Crna Gora demografija
Re: Zivorodjeni Crne Gore 2013
Hvala.Nadam se da ce tako biti.Nas broj raste, pa cak i u nekad jakim ''Crnogorskim'' Mrkojevicima.Od Dobre Vode do nadalje, posebno Pecurica.Nas broj je porastao s 11% na 22% u Pecuricama.Nek nas bude makar 1/3 iduceg popisa, ja sam zadovoljan
Sto se tice ovog sad oko Petnjice.Postavio sam onaj klip ima par dana.Rifat Rastoder mislim govori.Kaze 24 Maja ocekuje i zvanicno rijesenje pitanja Petnjice i 22 opcinu.Pa, sacekati jos 10 tak dana.Pa,cemo vidjeti napokon
Sto se tice ovog sad oko Petnjice.Postavio sam onaj klip ima par dana.Rifat Rastoder mislim govori.Kaze 24 Maja ocekuje i zvanicno rijesenje pitanja Petnjice i 22 opcinu.Pa, sacekati jos 10 tak dana.Pa,cemo vidjeti napokon
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Evo sam odgledao klip, Rastoder navodi taj datum koji si ti spomenuo.
Za opstanak stanovništva Petnjice, ovo je biti ili ne biti. Nikada to područje nije bilo bliže dobijanju opštine, niti će ikad više biti ovako blizu, ako ih sada prevare.
Desetak dana da sačekamo i da se nadamo.
Za opstanak stanovništva Petnjice, ovo je biti ili ne biti. Nikada to područje nije bilo bliže dobijanju opštine, niti će ikad više biti ovako blizu, ako ih sada prevare.
Desetak dana da sačekamo i da se nadamo.
Mogu li naši "priprijetiti" crnogorskim strankama koje su za nezavisnost Crne Gore da će Bošnjaci promijeniti stranu i "prikloniti" se srpskoj opciji i ponovnom ujedinjenju sa Srbijom u slučaju da ne podrže opciju dobijanja općine?
Možda jedino prijetnjom možemo ostvariti naše interese pa da Crnogorci u strahu gubljenja nezavisnosti igraju kako mi želimo.
Možda jedino prijetnjom možemo ostvariti naše interese pa da Crnogorci u strahu gubljenja nezavisnosti igraju kako mi želimo.
Ne vjerujem da ce se takvo sta desiti, ali ova zadnja vijest je veoma ohrabrujuca.Koncept Muslimanske opcije lagano ide u nestanak na podrucju Rozaja.Zadnji popis je rekao da imas 19 200+ Bosnjaka i 1000 Muslimana tamo .Saberi te dvije grupe dobijes cirka 95% ljudi koji su rekli Bosnjaci, i jos 5% Muslimani.U takvoj sredini asimilacija je neizbjezna, mozda ce potrajati malo duze do konacne asimilacije, ali je neizbjezna
Pozitivno je da u jedinom kraju gdje zive Slavenski Muslimani na moru.Posebno oko Bara.Imas sve vise i vise Bosnjaka.I taj broj i procent se siri.Nas procent je s 10% skocio na 20% u Mrkojevicima
http://bosanskehistorije.com/geografija ... 011-godine
Znaci na tom podrucju si imao popisa 2003:3292 Stanovnika
Srba 264
Bosnjaka 142
Muslimana 954
Crnogoraca 1675
Kao sto se vidi.Bastion Crnogorstva medju Slavenskim Muslimanima su Mrkojevici
Na popisu 2011 imas
Srba 184
Crnogoraca 884
Muslimana 1557
Bosnjaka 288
U Mnogim selima i dalje je prisutan strah da se covjek izjasni kao Bosnjak, i izvan Pecurica i nema tog.Ali, ovog puta.Mi idemo i po tim selima i agitujemo za Bosnjacku stvar. Mi smo u par manjih sela ''usli'' i pitanje je vremena, kada ce ovdje biti iduceg popisa 595 Bosnjaka, 1002 Muslimana i 200 Crnogoraca.Ovo je dobra vijest da taj skolovani covjek i stariji je rekao da ce se izjasniti kao Bosnjak
Bijelo Polje i Bar su za nas najvazniji jer mi imamo sela, zaledje.Bar ima Mrkojevice kao i okolo.Bijelo Polje je nase bilo do 1912.Vazno je da tamo Muslimanska opcija slabi
Da, kao sto si vidio.Svak ce moci da vidi za 10 tak dana.Jel ovo bila jos jedna suplja i tesko laziranje.I da li ce obmanama prestati kraj
Pozitivno je da u jedinom kraju gdje zive Slavenski Muslimani na moru.Posebno oko Bara.Imas sve vise i vise Bosnjaka.I taj broj i procent se siri.Nas procent je s 10% skocio na 20% u Mrkojevicima
http://bosanskehistorije.com/geografija ... 011-godine
Znaci na tom podrucju si imao popisa 2003:3292 Stanovnika
Srba 264
Bosnjaka 142
Muslimana 954
Crnogoraca 1675
Kao sto se vidi.Bastion Crnogorstva medju Slavenskim Muslimanima su Mrkojevici
Na popisu 2011 imas
Srba 184
Crnogoraca 884
Muslimana 1557
Bosnjaka 288
U Mnogim selima i dalje je prisutan strah da se covjek izjasni kao Bosnjak, i izvan Pecurica i nema tog.Ali, ovog puta.Mi idemo i po tim selima i agitujemo za Bosnjacku stvar. Mi smo u par manjih sela ''usli'' i pitanje je vremena, kada ce ovdje biti iduceg popisa 595 Bosnjaka, 1002 Muslimana i 200 Crnogoraca.Ovo je dobra vijest da taj skolovani covjek i stariji je rekao da ce se izjasniti kao Bosnjak
Bijelo Polje i Bar su za nas najvazniji jer mi imamo sela, zaledje.Bar ima Mrkojevice kao i okolo.Bijelo Polje je nase bilo do 1912.Vazno je da tamo Muslimanska opcija slabi
Da, kao sto si vidio.Svak ce moci da vidi za 10 tak dana.Jel ovo bila jos jedna suplja i tesko laziranje.I da li ce obmanama prestati kraj

- noel malcolm
- Član
Nema govora o prijetnjama, biže to Inšallah kako treba.bilbo je napisao/la:Mogu li naši "priprijetiti" crnogorskim strankama koje su za nezavisnost Crne Gore da će Bošnjaci promijeniti stranu i "prikloniti" se srpskoj opciji i ponovnom ujedinjenju sa Srbijom u slučaju da ne podrže opciju dobijanja općine?
Kako Jack reče "Sad ili nikad"!!!
Dugoročna politika se ne vodi na način" malo ću vamo, malo ću tamo".
Pravi partneri moraju razumjeti interese drugog i dokle smiju ići sa njihovim potcjenjivanjem.
Slično kao u braku, zateži pa popuštaj
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
Kao sto u Alan Fordu kazu
Sad je doslo vrijeme za donosenje konacnih odluka

Sad je doslo vrijeme za donosenje konacnih odluka

Par koji se htio zajedno ubiti: Prijetili su nam ubistvom i gađali nas kamenjem
Anela Koljenović i Zekrija Kabaši zajedno su se bacili u hladnu rijeku Cijevnu u Karabuškom Polju kod Podgorice. Na ovaj očajnički čin su se odlučili jer su ih Anelini roditelji i njihovi prijatelji, koji su protiv ove veze, uhvatili kako se krišom viđaju i potrčali su prema njima da ih napadnu gađajući ih kamenjem.
Naime, Anela je muslimanka, a Zekrija katolik
http://www.klix.ba/vijesti/regija/par-k ... /130515010
Tuzi i Karabuško polje
Ovo je magistralni, medjunarodni put prema Gradskoj Opštini Tuzi. Tik uz put, na samom u ulazu Tuzi, nalazi se naselje Karabuško polje, sa nešto manje od hiljadu domaćinstava. Prve kuće tog naselja, uz magistralu, nalaze se na udaljenosti od oko 500 metara od Tuzi, najudaljenije na oko dva kilometra. Naselje je praktično stopljeno sa Tuzima. Tom magistralom dnevno prodje nekoliko hiljada automobila, moguće čak 10-tak hiljada. Oko 3000 stanovnika (slobodna procjena) Karabuškog polja je vezano sa Tuzima kao administrativnim centrom.
..........................................
"U samom urbanom dijelu Gradske Opštine Tuzi nekad je bilo oko 80% Bošnjaka, sada je obrnuta situacija, iako se gospodin Camaj u intervjuu žali na pokušaj asimilacije Bošnjaka nad Albancima.
Problemi u Gradskoj Opštini Tuzi su mnogo dublji i veći nego se u javnosti prikazuju. Postoje ne male medjunacionalne tenzije, sukobi nacionalnih interesa zavijeni u političke oblande, lobiji, ogroman novac i uticaj plemenskih i vjerskih zajednica – nekih manje, nekih više.
Propagira se stav: “Kupujte imanja i kuće od njih ne pitajte za cijenu. Ne smijete prodati svoja imanja i kuće nikom osim ljudima iz svoje nacionalne zajednice, inače ćete biti izopšteni iz nje.”
Veoma kompleksna, zapaljiva i nimalo naivna situacija."
http://www.pcnen.com/portal/2011/06/24/ ... sko-polje/
Ono sto sam mogao da pronadjem u vezi Tuzi na osnovu popisa iz 2011:
Tuzi - 4 748 stanovnika
Albanci - 2 383
Bosnjaci - 932
Muslimani - 554
Crnogorci - 554
Religija: muslimani - 61,9%, katolici - 34,2%
.........................
Kakvo je tvoje misljenje Jack o buducnosti Bosnjaka u ovom kraju? Imas li neke podatke?
Anela Koljenović i Zekrija Kabaši zajedno su se bacili u hladnu rijeku Cijevnu u Karabuškom Polju kod Podgorice. Na ovaj očajnički čin su se odlučili jer su ih Anelini roditelji i njihovi prijatelji, koji su protiv ove veze, uhvatili kako se krišom viđaju i potrčali su prema njima da ih napadnu gađajući ih kamenjem.
Naime, Anela je muslimanka, a Zekrija katolik
http://www.klix.ba/vijesti/regija/par-k ... /130515010
Tuzi i Karabuško polje
Ovo je magistralni, medjunarodni put prema Gradskoj Opštini Tuzi. Tik uz put, na samom u ulazu Tuzi, nalazi se naselje Karabuško polje, sa nešto manje od hiljadu domaćinstava. Prve kuće tog naselja, uz magistralu, nalaze se na udaljenosti od oko 500 metara od Tuzi, najudaljenije na oko dva kilometra. Naselje je praktično stopljeno sa Tuzima. Tom magistralom dnevno prodje nekoliko hiljada automobila, moguće čak 10-tak hiljada. Oko 3000 stanovnika (slobodna procjena) Karabuškog polja je vezano sa Tuzima kao administrativnim centrom.
..........................................
"U samom urbanom dijelu Gradske Opštine Tuzi nekad je bilo oko 80% Bošnjaka, sada je obrnuta situacija, iako se gospodin Camaj u intervjuu žali na pokušaj asimilacije Bošnjaka nad Albancima.
Problemi u Gradskoj Opštini Tuzi su mnogo dublji i veći nego se u javnosti prikazuju. Postoje ne male medjunacionalne tenzije, sukobi nacionalnih interesa zavijeni u političke oblande, lobiji, ogroman novac i uticaj plemenskih i vjerskih zajednica – nekih manje, nekih više.
Propagira se stav: “Kupujte imanja i kuće od njih ne pitajte za cijenu. Ne smijete prodati svoja imanja i kuće nikom osim ljudima iz svoje nacionalne zajednice, inače ćete biti izopšteni iz nje.”
Veoma kompleksna, zapaljiva i nimalo naivna situacija."
http://www.pcnen.com/portal/2011/06/24/ ... sko-polje/
Ono sto sam mogao da pronadjem u vezi Tuzi na osnovu popisa iz 2011:
Tuzi - 4 748 stanovnika
Albanci - 2 383
Bosnjaci - 932
Muslimani - 554
Crnogorci - 554
Religija: muslimani - 61,9%, katolici - 34,2%
.........................
Kakvo je tvoje misljenje Jack o buducnosti Bosnjaka u ovom kraju? Imas li neke podatke?
Tesko je reci, ali ce ta opcija jacati iz godine u godinu.Interesantno je da je bilo 60% Albanaca na popisu 2003 godine, da bi znaci na slijedecem popisu 2011.Kakvo je tvoje misljenje Jack o buducnosti Bosnjaka u ovom kraju? Imas li neke podatke?
Vjerujem da su vec sad Albanci manjina ovdje.I da ce to za 10-15 godina biti nase mjesto.Mozda cak i slijedeceg popisa 2021

Vrijeme mjesanih brakova je zavrsilo.Od mene nek ne ocekuju milost, i ambiciozna akcija tih ljudi je prvenstveno sacuvanje ponosa te zene, koju bi pokrstilo ili bi joj dijete bilo krstas, pa bi unuk klao Muslimane.Takvih je bilo, od Nikole Pasica, do ostalih.Propao projekt, kojeg mi ne trebamo cuvati vise.Mozda je to nekad, negdje i bilo ''in'' ali sad vise nije, i za interes nove generacije Bosnjaka ali i MUSLIMANA.Takvo sta nije potrebno
Sad treba cekati i viditi, to za Petnjicu.Istina je da je Rastoder spomenuo datum a to je 24 Maj.Kad dodje sad Petak 17 Maj.Onda, moze se i jos jedna sedmica cekati.Ali, ako bude ponovo zatezanja i odlaganja.No, vidit cemo
Veoma je vazno da se napravi opcina Petnjica jer imamo homogenu teritoriju Rozaje-Petnjica.Izlazimo na opcinu Bijelo Polje.Bijelo Polje sa skoro 930 km2, ima oko 45% Muslimana.I taj broj nije malen, nije 5,10 ili 20%.Mi smo tu s njima jednaki, iako ja duboko vjerujem da je situacija gora za njih, jer oni se vise iseljavaju, a ako se gleda mladje stanovnistvo.Imas daleko vise procentualno Muslimana do 18 godina, nego u omjeru 50+.Tamo nas pravoslavci masovno sisaju, ali budimo realni?Ako su oni toliko bolji u 50+ starosnoj grupi.Pitanje je decenije ili dvije.Kada ce nova starosna grupa zamjeniti tu, a tu smo daleko bolji, cak i vodimo od 0-4 godine.Nazalost onaj obrijani Reis koji samo zdere jagnjetinu i laprda protiv Sandzaka i Bosnjaka nije i ponavljam nije najsretniji izbor u tom ''Reisu''.Iako licno sam bio protiv pozicije Reisa i davanja takve titule u Crnoj Gori, i cijepanju Iz Bih, koja je obuhvacala do 1993 godine:Bih, Hrvatsku, Sloveniju, Cg, Srbistan i Makedoniju.Makedoniju mogu da shvatim sto zele da budu posebni, ali Cg ne
No, nevazno da ne spamam.Sacekati jos 10 tak dana.I viditi na cemu smo ovdje

Sad treba cekati i viditi, to za Petnjicu.Istina je da je Rastoder spomenuo datum a to je 24 Maj.Kad dodje sad Petak 17 Maj.Onda, moze se i jos jedna sedmica cekati.Ali, ako bude ponovo zatezanja i odlaganja.No, vidit cemo
Veoma je vazno da se napravi opcina Petnjica jer imamo homogenu teritoriju Rozaje-Petnjica.Izlazimo na opcinu Bijelo Polje.Bijelo Polje sa skoro 930 km2, ima oko 45% Muslimana.I taj broj nije malen, nije 5,10 ili 20%.Mi smo tu s njima jednaki, iako ja duboko vjerujem da je situacija gora za njih, jer oni se vise iseljavaju, a ako se gleda mladje stanovnistvo.Imas daleko vise procentualno Muslimana do 18 godina, nego u omjeru 50+.Tamo nas pravoslavci masovno sisaju, ali budimo realni?Ako su oni toliko bolji u 50+ starosnoj grupi.Pitanje je decenije ili dvije.Kada ce nova starosna grupa zamjeniti tu, a tu smo daleko bolji, cak i vodimo od 0-4 godine.Nazalost onaj obrijani Reis koji samo zdere jagnjetinu i laprda protiv Sandzaka i Bosnjaka nije i ponavljam nije najsretniji izbor u tom ''Reisu''.Iako licno sam bio protiv pozicije Reisa i davanja takve titule u Crnoj Gori, i cijepanju Iz Bih, koja je obuhvacala do 1993 godine:Bih, Hrvatsku, Sloveniju, Cg, Srbistan i Makedoniju.Makedoniju mogu da shvatim sto zele da budu posebni, ali Cg ne
No, nevazno da ne spamam.Sacekati jos 10 tak dana.I viditi na cemu smo ovdje
Vazniji joj je krstas od porodice?Jos jedna glupa tuka?Izvinjavam se tuki.Ona je plemenita zivotinjaNo, par je uprkos svemu ostao zajedno. Anela je odlučila da se neće vratiti svojoj porodici. Ostat će sa Zekrijom i udati se za njega.

Sve je to do roditelja...Jack je napisao/la:Vazniji joj je krstas od porodice?Jos jedna glupa tuka?Izvinjavam se tuki.Ona je plemenita zivotinja
![]()
Jevrejke na primjer u vise od 90% slucajeva odgaje svoju djecu kao Jevreje.
Ne bih imao nikakvih dilema oko tog da skocim u rijeku i izgubim zivot ako treba.Pa, makar bio i Hrvat ili Srbin ili Crnogorac
No, ja ovdje vidim nekog novog Nikolu Pasica.Dio mu bio Musliman ili Daria Srnu.Otac mu Uzeir., a sta je on jadnik?
Hrvat.Isto.To je nepovratan gubitak za nas, kako god ga okrenes, posast mjesanih brakova
Fuj, da joj je taj krstas preci od roditelja.
Bas tako.Kod zidova je to mnogo bolje i opreznije
No, ja ovdje vidim nekog novog Nikolu Pasica.Dio mu bio Musliman ili Daria Srnu.Otac mu Uzeir., a sta je on jadnik?
Hrvat.Isto.To je nepovratan gubitak za nas, kako god ga okrenes, posast mjesanih brakova
Fuj, da joj je taj krstas preci od roditelja.
Bas tako.Kod zidova je to mnogo bolje i opreznije

To dvoje su cigani.
http://www.haber.ba/vijesti/region/4203 ... enjem.html
http://www.haber.ba/vijesti/region/4203 ... enjem.html
Biće onako kako Bošnjaci odluče
U Karabuskom Polju nema cigana.Stvoreno je na imanju jednog Muslimanskog Albanca 1991 godine.Svi su doseljeni iz Plava, Berana i Bijelog Polja.Svi su Bosnjaci.Samo selo je sastavni dio Tuza i od ledine je niklo srednje selo od cirka 1000 ljudi, i svi su Bosnjaci.Selo je 2 km duzine i sastavni je dio naselja Tuzi
Koljenovici su Bosnjaci iz Plavskog kraja.Ova se je malo vise suncala,pa izgleda tako.I cigani su ljudi inace.Ali, tamo nema cigana, ima ih puna Podgorica(Konik, Drac,Ribnicka Vrela) Kao i Bar
Koljenovici su Bosnjaci iz Plavskog kraja.Ova se je malo vise suncala,pa izgleda tako.I cigani su ljudi inace.Ali, tamo nema cigana, ima ih puna Podgorica(Konik, Drac,Ribnicka Vrela) Kao i Bar

Ma ko. Ako ova nije ciganka onda sam ja iz Konga. Kod cigana su najcesce te trzavice, svade i kamenjanje. No nebitni su.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Sta ovo Jack pises za Nikolu Pasica?? Odakle je on uopste bio porijeklom?
Nikola Pasic.Did mu iz Nisha bio, ozenio Muslimanku, kasnije mu did ili otac presao s islama na krscanstvo
Drina.Bosnjaci svi nisu plave kose i ociju.Ta je Bosnjakinja, vise se suncala.Cigani imaju skroz drugaciju strukturu i fizionomiju.Ne gleda se samo ten.Koljenovici su svi Iliri.Znam i odakle su dosli.Klimente su.Kasnije su jedni postali Bosnjaci, a drugi Albanci
Isto je to.Nepovratak gubitak.Onaj Jeremic, ona se ozenila nasa za pravoslavnog, i imas malog cetnika Vuka Jeremica.Da ne pricam o drugim stvarima.
Drina.Bosnjaci svi nisu plave kose i ociju.Ta je Bosnjakinja, vise se suncala.Cigani imaju skroz drugaciju strukturu i fizionomiju.Ne gleda se samo ten.Koljenovici su svi Iliri.Znam i odakle su dosli.Klimente su.Kasnije su jedni postali Bosnjaci, a drugi Albanci
Isto je to.Nepovratak gubitak.Onaj Jeremic, ona se ozenila nasa za pravoslavnog, i imas malog cetnika Vuka Jeremica.Da ne pricam o drugim stvarima.

U Crnoj Gori u 2012.godini rođeno je 7 459 živorođene djece, 3 889 ili 52% su
dječaci, a 3 570 ili 48% su djevojčice;
- Iste godine umrlo je 5 922 lica. Od tog broja 2 993 su muškarci, a 2 929 žene;
- U 2012. godini prirodni priraštaj u Crnoj Gori je pozitivan i iznosi 1 537.
- prirodni priraštaj je pozitivan u 11 opština, a u 10 negativan;
-najveći prirodni priraštaj je u Podgorici 1 228, Rožaju 182, Baru 163;
-iako pripadaju Sjevernom regionu, u kome je negativan prirodni priraštaj, u opštinama Rožaje,
Bijelo Polje i Berane, prirodni priraštaj je pozitivan;
- Pljevlja imaju najveći negativni prirodni priraštaj (- 217);
- u grupu opština sa negativnim prirodnim priraštajem našle su se Danilovgrad i Cetinje, iz Centralnog
regiona;
-iz Primorskog regiona nijedna opština nema negativan prirodni priraštaj
-Najveći broj živorođene djece zabilježen je u Podgorici 2 645, što čini više od trećine (35,5)
živorođenih u Crnoj Gori;
- najmanje djece rođeno je u Plužinama, njih 14; u toj opštini u 2012. godini umrlo je 57 lica;
- umrlih lica najviše je, i to 1 417 u Podgorici, što je skoro četvrtina (23,9) od ukupnog broja
umrlih u Crnoj Gori.
--najmanja stopa nataliteta je u Plužinama i iznosi 4,4
-stopa mortaliteta u Crnoj Gori iznosi 9,5;
- nižu stopu mortaliteta imaju opštine Rožaje 6,0; Budva 7,1; Podgorica 7,6 i Tivat 9,5;
- Plužine i Kolašin su opštine sa najvećom stopom mortaliteta
stopa prirodnog priraštaja u Crnoj Gori je 2,5;
_najveću stopu, 7,9 ima opština Rožaje, što znači da se u toj opštini u 2012. godini, na osnovu
prirodnog priraštaja, broj stanovnika povećao za 8 lica na svakih 1 000 stanovnika;
- za razliku od Rožaja u Plužinama se u 2012. godini na osnovu prirodnog priraštaja koji je negativan
broj stanovnika umanjio za skoro 14 lica na svakih 1 000 stanovnika
Izvor:http://www.monstat.org/userfiles/file/d ... e-2012.pdf
dječaci, a 3 570 ili 48% su djevojčice;
- Iste godine umrlo je 5 922 lica. Od tog broja 2 993 su muškarci, a 2 929 žene;
- U 2012. godini prirodni priraštaj u Crnoj Gori je pozitivan i iznosi 1 537.
- prirodni priraštaj je pozitivan u 11 opština, a u 10 negativan;
-najveći prirodni priraštaj je u Podgorici 1 228, Rožaju 182, Baru 163;
-iako pripadaju Sjevernom regionu, u kome je negativan prirodni priraštaj, u opštinama Rožaje,
Bijelo Polje i Berane, prirodni priraštaj je pozitivan;
- Pljevlja imaju najveći negativni prirodni priraštaj (- 217);
- u grupu opština sa negativnim prirodnim priraštajem našle su se Danilovgrad i Cetinje, iz Centralnog
regiona;
-iz Primorskog regiona nijedna opština nema negativan prirodni priraštaj
-Najveći broj živorođene djece zabilježen je u Podgorici 2 645, što čini više od trećine (35,5)
živorođenih u Crnoj Gori;
- najmanje djece rođeno je u Plužinama, njih 14; u toj opštini u 2012. godini umrlo je 57 lica;
- umrlih lica najviše je, i to 1 417 u Podgorici, što je skoro četvrtina (23,9) od ukupnog broja
umrlih u Crnoj Gori.
--najmanja stopa nataliteta je u Plužinama i iznosi 4,4
-stopa mortaliteta u Crnoj Gori iznosi 9,5;
- nižu stopu mortaliteta imaju opštine Rožaje 6,0; Budva 7,1; Podgorica 7,6 i Tivat 9,5;
- Plužine i Kolašin su opštine sa najvećom stopom mortaliteta
stopa prirodnog priraštaja u Crnoj Gori je 2,5;
_najveću stopu, 7,9 ima opština Rožaje, što znači da se u toj opštini u 2012. godini, na osnovu
prirodnog priraštaja, broj stanovnika povećao za 8 lica na svakih 1 000 stanovnika;
- za razliku od Rožaja u Plužinama se u 2012. godini na osnovu prirodnog priraštaja koji je negativan
broj stanovnika umanjio za skoro 14 lica na svakih 1 000 stanovnika
Izvor:http://www.monstat.org/userfiles/file/d ... e-2012.pdf
U Primorju to je najvise posljedica doseljavanja.I cinjenice da tamo ima najvise posla u turizmu.Crna Gora je drzava s skoro 98% neplodne povrsine to su sume i krsevi.Najplodniji dio im je Zetska Ravnica kraj Podgorice i jos nesto malo po Sandzaku ima oaza.Ovo ostalo je sve gore i gore
Ono sto mnogi ne kopcaju je da se od cijele Crne Gore stvara grad drzava.Da nema primorja mislim da bi danas i preko 50% ljudi zivjelo u Podgorici, iako sa ili bez primorja to ce se desiti.Istina je da je na sjeveru skroz lose.Tu ima najvise do migracija takodjer unutrasnje ali i vanjske.I rijetko ko ce izvan Crne Gore doseliti u tu drzavu, sem mozda nekog starijeg nostalgicnog Bosnjaka.Posebno sigurno nece oni Crnogorci iz Srbije koji se svake godine ili decenije naglo Posrbljuju, pogledajte popis tamo
Pljevlja me je skroz iznenadila.Prije 30 godina ovdje je zivjelo preko 45 000 stanovnika, danas ispod 30 000.I sad se ide ubrzano prema 20 000.Izvan samom grada nema nekih sela.Ko bi rekao da je to ista Pljevlja koja je bila centar Hercegovackog Sandzaka jedno vrijeme
Ono sto mnogi ne kopcaju je da se od cijele Crne Gore stvara grad drzava.Da nema primorja mislim da bi danas i preko 50% ljudi zivjelo u Podgorici, iako sa ili bez primorja to ce se desiti.Istina je da je na sjeveru skroz lose.Tu ima najvise do migracija takodjer unutrasnje ali i vanjske.I rijetko ko ce izvan Crne Gore doseliti u tu drzavu, sem mozda nekog starijeg nostalgicnog Bosnjaka.Posebno sigurno nece oni Crnogorci iz Srbije koji se svake godine ili decenije naglo Posrbljuju, pogledajte popis tamo
Pljevlja me je skroz iznenadila.Prije 30 godina ovdje je zivjelo preko 45 000 stanovnika, danas ispod 30 000.I sad se ide ubrzano prema 20 000.Izvan samom grada nema nekih sela.Ko bi rekao da je to ista Pljevlja koja je bila centar Hercegovackog Sandzaka jedno vrijeme

Svidja mi se kako je ovo uradjeno na Wikipediji
http://en.wikipedia.org/wiki/Ulcinj
Tu imate podatke za sva naselja, etnicka pripadnost ali i vjera

Svaka cast ko je god to napravio. To je milina gledati.Jack je napisao/la:Svidja mi se kako je ovo uradjeno na Wikipediji
Da li znas jeli ima ikakvog doseljavanja pravoslavaca u Ulcinj? Znamo da se Bosnjaci doseljavaju i da se katolici iseljavaju, ali sta je sa pravoslavcima?
Kakav je raspored rodjeni u Ulcinju? Valjda bi tu Bosnjaci trebali biti dosta pozitivni kad ima doseljavanje mladih.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković