☑ Pravila foruma i savjeti

Izbori statistika

amkos
Član

Re: Izbori 2014

Post Postao/la amkos » 16 nov 2014 18:29

Covica i postenjacine hahhahaha..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

The BEN10
Član

Post Postao/la The BEN10 » 17 nov 2014 05:59

čovića povališe ko bekana. Rasturiše mu pakt sa Miletom.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 17 nov 2014 14:22

Bosni je napisao/la:A neki dan Čović reče da je on obečao Dodiku da će oni zajedno sastaviti vlasti, da se on drži tog dogovora, i da sad nemože u ovu koaliciju sa DF, SDA, i SDS. Sad promjenio taj stav. Eto ti poštenjače. :rofll:

Trenutno nema večeg ublehaša na političkoj sceni od ovog Čovića.

Svaka čast Izetbegoviću na razbijanju vezu Dodik-Čović.

Odavno sam rekao da je covic odlican s nase tacke gledista. On je tu vec 20 godina a njegovo rezultat je ravan nuli.

Ne moze on biti sa dodikom jer je to proruska opcija. On mora biti na strani pro EU/NATO opcije. Takve je instrukcije dobio iz Zagreba(a oni od Brisela). Mislis da ce Zagreb dozvoliti takvom mongoloidu da se zajebava i uvlaci Rusiju u Bosnu? Nema nista od tebe ljubavi.

BIH se mora naci pod EU/NATO kisobranom.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 18 nov 2014 15:37

Bakir se dogovorio sa Draganom. Kod Bakira se nikad nezna sta ce nam uvaliti. :(
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 nov 2014 15:44

Bakir Izetbegovic.Dvicaros.Dok na zapadu imas fakultetski obrazovane Bosnjake u parlamentima stranih drzava.Najnoviji primjer je jedan nas kongresman porijeklom iz Prijedora,tj brda.

U Bosni imamo nedovrsene Balije od 55-60 godina koji su navikli da nas guze nacionalne manjine.Posebno Rvati.Isto to i gore su uradili Sdp misevi pa do ostalih.Pogledaj nam politiku.Sve 55+ Kod Bosnjaka,sem Suljagica

Radoncic.,Lagumdzija,Izetbegovic.Oni su izgubljeni u prostoru i vremenu.Totalno izgubljeni u prostoru i vremenu
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 18 nov 2014 19:28

Drina, zasto mislis da je Covic dobar sa nase tacke gledista, cime to potkrijepljujes..

Tako je receno i za Dodika, pa je laktaski vozd stopirao drzavu u svakom smislu, a ko biva dobar za nas..

Malo mi je to kontradiktorno...malo vise..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 nov 2014 02:35

amkos je napisao/la:Drina, zasto mislis da je Covic dobar sa nase tacke gledista, cime to potkrijepljujes..

Tako je receno i za Dodika, pa je laktaski vozd stopirao drzavu u svakom smislu, a ko biva dobar za nas..

Malo mi je to kontradiktorno...malo vise..
Pise ti amkos zasto tako misli, samo procitaj.

Ja mislim da Bakir nije politicar i da on moze dosta unistiti. Bolji je od Tihica i Lagumdzije ali nije dovoljno dobar. Moja nada je da nece pristati na svaku glupost od Covica.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Hero
Novi kolač

Post Postao/la Hero » 19 nov 2014 02:53

Jack je napisao/la:Bakir Izetbegovic.Dvicaros.Dok na zapadu imas fakultetski obrazovane Bosnjake u parlamentima stranih drzava.Najnoviji primjer je jedan nas kongresman porijeklom iz Prijedora,tj brda.

U Bosni imamo nedovrsene Balije od 55-60 godina koji su navikli da nas guze nacionalne manjine.Posebno Rvati.Isto to i gore su uradili Sdp misevi pa do ostalih.Pogledaj nam politiku.Sve 55+ Kod Bosnjaka,sem Suljagica

Radoncic.,Lagumdzija,Izetbegovic.Oni su izgubljeni u prostoru i vremenu.Totalno izgubljeni u prostoru i vremenu
Ovo je jedina istina sto se tice nasih politicara u bosni. Pa mi nismi uspjeli u zadnjih 20 godina na nademo nekog mladeg, perspektivnog politicara, koji bi pokrenuo bilo sta. Sve je to stara garda, koja izgleda samo odlazi iz politike ako umre ili se teze razboli. Strah me da cemo morati cekati 50 godina dok svi ovi dinosaurusi izumru i tek onda dodu stvarno neke nove generacije. Od ove sadasnje postave nema covjek sta ocekivati.

Hero
Novi kolač

Post Postao/la Hero » 19 nov 2014 03:13

ABen je napisao/la:Bakir se dogovorio sa Draganom. Kod Bakira se nikad nezna sta ce nam uvaliti. :(
Upravo tako. Ne samo kod bakira, nego kod svakog politicara. Nema pricnipijelnog politicara, ne samo kod bosnjaka, nego i kod ostalih naroda. Evo i dodo i dragan jedan dan pricaju jedno, a drugi dan sasvim drugo. Sve im ovo dode kao neka sou, samo sto se tu nazalost radi i o ljudskim zivotima.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 nov 2014 12:09

Bojim se da nam se nista ovdje dobro nepise. Posebno kad vidim sta poslije ovog sporazuma ovi drugi izjavljuju. :shock: :?
Sporazum koji su potpisali Čović, Izetbegović i Komšić
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/24724 ... omsic.html

SARAJEVO - Sporazum pod nazivom Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini potpisan je između dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i predstavnika koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), potvrdio je za Agenciju Fena predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

Kako kaže, Sporazum predstavlja programska načela stranaka i koalicija za uspostavu i djelovanje vlasti u BiH.

- Sporazum su, uime SDA, potpisali zamjenik predsjednika te stranke Bakir Izetbegović, uime koalicije stranaka olupljenih oko HDZ-a Dragan Čović, i uime DF-a Željko Komšić - kazao je Genjac.

Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, evroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branioca, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

PROGRAMSKA NAČELA STRANAKA I KOALICIJA ZA USPOSTAVU I DJELOVANJE VLASTI U BiH

Ustav BiH i Izborni zakon BiH: Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH - kako stoji u Ustavu BiH -Aneks IV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci). Potrebnim izmjenama osigurati implementaciju izbora u skladu sa najvišim demokratskim standardima, sprečavanje bilo kakve zloupotrebe izbornog procesa i žurnu uspostavu vlasti na svim nivoima u BiH.

U skladu sa ustavom osigurati poštovanje izborne volje Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH. Osigurati sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i entitetskih ustavnih sudova.

Evroatlantske integracije: U najkraćem roku usvojiti racionalan i efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova u BiH. Sa Evropskom komisijom partnerski dogovoriti prioritetne socioekonomske reforme, te stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odmah krenuti sa sprovođenjem dogovorenih reformi i tako osigurati podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU. U skladu sa obavezama iz Zakona o odbrani BiH i ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, u najkraćem roku izvršiti knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine.

Vladavina prava: Osigurati nezavisnost i kompetentost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, te osigurati punu pravnu sigurnost za svakog građanina BiH.

Efikasno sprovoditi potrebne mjere u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala; između ostalog izvršiti provjeru poslovanja javnih preduzeća, preduzeća sa učešćem državnog kapitala, radi zaštite državnog kapitala, i javnih ustanova i drugih institucija na nivou BiH, entiteta i kantona. Osigurati funkcioniranje pravne države te imovinsku i pravnu sigurnost, što je preduslov privrednog razvoja.

Ekonomsko-socijalne reforme: Sprovesti nužne ekonomske i socijalne mjere i reforme s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda i izlaska iz privredne krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljan i pravedan socijalni ambijent koji će garantirati ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH.

Dogovoriti i prioritetno sprovoditi konkretne reforme, s ciljem stabilizacije i oporavka privrede, te za podsticaj investicija sa intenziviranjem zapošljavanja, uključujući i izmjene Zakona o PDV-u. Poticati privatno poduzetništvo, te stvarati povoljan ambijent za ulaganje i stvaranje novih radnih mjesta. Preduzeti potrebne mjere koje će osigurati stabilnost budžeta. Smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima vlasti u BiH.

Infrastrukturni projekti: Preduzeti potrebne mjere za ubrzanu izgradnju infrastrukturnih objekata koji su od strateškog interesa za BiH i regiju.

Osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta: Usvojiti zakone i sprovesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture, obrazovanja i prava na informiranje na maternjem jeziku u okviru Javnog radio-televizijskog sistema BiH.

Pravo branilaca: Osigurati pravni okvir za zaštitu prava branilaca i ispraviti sve nezakonitosti koje su prema njima počinjene.

Održivi povratak: lntenzivirati sprovođenje potrebnih mjera koje će povratak prognanih i raseljenih lica učiniti održivim.

Prevencija i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda: Na svim nivoima vlasti osigurati ažurno i efikasno djelovanje na saniranju posljedica elementarnih nepogoda, sa prioritetom na direktnoj pomoći oštećenim domaćinstvima, privrednim i poljoprivrednim subjektima i na uspostavljanju efikasnih sistema i mehanizama za odbranu od elementarnih nepogoda u cijeloj BiH.

Konkretne mjere, plan i rokovi realizacije: U skladu s ovim Programskim načelima, za svaki nivo vlasti bit će utvrđen detaljan program konkretnih mjera sa planom i rokovima realizacije.
Suljagic ce nam ugurati i Bosance i Hercegovce. :pih:
Ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/24726 ... govce.html

SARAJEVO - Sporazum o principima formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i BiH je potpisan i mi u Demokratskoj fronti (DF) imamo sve razloge da budemo zadovoljni - izjavio je za Agenciju FENA član Predsjedništva ove stranke Emir Suljagić.

- Nedoumice koje su postojale u vezi sa potpisivanjem sporazuma su rezultat našeg inzistiranja da se u poglavlje koje se odnosi na izmjene ustava uvrsti eksplicitan stav da će i Ostali, odnosno nekonstitutivni narodi imati ista prava u institucijama ove države kao i konstitutivni narodi - rekao je Suljagić, dodajući kako "sad postoji dokument u kojem su se i Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica, zajedno sa nama u DF-u obavezali da će građane koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati tretirati kao posebnu, četvrtku konstitutivnu skupinu u BiH".

- To faktički znači da će kroz ustavne promjene i izmjene izbornog zakona i svima koji se ne izjašvanjaju kao pripadnici konstitutivnih naroda biti omogućena ista prava. S tog stanovišta, ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce - rekao je član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić.
obavezali se svojim potpisom zajedno sa nama da će u bilo kojim razgovorima u vezi sa ustavom i izmjenom izbornog zakona da će i njima biti omogućena ista. Stoga stanovišta, ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce.

Sporazum "Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini" potpisali su dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i predstavnika koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, evroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branioca, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.
Covic ce i dalje po svom.
Čović: SNSD je naš partner iz Republike Srpske
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/24727 ... rpske.html

BANJA LUKA - “Mi smo odabrali partnera iz Republike Srpske još prije desetak dana, a to je SNSD i stranke okupljene oko njih”, izjavio je za RTRS Dragan Čović, lider HDZ-a BiH. "Ovaj sporazum što smo danas potpisali nije u suprotnosti sa bilo čim o čemu smo razgovarali sa SNSD-om.

Ovo je samo osnova, nije čak ni sporazum, već su samo osnovni pravci našeg djelovanja i ne vidim tu nikakvu razliku u odnosu na ono o čemu smo razgovarali sa SNSD-om”, dodao je Čović

Čović kaže da je zagovornik ideje da se vlasti prvo formiraju na nivou entiteta, pa onda na nivou BiH.

"Treba biti realan jer imamo grupaciju stranaka iz FBiH koja je napravila sporazum sa jednom grupacijom iz RS i drugu sa drugom. Јa sam zagovornik ideje da prvo formiramo vlast u entitetima, pa onda da dogovoraramo nivo BiH", rekao je Čović za RTRS.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 nov 2014 17:06

Sjecam se jednog dana imao sam 20 tak godina.Mozda 25
Bilo je 275 poundi preda mnom.To je nekih 120-125 kila.Covjek mi rece.Ja cu tebi pomoci ako ti zatreba.Na kraju nije mi pomogao.Par godina je proslo i iako sam zivcan covjek i mnogi me mrze.Makar probam da budem sam svoj majstor

Ponizavanje od strane ljudi 55+ UZ par Srbobalija iz Tuzle i Sarajeva.Da mi je rod rodjeni ne bih nikad rekao da neko iz KRAJINE igra u timu Bih zbog nekog iz Podrinja.Ali ovo sto radi ova bagra.Bez imalo nacionalnog zaleta je isto takvo.Za 20 godina stvara novo Kosovo gdje ce vasa generacija ispastati zbog vasih gresaka;
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 25 nov 2014 03:37

BPS i A-SDA potpisali Sporazum o saradnji i političkim principima zajedničkog djelovanja
A. A. 24/11/2014 16:34:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/24786 ... vanja.html
SARAJEVO - Predsjednici Bosansko-hercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Halilović i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Nermin Ogrešević potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o međusobnoj zajedničkoj saradnji i političkim principima zajedničkog djelovanja.
:gut:

Samo jos da ukinu jednu ili da se spoje u jednu politicku stranku sa predznakom Bosnjacka.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

visocanin
Novi kolač

Post Postao/la visocanin » 27 nov 2014 17:32

Odlicno bi bilo da se ujedine A-SDA i BPS. Da su to uradili prije izbora dans bi u SBK bošnjaci imali 20 umjesto 19 mandata. Koliko sam primjetio po izborima nadopunili bi jedni druge, imali bi infrastrukturu u gotov svim kantonima.
Imao sam neke licne veze sa A-SDA preko ljeta i znam neke ljude koji su visoko u stranci i dobri su ljudi, jasno po bošnjačkoj liniji, imaju ljudi koji su tu u politici gotovo iskljucivo zbog bošnjaštva, uključujući i mlađe generacije. Mada nemam licnog iskustva sa BPS vjerujem da su i njihovi stavovi kao i forumski pa tako da bi to bilo super za nas. Da i Bošnjaci dobiju stranku kojoj će cilj bit Bošnjačka Bosna a ne nekakve multikuli gluposti.

Ovim mi nije cilj reklamirat A-SDA nego samo iznosim svoje iskustvo.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 27 nov 2014 17:58

visocanin je napisao/la:Mada nemam licnog iskustva sa BPS vjerujem da su i njihovi stavovi kao i forumski pa tako da bi to bilo super za nas. Da i Bošnjaci dobiju stranku kojoj će cilj bit Bošnjačka Bosna a ne nekakve multikuli gluposti.

"BPS-Sefer Halilović je.. antinacionalističi pokret socijal-demokratske orjentacije.. Nudimo viziju.. multikonfesionalne, multikulturalne, multietničke zajednice jednakopravnih naroda.."

http://www.bps-seferhalilovic.ba/index. ... &showall=1

Stranka demokratske aktivnosti A-SDA je stranka političkog centra. A-SDA zagovara društvo tradicije i porodične vrijednosti. Radit ćemo na jačanju jedinstva našeg bošnjačkog naroda, te njegovom duhovnom i materijalnom uzdizanju. Kada je u pitanju razvoj i očuvanje nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka, za sebe ne tražimo ništa više, a ni manje, što nismo spremni obezbjediti drugim narodima, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine.

http://www.asda.ba/index.php/o-nama

visocanin
Novi kolač

Post Postao/la visocanin » 27 nov 2014 18:48

I Dodik je socijalista. Kao što rekoh nisam upoznat sa BPS, nisam pratio njihov rad. Ako ko jest nek napiše, a to kako se predstavljaju i nije neko mjerilo u Bosni. Ja sam uvijek mislio da su oni na Bošnjačkoj strani, to im je i u imenu. Ne smeta ako su za neke socijalističke ciljeve, i u islamu su neke stvari farz koje su socijalističke. Razocaralo me njihovo ponašanje oko Domovine al eto valjda su naucili lekciju.

Bošnjačka politička scena treba ujedinjavanje, da se stvori stranka koja moze bit opozicija SDA. Jer danas tu opoziciju čine veliki izdajnici i još veći izdajnici u SDP,SBB,DF i oni lokalni tipa Naša Stranka. Kad bi došto do spajanja A-SDA,BPS, Stranke za BIH po ideološkim linijama koje zagovara A-SDA javno, onda bi imali jaku opozicijonu stranku SDA koja bi se mogla borit za Bošnjačke.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 27 nov 2014 22:51

visocanin je napisao/la:I Dodik je socijalista. Kao što rekoh nisam upoznat sa BPS, nisam pratio njihov rad. Ako ko jest nek napiše, a to kako se predstavljaju i nije neko mjerilo u Bosni. Ja sam uvijek mislio da su oni na Bošnjačkoj strani, to im je i u imenu. Ne smeta ako su za neke socijalističke ciljeve, i u islamu su neke stvari farz koje su socijalističke. Razocaralo me njihovo ponašanje oko Domovine al eto valjda su naucili lekciju.

Bošnjačka politička scena treba ujedinjavanje, da se stvori stranka koja moze bit opozicija SDA. Jer danas tu opoziciju čine veliki izdajnici i još veći izdajnici u SDP,SBB,DF i oni lokalni tipa Naša Stranka. Kad bi došto do spajanja A-SDA,BPS, Stranke za BIH po ideološkim linijama koje zagovara A-SDA javno, onda bi imali jaku opozicijonu stranku SDA koja bi se mogla borit za Bošnjačke.
Ma Bosnjacima ne treba opozicija nego jedna stranka koja je fleksibilna dovoljno za sve ali neprikosnoveno Bosnjacka i za Bosnjacku BiH.
Samo BiH.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 28 nov 2014 01:28

visocanin je napisao/la:I Dodik je socijalista. Kao što rekoh nisam upoznat sa BPS, nisam pratio njihov rad. Ako ko jest nek napiše, a to kako se predstavljaju i nije neko mjerilo u Bosni. Ja sam uvijek mislio da su oni na Bošnjačkoj strani, to im je i u imenu. Ne smeta ako su za neke socijalističke ciljeve, i u islamu su neke stvari farz koje su socijalističke. Razocaralo me njihovo ponašanje oko Domovine al eto valjda su naucili lekciju.

Slazem se upotpunosti sa tobom.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 01 dec 2014 14:02

a9WYKaXyI_s&

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 03 dec 2014 16:26

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... kog-naroda
Ponovo odgođen izbor potpredsjednika Narodne skupštine RG iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda

Prva posebna sjednica Narodne skupštine Republike Genocidne (NSRG) bit će održana 10 . decembra, saopštio je nakon današnje sjednice kolegija predsjednik parlamenta ovog bosanskohercegovačkog entiteta Nedeljko Čubrilović.

U obraćanju novinarima Čubrilović je kazao da će se u okviru posebne sjednice NSRG izvršiti izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća naroda RG, generalnog sekretara Narodne skupštine i parlamentarna radna tijela.

"Iako je to bilo ranije najavljeno potpredsjednici Narodne skupštine RG neće biti izabrani na ovoj sjednici zbog nedostatka političkog konsenzusa", naveo je Čubrilović.

Odbio je da pobliže objasni "nedostatak političkog konsenzusa", te izrazio uvjerenje da će narodna skupština dobiti potpuno rukovodstvo do konca decembra.

Radovan Višković, šef poslaničkog kluba SNSD-a, je naveo da vladajuća parlamentarna većine u RG-u neće pristati na izbor ostala tri potpredsjednika sve dok ne dođe do konstituisanja vlasti na nivou BiH.

"Mi čekamo da vidimo kako će se ponašati Koalicija Domovina pa ćemo onda i glasati oko izbora potpredsjednika. To nije nikakvo političko uslovljavanje, ali smo vidjeli da je Domovina na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine predložila da potpredsjednici iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda budu iz njenih redova. Međutim i stranke većine imaju Hrvate, narodne poslanike, pa i one mogu dati potpredsjednika", naveo je Višković.

Podsjećamo, shodno odredbama Ustava RG o principu ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda u rukovodećem tijelu zakonodavne vlasti RG, dvojica potpredsjednika biraju se iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ta ista obaveza slijedi i iz odredaba Poslovnika o radu Narodne skupštine RG, kao i obaveza da trećeg potpredsjednika daje najveća opoziciona stranka, u ovom slučaju SDS.

Musa Kesedzija
Član

Post Postao/la Musa Kesedzija » 03 dec 2014 16:46

Interesuje me kad vec Chetnici u Genocidnom entitetu mogu da postave umjesto Bosnjackih i Hrvatskih ministara neke svoje marionete dali je moguce matematicki isto to uraditi Cetnicima na drzavnom nivou pa da i mi postavimo neke svoje tzv Srpske marionete ili one koji ce biti to samo za na primjer 4 godine ? Na danasnjem dneviniku ratni cetnik Dragan Cavic vec govori kako ce biti ministar odbrane a Vlah ce biti i ministar vanjskih poslova kao i direktor SIPE . Kad samo pomislim mogu reci da je rat manje bezbolnije sredsvo nego ovo .

Odgovorite