☑ Pravila foruma i savjeti

Bosna popis 2013

Na popisno pitanje nacionalno izjasnjavanje izjasnicu se kao:

Bošnjak
151
94%
Srbin
1
1%
Hrvat
3
2%
Bosanac
4
3%
Ostali
0
Nema glasova.
Musliman
0
Nema glasova.
Ne izjasnjavam se
1
1%
Upisacu nesto drugo
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 160

Jack
Administrator

Re: Bosna popis 2013

Post Postao/la Jack » 22 maj 2015 11:25

http://m.novi.ba/clanak/19021/objava-re ... lverzacije
No, ne možemo se a ne zapitati čemu ovoliko čekanje? Zašto preko godinu i po dana građani Bosne i Hercegovine iščekuju ono čuveno: ''Koliko nas ima''?
Zato sto su Bosnjaci preko 50% s postojecim setom pravila tacke 1-7.To samo budala ne vidi,ili 'Hrvat''.Srbi su na sastanku odmah poceli s insistiranjem na pitanju br 40.To jedino kreten ne vidi koliko je 2+2.Tja,nije bilo dogovora,jer Srbi znaju da je Bosna drzava Bosnjaka,pa sad uvode nove setove pravila.Bojao sam se da nece neki biti izdajica kod nas,ali ocito ima malo postenih ljudi kod nas

Sad,prije 2 dana,.Dostavljen je dokument vijecu ''ministara'' i medjunarodnoj monitoring komisiji.Oni se moraju izjasniti u roku 3 sedmice

Maj 20 dostava.Znaci do utakmice s cifutima 12 Juna najkasnije moraju da kazu koliko je sati.No,ja tipujem da bi oni mogli taman kad papa dodje da kazu koji set pravila.Kako ce svi mediji pricati o ''papi''Kud bolje da nas pokradu bas na taj dan.Idealan.Nikoga nece zanimati popis,makar vecina Sarajevskih medija od radio Sarajeva do kiksa.

E,sad meni je jedina nepoznanica u svemu ovome.I jedino sto ja ne razumijem licno

Da li ce u roku 3 sedmice.Vijece ''ministara'' donijeti odluku o tome.Ili ce medjunarodna monitoring komisija,citaj ljudi iz Eustata nam reci koji set pravila

Licno tipujem izmedju 1-10 Juna ce se znati taj ''set pravila''
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 maj 2015 11:28

Ti izgledas siguran u to sto pises ja sam skeptican ali eto daj Boze da si upravu.
Ko je rekao da sam siguran.Ja sam NESIGURAN

Jer ostavljaju se dvije cake ovdje

Vijece ministara ili medjunarodna monitoring komisija.Oni u roku 3 sedmice moraju da donesu.Znaci novi set pravila.To je tako.

Odlaganje godinama.To nema sanse ili mjesecima.Ici ce to brze nego halva kod Turcina.Mora se utvrditi samo ko ce donijeti taj set pravila.Itekako sam upoznat s nacinom obrade podataka

Europljani,citaj Eustat ima svoj set pravila i oni ce sigurno ponoviti takvo sta.Sad,do nas je da popis ne bude politicke prirode i da odluka bude donesena u ''vijecu ministara''

Nakon odluke.Metodologija se objavljuje ko je rezidentni.Objavljuje se konacan broj stanovnika.Samo konacan broj stanovnika

Onda cekas 4 sedmice,na detaljnije podatke.Pretpostavljam starost i spol po naseljima,ili nacionalnost i vjeru.Znaci tipujem Juli mjesec

No,eto.Zivi bili pa vidjeli

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 22 maj 2015 17:49

Jack je napisao/la:
Ti izgledas siguran u to sto pises ja sam skeptican ali eto daj Boze da si upravu.
Ko je rekao da sam siguran.Ja sam NESIGURAN

Jer ostavljaju se dvije cake ovdje

Vijece ministara ili medjunarodna monitoring komisija.Oni u roku 3 sedmice moraju da donesu.Znaci novi set pravila.To je tako.

Odlaganje godinama.To nema sanse ili mjesecima.Ici ce to brze nego halva kod Turcina.Mora se utvrditi samo ko ce donijeti taj set pravila.Itekako sam upoznat s nacinom obrade podataka

Europljani,citaj Eustat ima svoj set pravila i oni ce sigurno ponoviti takvo sta.Sad,do nas je da popis ne bude politicke prirode i da odluka bude donesena u ''vijecu ministara''

Nakon odluke.Metodologija se objavljuje ko je rezidentni.Objavljuje se konacan broj stanovnika.Samo konacan broj stanovnika

Onda cekas 4 sedmice,na detaljnije podatke.Pretpostavljam starost i spol po naseljima,ili nacionalnost i vjeru.Znaci tipujem Juli mjesec

No,eto.Zivi bili pa vidjeli
To u vezi etnicke pripadnosti/nacionalnosti ja ne vjerujem da ce biti objavljeno prije slijedece godine a mozd ani tad. To je moje misljenje a za ostalo otom potom. Kao sto kazes zivi bili pa vidjeli.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 maj 2015 17:59

To u vezi etnicke pripadnosti/nacionalnosti ja ne vjerujem da ce biti objavljeno prije slijedece godine a mozd ani tad. To je moje misljenje a za ostalo otom potom
Nevazno

Ja ti u roku 15 minuta od +-0,5% Mogu dati detaljnu strukturu stanovnistva po vjeri i naciji,jer sam upoznat kako je popis isao.To je najmanja briga za mene,cak sta vise.Dovoljno mi je samo da vidim kako ce se utvrditi novi 'set pravila''.A ocekujem ga do papinog dolaska,mozda bas na taj dan.Teorija zavjere i prevare sve vise postaje REALNOST.A ovo za nacionalnost.Pa,oni ce to prvo objaviti.Nema dalje.Sad,posebno zbog ove situacije

Europljani su im dali rok objave 22 April!.Citaj medjunarodna monitoring komisija.Sad,mozes misliti kad procitaju dokument i da se nisu dogovorili.Ima ljudi da pjene od bijesa :mrgreen: :)

I to nije sala.To su ljudi kad kazes 12 sati.Oni misle na 12 sati.Kad kazes 22 April.Oni misle tako.I sad kad procitaju ovo

Nece biti odugovlacenja kod njih

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 22 maj 2015 21:39

http://www.klix.ba/vijesti/bih/istraziv ... /150522046
Istraživanje o mladima u BiH: Nezaposleni, religiozni, imaju internet i žive kod roditelja

Fondacija Friedrich Ebert objavila je Studiju o mladima u BiH, a autori studije su Jusuf Žiga, Lejla Turčilo, Amer Osmić, Sanela Bašić, Nedžma Džananović Miraščija, Damir Kapidžić i Jelena Brkić Šmigoc.

Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju koje između ostalog tretira demografski i ekonomski položaj mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, u prosjeku imaju 21 godinu. Od ukupno 1004 ispitane mlade osobe (od toga 51,5 posto muškog i 48,5 posto ženskog spola) 56,5 posto su Bošnjaci, 12,4 posto Hrvati, 27,3 posto Srbi, Ostalih je 0,5 posto, dok je na ovo pitanje odbilo odgovoriti 3,4 posto ispitanika.

U vezi sa administrativno-geografskom raspodjelom ispitanika koji su ušli u uzorak, njih 69,7 posto je iz Federacije Bosne i Hercegovine, dok je 30,3 posto iz Republike Genocidne. Po tipu naselja ispitanici češće žive u gradu (54,8 posto) nego na selu (45,2 posto), što odgovara trendu ubrzane deagrarizacije bosanskohercegovačkog društva.

Svega 3,3 posto ispitanika žive sami

Prema različitim istraživanjima, stopa nezaposlenih mladih u BiH iznosi više od 55 posto. U ovom istraživanju 27,4 posto ispitanika izjasnili su se kao učenici, 24,4 posto studenti, 25,9 nezaposleni, 17,5 posto zaposleni na puno radno vrijeme, a 2,7 posto zaposleni na skraćeno radno vrijeme.

Religija, kao jedan od najosjetljivijih segmenata ljudskog duha i života, može se sagledati iz različitih perspektiva, stvarajući tako i veliki prostor za različita mišljenja, nekad razdvojena generacijski, a nekad i nekim drugim, manje ili više prirodnim faktorima, tvrde Levičnik i Krljaš. U ovom istraživanju 95,6 posto ispitanika su se izjasnili kao pripadnici neke vjeroispovijesti. Najviše ispitanika se izjasnilo da pripada islamskoj vjeroispovijesti (55,8 posto), zatim pravoslavnoj (27,3 posto), te katoličkoj (12,5 posto). Ateistima i onima koji nemaju vjeroispovijest se izjasnilo 1,8 posto, a bez odgovora je bilo 2,6 posto ispitanika.

U vezi sa religijskom praksom ispitano je i da li mladi upražnjavaju neke religijske obrede, i to kroz odlazak u bogomolju na vjersku službu, učestalost molitve, slavljenje vjerskih blagdana i odlazak na hodočašća. Trećina mladih (33 posto) redovno ili često odlazi na vjersku službu u bogomolju, no više od polovice njih to čini ponekad (56,3 posto).

Prema podacima istraživanja provedenog za potrebe ove publikacije, na reprezentativnom uzorku mladih od 15 do 27 godina, prosječan broj članova domaćinstva je 3,82. Najviše mladih živi u domaćinstvima sa tri ili četiri člana, odnosno, svaki drugi mladi čovjek živi u takvom domaćinstvu. Svega 3,3 posto ispitanih žive sami, dok 8,7 posto mladih živi u domaćinstvima sa šest ili više članova. Vrlo zanimljiv je i podatak da su domaćinstva sa četiri i više članova zastupljenija u ruralnim područjima, dok su domaćinstva sa manjim brojem članova znatno više zastupljena u urbanim centrima.

Većina ima Internet i smartphone

Od ukupnog broja ispitanika njih 93,8 posto, dakle devet od deset ispitanih mladih ljudi ima internetsku vezu u svom domu. Kada je riječ o opremljenosti domaćinstva, mladi u prosjeku posjeduju jedan računar, svaki drugi mladi posjeduje laptop, dok najmanje jedan tablet uređaj ima nešto više od 15 posto ispitanih. Većina mladih posjeduje smartphone/pametni telefon (61,3 posto), dok više od 70 posto ili gotovo tri četvrtine ispitanih, posjeduje barem jedan automobil u domaćinstvu.

Zabrinjavajući podatak je da gotovo 20 posto ispitanih, dakle skoro svako peto domaćinstvo, živi na rubu siromaštva, što odgovara tezi ekonomskih analitičara da svaki peti građanin BiH živi od tri konvertibilne marke dnevno. Istovremeno 10,1 posto domaćinstava u kojima žive mladi ispitanici ima mjesečne troškove između 801 i 1100 KM, svega 6,8 posto ispitanih živi u domaćinstvima gdje su mjesečni izdaci veći od 1101 KM, a u domaćinstvima ostalih ispitanih mjesečni troškovi su do 700 KM.

Više od polovine ispitanika ne zna koliko ima knjiga u domaćinstvu ili nije odgovorilo na ovo pitanje (ukupno 52,6 posto). Najdominantniji procenat ispitanih ima od 11 do 20 knjiga (26,9 posto), dok svega 5,3 posto ispitanih ima više od 100 knjiga (tu se najčešće nalaze visokoobrazovane mlade osobe ženskog spola od 23 do 27 godina). Veliki procenat, odnosno 14,7 posto mladih kazalo je da nema nijednu knjigu u svom domaćinstvu.
Nije ovo baš popis ali rezultati mogu biti indikativni ako su napravili reprezentativno ispitivanje. Rezultati su blizu onome što je Jack već rekao u vezi sa popisom. Dakle, Bošnjaci i muslimani su ubjedljiva većina u BiH. Ostali su zanemarljiv broj, srbi nisu 1/3 (manje su od toga) a hrvati su sigurno manje od 15% (bliže su 10%).

tarikoblak
Član

NEMA VEZE %

Post Postao/la tarikoblak » 23 maj 2015 13:41

Zaista nema veze trenutno koliko ima koga! Za 10 godina, akobogda, Bošnjaci su apsolutni vladari BiH - ali akobogda pravedni vladari, koji drugima neće nepravdu i zulum činiti. Srba je sve manje, radikalni među njima će biti još radikalniji, ali polako ima dolazi u glavu da ovako više ne ide u RS. Ona seljačina ih je pokrala do kraja i uništila privredu - TO SAMI VIDE! Godišnje je razlika u našu korist makar 1-2- % stanovništva. A Bog uslišava dove onih, kojima je nepravda učinjena - kad ih stignu kletve zbog nasilja po Bosni, propašće definitivno.

ABen
Član

IMA VEZE %

Post Postao/la ABen » 23 maj 2015 13:48

tarikoblak je napisao/la:Zaista nema veze trenutno koliko ima koga! Za 10 godina, akobogda, Bošnjaci su apsolutni vladari BiH - ali akobogda pravedni vladari, koji drugima neće nepravdu i zulum činiti. Srba je sve manje, radikalni među njima će biti još radikalniji, ali polako ima dolazi u glavu da ovako više ne ide u RS. Ona seljačina ih je pokrala do kraja i uništila privredu - TO SAMI VIDE! Godišnje je razlika u našu korist makar 1-2- % stanovništva. A Bog uslišava dove onih, kojima je nepravda učinjena - kad ih stignu kletve zbog nasilja po Bosni, propašće definitivno.
Zasto da im popustamo u bilo cemu? Kakav ti je mentaltet? Kakve kletve i kakvi vladari? I sta oni ce se za 10 godina promjeniti?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

tarikoblak
Član

Post Postao/la tarikoblak » 23 maj 2015 13:56

Moj mentalitet je islamski, kao i od ove dvojice na tvojoj slici. Njih dvojica u ratu nikome nepravdu nisu činili, pa su kod naroda dobri. Šta misliš, jel bi trebalo da mi budemo kao njihovi četnici i nacionaliste koji hapse naše patriote po RS? Ne treba jarane, lijep odnos sve promijeni pa ljudi otvore oči. A oni koji nastave praviti probleme, protiv nji se treba boriti.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 23 maj 2015 14:47

Aben pita zasto da im popustamo a ti odgovaras da je to islamski mentalitet i da ne treba "nepravdu" ciniti kao da je nepravedno ne popustati cetnicima.

glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti
Al-Ma'ide 45

progonite ih odande odakle su oni vas
Al-Baqara 192

ABen
Član

Re: IMA VEZE %

Post Postao/la ABen » 23 maj 2015 14:49

tarikoblak je napisao/la:Moj mentalitet je islamski, kao i od ove dvojice na tvojoj slici. Njih dvojica u ratu nikome nepravdu nisu činili, pa su kod naroda dobri. Šta misliš, jel bi trebalo da mi budemo kao njihovi četnici i nacionaliste koji hapse naše patriote po RS? Ne treba jarane, lijep odnos sve promijeni pa ljudi otvore oči. A oni koji nastave praviti probleme, protiv nji se treba boriti.
Sta to ima sa popisom? Sto da im dopustamo da nas brisu? Njihov mentalitet nije bio beskicmenjacki, i znam sigurno da Dudakovic neprica: nema veze %
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 23 maj 2015 14:59

Abidaga je napisao/la:Aben pita zasto da im popustamo a ti odgovaras da je to islamski mentalitet i da ne treba "nepravdu" ciniti kao da je nepravedno ne popustati cetnicima.

glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti
Al-Ma'ide 45

progonite ih odande odakle su oni vas
Al-Baqara 192
:gut: Nisam ja htjeo, jer previse je svaki put od mene. :stareci:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Drina
Član

Re:

Post Postao/la Drina » 23 maj 2015 15:33

tarikoblak je napisao/la:Moj mentalitet je islamski, kao i od ove dvojice na tvojoj slici. Njih dvojica u ratu nikome nepravdu nisu činili, pa su kod naroda dobri. Šta misliš, jel bi trebalo da mi budemo kao njihovi četnici i nacionaliste koji hapse naše patriote po RS? Ne treba jarane, lijep odnos sve promijeni pa ljudi otvore oči. A oni koji nastave praviti probleme, protiv nji se treba boriti.

Kao u filmu 300 ; "Ne dajte nista a uzmite im apsolutno sve"

To je to
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 maj 2015 19:18

o ima koga! Za 10 godina, akobogda, Bošnjaci su apsolutni vladari BiH - ali akobogda pravedni vladari, koji drugima neće nepravdu i zulum činiti
Godina nije 1984 nego 2015.Cinjenica je da cetnici imaju drzavu u drzavi.Cinjenica je da Bosnjaci imaju starije debile,nesposobne koji su se prije 20 tak godina skrivali po trezorima koji ih vode.I cinjenica je kao sto sam rekao da ovo nije Orvelova Zivotinjska farma ili 1984.Nego pravi zivot.Cetnici odavno imaju paralelno obrazovanje,zive 20 godina s genocidnom policijom,i pritom kamenuju povratnike,.Neki dobiju i sjekiru posred cela kao onaj starac iz Kozluka

Broj pravoslavnih je daleko,daleko veci nego katolika.To su isto cinjenice.Dok je krajem prosle godine bilo 420 000 katolika,s tendendijom daljneg pada.Okruzeni u par enklava.Bez ijednog veceg i jaceg urbanog centra.Pravoslavni imaju iza sebe Rusiju,cetnike kao i da u narednih 10 godina se nece nista izmjeniti,sem mozda cetnici pokrenu rat,ako budu vidjeli da gube brutalno demografski rat.Sto ga i gube danas.To su cinjenice.Kao i cinjenice da mozda i 333 stranica ovog foruma nece docekati famozni ''popis''

Jer eto.Sumnjam da ce ista i tad biti,ali vrijedi pogledati

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 25 maj 2015 05:59

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 maj 2015 16:57

Vecina tih izbrisanih cirka 58 000.Zivim i studiram ,duze,malo vise i malo bolje.To su Bosnjaci
Oko 59 000 takvih je bilo..Receno je da ce se brisati nesto malo ispod 300 000.Da li to znaci da cetnicima je glavna stvar. 230 000+59 000=289 000?Da se fura brisanje masovnije Bosnjaka,ali u sumskoj.

Njihova dominacija po opcinama sumske,jer vecina izbrisanih Federacije ce biti katolici. Pravoslavni nemaju apsolutno problema oko tog.To je svima jasno.Pogledaj samo Duvno,Livno,i ostatak

Ako je popisano 560 000 ''Hrvata'' i ako slucajno ides na 230 000 izbrisanih,prvi mah.Dobijes 200 000 Federacija,20 000 Sumska i 10 000 Brcko.Sad,ocito treba da se brise jos 60 000.Max

A u tih 60 000.Islo bi oko 45 000-50 000 Bosnjaka,par hiljada pravoslavnih vlaha i katolika

Ono sto oni zele sad da plasiraju a cirka 80-90% Naseg naroda u sumskoj je popisan tako.Zivim i studiram ,pola-pola. 6 mjeseci,tamo i vamo.Studenti,mladji ali ima cijelih porodica.

U prvom mahu je izbrisano 20 000 Bosnjaka u Sumskoj .To je uradjeno vec do pocetka Maja.Cetnici zele brisanje ocito jos 70 000 max.A to ce biti mahom Bosnjaci,mozda i do 90%.Sta to znaci?

To znaci da ce realno.Bosnjaci pomesti katoljike u centralnoj Bosni.Od Travnika do Varesa.Zivi bili pa vidjeli kad dobijete cifre.Mi da smo pristali na cetnicke ucjene.Imali bi mozda do 92 000 Bosnjaka Konacnih u sumskoj,ali s skoro 100 000 izbrisanih.,Vjerujem u svako doba dana da ce izmedju 10 000-20 000 Bosnjaka uci u konacni cifru.Imali su PREDOBRU pricu.Predobru.

Sto se tice katoljika.Njihova prica nije bila nesto,sto ce se utvrditi kad dodju popis.Ocito neki iz Federalnog zavoda znaju da ovi izbrisani ce svi biti znaci iz Sumske

Opcija 1-7:Medjunarodna monitoring komisija.

Sumnjam da ce ''vijece ministara'' da presudi bilo sta.Ali,jasno je da se ceka pogodan datum.Dolazak pape znaci bas taj pogodan trenutak za objavu.Rekli su do srijede da ce trajati konsultacije.Onda ce vijece nesto reci.Pitanje je sta?

1)Nametnuti odluku o konacnom broju
2)Prebaciti metodologiju medjunarodnoj monitoring komisiji koja ce reci konacan broj stanovnika

Svasta se kuha.I bit ce jasno vise u Junu

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 27 maj 2015 13:18

RS blokira objavu rezultata popisa u BiH
http://saff.ba/rs-blokira-objavu-rezult ... WX6bJWJipo

Maj 27th, 2015

Na danas održanoj dopisnoj sjednici Centralnog popisnog biroa nije postignuta saglasnost o prihvatanju „Jedinstvenog programa obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 godine“ koji definiše korake obrade podataka popisa i propisuje pravila za utvrđivanje rezidentnog statusa za sve popisane osobe u popisu u BiH, kao jednog od ključnih rezultata popisa, prenosi novinska agencija Patria.

Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH, prijedlog jedinstvenog programa sa komentarima entitetskih zavoda za statistiku dostavi Vijeću ministara BiH, Međunarodnoj monitoring misiji i Eurostatu.

S obzirom na navedeno, planirana objava prvih rezultata do 15.6.2015 ne može biti realizovana. Novi rok objave prvih rezultata popisa biće utvrđen u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Međunarodnom monitoring misijom.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH (PBA) sačinio je prijedlog Jedinstvenog programa obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 godine (Jedinstveni program).

Prijedlog Jednistvenog programa je u potpunosti usaglašen sa Zakonom o popisu, Međunarodnim standardima, preporukama IMO tima i najboljom praksom obrade podataka popisa. S tim u vezi konsultovani su i međunarodni eksperti iz oblasti obrade podataka popisa, koje je angažovala Delegacija Evropske Komisije u BiH sa ciljem pružanja tehničke pomoći u obradi podataka popisa.

Prijedlog Jedinstvenog programa Agencija je dostavila na mišljenje i razmatranje entitetskim zavodima za statistiku (Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS).

Entitetski zavodi za statistiku su u nekoliko navrata dostavili komentare na prijedlog Jedinstvenog programa koji su razmatrani na Popisnom birou Agencije za statistiku BiH i Centralnom popisnom birou.

Uvažen je dio komentara entitetskih zavoda, a dio koji po mišljenju Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH, nije u skladu sa Zakonom o popisu nije prihvaćen. Popisni biro Agencije za statistiku BiH sve odluke donosio je većinom glasova prisutnih članova biroa.

Saglasnost nije postignuta o nekoliko stvari od kojih su najznačajnije dvije, koje zaustavljaju proces obrade podataka popisa, a samim tim i prolongiraju objavu rezultata popisa i to:

-Izvođenje ukupnog stanovništva – rezidentnog stanovništva

-Isključivanje određenog broja popisnica P1, odnosno popisanih osoba iz seta podataka koji se obrađuje.

Prijedlog Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH je da se, u skladu sa Zakonom o popisu, međunarodnim statističkim standardima i preporukama Međunarodne monitoring misije koristi set pravila na osnovu kojih se status rezidentnosti izvodi isključivo na osnovu pitanja od jedan do sedam iz popisnice P1 (1-7). Ovaj prijedlog je u potpunosti podržan od strane Federalnog zavoda za statistiku, dok Republički zavod za statistiku RS insistira da se, pored pitanja 1-7, u kriterij uvrsti i pitanje 40 na osnovu kojeg se revidira broj ukupnog stanovništva (status rezidenta). Pitanja 40 se odnosi na mjesto rada i školovanja osobe izvan BiH.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH ne prihvata ovaj prijedlog jer je u Zakonu o popisu, član 2. stav 1b, jasno definisano da se stalno stanovništvo izvodi na osnovu dužine i namjere življenja u uobičajenom mjestu stanovanja osobe. Ovi podaci se dobivaju iz pitanja od 1 do 7 popisnice P1.

Zakonom o popisu član 2. stav1b je utvrđeno:

(„stalni stanovnici“ su lica koja su: 1) prije referentnog datuma najmanje 12 mjeseci neprekidno živjela u svom uobičajenom mjestu stanovanja ili 2) u posljednjih 12 mjeseci prije referentnog datuma popisa došla u mjesto svog uobičajenog stanovanja s namjerom da tamo ostanu najmanje jednu godinu;)

Na osnovu svega navedenog Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da dodatno uključivanje bilo kojeg pitanja nije u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije.

Drugo neslaganje vezano je za isključivanje određenog broja popisnica P1 iz procesa obrade, odnosno isključivanje određenih kategorija popisanih osoba iz ukupnog broja stalnog stanovništva prije samog procesa.

U Zakonu o popisu, član 7 stav 4, definisano je koje kategorije stanovništva se isključuju iz ukupnog broja stalnog stanovništva, i to:

(4) Iz ukupnog broja stanovništva biće isključene sljedeće kategorije privremeno prisutnih lica koja pripadaju stranom vojnom, policijskom, mornaričkom i diplomatskom osoblju i njihove porodice, koji su privremeno smješteni u Bosni i Hercegovini:

a) strana civilna lica koja privremeno rade u Bosni i Hercegovini i

b) strana civilna lica koje dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog Jedinstvenog programa u potpunosti podržava Federalni zavod za statistiku dok Republički zavod za statistiku RS traži da se, prije početka obrade podataka, isključe određene kategorije osoba (kao što su djeca mlađa od 15 godina koja su dala podatke za sebe, domaćinstava gdje su svi članovi odsutni itd), te da se rezidentni status revidira na osnovu pitanja 40.

Na osnovu svega navedenog Agencija za statistiku smatra da bilo koje isključivanje osoba iz procesa obrade podataka, izuzev kategorija koje su jasno definirane u Zakonu o popisu, predstavlja kršenje Zakona o popisu i može dovesti u pitanje kredibilitet popisa.

Međunarodna monitoring misija je u 20. i 21. izvještaju dala jasne preporuke kako se izvodi status stalnog stanovništva (rezidentnosti) kao i pravila editovanja što je u potpunosti sadržano u predloženom Jedinstvenom programu.

Posebno je značajna uloga Međunarodne monitoring misije (IMO) koji vrši monitoring svih aktivnosti popisa i koji će na kraju dati konačnu ocjenu uspješnosti popisa u BiH.

Značaj preporuka i stavova Međunarodnog monitoring tima proizilazi iz sljedećeg:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 3. februara 2012. pozvalo Evropsku komisiju da organizuje međunarodni monitoring Popisa. Na osnovu toga su Evropska komisija, Vijeće Evrope i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 18. aprila 2012.godine potpisali Memorandum o razumijevanju, kako bi se dogovorili o sljedećem:

Opšti cilj Operacije međunarodnog monitoringa Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini je nadgledanje usklađenosti cijelog procesa Popisa, od pripreme do diseminacije podataka, sa:

Međunarodnim standardima za popise stanovništva i domaćinstava koje definišu UNECE i Eurostat, a koje je odobrila Konferencija evropskih statističara kao Preporuke za Popise stanovništva i domaćinstava 2010.,
Uredbom (EK) 763/2008 o popisima stanovništva i domaćinstava, te mjere implementacije;
Osnovnim načelima zvanične statistike, usvojenim od strane Statističke komisije UN, kao i sa Kodeksom prakse evropske statistike proglašenim od strane Evropske komisije;
Standardima zaštite i povjerljivosti podataka, kako je dato u Konvenciji o zaštiti pojedinca, a u vezi sa Automatskom obradom ličnih podataka Vijeća Evrope, kao i sa važećim relevantnim odredbama Evropske unije.

Iz svega navedenog jasno je da će Popis biti uspješan ukoliko popisni podaci budu međunarodno kredibilni i uporedivi za što je, u skladu sa prethodno navedenim memorandumom, nadležan IMO tim.

S tim u vezi Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da predloženi Jedinstveni program obrade nema alternative, a njegovo neusvajanje je nepotrebno gubljenje vremena što prolongira objavu rezultata popisa, saopćeno je iz Agencije za statistiku.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 27 maj 2015 13:19

Da li je danas bila jos jedna sijednica?

Znaci nema nista o podatcima sa popisa.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 27 maj 2015 13:25

RS blokira objavu rezultata popisa u BiH
http://saff.ba/rs-blokira-objavu-rezult ... WX9Uiww_VI
Na danas održanoj dopisnoj sjednici Centralnog popisnog biroa nije postignuta saglasnost o prihvatanju „Jedinstvenog programa obrade popisne građe..

S obzirom na navedeno, planirana objava prvih rezultata do 15.6.2015 ne može biti realizovana. Novi rok objave prvih rezultata popisa biće utvrđen u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Međunarodnom monitoring misijom.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 27 maj 2015 13:33

Spor si @Abidaga tacno sedam minuta. :mrgreen: Kod nas se u Krajini kaze: ko rano rani, sedam sreca grabi. :mrgreen:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 maj 2015 13:58

Abidaga je napisao/la:RS blokira objavu rezultata popisa u BiH
http://saff.ba/rs-blokira-objavu-rezult ... WX9Uiww_VI
Na danas održanoj dopisnoj sjednici Centralnog popisnog biroa nije postignuta saglasnost o prihvatanju „Jedinstvenog programa obrade popisne građe..

Super.Znaci da indirektno price koje se pricaju o padu ''Hrvata''.Nasem preko 50% udjelu.Dominaciji u Brcko distriktu su tacne.Oni su ovim cinom nama zacementirali vecinu.Sad,naravno da cetnici ne zele ono sto Europa zeli,tacke 1-7.Ako slucajno ''vijece ministara'' nametne kakvu odluku uz udio nasih izdajica.Obavezno ne priznati te podatke

Odgovorite