☑ Pravila foruma i savjeti

Banjalučka regija

panteri
Član

Re: Kotor Varos

Post Postao/la panteri » 16 jan 2014 13:00

Dosta tacni podaci.Vecinom mislim.
Ali.U Orahovoj nema 200 Bosnjaka.U Dulicima ima 4-5 Bosnjackih kuca,a u Curkicima 25-27 kuca.To je ukupno 29-32 kuce.Tako da je ukupno 100-120 Bosnjaka u Orahovoj,ovo je maksimum.Mada tu stalno ne zivi ni pola.
Vecici od 797,782 su Bosnjaci.Na popisu 1991.godine je bilo 409 Srba.Vecina njih je saselila par kilometara istocnije ,u Vrbanjce.
Vrbanjci 900 -950 Bosnjaka,650-700 stalnih.Srbi su Vrbanjce doselili iz naseljenog mjesta Vecici,manje iz Garica i Hrvacana,ima nesto malo izbjeglica,kao i iz Liplja i Kruseva Brda u manjoj mjeri.
Garici i Hrvacani.Hrvacani oko 260 Bosnjaka,a Garici 480 Bosnjaka.
Sve ostalo je vise manje tacno.
Sveukupno izmedju 5000-5500 Bosnjaka.
Jack,imas li podatke za Sibove i Podbrdje.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 jan 2014 15:25

Kako ide Banja Luka i Prnjavor?

Uglavnom to je brojka popisanih po meni.Receno mi je da u Orahovoj je najvise nasih popisano, zapravo s terena dole,pa sam zato stavio cifru od 200 dole

Biracki spisak Vecica je 100% nas, zato sam i stavio visoke cifre za Bosnjake

Zabrdje katolicko selo ima dosta pravoslavnih vecinom su katolici, ali ih je dosta

http://www.mediafire.com/view/iom3t59bf ... os070.xlsx
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 jan 2014 08:22

Krusevo Brdo je vidjelo malo rata, ali i tamo je impakt urbanizacije itekako dobro dosao, da se ljudi pomjere ka vecim selima.Isto tako je i s Podvelezjem koji su svi otisli ka vecim Bosnjackim selima Mostara

Ako saznas sta ove sedmice.Interesuje me broj Bosnjacke i Hrvatske djece u osnovnim skolama Banja Luke posebno, a eto mozes i Prnjavor

Kotor Varos po meni ima i oko 4000 stalnih Bosnjaka,ali ne vjerujem da je vise
Popisano je ne vise od 6000,prica je isla oko 8000 od strane nekih iz samog K.Varosa zato sam i postavljao ali to je sad nemoguce, jer ne mogu traziti Bosnjake u cisto pravoslavnim selima

Hrvata kojih je bilo 10 000+ U K.Varoskoj opcini s popisa 1991, su dozivjeli najvecu katastrofu.Imaju 1 cistog Osnovca, a i taj 2 Hrvat, pitanje je kako ce se to odrzati

Interesantno je i 6 deklarisanih Muslimana K.Varosa u osnovnim skolama, sto iznosi cirka 2% ukupnog broja Bosnjaka

panteri
Član

Post Postao/la panteri » 17 jan 2014 08:23

Evo podaci za Prnjavor i Banja Luku.
Banja Luka-
Srbi 15 278
Bosnjaci 241
Hrvati 35
Muslimani 14
Ostali 8

Prnjavor-
Srbi 3249
Bosnjaci 206
Hrvati 2
Muslimani 3
Ostali 15 ,ovdje su vecina Ukrajinci,nisam uopste znao da oni imaju u Prnjavoru.
Zadnja izmjena: panteri, dana/u 17 jan 2014 09:37, ukupno mijenjano 1 put.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 jan 2014 08:33

Prnjavor ima nesto Ceha i Poljaka, kao i Ukrajinaca
Banja Luka ima nesto Slovenaca, kao i Ukrajinaca

Hvala na ovome.Ovaj jedan mi je obecao puno naci tog, krajem mjeseca, pa cemo vidjeti

Primjetno je totalno nestajanje mladih Hrvata u Prnjavoru, kao i skoro nestajanje u K.Varosi

Kotor Varos 2 i Prnjavor bez ijednog Hrvata u osnovnim skolama.Prnjavor je imao 1721 popisanog Hrvata u 1991

Sto se tice Banja Luke.Nisam ocekivao toliki broj Muslimana, ali eto

Bosnjaka 241
Muslimana 14

Takodjer i broj Hrvata je prilicno malen

Samo 35 osnovaca u B.Luci.Ne vjerujem da mogu imati vise od 100 osnovaca u ovoj skolskoj godini dole za cijelu sumsku

panteri
Član

Post Postao/la panteri » 17 jan 2014 09:25

Muslimani su vecinom iz mjesanih brakova,gdje je otac Srbin, oni su Srbi,gdje je otac Bosnjak oni su Muslimani ili se eventualno neizjasnjavaju.Nazalost,vecinom,svi ce oni postati Srbi,pitanje je samo kad.Primjer Emira Bekrica ili Edina Skorica,ma ima i kod nas u KV takvih.
Nevjerujem da smo vecina u Orahovoj.Volio bih,ali tesko.Ako nas je 200,morali bi imati minimalmo 60-70 kuca,pa u citavoj Orahovoj nema toliko obnovljenih nasih i Hrvatskih,ko ce znati.Inace tu su Srbi napravli pilanu,i iskoriscavaju sumsko bogastvo.Na osnovu toga razvijaju Obodnik.Pa Obodnik je od velike rupetine prije rata,postao mozda najljepse selo na opstini,ovdje mislim i na Donje Borke,sve je to isto naselje samo je glupim komunistickim podjelama podijeljeno.
Dio Hrvata u Banja Luci se vjerovatno vec izjasnjava Srbima,mislim na polutane.
Ovo za Ukrajince i Poljake u Prnjavoru nisam znao.
Broj Muslimana u Kotor Varosu je u prethodnim godinama bio slican broju Bosnjaka,ali svi koji ce biti Bosnjaci vec se tako izjasnjavaju.
Zapravo ima 2 Hrvata u osnovnim skolama Prnjavoru,moja greska previse sam zurio,nisam imao vremena,pa eto.

panteri
Član

Post Postao/la panteri » 17 jan 2014 11:02

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 17 jan 2014 12:19

panteri je napisao/la:http://www.glaskotorvarosa.com/pakleni- ... rbanjcima/

Sta kazete za ovo
Ko nije spreman uzeti pusku u ruku netreba dole pokusavati praviti nemire. Podrske iz Sarajeva i Pederacije nema, tako da si na milost cetnika ostavljen.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

panteri
Član

Post Postao/la panteri » 17 jan 2014 15:29

Realni budimo,Bosnjaci u Vrbanjcima neispunjavaju uslove za nacionalnu grupu predmeta.Prvo treba probati izdejstovati da se skola u Vrbanjcima osamostali pa onda ovo traziti.Pa znate zasto nema podrske iz Federacije,zato sto onda i oni moraju u nekim skolama dati Srbima njihov jezik,a to ne zele.
Ne bih volio da izbiju neki nemiri,ne trebaju nam opet neki sukobi,nadam se da je to proslost.Ne zelimo vise ratovati,nek ide rat dodjavola,ko nije prosao golgote rata to i ne zna.
Meni je poginuo brat,sreca vise nije niko.U mom selu nije bilo rata,moja porodica je bila citavo vrijeme rata u Sipragama,ja i brat smo ratovali po Travnickim vrletima,da mi je sadasnja pamet,pitanje bili to isto ucinuo.Mogao sam ostati citav rat kod kuce i zivljeti ko covjek.Ali,ajde.
Inace ,Jack je par puta rekao da je Krusevo Brdo bilo pogodjeno ratom,ma nijedna granata,nijedan metak nije pao na Krusevo Brdo.Pa vi stvarno mislite da smo mi mogli osvojiti Vlasic,dajte bolan.Sve je to politika,sve.Kao sto je i pad Srebrenice,tako je oslobadjanje Vlasica.Generalno kao i vecina ratnih desavanja 1994 i 1995.godine.Za Vlasic znam iz prve ruke.Prvobitno nam je receno da cemo uzeti i Skender Vakuf i pola KV,ali su to par dana kasnije promijenili.Da ne navodim vise detalje,nije potrebno.
Rat je proklestvo samo kad se setim onih vrleti Galice,Babanovca,Turba,one zime,hladnoca,granata,poginulih saboraca,nek ide sve dodjavola.
Sto se tice Vrbanjaca,ma i to je sve politika,ne bojte nisu to trazili prije izbora ,ovdje mislim na pojedince,tada su dobili para od sadasnjeg nacelnika,tada su im one bile dovoljne,nije ih interesovalo uvodjenje naseg jezika u skole .Inace , nacelnik je izabran Bosnjackim glasovima,Bosnjacki glasovi su odnijeli prevagu.Ma njima su bitnije pare nego bilo kakvi nasi interesi,ovdje mislim na sve Bosnjacke stranke.
TOLIKO

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 jan 2014 16:11

Kao prvo Srbi ne ispunjavaju nacionalnu grupu predmeta nigdje u Federaciji sem Drvara i Grahova

Imaju jos i nacionalnu grupu predmeta u Mz Krnjeusa 68 ucenika

Manje od 40 Srba osnovaca S.Mosta, ne ispunjavaju takvo sta.Dok u D.Vakufu je ta cifra manja od 10

I kad se je u Kotor Varosu pricalo setim.Cudno ali haj

Za takvo sta trebaju 3 puna odjeljenja, minimum 50 ucenika, a sem Krnjeuse u Mz Bos Petrovcu, Drvaru i Grahovu to Srbi ne ispunjavaju

Glupo je davati neke paralele s Srbima u Federaciji, s Vrbanjcima gdje smo mi vecina u Osnovnoj skoli, kao sto nas ima i duplo vise od Krnjeuse, pa cak i od Grahova 85 ucenika u cijeloj opcini

Drago mi je da imas tako lijep stav o Bosni i Bosnjacima, i kako je sve prodano.

Previse gledas Dodikovu tv kucu

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 17 jan 2014 16:13

Jack je napisao/la:Kao prvo Srbi ne ispunjavaju nacionalnu grupu predmeta nigdje u Federaciji sem Drvara i Grahova

Imaju jos i nacionalnu grupu predmeta u Mz Krnjeusa 68 ucenika

Manje od 40 Srba osnovaca S.Mosta, ne ispunjavaju takvo sta.Dok u D.Vakufu je ta cifra manja od 10

I kad se je u Kotor Varosu pricalo setim.Cudno ali haj

Za takvo sta trebaju 3 puna odjeljenja, minimum 50 ucenika, a sem Krnjeuse u Mz Bos Petrovcu, Drvaru i Grahovu to Srbi ne ispunjavaju

Glupo je davati neke paralele s Srbima u Federaciji, s Vrbanjcima gdje smo mi vecina u Osnovnoj skoli, kao sto nas ima i duplo vise od Krnjeuse, pa cak i od Grahova 85 ucenika u cijeloj opcini

Drago mi je da imas tako lijep stav o Bosni i Bosnjacima, i kako je sve prodano.

Previse gledas Dodikovu tv kucu
Upravo sam mislio napisati nešto u stilu ovog boldiranog,

ili je previše zadojen četaljskom propagandom ili...

:roll:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 jan 2014 16:15

Ili se je kasno ''setio'' ali haj sad.Da ne duzimo

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 17 jan 2014 17:40

panteri je napisao/la: Ne bih volio da izbiju neki nemiri,ne trebaju nam opet neki sukobi,nadam se da je to proslost.Ne zelimo vise ratovati,nek ide rat dodjavola,ko nije prosao golgote rata to i ne zna.
Rata ce biti, to je neizbjezno zelio ti to ili ne. Samo je budala onaj koji ostane kod kuce i misli da mu se nece nista desiti. Tako su mislii prijedorcani sad ima svako lljeto sledecih 50 godina dzenaza za 100 sehida, od nekoliko mijeseci do 100 godina.
A i srebrenicani su isto nastradali jer su vjerovali.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

enis1991
Član

Post Postao/la enis1991 » 17 jan 2014 17:59

Bude li rata , ovu u RS Bošnjaci će biti prvi na udaru . Pa nece valjda Srbi sad napadati Sarajevo, Tuzlu isl ... Napdace te općine koje graniče sa FBiH ... Mada nema veze , nadaj se ti :) .. Nada ce te sigurno spasiti.

panteri
Član

Post Postao/la panteri » 18 jan 2014 05:47

E majko moja,pa jel iko od vas uopste ratovao,pa znate li vi bolan sta je rat,kako je drzati proklete linije,smrzavati se svaki prokleti dan,svakodnevno iscekivaci da li cete granata razmrviti.Kako je kad ti neko ubija porodicu.Cini mi se da je vas vecina rat provela u Njemackoj,Svedskoj,Austriji itd. i jos tamo zivi.Moja citava porodica je rat provela u Sipragama,niko u Sipragama nije ubijen,niko.Aj da vas pitam ko bi od vas zelio da bude rat,ko..
A sto se tice Dodikove televizije,ne znam na koju uopste mislite,televiziju slabo gledam,a pogotovo neke Srpske.Ja sam vise na Internetu nego na TV.
Skola u Vrbanjcima je podrucna skola,a na nivou cijele skole Bosnjaci nisu vecina,cuo sam da ima par skola u Federaciji sa istim slucajem samo sa druge strane,cinimi se u Bos.Petrovcu,nisam siguran ili u Bosanskoj Krupi,Velikom Radicu cinimi se.
Ali to je manje bitno,ja bih volio da svaki ucenik moze da uci jezik koji zeli,bas svaki.
Sta mislite oceli djeca u Vrbanjcima izgubiti godinu.Mislim da je po zakonu ako ucenik ne bude na trecini nastave gubi godinu,inace u Vrbanjcima je 4-5 Bosnjacke djece krenulo u skolu jos u oktobru,bas iz razloga koje sam naveo tj.neslaganja sa odredjenim ljudima koji vode ovaj bojkot nastave.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 18 jan 2014 06:21

Da, dobri su oni, nisu u Sipragama ubijali, e sve dok Bosnjaci misle samo na svoju guzicu i svoje selo i ne vide patnje drugih Bosnjaka nama ce ovako biti stanje, a ti meni reci da sam u Minhenu ratovao a ja cu ti reci da sam bio sa cuclom na pocetku rata, sva mi porodica bila u gradu, i svi se javili kao dobrovoljci da brane grad.

enis1991
Član

Post Postao/la enis1991 » 18 jan 2014 10:00

Pa zato jer si ratovao , danas si ziv. Oni koji to nisu htjeli nisu imali sansu.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 18 jan 2014 11:02

ZV Keli je napisao/la:Da, dobri su oni, nisu u Sipragama ubijali, e sve dok Bosnjaci misle samo na svoju guzicu i svoje selo i ne vide patnje drugih Bosnjaka nama ce ovako biti stanje, a ti meni reci da sam u Minhenu ratovao a ja cu ti reci da sam bio sa cuclom na pocetku rata, sva mi porodica bila u gradu, i svi se javili kao dobrovoljci da brane grad.
Ja sam ratovao do zadnjeg dana.Drzao linije,osjetio sve strahote
I dotako dno kazana.Vama mladjima bih savjetovao da se spremate.
Biće razigravanja pa makar mjesec dana.A ti Panteri što pišeš "oćeš"?Mi imamo
Naš lijepi bosanski jezik.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 jan 2014 11:13

Moja citava porodica je rat provela u Sipragama,niko u Sipragama nije ubijen,niko.Aj da vas pitam ko bi od vas zelio da bude rat,ko..
Super za tebe.Ja nisam znao da ijedan Bosnjak kaze oces i setim.Ali, evo prvi put da i to cujem otkako sam ziv, a prosao sam cijelu Bosnu od Cazina do Konjica, no eto

Bosnjaci nisu nestali.Dok je negdje nekad bila linija 1 km od centra Bihaca, danas se nalazi u polju izmedju Sanskog Mosta i Prijedora, dok vecima planina, suma i brdetina drze Bosnjaci.Sto bi Srbi ako je ''prodaja'' napustili stratetske polozaje, cak i ostavila nam reperitor na Vlasicu, o tome necemo razmisljati

Agresivna retorika Dodika i sve sto radi, ako se nastavi, dovesce ako ne u mojoj generaciji, onda u slijedecoj generaciji, znaci i to sigurno do novog rata i razaranja

Ipak ako gledas Brcko, ekonomiju, demografiju, nista ne radi za cetnike danas, ali eto

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 18 jan 2014 12:25

kosarkas je napisao/la:Ja sam ratovao do zadnjeg dana.Drzao linije,osjetio sve strahote
Biće razigravanja pa makar mjesec dana.A ti Panteri što pišeš "oćeš"?Mi imamo
Naš lijepi bosanski jezik.
I ja tako vidim, stvari. Od moje rodbine koji su na vrijeme izasli na Travnik i uzeli puske u ruke 95% ih je zivo. Ovi drugi sto nisu vjerovali u rat zavrsili su i Omarskoj i Keratermu, a poslije toga u nekoj od prijedorsih masovnih grobnica. Jedno je dostojno poginuti, a drugo je kad te neko muci i zakolje te.

Svak ima pravo da bira svoju sudbinu. Bosnjaci nikad nisu prizivali rat niti smo isli na nase komsije da ih koljemo. Ali zato na nas jesu nekoliko puta. Zato ako bude rata ja sam siguran da ga mi necemo poceti nego da cemo se morati ponovo braniti.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite