☑ Pravila foruma i savjeti

Reorganizacija Federacije Bih

marli
Član

Re: Reorganizacija Federacije Bih

Post Postao/la marli » 14 mar 2013 17:49

Ma kakve nove opštine, ko će to finansirati? Kao dobretići, da imaju svoju smiješnu hrvatsku opštinu, a da guzovače dobijaju svake godine grant od travnika? E neće moći. I ta opština soli bi ovisila od tuzle, nisu oni toliko vrijedni pa da stvaraju neku novu vrijednost, počela ih je sipa hapsiti i po kiseljaku i posušju i svuda zbog petljancija oko uvoza kafe, a vitez i široki se obogatili u ratu. NIŠTA im ne smijemo dati, ama baš NIŠTA. Kao u vojsci: može li ovo? Ne može. Može li ono? Ne može. :mrgreen:

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 14 mar 2013 17:58

Sandžo el Bazari

Trenutno gubimo stanovništvo u Mostaru i ostatku Hercegovine tako da nije realno razmišljati o "širenju" prema moru.Zato je prioritet stabilizovati i ojačati ono što sada imamo.Neke stvari moraju biti jasne,a to je da Hrvatska nikad neće dopustiti izgradnju luke u Neumu niti će dozvoliti naše pokušaje da se ekonomski izdignemo.Mi smo još preslabi da se upustimo u bitke i jedini put do našeg selameta je da strpljivo popravljamo naše stanje i kupujemo vrijeme,jer vrijeme radi za nas zbog toga što Hrvati gube stanovništvo i tek za 10-15 godina će se moći jasno ustanoviti na čemu smo,i shodno tome koje korake poduzeti.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 14 mar 2013 18:36

Sandzo el Bazari je napisao/la:
ZV Keli je napisao/la:Sandzo ne smijem se tebi vec ideji opstine Soli,prati podatke na temi Podaci katolicke crkve gdje ces vidjeti da u Tuzli imaju ozbiljan minus i jos se iseljavaju
ma,znam! nego ja se plasim da ne lupim nesto ne znam kakvo je realno stanje na terenu!ovako gledano kartografski rado bih menjao soli za Pocitelj..jer je Pocitelj buduce saobracajno cvoriste i brana ustaskim aspiracijma u Hercegovini.Mislim da bi Pocitelj bio oslonac Bosnjacima Hercegovine za dalje napredovanje prema Neumu i eventualnom izlasku na moru!
Ne brini se nema glupog pitanja,glupo je samo ne pitati a zanimati se.
Mislim da je pogubno davati njima ista u Tuzli jer bi mozda ojacali a ovako se osipaju,stoga u Srednjoj Bosni dolazi do naglog smanjenja katolickog st. a tamo su imali planove da bude sve hrvatsko.To je tako jer im nismo nista dali.Pocitelj ce sam od sebe opstati,nemoj da brines za Bosnjake Hercegovine.Oni su posebna sorta kao i Krajiski ili Sandzacki Bosnjaci,naravno svi Bosnjaci su opstali u nemogucim uvjetima samo je mentalitet Bosnjaka Hercegovine i Krajine i Sandzaka da nista vlasima ne vjeruju dok Bosanski Bosnjaci opet i popuste pa se i sprijatelje sa ponekim. :vomit:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 mar 2013 18:37

marli je napisao/la:Ma kakve nove opštine, ko će to finansirati? Kao dobretići, da imaju svoju smiješnu hrvatsku opštinu, a da guzovače dobijaju svake godine grant od travnika? E neće moći. I ta opština soli bi ovisila od tuzle, nisu oni toliko vrijedni pa da stvaraju neku novu vrijednost, počela ih je sipa hapsiti i po kiseljaku i posušju i svuda zbog petljancija oko uvoza kafe, a vitez i široki se obogatili u ratu. NIŠTA im ne smijemo dati, ama baš NIŠTA. Kao u vojsci: može li ovo? Ne može. Može li ono? Ne može. :mrgreen:
Bas tako marli, nikom nista nedati i nepraviti neke blesave kompromise u njihovu korist.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 mar 2013 19:16

Bas tako.Oni iz Tuzle pricaju o ''komsijama''.Nema to kod nas u Krajini.Poklopi sve zivo, kasnije nek ti se zali, ako hoce.Mentalitet onih ljudi iz centralne Bosne je bas takav.Konjicani su takodjer na dobrom glasu, jer su sve cumeze njihove pokupovali, tako i treba
Trenutno gubimo stanovništvo u Mostaru i ostatku Hercegovine tako da nije realno razmišljati o "širenju" prema moru
Mi imamo cirka 2500 km2 Hercegovine gdje nemas 5% Srba i Hrvata zajedno, zapravo od iduce decenije sumnjam da ce ih biti 2%.To je tako.Nas pad u Konjicu nije toliko ni vazan.Sad, sto ustashe pricaju da je Hnk kanton njihov po forumima, mogu i ja pricati svasta, ali realnost je da oni 1 cm preko Bulevara nisu presli

Takodjer, vazno je spomenuti, da u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji, gdje bio najveci skup njihovih naselja, najbolja homogena povezanost, najbolja strategija, ekonomija i sve im je najbolje na toj strani.Oni su u minisu.Sad su priznali da ih je 186 000 u Skutoriji+Mostaru, + Dijelu Konjica..itd.Sracunao sam sve i crkva kaze da ima 60 000 katolika u Mostaru.Do prije par godina vikali su da ih je 64 000 dole.No, ja ne vjerujem da ih je vise od 55 000

Ovo je planski potez dioptrije Ljubica i Hdz mu jarana.Ne treba nas nista cuditi.Ipak, ova smrdljiva koalicija Sdp-Sbb je vec potrosila 2 godine kredita, sad ce popis, presuda im generala.Veoma je vazno dami svoje ciljeve ostvarimo kroz popis, koja je najvaznija politicka stvar za nas ove godine.Ne smijemo dopustiti manipulacije, ali i podjele.Ovo ostalo je sve nevazno

Od pocetka iduce decenije.Katoljici, ali i ti Hrvati bit ce sprceni na 2-3 otocica Centralne Bosne, kao sto je Robinzon Kruso bio na onom otoku, takva je i njihova sudbina.Ja bih ih nazvao Balearima katolickim.A, ovi skutori.Oni ce doci takodjer na red, vjerujte mi.Svake godine njih je manje, ali i gube naselja.
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Sandzo el Bazari
Član

Post Postao/la Sandzo el Bazari » 15 mar 2013 10:19

bilbo je napisao/la:Sandžo el Bazari

Trenutno gubimo stanovništvo u Mostaru i ostatku Hercegovine tako da nije realno razmišljati o "širenju" prema moru.Zato je prioritet stabilizovati i ojačati ono što sada imamo.Neke stvari moraju biti jasne,a to je da Hrvatska nikad neće dopustiti izgradnju luke u Neumu niti će dozvoliti naše pokušaje da se ekonomski izdignemo.Mi smo još preslabi da se upustimo u bitke i jedini put do našeg selameta je da strpljivo popravljamo naše stanje i kupujemo vrijeme,jer vrijeme radi za nas zbog toga što Hrvati gube stanovništvo i tek za 10-15 godina će se moći jasno ustanoviti na čemu smo,i shodno tome koje korake poduzeti.
Ovo mene jako zanima:
1.kakve su realne sanse da se mostar podeli na opstine...?
2.da li su Bosnjaci vecina u N.Travniku i Busovaci?
3. ko je vecina u Distriktu?
4. Goranci na Kosovu zele da se prikljuce Zajednici Srpskih ostina, albanci im ne dozvoljavaju i hoce da ih rasele..Zasto ne bismo bosnjorizovali Gorance i naselili ih u BiH( Brcko ,Mostar,Srednja Bosna,Bos. Grahovo.Kupres,Glamoc,Drvar,Bos Petrovac itd)
5. koja nova uspostava kantona bi nam najvise odgovarala?
6. kakve su sanse da se spoje hrvatske i Bosnajcke elektroprivrede i telefonija? i da li nam to uopste odgovara?
7.Na koji nacin smanjiti udeo Bosanaca na predstojecem popisu?
:zastava:

atif
Član

Post Postao/la atif » 15 mar 2013 10:52

Sandzo el Bazari je napisao/la:
bilbo je napisao/la:Sandžo el Bazari

Ovo mene jako zanima:
1.kakve su realne sanse da se mostar podeli na opstine...?
4. Goranci na Kosovu zele da se prikljuce Zajednici Srpskih ostina, albanci im ne dozvoljavaju i hoce da ih rasele..Zasto ne bismo bosnjorizovali Gorance i naselili ih u BiH( Brcko ,Mostar,Srednja Bosna,Bos. Grahovo.Kupres,Glamoc,Drvar,Bos Petrovac itd)
5. koja nova uspostava kantona bi nam najvise odgovarala?
6. kakve su sanse da se spoje hrvatske i Bosnajcke elektroprivrede i telefonija? i da li nam to uopste odgovara?
7.Na koji nacin smanjiti udeo Bosanaca na predstojecem popisu?
:zastava:
Hajde Jack ozezi :))

1. neizvjesno
2. da, kao i sa natalitetom do 60%
3. Bosnjaci su na putu da budu vecina. A u prva 4 razreda osnovne skole prelaze preko 50%
4. Vec se radi na tome i situacija se odvija u pozitivno. Malo duze traje jer smo zanemarivali bosnjake. SBK polahko
radi neke stvari u tome pravcu. Medjutim postoji opasno sa novim rukovodstvom rijaseta da IZ se polahko odrice Bosnjaka
i nacionalnog prefiksa. Sto bi nakon dosadasnjeg truda imalo pogubne posljedice.
5. Sad za sad ova. Jer vrijeme igra za nas a drugima se zuri. Trebamo razvijati nase epicentre ekonomski, vjerski i nacionalno.
Sa tim ce se polahko i gusiti regionalna zabluda o nacionalnosti.
6. elektroprivreda je jaka ali nas bhtelecom nije se ustabilio. Ne znam.
8. Odgovor vidi pod 7. Udarna jedinica u bosnjaka je dzemat on treba mnogo vise potencirati bosnjacko
izjesnjavanje. Dopuna bi svakako bila i sa organizovanjem sto vise NVO koji bi sirili tu ideju. Zato je koalicija "bitno je biti bosnjak"
odlicna stvar.

atif
Član

Post Postao/la atif » 15 mar 2013 11:31

cujte ovo
Razmišlja se i o opciji da se središnja Bosna spoji sa Zeničko-dobojskom županijom, ali pod dva uvjeta. Kao prvo da središte te nove i veće županije bude u Travniku i kao drugo da se iz Zeničko-dobojske županije Vareš, Visoko i Olovo pripoje Sarajevu, a Žepče i Usora mogućoj novoj Posavsko-tuzlanskoj županiji. Važno je naglasiti kako sami naziv “posavsko-tuzlanska” županija sugerira ustavno-pravni paritet. Sarajevska županija bi bila proširena, osim za Visoko, Vareš i Olovo i za područje Goražda, dok bi Unsko-sanska županija praktično ostala nedirnuta i njezina bi administracija bila pomagana iz posebnih fondova.
http://www.moinfo.ba/index.php/top-vije ... e-homogena?

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 15 mar 2013 12:31

Sandzo el Bazari je napisao/la: 4. Goranci na Kosovu zele da se prikljuce Zajednici Srpskih ostina, albanci im ne dozvoljavaju i hoce da ih rasele..Zasto ne bismo bosnjorizovali Gorance i naselili ih u BiH( Brcko ,Mostar,Srednja Bosna,Bos. Grahovo.Kupres,Glamoc,Drvar,Bos Petrovac itd)
Ne znam kakva je danas situacija sa Gorancima pa ne mogu ništa reći.Moj r. dedo i r. nana su rodom Goranci i znam da se u Gori govori staroslavenskim jezikom koji je sličan makedonskom,tako da Goranci prije pripadaju makedonskom habitusu nego bošnjačkom.Pozitivna stvar je to što nas povezuje vjera i postepeno teče proces asimilacije Goranaca u Bošnjake.Ne bih voleo da Goranci izgube svoj identitet jer su jedinstveni u svojoj kulturi tako da nisam pristalica njihovog preseljenja u Bosnu,već bih voleo da dobiju svoju općinu Goru gdje će biti u mogućnosti sačuvati svoj identitet i razviti se društveno i ekonomski.

Bossan
Član

Post Postao/la Bossan » 15 mar 2013 13:06

bilbo je napisao/la:
Sandzo el Bazari je napisao/la: 4. Goranci na Kosovu zele da se prikljuce Zajednici Srpskih ostina, albanci im ne dozvoljavaju i hoce da ih rasele..Zasto ne bismo bosnjorizovali Gorance i naselili ih u BiH( Brcko ,Mostar,Srednja Bosna,Bos. Grahovo.Kupres,Glamoc,Drvar,Bos Petrovac itd)
Ne znam kakva je danas situacija sa Gorancima pa ne mogu ništa reći.Moj r. dedo i r. nana su rodom Goranci i znam da se u Gori govori staroslavenskim jezikom koji je sličan makedonskom,tako da Goranci prije pripadaju makedonskom habitusu nego bošnjačkom.Pozitivna stvar je to što nas povezuje vjera i postepeno teče proces asimilacije Goranaca u Bošnjake.Ne bih voleo da Goranci izgube svoj identitet jer su jedinstveni u svojoj kulturi tako da nisam pristalica njihovog preseljenja u Bosnu,već bih voleo da dobiju svoju općinu Goru gdje će biti u mogućnosti sačuvati svoj identitet i razviti se društveno i ekonomski.
Nikada im nece dati Albanci opcinu. Znas kakvi su Albanci. Mozda i nisu toliko blizu Bosnjacima, ali su ipak najbliziji, po vjeri, malo obicaji, malo jezik, mentalitet... Znaci, od svih drzava svjeta, Bosna im je ipak najblizija. Steta sto nismo i Torbese ubacili u bosnjacki korpus, oni su vec velik broj, mozda ih ima i do 100 000... Treba to sve pobosnjazirati. Od Triglava do Djevdjelije...

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 15 mar 2013 13:20

Kao Bošnjaci,i Goranci su u prošlosti napravili niz grešaka dok su Srbi kontrolisali Kosovo pa sada ispaštaju zbog albanskog nacionalizma.Mislim da se stvar može popraviti ako Goranci naprave potpuni otklon od Srba i tješnje se povežu sa Bošnjacima na Kosovu i nastupe sa zajedničkom incijativom za formiranje općina Gora i Sredačka župa sa Podgorom.

Što se Torbeša tiče,oni imaju problem sa identitetom ali činjenica je da su oni Makedonci sa islamskom vjeroispovijesti i ne osjećaju nikakvu vezu sa Bosnom i Bošnjacima.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 mar 2013 15:24

Vitalna statistika, osnovne skole, zivorodjeni, ali i velik pad katolika u naprimjer jednom Busovaci nam govore da su ovdje Bosnjaci vecina.Isto to vrijedi i za Novi Travnik
Brcko distrikt.Mislim da smo mi vecina u distriktu, ali oni u gradu.Naprimjer svi podatci mi govore da su oni vecina u gradu, a mi u distriktu.Ali, da mi cinimo znacajan broj stanovnistva u samom gradu 40%+

Goranci su rasjepkani na razne grupe.Nisu slozni.Mnogo su slozniji ljudi, ali i manje su zla napravili Albancima iz Sredacke zupe(Recane) i taj kraj.Kako novi ustav im kaze da na jednom podrucju moras da imas najmanje 75% pripadnika tog naroda.A, kako u Recanima, tj Sredackoj zupi taj procent prelazi 85%+.Onda mislim da ce se ovi izboriti za opcinu.Skeptican sam za Vitomiricu.To su Albanci poklopili demografski, i ako bi i bila opcina, mi ne bi imali koristi od te opcine nikako

Što se Torbeša tiče,oni imaju problem sa identitetom ali činjenica je da su oni Makedonci sa islamskom vjeroispovijesti i ne osjećaju nikakvu vezu sa Bosnom i Bošnjacima.

Tako nekako, ali neka im njihov identitet dole u Strugi, Ohridu.Da ne budu asimilirani u nesto drugo

Sad je malo kasno, a moglo se je daleko vise uraditi.Najbolje je da mi krenemo tamo gdje se moze nesto uraditi.Restelica je imala oko 1/3 Bosnjaka na zadnjem popisu.Da se ta cifra poveca, i da budemo vecina narednog popisa u nekim selima Gore.Tesko ce ideja Bosnjacka zazivjeti u svim selima Gore, ali prvo gledati ovaj popis, i tamo gdje nas je najvise bilo.Raditi na tim selima

Pozitivno je sto imas vise govornika Bosanskog jezika, nego Bosnjaka u Gori, pa bi se moglo nesto asimilirati Goranaca, makar u nekim selima jos

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 mar 2013 15:50

5. Sad za sad ova. Jer vrijeme igra za nas a drugima se zuri. Trebamo razvijati nase epicentre ekonomski, vjerski i nacionalno.
Vlasko pitanje se rjesava samo od sebe na radost svih Bosnjaka.Prvi koji nestaju su katolicki vlasi.Mozda tu i tamo, oni imaju koji lijep ''bljesak'' tipa Posusje, ili oko Citluka.Ali, ono sto ih ceka je teska demografska oluja, koja ce ih pomesti iz skoro svih krajeva gdje su zivjeli i zive, najbolji primjer su ti Kakanj, Sarajevo, Vares,Zenica, Bugojno itd.Pokusali su nesto.Sad ce nestati, bit ce sprceni u rezervatu bijele carapice Skutorland.A, uskoro Zupa Citluk ce imati vise katolika od ukupnog broja katoljika Zenice.Tika-Taka

Ne bojim se popisa u najmanju ruku.Jedva ga cekam, cekam ga decenijama, tako.Najvaznije je da mi lijepo popisnicu obradimo.Ovog puta generacija koja je navikla na komunisticko vrijeme ganja politiku Bosnjaka.Kada mladji Bosnjaci, nacionalno svjesniji dodju na poziciju da odlucuju.Brzo ce se ostvariti san Ibrahima Busatlije o Neumskoj luci.Mozda ce to potrajati duze, cirka 60-80 godina.Katoljici oko 20-30 godina, s tim da im je ovo zadnja decenija politicka kao nekog faktora u Bosni.Ova postojeca podjela je dobra za nas, jer nas procent samo raste u Centralnoj Bosni, to je vec sad kanton s vise od 2/3 Bosnjaka, a cifra stalno raste.Hnk kanton nikad nece moci da bude ni blizo onakav, kakav bi ustashe zeljele.Tako mi ne dobijamo nista, u toj nekoj raspodjeli kantona,i nije nam vazno.Treba politicki sve zamrznuti ove godine, reci da nam je popis najvazniji, tako da se ove komunjare makar u blato zavuku, ovu godinu.A, od iduce godine im je penzija.To je tako

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 15 mar 2013 16:42

ja sam protiv ideje da se ZDK spoji sa SBK ekonomski gledano to bi bio udarac na ZDK privredu koja je duplo jaca od SBK, ako se ujedinimo s njima imamo ih na grbaci zajedno sa uduplanim hadezeom koji moze u toj vladi da bojkotuje sve odluke koje im ne idu na cejf. ZDK je privredno jaka bosnjacka regija kojoj se radi sveopsteg dobra treba dopustiti da se razvija. ZDK vec muku muci sa cinjenicom da nas muzu kao kravu muzaru,izvozimo doprinosimo a vec godinama vise dajemo budjetu federacije nego sto dobivamo od federalnog budjeta,iz tog razloga sve je veci broj privrednika ne uplacuje doprinose na plate a sve je veci broj ljudi koji rade na crno mislim da zdk prednjaci po broju radnika na crno zamislite sta ce se desit da uzmemo na grbacu jos i sbk ? broj radnika u zdk koji rade na crno ce se utrostrucit, znam da je tesko ali jedino opravdano ekonomsko rjesenje za federaciju jeste ukidanje kantona..

SBK prirodno treba da se prikljuci i spoji sa livanjskim kantonom, bosnjaci toga kraja bi prestali da se osjecaju da su u slijepom crijevu i da su zaboravljeni,ekonomski razvoj obadva kantona je isti, poljoprivreda je glavni primat a imati ta dva kantona u jednom bio bi i poticaj za Bosnjake da ostaju u Glamocu, Kupresu,Livnu ...

Ako vec govorimo o uredjenju federacije trebamo imati u obziru i cinjenicu da adrias groupacija koja upravlja podravkom i slicnim jakim privrednim kompanijama u hrvatskoj prebacuju svoje proizvodne pogone u zapadnu hercegovinu i u prijedor (umjesto u privredno nerazvijenu istocnu slavoniju ) sto znaci da mozemo ocekivat u ovoj godini i narednoj porast radnih mjesta u toj regiji,porast proizvodnje i ekonomskog rasta ,

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 mar 2013 00:04

Kao prvo glupo je pricati o tome, posebno u ovoj godini.U ovoj godini 2013 imamo koaliciju Sdp-Sbb, gdje pola kadrova placeni cetnicki igraci, a pozicija Bosnjaka se omalozava do ovog novog zakona o dzenazama, a prijetnja ministra ''sigurnosti'' su Vehabije, a ne bradate cetnicke spodobe koje marsiraju u po bijela dana, ili da se pozicija Bosnjaka svakog dana sve vise i vise omalozava.Najbolje se vidjelo na primjeru Mostara, gdje nema nikakvog jaceg uticaja Sdp stranke medju Bosnjacima, da kad se ne mogu uvaliti u tu sredinu, da nista ne mogu

Treba odugovlaciti sve vise i vise otezati.Najveci gubitnici su ustashe.Ne bude li nekih promjena do 2014.Ustashe znaju da nece vise moci da pariraju Bosnjacima, a hoce li imati ovu izdajnicku koaliciju tad.Oni znaju da su potrosili kredita par godina, i sad ce biti tesko, da nesto urade.I sama rijec reorganizacija Federacije Bih bi aludirao da su Bosnjaci spremni da zive u rezervatu okruzeni komsijama, i eto ne postoji neka haj da kazemo.Reorganizacija cetniteta, nego samo kod nas

Zato pazljivo, ali i politicki oni nece moci nista, makar zbog presude tim ustaskim generalima, a kasnije i popisu

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 16 mar 2013 06:41

Ima i SBK solidnu privredu.Po Travniku opozicija stalno sere,ali opcina ipak dobro stoji.Jedino su Novi Travnik i Donji Vakuf slabo razvijeni,ovo ostalo moze proci.
Bosna Bosnjacima!

marli
Član

Post Postao/la marli » 16 mar 2013 06:46

Najbitnije je da se nikad ne spoje tri hercegovačka kantona, to im je san, bio je i san ante pavelića-da se protežu do bradine.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 16 mar 2013 07:03

Tako je marli.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 16 mar 2013 07:19

marli je napisao/la:Najbitnije je da se nikad ne spoje tri hercegovačka kantona, to im je san, bio je i san ante pavelića-da se protežu do bradine.
ovo potpisujem. sve ostale reorganizacije mogu biti samo pkzitivne jer ce se ustediti para!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 mar 2013 07:28

Jedino mozemo vojnicke cizme da spojimo na Jadranskom moru, i spajanje prema Visu sa Italijom

8-)

Zaključano