Dakle usao sam u Bosnu preko Bosanske Gradiske. Usao sam oko 5 ujutro tako da je bio polumrak i nigdje niko na ulici. Uz to bila je i nedjelja.
Bosanska Gradiska. Ono sto sam ja vidio iz auta mi lici na jednu ogromnu pijacu. Bar onaj dio gdje se prede granica i ude u grad. Neke male pohabane kucice i izgleda dosta neuredno. Mislim bez ikakvog sklada. Nabacane kuce i zgrade i nekakva odlagalista. Ocekivao sam da cu vidjeti mnogo bogatiji grad.
Na samom izlazu sam vidio dzamiju ali je nisam slikao. Ne znam o kojoj dzamiji je rijec. Vidi se s ceste.
Nastavio sam ka Banja Luci i isao onim atuoputem koji vodi od nikud do nikud. Prvo, ocekivao sam da se izade na autoput odmah od Bosanske Gradiske ali to nije ni blizu. Treba se voziti podosta dok bi stigli do autoputa. Bila je nedjelja i rano ujutro tako da nije bilo nikoga. Evo nekoliko slika iz auta. Oko autoputa sam vidio nekoliko naselja i ovdje su mi kuce izgledale male i dosta nesredene. Ocekivao sam da ce to biti mnogo "bogatije". Vidilo se dosta starih kuca od one sitne cigle i bez fasada.

Vec na samom ulazu u Banja Luku se vidi ogromna crkva. Mislim da je ovo nesto katolicko s dva tornja. Tu je jedan veliki (lose oznaceni) kruzni tok.

Kruzio sam malo i Banja Lukom (u autu) i zamisljao zam da je to mnogo veci i bogatiji grad. Ono sto sam vidio je jedan malo veci gradic, s dosta rupa, neuredenih i poludovrsenih zgrada. Jack rece da je to masovan grad a ja ga uopste nisam dozivio kao takvog. Cijeli taj potez Bosanska Gradiska - Banja Luka mi se cini prilicno jadan. A to bi kao trebao biti njihov najjaci dio?
Ima puno ovakvih starih i vlaznih zgrada. Na nekim raksrnicama nema nikakvih putokaza.

Kruzio sam tako nekih 30 min. Bezvrijedno.
Ova donja slika je na juznom izlazu iz Banja Luke. Tu nastupaju nasa naselja. Izbrojao sam ukupno 6 dzamija. Vidi se da su nasa naselja zapustena i da vlasi ne ulazu nista u njih. Asflalt je skroz propao ili ga nema nikako. Vecinom su samo kuce i nema nekih poslovnih objekata.

S glavne magistrale sam presao preko nekog mostica koji je u izetno losem stanju da bih slikao ovu dzamiju.

Nedaleko ima i ugostiteljski objekat Ilidza. Po arhitekturi se vidi da je nas ali je bio zatvoren.
Kasnije sam isao niz kanjon Vrbasa do Jajca. Na tom potezu nema apsolutno nista. Vukojebina zesca. Samo krivine i nizbrdica i tako sve do Jajca.
Na ulazu u Jajce tacnije u Podmilacju vas doceka ono ruglo uklesano u stijeni. U Jajcu sam napravio pauzu. Tu sam doruckovao i malo setao po gradu. Jajce mi izgledao dosta "naruseno". Nekako mi izgleda pomalo umrtvljeno. Ima rupa na cestama i dosta je nesredeno.

Na izlazu se nailazi na Vinac. Zadnji put sam prolazio prije tri godine. Selo izgleda dosta zivo i gradi se nekoliko objekata. Jedan od njih ce biti kao neki trzni centar ili nesto slicno.
Dalje se ulazi u Donji Vakuf i ovaj grad mi izgleda mnogo sredeniji nego Jajce. Bar onako odokativno i u prolazu.