☑ Pravila foruma i savjeti

SDA

kosarkas
Član

Re: SDA

Post Postao/la kosarkas » 01 jun 2020 10:21

Mislim da je sve ovo „šuplja“ I da na slučaju respiratori vidimo da su Bošnjaci najjači faktor u BiH.
Dok smo jedinstveni niko nam ništa ne može.
Indirektno je Hrvatima poručio da oni “cure” te da bez dogovora sa nama idu ka statusu nacionalne manjine.
Od toga ih djele možda još 2 max. 3 godine

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 01 jun 2020 11:42

Pa nismo jedinstveni i nismo najjaci.

Cim ti neko moze blokirati formiranje nove vlade, blokirati svaki zakon, svaku odluku i svaki proces znaci da nisi najjaci bez obzira na broj stanovnika.

SDA dobije duplo vise glasova od HDZ-a, a imaju isto pozicija. Lose to oni ogranizuju Boga mi, slaba im taktika. Nigdje ne pise u zakonu o vijecu ministara, ili Ustavu da na neku poziciju mora doci covjek iz HDZ-a, nego Hrvat. Jel to Hrvat ne moze biti u nekoj drugoj stranci ?

atif
Član

Post Postao/la atif » 02 jun 2020 02:56

Zima_212 je napisao/la: 01 jun 2020 11:42 Pa nismo jedinstveni i nismo najjaci.

Cim ti neko moze blokirati formiranje nove vlade, blokirati svaki zakon, svaku odluku i svaki proces znaci da nisi najjaci bez obzira na broj stanovnika.

SDA dobije duplo vise glasova od HDZ-a, a imaju isto pozicija. Lose to oni ogranizuju Boga mi, slaba im taktika. Nigdje ne pise u zakonu o vijecu ministara, ili Ustavu da na neku poziciju mora doci covjek iz HDZ-a, nego Hrvat. Jel to Hrvat ne moze biti u nekoj drugoj stranci ?
Evo Semir Efendic sve fino objasnjava. SDAu fale programi. Sve se zavrsava na kadrovskoj politici. I dok se to ne promjeni i imaju jasan program
za svakog iz stranke koji je obavezan toga se pridrzavati, nema napredka. Ovako ce ih zlocinci buhati sa svih strana, a mi cemo vlast posebno u manjem entitetu gubiti i gubiti.

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 02 jun 2020 04:26

hamza je napisao/la: 02 jun 2020 02:56
Zima_212 je napisao/la: 01 jun 2020 11:42 Pa nismo jedinstveni i nismo najjaci.

Evo Semir Efendic sve fino objasnjava. SDAu fale programi. Sve se zavrsava na kadrovskoj politici. I dok se to ne promjeni i imaju jasan program
za svakog iz stranke koji je obavezan toga se pridrzavati, nema napredka. Ovako ce ih zlocinci buhati sa svih strana, a mi cemo vlast posebno u manjem entitetu gubiti i gubiti.
Nisam gledao ovaj video, ali slazem se sa ovim sto si napisao. Ozbiljne pozicije u SDA drže ljudi koji ne znaju jesu li posli ili dosli. Ne vidim pravih politickih "fajtera", osim njih par. Ali oni su izuzetak, sto potvrđuje pravilo.
Ne kažem da ne treba iskusnih ljudi, ali iskusnih tipa Šerif Isović, Zaimovic, Lendo, Ramic...a ne neki Lordovi.

SDA-u tačno da fale programi. Fali joj puno toga. Ali Bakir ne vidi to i ne osjeća potrebu da to mijenja. Sto je zalosno.

atif
Član

Post Postao/la atif » 08 jun 2020 05:04

https://www.index.ba/semir-efendic-ako- ... funkcioni/

Semir Efendić: Ako je poslije afere “Asim” pitanje hoće li Efendić biti kandidat SDA za načelnika, a ne hoće li Sarajlić biti delegat SDA u državnom Parlamentu, onda nešto ne funkcioniše
Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić bio je gost emisije “Dobar dan BiH” na Hayat TV.

Komentirajući političku scenu kazao je da se u Bosni i Hercegovini sve vrti u krug, te da su od pada Aprilskog paketa, od 2006. godine neprekidni problemi koalicije, pad vlada, imenovanja novih vlada i prelazak iz jedne u drugu koaliciju.

Na konstataciju novinarke da je zaduženo radno tijelo u SDA u sastavu Denis Zvizdić, Safet Softić i Mirsad Zaimović da predloži zaključke o odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo i pitanja šta Efendić očekuje od ovog tijela, odgovorio je da ne očekuje ništa posebno i da ne zna konkretno šta im je zadatak.

– Mene što se tiče, za mene je to prošlost. U tom momentu su se dešavali izbori u kantonalnom odboru. Ja sam bio jedan od kandidata, nisam izabran. Imao sam potrebu obavijestiti javnost o svemu onome što se dešavalo, ali ne bih se ja time bavio beskrajno. Kod nas često se izbjegava zauzeti jasan stav o nekim situacijama – kazao je Efendić.

O odnosima koji vladaju u SDA Efendić je kazao da je on u Općinskom odboru Novi Grad jedan od potpredsjednika i tu nema nikakvih problema: – Mi funkcionišemo dobro. Imamo i predsjedavajućeg Općinskog vijeća, većinu u Općinskom vijeću i poziciju načelnika gdje radimo dobar posao.

Nakon zadnjeg Kongresa izabran sam i za člana Glavnog odbora. Imali smo svega dvije sjednice, konstituirajuću i još jednu. U Kantonalnom odboru ni ranije nisam bio. U vrijeme dok je bio predsjednik gospodin Sarajlić, ja nisam bio član izvršnog odbora. Bio sam prije toga dok je Denis Zvizdić bio predsjednik. Šta je plan i šta je cilj te komisije ne znam, ne znam ni o kakvim odnosima je riječ, ja sam imao primjedbe na izborni proces ukoliko komisija to prihvati – naglasio je Efendić.

Nezaobilazna tema bila je i afera “Asim” koju je pokrenuo upravo Efendić objavljivanjem audio zapisa nakon kojeg je Sarajlić pod pritiskom javnosti podnio ostavku na sve stranačke funkcije, ali u zadnje vrijeme i često postavljano pitanje je hoće li Efendić nakon otkrivanja ove afere više biti kandidat SDA na Lokalnim izborima, koji će se održati ove godine.

-Ako je nakon svega toga pitanje da li ću ja biti kandidat za načelnika a ne da li će gospodin Sarajlić biti delegat u Domu naroda ispred SDA onda ja nešto tu nisam razumio ili tu nešto ne funkcioniše. Nije prirodno i nije normalno da mi govorimo o tome nakon svega da li ću ja biti kandidat SDA za načelnika općine. To je pitanje za organe koji o tome donose odluku – zaključio je Semir Efendić.

Gostovanje pogledajte u videu.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 12 jun 2020 11:51

Kandidat SDA: Selmo Cikotić bi trebao biti novi ministar sigurnosti BiH

Selmo Cikotić bi trebao biti kandidat SDA za ministra sigurnosti BiH. Ova informacija potvrđena je za Klix.ba iz centrale stranke. On bi na ovu poziciju trebao doći umjesto predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića koji je 2. juna podnio ostavku.
Riječ je o, kako saznajemo, odluci Kadrovske komisije SDA.

Cikotić je već bio član Vijeća ministara BiH i to u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je bio ministar odbrane BiH.

Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Također, Cikotić je bio i savjetnik bivšeg člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića. Od početka novembra 2018. radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tokom agresije na BiH obavljao je više različitih dužnosti u Armiji RBiH, od kojih je najbitnija dužnost komandanta Operativne grupe ”Zapad" i načelnika štaba 7. korpusa ARBiH.

U njegovoj biografiji stoji i da je od početka 1995. do sredine 1997. godine radio kao vojni ataše RBiH u SAD-u, a tokom tog perioda je učestvovao u Dejtonskim mirovnim pregovorima kao vojni predstavnik u državnoj delegaciji.
Dobar je Selmo. Bio efikasan u Bugojnu. :vojnik2:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 18 jun 2020 09:00

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković pristupio SDA

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković pristupio je danas Stranci demokratske akcije (SDA), a izjavio je tom prilikom da sa novim timom može realizirati sve projekte koji se tiču boljeg i ugodnijeg života u tom gradu.
"Uslijed programskih ciljeva koje smo postavili i koji se tiču izgradnje infrastrukture u Gradu Živinice, smatram da nismo imali mogućnost završiti sve velike programe koje smo zadali sami sebi", kazao je Kamenjaković.

Pohvalio je dosadašnju saradnju sa SDA u realiziranim projektima, posebno ističući podršku Gradskog vijeća Živinica i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića.

"Zbog građana Živinica i projekata koje smo sami sebi zadali, smatram da je ovo jedini put i način da možemo ostvariti sve što smo zacrtali", poručio je Kamenjaković koji je na prošlim lokalnim izborima izabran na mjesto načelnika kao kandidat SDP-a BiH.

Program koji prave za naredne četiri godine, dodao je, direktno se tiče projekata koji su kompatibilni programu SDA.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović izrazio je zadovoljstvo što su u tom kantonu, pored tri načelnika, dobili još jednog gradonačelnika iz SDA.

Naglasio je da je u prethodnom periodu Gradsko vijeće Živinica gradonačelniku Kamenjakoviću uvijek davalo punu podršku.

"Kao predsjednik Gradske organizacije SDA Živinice, čast mi je da smo ovim činom nastavili saradnju i da ćemo u buduće za Živinice, ali i za TK, napraviti iskorake u programskim ciljevima SDA i započete projekte nastaviti za dobrobit građana", zaključio je premijer Tulumović.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 20 jun 2020 20:07

Samo BiH.

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 21 jun 2020 12:07

Zmaj je napisao/la: 18 jun 2020 09:00
Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković pristupio SDA

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković pristupio je danas Stranci demokratske akcije (SDA), a izjavio je tom prilikom da sa novim timom može realizirati sve projekte koji se tiču boljeg i ugodnijeg života u tom gradu.
"Uslijed programskih ciljeva koje smo postavili i koji se tiču izgradnje infrastrukture u Gradu Živinice, smatram da nismo imali mogućnost završiti sve velike programe koje smo zadali sami sebi", kazao je Kamenjaković.

Pohvalio je dosadašnju saradnju sa SDA u realiziranim projektima, posebno ističući podršku Gradskog vijeća Živinica i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića.

"Zbog građana Živinica i projekata koje smo sami sebi zadali, smatram da je ovo jedini put i način da možemo ostvariti sve što smo zacrtali", poručio je Kamenjaković koji je na prošlim lokalnim izborima izabran na mjesto načelnika kao kandidat SDP-a BiH.

Program koji prave za naredne četiri godine, dodao je, direktno se tiče projekata koji su kompatibilni programu SDA.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović izrazio je zadovoljstvo što su u tom kantonu, pored tri načelnika, dobili još jednog gradonačelnika iz SDA.

Naglasio je da je u prethodnom periodu Gradsko vijeće Živinica gradonačelniku Kamenjakoviću uvijek davalo punu podršku.

"Kao predsjednik Gradske organizacije SDA Živinice, čast mi je da smo ovim činom nastavili saradnju i da ćemo u buduće za Živinice, ali i za TK, napraviti iskorake u programskim ciljevima SDA i započete projekte nastaviti za dobrobit građana", zaključio je premijer Tulumović.
Ovo je ljudska gromada, fin insan i iz sjajne familije.
Molim Allaha da ga politika ne pokvari.
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

atif
Član

Post Postao/la atif » 17 jul 2020 03:31

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=70533

MOŽE LI KO ZAUSTAVITI BAKIRA IZETBEGOVIĆA?

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 29 sep 2020 04:32

Ljudi ga prozivaju za svasta i ne bi ulazio ni da li je posten ili nije , kakav je privatno i ostale tracove i stvari zbog kojih se proziva ali kao politicar je pravo slab. Od gotovine uvijek napravi veresiju. Ovaj intervju dole je super primjer.

Pita ga reporter o Predsjednistvu ponavljajuci hdz-ove lazi i Bakir je dobro poceo kako je Komsic izabran legalno i legitimno ali se onda totalno izgubio. Umjesto da kaze da Predsjednistvo ne predstavlja narode vec citavu drzavu , znaci sve njene gradjane u stvarim koje se ticu citave drzave on prelazi na Federalnu vladu. Kao da je blokada Federalne vlade nesto sto se tice samo Bosnjaka pa eto covic samo nama nanosi stetu pa se samo Bakir treba na to zali a sto nije apsolutno tacno. covic nanosi stetu i rvatima, nije ovo 1993 pa da blokada njima ne steti vec samo nama. I te kako im steti i te kako bi i oni trebali da rade da to prestane a ne samo da to Bosnjaci traze.

I sto je jos gore tako svjesno ili nesvjesno Bakir povezuje permanentno stanje u Predsjednistvu BiH sa privremenim stanjem u vladi Federacije, kao ako vi nama napravite ustupak pa deblokirate ovu trenutnu vladu , a koja se moze promjeniti vec kod sljedecih izbora, mi cemo vama dati da mozete da birate koga vi hocete u Predsjednistvo pa da se ima od sada pa na dalje konstantno neko iz hdz kao clan Predsjednistva. To je totalno u najmanju ruku glupo a najrealnije totalno opasno za drzavu i za nas kao narod.
Ja sam totalni laik sto se tice politike , ne bavim se time ni na kakvom nivou pa opet mogu da shvatim da se moze bolje i da se izrazi i ponasa a on, kao da nema ni pameti a ni savjetnika koji mu mogu to isto reci.

I ovo da on ode na sastanak kao predstavnik Bosnjaka kod premijera, na to se sasro i na svoje mjesto u Predsjednistvu a i na drzavu koju bi trebao da predstavlja. Totalno promasen kao politicar.

Ali morate shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka?

On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik...

Ali Dayton osigurava ravnopravnost svih triju naroda...

Pa naravno. Ali, ovo je rađno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.
https://vijesti.ba/clanak/508725/izetbe ... ao-u-uzp-u
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

atif
Član

Post Postao/la atif » 29 sep 2020 05:51

Vise hodaj Turkovic!!! Pohvala za pokretanje duplih pasosa izmedju asutrije i bosne i hercegovine!
Zamjenica Predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boraviti će u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

BIHAĆ, 29. septembra - Planirana je posjeta Gradu Bihaću, a ministrica Turković susrešće se gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem.

Predviđen je i obilazak Aerodroma Bihać sa gradonačelnikom i direktorom Aerodroma Adnanom Bajrić. Prije Bihaća, Turković će posjetiti Bosanski Novi gdje će razgovarati sa načelnikom i bošnjačkim zastupnicima u NSRS o problematici odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.
https://www.cazin.net/vijesti/usk-turko ... eti-bihacu

atif
Član

Post Postao/la atif » 22 nov 2020 15:53

Edhem Bičakčić, jedan od osnivača SDA i bivši premijer Federacije BiH, u razgovoru za Federalni radio dao je savjete Bakiru Izetbegoviću kako da spasi SDA nakon lokalnih izbora.

Smatra da su za ovakav krah SDA krivi prvenstveno njeni bivši članovi, odnosno disidenti koji nisu uspjeli da ostvare utjecaj u ovoj stranci, što je rezultiralo formiranjem novih stranaka.

"Nije isto kao 2000. kad smo izgubili od Alijanse. Godine 2000. imali smo stvarni uspjeh lijeve opcije, a danas su, ustvari, kolo vodili pobunjenici iz SDA, ti disidenti koji nisu uspjeli da ostvare utjecaj u SDA pa su na kraju formirali svoje političke stranke. Stoji i uspjeh Naše stranke i SDP-a, ali nije bio presudan za ove izbore", kazao je Bičakčić.

Istaknuo je da je sve počelo još u vrijeme Sulejmana Tihića i da je to, uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje, najveći problem SDA.

"Prvo, mislim da treba svojoj supruzi reći da se povuče iz svih stranačkih funkcija. U njenu profesionalnu karijeru se ne petljam, ali što se tiče stranačkih funkcija, tu nije mjesto za suprugu predsjednika. Drugo, potrebno je napraviti nove izbore za Kantonalni odbor u Sarajevu, pri čemu kriteriji moraju biti takvi da predsjednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe s referencama u svom dosadašnjem radu, sve ostalo bi bila teška improvizacija.

Treća mjera koju sam uvijek govorio, ali nije nailazila na razumijevanje - SDA mora otvoriti vrata svim svojim disidentima i povesti razgovore o njihovom povratku u maticu, uvažavajući sve njihove kritičke zamjerke koje stoje. To je mnogo lakše nego praviti ideološke konglomerate sa SDP-om, DF-om. Četvrta mjera je da treba vrlo otvoreno obaviti razgovore o svim oblicima saradnje sa Platformom za progres. To su nove snage na političkoj sceni i ne može se SDA praviti kao da ih ne vidi, kao da oni ne postoje, kao da doktor Mirsad Hadžikadić nema šta kazati i slično", zaključio je Bičakčić za Federalni radio.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 22 nov 2020 16:12

SDA je odlutala jer je previše likova obnašalo funkcije kojima nisu dorasli. Vrijeme je da mlade snage preuzmu stranku, a dozvole li povratak disidentima, naročito Kuki i Konakoviću i bagri okupljenoj oko njih moj glas više nikad neće dobiti.
Bosna Bosnjacima!

atif
Član

Post Postao/la atif » 17 dec 2020 06:39

BAKIR IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO NA NAJTEŽE PITANJE
"Suviše je truda i vremena Zvizdić uložio u SDA i rukovodstvo stranke je to uvijek cijenilo", naglasio je Izetbegović u intervjuu za "Nezavisne".

Kako ocjenjujete izborne rezultate SDA na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH?

- SDA je pobijedila u Bosni i Hercegovini, a izgubila u Sarajevu. Sarajevo se, ustvari, s ovim izborima svelo u prosjek kakav odranije imaju kantoni s dominantno bošnjačkim stanovništvom.

Mnogo se posljednjih dana polemiše o istupu Denisa Zvizdića, potpredsjednika SDA. Šta zamjerate Zvizdiću?

- Od Denisa očekujem da o svim nezadovoljstvima, drugačijim gledanjima, slabostima u SDA prvo razgovara sa mnom ili da to iznese pred organima stranke pa, ako ne postigne ono što mu je cilj, da s kritikama izađe u javnost. Nadam se da će ubuduće biti tako, jer javni nastup traži i javni odgovor, a to nije dobro za stranku.

Da li je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA, odnosno ako ne ode sam, da li ćete ga Vi razriješiti?

- Ne bih rekao da je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA, suviše je truda i vremena uložio u nju, i rukovodstvo SDA je to uvijek cijenilo predlažući Zvizdića na najodgovornije pozicije u državnoj strukturi. Mi nećemo razriješiti niti Zvizdića niti bilo koga u SDA na osnovu javnih nastupa, SDA je demokratska stranka.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/181 ... z_sda.html

atif
Član

Post Postao/la atif » 26 dec 2020 23:17

https://faktor.ba/vijest/ugledni-rezise ... icu/106077
Ugledni režiser Ahmed Imamović postao član SDA, Izetbegović mu poželio dobrodošlicu

Ahmed Imamović otvoreno: Zašto sam ušao u politiku, ko su kulturni lobiji, koliko me koštalo iznošenje činjenica
Dobro, ali Vi možete kroz političku stranku u koju ste ušli djelovati na polju kulture i obrazovanja.

- Kultura, obrazovanje, ali i poljoprivreda mi je jako interesantna. Smatram da imamo ogroman potencijal u poljoprivredi i da trebamo pokrenuti novi trend vraćanja na selo iz gradova, ali selo mora da ima kompletnu infrastrukturu, jer ako je seljak nezadovoljan i gladan – sreće nema ni za koga.

Ja lično političku stranku doživljavam kao struktuiranu grupu individualaca koji će svojim kreativnim, progresivnim razmišljanjem promijeniti stvari. Ne postoji više vrijeme velikih ideologija. To je davno završeno vrijeme, ako govorimo o političkom životu. Ideologija vas nekako dovede u fazu da je prihvatite, ona vas ulijeni pa prestanete slobodno razvijati svoj intelekt. A onda kako sam ja to promatrao kao čovjek koji je uvjetno rečeno apolitičan, koji je "filozof iz kuće i kafane", koji uvijek nešto kritikuje, shvatio sam da treba iskoristiti infrastrukturu onoga što postoji i gledao sam neku pozitivnu marginu. Shvatio sam da je SDA najveća stranka, sa najjačom infrastrukturom. Pročitao sam stranačke planove i programe. Radio sam i na seriji o Aliji pa sam puno stvari znao. Bilo je prije toga i pomalo ludih ideja da možda ja nešto svoje pokrenem, ali nisam, jer meni je 50.

Dok bih se se ja uhodao trebalo bi mi minimalno pet godina, a tada sam već prestar za krenuti nešto izpočetka. I zašto onda sve ono što imamo ne iskoristiti u pozitivnom smislu, priključiti se i djelovati kao koristan individualac u toj nekoj vrsti akcionog kolektiva. Tada sam se prisjetio da mi u Bosni i Hercegovini uvijek pravimo greške. Sjećate se da smo poslije rata usitnjavali gigante, velike firme poput Energoinvesta. Odlučili smo se da ne želimo taj koncept, da ćemo raditi mala i srednja preduzeća od kojih je mali procenat uspješan. Ako je tako i na berzi, ako zovemo politiku berzom, u momentu kada variraju akcije, ako ste pametni tada ih uzimate.

Ja vjerujem da će se Stranka demokratske akcije u jednom brzom periodu vratiti u svoju punu snagu. U krajnjem slučaju oni su i sada brojem glasova dokazali da su najjača politička stranka. To je velika stranka koja ima infrastrukturu, kapacitete, jako puno kvalitetnih ljudi. Prošao sam rat, prolazim i kroz mir, prošao sam da mi dijete ode iz BiH. Prije dvije godine moj sin je otišao da plovi po okeanima, da bude pomorac. Što kaže Svetozar Ćorović: "Sam čovjek umre jednom, ženjen dvaput, a otac svaki put kad mu dijete pređe preko kućnog praga". Uhvatite sebe da ujutro pijete kafu i gledate kakva je prognoza na Indijskom okeanu oko Singapura taj dan. Onda sam shvatio, sjetim se Vlade Gotovca koji je otprilike rekao: "Lako je o domovini sniti, ali treba za nju budan biti", znači svi mi "filozofi iz kuće i kafane" hajmo se angažovati da počnemo mijenjati stvari. Vidio sam, kao bivši pojedinac izvan politike, da je gotovo nemoguće to uraditi.

Tako da je ovo jedan vrlo racionalan plan i to je moja odluka. Ja nisam ništa drugačiji čovjek nego prije 30-tak dana kada nisam bio u stranci. Sve dobro i loše što sam uradio stoji uz mene, ali tvrdim da nisam kompromitovan i nemam oraha u džepu. To unosim kao svoju hipoteku, ali je nevjerovatna količina ljudi koji odjednom bezrazložno usmjere mržnju prema vama samo zato što ste član i što ste izabrali baš tu stranku.

U kom smjeru ćete okrenuti svoje djelovanje u politici?

- Pokušat ću dati svoju sugestiju za sve što mogu, a osim kulture, obrazovanja, tu je opet napominjem poljoprivreda i ideja o povratku na selo. Ne smijemo zaboraviti da ova stranka od svog osnivanja gazi kroz minsko polje da bi sačuvala cijelovitu BiH i u konačnici došla do horizonta civilnog društva, a to znači građanskog - što i jeste jedan od ciljeva njenih osnivača. Za mene lično u tri slova SDA ima više socijaldemokratske alternative, nego u svim ostalim strankama koje to ističu u svom imenu. Šta znači to? To znači tri stvari – solidarnost, jednakost i sloboda, a zar baš te stvari nisu suština islama, kao i krišćanstva, a isto tako i nekih drugih religija?

Nažalost, većina stvari oko nas se dešava tako da odgajamo generacije koja će živjeti neke tuđe živote, rialitije. Te generacije pokušavaju oponašati svoje vulgarne idole. Gdje su prave vrijednosti, gdje je temeljno obrazovanje? Mislim da nastavni kadar u osnovnim i srednjim školama mora biti cjenjeniji, da im se mora omogućiti stalni programi obuka i treninga, ali isto tako ti ljudi moraju biti vrlo dobro plaćeni u ovoj zemlji. Obrazovanje je budućnost BiH. Istinsko temeljito obrazovanje je dugoročan proces. Ljudi ovdje ne mogu preko noći očekivati da će se desiti čuda. Ne mogu.

Zato bih svakom roditelju preporučio da se bori za temeljito obrazovanje svoje djece. To je naša budućnost, a na kraju, to se pokazalo kao jedini ispravni put što dobro vidimo kroz uspješne europske prakse.
https://faktor.ba/vijest/ahmed-imamovic ... ica/109495

atif
Član

Post Postao/la atif » 29 dec 2020 08:59

Inzko srušio mit opozicije o tome da je SDA prepustila SNSD-u Dom naroda

Govoreći o nedostacima Ustava BiH, u intervjuu u emisiji „Pressing“, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko govorio je između ostalog o mehanizmima blokada državnih institucija.

Najzanimljiviji je u ovom kontekstu Inzkov komentar o delegatima u državnom Domu naroda.

Ustav BiH ima jednu veliku manu. Naime, pet ljudi može blokirati cijelu državu. Jedan čovjek u državnom Predsjedništvu, predsjednik ili potpredsjednik Savjeta ministara i 3 čovjeka u Domu naroda. Znači pet ljudi može da blokira cijelu državu. Tu je Dejton možda napravio neke greške“, kazao je Inzko.

Podsjetimo, već duži period iz opozicionih krugova optužuju SDA da je isporučila SNSD-u Parlament BiH, dopustivši mu izbor 4 delegata.

„SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasala jednoumlje u vidu 4 delegata SNSD-a u Domu naroda“, napisao je nakon izbora predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

„SDA je ovim potezom SNSD-u isporučila Parlament BiH i zaustavila NATO put“, kazao je Damir Mašić.

„Vi ste Dodiku dali apsolutnu kontrolu Doma naroda kroz klub Srba radi nekih vama bitnih pozicija“, kazao je Elmedin Konakovića iz NiP-a.

Sva ova tumačenja da je SNSD sa 4 delegata dobio mehanizam blokade, koji navodno ne bi imao sa 3 delegata, pala su u vodu nakon što je svoje objašnjenje iznio visoki predstavnik kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma.

Čitav ovaj spin koji je građen mjesecima u potpunosti je srušen, ali postavlja se pitanje koliko će opozicija iz oba entiteta imati snage da prizna da je svjesnim iznošenjem neistina ili pukom neupućenošću, obmanjivala bosanskohercegovačku javnost.

(Vijesti.ba)

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 02 jan 2021 13:05

Zmaj je napisao/la: 02 jan 2021 13:01
Intervju Bakira Izetbegovića za Klix.ba
anteportas je napisao/la: 25 dec 2020 12:48
Zmaj je napisao/la: 25 dec 2020 12:15
anteportas je napisao/la: 25 dec 2020 11:55Ne vjerujem da će Bakir išta potpisati, jer već najavljuje razbijanje okova 2022. i 6 Hrvata u Domu naroda. Što je jedino logično rješenje nakon ovolikih blokada.
Kad je to Bakir direktno ili indirektno najavio?
U Mostaru nekidan. Ako HDZ ne odblokira procese, slijedi deblokada 2022, nešto u tom smislu.

Pa prije toga npr: Moramo preliti moć iz predstavničkih domova u domove naroda, to je rekao u intervju za Stav nedavno.

Ima dosta tih izjava, ali ne da mi se sad tražiti.
Spominje u ovom intervjuu buducu deblokadu ako kradeze ne bude se promjenio.

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jan 2021 11:06

https://www.istraga.ba/kako-su-sda-i-sb ... h-glasova/

Kako su SDA i SBB krali na izborima u Mostaru: Na jedan osvojeni glas Anelu Kljaki i Salemu Mariću dodavali po pet fiktivnih glasova

atif
Član

Post Postao/la atif » 18 jan 2021 05:19

AHMED IMAMOVIĆ; OTKUD JA U SDA: "Finoj gradskoj raji" ne smeta Glumac iz SDA sa milion funkcija nego sam im problem ja - bez ijedne!!!

Piše: AHMED IMAMOVIĆ

Kako o finoj gradskoj raji (u daljnjem tekstu „FGR“) može promišljati papak, još iz SDA, unuk krezubih Bošnjakinja u dimijama, pod šamijama, nacionalista, kriminalac, sve to i još mnogo toga samim tim što je član ovakve jedne stranke (u daljnjem tekstu „ja“). Da sam ja kojim slučajem pri političkom odabiru postao član jedne od stranaka četvorke, vjerovatno bih i dalje bio smatran FGR-om, čovjekom koji laže i sebe i druge da njihov zdrav politički koncept može pomiriti agresivno-promotivni koncept homeseksualizma Naše stranke (NS) s građansko-liberalnim vehabizmom Naroda i pravde (NiP).

Vjerovao bih lažima da je tajna formula prosperiteta i napretka našeg društva u razmjeni mišljenja kroz demokratski dijalog kvazisufista „bakijske grupe“ poznate kao NBL sa salonskim revolucionarima i baštinicima komunističke internacionale, kao i pravnim nasljednicima kompletne imovine bivše „jedne i jedine partije“, sada okupljene oko SDP-a. Da sam ja iz FGR-a, znao bih, onda, da je Haris Pašović jedina osoba ovlaštena da razbija mitove i tumači kosmičke zakone, a da je Ivana Marić jedina relevantna analitičarka koja ima sposobnost da procijeni koliko je neko ostao seljak, čak i onda kada je taj neko jedan od trenutno najtraženijih bosanskohercegovačkih ekspatricija u američkoj industriji profesionalnog sporta (konkretno u NBA) i da ona uz pomoć neke čudesne vage izvaga koliko je sela ostalo u svakome od nas.

Vjerovao bih ja, da sam kojim slučajem FGR, da je rektor Rifat Škrijelj akademska gromada kojoj treba podići spomenik za života, veliki skoro do neba. Studenti bi koristili svaku slobodnu priliku da pred tim monumentalnim spomenikom po uzoru na kolege iz Sjeverne Koreje iskažu svoje ushićenje i obožavanje Velikog Vođe Rifata.

ŠKRIJELJ-ARSKI KLAN

Samim tim, da sam FGR, i ja bih smatrao sasvim logičnim da Sifeta Kukuruza obavezno treba prebaciti sa mjesta pomoćnika ministra obrazovanja u „komunalno“. Smatrao bih da ga treba kazniti kao posljednjeg kineskog cara, ali ne onako kao u filmu da sređuje cvjetnjake i vrtove u Zabranjenom gradu, nego bih ga zadužio da lično brine i odgovara za spomenuti spomenik, da ne dozvoli ni slučajno da se neki neuki sarajevski golub ili druga analfabetska ptica tokom svog leta uneredi po gorostasnom kipu Velikog Vođe Rifata.

Ali, kako sam ja za FGR jedan nacionalno indoktrinirani papak, a možda i neki seljačić čiji pradjed je gajio ovce i sitnu perad, onda takav jedan sebi daje za pravo da rektora Rifata Škrijelja smatra grobarom akademske zajednice koji instituciju Univerziteta polako, ali sigurno pretvara u mezarje znanja, nauke i kulture, a Harisa Pašovića smatra primarno profesionalnim i nezasitim korisnikom budžeta, dok za analize i mišljenje Ivane Marić mari(ć) kao za lanjski snijeg.

Takav jedan kao ja ne može niti želi da zaboravi rat, niti da prihvati najnoviju tezu FGR-a da smo svi jednako krivi. Moj papanluk je toliko raskošan da ide dotle i usuđuje se da ne voli željeznu jednovolju Brozovog doba i nema nostalgije za tim vremenima u kojima su neki ljudi godinama robijali samo zato što su mislili drugačije, bez obzira na to što su mnogi čak bili antifašisti i borci NOB-a u Drugom svjetskom ratu. Logično je zapitati se: „Da je ta tranzitna zajednička država bila baš tako dobro uspostavljena, da li bi nestala tako brzo, već nakon 50-ak godina, u rijekama krvi?“

Znam da i mali dio izrečenog daje za pravo FGR-u da me smatraju papkom u okviru njihovih aršina, ali ja samo želim biti objektivan i iskren prvenstveno pred samim sobom. Duboko sam svjestan da stranka čiji sam član, nije ni savršena ni bezgrešna, ali realno, ništa nije tako na ovom svijetu, ipak reći ću - punoljetan sam i svojevoljno sam se učlanio. I još sam friško u stranci da bih mogao imati ikakvu individualnu ili komandnu odgovornost (što za zasluga, što za krivice) na postojećoj hipoteci sastavljenoj od SDA dijela, ali zasigurno smatram da je moja obaveza da govorim, a ne da šutim, da insistiram na poštivanju zakona i da ukazujem na nepravilnosti, a ne da parazitiram na jaslama.
KO JE POSTAVLJAO VULETIĆA, MARJANOVIĆA, ŽALICU...?

Vrlo se često od pojedinih umjetnika javno plasira teza da je povratkom četvorke došlo vrijeme renesanse za kulturu u Kantonu Sarajevo te da ju je SDA sistematično i predugo uništavala. I zato želim da podsjetim da je ta SDA od početka podržavala i decenijama podupirala Sarajevo Film Festival (SFF) koji je postao jedan od najjačih brendova grada, koje je baš FGR okupirao kao svoje omiljeno mjesto za dugogodišnja šepurenja na crvenom tepihu.

Primite na znanje, nije SDA uništavala kulturu, već su je uništavali pohlepni lobiji unutar struke i profesije. Sva kadrovska mjesta u raznim odborima i fondacijama SDA stranka je ostavljala na izbor strukovnim udruženjima te njihovim članovima koji su ljudi iz profesije i nestranački ljudi. Kako je, onda, ova, po mišljenju FGR „nacionalistička“ stranka omogućila da Jovan Marijanović u zadnjoj deceniji bude na pozicijama od člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju do predstavnika BiH u "Euroimagesu", dakle uvijek na kadrovskom mjestu koje pripada SDA? Ili kako je, onda, takva SDA omogućila da Srđan Vuletić bude član Nadzornog odbora Filmskog centra? Većinom se tu (u filmskoj kulturi) vrti nekoliko istih imena različitih nacionalnosti iz trougla Sarajevo Film Festival, Akademija scenskih umjetnosti i Udruženje filmskih radnika BiH, a sve su to neki iz FGR-a koji nisu nigdje zvanično politički deklarisani, ali su duboko involvirani u raspodjelu sredstava za kulturu, a most do ovih pozicija im je čovjek, trgovac utjecajem i neformalni vlasnik Društva jednog lica (d.j.l.), u narodu, u struci, u stranci, ili u aferi poznat kao Glumac.

Neki dan je na adresu federalne ministrice kulture, gospođe Zore Dujmović stigao dopis na jednoj stranici sa dva memoranduma i dva pečata od dva upravna odbora strukovnih udruženja: Udruženja filmskih radnika FBiH i Udruženja rediteljica i reditelja BiH. U ovom fermanu se izražava protivljenje odluci da se izvjesni gospodin Antonio Beus imenuje za predsjednika UO-a Fondacije za kinematografiju FBiH, i u njemu se navode razni razlozi, ozbiljne optužbe a da nije priložen bar jedan jedini dokaz. Na koncu dopisa, oni su, kao, spremni ponuditi dodatnu argumentaciju koju mogu još detaljnije obrazložiti, a meni nije jasno zašto takvo što nije odmah učinjeno ukoliko potpisnici pisma posjeduju bilo kakav dokument, odluku ili rješenje, jer to je jedino validno obrazloženje, a sve ostalo su špekulacije te ozbiljna povreda nečije časti i ugleda, koje mogu imati i krivični epilog. Ja ipak prvenstveno mislim da ovaj Hrvat iz Kiseljaka smeta FGR-u samo zato što ga oni neće moći kontrolisati, a to bi dalje za popratnu posljedicu moglo imati kao poruku i to da se Hrvati iz drugih gradova BiH ne osjećaju dobrodošlima u Sarajevo ako svoje račune ne polažu tom FGR-u.
HAJKA PROTIV BEUSA, PAPKA I HRVATA

No, ovo i nije poenta ove moje priče nego je to pitanje svih pitanja: „Kada i zbog čega reaguju upravni odbori ovih udruženja?“, jer šutili su kada je ljetos cenzurirana negativna kritika za film „Skoncentriši se, baba“ na Javnom servisu BHRTV. Sloboda govora je, po ovome, dozvoljena jedino ukoliko ne diraš u „svete krave“ naše kulture i ako ne diraš u FGR. I tako godinama šuti ta FGR i ne pada im na pamet da ministrici upute inicijativu da se vrate pare za filmove koji nikad nisu snimljeni. Šuti FGR i ne smeta im da je pored Beusa iz Kiseljaka, koji je prvi put u UO-u Fondacije, opet po ko zna koji put ušao Emir Hadžihafizbegović, tzv. Glumac.

Ne vide sukob interesa da Glumac za „skromni“ honorar zaigra u skoro svakom filmu kojem Fondacija dodijeli sredstva, a sam Glumac ne vidi da svjesno krši zakon, pravila i propisani Statut, koji jasno ističe da član UO-a Fondacije ne smije biti neko ko je na funkciji u političkoj stranci. Ali, ne kaže narod džaba, „malo je mačku teleća glava“, pa samim tim malo je Glumcu devedeset devet fotelja. FGR-u ne smeta Glumac, jer Glumcu nije palo na pamet da u prethodnim mandatima pokrene procedure i realizira mehanizme koji će primorati one koji su uzeli pare za nikad snimljene filmove da ih konačno vrate. Radi se o milionima KM, a tu prednjači firma „Refresh“ d.o.o. u vlasništvu Pjera Žalice, Srđana Vuletića, Zijada Mehića i Ademira Kenovića sa više stotina hiljada KM, a slijede ih i mnogi drugi. Ne smeta FGR-u taj Glumac, jer on igra za raju (finu gradsku) i s njima je razvio (finansijsu) taktiku, a nama, papcima, ostalo je da se nadamo da će jednog dana neko zbog toga završiti karijeru u nižerazrednom Vratniku.

Dakle, da zaključim ovo promišljanje jednog papka: „Meni, čovjeku, filmskom radniku, reditelju i članu SDA, pravo smetaju licemjerje, laž i ubleha.“
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... jedne.html

Odgovorite