Bosnjak je napisao/la:Ne znam baš koliko će se neko odvažit' da djeluje. Da bi se napao Izrael treba da se udruže Egipat, Sirija, Iran i Turska. Eh sad, Egipat i Sirija su u problemima do grla, nije im ni do čega. Ali uzmimo da recimo Truska i Iran napadnu. SAD kao članica NATO-a će staviti veto na takvu akciju, što znači da Truska automatski rizikuje članstvo u NATO-u. Ostatak NATO-a, pogotovo ove jače zemlje, odma bi izbacile Tursku i objavile joj rat. Nisam siguran da Turska želi da ratuje sa SAD-om, to niko ne želi jer je propast zagarantovana, u najboljem slučaju mogu proći sa kompletno uništenom infrastrukturom i desetinama hiljada mrtvih, a u krajnjoj liniji mogu prestati da postoje kao regionalna sila i da provode isključivo diktat Washigtona, što je pogubno sa našeg gledišta. Rusija i Kina se neće petljati jer su ovi drugi u međuvremenu postali veliki saveznici sa SAD-om, iako su to prikriveno još od 1945, a ovi prvi ne vide neku korist od toga. Bez ove dvije sile nema šanse da neko može odbit pera SAD-u. Uništenje Izraela danas je direktno vezano za kolaps političke moći SAD-a, a u ovakvom odnosu snaga to se neće desiti još dugo. Nema nikakve sumnje da bi SAD strale na stranu Izraela čak i kad bi on sam napao Tursku ili Iran.amkos je napisao/la:ma nema nista od price,,treba djelovati..
Konačno, pitanje od krajnje važnosti je to kome bi se mi priklonili u takvom sukobu. Da li bismo išli srcem i podržali muslimanske zemlje ili bismo išli razumom i podržali našeg najvećeg političkog saveznika SAD. Apsolutno nam ne odgovara da se opredjeljujemo na toj osnovi jer biranjem prvog doveli bismo opstanak BiH u pitanje, tim prije što se Dodik uveliko dodvorava Izraelu, pa bi se politički odnosi u BiH mogli promijeniti za tren. Biranjem drugog definitivno bismo izgubili čast i dostojanstvo, bila bi to blasfemija prve kategorije.
U ovoj pat situaciji jedino nam ostaje da čekamo i vidimo šta će se dogoditi jer smo nemoćni da bilo šta uradimo. Iz perspektive zapada Palestina je davno prežaljena i čeka se samo da je Izrael demografski poklopi. Iz perspektive muslimana čeka se povoljniji politički momenat, ali on neće doći sam od sebe, bez ozbiljnog organizovanja muslimanskih država nema govora o nestanku Izraela ili slabljenju političke moći SAD-a.
I za kraj, naše najsvetije mjesto se nalazi u državi čiji je najveći saveznik država koja otvoreno podržava državu koja vrši genocid nad muslimanima. Toliko o nama.
Moze i gore bosnjak..
Zamisli Izrael je vodeca svjetska sila. Oni podrzavaju genocidnu. Sto u tom momentu genocidna ne bi trazila nesto vise..Jer ako je Izrael podrzava, a Izraelu ne smije niko nista ? Gadna situacija zar ne ?