☑ Pravila foruma i savjeti

Bosna popis 2013

Na popisno pitanje nacionalno izjasnjavanje izjasnicu se kao:

Bošnjak
151
94%
Srbin
1
1%
Hrvat
3
2%
Bosanac
4
3%
Ostali
0
Nema glasova.
Musliman
0
Nema glasova.
Ne izjasnjavam se
1
1%
Upisacu nesto drugo
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 160

BosniaUser
Član

Re: Bosna popis 2013

Post Postao/la BosniaUser » 06 okt 2013 16:36

Abdurrahman je napisao/la:
Sad me nazvao jedan Bosnjak koji ima pet sinova i iz Kladuse je, a ozenjen je iz Brckog. Kaze da ima dosta ovih s kim je pricao babini koji nece kao Bosnjak vec Bosanac. No, nazvao tamo brata u Kladusu i pita kako se kao narod izjasnjava kao Bosanac ili Bosnjak, a ovaj mu veli da nema toga kod njih, hodza "pise" i ne pita. :rofll: Kaze, nema kompromisa....

Savjetovao sam mu da se popise u Brckom jer je tamo kupio kucu od nekog Srbina. Dakle, ima pet sinova, on i zena. I eto, popisat ce se u Brckom!!
Kako mislis hodza "pise" i ne pita???

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 06 okt 2013 16:38

Vatandzija89 je napisao/la:
Sad me nazvao jedan Bosnjak koji ima pet sinova i iz Kladuse je, a ozenjen je iz Brckog. Kaze da ima dosta ovih s kim je pricao babini koji nece kao Bosnjak vec Bosanac. No, nazvao tamo brata u Kladusu i pita kako se kao narod izjasnjava kao Bosanac ili Bosnjak, a ovaj mu veli da nema toga kod njih, hodza "pise" i ne pita. :rofll: Kaze, nema kompromisa....

Savjetovao sam mu da se popise u Brckom jer je tamo kupio kucu od nekog Srbina. Dakle, ima pet sinova, on i zena. I eto, popisat ce se u Brckom!!
Kako mislis hodza "pise" i ne pita???
Ocigledno je asocirao na to da su hodze "naredile" da se tako izjasne i da su mnogima valjda obrasci p-1 popisivani od hodza kako bi se dali popisivacima samo da prepisu. Najvjerovatnije da se na to misli, dok kaze: "ma nema toga kod nas, hodza pise i ne pita nas..." :)
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 06 okt 2013 16:41

Ocigledno je asocirao na to da su hodze "naredile" da se tako izjasne i da su mnogima valjda obrasci p-1 popisivani od hodza kako bi se dali popisivacima samo da prepisu. Najvjerovatnije da se na to misli, dok kaze: "ma nema toga kod nas, hodza pise i ne pita nas..." :)
Znam,znam sad te razumijem,i kod nas su poslije dzume namaza i ikrar dove 2 sedmice priej popisa dijelili fotokopije popisnog materijale gdje su pojedina pitanja bila ispunjenja kako i sta odg kao npr nacija ali i entitetsko drzavljanstvo..

turkmenistanac
Član

Post Postao/la turkmenistanac » 06 okt 2013 16:42

još 2 podatka, jedan za Brčko i jedan za Bratunac.

Brčko (prigradsko)

Srba 83
Bošnjaka 56
Hrvata 8
Bosanaca 9
Ostalih 4

Pravoslavlje 83
Islam 60

Bratunac (seosko)

Srba 64
Bošnjaka 74

bosanski jezik 70

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 06 okt 2013 16:43

Hodze rade najbolji posao pogotovo po genocidnoj.Dosta ljudi je upravo njima dalo ovlasti da ih popisu.U Kladusi su takodje hodz IZ,ako su u ostalim gradovima govorili da se ljudi trebaju izjasniti kao Bosnjaci onda su sigurno i tamo.Kad se 80 % tamo izjasni onako kako treba ja cu biti prezadovoljan.
Bosna Bosnjacima!

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 06 okt 2013 16:45

turkmenistanac je napisao/la:još 2 podatka, jedan za Brčko i jedan za Bratunac.

Brčko (prigradsko)

Srba 83
Bošnjaka 56
Hrvata 8
Bosanaca 9
Ostalih 4

Pravoslavlje 83
Islam 60

Bratunac (seosko)

Srba 64
Bošnjaka 74

bosanski jezik 70
Nemas kod nas kredibilitet da bi ti se vjerovalo. Pa makar bilo sve u korist Bosnjaka to sto navodis.

Bratunac - 74 Bosnjaka, a njih 70 prica bosanskim. Mora da ima Bosnjaka koji prica "tvojim" srpskim jezikom nakon genocida u tom podrucju.
Zadnja izmjena: Abdurrahman, dana/u 06 okt 2013 17:06, ukupno mijenjano 1 put.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 06 okt 2013 16:54

Sto ga napadate toliko

turkmenistanac
Član

Post Postao/la turkmenistanac » 06 okt 2013 16:56

Ok meni je Jack rekao da objavim raspoloživ i relevantan materijal... Ja objavljujem što stiže, svak ima pravo sumnjati... Na kraju krajeva neki se fale da imaju familije po Brčkom, mogu doći do bar jednog popisivača i vidjet s njim kako izgleda bar na jednom mjestu...

Nego šta je ovo Jack po Sarajevu hoće obustavu potpisa?! Ko su ovi namćori?

emir
Član

Post Postao/la emir » 06 okt 2013 17:47

važnije od konačnih brojeva je ovo jedinstvo i patritizam bošnjaka koje kroz istoriju nikada nije bilo veće. Najveći respekt IVZ-u na urađenom poslu, a ogromne kritike na stranke i političare za koje je potvrđeno da im je najvažnije da podebljaju novčanik, nikakve aktivnosti na terenu , da angažuju svoje ljude na terenu koje koriste kada treba skupljati glasove i objašnjavaju narodu šta im je raditi. Samo hodže i IVZ idu od kuće do kuće i kome treba pomažu. Ljudi su očito svjesni ali su zbunjeni pitanjima i treba im pomoć. Ovim parlamentarcima sa bošnjačkim glasovima za sva vremena zatvoriti pristup parlamentu. U mom okruženju granica SA i ZE-do kantona po onom što sam saznao vrlo malo nebošnjaka procentualno najviše 5% u nekim gradskim popisnim mjestima, a ima mjesta gdje taj procenat nije ni 1%. Srbi i Hrvati ne griješe osim u miješanim brakovima. poslije informacija koje dobijam a naravno kako je i preporučeno ne otkrivamo mjesta procenat ostalih neće proći 3% barem u ovom dijelu Bosne. Ja se danas popisao, sa pripremljenim i popunjenim obrascima tako da nije trajalo ni pola sata. Uglavnom 6 bošnjaka iz moje porodice , i isto toliko ne izjašnjava se za entitetsko državljanstvo. Zanimljivo je da je cijelo vrijeme popisa moj 9-godišnji sin čekao svoju popisnicu da on sam odgovori bošnjak, islam, bosanski, bojeći se da ja nešto ne zabrljam, i da ne razočara imama, premda je svjedok višemjesečnih aktivnosti u pogledu organizovanja brojne dijaspore i susjeda da im se objasni šta nam je raditi. Mora se priznati da nije bilo teško zahvaljujući između ostalog Tokiću, Dodiku..., a za pohvalu je da smo uspjeli organizovati, pojasniti i pomoći 16 članova iz dijaspore da se popišu.

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 06 okt 2013 18:06

elma89 je napisao/la:Sto ga napadate toliko
Ma necemo ga napadati. :)

No, kad kazes da Bosnjaka ima 74 a navedes da ih prica samo 70 bosanskim jezikom, ako je podatak i tacan, odmah znas sljedece: Srpski popisivac ih je popisao gdje je kasnije ispravljao to kako rade u Kozluku... Jer je NEMOGUCE, prosto nemoguce da u podrucju gdje su toliki sukobi bili i gdje je na kraju nad civilima pocinjen genocid neko se izjasni Bosnjakom a onda odbije da kaze da prica bosanskim jezikom. Zasto nije navedeno koliko ih prica srpskim ? Ili podatak se zeli tako sakriti jer...to na kraju moze sve da otkrije :!:

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 06 okt 2013 18:12

Od mene +8 Bošnjaka u RS-u.

Ima Bošnjaka i bošnjačke dijaspore na Savi - nepunih 90-tak km od najbližeg grada u FBiH,
ali mi ipak djeluje kao da više od pola kuća u bošnjačkim mahalama zjapi prazno.

Ili je to moja mahala podbacila?
Ili će stići do 15-og?
Ili su, kao i ja, gotovi, pa otišli za poslom?
Vidjet ćemo.

Uglavnom, meni je srce na mjestu. :gut:

turkmenistanac
Član

Post Postao/la turkmenistanac » 06 okt 2013 18:22

turkmenistanac je napisao/la:evo podaci za dva gradska dijela ZV-a ne mogu imenovati zbog anonimnosti popisivača!!!

reon G-35

PopisaniH: 124

Srba - 106
Bošnjaka - 18

reon G-B15B

Popisanih: 113

Srba - 108
Bošnjaka - 3
Mađar - 1
Ostali - 1
U ova dva reona, u prethodna dva dana popisano još lica, nema naročitih promjena, tok skoro pa isti. Radi se o dijelovima gradskog užeg jezgra

Dakle

G - 35

Srba 131
Bošnjaka 24

G B15G

Srba 146
Bošnjaka 6
Bosanaca 2
Ostali 3

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 06 okt 2013 20:43

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sa-popis ... /131006044
Sa popisnicama iz BiH pokušao ući u Srbiju

Granična policija Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu u Skelanima jučer je zaustavila osobu koja je sa popisnicama od popisa 2013. u BiH željela preći u Republiku Srbiju, potvrđeno je za agenciju Anadolija u Terenskom uredu GP Istok u Višegradu.

"U izvještaju stoji da je osoba imala kod sebe popisnice, kada su je službenici Granične policije zaustavili na prelazu u Skelanima. Upozorili su ga da ne smije prenositi popisnice, a kada je izašao iz zemlje, više ih nije imao kod sebe. Navedeno je i da je ovlašteni popisivač za Srebrenicu, te da živi u Bajinoj Bašti", rečeno je u Terenskom uredu u Višegradu.

Popisnice nisu zaplijenjene, jer je nakon upozorenja, osoba iz Bosne i Hercegovine izašla bez njih.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. počeo je 1. oktobra i trajat će do 15. oktobra 2013. godine. U popisu učestvuje oko 19.000 popisivača, a jedan popisivač popisuje jedan popisni krug. Prema Zakonu o popisu, popisivači popisne materijale ne odlažu u skladišne prostore pri opštinskim komisijama predviđene za to, sve dok ne završe sa popisivanjem svog kruga.
Uvoze popisivace iz Bajine Baste, toliko o pravom broju ne-Bosnjaka u Srebrenici.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 06 okt 2013 22:09

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/i-prije ... nepopisani
I prijedorski Bošnjaci strahuju da će ostati nepopisani

Popis stanovništa u našoj zemlji praćen je sve većim problemima. I jučer su s terena pristizale brojne informacije kako izvjestan broj popisivača ne želi popisivati članove domaćinstava koji nisu prisutni u svojim domovima tokom njihove posjete. Takozvani popis monitor do sada je registrirao više od 100 prijava o nepravilnostima.

Opravdan strah

Najnovije informacije govore o problemima na području Prijedora, a glavni imam tog grada Merzuk ef. Hadžirušidović za „Avaz“ je pojasnio da popisivači odbijaju popisati bilo koga ko nije prisutan na mjestu popisa, tvrdeći kako je „obavezno da se svako ponaosob potpiše na popisni list“, iako je poznato da to zakon ne nalaže.

Među građanima, kaže, vlada opravdani strah da će mnogi Bošnjaci koji su prognani i zbog etničkog čišćenja morali privremeno napustiti svoje domove ostati nepopisani.

- U tri velika, Donja Ljubija, Puharska i Ćela, mjesta gdje su većinsko stanovništvo Bošnjaci, bilo je više žalbi stanovnika da popisivači nisu htjeli popisati nijednog člana domaćinstva koji je bio odsutan u momentu dolaska popisivača. Bilo je slučajeva da su odbijali da popišu neke ljude iz inozemstva koji su ovdje došli da se popišu. Oni žele ovdje da nastave etničko čišćenje na način da te ljude ispišu iz domaćeg stanovništva - ističe ef. Hadžirušidović.

Tako su se pojedini stanovnici povratničkog prijedorskog naselja Donja Ljubija, nakon odbijanja popisivača, obratili općinskoj komisiju, gdje su im obećali da će njihovo pravo da ponovo budu popisani biti ispoštovano, međutim, to se još nije desilo.

- Zahtijevamo da se izda naredba popisivačima u mjestu Donja Ljubija da ponovo obrade kuće u kojima je došlo do neregularnosti - apeliraju mještani.

Problemi u Sarajevu

Mnogobrojni su problemi širom BiH, a jučer se našoj redakciji obratila i Sarajka Samija Filipović, koja tvrdi da popisivač nije htio popisati njenu kćerku, koja se privremeno nalazi u Danskoj.

- Popisivač mi je rekao da niko ne smije prijaviti članove porodice koji su u inozemstvu te da je njima takva instrukcija data, iako sam mu dala na uvid ličnu kartu kćerke. Lažu nas da se naša dijaspora može popisati, nećemo dozvoliti da nas neko tako vara - kaže Filipović.

Iz Fondacije „Popis 2013.“ najavljuju krivične prijave

Iz Fondacije „Popis 2013.“ jučer je najavljeno da će krivično goniti popisivače koji se ponašaju nezakonito i nasilno, te da će iskoristiti sve pravne mogućnosti da bi zaštitili građane BiH.

- Ističemo da su pojedini popisivači i instruktori u više slučajeva, a posebno u RS, protuzakonito uskraćivali Bošnjacima zakonom garantirano pravo na popisivanje privremeno odsutnih, iako je Zakonom utvrđeno da se privremeno odsutne osobe imaju popisati i da ulaze u ukupno stanovništvo BiH. Također, samo oni članovi domaćinstva koji su prisustvovali samom činu popisivanja su popisani, a svi drugi su izostavljeni, što je potpuno u suprotnosti sa zakonskim odredbama - navodi se u saopćenju.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2013 00:58

Uzorak od 450 : Bosnjaka 434, Muslimana 8,ostali 1,bosanaca 7,svi islamska vjera i jezik bosanski
Nije iz grada,znaci selo V.Kladuse
Veoma dobar podatak.Ako se iz Prijedora svi izjasnjavaju da pricaju Bosanskim.Cek da ne pricaju ''Srpskim'' oni iz Bratunca.Ali opet uzorak od 450.Nije toliko los.Pretpostavljam 1% ukupnog stanovnistva dole

Ja se ne brinem sto ovo ''Turkmenistanac'' pise.On zna da cu ja naci podatak za Brcko i ako mu je cilj da ga izblamiram.Onda be my guest
Inace u ovom selu jaka dijaspora postoji i svi su rekli.Pisi se Bosnjak.Pisi se Bosnjak.Jos se selo popisuje

Vjerujem da ce i mislim da ce Muslimani biti spojeni s Bosnjacima.Tako bit ce samo bolji procent ovdje.i do 98% u tom naselju

Sto se tice obustave to me ne cudi.Srbi su pukli.Ima onaj punomasni BRKAN.I Ostali.Koji ne zele da vide dominaciju Bosnjaka.Tako

I da.Islamska zajednica je dosta uradila tog.Ovo je jedno od BABINIH zescih uporista u ratu.Ima 2-3 sela Kladuse koje su uvijek bile Bosansko raspolozene i Bosnjacko.Iz tih sela ocekujem i bolji rezultat ali ovo je super

Brcko cu ja naci
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2013 01:00

Bosni zavisi koji ti popisivac dodje u kucu.

Ima fer i korektnih koji ti i pomognu.A ima ljevicara koji gledaju da te zajebu prilikom popisa

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2013 01:26

Brcko dobijam sutra.Tako mi je receno
Na zadnji dan popisa objavit cu detaljnije podatke o naseljima i svemu
Imam vecih iznenadjenja u Jajcu ali eto.Javit cu vam

Brcko cu sutra dobiti.Ovaj je previse umoran radi i popisuje.I komp mu steka pa se javio iz internet centra.

:)

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2013 01:48

Dobio sam ja podatke za Brcko.Vlada panika i zapomaganje kod Srba.Na pocetku popisa su isli da ce biti 60% Srba.Sad vec i oni strahuju da ce izgubiti grad

Usli smo u 7 dan popisa.Jos malo i 1 sedmica ce nam ostati
Nema toliko Bosanaca u Brckom.Na ovom manjem uzorku.No kao sto kazem.Prilicno su mu realne cifre za Srebrenicu i Bratunac i morate shvatiti da ima ljudi koji namjerno zavaravaju ljude i odmazu im prilikom popisa,pa ako napises Bosnjacki jezik ides u ostale

Nije nemoguce ova podvala

E-din situacija za Kladusu je vise nego dobro.Ok.Selo je?Pa sta ako je selo.Imas fin uzorak od 450.Kud ces vise

Ne mogu druga sela da odudaraju toliko.Oscilacije su moguce negdje je i losije.Ja viidm najgori rezultat za nas ovdje sad na 75% Bosnjaka,kad bi sva ostala sela podbacila.A sumnjam da ce se to desiti

S jezikom nema problema, svi pisu Bosanski

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2013 02:28

''Turkmenistanac''

Zamolio bih te da ne stavljas podatke za Brcko ovdje.Tvoji popisni krugovi su vecinom dijelovi grada gdje Srbi zive
Zaboravio si da kazes da je jedno vece naselje popisano Srpsko.Nooooo.Koje.E,pa necu reci,makar jos

Zadnjeg dana popisa ti postavljaj podatke za Brcko.Pa cemo porediti tad podatke

Samo stavljaj podatke za Podrinje:Zvornik,Bratunac i Srebrenicu
Brcko zapisi na papir pa sabiraj.I onda daj jedan veci uzorak 15 tog

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2013 03:38

Internet konekcija mi je sranje.

Prije sam rekao kako ide Sana,tako ce i Kljuc.To nam stvarno nije potrebno
Iz Usk nemamo ama bas nikakav uzorak iz BOS.PETROVCA.Na tome bi vi svi trebali da poradite

Dobio sam uzorak iz Brckog.Oko 42 osobe.A,Sutra dobijam uzorak od 270 tak.Nadam se
Sela Mostara idu dobro.Iz grada nikakve vijesti
Tuzla rekao sam vam da cete do 10 tog imati bolji uzorak iz grada
Jos jedna opcina ocekujte uzorak danas ili sutra od preko 700

Volio bih da znam kako je u Neumu

Ocekujem jos jedno selo Zenice.I to mozda danas-sutra.Ovih dana.Pa da to rijesim

Odgovorite