☑ Pravila foruma i savjeti

Bosansko antidemokratsko proljeće

Hapa
Član

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Hapa » 14 feb 2014 13:10

marli je napisao/la:Keli bordo brate, shvati da TK ima cirka 100000 ljudi na birou, svaki peti stanovnik, KS svaki 6 stanovnik. Pogledaj rast broja nezaposlenii u bih , da taj broj ne raste pa bih rekao ok, idemo sporo ali idemo. Ovako on samo raste, stvaraju geto od ove zemlje. NEMORALNO JE kupovati TAKVA auta u OVAKVOJ zemlji. Nisu imai sluha i desilo se sta se desilo. Politika je u bosni cisti biznis, moral, principi, ideali, sta je to?
Sve to stoji.
Međutim, hoće li postavljanje dokazane četnikuše za premijera kantona poboljšati stvari (je li moguće da u cijelom TK nema nijedan pošteni, sposobni bošnjački ekonomista ili pravnik koji bi mogao voditi vladu)?
Isto tako, ni prestanak kupovine skupih službenih automobila neće promijeniti ekonomsku situaciju.

Po meni, ključ rješenja je u rukama MZ. Na kratke staze potrebno je:
- "Otkačiti" kurs KM od kursa eura, pošto ovim držimo KM na umjetno visokom nivou (inače bi uvozni proizvodi bili mnogo skuplji, a domaći dosta jeftiniji, imaš primjer Kine, gdje kažu da u Kini ljudi u prosjeku zarađuju 2-3 dolara dnevno, međutim oni za te pare (pretvoreno u juane) mogu i kupiti hranu, odjeću, školovati se, platiti režije itd.)
- Omogućiti biranje tužilaca direktno na demokratskim izborima, kao što se to radi i u Americi (i obezbijediti im basnoslovne plate i ekstra osiguranje), a ne da ih kao do sada, bira "nezavisno" VSTV

Na duge staze je potrebno mijenjati mentalitet naroda iz korijena, što sam već spomenuo na jednoj od prethodnih stranica.

Ovdje svi pokazuju prstom u posljedice, a niko ne vidi stvarne uzroke našeg stanja.
Delenda est Servia

marli
Član

Post Postao/la marli » 14 feb 2014 13:32

Ne bih ni ja uzeo nju, ali samo zamislite ljudi moji da ste VI ILI VASE DIJETE u polozaju tih ljudi u tz ili bilo gdje. Morace se sjesti za sto i OZBILJNO razgovarati, zaposliti NAS narod i onda ce i bosna i bosnjaci imati svijetliju buducnost.

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 14 feb 2014 13:48

ABen je napisao/la:
bilbo je napisao/la: :gut:

Svaki put počinje prvim korakom,bitno je imati cilj,nijet i volju.
Shvatio sam da nema više toliko selameta i bereketa u gradovima pa nastojim da se preselim iz Sarajeva na selo i u
tome pokušavam da motivišem i ostale koje znam,pa makar imali samo zemlju na selu koju će obrađivati na principima
permakulture jer je to opcija poljoprivrede koja je samoodrživa.
Svaka cast na ovom koraku. Ali nije ti to jednostavan korak, mislim da ako budes radio da sigurno neces biti gladan. Ali da bi to uspjelo kako treba. potrebno je malo vise od toga. Trebas imati u opcini u koju selis poljeprivrednu zadrugu koja ce da ti otkupi tvoje proizvode i da ti plati postenu cijenu. Najbolje bi bilo kad okupio 5-6 porodica i sa zajednickom proizvodnjom i prodajom nastupili na trzistu. Zajedno da dijelite troskove za poljeprivredne masine i ostalo. Zajednicki prevoz dijece do sledece skole, i tako dalje. Informisi se dobro kod drugih. Imas dosta primjera gdje je narod uspio da se preseli na selo i to uspijesno, dobar primjer je zeljzno polje sa uzgojem malina. Ako ti treba pomoc oko informacija zbog bilo cega, javi se. Ako zelis, otvori temu na Ekonomiji i mozemo svi razmijeniti misljenja. :gut:
Ako spamam temu,slobodno prebacite na neku odgovarajuću.

Prije 6-7 godina sam i bio pokrenuo incijativu da okupim prijatelje oko ove ideje. Većina njih,kao i ja,smo radili za privatnike a često smo bili i bez posla,pa sam shvatio da sve to ostavlja duboki trag na nas u smislu da smo postali apatični i hronično umorni. Donekle,u našem halu ima nešto i od ratnih posljedica u vidu PTSP-a i invalidnosti pa sam mislio povratkom prirodi i mirnijim načinom života da se psihofizički obnovimo. Međutim,u tim naporima sam shvatio da mi u džematu bolujemo od iste bolesti kao i naš narod...od razjedinjenosti i neposvećenosti zajedničkom cilju.

Prije više od godinu se opet pokrenula slična incijativa,ali na vjerskoj osnovi i opet se iskazala naša hronična slabost.
Tako,i dalje se nadam da će se ova ideja sprovesti na nivou džemata ali nažalost moram biti spreman i na to da ću možda morati sam da se odlučim na taj korak.

Hvala na ponudi za pomoć,nekad će mi trebati informacije o mjestima van Sarajeva pa se javim nekad.

Dobra je ideja koju si predložio da se otvori tema na Ekonomiji,ali nemam inspiracije i pameti da napišem uvodni post.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 feb 2014 14:31

Vec si ga napisao! :gut:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 feb 2014 14:41

Dobra tema za Ekonomije. Trebamo o ovome više pričati.

:offtopic:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

marli
Član

Post Postao/la marli » 14 feb 2014 14:57

Bravo, popis je zavrsen, pokazali smo zrelost. Obnova i izgradnja dzamija se privodi kraju. Kljucni pojam je ekonomija, zadrzati ljudde u nasoj drzavi.

Zitko
Član

Post Postao/la Zitko » 14 feb 2014 15:06

Hapa rece: "Postotak budžeta koji otpada na ministre, sekretarice, savjetnike i ostalu administraciju je ispod 10%. Većinu budžeta čine socijalna davanja i plate policajaca, nastavnika i doktora."

Ako je postotak budjeta za administraciu oko 10% to znaci da je bolest metastazirala. Malo veci procenat je SSSR izdvajao za vojsku i zato je propao. Sve preko 2% je krajnje rasipnistvo i neefkasnost cak i za tako slozenu drzavu kao sto je BiH.

Jedna Velika Britanija koja ima ambasadore u svim zemljama svijeta, koja takodjer ima slozeno drzavno uredjenje plus rasipnu kraljicu i stotine palaca, ciji ministri voze Rols Rojsove, trosi na administraciju 1.9% budjeta.

Ne postoji dakle nikakvo opravdanje za te nase bandite.

Problem je da je cijelo drustvo a ne samo vlast zarazeno korupcijom, neznanjem i neradom. Ne postoji ta osoba koja je u stanju da izadje na kraj sa vukovima koji su se priselemetili uz vlast. Nekoliko puta sam sjedio u drustvu tih nasih "ministara" Primitivnijih i bahatijih ljudi sa prefinjenijim instinktom za samoodrzanje i vlastitu korist tesko je naci. Ne vidim nikakav nacin da se neki " priznati strucnjak" ili "ugledni profesor" koji bi eventualno sutra dosao na vlast, rijesi vukova sa tri telefona, sva tri namjenjena za licno bogacenje i korupciju. Samo Staljinova brutalnost bi takve mogla otjerati od kazana.

Pogotovo se protiv takvih vukova ne mogu se boriti neznalice i neradnici koji traze da se uradi "nesto" a koji po svome svjetonazoru od njih nisu daleko

marli
Član

Post Postao/la marli » 14 feb 2014 17:34

Donesene su konkretne odluke na tim plenumima u 4 kantona(jebo zhk i lhk, vidis da masovno iseljavaju, dok ih hdz lozi ko kakve budale). Doci ce bolji dani, angazovati mlade, pametne ekonomiste, ima skolovanih ljudi.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 feb 2014 17:51

Ako ne bude gore, hehe. :D

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 15 feb 2014 16:08

xYrdcYbht_g
fJZkkd70tKY#t

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 16 feb 2014 05:57

marli je napisao/la:Ne bih ni ja uzeo nju, ali samo zamislite ljudi moji da ste VI ILI VASE DIJETE u polozaju tih ljudi u tz ili bilo gdje. Morace se sjesti za sto i OZBILJNO razgovarati, zaposliti NAS narod i onda ce i bosna i bosnjaci imati svijetliju buducnost.

Prijatelju, trebas malo bolje pogledati ko stoji iza i ko je predvodnik svega ovoga.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

marli
Član

Post Postao/la marli » 16 feb 2014 17:14

Znam da tu ima raznih uticaja, ali ako je neko zavrsio fakultet, na birou mu prolaze godine, ne moze ni stelu za supermarket da nadje, ima pravo da iskaze nezadovoljstvo. Nemojmo se drina praviti da je sve divno, krasno. 18 godina pljacke. Je li neki dan federalni poslanik sa 20 hiljada km u rukama? Zamisli da je jos postao i ne daj Boze nacelnik Zivinica?

marli
Član

Post Postao/la marli » 16 feb 2014 17:18

Uhapsen, fali u predzadnjoj recenici. :mrgreen:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 17 feb 2014 08:22

Ništa saburajmo, jer izgleda ako se protesvuje onda se uključe razni uticaji, mediji, interesi, EU, MZ i nemoguće je da se naprave neke bolje stvari za obične ljude.

Strpljenje je izgleda jedino rješenje, ako ovo prvo ne ide, a rekao sam zašto. :respekt:

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 18 feb 2014 07:49

Dodik: Sada ću pomoći Lagumdžiji da smijeni Radončića
-9gDof18Spc

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 20 feb 2014 12:40

y89DsgiKbmE
aBYVBqhY4aA

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 feb 2014 08:31

Ovo samo neki srbi predvode plenume u Sarajevu. :rofll: Ovaj Bojan, lajka Srbiju i sve srpsko na svom facebook profilu. I on sad zastupa Bosnjake KS! Sto ga neposaljete u Banjaluku da tamo pravi proteste i plenume. :pih:
Bojan Svrdlin
Demonstranti blokirali saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva BiH
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/19841 ... a-BiH.html

Svjetlana Nedimović
Zbog popularnosti Plenuma ljudi se na razne načine pokušavaju zadržati kod kuće
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/19842 ... -kuce.html
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 21 feb 2014 13:35

Vidio sam neki dan onog Brkana, mislim da i on ima upetljane prste u ove "Plenume". :what:

Hapa
Član

Post Postao/la Hapa » 21 feb 2014 17:16

Zitko je napisao/la:Hapa rece: "Postotak budžeta koji otpada na ministre, sekretarice, savjetnike i ostalu administraciju je ispod 10%. Većinu budžeta čine socijalna davanja i plate policajaca, nastavnika i doktora."

Ako je postotak budjeta za administraciu oko 10% to znaci da je bolest metastazirala. Malo veci procenat je SSSR izdvajao za vojsku i zato je propao. Sve preko 2% je krajnje rasipnistvo i neefkasnost cak i za tako slozenu drzavu kao sto je BiH.

Jedna Velika Britanija koja ima ambasadore u svim zemljama svijeta, koja takodjer ima slozeno drzavno uredjenje plus rasipnu kraljicu i stotine palaca, ciji ministri voze Rols Rojsove, trosi na administraciju 1.9% budjeta.

Ne postoji dakle nikakvo opravdanje za te nase bandite.

Problem je da je cijelo drustvo a ne samo vlast zarazeno korupcijom, neznanjem i neradom. Ne postoji ta osoba koja je u stanju da izadje na kraj sa vukovima koji su se priselemetili uz vlast. Nekoliko puta sam sjedio u drustvu tih nasih "ministara" Primitivnijih i bahatijih ljudi sa prefinjenijim instinktom za samoodrzanje i vlastitu korist tesko je naci. Ne vidim nikakav nacin da se neki " priznati strucnjak" ili "ugledni profesor" koji bi eventualno sutra dosao na vlast, rijesi vukova sa tri telefona, sva tri namjenjena za licno bogacenje i korupciju. Samo Staljinova brutalnost bi takve mogla otjerati od kazana.

Pogotovo se protiv takvih vukova ne mogu se boriti neznalice i neradnici koji traze da se uradi "nesto" a koji po svome svjetonazoru od njih nisu daleko
SSSR je izdvajao preko 10% BDP-a za vojsku, a ne budžeta. BDP BiH je oko 27 milijardi KM, a zbir budžeta na svim nivoima je oko 4 milijarde KM.

UK uopće nije prekomplikavano uređena (s obzirom na broj stanovnika), imaju ukupno 3 značajne parlamentarne stranke. Njihovi ekonomski problemi su najvećim dijelom uzrokovani propašću Carstva i kombinacijom socijalističke politike i neoliberalne ekonomije (ove zadnje dvije stavke važe i za nas).

Ne branim plate i auta aktuelnih vlasti, ali kresanje njihovih primanja neće dovesti do suštinskog poboljšanja situacije. Nama bi sada optimalan bio benevolentni diktator :mrgreen: (međutim, to je nemoguće u trenutnim okolnostima).
Delenda est Servia

Hapa
Član

Post Postao/la Hapa » 21 feb 2014 17:18

amkos je napisao/la:Vidio sam neki dan onog Brkana, mislim da i on ima upetljane prste u ove "Plenume". :what:
Kakvi crni pLJenumi, sve go vlah, peder (NS-ovac) ili SBB-jac.
Delenda est Servia

Odgovorite