Propast vlaškog svijeta oko nas
- Krokodil Behko
- Član
Re: Propast kršćanskog svijeta oko nas
Kršćanski model države je već propao i to poodavno. To što citirate te članke, nije propast kršćanskog svijeta nego sekularističkog. Nominalno izražavanje "kršćani" nije isto što i živjeti u kršćanstvu. Otuda i mržnja prema Islamu, jer za razliku od njihovog trenutnog modela, u Islamu se živi u skladu sa samim značenjem te riječi - u vjeri i u skladu sa vjerom. Odnosno, ovo što sada imamo jeste sekularizam na čelu sa Zapadom vs vjera. Dokaz bi bio jako veliki broj konvertita u Islam a svi su naveli da su to učinili zato što im je život bio besmislen pa su odlučili živjeti u skladu sa vjerom. Imali su oni na raspolaganju i crkve i samostane ali izgleda, da je kršćansko svećenstvo, prihvatilo tu ulogu ikebane u svom društvu. Izuzetak bi bile pravoslavne države ali i one neke i donekle. Npr, gledah skoro neku kartu po kojoj je Genocidna najekstremnija po pitanju vjere a nije daleko ni Srbija pa i Rusija. Već ostale pravoslavne zemlje su manje obuhvaćene "vjerskim sadržajima"
https://www.facebook.com/SrpskiMislimSr ... SamPoVjeri
evo jedan odlican primjer srpske mitologije i zaludjenosti, ali ujedno i dokaz koliko su oni ocajni u svojim mitovima da nece prezat ni za cim - 100 puta ponovljena laz je istina, Gebelsova metoda propagande koja je u SANU i srpskom naroda dovedena do samog savrsenstva..!
Za Vas koji ne otvorite ovaj link kratko obavjestenje > Grupa od 10 tak cetnika u dobi od 25-34 godine iz BL i Bg otvorili su stranicu posvecenu sprskim muslimanima
najsmesnije od svega jeste cinjenica da od 260 clanova samo je jedam Bosnjak 259 su sve Dalibori, Dragani, Urosi, Ljubise, Miroslavi i sl...
pa mi nije jasno jel ovo dobrovoljni pocetak islamizacije srpskog naroda jesul ovi momci koji vode ovaj sait srbi koji zele preci na Islam ili je ocajni pokusaj nekolicine mucenika da uvedu pometnju medju Bosnjacima??
Kakvi su vasi komentari
evo jedan odlican primjer srpske mitologije i zaludjenosti, ali ujedno i dokaz koliko su oni ocajni u svojim mitovima da nece prezat ni za cim - 100 puta ponovljena laz je istina, Gebelsova metoda propagande koja je u SANU i srpskom naroda dovedena do samog savrsenstva..!
Za Vas koji ne otvorite ovaj link kratko obavjestenje > Grupa od 10 tak cetnika u dobi od 25-34 godine iz BL i Bg otvorili su stranicu posvecenu sprskim muslimanima
Kakvi su vasi komentari
- Krokodil Behko
- Član
Jeko car Vojislav?
Evo ni gugleto ne zna ništa o njemu :stareci:
Evo ni gugleto ne zna ništa o njemu :stareci:
MUP RS: Tuku majke zbog novca
B. A. 19/08/2013 08:51:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/crna-hron ... novca.html
BANJALUKA - Broj krivičnih djela nasilja u porodici povećan je za čak 70 odsto u prvoj polovini ove godine, u odnosu na ranije, a i sve veći je broj ubistava među rodbinom, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS.
Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, navela je da je posebno prošle godine povećan broj ubistava među rodbinom, kada je evidentirano ukupno 12 ovakvih slučajeva.
"Prošle godine smo imali četiri slučaja da je muž ubio suprugu, zatim tri slučaja da su roditelji usmrtili svoju djecu i pet drugih slučajeva ubistava među rodbinom, gdje se svrstavaju i slučajevi ubistva roditelja od strane djece, među braćom i slično", precizirala je Šoja.
Godinu prije, navodi Šoja, ukupno je zabilježeno osam ubistava počinjenih među rodbinom, u porodici i braku.
"U tri slučaja muž je usmrtio suprugu, zatim zabilježena su dva slučaju ubistva djece od strane roditelja i tri slučaja drugih ubistava među rodbinom", kazala je Šoja.
U prvoj polovni ove godine dogodila su se ukupno tri ubistva počinjena među rodbinom, u porodici i braku, od čega je u jednom slučaju roditelj usmrtio dijete i evidentirana su dva druga slučaja među rodbinom.
U izvještaju o sprovođenju Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS u 2012. navedeno je da naročito zabrinjava podatak MUP-a RS da su od 2000. do 2012. godine počinjena ukupno 123 ubistva u porodici.
Iz nevladinih organizacija upozoravaju da iako su i dalje u najvećem broju slučajeva žrtve nasilja žene, ipak se povećava broj slučajeva nasilja nad roditeljima i obrnuto, da roditelji maltretiraju i zlostavljaju svoju djecu.
Gordana Vidović, predsjednik Udruženje građana "Budućnost" iz Modriče, kazala je da ima dosta slučajeva da djeca maltretiraju roditelje.
"Mi smo imali skoro jedan slučaj da je sin alkoholičar tukao svoju majku jer nije htjela da mu da novac za alkohol. Vjerovatno je uzrok trenutna ekonomska kriza, pa djeci smetaju čak i stari i nemoćni roditelji", istakla je Vidovićeva.
Ona je kazala da su ipak u najvećem broju slučajeva žrtve nasilja žene i da ih najčešće maltretiraju bračni supružnici.
Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta RS, kazala je da se krenulo i s inicijativom da se u što kraćem roku pristupi izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, na način da prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka i prijedloga za izricanje hitnih mjera zaštite podnose i policija i žrtva, a ne samo tužilac, kako je to pomenutim zakonom propisano.
"Zasad imamo tri sigurne kuće, i to u Modriči, Banjaluci i Bijeljini, a uskoro bi trebalo da bude otvorena sigurna kuća u Trebinju i mi ćemo to podržati. Mi finansiramo 70 odsto troškova sigurnih kuća, a opštine ostatak trenutno, i imamo problem s tim jer opštine ne plaćaju svoj dio sigurnim kućama", kazala je Tešanovićeva.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
- Krokodil Behko
- Član
Kao što rekoh. Ako se na zapadu neko opredjeli za vjerski model života, onda odmah pređe u Islam.
Dakle ovdje doslovno stoji znak jednakosti. Islam = Vjera
http://www.klix.ba/magazin/showbiz/mane ... 30820007#3
Dakle ovdje doslovno stoji znak jednakosti. Islam = Vjera
http://www.klix.ba/magazin/showbiz/mane ... 30820007#3
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=61
Supruga priznala ubistvo boksera: Komšije tvrde da su svekar i snaha bili u intimnoj vezi?
Brankov otac Milan (78) bi mogao da bude pušten da se brani sa slobode od optužbe da je prikrivao ubistvo svog sina.
Ivana Bokan (37), supruga ubijenog bivšeg boksera Branka Bokana iz Novog Sada, priznala je da je ubila muža i pokazala je policiji mjesto na kojem je skrivan krunski dokaz - pištolj kalibra 6,35 milimetara, objavio je beogradski Blic.
Policija vjeruje da su motiv ubistva Branka Bokana poremećeni porodični odnosi.
Brankov otac Milan (78) bi mogao da bude pušten da se brani sa slobode od optužbe da je prikrivao ubistvo svog sina.
Pretpostavlja se da je u četvrtak, 22. avgusta, u novosadskom naselju Veternik izbila žustra svađa između oca Milana i sina Branka oko vlasništva nad kućom. Kada je, u strahu da bi se mogao naći na ulici, otac odbio da sinu prepiše kuću, sin je burno reagovao - i riječima i pesnicom. Branko je te večeri ubijen metkom u čelo, dok je spavao.
Izjave prikupljene tokom prvog uviđaja pokazuju da su Ivana i Milan živjeli u strahu od Branka koji je bio prijeke naravi. Navodno, oboje su trpjeli i verbalnu i fizičku torturu, ali nisu smjeli nikome da se povjere. Zlostavljanje je išlo do te mjere, tvrde komšije, da otac i supruga danima nisu smjeli da napuste kuću, a nekada su danima krili modrice.
Iako je razlika u godinama velika, pojedini Veterničani su „Blicu“ ispričali da se radi o ljubavnom trouglu i da su Ivana i njen svekar Milan bili u intimnoj vezi.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=61
Zajedno u smrt: Majka i kćerka izvršile samoubistvo bombom
Majka i kćerka su izvršile samoubistvo u zaseoku Bjelogorci, na području opštine Istočni Stari Grad, potvrdio je Radenko Vasiljević, načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, javlja Srna.
On je naveo da su građani Policijskoj stanici Pale u jutarnjim časovima javili da je došlo do detonacije na području zaseoka Bjelogorci, a potom je suprug i otac stradalih prijavio policiji da su njegova supruga i kćerka izvršile samoubistvo ručnom bombom.
Načelnik CJB Istočno Sarajevo napomenuo je da je na lice mjesta izašla patrola koja vrši uviđaj.
"Prema svim činjenicama koje su prikupljene do sada, riječ je o majci i kćerki koje su izvršile samoubistvo, a koje su bile liječeni duševni bolesnici", rekao je Vasiljević.
On je naglasio da članovi porodice ne izražavaju nikakvu sumnju u to da je riječ o suicidu, ističući da nema indicija i elemenata da je počinjeno krivično djelo.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
Ja sam odusto od ove teme, svaki dan preko 20 clanaka sa neki njihovi bolesnim zlocinima.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Meni je ovo jedan interesantan uvid u psiholosku i tradicionalnu razlicitost Bosnjaka i Srba,Bosnjaci najvise ginu u saobracajnim nesrecama (strasno puno sto jest-jest) dok srbi pune crne hronike hladnokrvnim ubistvima i samoubistvima.ABen je napisao/la:Ja sam odusto od ove teme, svaki dan preko 20 clanaka sa neki njihovi bolesnim zlocinima.
Da to je tacno. Isto tako zlocini dijece prema roditeljim, roditelja prema dijeci, u porodici medusobnih zlocina, zlocini prema komsijama.Dezidijat je napisao/la:Meni je ovo jedan interesantan uvid u psiholosku i tradicionalnu razlicitost Bosnjaka i Srba,Bosnjaci najvise ginu u saobracajnim nesrecama (strasno puno sto jest-jest) dok srbi pune crne hronike hladnokrvnim ubistvima i samoubistvima.ABen je napisao/la:Ja sam odusto od ove teme, svaki dan preko 20 clanaka sa neki njihovi bolesnim zlocinima.
Evo ovo naprimjer je kod njih cesto.
Majka i kćerka izvršile samoubistvo
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 06741.html
SRNA - 27.08.2013 16:19
ISTOČNO SARAJEVO - Majka i kćerka su izvršile samoubistvo u zaseoku Bjelogorci, na području opštine Istočni Stari Grad, rekao je Radenko Vasiljević, načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.
On je naveo da su građani Policijskoj stanici Pale u jutarnjim časovima javili da je došlo do detonacije na području zaseoka Bjelogorci, a nakon toga se telefonom javio muškarac čije je prezime Gavrilović, koji je javio da su njegova supruga i kćerka izvršile samoubistvo ručnom bombom.
Načelnik CJB Istočno Sarajevo napomenuo je da je na lice mjesta izašla patrola koja vrši uviđaj.
"Prema svim činjenicama koje su prikupljene do sada, riječ je o majci i kćerki koje su izvršile samoubistvo, a koje su bile liječeni duševni bolesnici", rekao je Vasiljević.
On je naglasio da članovi porodice ne izražavaju nikakvu sumnju da je riječ o suicidu, ističući da nema indicija i elemenata da je počinjeno krivično djelo.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Ubijaju se kao da ih ima 10 miliona i 100 hiljada rodenih godisnje.
Ubio se direktor JKP Kupres?
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 06600.html
FENA - 26.08.2013 16:53
KUPRES - Pripadnici Policijske stanice Kupres zaprimili su jutros oko 9.40 dojavu da je u mjestu Odžak kod Kupresa samoubistvo vješanjem izvršio 46-ogodišnji J. I. iz tog mjesta.
Uviđaj na licu mjesta obavili su pripadnici Policijske uprave Tomislavgrad i županijski tužilac, koji su utvrdili da je J. I. samoubistvo izvršio vješanjem u pomoćnom objektu u dvorištu svoje porodične kuće u mjestu Odžak.
Po informaciji iz MUP-a Srednjobosanske županije, riječ je o direktoru Javnog komunalnog poduzeća Kupres, koji je jutros došao na posao, zadržao se jedno vrijeme, a nakon toga se vratio kući i izvršio samoubistvo.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Moze se slobodno zakljucit da Bosnjaci voze losa auta na losim putevima te u kombinaciji sa alkoholom ginu kao ludi.Srbi su psihopate i prirodno agresivni kultura nasilja im se promovise kao pozitivan stav,
Ovaj psihopata bacio bombu na svoje drustvo, koje poznaje cijeli zivot i sa kojima je mozda isao i u skolu. Steta sto ih nije sve 11 ubio, nego samo ranio. Manijaci ubijaju vecinom svoje blize. Pa se vi druzite sa njima.
Ranjeni se oporavljaju, bombaš u pritvoru
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 06478.html
NIKOLA MORAČA - 25.08.2013 17:45
Osnovni sud u Prijedoru odredio je jednomjesečni pritvor Draženu Vujanoviću (29) zvanom Tortan iz Kozarske Dubice, osumnjičenom za bombaški napad u kojem je ranjeno 11 mladića.
Vujanović je 23. avgusta, oko pola časa iza ponoći, bacio bombu na terasu ugostiteljskog lokala "MM" u Donjoj Slabinji, kod Kozarske Dubice.
Od gelera je povrijeđeno 11 mladića, kojima je ukazana pomoć u zdravstvenim ustanovama u Prijedoru, Gradišci i Kozarskoj Dubici.
Niko od povrijeđenih, kako saznajemo, nije životno ugrožen i oni se oporavljaju.
Pritvor Vujanoviću određen je zbog bojazni da će boravkom na slobodi uticati na svjedoke i ometati istragu, te što bi mogao ponoviti krivično djelo, s obzirom na to da se radi o višestrukom povratniku, odnosno već osuđivanih osobi zbog drugih krivičnih djela.
Veću tragediju u Donjoj Slabinji spriječila je stolica ispod koje je eksplodirala bomba, ali i to što je Vujanović aktivirao takozvanu defanzivnu bombu koja ima daleko manju ubojitu snagu od "kašikare".
Najteže povrede u bombaškom zadobio je zaštitar "Sector Securityja", koji je pogođen sa 56 gelera u predjelu stomaka.
Vujanovićev bombaški napad, koji je odranije poznat policiji takođe zbog nasilničkog ponašanja, ali i krađa, prijavljen je policiji oko pola časa iza ponoć.
Miloš Radojčić, vlasnik lokala "MM", ispričao je da je Vujanović nekoliko trenutaka prije bombaškog napada izbačen iz lokala zbog neprimjerenog ponašanja.
Iako je u prvi mah bio upozoren, Vujanović je nastavio sa nedoličnim ponašanjem te su ga zaštitari "Sector securityja" izbacili napolje.
Prilikom izbacivanja, Vujanović je jednog zaštitara udario pajserom po leđima, a zatim otišao kući.
Iako su svi mislili da je to bilo posljednje, osumnjičeni se vratio u lokal i bez riječi bacio bombu na terasu na kojoj je bilo više gostiju.
Oni lakše povrijeđeni i drugi gosti lokala, uhvatili su Vujanovića i iz osvete mu zadali više udaraca, zadržavši ga ujedno do dolaska policije.
Mještani sela Donja Slabinja ispričali su da Vujanović već duži niz godina pravi probleme po selu i okolini.
"Često je znao divljati automobilom, a svako malo se i potuče. Čuo sam da je i provaljivao u kuće i prodavnice, zbog čega je bio i u zatvoru", rekao je jedan od mještana, koji je zamolio da mu ne navodimo ime.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Da ali svi voze dole losa auta i ginu u saobracajnim neserecama. Nas broj nije nista veci od njihovih. Ali kod ovih dolazi jos ovo sto si napisao.Dezidijat je napisao/la:Moze se slobodno zakljucit da Bosnjaci voze losa auta na losim putevima te u kombinaciji sa alkoholom ginu kao ludi.Srbi su psihopate i prirodno agresivni kultura nasilja im se promovise kao pozitivan stav,
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Mene najvise zabrinjava ovo oko bombi i oruzja. Ako ste primjetili, dosta ta ubistva su povezana sa pistoljima i bombama. Otkud njima sve to oruzje? Ostalo od proslog rata, sami napravili, uvezeno?
Kako god, ovdje je samo pitanje vremena kad ce oni poceti koristiti te stvari na Bosnjacima, i to me brine. Ludo je da se stalno prica o tkz. vehabijama i prijetnjama od bombaski napada kad je svako drugo ubistvo/samoubistvo medju srbima povezano sa bombama.
Kako god, ovdje je samo pitanje vremena kad ce oni poceti koristiti te stvari na Bosnjacima, i to me brine. Ludo je da se stalno prica o tkz. vehabijama i prijetnjama od bombaski napada kad je svako drugo ubistvo/samoubistvo medju srbima povezano sa bombama.
Pa oni su svi do zuba nauruzani, kao i uvijek nista cudno. imaju od proslog rata a i uvoze iz Srbije.Bosni je napisao/la:Mene najvise zabrinjava ovo oko bombi i oruzja. Ako ste primjetili, dosta ta ubistva su povezana sa pistoljima i bombama. Otkud njima sve to oruzje? Ostalo od proslog rata, sami napravili, uvezeno?
To je sve propaganda iz Beograda o muslimanima i terorizmu. Oni zele Bosnjake da prikazu u tom svijetlu, a jedini teroristi na Balkanu su Srbi. Isto tako price o vehabijama, kako je narod ugrozen od njih, koja glupost. Ja nigdje nisam vidjeo da su vehabije nekog ubile, zaklale, pretukle, silovale ili nesto drugo. Dok Srbi to cijelo vrijeme rade. A najgori su ovi nasi debili koji na takve price padaju i sire propagandu i mrznju dalje. Oni mi se vise gade nego Srbi od kojih smo navikli na tu propagandu koja dolazi iz Beograda.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Evo kao sto je ova vijest. Direktno iz Beograda, sa ovom propagandaom zele da Bosnjake prikazu kao teroriste i da opravdaju svoje zlocine u Bosni. Koje dusanka Majkic i sta se ona razumije u terorizam? Nista postavljenja od Dodika da siri propagandu a niti blage veze ima o cemu prica.
Vehabije iz BiH prijete Evropi
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ve ... 06830.html
SRNA - 28.08.2013 09:39
BANJALUKA - Na strani radikalnih islamista u Siriji, Avganistanu, Iraku, Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu bori se najmanje 340 građana BiH, navodi se u Informaciji o stanju bezbjednosti u BiH parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost i upozorava da radikalni islamski pokret koji se razvija u BiH postaje ozbiljna prijetnja po bezbjednost cijele Evrope.
Predsjedavajuća Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić rekla je za "Večernje novosti" da bezbjednosni izveštaji govore da bi povratak radikalnih islamista u BiH mogao da destabilizuje političku i bezbjednosnu situaciju u zemlji, te ističe da je stav ovog tijela da bi zakonom trebalo zabraniti odlazak državljana BiH na ratišta širom svijeta.
"I izveštaj Stejt dipartmenta ukazuje da jača radikalni islamski pokret u BiH, a da je problem u neefikasnoj i nekoordinisanoj borbi nadležnih institucija i službi protiv ovog zla savremenog doba", ukazala je Majkićeva.
Majkićeva kaže da bezbjednosne službe moraju sačiniti efikasniji plan mjera za suzbijanje prijetnji od vehabijskog terorizma.
U Informaciji je naglašeno da su domaće bezbjednosno-obavještajne službe obradile 36 predmeta koji se odnose na regrutovanja pripadnika radikalnih islamskih pokreta u BiH za odlazak na svjetska ratišta.
Bezbjednjaci su analizirali čak 71 predmet u vezi sa trgovinom oružja i eksploziva u BiH, pišu "Večernje novosti".
Sve bezbjednosne procjene upućuju na pojačane terorističke aktivnosti pripadnika vehabijskog i selefijskog pokreta u BiH, a suštinsko pitanje je kako će povratak džihadista sa svjetskih ratišta uticati na bezbjednosnu situaciju u zemlji.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Bosni je napisao/la:Mene najvise zabrinjava ovo oko bombi i oruzja. Ako ste primjetili, dosta ta ubistva su povezana sa pistoljima i bombama. Otkud njima sve to oruzje? Ostalo od proslog rata, sami napravili, uvezeno?
Pa normalno je da imaju tone oruzja po selima svojim jer akcija Zetva je imala za cilj razoruzavanje Bosnjackog civilnog stanovnistva , jesil ikad cuo da je bila akcija zetva u nekom selom oko Banja Luke - ja nisam
Servi konstantnim nametanjem "terorizma" Bošnjacima samo dokazuju svoju umješanost u napad na Američku ambasadu u Sarajevu.
Teško iskušenje za nas, znaš da vrše propagandu, a ne smiješ biti "radikalan". Jer će to na primjeru dokazati, ako išta uradiš.
Teško iskušenje za nas, znaš da vrše propagandu, a ne smiješ biti "radikalan". Jer će to na primjeru dokazati, ako išta uradiš.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
http://www.slobodnaevropa.org/content/p ... 88605.html
Poražavajuća statistika: Sve više samoubistava u CG
Ekonomska kriza i osjećaj beznađa u Crnoj Gori iz godine u godinu uzimaju danak u sve većm broju građana koji počine samoubistvo. Danas je Crna Gora zemlja u kojoj je stopa suicida daleko iznad svjetskog i pogotovo evropskog prosjeka. Ljekari, psiholozi i sociolozi daju gotovo isti odgovor na pitanje zbog čega je to tako. Po njima teška ekonomsko-socijalna kriza izaziva depresiju koja dovodi osobu u stanje kada je dići ruku na sebe za nju jedini izlaz.
Za sedam mjeseci ove godine policija je registrovala 76 slučajeva suicida, od čega u Podgorici čak 24. Za 210 dana ove godine u Herceg Novom je bilo 12 slučajeva samoubistava, Pljevljima 11, Bijelom Polju devet, Nikšiću osam, Baru sedam i u Beranama pet.
Statistika je izračunala da je stopa suicida u Crnoj Gori veoma izražena i iznosi 20 do 25 samoubica na 100.000 ljudi, dok je u svijetu taj prosjek 16, u Evropi 13 osoba koje dignu ruku na sebe.
Da bi se jedno samoubistvo desilo treba čovjeku da se dogodi mnogo toga jer je ono uslovljeno sa više faktora i gotovo nikada se ne dešava zbog jednog razloga. No glavni okidač za suicid je depresija, kaže poznati psihijatar Borislav Mitrić.
Tokom dugogodišnje prakse susretao se sa pacijentima kod kojih je teška ekonomska situacija izazvala depresiju i beznađe
“Kao što su na primjer nekada bili visoki vojni oficiri koji su sada u penziji ili neki drugi ljudi od položaja pa su morali svojevremeno da čekaju u redovima za hranu i kada je bila nestašica svega i svačega. Oni to jednostavno nijesu mogli da podnesu i vrlo lako su se odlučivali na samoubistvo. Na žalost, priličan broj njih je uspio u tom svom anumu ali bilo je i onih koje smo uspjeli da odvratimo od suicida. Ja sam poslije razgovarao sa tim ljudima i otprilike u jedno bi se mogao svesti razlog i njihov odgovor - Ne mogu da istrpim ovakav način života. To je kao u onoj narodnoj poslovici koja kaže da je najgore imati pa nemati. Ti ljudi su dovedeni u situaciju da nemaju ništa iako su nekada imali sve što im je bilo potrebno za normalan život”, kaže profesor Mitrić.
Siromaštvo, otkazi na poslu, neizvesna budućnost, psihosomatske boleste… Podugačak je spisak mogućih razloga za sve veći broj samoubistava u Crnoj Gori .
Prije Podgorice koja je sada prva po broju samoubistava tu neslavnu poziciju decenijama unazada imao je Nikšić, kao nekada industrijski grad.
Profiličar, Milisav Popović, inače Nikšićanin, kaže da su nekada samoubice bile uglavnom starije i bolesne osobe i da ga zabrinjava što se na taj čin u posljednje vrijeme sve više odlučuju i mladi.
“To je uglavnom omladina koja nije spremna i sposobna da se suoči sa određenim problemima, sa velikim gladima i željama koje ne mogu da utole i onda kreću ka toj fatalnoj stazi. Tu su i neke druge ugrožene grupe kao što su narkomani , kao što su ljudi sa već prisutnim određenim labilnostima i koji su vrlo spremni da sebi oduzmu život i u suštini ne treba im mnogo da im ta inicijativa bude glavna i primarna. Ono što mene zbunjuje jeste nedostatak odgovora od strane države i zajednice, nepostojanje tih call centara za pomoć, kao prve mjere da se sve to smiri.”
Društveni kontekst je taj koji najčešće primora nekog emotivno labilnijeg pojedinca da digne ruku na sebe, kaže profesorica iz Budve Božena Jelušić:
“Ako u društvu imate 8.250 nezaposlenih visokoškolaca, ako nezaposlenost bilježi tako nagli rast, ako 60 procenata ljudi ne vjeruje drugim ljudima to automatski znači da ne vjeruje ni sistemu jer u tom sistemu ne služe vanzemaljci nego ljudi , znači da u toj krizi povjerenja i u tom beznađu da se mogu naći neki dovoljni materijalni izvori za preživljavanje prosto niej moguće da takav društveni kontekst ne izazove ovakve drastične posljedice.”
To što među osobama koje su počinile samoubistvo prednjačke muškarci za profesoricu Jelušić je pokazatelj da je i tradicionalni mentalitet taj koji u pojedinim slučajevima dovodi do tragičnih posljedica zbog pritiska koji nameće samom muškarcu koji je po tradiciji glava kuće.
“To dugujemo tradicionalnom mentalitetu Crne Gore u kojem je muškarac taj koji bi trebalo prema opštem društvenom uvjerenju da radi i on je zadužen i obavezan da stvori, obezbijedi okvir u kojem će porodica da funkcioniše i opstaje.”
Stručnjake i javnost posebno brine što je samoubistvo na drugom mjestu kada je riječ o razlozima smrti adolescenata i mladih u dobi od 18 do 24 godine. Iako se u drugim državama najveći broj suicida dešava u proljeće, kod nas je to u tri najtoplija mjeseca junu, julu i avgustu.