☑ Pravila foruma i savjeti

Reforme ustava

Abidaga
Član

Re: Reforme Ustava

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 14:21

Bosnjak je napisao/la:postoji Dom Naroda PSBiH u kojem moramo kontrolisati tri od pet članova iz kluba Srba
Klub nema pravo na veto. Ako klub nesta odbije to ide na Ustavni sud koji moze odobriti prijedlog i protiv volje kluba.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 14:28

Abidaga je napisao/la:
Bosnjak je napisao/la:postoji Dom Naroda PSBiH u kojem moramo kontrolisati tri od pet članova iz kluba Srba
Klub nema pravo na veto. Ako klub nesta odbije to ide na Ustavni sud koji moze odobriti prijedlog i protiv volje kluba.
Pa i to je jedna vrsta veta. Eh sad, zamisli ti kakva je šansa da na Ustavnom sudu BiH prođu ustavne promjene oko kojih ne postoji saglasnost kakva je predviđena Ustavom kojeg bi taj Ustavni sud trebao da zastupa.

Hint: Nikakva.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 12 okt 2013 14:34

Ma dobro i ja mislim da nije realno vratiti Ustav RBiH,

ali je realno tražiti normalnu državu,

prije ili poslije će to morati biti.

:zastava: :zastava: :zastava:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 14:42

Ja mislim da je realno raditi na tome, samo raditi i ne odustajati.

Kakva je naša pozicija bila prije samo dvije godine? Nikakva. Dezorijentisani, zaluđeni ljevičarskim ublehama, zbunjeni. A onda se javila inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" i sve se promijenilo za 360 stepeni. Pobjeda u Srebrenici je označila početak buđenja bošnjačke nacionalne ideje, ubrzo je stigao i 1. Mart i ciljevi koje je ta organizacija promovisala su iako sasvim logični za većinu Bošnjaka bili revolucionarni. Mnogi su skontali da je zapravo to način, a ne konstantno kukanje i pogotovo ne privoljavanje Srba da zavole BiH. A onda ovaj popis. Da mi je neko prije dvije godine rekao da je moguće ovo što se dešava na ovom popisu ja bih mu rek'o da je lud. Toliko dijaspore je došlo tu da smo Dodiku lupili takvu šamarčinu od kakve se neće dugo oporaviti. Evo na šta su spali, moraju da nam zabranjuju da se popisujemo, da varaju i slično. A mislili su se pokazat kao džekovi puni tolerancije.

Dakle mi nemamo ništa tu više tražit', mi samo imamo uzimat' koliko možemo. A kako vrijeme bude odmicalo moći ćemo sve više i više. Albanci su 100 godina planski naseljavali Kosovo i uzeli ga kad je bilo pravo vrijeme. To je način i za nas kada je u pitanju manji entitet.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 14:46

Bosnjak je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:
Pa i to je jedna vrsta veta. Eh sad, zamisli ti kakva je šansa da na Ustavnom sudu BiH prođu ustavne promjene oko kojih ne postoji saglasnost kakva je predviđena Ustavom kojeg bi taj Ustavni sud trebao da zastupa.

Hint: Nikakva.
Gdje pise da je saglasnost klubova uslov? Klubovi imaju pravo da se bune ali Ustavni sud mora prihvatiti prjedlog vecine ako taj prjedlog ne krsi vitalni nacionalni interes konstutivnog naroda (interes kojeg formalno nece biti u Predsjednistvu nakon implementacije presude Sejdic-Finci).

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 14:52

Abidaga je napisao/la:Gdje pise da je saglasnost klubova uslov? Klubovi imaju pravo da se bune ali Ustavni sud mora prihvatiti prjedlog vecine ako taj prjedlog ne krsi vitalni nacionalni interes konstutivnog naroda (kojeg formalno nece biti u Predsjednistvu nakon implementacije presude Sejdic-Finci).
Nije saglasnost klubova uslov nego je problem pravo manjeg entiteta da bira jednog člana Predsjedništva koje je zagarantovano Ustavom. I sad se mijenja Ustav na način da se članovi kluba Srba (svi iz manjeg entiteta) žale na to pravo Ustavnom Sudu koji treba da bude ambasador postojećeg Ustava. To ne može proći ni u snovima.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 15:20

Bosnjak je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:Gdje pise da je saglasnost klubova uslov? Klubovi imaju pravo da se bune ali Ustavni sud mora prihvatiti prjedlog vecine ako taj prjedlog ne krsi vitalni nacionalni interes konstutivnog naroda (kojeg formalno nece biti u Predsjednistvu nakon implementacije presude Sejdic-Finci).
Nije saglasnost klubova uslov nego je problem pravo manjeg entiteta da bira jednog člana Predsjedništva koje je zagarantovano Ustavom. I sad se mijenja Ustav na način da se članovi kluba Srba (svi iz manjeg entiteta) žale na to pravo Ustavnom Sudu koji treba da bude ambasador postojećeg Ustava. To ne može proći ni u snovima.
Ustavni sud nema veze sa interesima entiteta nego samo pitanjem vitalnog nacionalnog interesa konstitutivni naroda. Interesi entiteta se stite u Predstavnickom domu gdje entiteti imaju pravo na veto. Kada probosanske stranke uzmu onih 5 glasova iz manjeg entiteta srpski klub ce imati pravo da se buni Ustavnom sudu koji ce odgovorit da je manji entitet vec odobrio prjedlog i da nema nekog srpskog vitalnog nacionalnog intresa u predsjednistvu gdje ce tada vec biti 3 clana koji formalno prestavljaju gradjane a ne konstitutivne narode.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 15:30

Abidaga je napisao/la: Ustavni sud nema veze sa interesima entiteta nego samo pitanjem vitalnog nacionalnog interesa konstitutivni naroda. Interesi entiteta se stite u Predstavnickom domu gdje entiteti imaju pravo na veto. Kada probosanske stranke uzmu onih 5 glasova iz manjeg entiteta srpski klub ce imati pravo da se buni Ustavnom sudu koji ce odgovorit da je manji entitet vec odobrio prjedlog i da nema nekog srpskog vitalnog nacionalnog intresa u predsjednistvu gdje ce tada vec biti 3 clana koji formalno prestavljaju gradjane a ne konstitutivne narode.
Jest, još kad bi Ustavni sud zažmirio na činjenicu da je manji entitet zapravo vitalni nacionalni interes Srba u BiH to bi bilo sjajno. Kod nas su se potezali vitalni nacionalni interesi kad su se smjenjivale vlade, a kamo li za ovo.

Pa čak i da to zanemarimo u tom sudu sjede dva Srbina, dva Hrvata, tri stranca i samo dva Bošnjaka. Ja ovdje ne vidim pet glasova protiv manjeg entiteta.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 15:46

Bosnjak je napisao/la:
Abidaga je napisao/la: Ustavni sud nema veze sa interesima entiteta nego samo pitanjem vitalnog nacionalnog interesa konstitutivni naroda. Interesi entiteta se stite u Predstavnickom domu gdje entiteti imaju pravo na veto. Kada probosanske stranke uzmu onih 5 glasova iz manjeg entiteta srpski klub ce imati pravo da se buni Ustavnom sudu koji ce odgovorit da je manji entitet vec odobrio prjedlog i da nema nekog srpskog vitalnog nacionalnog intresa u predsjednistvu gdje ce tada vec biti 3 clana koji formalno prestavljaju gradjane a ne konstitutivne narode.
Jest, još kad bi Ustavni sud zažmirio na činjenicu da je manji entitet zapravo vitalni nacionalni interes Srba u BiH to bi bilo sjajno. Kod nas su se potezali vitalni nacionalni interesi kad su se smjenjivale vlade, a kamo li za ovo.

Pa čak i da to zanemarimo u tom sudu sjede dva Srbina, dva Hrvata, tri stranca i samo dva Bošnjaka. Ja ovdje ne vidim pet glasova protiv manjeg entiteta.

Ustavni sud se ne bavi pitanjem zasto je entitet odobrio da se odrekne svog ustavnog prava. Sud jedino razmatra pitanje krsi li se neki vitalni interes srpskog naroda transformacijom troclanog predsjednistva gradjana u instituciju jednog predsjednika gradjana. Srbi formalno nista ne gube. :gut:

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 15:51

Abidaga je napisao/la: Ustavni sud se ne bavi pitanjem zasto je entitet odobrio da se odrekne svog ustavnog prava. Sud jedino razmatra pitanje krsi li se neki vitalni interes srpskog naroda transformacijom troclanog predsjednistva gradjana u instituciju jednog predsjednika gradjana.
I doći će do zaključka da se krši, jer su de facto Srbi do tad birali jednog člana Predsjedništva, a više to ne bi mogli.

To je eklatantan primjer kršenja njihovog vitalnog nacionalnog interesa. Ponavljam, to je njihov vitalni nacionalni interes, ne naš, oni ga definišu. A mi smo ga potpisali u Dejtonu.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 16:13

Bosnjak je napisao/la:
Abidaga je napisao/la: Ustavni sud se ne bavi pitanjem zasto je entitet odobrio da se odrekne svog ustavnog prava. Sud jedino razmatra pitanje krsi li se neki vitalni interes srpskog naroda transformacijom troclanog predsjednistva gradjana u instituciju jednog predsjednika gradjana.
I doći će do zaključka da se krši, jer su de facto Srbi do tad birali jednog člana Predsjedništva, a više to ne bi mogli.
Mi de fakto biramo dva. Znaci li to da ce Ustavni sud zakljuciti da je to nas vitalni nacionalni interes?? Bira se institucija sef drzave i to im se pravo ne oduzima transformacijom troclanog kolektivnog sefa drzave u jednog vazda probosanskog predsjednika BiH.
Bosnjak je napisao/la:To je eklatantan primjer kršenja njihovog vitalnog nacionalnog interesa. Ponavljam, to je njihov vitalni nacionalni interes, ne naš, oni ga definišu. A mi smo ga potpisali u Dejtonu.
Kada ne bude srpskog clana predsjednistva nece moci biti ni krsenja srpskog vitalnog nacionalnog interesa u tom Predsjednistvu. Srbi da nesta imaju pravo sami definisati ne bi zavisili od Ustavnog suda.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 16:50

To je tvoje proizvoljno mišljenje koje i meni lijepo zvuči, ali jasno je da je ovo što ja pričam realnost. Skidanje bilo kakve nadležnosti manjem entitetu će biti podložno obaranju na Ustavnom sudu BiH, a skidanje ovakve megalomanske nadležnosti će biti oboreno na Ustavnom sudu BiH bez pretjeranog razmišljanja. Od 9 članova u Ustavnom sudu BiH 3 su stranca. Šta to znači? To znači da će biti oboreno sve s čime se ne slaže jedan narod, 3+2=5 i doviđenja. Da je strancima stalo da se ukine Predsjedništvo i instalira Predsjednik onda to ne bi ni kreirali u Dejtonu. Da im je stalo da Srbi ovdje budu nacionalna manjina onda ne bi rekli stop u oktobru '95 kad smo bili na putu da oslobodimo sve.

Cilj moje priče je jasan - ne treba da pokušavamo proturiti bilo šta preko Ustavnog suda jer to neće proći, nema teoretske šanse za takvo nešto. Ako se nadamo da će se tih devet ljudi voditi našom logikom - loše se nadamo. Kako ranije rekoh, naš jedni način je izboriti se za sve što želimo, ništa nećemo postići nikakvim zahtjevima preko ljudi koji apriori ne žele ono što mi želimo.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 18:03

Bosnjak je napisao/la:Skidanje bilo kakve nadležnosti manjem entitetu će biti podložno obaranju na Ustavnom sudu BiH, a skidanje ovakve megalomanske nadležnosti će biti oboreno na Ustavnom sudu BiH bez pretjeranog razmišljanja. Od 9 članova u Ustavnom sudu BiH 3 su stranca. Šta to znači? To znači da će biti oboreno sve s čime se ne slaže jedan narod, 3+2=5 i doviđenja.
Da bi sud oborio zakon prvo se mora imati argument za tvrdnju da je srpski klub u pravu. Ja mislim da srpski klub nece biti u pravu nakon sto se srbi odreknu Dejtonskog prava na srpskog clana predsjednistva.
Bosnjak je napisao/la:Cilj moje priče je jasan - ne treba da pokušavamo proturiti bilo šta preko Ustavnog suda jer to neće proći, nema teoretske šanse za takvo nešto. Ako se nadamo da će se tih devet ljudi voditi našom logikom - loše se nadamo. Kako ranije rekoh, naš jedni način je izboriti se za sve što želimo, ništa nećemo postići nikakvim zahtjevima preko ljudi koji apriori ne žele ono što mi želimo.
Ustavni sud se mora voditi pravnom logikom a na nama je da predlozene zakone prilagodimo tako da ih Ustavni sud ne moze oboriti.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 18:19

Ustavni sud mora se vodit' pravnom logikom, a crvenkapica je mislila da joj je vuk super prijatelj. Kako se Ustavni sud manjeg entiteta vodio pravnom logikom vidjeli smo u nekoliko slučajeva. Ustavni sud se vodi političkom, a ne pravnom logikom (iako bi trebao). A politička logika u ovom slučaju znači "nema ukidanja/nema otcjepljenja". Ustavni sud BiH i postoji zato da bi balansirao između strana, da niko ne nadjača i nikad, al nikad neće donijeti bilo kakvu odluku koja će značajno narušiti odnose snaga ovdje. Isto kao što ni Ustavni sud manjeg entiteta nikad neće donijeti odluku koja je u suprotnosti sa političkim interesima manjeg entiteta. Isto kao što Ustavni sud Federacije nikad neće donijeti odluku koja nama ide na štetu, dok god ga kontrolišemo. A što se tiče argumenta njega je najlakše naći u samom Ustavu - "Srbi kao konstitutivan narod inkorporirali svoju ratnu teritoriju (entitet) u državu BiH i sad entitet koji su oni unijeli u državu u Dejtonu ne može da bira člana Predsjedništva, što je protivustavno". I ti se možeš ibretit' ovakvoj logici čitav život, al ovo će ti bit izneseno i ide svako svojoj kući. Suština je naravno da stranci ne dozvoljavaju narušavanje političkih odnosa definisanih Dejtonu u bilo čiju korist, pa tako i u našu korist.

Dakle zaključak je slijedeći: Ako se budemo nadali da će se Ustavni sud BiH voditi pravnom logikom onda smo jako naivni i ništa nismo naučili iz bliske prošlosti.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 18:43

Bosnjak je napisao/la:A što se tiče argumenta njega je najlakše naći u samom Ustavu - "Srbi kao konstitutivan narod inkorporirali svoju ratnu teritoriju (entitet) u državu BiH i sad entitet koji su oni unijeli u državu u Dejtonu ne može da bira člana Predsjedništva, što je protivustavno".
Zaboravljas da je bas Ustavni sud procjenio da manji entitet pripada Bosnjacima koliko i srbima kada je sud protiv volje srba proglasio Bosnjake konstitutivnim narodom u manjem entitetu. Zato taj isti sud nikad nece izjednaciti srpski vitalni interes sa manjim entitetom kojeg je proglasio i bosnjackim. Pravna logika mu to ne dozvoljava osim u slucaju trobojke gdje je panslavizam prevladao nad razumom zato sto niko od Bosnjaka nije znao reci da smo Iliri.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 21:07

Abidaga je napisao/la:
Bosnjak je napisao/la:A što se tiče argumenta njega je najlakše naći u samom Ustavu - "Srbi kao konstitutivan narod inkorporirali svoju ratnu teritoriju (entitet) u državu BiH i sad entitet koji su oni unijeli u državu u Dejtonu ne može da bira člana Predsjedništva, što je protivustavno".
Zaboravljas da je bas Ustavni sud procjenio da manji entitet pripada Bosnjacima koliko i srbima kada je sud protiv volje srba proglasio Bosnjake konstitutivnim narodom u manjem entitetu. Zato taj isti sud nikad nece izjednaciti srpski vitalni interes sa manjim entitetom kojeg je proglasio i bosnjackim. Pravna logika mu to ne dozvoljava osim u slucaju trobojke gdje je panslavizam prevladao nad razumom zato sto niko od Bosnjaka nije znao reci da smo Iliri.
Pa eto ti si vodi pravnom logikom i misli da neće blokirati, a ja ti kažem da to na Ustavnom Sudu BiH neće proći ni u ludilu i to radi političkih odnosa. Taman da nekad dođe do toga, najmanje sedam sudija će se samo nasmijati na takav zahtjev, a kad se to desi onda ću te ja pitati "a šta sad". A ti nećeš imati šta da kažeš na to, nego ćeš kukat' u stilu "nepravda, četnici, ustaše" i nikom ništa. Stvarno ne mogu da vjerujem da neko misli da takva kapitalna stvar može proći Ustavni Sud BiH.

Što se tiče kozmetičkih promijena da manji entitet više nije samo srpski nego entitet sva tri naroda ili ove koja će uslijediti, a koja kaže da više član Predsjedništva nije Srbin nego jedan, one su uslijedile upravo zato što su kozmetičke, tj. nikakvu suštinu ne mijenjaju. Iako je formalno manji entitet zapravo entitet sva tri naroda, u praksi je on entitet isključivo srpskog naroda, to se jasno vidi u ponašanju tamošnjih vlasti. Iako više nije Srbin nego jedan, jasno je da će to biti Srbin sve dok su Srbi tamo većina. Takvih promjena može biti i u budućnosti, ali one suštinski ništa ne donose.

Ja ti kažem, a ovo možeš zatefterit' za sva vremena, mi ćemo dobiti ono što želimo onog momenta kad budemo imali kapacitet da odnesemo pobjedu u manjem entitetu. Nikad ništa nećemo dobiti kukanjem ili čekanjem od Ustavnog suda da donese presudu koja će drastično ići u našu korist. To se neće desit nikad, a ako se desi ja ću se izbrisat s ovog foruma i bacit' sa zgrade. Toliko.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 17 okt 2013 19:00

cUcyZLmZBvg

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 18 okt 2013 08:20

Bosnjak je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:
Ja ti kažem, a ovo možeš zatefterit' za sva vremena, mi ćemo dobiti ono što želimo onog momenta kad budemo imali kapacitet da odnesemo pobjedu u manjem entitetu. Nikad ništa nećemo dobiti kukanjem ili čekanjem od Ustavnog suda da donese presudu koja će drastično ići u našu korist. To se neće desit nikad, a ako se desi ja ću se izbrisat s ovog foruma i bacit' sa zgrade. Toliko.
Potpisujem boldirano, apsolutno tačno!

Ali na žalost, naši političari (osim sda) su svi daaaaleko od jedinstva po tom pitanju.

U Doboju 4 bošnjačke stranke djeluju razjedinjeno, kada bi skupile glasove

sa prošlih izbora mogli su imati 6 odbornika, ali pošto je samo sda prošla cenzus ,

dobila je 3 odbornika a ostali su glasovi propali.

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 18 okt 2013 16:39

noel malcolm je napisao/la:

Ali na žalost, naši političari (osim sda) su svi daaaaleko od jedinstva po tom pitanju.

sa prošlih izbora mogli su imati 6 odbornika, ali pošto je samo sda prošla cenzus ,

Radi se o hrpi sitnih intereždžija. Ovo sa 1. Martom treba da bude pravilo, ko nije za 1. Mart proglasiti ga narodnim izdajnikom. I to ne samo sad nego i na svakim slijedećim izborima. Nadam se da je rasipanju glasova došao kraj.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 18 okt 2013 17:02

Bosnjak je napisao/la:
noel malcolm je napisao/la:

Radi se o hrpi sitnih intereždžija. Ovo sa 1. Martom treba da bude pravilo, ko nije za 1. Mart proglasiti ga narodnim izdajnikom. I to ne samo sad nego i na svakim slijedećim izborima. Nadam se da je rasipanju glasova došao kraj.
i ja bih se s tim složio,

ali su na žalost političarima sitnošićardžijski interesi preči od narodnog jedinstva

Odgovorite