☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar

starmo
Član

Re: Mostar

Post Postao/la starmo » 17 okt 2013 08:10

Web alatka za detaljniji pregled Mostara : http://www.mostarpanorama.info/ jako fin pregled za one koji se zele upoznati sa Mostarom.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 17 okt 2013 12:33

starmo je napisao/la:Web alatka za detaljniji pregled Mostara : http://www.mostarpanorama.info/ jako fin pregled za one koji se zele upoznati sa Mostarom.
ja mostar vidim kad idem na more, popijem jutarnju kafu, malo prošetamo i na more

u povratku kahva i pečenje u Jablanici :mrgreen:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 21 okt 2013 05:41

http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=61
Mostar: Razbijena vozila gradonačelnika Ljube Bešlića i glasnogovornika HDZ BiH Miše Relote

Mostarska policija od jučer ujutro pokušava ući u trag osobi ili više njih, koji se u sitnim noćnim satima oštetili vozila Ljube Bešlića, gradonačelnika Mostara, i Miše Relote, glasnogovornika HDZ-a BiH.

Tom prilikom su oštećeni njihovi privatni automobili, i to Bešlićev terenac audi Q5 i Relotina opel astra, a šteta se procjenjuje na oko 10.000 maraka, piše Večernji list.

Najviše je stradalo gradonačelnikovo vozilo, kojem su porazbijana gotovo sva stakla, a na više mjesta je oštećen i lim. Terenac je ubrzo prebačen u servis, a Bešlić nije bio raspoložen za davanje bilo kakvih izjava.

Na drugoj strani grada, u Ulici blajburških žrtava, na parkiralištu pokraj crkve u naselju Rudnik, opet nekad prije svanuća, počinjen je i drugi vandalski čin. Ipak, u Relotinom slučaju, ‘razbijač’ je bio nešto blaže ruke pa je tek uništio vjetrobransko staklo, polomio brisače i na jednom mjestu, posred vozačevih vrata, oštetio lim.

starmo
Član

Post Postao/la starmo » 21 okt 2013 14:19

Institucija Visokog predstavnika / OHR-a postala je predmet pravne sprdnje i ismijavanja: za sve je kriv slučaj Statuta Mostara koji je nametnuo Paddy Ashdown 2004. godine. Već sam čin nametanja Statuta nosio je sa sobom niz vrlo krupnih pravnih kontraverzi koje su rezultirale i aplikacijom prema evropskom sudu u slučaju ignorisanja prava na referendum.

Ustavni sud je nedavno odlučio da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, imao pravno utemeljenje da donese budžet, iako se vjerovalo da su institucija Visokog predstavnika i njegove odluke iznad domaćih zakona. A statut Mostara je odluka Viskog predstavnika. Prema Statutu, Bešlić nije mogao nametnuti budžet. Ali, prema Zakonu od lokalnoj samoupravi - jest.

Ustavni sud je potvrdio da je jedan domaći zakon o lokalnoj samoupravi postao jači pravni mehanizam od nad- institucije Visokog predstavnika. Sada kad je jedan domaći zakon iznad institucije Visokog predstavnika/OHR-a – mijenja se cijeli rakurs. Podsjetimo, kada je Visoki predstavnik 2004. nametnuo Statut za Mostar, rekli su da je on iznad svih bh zakona. Pokazalo se da to nije tačno i sigurno da je dobro da se mijenja jedan tabu koji je bio veliki problem za npr. mostarske Bošnjake. Nametnuti Statut je mostarskim Bošnjacima oduzeo najviše – ostali su bez mehanizama nacionalnog opstanka kao što je pravo na lokalnu samoupravu, na općine, i najvažnije – bez prava na referendum. Praktično, bačeni su pod dominaciju hrvatske većine stvorene ratom. Visoki predstavnik Paddy Ashdown napravio je presedan i nevažećim proglasio referendum važećih općina, što je bio skandalozni potez. SDA je, čini se, negirajući pravo Bešliću na nametanje budžeta, namjerno istrajavala na onome što diktira OHR: Bešlić je dobio potez, ali SDA je, izgleda, dobila cijelu partiju – pokazalo se da ono što su govorili godinama sada dolazi na svoje. Oni koji su 2004. bili uz OHR-a i Paddy Ashdowna, a mostarski Bošnjaci dobro znaju koje su to stranke bile – biće izrugani. Mostarski Bošnjaci dobro zanju i pamte da samo jedna politička stranka nije stavila potpis na nametnuti statut – SDA: sve druge stranke potpisale su njegovu realizaciju.

Ministarstvo finansija je objavilo stav da Bešlić , opet prema zakonu o lokalnoj samoupravi, ne može donijeti rebalans budžeta.

Naravno, odredbe zakona o lokalnoj samoupravi omogućuju i takav stav, što je samo potvrda da je taj domaći zakon jači i iznad odluka Visokog predstavnika. Logično bi bilo da nakon ovoga OHR izvuče pouke i da Inzko stavi van snage ili poništi nametnuti statut Mostara koji je stavio teške okove mostarskim Bošnjacima.
:rat:

http://moinfo.ba/index.php/top-vijest/i ... -za-mostar

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 okt 2013 14:38

Nemoj se nadati u to, OHR ce ponovo pustiti ustase da rade kako zele na stetu Bosnjaka.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 21 okt 2013 23:26

Vidim samo naslov a ne i clanak:

slika

Vec nekoliko puta je onaj zli tumor Tihic i ostala gamad oko njega daju izjave i vezu SBK za HNK. Evo sad se spominje opet i jebavanje Travnika iz cista mira!?

Samo ludjak, psihopata i izdajica moze jebati SBK u kojem cinimo 2/3 stanovnistva i Travnik u kojem cinimo 3/4 i vezati ih za HNK gdje ustase ni u najludjem mokrom snu ne mogu obezbjediti 2/3 stanovnistva koliko je potrebno za formiranje vlade.

Tihic i SDA kao da su pupcanom vrpcom vezani za HDZ. Od govana iz SDP-a i lopova iz SBIH mi se stomak okrece, ali kako glasati za SDA kad njihov uspjeh GARANTUJE vlast HDZu!? Sta normalan covjek da uradi tokom izbora jebote. Mi smo sami sebi najveci neprijatelji.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 21 okt 2013 23:59

:pih: :pih: :pih: :pih: :pih: :pih:

Ako su oni stvarno ponudili podjelu Travnika za Mostara ja nemam rijeci. Kao da ih HDZ vuce za vrat.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 22 okt 2013 02:09

Logan je napisao/la:Vec nekoliko puta je onaj zli tumor Tihic i ostala gamad oko njega daju izjave i vezu SBK za HNK. Evo sad se spominje opet i jebavanje Travnika iz cista mira!?

Samo ludjak, psihopata i izdajica moze jebati SBK u kojem cinimo 2/3 stanovnistva i Travnik u kojem cinimo 3/4 i vezati ih za HNK gdje ustase ni u najludjem mokrom snu ne mogu obezbjediti 2/3 stanovnistva koliko je potrebno za formiranje vlade.

Tihic i SDA kao da su pupcanom vrpcom vezani za HDZ. Od govana iz SDP-a i lopova iz SBIH mi se stomak okrece, ali kako glasati za SDA kad njihov uspjeh GARANTUJE vlast HDZu!? Sta normalan covjek da uradi tokom izbora jebote. Mi smo sami sebi najveci neprijatelji.
Covjek stvarno nije normalan! Umijesto da trazi Bosnjacku opcinu u Stocu i Capljini on dijeli Travnik. Pa ovaj samo radi na stetu Bosnjaka. Jebe nas u sumskoj a sad nas jebe i pederaciji. Ponasa se kao da mu je babo ostavio Bosnu na raspolaganje.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 22 okt 2013 05:33

Ni meni ne bi bilo drago da Hrvati dobiju opcinu Nova Bila,ali kad bolje razmislim sta cemo sa 45.000 Bosnjaka Mostara.Dozvoliti da ih rvati tlace citav zivot?
Bosna Bosnjacima!

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 22 okt 2013 06:35

Nama je općina istočni Mostar (na području nekadašnje 3 bošnjačke općine) prijeko potrebna kao i općina Počitelj u Stocu. Bilo bi idealno kada bi smo sve to mogli dobiti bez da išta damo ali nažalost teško, zato misli da je općina Nova Bila prihvatljiva cijena.

Ono što zabrinjava jeste da su izgleda bošnjaci Stoca potpuno zaboravljeni od SDA.

Važnost ovih novih naših općina u Hercegovini po naš položaj dole se ne može naglasiti dovoljno.
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 22 okt 2013 06:42

Možda je ono promjena grba Travnika, od ljiljana, na sad dvije boje, zelenu i crvenu samo uvod u ovo što novine pišu ?
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 22 okt 2013 06:47

Agron je napisao/la:Nama je općina istočni Mostar (na području nekadašnje 3 bošnjačke općine) prijeko potrebna kao i općina Počitelj u Stocu. Bilo bi idealno kada bi smo sve to mogli dobiti bez da išta damo ali nažalost teško, zato misli da je općina Nova Bila prihvatljiva cijena.

Ono što zabrinjava jeste da su izgleda bošnjaci Stoca potpuno zaboravljeni od SDA.

Važnost ovih novih naših općina u Hercegovini po naš položaj dole se ne može naglasiti dovoljno.
SDA je zaboravila i Bosnjake Kiseljaka,Kreseva,Prozora.Dao bi ja njima opcinu Nova Bila.To bi bila mala opcinica sa par sela,a uzmite u obzir samo kolika bi bila nasa opcina Istocni Mostar koja bi imala i gradsko srediste,a ne bi bila nikakva selendra.Nas u Novoj Biloj nema svakako,necemo tu nista postici,ali njenim odcjepljenjem cemo dobiti etnicki cistu opcinu Travnik sa preko 90 % Bosnjaka.Jedino na sta ne treba pristati je pripajanje bivsih hrvatskim sela juzno od Travnika Gornji Dolac,Dolac na Lasvi,Polje Slavka Gavrancica i Grahovik novoj opcini jer ta sela sada imaju bosnjacku vecinu.
Bosna Bosnjacima!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 22 okt 2013 07:03

BH-HZ je napisao/la:SDA je zaboravila i Bosnjake Kiseljaka,Kreseva,Prozora.Dao bi ja njima opcinu Nova Bila.To bi bila mala opcinica sa par sela,a uzmite u obzir samo kolika bi bila nasa opcina Istocni Mostar koja bi imala i gradsko srediste,a ne bi bila nikakva selendra.Nas u Novoj Biloj nema svakako,necemo tu nista postici,ali njenim odcjepljenjem cemo dobiti etnicki cistu opcinu Travnik sa preko 90 % Bosnjaka.Jedino na sta ne treba pristati je pripajanje bivsih hrvatskim sela juzno od Travnika Gornji Dolac,Dolac na Lasvi,Polje Slavka Gavrancica i Grahovik novoj opcini jer ta sela sada imaju bosnjacku vecinu.
Ma nebi im ja dao nista, vrijeme je da i mi trazimo onda gdje god imamo 3-4 sela neku opcinu. Ovo mislim ozbiljno. U Travniku smo mi apsolutna vecina i radimo sta god hocemo. Oni mogu tamo da se puse.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 22 okt 2013 07:03

http://www.bosnaonline.org/wp-content/u ... ravnik.png

Pogledajte sta bi ustase mogle dobiti.Nova Bila,Pokrajcici,Ricice,Puticevo i Grahovcici.Eventualno jos Guca Goru,ali pod uslovom da to vehabije koje su se gore naselile dozvole. :mrgreen:

Momak koji je pravio kartu je napravio jednu gresku.Na mjestu Polja Slavka Gracanice(pogresno je to napisao jer nije Gracanice nego Gavrancica) se nalaze Slimena i to je 90 % bosnjacko naselje.Polje Sl. Gavrancica dodje izmedju naselja Dolac na Lasvi i Slimena i danas ima apsolutnu bosnjacku vecinu.

Koliku bi mi teritoriju opcine Mostar samo dobili.

http://www.google.ba/imgres?imgurl=http ... CCwQ9QEwAQ
Bosna Bosnjacima!

rahimic
Član

Post Postao/la rahimic » 22 okt 2013 07:05

Hajmo dijeliti i Zenicu- pa da li je Tihić normalan čovjek?!!!!!
HDZ BiH i SDA dogovorili podjelu Mostara i Travnika

SDA i HDZ BiH su dogovorile da se u ove dvije županije, za koje se smatra da su kralježnica Federacije, vlade ubuduće formiraju po sistemu zrcala. Tako bi ona ministarstva koja u HNŽ-u vode Hrvati, u SBŽ-u vodili Bošnjaci i obratno.

MOSTAR - Vrhovi HDZ-a BiH i SDA dogovorili su podjelu Mostara na dvije općine, saznaje portal Dnevno od izvora iz obje stranke. Naime, prema informacijama koje doznajemo od lokalnih stranačkih dužnosnika, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić dogovorili su podjelu Mostara na dvije općine uz uvjet da se na općine podijeli i Travnik, dok se slična mogućnost razmatra i za Tuzlu.

Sistem zrcala

Iako ovu informaciju nitko iz dviju stranaka još nije spreman potvrditi, iz neslužbenih razgovora sa stranačkim dužnosnicima doznajemo kako je dogovor za Mostar dio paketa reorganizacije strukture vlada Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije.

SDA i HDZ BiH su dogovorile da se u ove dvije županije, za koje se smatra da su kralježnica Federacije, vlade ubuduće formiraju po sistemu zrcala. Tako bi ona ministarstva koja u HNŽ-u vode Hrvati, u SBŽ-u vodili Bošnjaci i obratno. Time bi se, tvrde i iz HDZ-a BiH i iz SDA, riješio problem dugotajnog i redovito iscrpljujućeg procesa formiranja vlasti u ovim županijama.

Zajedno s tim izmjenama, provela bi se i presuda Ustavnoga suda BiH za Mostar, koja se, pak, uopće ne bavi organizacijom Mostara, nego samo dijelom izbornih pravila za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

Travnik bi postao grad

-Stavovi su približeni, no još uvijek se ne ide u javnost s ovom pričom jer se čeka rješenje provedbe presude Sejdić-Finci. Nakon toga na red dolazi Mostar. Dogovorena je podjela grada na dvije općine, a isto će se uraditi i u Travniku. Tako bi Nova Bila, Dolac i druga mjesta s hrvatskom većinom postala zasebna općina, a Travnik bi postao grad, rekao je naš izvor iz HDZ-a BiH. Isto nam je potvrđeno i iz SDA uz opasku kako su srednjobosanski dužnosnici SDA bili žestoki protivnici ovakve ideje.

Ustavni sud BiH je, podsjećamo, presudio kako je nužno izjednačiti vrijednost glasa svakog stanovnika Mostara, bez obzira u kojem dijelu grada stanovao. Sud je utvrdio kako odredbe Izbornoga zakona BiH i Statuta Grada Mostara, prema kojima se do sada iz šest gradskih područja biralo po tri vijećnika, iako spomenuta područja imaju drastično različiti broj birača, nisu sukladne Ustavu BiH.

Ustavni sud je naložio Parlamentu BiH da usvoji nova izborna pravila za Mostar, odnosno da izmijeni Izborni zakon BiH, a tek potom je Gradsko vijeće Mostara trebalo donijeti i odgovarajuće izmjene gradskog Statuta. No, to se do danas nije dogodilo, iako je Ustavni sud ovu presudu donio još 2011. godine.

Mostarska iznimka

U međuvremenu je Mostar ostao bez zakonodavne vlasti, i danas nema institucije koja bi mogla donijeti rebalans gradskog proračuna kojeg je početkom ove godine samostalno nametnuo mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH).

Također, iz HDZ-a BiH su nebrojeno poručili kako ne žele da Mostar bude iznimka u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u zemlji, tražeći da se grad uredi kao i sve ostale općine u zemlji.

No, iz SDA su izričito zahtijevali podjelu grada na općine i to računajući da će u tom slučaju i dalje moći suvereno vladati istočnim dijelom grada. Ni HDZ BiH nikad nije istinski imao nešto protiv podjele Mostara na općine jer bi u tom slučaju od zapadnog dijela grada mogli praviti ''hrvatski stolni grad''. No, zalagali su se za cjelovit grad kako bi lakše mogli trgovati s bošnjačkim predstavnicima, u prvom redu SDA, i tražiti ustupke upravo u središnjoj Bosni, gdje se politička pozicija Hrvata rapidno srozava.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 22 okt 2013 07:08

Tihić je izgleda žešći komad budale. Nadam se da griješim.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

rahimic
Član

Post Postao/la rahimic » 22 okt 2013 07:10

Da li ste primjetili da u nijednim nasim medijima niko ne pise o ovome?

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 22 okt 2013 13:17

Ima li iko da na televiziju dovede ove SDA zlotvore i pita ih javno sta mi to mozemo dobiti u HNK a da ne mozemo sad vec? Po kojim bi to uslovima ustase IKAD mogle doci do 2/3 potrebnih glasova za vlast u HNK. Mi 2/3 imamo u SBK i mozemo ustase izbaciti iz vlasti u svakom momentu.

Koliko kosta izdaja zlotvori prokleti haram vam bio i vama i vasim potomcima za sva vremena.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 22 okt 2013 15:15

Ovo za Tuzlu je prevršilo svaku mjeru. Ja mislim da čak ni HDZ nije predložio da se od Husina i Ljubača pravi opština, al' to je neko iz SDA uspio da smisli.

Umjesto da se priča o tome kako integrisati Dobretiće i Usoru u okolne opštine i tako im izbiti vlast, mi pričamo o tome kako da ono što smo već ogradili predamo Čoviću na upravljanje.

Što se tiče Mostara, činejnica je da mi raspolažemo sa preko 50% homogene i odlično uvezane teritorije i imamo odličnu poziciju da tu tražimo opštinu, imamo moć i kapacitet za to. U međuvremenu, Nova Bila dođe bez ikakvog razloga u priču da postane opština, to evo 17 godina niko nije potegao kao pitanje, dok se o Mostaru priča svakodnevno. Zar je moguće da se ovakve stvari rade da bi se dobila naklonost HDZ-a nakon slijedećih izbora i olakšala podjela preduzeća?

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 22 okt 2013 16:51

amkos je napisao/la:Tihić je izgleda žešći komad budale. Nadam se da griješim.
Sta je alternativa? SDA je vec davno odbila ponudu NSRZB da Bosnjakinja bude gradonacelnik Mostara a sami ga hrvatima ne mogu nametnuti. Etnicka podjela Mostara bi za SDA bila pobjeda jer im nije cilj gradjanska drzava nego etnokratija.

Odgovorite