cudi sto imamo razne nevladine organizacije Budi gradjanin, ne budi Bosnjak, udruzenje zasto ne itd.. Da ne govorim o raznim plakatima koji podrzavaju pederizam koji su obasipali Sarajevo prosle godine itd itd..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Kad skrse tolike pare u malu Bosnu na likove poput Brkana i slicnih onda mozes misliti o kojim sumama se radi u drzavama koje su mnogo bitnije na globalnom planu,
Ma naravno. A sve lafo demokratija i ljudska prava.
Sve ima svoj cilj.
Sve ima svoj cilj.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/27 ... eseca.html Izgradnja "Turskog toka" počinje ovog mjeseca
N. A. 03/06/2015 19:03:00
ANKARA - Izgradnja gasovoda "Turski tok", kojim treba da bude dopreman ruski gas do Turske, počeće krajem juna, izjavio je jedan od portparola tog projekta, iza kojeg stoji ruski gasni gigant "Gasprom".
"Sporazum koji je u maju zaključen sa italijanskom građevinskom kompanijom 'Saipem' će omogućiti da radovi na prvoj od četiri sekcije gasovoda 'Turski tok' počnu do kraja juna", rekao je taj zvaničnik na Svjetskoj konferenciji o gasu u Parizu.
Na konferenciji je takođe objavljeno i da je naziv ovog gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara, promijenjen iz "Turkish Stream" u "TurkStream".
Gradnju novog gasovoda, koji će se protezati od Rusije do turske granice sa Grčkom, najavio je još u decembru 2014. godine ruski predsjednik Vladimir Putin, kao zamjenu za obustavljeni projekat gasovoda "Južni tok", koji je trebalo da doprema gas do evropskih zemalja, jednim krakom preko Bugarske, Srbije i Mađarske do Austrije, a drugim preko Grčke do Italije.
Ruski "Gasprom" je 7. maja prognozirao da bi gasovod "Turski tok" trebalo da počne sa radom u decembru 2016.
(Vijesti.ba)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
LUD ZBUNJEN (NE)NORMALAN
-Izetbegović: Neću smijeniti DF! Komšić: Smijenite nas! Čović: DF je smijenjen!
-Izetbegović: Neću smijeniti DF! Komšić: Smijenite nas! Čović: DF je smijenjen!
u8nbosGuTHA
Ma zaboli me za papom. Jedino dobro je sto ce donjeti katolici iz cijelog Balkana milion KM Sarajevskom Kantonu i nasim ljudima. Trebali ste povecati cijene na svakom cosku i dobro ih opljackati. 
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Čović: Zagovornik sam da u koaliciju treba ući SBB, umjesto DF-a http://www.avaz.ba/clanak/181313/covic- ... Trzk4.dpuf
Lideri HDZ BiH Dragan Čović sinoć je prokomentarisao stanje u Vladi Federacije BiH nakon što je lider DF-a Željko Komšić jučer saopćio da njegova stranka napušta federalnu koaliciju.
Odluka DF-a uslijedila je nakon što je Vlada Federacije BiH donijela Uredbu kojom se nadležnosti u upravljanju poduzećima s državnim vlasništvom oduzimaju ministarstvima i vraćaju Vladi Federacije BiH, čemu su se protivili ministri Demokratske fronte, prenosi hms.ba.
- Što god DF govorio ozbiljno ili neozbiljno to više nema smisla, jer je njima jedini cilj napraviti nesporazume, a ova vlada još nije ni počela raditi. Ja sam vrlo jasno rekao Izetbegoviću, što ću mu danas i ponoviti; odmah tražiti nove partnere ko god da jesu i idemo napraviti vlast koja treba raditi, a ne bavit se sama sobom i kadrovisanjem. Ideja DF-a je bila da se time bavimo narednih godinu dana i da se međusobno prozivamo. Ja sam zagovornik ideje u jedan dva dana završiti priču oko imenovanja i nastaviti se baviti životnim problemima. To evidentno u ovoj strukturi odnosa koji su sada nećemo moći uraditi. Ja ću bit zagovornik da odmah krenemo u riješavanje tog pitanja. Oni (DF- op) su pokazali da ne podržavaju, praktički su pokazali, ne trebaju nam govoriti, ovu koaliciju. Ja mislim da ima dovoljno onih koji su spremni ući u vlast i da zajedno radimo za dobrobit građana, izjavio je sinoć Čović za HMS.
Upitan koga bi želio vidjeti u novoj vladajućoj koaliciji u Federacije BiH - odgovorio je - SBB.
- Sjećate se kad sam govorio da se vlast mora graditi odozdo prema gore, skladno kapacitetu i izbornom rezultatu i da imamo stranke u vlasti koje predstavljaju tri naroda. Eksperiment s uvlačenjenjem građanske i lijeve stranke u ovu koaliciju desnih stranaka evidentno nije uspio. Ja sam zagovornik da jedna od stranaka koja svakako treba biti u vlasti je SBB, jer imaju rezultat, ali trebamo se zajedno dogovoriti i treba vidjeti s tim ljudima žele li oni ulaziti u vlast u ovakvoj konstilaciji odnosa. Ali u svakom slučaju ovu agoniju treba zaustaviti, kazao je Čović.
Na upit boji li se barijera u prekompoziciji vlasti odgovorio je kako sustav u BiH ima barijera u svim segmentima, ali da to ne smije obeshrabriti rekonstrukciju vlasti.
- Pa za najobičniji nadzorni odbor imate najmanje pet koraka koje morate uraditi. Ja se ničega ne bojim pa ni toga. Bitno je samo opredjeljenje, i da želite raditi. Zato kažem treba sjesti s onim koji imaju kapacitet u federalnom parlamentu, razgovarati i dogovoriti novu strukturu vlasti i krenuti raditi, izjavio je Čović za HMS.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
- BosnjackaHercegovina
- Član
Žalosno je da je Željko Komšić veći BH patrijota i veći borac za interese Bošnjaka od Bakira, sina Alije Izetbegovića, prvog Bošnjačkog predsjednika države, ali je nažalost tako.
I sad bi Željko poginuo za Ljiljane a Bakir govna jeo za Šahovnicu.
Samo BiH.
Patriota koji prodaje bosanski toprak crnoj gori? Patriota koji svjesno parca bosnjacki korpus kao jedine okosnice Bosne i Hercegovine? Patriota koji pred svojim hrvatima govori da je najveci hrvat a "posranci" ga uglavnom biraju zato sto je on navodno bosanac : https://www.youtube.com/watch?v=8Ri7-aZJOrQ ?BosnjackaHercegovina je napisao/la:Žalosno je da je Željko Komšić veći BH patrijota i veći borac za interese Bošnjaka od Bakira, sina Alije Izetbegovića, prvog Bošnjačkog predsjednika države, ali je nažalost tako.
A da ne govorimo o tome da nas vecina jos nije shvatila da ti bliski prijatelj i savjetnik - koji bi jedino dolazio u obzir za obnasanje ovako vaznih funkcija itd. ili ne? - moze biti prvenstveno, iskljucivo i samo musliman, vjernik. I tu smo kod druge tacke koju do dan danas mnogi bosnjaci nikako da ukopcaju, a to je da se pogotovo na tlu Balkana vjera i nacija de facto poistovjecuju, vjera je temelj na kojoj se gradi i etnicki identitet, eticke vrednosti i sve sto sacinjava jednu skupinu ljudi kao cjelinu koji se zele oformiti i organizovati kao takvi kroz teritorij, prostor, drzavu. Svim drugima ovo su jasne stvari i s toga Karadzic u Haagu s pravom moze da tvrdi "da svaka srpska baba u najzabitijem selu zna sta je drzava, zna sta je politika" - za razliku od toliko nasih "intelektualaca" itd...
Tano tako.abeveg je napisao/la:Patriota koji prodaje bosanski toprak crnoj gori? Patriota koji svjesno parca bosnjacki korpus kao jedine okosnice Bosne i Hercegovine? Patriota koji pred svojim hrvatima govori da je najveci hrvat a "posranci" ga uglavnom biraju zato sto je on navodno bosanac : https://www.youtube.com/watch?v=8Ri7-aZJOrQ ?BosnjackaHercegovina je napisao/la:Žalosno je da je Željko Komšić veći BH patrijota i veći borac za interese Bošnjaka od Bakira, sina Alije Izetbegovića, prvog Bošnjačkog predsjednika države, ali je nažalost tako.
A da ne govorimo o tome da nas vecina jos nije shvatila da ti bliski prijatelj i savjetnik - koji bi jedino dolazio u obzir za obnasanje ovako vaznih funkcija itd. ili ne? - moze biti prvenstveno, iskljucivo i samo musliman, vjernik. I tu smo kod druge tacke koju do dan danas mnogi bosnjaci nikako da ukopcaju, a to je da se pogotovo na tlu Balkana vjera i nacija de facto poistovjecuju, vjera je temelj na kojoj se gradi i etnicki identitet, eticke vrednosti i sve sto sacinjava jednu skupinu ljudi kao cjelinu koji se zele oformiti i organizovati kao takvi kroz teritorij, prostor, drzavu. Svim drugima ovo su jasne stvari i s toga Karadzic u Haagu s pravom moze da tvrdi "da svaka srpska baba u najzabitijem selu zna sta je drzava, zna sta je politika" - za razliku od toliko nasih "intelektualaca" itd...
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
http://www.avaz.ba/clanak/181444/hrvats ... len-vakufa
Doticna ''policija'' nije smjela da uradi nista jer je potpisala sporazum o nesmetanom kretanju svih drzavljana Unskom prugom.Bez sikaniranja ili zaustavljanja na granici.Ovim cinom najvise ce izgubiti katolici Bihaca.
Doticna ''policija'' nije smjela da uradi nista jer je potpisala sporazum o nesmetanom kretanju svih drzavljana Unskom prugom.Bez sikaniranja ili zaustavljanja na granici.Ovim cinom najvise ce izgubiti katolici Bihaca.
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot
Ne postoji burek s sirom
Problem je u tome sto je tu nekakva granica koja niti je prirodna niti treba da bude. Nasa nije samo Udbina Like Mustajbega vec preko Kotara sve do Benkovca na moru koji nosi ime bega Benkovica. Pa skoro sav zivalj Bosanske Krajine potice i vodi porijeklo sa prostora Like i dijela Dalmacije...Jack je napisao/la:http://www.avaz.ba/clanak/181444/hrvats ... len-vakufa
Bakir nekonta da ga HDZ i DF zajedno podjebavaju, A to je samo zato sto je beskicmenjak, nije on za politike, a kamoli da vodi jedan narod u ovom drustvu.Apelujem da se prestane s politikom ucjene i da sutra usvojimo reformsku agendu
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/27593 ... gendu.html
T. C. 08/06/2015 18:27:00
SARAJEVO - Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH sazvao je po prvi put u njegovoj političkoj karijeri vanrednu pres konferenciju, navodeći da je BiH na raskršću kada je u pitanju njen reformski put, piše bh. novinska agencija Patria.
- Do četvrtka kada dolazi Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju trebamo na entitetskim nivoima usvojiti reformsku agendu. DF je obećao da će podržati ovu agendu, ali danas smo obaviješteni da ministri iz DF-a neće doći na sjednicu Vlade FBiH, a na kojoj je ova tačka dnevnog reda - istakao je Izetbegović.
On je ovim putem pozvao DF i sve političke stranke da ne naprave sami sebi autogol.
- Do pucanja koalicije će doći zbog raspodjela pozicija u javnim preduzećima tj. onoga što narod zove fotelje. Podsjećamo, SDA nije tražila nijednu poziciju i spremi smo na moratorij, jedino tražimo da se reformske agende usvoje - kazao je Izetbegović dodavši da je u FBiH nastao jedan bespotreban problem.
Upitan da li je prije ove pres konferencije kontaktirao Željka Komšića, lidera DF-a on je kazao da se jučer čuo s njim, a ovaj mu je rekao da će se tokom sedmice vidjeti. Također, Bakir Izetbegović je kazao da je SDA spremna i na moratorij sporne Uredbe koja je zapravo najveći spor zbog čega je koalicija na nivou FBiH pukla.
Novinari su željeli znati da li će DF biti kriv ukoliko reformska agenda sutra ne bude usvojena i da li i HDZ treba odstupiti od politike koju je zagovarao do sada.
- Ne bih ja nikoga krivio, ali ovim putem pozivam sve da shvate ozbiljnost situacije. DF je Uredbu nazvao kao kršenje zakona, a to će utvrditi sudovi. Sada je najvažnije i apelujem na sve da prestanu s politikama ucjene i sjete se građana BiH koji su u situaciji kakvoj jesu - istakao je Izetbegvoić.
Inače u četvrtak treba biti potpisana svečana agenda o prihvatanju reformskih procesa čime bi BiH otkočila svoj put ka EU.
Na fotografiji samo sto nije zaplako.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Posto nisam za EU, zaboli me ova reforma.Izetbegovićev apel je kukavičje jaje, ministri DF-a neće doći na sjednicu!
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/27595 ... dnicu.html
T. C. 08/06/2015 20:15:00
SARAJEVO - Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte u izjavi za novinsku agenciju Patria, a nakon vanredne press konferencije Bakira Izetbegovića, lidera SDA na kojoj je pozvao ministre iz DF-a da dođu sutra na sjednicu Vlade FBiH i usvoje reformsku agendu, kazao je da ministri DF-a neće doći na sutrašnju sjednicu Vlade FBiH.
- Bakir Izetbegović je posljednji koji nama može držati predavanja o reformama. Naši ministri su pokušali provesti najvažniju moguću reformu u ovoj zemlji, a to je okončavanje stranačke kontrole nad državnim preduzećima i vidjeli smo kako je to prošlo. Odgovor Bakira Izetbegovića i SDA je bio da nas zajedno s HDZ-om i Draganom Čovićem brutalno preglasaju – kaže Suljagić.
On je dodao da isto onako kako su usvojili Uredbu o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama bez glasova DF-a neka usvoje i tu reformsku agendu.
- Mi smo opoziciona stranka i kada ta agenda ili bilo koji njeni elementi dođu u Parlament FBiH tada ćemo razmotriti i podržati je u onoj mjeri u kojoj je od koristi građanima BiH. Jer, mi smo stranka koja je odgovorna prije svega građanima BiH – istakao je Suljagić, dodajući da se koristi ovom prilikom i da pozove premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da odmah krene u proces traženja nove većine ili da podnese ostavku, pošto se ova većina raspala zbog njegove bjelodane spremnosti da čini nezakonitosti u radu Vlade FBiH koju u DF-u "nismo mogli ni željeli trpiti, jer su građani BiH i odgovorni su pred zakonom."
- Ovo je vrlo providan pokušaj, cijela ta stvar s vanrednom press konferencijom je kukavičje jaje. Od zadnjih 25 godina SDA je na vlasti 23 i Izetbegović je u SDA svih 25 godina i za reformsku agendu je bilo jako puno vremena. Ono što građani ove zemlje treba da znaju jeste da je ovo još jedno kukavičje jaje i pokušaj SDA da odgovornost za svoj nerad odnosno korupciju i kriminal u vlastitim redovima svali na nekog drugog – potcrtao je Suljagić.
(Vijesti.ba/NAP)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni