☑ Pravila foruma i savjeti

Unsko-sanski kanton

Drina
Član

Re: Unsko-sanski kanton

Post Postao/la Drina » 04 sep 2025 02:47

Ne znam za sami Varcar Vakuf jer nikad nisam isao u grad ali govorim samo o ovome sto sa vidio uz magistralu. Put je dobar i stambeni objekti uz magistralu su vise nego solidni. Trebao bi jednom proci putem Sarajevo - Foca pa da vidis sta je krs od puta a koji je kategorisan kao magistrala. Usko, puno rupa, odroni, stijene koje stalno padaju i nema nigdje nista. Samo stijene i suma. Imas Trnovo koje je krs i Miljevinu i to je to sve do Foce. Ovaj put oko Varcar Vakufa i Ribnika je autoput u poredenju s tim.

Ja sam vidio ogromnu poljanu u Ribniku (ovaj dio opcine uz magistralu). Prema meni to ti je bas dobar komad zemlje. Govorim ti u poredenju sa istocnom Bosnom koja je sva u brdima i planinama ili cak i sa srednjom Bosnom. To zemljiste je prva klasa tamo ako poredimo. I steta da smo izgubili taj spoj izmedu Kljuca i Jajca.

Ne bih se slozio za prugu. To je vise nego izvodljivo i vise nego potrebno. Novac nije problem. Bosna je izuzetno nisko zaduzena drzava. Tako da moze odmah dici kredit od milijardu eura i spucat u taj projekat. Samo se nema vizije i postoji strah. Radimo sve nesto na sitno i malo. Evo ovaj put za strbacki buk je uraden tako. On je nov i asfalt dobar ali je 2 do 3m sirine. Kao neki mali seoski putic. Treba pucati visoko.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 04 sep 2025 03:30

Drina je napisao/la: 04 sep 2025 02:47 Ne znam za sami Varcar Vakuf jer nikad nisam isao u grad ali govorim samo o ovome sto sa vidio uz magistralu. Put je dobar i stambeni objekti uz magistralu su vise nego solidni. Trebao bi jednom proci putem Sarajevo - Foca pa da vidis sta je krs od puta a koji je kategorisan kao magistrala. Usko, puno rupa, odroni, stijene koje stalno padaju i nema nigdje nista. Samo stijene i suma. Imas Trnovo koje je krs i Miljevinu i to je to sve do Foce. Ovaj put oko Varcar Vakufa i Ribnika je autoput u poredenju s tim.

Ja sam vidio ogromnu poljanu u Ribniku (ovaj dio opcine uz magistralu). Prema meni to ti je bas dobar komad zemlje. Govorim ti u poredenju sa istocnom Bosnom koja je sva u brdima i planinama ili cak i sa srednjom Bosnom. To zemljiste je prva klasa tamo ako poredimo. I steta da smo izgubili taj spoj izmedu Kljuca i Jajca.

Ne bih se slozio za prugu. To je vise nego izvodljivo i vise nego potrebno. Novac nije problem. Bosna je izuzetno nisko zaduzena drzava. Tako da moze odmah dici kredit od milijardu eura i spucat u taj projekat. Samo se nema vizije i postoji strah. Radimo sve nesto na sitno i malo. Evo ovaj put za strbacki buk je uraden tako. On je nov i asfalt dobar ali je 2 do 3m sirine. Kao neki mali seoski putic. Treba pucati visoko.
Treba pucati visoko, ali mi pravimo samo da ima, da se kaže napravljeno, a ne da funkcionira, da služi.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 04 sep 2025 04:43

caz_hta88 je napisao/la: 03 sep 2025 08:56
Drina je napisao/la: 03 sep 2025 08:20 Da. Bihac ima prednost historijskog konteksta i smatra se vecim sredistem a sada su tu i institucije USK pa to daje na znacaju.

Inace bi trebalo forsirati izgradnju pruge Cazin - Bihac -Kljuc-Jajce-Travnik-Zenica. To bi pomoglo industrijalizaciji i razvoju tog poteza. Od autoputa nema nista za sada a ni od brze ceste. Pitanje je kada ce biti. Pruga bi se mogla brze izgraditi. Tu pricu bi trebali zakotrljati nasi ljudi iz Bihaca i regije.

To i ubrzati izgradnju aerodroma koji je osim komercijalne svrhe i strateski objekat

I fali promocije te regije. Sport je jedan od nacina. Za sada nemamo niti jedan jak sportiski klub iz USK od ovih popularnijih sportova. Tu mora da se probije neko (kosarka, fudbal) i to bi bi doprinijelo vidljivosti.

Meni je jedino nezgodno sto sam vidio dosta neobradene zemlje. Tu postoji bas veliki potencijal. Mislim na ovaj kraj Bosanski Petrovac-Kljuc a i oko samog Bihaca. Mada je to generalno problem u cijeloj Bosni
Problem sa aerodromom je što je u Golubiću i bihaćani sami nisu dali da bude na Srbljanskom Platou, jer bi više koristio Cazinu, po nekoj njihovoj logici...
Uglavnom, taj aerodrom i ako se napravi će 150 dana u godini biti neupotrebljiv, tako da taj aoerodrom je bolje da se ne napravi, neka halale pare što su do sad dali i neka prave na Srbljanskom Platou gjde jedino i može biti, samo pristupni put treba, turci su ga već htjeli napraviti (koncesija) i koštao bi 10 puta manje (mada nebitno jer bi išao pod koncesiju, ne bi ga građani plaćali) i bio bi 10 puta bolji i mnogo veći. To u Golubiću ostaviti da bude sportski aerodrom kao što i jes', drugu primjenu teško da može imati.

Pruga, Cazin-Bihać, ko će prokopati tunel onoliki???. Ili misliš da malo nagaze sa prugom teritorij Cazina kod Ostrošca na Uni i to je Krupa - Cazin - Bihać? Što već postoji, tzv Unska Pruga.

Sport u Bosni je je jedna sramota, pogotovo ti popularni sportovi, tako da sumnjam da bi nam pomgolo da je klub sa prostora USK prvak BiH.
Kao što je MNK Bubamara Cazin prvak BiH trenutno, pa se i igra Liga Prvaka u Cazinu...

Brza cesta Bihać - Cazin - Kladuša će biti.
Ne poznajem dovoljno taj prostor oko aerodroma ali gledao sam one skice i vidio sam da je odmah do rijeke i to mi bilo cudno. Aerodrom u Bihacu (ili bliza okolina) je must. Ne samo zbog komercijale vec kao i strateski objekat i treba da ima kapacitete za slijetanje najvecih transportnih aviona. To se mora tretirati na taj nacin. Ne treba gledati koliko kosta vec sta ce mu biti svrha.

Ne bih se slozio ni u vezi pruge. Danasnja tehnicka dostignuca omogucavaju svaku vrstu radova. A ni novac nije problem. Najveca mana za prilicno dobar kvalitet zivota u Bosni je putna infrastruktura. Tu je stanje izuzetno lose. Ako meni za 70km izmedu Stupa (Sarajevo) i Foce treba oko 1h30 plus rizik za zivot jer it padaju stijene po put onda o cemu dalje pricati.

Sa dobrom/brzom cestom to bi trebalo biti 30-40min vozjne max. A takvih puteva na sve strane. Sarajveo - Tuzla / Zenica- Travnik / Travnik - Jajce itd....

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 04 sep 2025 04:52

Koliko ja znam sva ta ravnica od Podbrda do Čađavice pripada Varcar Vakufu. Tek Čađavica i dalje prema Kljucu je opstina Ribnik.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 04 sep 2025 05:54

Prolaznik je napisao/la: 04 sep 2025 04:52 Koliko ja znam sva ta ravnica od Podbrda do Čađavice pripada Varcar Vakufu. Tek Čađavica i dalje prema Kljucu je opstina Ribnik.
Govorim o ovom potezu Podbrdo - Cadavica. To je fin potez i tu je dobar komad zemlje

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 04 sep 2025 09:01

Drina je napisao/la: 04 sep 2025 04:43
caz_hta88 je napisao/la: 03 sep 2025 08:56
Drina je napisao/la: 03 sep 2025 08:20 Da. Bihac ima prednost historijskog konteksta i smatra se vecim sredistem a sada su tu i institucije USK pa to daje na znacaju.

Inace bi trebalo forsirati izgradnju pruge Cazin - Bihac -Kljuc-Jajce-Travnik-Zenica. To bi pomoglo industrijalizaciji i razvoju tog poteza. Od autoputa nema nista za sada a ni od brze ceste. Pitanje je kada ce biti. Pruga bi se mogla brze izgraditi. Tu pricu bi trebali zakotrljati nasi ljudi iz Bihaca i regije.

To i ubrzati izgradnju aerodroma koji je osim komercijalne svrhe i strateski objekat

I fali promocije te regije. Sport je jedan od nacina. Za sada nemamo niti jedan jak sportiski klub iz USK od ovih popularnijih sportova. Tu mora da se probije neko (kosarka, fudbal) i to bi bi doprinijelo vidljivosti.

Meni je jedino nezgodno sto sam vidio dosta neobradene zemlje. Tu postoji bas veliki potencijal. Mislim na ovaj kraj Bosanski Petrovac-Kljuc a i oko samog Bihaca. Mada je to generalno problem u cijeloj Bosni
Problem sa aerodromom je što je u Golubiću i bihaćani sami nisu dali da bude na Srbljanskom Platou, jer bi više koristio Cazinu, po nekoj njihovoj logici...
Uglavnom, taj aerodrom i ako se napravi će 150 dana u godini biti neupotrebljiv, tako da taj aoerodrom je bolje da se ne napravi, neka halale pare što su do sad dali i neka prave na Srbljanskom Platou gjde jedino i može biti, samo pristupni put treba, turci su ga već htjeli napraviti (koncesija) i koštao bi 10 puta manje (mada nebitno jer bi išao pod koncesiju, ne bi ga građani plaćali) i bio bi 10 puta bolji i mnogo veći. To u Golubiću ostaviti da bude sportski aerodrom kao što i jes', drugu primjenu teško da može imati.

Pruga, Cazin-Bihać, ko će prokopati tunel onoliki???. Ili misliš da malo nagaze sa prugom teritorij Cazina kod Ostrošca na Uni i to je Krupa - Cazin - Bihać? Što već postoji, tzv Unska Pruga.

Sport u Bosni je je jedna sramota, pogotovo ti popularni sportovi, tako da sumnjam da bi nam pomgolo da je klub sa prostora USK prvak BiH.
Kao što je MNK Bubamara Cazin prvak BiH trenutno, pa se i igra Liga Prvaka u Cazinu...

Brza cesta Bihać - Cazin - Kladuša će biti.
Ne poznajem dovoljno taj prostor oko aerodroma ali gledao sam one skice i vidio sam da je odmah do rijeke i to mi bilo cudno. Aerodrom u Bihacu (ili bliza okolina) je must. Ne samo zbog komercijale vec kao i strateski objekat i treba da ima kapacitete za slijetanje najvecih transportnih aviona. To se mora tretirati na taj nacin. Ne treba gledati koliko kosta vec sta ce mu biti svrha.

Ne bih se slozio ni u vezi pruge. Danasnja tehnicka dostignuca omogucavaju svaku vrstu radova. A ni novac nije problem. Najveca mana za prilicno dobar kvalitet zivota u Bosni je putna infrastruktura. Tu je stanje izuzetno lose. Ako meni za 70km izmedu Stupa (Sarajevo) i Foce treba oko 1h30 plus rizik za zivot jer it padaju stijene po put onda o cemu dalje pricati.

Sa dobrom/brzom cestom to bi trebalo biti 30-40min vozjne max. A takvih puteva na sve strane. Sarajveo - Tuzla / Zenica- Travnik / Travnik - Jajce itd....
Ne može na taj aerodrom sletiti transportni avion. A sve je to moglo na Srbljanskom Platou.

To je plavno područje, močvara, magla uvijek.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 sep 2025 02:09

USK kanton treba fabriku namjenske industrije.To je nesto sto je sad prijeko potrebno.Posebno ako se sad vidi kako Srbija ne dozvoljava da nam uvozi barut.Takvo sta smo mi imali u Vitezu ali je Hdz sve to unistio

1971 godine najbolja cesta u Bih bila je nekad put Avnoja Bihac-Sarajevo.Na sta to lici danas?Imas danas tunele u Bosni koji su 3 km dugacki u sklopu raznih autocesta.

Usk kanton za to ima kozje staze,seljacke ceste,i nista.Bihac-Bosanska Krupa odroni padaju na putu.Bos Petrovac-Bihac jos gore
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 sep 2025 10:11

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 07 sep 2025 15:33

Jack je napisao/la: 05 sep 2025 02:09 USK kanton treba fabriku namjenske industrije.To je nesto sto je sad prijeko potrebno.Posebno ako se sad vidi kako Srbija ne dozvoljava da nam uvozi barut.Takvo sta smo mi imali u Vitezu ali je Hdz sve to unistio

1971 godine najbolja cesta u Bih bila je nekad put Avnoja Bihac-Sarajevo.Na sta to lici danas?Imas danas tunele u Bosni koji su 3 km dugacki u sklopu raznih autocesta.

Usk kanton za to ima kozje staze,seljacke ceste,i nista.Bihac-Bosanska Krupa odroni padaju na putu.Bos Petrovac-Bihac jos gore
Vitez nije prpizvodio barut osim raketnog. Bili su bazirani na eksplozive, štapine i još neke proizvode. Koliko se razumijem u hemiju, najbliži proizvodnji baruta bilo je Goražde jer su u vitkovićima imali azotaru, a vještačka đubriva su korak do baruta.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 08 sep 2025 07:20

najbliži proizvodnji baruta bilo je Goražde jer su u vitkovićima imali azotaru, a vještačka đubriva su korak do baruta.
Postoji ekspertiza za barutanu.I postoje dijelovi.Mi imamo ekspertizu i dijelove.Sad kad bi takvo sta napravlli u Usk kantonu to bi bio pun pogodak

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 08 sep 2025 08:39

Jack je napisao/la: 05 sep 2025 02:09

Taj put avnoja je i danas dobra cesta. Mozes ici preko 100km/h bez problema. Eto bio sam nedavno i rekao bih da kvalitet puteva spada medu najbolje u Bosni. Bar ovo kuda sam ja prosao. Kljuc-Bihac-Cazin-Velika Kladusa. Tu je cesta kao u DE ili AT. Dobar asfalt i sve dobro oznaceno. Ne kazem da je autoput ali je kvalitetno. Iskreno ja sam se iznenadio kvalitetom.

Sad cuo sam da je los put prema Bosanskoj Krupi ali nisam nikad bio tamo.

Ti nisi puno putovao Bosnom ako mislis da to ne valja. Na podrucju Foce u zadnja 3 mjeseca je poginulo 6 osoba a toga 2 kojima je pala stijena na glavu/auto. U kojem god pravcu krenes rizikujes zivot. Ulazis u tunele koji nemaju ni rasvjetu niti bilo kakvo osvjeteljenje. Ni ono sa strane. Vozis kroz mracnu cijev a samo odskace auto :) Ja ne znam da idje u Europi ima nesto slicno. A stijene i kamenje samo sipa.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 sep 2025 12:50

Nek ti momak iz Cazina kaze kakve su ceste i kakav horror show je cesta Bos Krupa-Bihac ili ne daj boze da ides iz B.Krupe za Sanski Most.Mozda ali ako imas dzip ili terenac

Iako cestitam ljudima iz Cazina imaju sposobne ljude i dijasporu i dosta su uradili dole samo sto su ulagali u taj svoj kraj.Navescu ti sramotu da je mozda prosle godine Sarajevska smog carsija dala malo sadake za Krajinu da se izgradi put Kulen Vakuf-Martin Brod tih 8 km ili manje.Krajisnici su godinama trazili pare ali treba uzeti tramvaj,treba uzeti ovo i ono u Sarajevu

Cesta u Bos Petrovcu je nekad bila autocesta.Izgleda dobro ali nije.Kad nanese vjetar uzas je voziti se na toj cesti.Nema vise nikakvih oznaka da je to autocesta.Jedina sreca je da nije toliko prometna cesta pa nema toliko udesa

Krajina je Sarajevu zanimljiva svake prestupne godine kao i 29 Februar.Taman svake 4 godine vidis Sarajliju u Krajinu kao i 29 Februar :mrgreen: :mrgreen: :lol:

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 15 sep 2025 04:48

Jack je napisao/la: 14 sep 2025 12:50 Nek ti momak iz Cazina kaze kakve su ceste i kakav horror show je cesta Bos Krupa-Bihac ili ne daj boze da ides iz B.Krupe za Sanski Most.Mozda ali ako imas dzip ili terenac

Iako cestitam ljudima iz Cazina imaju sposobne ljude i dijasporu i dosta su uradili dole samo sto su ulagali u taj svoj kraj.Navescu ti sramotu da je mozda prosle godine Sarajevska smog carsija dala malo sadake za Krajinu da se izgradi put Kulen Vakuf-Martin Brod tih 8 km ili manje.Krajisnici su godinama trazili pare ali treba uzeti tramvaj,treba uzeti ovo i ono u Sarajevu

Cesta u Bos Petrovcu je nekad bila autocesta.Izgleda dobro ali nije.Kad nanese vjetar uzas je voziti se na toj cesti.Nema vise nikakvih oznaka da je to autocesta.Jedina sreca je da nije toliko prometna cesta pa nema toliko udesa

Krajina je Sarajevu zanimljiva svake prestupne godine kao i 29 Februar.Taman svake 4 godine vidis Sarajliju u Krajinu kao i 29 Februar :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Put B. Krupa - Bihać je strašan, blago rečeno.
Što bi mi u Cazinu rekli, nema ti ništa draže neg' kad se rastaneš s njim.
Inače poznat i kao "kroz Kanjon".
Cesta je loša, ali to nije najgore, put se sam po sebi opasan, na nekim dijelovima ne mogu se 2 auta razmjeniti, tako da moraš imati sreće da ga prođeš bez udesa, sigurna vožnja nije dovoljna.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 15 sep 2025 09:20

Ceste su generalno lose u Bosni i prema meni to je osnovna stvar koja sputava kvalitetan zivot. Ali kazem da u vecini Bosne su putevi mnogo gori nego ovo sto sam ja vidio u Krajini.

U USK ima premalo zaposlenih. Tek oko 40.000 sto je bas lose. Ocekivao sam puno od tog aerodroma ali je lose ako je istina da je on na losoj poziciji. Na stotine ljudi se moze zaposliti oko tog projekta. Da bude logisticki hub.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 15 sep 2025 09:39

Jack je napisao/la: 08 sep 2025 07:20
najbliži proizvodnji baruta bilo je Goražde jer su u vitkovićima imali azotaru, a vještačka đubriva su korak do baruta.
Postoji ekspertiza za barutanu.I postoje dijelovi.Mi imamo ekspertizu i dijelove.Sad kad bi takvo sta napravlli u Usk kantonu to bi bio pun pogodak
Koliko sam upratio Binas ce graditi nove objekte u Cazinu

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 15 sep 2025 16:04

Binas i namjensku industriju kontrolise SDP i to je trebao biti poklon NESu i Ogresevicu za rusenje vlade USK i podrsku trojki na nivou Federacije i drzave. Vidicemo kako ce NES slusati Covica.

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 29 okt 2025 15:38

POTICAJI ZA RAZVOJ
Firma “BOKA DS” Bužim zaposlila 23 žene zahvaljujući poticajima Vlade USK

Zahvaljujući poticajima Ministarstva privrede USK, firma “BOKA DS” iz Bužima zaposlila 23 žene i proširila proizvodnju.

Zahvaljujući poticajnim programima Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona i Službe za zapošljavanje Federacije BiH, bužimska firma “BOKA DS” proširila je proizvodnju i otvorila nova radna mjesta. U okviru realizovanih projekata zaposleno je 23 žene, čime broj uposlenih sada iznosi 63, od kojih su 61 žene.

Pozitivan razvojni primjer i uspješna saradnja između javnog i privatnog sektora bili su povod posjete ministrice privrede USK Samre Mehić, koja je zajedno sa saradnicima i predstavnicima Privredne komore USK obišla preduzeće.

Tokom sastanka s menadžmentom razgovarano je o postignutim rezultatima, planovima za daljnja ulaganja te o važnosti kontinuirane institucionalne podrške privrednicima.

Iz Ministarstva privrede naglašeno je da programi poticaja imaju mjerljive efekte na lokalne zajednice, posebno u segmentima osnaživanja žena i otvaranja novih radnih mjesta.

"BOKA DS je dokaz da se uz rad, posvećenost i podršku institucija mogu postići izuzetni rezultati. Posebno nas raduje činjenica da su žene nosioci proizvodnje i razvoja u ovoj firmi" - kazala je ministrica Mehić, izražavajući zadovoljstvo načinom na koji kompanija koristi sredstva poticaja i doprinosi ekonomskom razvoju Bužima i šire regije.

Ministrica je naglasila da će Ministarstvo privrede USK i u narednom periodu nastaviti podržavati projekte koji jačaju privredu i zapošljavanje, s posebnim akcentom na žensko poduzetništvo i proizvodne djelatnosti.
https://www.akta.ba/vijesti/bih/197450/ ... -vlade-usk

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 04 feb 2026 15:51

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 11 feb 2026 16:34

slika

Muftija Kudić posjetio vrtić Edebi-nur u Cazinu: Ovo je prvi vrtić Islamske zajednice u Bosanskoj krajini

https://medresa-cazin.ba/muftija-kudic- ... bZN9oydq7w

Odgovorite