☑ Pravila foruma i savjeti

Izgradnja džamija

Zmaj
Član

Re: Izgradnja dzamija

Post Postao/la Zmaj » 17 nov 2012 21:52

Trebali su jos vecu dzamiju napraviti na Stupu.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

marli
Član

Post Postao/la marli » 20 nov 2012 04:48

Bitna je snaga džemata, dimenzije džamije manje-više.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 nov 2012 12:17

marli je napisao/la:Bitna je snaga džemata, dimenzije džamije manje-više.

Sve je bitno, posebno na geostrateskim mjestima. :zastava:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Bosnjak_Matija_II
Član

DŽAMIJA U SELU SASE - dobrovoljci

Post Postao/la Bosnjak_Matija_II » 20 nov 2012 15:57

Ideja koja kruži već neko vrijeme na forumu (kolko sam upoznat Jack-ova) bi ako Bog da mogla i da se realizuje.
Na mjestu stare džamije u Sasama kod Srebrenice je izgrađena Srpska Pravoslavna Crkva.
To je geostrateški bitno područje za Bošnjake i šumari to jako dobro znaju i sigurno je da neće odstupiti i da neće rušiti crkvu bar u dogledno vrijeme. To nam ne ide u prilog.

Imam plan i plan je slijedeći:
- Izgraditi džamiju na drugoj lokaciji u selu pod obavezno.
- Za realizaciju su mi potrebni dobrovoljci koji su voljni samnom otići za mjesec-dva do novog gradonačelnika Srebrenice na razgovor u vezi mogućnosti dobivanja građevinske dozvole i drugih saglasnosti od općine Srebrenica i vremenski okvir do kad bi eventualno moglo biti odobreno.
- Treće, potrebno je da se svi potrudimo da nađemo bilo kog mještanina iz Sasa, na facebook-u ili bilo koji kontakt, te da mi ga proslijedite, ostalo je na meni, da dogovorim i popričam sa čovjekom i da u mjesnoj zajednici nađu osobu koja bi dala plac ili dio placa za izgradnju džamije.
- I četvrto, čim riješimo navedeno, krećemo u sakupljanje sredstava za izgradnju. Ja ću lično dat sve od sebe da uključim muftiluk zeničko dobojskog kantona da se dio sredstava prikupi, ko poznaje u drugim kantonima imaće istu zadaću. Tražiti i od ambasada Islamskih zemalja, ako budu prikupljena sredstva nedostatna.
- Peto građevinskog inžinjera imam koji je voljan projekat dati kao hediju i uvakufit svoje vrijeme i znanje da donira kompletan građevinski projekat.

Dakle trebaju mi dobrovoljci za ovaj posao, komunikativni ljudi, koji su voljni otići samnom u Srebrenicu i radit na realizaciji. Nije neophodno da su visoko obrazovani nego je bitan iskren nijet i volja.

Što se tiče lokacije gdje je sada Crkva, to ćemo poslije rješavati i ako ikad dođe do povrata, na tom mjestu se može podići neka druga ustanova Islamska, obdanište i slično, ali i džamija ponovo. No, sad je bitno da u tom selu imamo EZAN i uklapaj se u ono što je vjerovatnije.

Takođe ko ima neke ideje nek se javi, ko hoće da radi takođe nek se javi, ali nemojte na široko, samo konkretno.

:kralj:
Pozdrav
Matija II, suvjeren po milosti Malik-ul-Mulk-a nad Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Hrvatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

sarajlija
Član

Re: DŽAMIJA U SELU SASE - dobrovoljci

Post Postao/la sarajlija » 21 nov 2012 06:08

Pa sto ne probas stupiti u kontakt sa islamskom zajednicom? Mislim da je to najpametnije i oni bi to mogli srediti na najefikasniji nacin, barem ja tako mislim.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 nov 2012 06:29

Ideja koja kruži već neko vrijeme na forumu (kolko sam upoznat Jack-ova) bi ako Bog da mogla i da se realizuje.
Ovo nije moja ideja.Ne zelim da lazem
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 21 nov 2012 06:38

Jack je napisao/la:
Nije ovo, al jest Medresa u Srebrenici. :D

Bosnjak_Matija_II
Član

Post Postao/la Bosnjak_Matija_II » 21 nov 2012 11:31

Jack je napisao/la:
NIJE BITNO ČIJA JE IDEJA, NEGO KO HOĆE POMOĆ. Onda sam pogrešno zaključio Jack i halali
Amcos medresa ne može sad ali džamija može, ali kako god, potrebno mi je bar tri dobrovoljca za ovo. Ovo je konkretno. Dakle ima plan, idemo djelovati.
Što se tiče IZ-a, oni tu ne mogu pomoći oko saglasnosti, urbanističke, građevinske i ostalo, to je posao općine zato i idemo načelniku.
A IZ ću uključiti kad budem skupljao sredstva.
Zadnja izmjena: Bosnjak_Matija_II, dana/u 21 nov 2012 12:22, ukupno mijenjano 3 puta.
Matija II, suvjeren po milosti Malik-ul-Mulk-a nad Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Hrvatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

Bosnjak_Matija_II
Član

Post Postao/la Bosnjak_Matija_II » 21 nov 2012 11:34

amkos je napisao/la:
Jack je napisao/la:
Nije ovo, al jest Medresa u Srebrenici. :D
Ovo je realnije, za medresu su potrebna odobrenja Ministarstva za obrazovanje, nauku kulturu i sport entiteta republika šumska. A bar u dogledno vrijeme je izvjesno da neće dati odobrenja. Gradit se ne može bez odobrenja, jer imaju kaznene odredbe.
Za medresu moj amkos bi moglo kad bi eventualno Bošnjak bio u tom ministarstvu, a to nam se ne isplati čekati. Ja hoću da idemo korak poi korak, bar da se ezan čuje u Sasama.

DAKLE ČEKAM TRI INSANA ZA KONKRETAN RAD NA NAVEDENOM

marli
Član

Post Postao/la marli » 25 nov 2012 12:27

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 25 nov 2012 12:30

marli je napisao/la:Da se prisjetimo Darvina:

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -ferhadija

sreca pa postoji ova zastitna ograda..

nezz kako ce biti na otvorenju dzamije, al grafiti ce da rade vec prvi dan otvorenja koda gledam..

marli
Član

Post Postao/la marli » 25 nov 2012 14:06

Ma bravo, prvi dan nakon otvorenja će oni startati. Dobar dio isfrustriranih momaka u bl će se tamo iskaljivati. :(

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 26 nov 2012 10:29

slika
U utorak, 06. studenog 2012. po prvi put u novom svojstvu kao predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i novoimenovani muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović službeno je posjetio grad Sisak i Sisačko-Moslavačku županiju. Posjeta Sisku započela je sa Gradskim poglavarstvom gdje je muftija dr. sc. Aziz ef.Hasanović u društvu svojih suradnika, mr. sc. Mirze ef. Mešića, voditelja Ureda za da’wu i mladež, mr. sc. Nermina ef. Botonjića, šefom Kabineta muftije kao i domaćina glavnog imama Alema ef. Crnkića i predsjednika Medžlisa IZ-e Sisak h. Abdurahmanom Harčevićem imao prijem kod sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića.. Nastupni posjet muftije sa suradnicima i sastanak sa gradonačelnikom protekao je u ugodnom i konstruktivnom razgovoru sa temom rješavanja projektno-tehničke dokumentacije odnosno ishođenja potvrde glavnog projekta čime bi se ispunile sve pretpostavke za početak polaganja kamena temeljca izgradnje sisačke džamije i Islamskog centra.. U zaključnoj riječi gradonačelnik Dinko Pintarić je istakao kako čelnike Islamske zajednice uskoro može pozvati na dodjelu potvrde glavnog projekta i smatra da je taj zahtjev u završnoj fazi dorade.

http://www.islamska-zajednica.hr/pisani ... uftije.pdf

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 26 nov 2012 10:47

Kako lijepa džamija, svaka mu čast ko je ovo projektovao.

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 26 nov 2012 11:36

Onaj luk na ulazu u dzamiju nema nikakve veze sa islamom.Ono je gotski luk koji je uobicajen na crkvama.
Mi imamo lijepi i arapski i islamski luk,muslimani Indije imaju lijepe lukove ,a nasima je sve jedno.
Malezijsak dzamija npr.na Otoci i oni lukovi-tamo ne idem vise.Neka mi Dragi Bog oprosti,ali tamo mi je trebalo vremena da se skoncetrisem da sam u dzamiji.
U Blagaju u Velagica kucama neko im nadogradio kameni zid sa ovakvim lukom i onom momku kazem:"Covjece,ispod onoga luka komotno moze svaki katolik zapaliti svijecu i staviti Gospin kip"."Meni ne smeta!" je bio odgovor koji sam i ocekivao.
Ljudima koji imalo vole islamsku bosansku arhitekturu to bode oci,lajici ne haju i jos te naprave cudakom. Inace ,dzamijski kompleks je stvarno divan!Aferim!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 nov 2012 13:45

Jakub je napisao/la:Onaj luk na ulazu u dzamiju nema nikakve veze sa islamom.Ono je gotski luk koji je uobicajen na crkvama.
Mi imamo lijepi i arapski i islamski luk,muslimani Indije imaju lijepe lukove ,a nasima je sve jedno.
Malezijsak dzamija npr.na Otoci i oni lukovi-tamo ne idem vise.Neka mi Dragi Bog oprosti,ali tamo mi je trebalo vremena da se skoncetrisem da sam u dzamiji.
U Blagaju u Velagica kucama neko im nadogradio kameni zid sa ovakvim lukom i onom momku kazem:"Covjece,ispod onoga luka komotno moze svaki katolik zapaliti svijecu i staviti Gospin kip"."Meni ne smeta!" je bio odgovor koji sam i ocekivao.
Ljudima koji imalo vole islamsku bosansku arhitekturu to bode oci,lajici ne haju i jos te naprave cudakom. Inace ,dzamijski kompleks je stvarno divan!Aferim!

Nije malezijska dzamija na otoci, nego indonezanska. Meni je ovaj luk lijep, lijepo izgleda. Nije ruzno. Kako bi ti Jakub izveo ovaj luk..Ovako je lijepo. Ne treba traziti dlaku u jajetu. To je moje misljenje.

Odlicno za Sisak, da bude vise multietnican grad. To je ono cemu Europa tezi, multietnicnosti, hehe :huhu:

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 26 nov 2012 14:14

Tebi je lijep krscanski luk na ulazu u dzamiju ?
Kad budes prolazio pored Katedrale ili crkve na Malti odnosno bilo kojecrkve(rimokatolicke) pogledaj lukove i onda ga uporedi sa ovim.
Isto tako pogledaj lukove na Begovoj dzamiji i nauci se sta je ISLAMSKI LUK.

Mi imamo ISLAMSKU ARHITEKTURU koja je totalno zanemarena kod Bosnjaka kako eksterijer tako i enterijet.
Ko od vas ima bosansku kucu?Ko u kuci ima musanderu i seciju?Ko od vas je napravio NOVU kucu u bosanskom stilu?

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 26 nov 2012 14:17

Nisu ni neboderi u New Yorku u kršćanskom stilu. Arhitektura se mijenja, funkcionalnost je na prvom mjestu.

Mislim, ovo je nevezano za ulaz u džamiju. Nego za ovo drugo što si pisao.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 nov 2012 14:18

Jakub je napisao/la:Tebi je lijep krscanski luk na ulazu u dzamiju ?
Kad budes prolazio pored Katedrale ili crkve na Malti odnosno bilo kojecrkve(rimokatolicke) pogledaj lukove i onda ga uporedi sa ovim.
Isto tako pogledaj lukove na Begovoj dzamiji i nauci se sta je ISLAMSKI LUK.

Mi imamo ISLAMSKU ARHITEKTURU koja je totalno zanemarena kod Bosnjaka kako eksterijer tako i enterijet.
Ko od vas ima bosansku kucu?Ko u kuci ima musanderu i seciju?Ko od vas je napravio NOVU kucu u bosanskom stilu?

ne kazem da je lijep . ali u ovom kontekstu dzamije u sisku se lijepo uklapa.. bar ja tako mislim..

uglavnom mogu se projekti doradjivati..tako posalji pismo na MIZ Sisak i kazi im to. :fes:

edin
Član

Post Postao/la edin » 26 nov 2012 14:19

Meni je najljepsi tradicionalni osmanski stil. Iskreno arapski stil i stil muslimanskih zemalja u Aziji necu reci da mi se ne svidja, jednostavno sam vise navikao na ovaj "nas".

Ali svidja mi se jedna dzamija u neobaroknom stilu u Istanbulu( Ortakoy dzamija).... sicusna, i uredjena , sa dosta velikim brojem detalja.
Od velikih dzamija u Istanbulu vidis jednu, vidio si sve. Ova u Ortakoy je bas specificna. Ko ne zna neka googla kako izgleda.

I mislim da bi mi trebali graditi dzamije u ovom stilu i da bi trebali malo vise posvecivati paznje da dzamije budu specificne da ih ljudi zavole i vezu se za njih a ne da je puko mjesto gdje ljudi obavljaju namaz(tipa obicne kuce s munarom)....

Ne zelim biti jednosmjeran, nekom se moze svidjeti drugaciji stil gradnje, poput one u Vogosci (koja mi da ne ogrijesim dusu izgleda kao šprica) ili nekih ovih novokomponovanih. Meni je iskreno ovaj nas tradicionalni puno drazi.

Odgovorite