Krimski Tatari
Re: Krimski Tatari
Ukrajina kao drzava je postojala na zapadu oko Lvova, Lenjin im je dao danasnju istocnu Ukrajinu a Hruscov Krim. Prva Rusija je u Novgorodu i nastala ali je napoznatija Kijevska Knezevina, ruska zemlja.
Krimski Tatari bi trebali da suradjuju sa obje strane, da budu neutralni i da pokusavaju maksimalno da smire tenzije
Krimski Tatari bi trebali da suradjuju sa obje strane, da budu neutralni i da pokusavaju maksimalno da smire tenzije
A otkud je Krim dosao u Rusije? Od Krimskih Tatara. Takva rasprava o historijskom pravilu nad zemljom je na cetnickom nivou gdje jedna strana odlucuje gdje pocinje historija. To ti je ruska propaganda i nista vise.sarajlija je napisao/la:Zitko pusti bolan rat i ne prizeljkuj ga. Tatari ce ako dodje do rata najvise nastradat. Najbitnije za njih je da ne dodje do rata i da sacuvaju svoje domove. Po nekim pricama Krim nikada nije ni bio Ukrajinski nego su ga dobili dekretom od Nikite Krustcova i to nelegalnog po zakonima SSSR u to vrijeme i moze se slobodno reci da Ukrajinski nije ni bio. Izgovor je bio geografska, ekonomska blizina Ukrajini.
Da, zato sam ja prije rekao ako se ista desi, mi moramo reagovati. Stajati i cekati je najgore sto mozemo uraditi.sarajlija je napisao/la:Sto se nas u Bosni tice ovo bi moglo biti i dobro i lose. Dobro iz tog razloga sto mozda nekome u Evropi jednostavno dodje 5 do 12 i da izbjegne potencijalne probleme u buducnosti jednostavno kaze idemo ukinut Dejton i bolje uredit drzavu.
Lose moze biti sto ce se nekima mozda podici apetiti pa ce pomislit ako mogu jedni sto nebi i mi mogli a EU mozda jednostavno kaze sta nas briga radite sta hocete.
Mene nezanima Ukrajinska historija niti njihovo pravo nad bilo kojim dijelom njene zemlje. Mene najvise zanima da Rusija bude oslabljena i da se Krimskim Tatarima daje sva vjerska, jezicka, i druga prava. To ce se desiti samo u EU. Jedini put za Krima do EU je kao dio Ukrajine.ZV Keli je napisao/la:Ukrajina kao drzava je postojala na zapadu oko Lvova, Lenjin im je dao danasnju istocnu Ukrajinu a Hruscov Krim. Prva Rusija je u Novgorodu i nastala ali je napoznatija Kijevska Knezevina, ruska zemlja.
Nemoguce, rusi ih mrze i vec ih diskriminiraju 20 i kusur godina od kako su se vratili na Krim. Rusi su dovedeni tu na ukradenu zemlju. To ti je isto kao da Bosnjak povratnik u Prijedoru bude neutralan prema cetniku koji je dosao tu iz Sanskog Mosta. I da Bosnjak hoce, ovaj cetnik mu nece nikad dati mira. Uzalud mu trud. Ista prica kao 90-ih kad su neki mislili da ih cetnici nece dirati zato sto nisu glasali za Aliju ili zato sto su u dobrim odnosima sa srpskim komsijama, mozda imaju i srpske supruge. Vidimo sta je bilo sa njima, sa Dr. Esad-om Sadikovic-em. Dzaba.ZV Keli je napisao/la:Krimski Tatari bi trebali da suradjuju sa obje strane, da budu neutralni i da pokusavaju maksimalno da smire tenzije
Rusi ih mrze, i vec su poceli to pokazivati; http://translate.google.com/translate?h ... l_g2mPr6uA
Danas je bila dzenaza tom momku kojeg su ruska vojska i lokalni divljaci ubili. Nece biti zadnji, nazalost.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
Ne kazem da se trebaju sa rusima voljeti ali trebaju odrzavati neutralne odnose, pa ako treba i ugledati se na jevreje. Svi mi govori joj gdje ces kao zidov, ali jedino oni imaju taj nivo samosvijesti da im se trenutno ne moze nista ali apsolutno nista, jacati svoje zajednice, a biti u dosluhu sa EU (koliko bili odvratni sada su pozitivna strana) ali najvise sa Turskom
Mi smo pojeli govno i nastradali bas zbog toga sto smo usli direktno u borbu bez oruzja i bez razmisljana, umjesto da smo sacekali da se sukob izmedju Srbije i Hrvatske/Slovenije zavrse. Da oslabe obadvije strane. Nego smo pozurili ko muhe bez glave, i 80% rata se vodio ponovo samo u Bosni, najvece zlocine ponovo u Bosni i nad Bosnjacima. Da smo sacekali rijesili bi se kao prvo ustasa u Bosni i vodili bi rat samo protiv cetnika. Ovako smo ratovali i protiv jednih i drugih. A tako ce biti i sa Tatarima. I jedni i drugi ce klati i ubijati Tatare, kao sto je bilo sa Bosnjacima. Ako te mrze obadvije strane, nema tu saveznika.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Ne stavljaj me u isti kos sa cetnicima. Ako pogledas historiju Krima vidjet ces da Ukrajina sa Krimom ima minimalne veze. Kazem ti da je za vrijeme Sovjetskog saveza Krim pripadao Rusiji ali ga je Krustchov dao Ukrajincima i to na nelegalan nacin nesto kao Sutorina Crnojgori. Jel odustajemo od Sutorine? Ja nisam jos odustao.Bosni je napisao/la:A otkud je Krim dosao u Rusije? Od Krimskih Tatara. Takva rasprava o historijskom pravilu nad zemljom je na cetnickom nivou gdje jedna strana odlucuje gdje pocinje historija. To ti je ruska propaganda i nista vise.sarajlija je napisao/la:Zitko pusti bolan rat i ne prizeljkuj ga. Tatari ce ako dodje do rata najvise nastradat. Najbitnije za njih je da ne dodje do rata i da sacuvaju svoje domove. Po nekim pricama Krim nikada nije ni bio Ukrajinski nego su ga dobili dekretom od Nikite Krustcova i to nelegalnog po zakonima SSSR u to vrijeme i moze se slobodno reci da Ukrajinski nije ni bio. Izgovor je bio geografska, ekonomska blizina Ukrajini.
Da, zato sam ja prije rekao ako se ista desi, mi moramo reagovati. Stajati i cekati je najgore sto mozemo uraditi.sarajlija je napisao/la:Sto se nas u Bosni tice ovo bi moglo biti i dobro i lose. Dobro iz tog razloga sto mozda nekome u Evropi jednostavno dodje 5 do 12 i da izbjegne potencijalne probleme u buducnosti jednostavno kaze idemo ukinut Dejton i bolje uredit drzavu.
Lose moze biti sto ce se nekima mozda podici apetiti pa ce pomislit ako mogu jedni sto nebi i mi mogli a EU mozda jednostavno kaze sta nas briga radite sta hocete.
Mene nezanima Ukrajinska historija niti njihovo pravo nad bilo kojim dijelom njene zemlje. Mene najvise zanima da Rusija bude oslabljena i da se Krimskim Tatarima daje sva vjerska, jezicka, i druga prava. To ce se desiti samo u EU. Jedini put za Krima do EU je kao dio Ukrajine.ZV Keli je napisao/la:Ukrajina kao drzava je postojala na zapadu oko Lvova, Lenjin im je dao danasnju istocnu Ukrajinu a Hruscov Krim. Prva Rusija je u Novgorodu i nastala ali je napoznatija Kijevska Knezevina, ruska zemlja.
Nemoguce, rusi ih mrze i vec ih diskriminiraju 20 i kusur godina od kako su se vratili na Krim. Rusi su dovedeni tu na ukradenu zemlju. To ti je isto kao da Bosnjak povratnik u Prijedoru bude neutralan prema cetniku koji je dosao tu iz Sanskog Mosta. I da Bosnjak hoce, ovaj cetnik mu nece nikad dati mira. Uzalud mu trud. Ista prica kao 90-ih kad su neki mislili da ih cetnici nece dirati zato sto nisu glasali za Aliju ili zato sto su u dobrim odnosima sa srpskim komsijama, mozda imaju i srpske supruge. Vidimo sta je bilo sa njima, sa Dr. Esad-om Sadikovic-em. Dzaba.ZV Keli je napisao/la:Krimski Tatari bi trebali da suradjuju sa obje strane, da budu neutralni i da pokusavaju maksimalno da smire tenzije
Rusi ih mrze, i vec su poceli to pokazivati; http://translate.google.com/translate?h ... l_g2mPr6uA
Danas je bila dzenaza tom momku kojeg su ruska vojska i lokalni divljaci ubili. Nece biti zadnji, nazalost.
Mi sam mozemo ovdje ici u detalje i govorit pripada Tatarima itd.. ali eto ja krecem od priznatih granica pocetkom 20st.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M
http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati
Kreces od cetnicki granica koje su direktan rezultat genocida nad muslimanima:sarajlija je napisao/la:Ne stavljaj me u isti kos sa cetnicima.. Mi sam mozemo ovdje ici u detalje i govorit pripada Tatarima itd.. ali eto ja krecem od priznatih granica pocetkom 20st.

"Ukrajina kao drzava je postojala na zapadu oko Lvova, Lenjin im je dao danasnju istocnu Ukrajinu a Hruscov Krim"
Prije prvog svjetskog rata cijela Ukrajina osim manjeg djela na zapadu koji je bio u Austrougoarskoj bila je dio Rusije. Dio Rusije je bilo i pola Poljske, Litvanija, Letonija, Estonija, Finska Bjelorusija, Kazahstan, Gruzija Jermenija itd. Lenjin nije dao istocnu Ukrajinu nego je samo priznao postojanje te drzave u okviru Sovjetskog Saveza a Staljin joj je na racun Poljske prosirio granice. Poljska je inace okupirala republiku zapadnu Ukrajinu koja se formirala nakon raspada Austrougraske 1918 i pripojila je sebi.
Ukrajina je strasno stradala u gradjanskom ratu izmednju boljsevika i njihovih protivnika kao i u staljinovim "Holodomoru" - genocidu izgladjivanjem kada su milioni umrli od gladi. To stradanje Ukrajinaca desilo se upravo u danasnjoj istocnoj Ukrajini jer je zapadna jos bila pod Poljskom.
Upravo se u Poljskoj stvorio Banderin ukrajinski nacionalisticki porket koji je se zalagao za oslobodjenje od Poljske a kasnije donekle kolaborirao sa nacistima kada su ih oni "oslobodili" od Staljina koji ih je pripojio ostatku Ukrajine 1939. Njihove nade u Njemacku bile su uzaludne jer su Njemci Ukrajinu su planirali kao mjesto sirenja svoga zivotniog prostora na racun Slovena i prema Ukrajincima su bili surovi. Preko milijon Ukrajinaca je poginulo u drugom svjetskom ratu.
Hruscov nije poklonio Krim Ukrajincima zato sto ih je volio ili kao kakvu nagradu nego upravo da, nakon sto su Tatari sa njega protjerani i Rusi naseljeni, ojaca ruski uticaj u prosirenoj Ukrajini. Iz slicnog razloga su Srbi Zubin Potok i Zvecan poklonili Kosovu u istom periodu.
Vecinu svoje moderne istorije Ukrajina je bila u sastavu Rusije ili u savezu sa njom te je zbog toga ruski jezik tamo dominantan kao npr engleski u Irskoj. Mnogi Ukrajinci su polu-Rusi na nacin na koji sui mnogi Bosnjaci bili polu-Srbi prije ovog rata (a mnogi i poslije ostali).
Ruse predvodi mudar drzavnik koji mirnim putem osvaja kontrolu a polu-Rusi nisu spremni da zapocnu rat. Male su sanse za rat ali ako ga ne bude ruski apetiti ce porasti. Pridnesrovlje jedva ceka da se prikljuci Rusiji, Bjelorusija ce se dobrovoljno prikljuciti, cetvrtinu stanovnistva Letonije cine Rusi, u ogromnim povrsinama sjevernog Kazahstana Rusi su vecina. Ovi koji zele mir u Ukrajini ne znaju da su oni danas u Ukrajini, sutra u Kazastanu, prekosutra u vasem stanu. Ja bih puno vise volio da rov bude na Dnjepru nego na Zlatistu. I da u tom rovu ne budemo mi.
Prije prvog svjetskog rata cijela Ukrajina osim manjeg djela na zapadu koji je bio u Austrougoarskoj bila je dio Rusije. Dio Rusije je bilo i pola Poljske, Litvanija, Letonija, Estonija, Finska Bjelorusija, Kazahstan, Gruzija Jermenija itd. Lenjin nije dao istocnu Ukrajinu nego je samo priznao postojanje te drzave u okviru Sovjetskog Saveza a Staljin joj je na racun Poljske prosirio granice. Poljska je inace okupirala republiku zapadnu Ukrajinu koja se formirala nakon raspada Austrougraske 1918 i pripojila je sebi.
Ukrajina je strasno stradala u gradjanskom ratu izmednju boljsevika i njihovih protivnika kao i u staljinovim "Holodomoru" - genocidu izgladjivanjem kada su milioni umrli od gladi. To stradanje Ukrajinaca desilo se upravo u danasnjoj istocnoj Ukrajini jer je zapadna jos bila pod Poljskom.
Upravo se u Poljskoj stvorio Banderin ukrajinski nacionalisticki porket koji je se zalagao za oslobodjenje od Poljske a kasnije donekle kolaborirao sa nacistima kada su ih oni "oslobodili" od Staljina koji ih je pripojio ostatku Ukrajine 1939. Njihove nade u Njemacku bile su uzaludne jer su Njemci Ukrajinu su planirali kao mjesto sirenja svoga zivotniog prostora na racun Slovena i prema Ukrajincima su bili surovi. Preko milijon Ukrajinaca je poginulo u drugom svjetskom ratu.
Hruscov nije poklonio Krim Ukrajincima zato sto ih je volio ili kao kakvu nagradu nego upravo da, nakon sto su Tatari sa njega protjerani i Rusi naseljeni, ojaca ruski uticaj u prosirenoj Ukrajini. Iz slicnog razloga su Srbi Zubin Potok i Zvecan poklonili Kosovu u istom periodu.
Vecinu svoje moderne istorije Ukrajina je bila u sastavu Rusije ili u savezu sa njom te je zbog toga ruski jezik tamo dominantan kao npr engleski u Irskoj. Mnogi Ukrajinci su polu-Rusi na nacin na koji sui mnogi Bosnjaci bili polu-Srbi prije ovog rata (a mnogi i poslije ostali).
Ruse predvodi mudar drzavnik koji mirnim putem osvaja kontrolu a polu-Rusi nisu spremni da zapocnu rat. Male su sanse za rat ali ako ga ne bude ruski apetiti ce porasti. Pridnesrovlje jedva ceka da se prikljuci Rusiji, Bjelorusija ce se dobrovoljno prikljuciti, cetvrtinu stanovnistva Letonije cine Rusi, u ogromnim povrsinama sjevernog Kazahstana Rusi su vecina. Ovi koji zele mir u Ukrajini ne znaju da su oni danas u Ukrajini, sutra u Kazastanu, prekosutra u vasem stanu. Ja bih puno vise volio da rov bude na Dnjepru nego na Zlatistu. I da u tom rovu ne budemo mi.
Abidaga je napisao/la:Kreces od cetnicki granica koje su direktan rezultat genocida nad muslimanima:sarajlija je napisao/la:Ne stavljaj me u isti kos sa cetnicima.. Mi sam mozemo ovdje ici u detalje i govorit pripada Tatarima itd.. ali eto ja krecem od priznatih granica pocetkom 20st.
Opet ponavljam ne stavljaj me u isti kos sa cetnicima i ocekujem da izbrises ovo podlo vrijedjanje!!!
Prije njih su tu bili Skiti, a za vrijeme Skita dolaze i Grci, pa onda dolaze Sarmatijci pa dolaze Goti, poslije njih eto ti i Huna a onda dolazi i to Bizantijsko carstvo itd.. itd.. da ne nabrajam vise. Osmansko carstvo dolazi na Krim tek 1475god. Ako gledas malo sire od Krima Zaporizja oblast u danasnjoj Ukrajini dolazi pod Rusku vlast Vec u drugom dijelu 18st. a Pereskop koji je granica izmedju Krima i Ukrajine dolazi pod Rusku vlast otprilike 1700-te godine. 1774god. mirom u Kjutjuku Turci prepustaju Krim Rusima da bi Katarina II 1782god. anektirala Krim Rusiji " za sva vremena" nakon sto su krimski Tatari porazeni od Rusa 1777od. i ti isti turci koje mi spominjes su priznali ovu aneksiju. Tek 1918god. se spominje Krim kao dio Ukrajine. I kao sto rekoh u prosloj poruci tek 1954god. dekretom Nikite Krustjova Krim se pripaja Ukrajini i to protiv zakonitim aktom jer teritorijalne promjene u Sovjtu su mogle doci jedino kroz referendum a do toga nikad nije ni doslo. Znaci historijski gledano Rusi imaju vece pravo na Krim od Ukrajinaca.
Na kraju krajeva apsolutno me ne interesuje da li ce Rusi ili Ukrajinci vladati Krimom samo nek ne diraju Tatare tamo i nek im daju njihova prava.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M
Historijski gledano rusi su vazda bili genocidni okupator na Krimu (bas kao cetnici) i zato nemaju nikakvo pravo na Krim za razliku od ukrajinaca kojima je historija ipak dodijelila ove medjunarodno priznate drzavne granice za koje oni izgleda nece da ratuju iako ih ima 35 miliona vise od hrabri cecenaca koji bi do sada oslobodili Moskvu da ih ima toliko.sarajlija je napisao/la:historijski gledano Rusi imaju vece pravo na Krim od Ukrajinaca
Ruski okupator im nikako ne moze ponuditi veci stepen ljudski prava od clanstva u EU.sarajlija je napisao/la:Na kraju krajeva apsolutno me ne interesuje da li ce Rusi ili Ukrajinci vladati Krimom samo nek ne diraju Tatare tamo i nek im daju njihova prava.
U5XOM51JSKo
Postedi me molim te "postene" Evrope jel to moramo ici dalje od BIH da vidimo koliko je ta EU "dobra" pojedinim narodima?Abidaga je napisao/la:Historijski gledano rusi su vazda bili genocidni okupator na Krimu (bas kao cetnici) i zato nemaju nikakvo pravo na Krim za razliku od ukrajinaca kojima je historija ipak dodijelila ove medjunarodno priznate drzavne granice za koje oni izgleda nece da ratuju iako ih ima 35 miliona vise od hrabri cecenaca koji bi do sada oslobodili Moskvu da ih ima toliko.sarajlija je napisao/la:historijski gledano Rusi imaju vece pravo na Krim od Ukrajinaca
Ruski okupator im nikako ne moze ponuditi veci stepen ljudski prava od clanstva u EU.sarajlija je napisao/la:Na kraju krajeva apsolutno me ne interesuje da li ce Rusi ili Ukrajinci vladati Krimom samo nek ne diraju Tatare tamo i nek im daju njihova prava.
U5XOM51JSKo
Znaci rusi su okupatori a ukrajinci nisu? Ne moze ni ova teza da prodje.
Poredis mi Krim i BIH? Mogu samo reci uzimajuci u obzir dvolicnost evrope nista me ne moze iznenaditi.
30. Mart 2014
Na vanrednoj sjednici Nacionalne skupštine krimskih Tatara je izglasno organizovanje referenduma o autonomiji, nakon što je Rusija jednostrano anektirala ovaj region, što je potez koji Tatari smatraju nelegitimnim.
“U životu svake nacije dođe vrijeme kada se moraju donijeti odluke koje će odlučiti njenu budućnost,” kazao je predsjedavajući Medžlisa krimskih Tatara, Refat Čubarov, pred 250 delegata koji su se okupli u Bahčisaraju. “Tražim od vas da odobrite početak političkih i pravnih procedura za stvaranje etničke i teritorijalne autonomije krimskih Tatara u njihovoj domovini,” poručio je Čubarov.
Tatari su zajednica od oko 300 hiljada ljudi i predstavljaju domicijelno stanovništvo na Krimu. Zvanična Moskva je 1944. godine izvršila njihovu masovnu deportaciju u Centralnu Aziju, pa su Tatari veoma sumnjičavi u namjere Kremlja prema ovoj zajednici. Referendum održan 16. marta, kojim je ovo poluostvu priključeno Rusiji, Tatari su bojkotovali.
“Nisam nikad ni pomoslila da ću u našim selima ponovo vidjeti ruske vojnike,” izjavila je predsjednica Ženske lige krimskih Tatara, Safinar Džemileva u intervjuu za Anadolu Agency.
“Svak’ normalan, sa srcem i mozgom, prepao bi se. I mi smo prepadnuti. Bojimo se za našu djecu, starce, našu domovinu. Želite li znati šta će nam se desiti; otiđite do nekog od sela u sred Rusije, gdje žive etničke manjine. Alkoholizam, droge i nezaposlenost preovladavaju. Vlada apsolutni očaj.. oni su jednostavno robovi.” Njen suprug, istaknuti sovjetski opozicionar i trenutni ukrajinski parlamentarac Mustafa Džemilev, pred Vijeće siguronosti Ujedinjenih nacija će naredne sedmice iznijeti problematiku Tatara na Krimu.
Osim što su bojkotovali referendum pod pokroviteljstvom Rusije, Tatari se boje da će Moskva ukinuti vijeća manjinskih zajednica, uključujući i njihove medžlise i Nacionalnu skupštinu, obzirom da se prema ruskim zakonima zabranjuje rad tijelima izvan izvršnih ogranaka i nadležnosti Vlade Ruske Federacije. Zajednica je takođe zabrinuta zbog izjave dopremijera aktuelnih vlasti na Krimu, Rustema Temirgalijeva, koji je kazao da će pojedini zemljišni posjedi u vlasništvu krimskih Tatara biti vraćeni u posjed države, a da će osobe koje ih naseljavaju biti izmještene. Tatarima je 80-tih godina proteklog stoljeća dozvoljen povratak na Krim, u periodu kada je počeo raspad Sovjetskog Saveza. Mnogi su nelegalno zaposjeli parcele kako bi na njima izgradili domove. S godinama se vlasništvo prenijelo na Ukrajinu, pa je i formalno prebačeno na osobe koje su na njima nastanjene ili na njima rade.
“Dobili smo naznake od takozvanog dopremijera krimskog parlamenta da će neke porodice biti prisiljene da odu. Nisu baš precizirali šta znače ti komentari,” izjavio je potpredsjedavajući Medžlisa, Ajder Adžimambetov.
“Krimski Tatari su se vratili kući. Posljednje dvije decenije smo od vlade zahtjevali da prizna naša ustavna prava. Nećemo napustiti našu zemlju,” potučio je Adžimambetov. Tačan datum održavanja referenduma o autonomiji još uvijek nije određen.
http://sandzakpress.net/referendum-o-au ... kih-tatara
Na vanrednoj sjednici Nacionalne skupštine krimskih Tatara je izglasno organizovanje referenduma o autonomiji, nakon što je Rusija jednostrano anektirala ovaj region, što je potez koji Tatari smatraju nelegitimnim.
“U životu svake nacije dođe vrijeme kada se moraju donijeti odluke koje će odlučiti njenu budućnost,” kazao je predsjedavajući Medžlisa krimskih Tatara, Refat Čubarov, pred 250 delegata koji su se okupli u Bahčisaraju. “Tražim od vas da odobrite početak političkih i pravnih procedura za stvaranje etničke i teritorijalne autonomije krimskih Tatara u njihovoj domovini,” poručio je Čubarov.
Tatari su zajednica od oko 300 hiljada ljudi i predstavljaju domicijelno stanovništvo na Krimu. Zvanična Moskva je 1944. godine izvršila njihovu masovnu deportaciju u Centralnu Aziju, pa su Tatari veoma sumnjičavi u namjere Kremlja prema ovoj zajednici. Referendum održan 16. marta, kojim je ovo poluostvu priključeno Rusiji, Tatari su bojkotovali.
“Nisam nikad ni pomoslila da ću u našim selima ponovo vidjeti ruske vojnike,” izjavila je predsjednica Ženske lige krimskih Tatara, Safinar Džemileva u intervjuu za Anadolu Agency.
“Svak’ normalan, sa srcem i mozgom, prepao bi se. I mi smo prepadnuti. Bojimo se za našu djecu, starce, našu domovinu. Želite li znati šta će nam se desiti; otiđite do nekog od sela u sred Rusije, gdje žive etničke manjine. Alkoholizam, droge i nezaposlenost preovladavaju. Vlada apsolutni očaj.. oni su jednostavno robovi.” Njen suprug, istaknuti sovjetski opozicionar i trenutni ukrajinski parlamentarac Mustafa Džemilev, pred Vijeće siguronosti Ujedinjenih nacija će naredne sedmice iznijeti problematiku Tatara na Krimu.
Osim što su bojkotovali referendum pod pokroviteljstvom Rusije, Tatari se boje da će Moskva ukinuti vijeća manjinskih zajednica, uključujući i njihove medžlise i Nacionalnu skupštinu, obzirom da se prema ruskim zakonima zabranjuje rad tijelima izvan izvršnih ogranaka i nadležnosti Vlade Ruske Federacije. Zajednica je takođe zabrinuta zbog izjave dopremijera aktuelnih vlasti na Krimu, Rustema Temirgalijeva, koji je kazao da će pojedini zemljišni posjedi u vlasništvu krimskih Tatara biti vraćeni u posjed države, a da će osobe koje ih naseljavaju biti izmještene. Tatarima je 80-tih godina proteklog stoljeća dozvoljen povratak na Krim, u periodu kada je počeo raspad Sovjetskog Saveza. Mnogi su nelegalno zaposjeli parcele kako bi na njima izgradili domove. S godinama se vlasništvo prenijelo na Ukrajinu, pa je i formalno prebačeno na osobe koje su na njima nastanjene ili na njima rade.
“Dobili smo naznake od takozvanog dopremijera krimskog parlamenta da će neke porodice biti prisiljene da odu. Nisu baš precizirali šta znače ti komentari,” izjavio je potpredsjedavajući Medžlisa, Ajder Adžimambetov.
“Krimski Tatari su se vratili kući. Posljednje dvije decenije smo od vlade zahtjevali da prizna naša ustavna prava. Nećemo napustiti našu zemlju,” potučio je Adžimambetov. Tačan datum održavanja referenduma o autonomiji još uvijek nije određen.
http://sandzakpress.net/referendum-o-au ... kih-tatara
Na kraju dana sve se vrati na ovo sto je Tukidid rekao "Jaki čine ono što mogu, a slabi trpe ono što moraju." Rusija nije Srbija. Dok cetnici sanjaju o velikoj Srbi, Rusija je svijetska sila i niko im se nece usporediti, pogotovo zbog 300,000 muslimana.
Tatari moraju raditi sta ce im omoguciti da obstanu kao narod, i to kako sada izgleda to ce biti koa dio Rusije. Rusija ima puno manjina i ako mozda ne zive odlicno, svi imaju kulturna i ostala prava kao narod, dok respektuju da su dio Rusije i da ih Moskva vlada. Putinu a i Rusima, koji ima preko 120 miliona, nije u intresu da izvrse genocid ili uopste uniste 300,000 muslimana koji im nista nemogu.
Tatari moraju raditi sta ce im omoguciti da obstanu kao narod, i to kako sada izgleda to ce biti koa dio Rusije. Rusija ima puno manjina i ako mozda ne zive odlicno, svi imaju kulturna i ostala prava kao narod, dok respektuju da su dio Rusije i da ih Moskva vlada. Putinu a i Rusima, koji ima preko 120 miliona, nije u intresu da izvrse genocid ili uopste uniste 300,000 muslimana koji im nista nemogu.
“To every man upon this earth,
Death cometh soon or late.
And how can man die better
than facing fearful odds,
For the ashes of his fathers,
And the temples of his Gods."
Death cometh soon or late.
And how can man die better
than facing fearful odds,
For the ashes of his fathers,
And the temples of his Gods."
lON40K4WCbM&
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
CqxP27IvVgQ
Sve gore i gore.
Sve gore i gore.
74b7xVZ6wLA
uOVi5nH_e90
Ljudi su očigledno zastrašeni i znaju da nemogu reči istinu da ih ruska tlači.
Ljudi su očigledno zastrašeni i znaju da nemogu reči istinu da ih ruska tlači.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uk ... je-genocid
Ukrajina: Deportacija Tatara sa Krima je genocid
Parlament Ukrajine deportacije muslimanske manjine sa ovog poluotoka tokom Drugog svjetskog rata naziva genocidom.
Ukrajinski Parlament je usvojio zakon kojim se deportiranje Tatara, muslimanske manjine sa Krimskog poluotoka, tokom Drugog svjetskog rata karakterizira kao "genocid".
Sovjetski diktator Josif Staljin je 1944. godine naredio deportiranje gotovo 180.000 Tatara zbog njihove navodne saradnje s trupama nacističke Njemačke.
Gotovo polovina deportiranog stanovništva je umrlo od izgladnjelosti i teških uvjeta na putu ka Sovjetskoj Centralnoj Aziji, ili roku od mjesec dana po dolasku u taj dio Sovjetskog saveza, ocijenila je Vrhovna Rada (ukrajinski Parlament), navedeno je u saopćenju objavljenom u četvrtak.
Tatarima je tek krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća dozvoljeno da se vrate na Krim, ali im nikad nije isplaćena nadoknada za oduzetu zemlju i imovinu.
Kritike Zapada
Njihovo preseljenje je izazvalo napetosti s etničkim Rusima i Ukrajincima, koji su doselili na poluotok nakon deportacije Tatara.
Tatarski čelnici tvrde da su ih ukrajinske vlasti namjerno sprečavale da dobiju državne poslove te da su prešutno dopustili da im se "otima zemlja".
Odluka Ukrajine je uslijedila nakon ruske aneksije Krima u martu 2014. godine, nakon što su proruski aktivisti, koje podržava Moskva, na brzinu organizirali referendum, u kojem je većina stanovnika Krima glasalo za "vraćanje" poluotoka Rusiji.
Zapadne sile su kritizirale referendum te uvele sankcije Moskvi.
Jedan od žrtava ruskog preuzimanja Krima je etnički Tatar i aktivist koji je protestirao protiv aneksije.
Aktivistu su otele promoskovske oružane grupe, a u martu je pronađen mrtav s tragovima mučenja.
I drugi tatarski i proukrajinski aktivisti su kidnapirani i nestali na Krimu.
Članovi njihovih porodica smatraju da su oni svi mrtvi.
Pretrage džamija, škola i kuća
Nakon referenduma, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova vlada su pokušali uvjeriti Tatare da će se prema njima postupati pravedno pod ruskom vladavinom.
Međutim, vlasti koje je postavila Moskva su već naredili pretrage džamija, vjerskih škola i kuća tatarskih muslimana na Krimu te su im zabranili javno okupljanje kojim bi se obilježila godišnjica deportacije.
Krimom, najsjevernijim dijelom Velikog puta svile, vladala je dinastija nasljednika Džingis Kana, koji su prešli na islam i koji su postali vazali otomanske Turske.
Carska Rusija je pokorila Krim 1788. godine, što je dovelo do masovnog egzodusa krimskih Tatara u Tursku.
Ruska ambasada u BiH: "Od 2014. godine na poluostrvu (Krim) izgrađeno je oko 50 džamija, nastavlja se sa gradnjom još oko 20 islamskih vjerskih objekata praktički u svim rejonima Republike Krim, renoviraju se stare džamije, u Simferopolju završava se zidanje veličanstvene Saborne džamije Krima, koja će postati jedna od najvećih džamija u Evropi. Imat će površinu oko 6.000 kvadratnih metara, moći će da primi više od 2.500 ljudi istovremeno, dok će četiri munare imati visinu od po 50 metara."
https://balkans.aljazeera.net/news/balk ... -prema-bih
https://balkans.aljazeera.net/news/balk ... -prema-bih