Bosnjak je napisao/la:Pa ozbiljne proteste mogu organizovat' samo uticajni ljudi sa reputacijom među građanima. Ne može neka uslovno rečeno obična osoba organizovat' ozbiljne proteste. Dakle ili političari ili druge javne ličnosti, a pošto to oni ne rade onda ozbiljnijih protesta nema.
Problem je sto i nemamo neke znacajne pojedince. Osobe koje bi mogle pokrenuti mase. Vlada velika razjedinjenost kada je to u pitanju. Mi smo sposobni biti jedinstveni kada se donose neke sudbonosne odluke. Referendum za nezavisnost, popis itd… Medutim fail nam kontinuitet. To su sve ad hoc akcije. Nasi ljudi ne vole imati vode. Ne vole da im bilo ko “pametuje” i svako vodi svoju politiku. Pokretao sam nekoliko akcija i niti jedna nije prosla a da me ljudi nisu prozivali. Kao da im je krivo so je neko drugi pokrenuo nesto.
Ta razjedinjenost se vidi u broju politickih stranaka. SDA, SDP, SBIH, ASDA, BPS, SDU, NS, Snaga Bosne, Radom za Boljitak, SBB, BOSS, DF i tako dalje i tako dalje. Sve su to stranke za koje glasaju Bosnjaci. Sto je previse previse je. Rez bi trebao poceti s vrha to jeste od ovih politickih stranaka. Volio bih da se sada posaljemo jugoposrbice Iz SDP-a u proslost. To su jugosloveni i takvi ljudi samo vuku nazad. I narod I naciju. Neka nova socijalisticka partija je moguca tek za 20-tak godina kad se desi prirodna smjena generacija.
Nadam se I potpunom iskljucenju nekih likova kao Tihic ili Kebo. Jednostavno je neophodno suziti broj odlucujucih osoba. Danas imamo kakofoniju jer niko nije dovoljno mocan da sporovodi politiku (ma kakva ona bila). To je ogromna prednost u SAD recimo gdje imaju samo dvije stranke I ona koja dobije vlast moze sprovoditi svoju politiku. S manje ili vise trzavica. A u nas je kao u onoj narodnoj poslovici. Gdje je puno babica, kilava su djeca. U teskim trenutcima je bolje imati sto manje centara odluke.
U nas na svakim novim izborima nicu nove stranke(pitanje je ko ih financira). A proces bi trebao biti obrnut.
I kao uvjek javlja se osnovni problem. Ne postojanje nacionalne drzave.