☑ Pravila foruma i savjeti

Bošnjačka strategija

BosnjackaHercegovina
Član

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 apr 2019 17:55

BosniaFirst je napisao/la: 03 apr 2019 16:29
bosnaponosna je napisao/la: 03 apr 2019 10:49 U ovom antibošnjačkom tekstu ima nešto istine, ali sigurno ima i mnogo laži, da ne govorim o rušenju ugleda nekih od relativno visokopozicioniranih kadrova ARBiH. U BiH (barem prema onome što ja vidim) trenutno ne postoji stranka koja bi ispunila sve ciljeve bošnjačkog naroda niti koja u potpunosti radi u njegovom najboljem interesu. SDA bi možda bila najbliža tome, ALI ukoliko bi stranku preuzeli neki drugi, MLADI ljudi, koji nisu odrastali kao Muslimani nego kao BOŠNJACI. Možda jesu donekle neiskusni, ali mislim da ne treba mnogo pameti da se državom upravlja bolje nego što to trenutno SDA čini.

"Prvi poslije rata koji je kupio zemlju ovdje u Kaćunima od Hrvata naš je komšija odavde, bavio se pomalo biznisom, ćumur, preprodaja, na svakojake načine se čovjek snalazio. Imao je kontakte tu s Hrvatima, jednom od njih valjda je zatrebalo para pa je htio brže‑bolje prodati svoju zemlju. Uglavnom, za 20 hiljada eura kupio je 85 dunuma u komadu. I to kakva zemlja, nema ni 500 metara od glavne ceste. Kad je to čula crkva, svećenik je dolazio kod njega, nudio mu pare na pare, duplo, samo da se to vrati. Ma kakvi, nije on to htio ni čuti. Kasnije je tu zemlju prodavao Bošnjacima koji su živjeli gore iznad, po selima, samo da ih naseljava tu. Obećao im je i napraviti mekteb ako ih bude 20 i više. Poslije njega su naši ljudi tu svuda kupovali zemlju od Hrvata i sada skoro da je sve otkupljeno. A Hrvati su s ove strane ceste prije rata imali skoro pa 90 posto zemlje. Nije nam bilo bitno pošto je, samo prodaji i hajde seli. Sada su na toj zemlji izgrađene firme, tako da nemamo nikakvih problema s nezaposlenošću. Ko god hoće da radi ima posla. Svi rade i dobro se posluje." (http://stav.ba/moj-ezan-mora-cuti-krajnji-korisnik/). Ovo je reći STRATEGIJA, "PRODAJI I HAJDE SELI!" :zastava: :fes:
Kad smo kod stranaka i mladog kadra, šta mislite o Platformi za progres Mirsada Hadžikadića?
Nista dobro.
To je jos jedan u nizu (od vec nekoliko stotina) Bosnjackih stranaka koje Bosnjake samo cjepkaju i cjepkaju i cjepkaju ....
Na proslim izborima Bosnjaci su izgubili 10% svog glasa SAMO na stranke koje nisu presle izbornicki prag. To znaci da su Bosnjaci u vodu bacili 10% svojih glasova na neke "nove nade", upravo radi ovakvih lidera.

Neefikasno je traziti promjene uvijek s nule. Mnogo je efikasnije traziti promjenu sa nekog temelja kojeg je vec neko prije napravio. Na primjer, trebace Hadzikadicu 20 godina da napravi stranku kakvu SDA ili SDP vec imaju. Umjesto da pocinje s nule, zasto ne ide kroz jednu od njih? Bosnjaci trebaju traziti svoju buducnost u 1-2 stranke u kojima ce traziti promjene iznutra. Bolje je imati 3-4 struje u jednoj stranci nego 3-4 struje gdje je svaka u svojoj stranci. Ovako niti jedna od ovih stranaka nije efikasna, nije jaka, nije organizovana nego samo ovako ispresjecane raspamecuju narod.

Uz to, ovaj lik je elektro inzinjer i on se treba baviti digitalnim sistemima a ostaviti politiku onima koji imaju vise iskustva (a i obrazvonog materijala) u tome od njega. Inzinjeri (a posebno elektro inzinjeri) su poznati po tome da nisu dovoljno obrazovani u drustvenim naukama jer im je fokus na fizici, matematici i ostalim prirodnim stvarima, a ne na pravu, historiji, politickim naukama i ostalim drustvenim granama sa kojima nemaju nikakve (ali bas nikakve) dodirne tacke. U SADu su oko 57% svih predsjednika advokati, ostali su generali, biznismeni itd... Niti jedan inzinjer - a to je najstarija kontinuirana demokratska vlast sa nepromjenjenim ustavom.

Naravno elektro inzinjeri jednostavno nisu trenirani za takve stvari. Ovaj lik je cijeli svoj radni vijek proveo sa tehnoloskim papirima i citao je tekstove koji su totalno drugaciji od onih koje jedan drzavnik mora da cita i razumije - a to je potpuno drugi svijet od politickog, i vjerujem da se metilja u nesto u sto ne bi trebao i za sta jednostavno nije spreman - a stetu koju ce nanijeti Bosnjacima je nemjerljiva.
Samo BiH.

Tatar
Novi kolač

Post Postao/la Tatar » 03 apr 2019 21:22

Veliki pozdrav Bošnjacima iz Tatarstana i Tatarskog naroda.
Slučajno sam naišao na ovaj forum dok sam tražio informacije o demografiji i drago mi je da ima toliko ljudi koji nisu ravnodušni prema svojim ljudima.

Želeo bih da vas upozorim na Rusiju i njene trenutne politike destabilizacije Bosne. Jednom su Rusi izbačeni iz Crne Gore, počeli su razmatrati Bosnu kao drugi cilj destabilizacije.
Samo imajte na umu da nemaju interesa za prosperitetnu Bosnu. nacionalna ideja Rusije da pogorša druge države. Veoma sličan takozvanoj srpskoj republiki, ali rusi imaju mnogo više resursa i ostvaruju svoje ciljeve. bilo koji ruski građanin na bosanskom tlu može biti agent FSB-a i ne može mu se vjerovati.

Ne znam koliko je prikladno postavljati ovu poruku na ovaj dio foruma, ali se nadam da jeste. Nadam se da je moja poruka razumljiva iako ne znam dobro Bosanski.

Želim vam sreću u vašoj borbi i znamo da je istina na vašoj strani. :zastava:

BosnjakizDoboja299+
Član

Post Postao/la BosnjakizDoboja299+ » 04 apr 2019 01:17

Tatar-u da nisi kakav obavjestajac hehehheh? Bosnjacki lideri moraju da iznesu jasan i kolektivan stav o jednoj sekularnoj ideji Bosnjacke Bosne, ne kojekakve Islamske koju nam na grbaci siju krscanski teroristi preko Drine i Save. Takodjer, Bosnjaci moraju uzeti jasnu poziciju protiv ovih selefijskih pokreta u Bosni, tacnije sve vehabije u slucaju kakvih sukoba treba momentalno razoruzati i protjerati, jer takvi bolesnici bi sutra potpisali da zive pod kontrolom S.Arabije.

Moramo ponavljati retoriku da su vehabije ustvari Hrvatske obavjestajne figure, kao sto i jesu.
Sekularna Bosnjacka Bosna :beret:

"Cuvajte i ocuvajte svoju naciju i ime Bosnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem" - Alija Izetbegovic

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 04 apr 2019 07:39

Tatar je napisao/la: 03 apr 2019 21:22 Veliki pozdrav Bošnjacima iz Tatarstana i Tatarskog naroda.
Slučajno sam naišao na ovaj forum dok sam tražio informacije o demografiji i drago mi je da ima toliko ljudi koji nisu ravnodušni prema svojim ljudima.

Želeo bih da vas upozorim na Rusiju i njene trenutne politike destabilizacije Bosne. Jednom su Rusi izbačeni iz Crne Gore, počeli su razmatrati Bosnu kao drugi cilj destabilizacije.
Samo imajte na umu da nemaju interesa za prosperitetnu Bosnu. nacionalna ideja Rusije da pogorša druge države. Veoma sličan takozvanoj srpskoj republiki, ali rusi imaju mnogo više resursa i ostvaruju svoje ciljeve. bilo koji ruski građanin na bosanskom tlu može biti agent FSB-a i ne može mu se vjerovati.

Ne znam koliko je prikladno postavljati ovu poruku na ovaj dio foruma, ali se nadam da jeste. Nadam se da je moja poruka razumljiva iako ne znam dobro Bosanski.

Želim vam sreću u vašoj borbi i znamo da je istina na vašoj strani. :zastava:
Tatar, dobrodošao.
Vidim da je historija Tatara slična kao naša u Bosni. 3.5 miliona stanovnika, 55% Tatari, 45% Rusi (to jest Srbi) i nekoliko vijekova historije nasilja Rusa nad Tatarima.

Ono što me zanima je da je Tatarstan imao 10-15 godina negativnog prirodnog priraštaja ali ste to preokrenuli i ponovo počeli rasti. Također vidim da i kod vas, kao i u Bosni, agresorska populacija demografski slabi. Sve je manje Rusa a više Tatara. Možeš li reći malo više o tom demografskom problemu i kako je riješen?
Samo BiH.

Tatar
Novi kolač

Post Postao/la Tatar » 04 apr 2019 10:06

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 04 apr 2019 07:39 Tatar, dobrodošao.
Vidim da je historija Tatara slična kao naša u Bosni. 3.5 miliona stanovnika, 55% Tatari, 45% Rusi (to jest Srbi) i nekoliko vijekova historije nasilja Rusa nad Tatarima.

Ono što me zanima je da je Tatarstan imao 10-15 godina negativnog prirodnog priraštaja ali ste to preokrenuli i ponovo počeli rasti. Također vidim da i kod vas, kao i u Bosni, agresorska populacija demografski slabi. Sve je manje Rusa a više Tatara. Možeš li reći malo više o tom demografskom problemu i kako je riješen?
Hvala
Mislim, ne samo da su naši ljudi vrlo slični po pitanju demografije, već i po pitanju vjerske tolerancije, običaja i cak izgleda.

što se tiče vašeg pitanja..
Prije svega, nemojte u potpunosti vjerovati ruskoj statistici. To je suštinski deo propagandne mašine. Sve od kriminalne statistike do demografije.

Problem u Tatarstanu nije stopa nataliteta, već asimilacija. Ruska/sovjetska propaganda je imala ogroman negativan uticaj na Tatare. Tatari su počeli da veruju da je bolje biti Rus. Jer ako ste ruski, nećete iskusiti nikakvu diskriminaciju. Zato ima mnogo Tatara koji imaju ruska imena i prezimena tatara, posebno izvan Tatarstana. Zamislite da se 25% Bošnjaka zove Milorad Muslimović ili tako nešto. Posebno u Novom Pazaru ili u Sjenici. Zvuči kao apsurd? Ovde je stvarnost.
Takođe, jezik. Rusi su imali cilj da ga ubiju, i oni su to učinili. Dakle, ako osoba ne govori, ima rusko ime, neće se identificirati kao Tatari u sadašnjoj, jako pro-ruskoj sredini.

Drugi problem je to što je Tatarstan mnogo bogatija od susednih ruskih pokrajina, što dovodi do značajnog priliva Rusa u Tatarstan i Kazan. I očigledno nemaju mnogo želje da nauče tatarski jezik.

Još jedan veliki problem je što 2/3 Tatara živi van Tatarstana, a stopa asimilacije među njima je ogromna.
U osnovi, bez obzira na to koliko su dobre stope rađanja, ne možemo prikriti demografski pad zbog asimilacije.

Ovdje je karta regije Volge gdje živi većina Tatara.
Napravljen od strane ruskog, tako da ga ne smatrate 100% istinitim :-)

slika

@BosnjakizDoboja299+
Kako je vaš post povezan sa onim što sam rekao?
Nisam spominjao religiju. Govorio sam o vrlo stvarnoj prijetnji i to je to. Drago mi je ako to već znate
Zadnja izmjena: Tatar, dana/u 04 apr 2019 10:26, ukupno mijenjano 1 put.

Bosman
Administrator

Post Postao/la Bosman » 04 apr 2019 10:20

@Tatar

Pozdrav i tebi i dobro nam dosao.

Odlican ti je bosanski, slobodno nastavi pisati na forumu. :gut:

Sigurno je da ce Rusija probati nesto iscenirati u Bosni kao sto su to probali u Crnoj Gori. Genocidni entitet (RS) osniva rezervni sastav policije. Jedva cekaju neki iscenirani "incident" da postave policiju na granici entiteta, kao da se brane od nekog "terorizma". Rusi su ih 100% savjetovali po tom pitanju.

bilo koji ruski građanin na bosanskom tlu može biti agent FSB-a i ne može mu se vjerovati.
Zanimljiva informacija. Nadam se da ovo znaju i nase obavjestajne sluzbe.

Selam za Tatarstan :fes:

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 04 apr 2019 10:35

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 03 apr 2019 17:55
BosniaFirst je napisao/la: 03 apr 2019 16:29
bosnaponosna je napisao/la: 03 apr 2019 10:49 U ovom antibošnjačkom tekstu ima nešto istine, ali sigurno ima i mnogo laži, da ne govorim o rušenju ugleda nekih od relativno visokopozicioniranih kadrova ARBiH. U BiH (barem prema onome što ja vidim) trenutno ne postoji stranka koja bi ispunila sve ciljeve bošnjačkog naroda niti koja u potpunosti radi u njegovom najboljem interesu. SDA bi možda bila najbliža tome, ALI ukoliko bi stranku preuzeli neki drugi, MLADI ljudi, koji nisu odrastali kao Muslimani nego kao BOŠNJACI. Možda jesu donekle neiskusni, ali mislim da ne treba mnogo pameti da se državom upravlja bolje nego što to trenutno SDA čini.

"Prvi poslije rata koji je kupio zemlju ovdje u Kaćunima od Hrvata naš je komšija odavde, bavio se pomalo biznisom, ćumur, preprodaja, na svakojake načine se čovjek snalazio. Imao je kontakte tu s Hrvatima, jednom od njih valjda je zatrebalo para pa je htio brže‑bolje prodati svoju zemlju. Uglavnom, za 20 hiljada eura kupio je 85 dunuma u komadu. I to kakva zemlja, nema ni 500 metara od glavne ceste. Kad je to čula crkva, svećenik je dolazio kod njega, nudio mu pare na pare, duplo, samo da se to vrati. Ma kakvi, nije on to htio ni čuti. Kasnije je tu zemlju prodavao Bošnjacima koji su živjeli gore iznad, po selima, samo da ih naseljava tu. Obećao im je i napraviti mekteb ako ih bude 20 i više. Poslije njega su naši ljudi tu svuda kupovali zemlju od Hrvata i sada skoro da je sve otkupljeno. A Hrvati su s ove strane ceste prije rata imali skoro pa 90 posto zemlje. Nije nam bilo bitno pošto je, samo prodaji i hajde seli. Sada su na toj zemlji izgrađene firme, tako da nemamo nikakvih problema s nezaposlenošću. Ko god hoće da radi ima posla. Svi rade i dobro se posluje." (http://stav.ba/moj-ezan-mora-cuti-krajnji-korisnik/). Ovo je reći STRATEGIJA, "PRODAJI I HAJDE SELI!" :zastava: :fes:
Kad smo kod stranaka i mladog kadra, šta mislite o Platformi za progres Mirsada Hadžikadića?
Nista dobro.
To je jos jedan u nizu (od vec nekoliko stotina) Bosnjackih stranaka koje Bosnjake samo cjepkaju i cjepkaju i cjepkaju ....
Na proslim izborima Bosnjaci su izgubili 10% svog glasa SAMO na stranke koje nisu presle izbornicki prag. To znaci da su Bosnjaci u vodu bacili 10% svojih glasova na neke "nove nade", upravo radi ovakvih lidera.

Neefikasno je traziti promjene uvijek s nule. Mnogo je efikasnije traziti promjenu sa nekog temelja kojeg je vec neko prije napravio. Na primjer, trebace Hadzikadicu 20 godina da napravi stranku kakvu SDA ili SDP vec imaju. Umjesto da pocinje s nule, zasto ne ide kroz jednu od njih? Bosnjaci trebaju traziti svoju buducnost u 1-2 stranke u kojima ce traziti promjene iznutra. Bolje je imati 3-4 struje u jednoj stranci nego 3-4 struje gdje je svaka u svojoj stranci. Ovako niti jedna od ovih stranaka nije efikasna, nije jaka, nije organizovana nego samo ovako ispresjecane raspamecuju narod.

Uz to, ovaj lik je elektro inzinjer i on se treba baviti digitalnim sistemima a ostaviti politiku onima koji imaju vise iskustva (a i obrazvonog materijala) u tome od njega. Inzinjeri (a posebno elektro inzinjeri) su poznati po tome da nisu dovoljno obrazovani u drustvenim naukama jer im je fokus na fizici, matematici i ostalim prirodnim stvarima, a ne na pravu, historiji, politickim naukama i ostalim drustvenim granama sa kojima nemaju nikakve (ali bas nikakve) dodirne tacke. U SADu su oko 57% svih predsjednika advokati, ostali su generali, biznismeni itd... Niti jedan inzinjer - a to je najstarija kontinuirana demokratska vlast sa nepromjenjenim ustavom.

Naravno elektro inzinjeri jednostavno nisu trenirani za takve stvari. Ovaj lik je cijeli svoj radni vijek proveo sa tehnoloskim papirima i citao je tekstove koji su totalno drugaciji od onih koje jedan drzavnik mora da cita i razumije - a to je potpuno drugi svijet od politickog, i vjerujem da se metilja u nesto u sto ne bi trebao i za sta jednostavno nije spreman - a stetu koju ce nanijeti Bosnjacima je nemjerljiva.
I Angela Merkel je doktor kvantne fizike, većina predsjednika zapadnih zemalja imaju završen fakultet prirodnih nauka, a ne "mehke" fakultete poput pravnog, političkih nauka, itd.

Osim toga, ni ovi sadašnji na vlasti nisu geniji(Tihić je imao 2ce i 3ce u osnovnoj), a Damir Nikšić je kalibar idiotizma sam za sebe.

Što se tiče rasipanja glasova, Hadžikadić je imao 10 posto glasova, bez reklame i plakata i bez stranke iza sebe(nastupao kao nezavisni kandidat), a pouzdano znam da je najviše glasova dobio od studenata tehničkih fakulteta i u većim gradovima poput Sarajeva, Tuzle i Zenice(može se provjeriti na stranici za popis).
Što se tiče njegove stranke, ne izgleda poput samo još jedne u nizu jedne te iste poput PDA, A-SDA, NiP i sl., nego već počinju osnivati odbore u zemljama sa velikim brojem naše dijaspore(SAD, Njemačka, Norveška, Švedska, Švicarska, itd.) uz to osnivajući i odbore širom BiH(uključujući i Banja Luku i ostale dijelove RS, Krajinu, SBK, HNK i ostale dijelove van trougla SA-ZE-TA kao što to radi NS, NiP, SDP).

Očekivao sam neki argumentovaniji odgovor, ali vjerovatno većina od vas nije ni upoznata sa ovim gore navedenim.

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 04 apr 2019 10:57

Ne znam, meni Hadzikadic izgleda kao mlakonja... :rofll:

Ako je inzinjer, zasto nikada nije spomenuo namjensku, metalsku ili hemijsku industriju...Sve neka suplja prica, nigdje nema nekih jakih stavova/misljenja...Cile mile NATO/EU prica...A od te price nema nista, prica za naivne...

Podrzavaju ga inzinjeri....studenti tehnickih fakulteta hahaha...Bolan bezlicnije mase od studenata nema...Sa njima ti izvikani profesori rade sta god hoce...Razvlace im pamet, satrologiraju a ni ti profesori nemaju nekog iskustva u industriji vec uglavnom po fakultetima...Spominjem samo Sarajevo, sta su svi ti nadrkani profesori pomogli u odbrani Sarajeva ? Sta, gdje su oni kome pomogli ? Dok je ovdje pucalo mnogi su se u inostranstvu dodatno usavrsavali, na raznim specijalizacijama i slicno....Uzimi profesorima CV i pogledaj period 92-95 gdje su bili i sta su radili...
....................
slika :Studyy:

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 04 apr 2019 11:02

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 03 apr 2019 17:55 Uz to, ovaj lik je elektro inzinjer i on se treba baviti digitalnim sistemima a ostaviti politiku onima koji imaju vise iskustva (a i obrazvonog materijala) u tome od njega. Inzinjeri (a posebno elektro inzinjeri) su poznati po tome da nisu dovoljno obrazovani u drustvenim naukama jer im je fokus na fizici, matematici i ostalim prirodnim stvarima, a ne na pravu, historiji, politickim naukama i ostalim drustvenim granama sa kojima nemaju nikakve (ali bas nikakve) dodirne tacke. U SADu su oko 57% svih predsjednika advokati, ostali su generali, biznismeni itd... Niti jedan inzinjer - a to je najstarija kontinuirana demokratska vlast sa nepromjenjenim ustavom.

Slazem se sa tvojim postom. To je ono sto sam ja govorio. Sve neke diplome, zvanja, titule izvikanost a nista konkretno, bas nista... :nixgut:

Emerik Blum je bio inzinjer i od njega smo imali mnogo koristi, kompletna drzava ! E sad uporedi Emrika Bluma i nejgov doprinos razvoju BiH sa svim ovim izvikanim politicarima...
....................

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 04 apr 2019 14:05

Uh, i ti pretjeruješ. Gdje ćeš ga sa Blumom porediti?
Porediš Ferrari i biciklo. :mrgreen:

bosnaponosna
Član

Post Postao/la bosnaponosna » 04 apr 2019 14:16

Kad je u pitanju Konaković, moj stav je da on nije ništa drugačiji od SDA, čiji je i sam produkt. Ono što on sada radi je čisti revanšizam, ali naravno, ni SDA nije nevina. A kad je u pitanju Platforma za progres, dobra stvar je da je to nešto novo, da su za malo vremena skupili relativno veliku podršku među narodom, ali ono što im ja lično zamjeram je to što su malo previše liberalni za naše prilike i to što im je osnivač i predsjednik čovjek koji je napustio BiH čim je naslutio da će ovdje biti rat. Mislim da oni koji nisu bili spremni braniti BiH u ratu, ne zaslušuju da vladaju u miru (P.S. To se ne odnosi isključivo na Hadžikadića, nego na dezertere iz svih stranaka). :zastava:
Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo! :zastava:

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 04 apr 2019 14:27

abu seid je napisao/la: 04 apr 2019 14:05 Uh, i ti pretjeruješ. Gdje ćeš ga sa Blumom porediti?
Porediš Ferrari i biciklo. :mrgreen:
Pa mislim kad se lupa i poredi se Bosna sa Amerikom...Sto, zasto i ja ne bih poredio "nase" ljude. I Blum je izgradio desetine fabrika konglomerata u BiH iz nicega. Iz jada i bijede, na ledini bez ikakve moderne mehanizacije..Imao je vise radnika nego mnoge vojske pjesadije...Evo ima i sad ledina pa zasto ne grade ? Postavljao sam slike fabrika monografije na drugim temama...Zasto je Titi i komunjarama/cetnicima/ustasama bila potrebna (nasa) vojna industrija u BiH, a nama danas ne treba...Zasto nema volje, vizije bilo cega jer je ovo danas zaista malo sto se radi...Prije 50 godina imali smo jacu metalsku industriju nego danas...Hej prije 50 godina ! Evo samo ako pogledam sarajevski industriju danas, ovo je tra-la-la inudstrija u poredjenje sa predratnom.
....................

BosnjakizDoboja299+
Član

Post Postao/la BosnjakizDoboja299+ » 04 apr 2019 15:38

SDA je od 91 do 95 bila i nebo i zemlja, vecina Bosnjaka sirom svijeta je bila ujedinjena. Medjutim, unutrasnja previranja, sukob interesa je kulminiralo da se dovode podobni poslusnici koji nemaju nikakvog intelekta ni karaktera. Danas je SDA takva kakva je, dotakla je dno svakog dna. Zamisli ti kakvim je intelektualcima tada Alija rahmetli bio okruzen, Haris Silajdzic, Muhamed Filipovic itd, da bi na kraju sam Alija (sto cu mu uvijek zamjeriti) doveo Sulejmana Tihica koji je samo tu postavljen kao most za Bakirovo nasljedstvo stranke.

SDA se morala nakon 95-e reformirati u Bosnjacku stranku, medjutim ostala je nazadna i vjerna tim nekim takozvanim Islamskim principima, za koju sluzi samo kao paravan za radi licnih interesa. Sto se tice Mirsada, mi ne znamo ko je taj covjek, odakle dolazi i zasto sada dolazi? Ko njega finansira i odakle dobija direktive? Na kraju krajeva cije interese on zastupa? Uglavnom Bosnjaci su zasrali totalno Kanton Sarajevo dopusajuci SDA isprdku Konakovicu da se kao neki balavac inati preko Vojvode Kojovica, eto sad nas ceka povorka ponosa, promjene imena ulica i sta vec ne..
Sekularna Bosnjacka Bosna :beret:

"Cuvajte i ocuvajte svoju naciju i ime Bosnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem" - Alija Izetbegovic

BosanacGorstak
Član

Post Postao/la BosanacGorstak » 04 apr 2019 17:04

bosnaponosna je napisao/la: 04 apr 2019 14:16 Kad je u pitanju Konaković, moj stav je da on nije ništa drugačiji od SDA, čiji je i sam produkt. Ono što on sada radi je čisti revanšizam, ali naravno, ni SDA nije nevina. A kad je u pitanju Platforma za progres, dobra stvar je da je to nešto novo, da su za malo vremena skupili relativno veliku podršku među narodom, ali ono što im ja lično zamjeram je to što su malo previše liberalni za naše prilike i to što im je osnivač i predsjednik čovjek koji je napustio BiH čim je naslutio da će ovdje biti rat. Mislim da oni koji nisu bili spremni braniti BiH u ratu, ne zaslušuju da vladaju u miru (P.S. To se ne odnosi isključivo na Hadžikadića, nego na dezertere iz svih stranaka). :zastava:
Ono sto on radi je revansizam?Covjek bio u SDA,nudili mu kule i gradove da ostane u SDA i odustane od prozivanja Cesira,Hubiljara i ostalih kriminalaca pa cak je i Asim Sarajlic javno na FTV rekao da su mu nudili da bude nosilac liste za drzavni parlament prije nego sto je otisao.Covjek je za par mjeseci osvojio 30 000 glasova ured.I dok je bio premijer borio se protiv Hubiljara koji je hapio onih 250 000 maraka,borio se protiv Vika gdje je za svog mandata uspjeo rijesiti pitanje redukcija u Sarajevu i masu drugih stvari .Mogao je komotno sta je zelio u SDA jer je vec bio izgradjeno ime sto dovoljno govori da je bio postavljen i za premijera.Lagano se mogao uklopiti u taj kriminal i ne rizikovati svoju politicku ali i svaku drugu karijeru izlaskom iz stranke.Njega niko nije izbacio niti istjerao iz stranke,covjek sam izasao zbog onoga sto SDA sada predstavlja.

Sto se tice Hadzikadica,mislim da je potrebno vise informacija na uvid da bi se formiralo misljenje o ovom covjeku.
rof. dr. Mirsada Hadžikadića, bivšeg predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, osnivača i dekana koledža informacijskih tehnologija u Šarloti - Sjeverna Karolina, aktuelnog direktora Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi, suosnivača i predsjednika Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti.
Evo vam jedan intervju Hadzikadica.
Dr. Hadžikadić, Vi ste od 2014. godine predsjednik Sabora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Kakvo stanje ste zatekli kad ste stupili na tu funkciju i šta se od tada promjenilo?

ICNAB, kao i svaka organizacija koja raste, prolazi kroz fazu sazrijevanja. ICNAB je sada u fazi kada mora precizno definisati prava i obaveze svih dijelova i elemenata svoje organizacije. Za to su potrebni pravilnici i struktura. Ti procesi su počeli prije skupštine Sabora održane 2014. godine kada sam ja preuzeo obaveze predsjednika Sabora. Od tada smo počeli proces definisanja raznih pravilnika, a na skupštini Sabora 2015. godine usvojili smo sljedeće pravilnike: Pravilnik o radu džamata, Pravilnik o radu medžlisa, Statut ICNAB-a i Pravilnik o radu Sabora (usaglašen radom izabrane komisije nakon skupštine Sabora).

2. Šta možemo očekivati od Sabora ICNAB-a koji će se održati u aprilu 2016. godine?

Sabor 2016. godine će nastaviti sa organizacionim i strukturnim učvršćivanjem ICNAB-a. Između ostalog, moramo donijeti Pravilnik o radu imama. Ja ne znam tačno kakav će biti dnevni red skupštine Sabora jer se on sačini u dogovoru između Upravnog odbora Sabora i Predsjednika Sabora, ali znam da će i sljedeći Sabor nastaviti sa procesom učvršćivanja ICNAB-a. Također, Sabor mora izabrati Predsjednika Sabora za naredni period.

3. Gdje vidite Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike u narednih deset godina? Idemo li u korak s vremenom?

Ja sam prihvatio ulogu Predsjednika Sabora da bih pomogao glavnom imamu, mr. Sabahudinu Ćemanu, da završi osnovne elemente formalizacije pravilnika o radu ICNAB-a I njegovih osnovnih dijelova. To će se uglavnom završiti skupštinom Sabora 2016. godine. Nakon toga ICNAB se treba posvetiti poboljšanju finansijske situacije, profesionalizaciji kadrova, i nastaviti proces povećanja kvaliteta svojih kadrova, kako imama tako i članova Upravnih odbora.

ICNAB je izuzetno važna organizacija za bošnjačku dijasporu. Ona je okosnica njenog identiteta u mnogim elementima bošnjačke osobenosti. Zbog toga je izuzetno važno da ICNAB odgovori zahtjevima vremena, a za to su potrebni kvalitetni kadrovi i shvatanje vremena u kojem se nalazimo. Mi živimo na zapadu, u okruženju koje nije predominantno muslimansko, u zemljama liberalnog kapitalizma, daleko od matice zemlje. Pravila su ovdje različita i mi moramo naći načina da ih iskoristimo za dobrobit ICNAB-a i Bošnjaka, a da u isto vrijeme doprinesemo zemljama koje su nam dale svoje gostoprimstvo. Uloga džamije i islamske zajednice je drugačija ovdje nego što je to u Bosni i Hercegovini. Ona ovdje ima društvene i kulturne elemente, pored vjerskih. ICNAB se mora transformisati da bi mogao da odgovori svojoj istorijskoj ulozi. Na primjer, ICNAB će morati osnovati svoju medresu i fakultet islamskih nauka ovdje u SAD, kao što će i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine morati osnovati odsjeke istih obrazovnih institucija na engleskom jeziku u Bosni i Hercegovini. Mi moramo postati dio razgovora religijskih i društvenih struktura u sredinama u kojima se nalazimo. Islamska zajednica BiH mora shvatiti izuzetnu ulogu koju dijaspora ima u razvoju same matične organizacije. Mi moramo imati veći upliv na razvoj cijele islamske zajednice BiH. Toliko toga pozitivnog se može desiti u idućih deset godina, ali nisam siguran da su ICNAB i Islamska zajednica BiH spremni za to.

4. Bošnjačka dijaspora na prostoru Sjeverne Amerike sve je finansijski i intelektualno jača, ali se još uvijek mogu primjetiti tragovi nepovezanosti i disfunkcije među organizacijama na ovim prostorima. Šta je uzrok tome i kako povećati međusobnu saradnju na ovim prostorima?

Bošnjačka dijaspora je obrazovana, finansijski jaka i uticajna u svojim sredinama. U isto vrijeme ona je razjedinjena i neefikasna. Mi smo postali svjesni da moramo biti organizovani. Formirali smo vjerske, političke, društvene, kulturne, sportske, akademske, naučne, poslovne i druge organizacije. Međutim, nismo povezani. Često se dijelimo i formiramo konkurentne organizacije koje djeluju u istom prostoru. To ne vodi ničemu. Mi moramo formirati koordinaciono tijelo koja će nam pomoći da uskladimo i planiramo svoja djelovanja. Na žalost, mi nismo danas spremni za to.

5. Saradnje dijaspore i domovine je također na jako niskom nivou. Šta učiniti da se ta saradnja poveća i kako Islamska zajednica u tome može pomoći?

Islamska zajednica BiH mora da shvati da je nastupilo novo istorijsko doba. Zbog agresije i strahovitog nasilja koje smo doživjeli, mi smo se rasuli po cijelom svijetu. Ali smo zbog toga završili najbolje fakultete, govorimo sve glavne jezike svijeta, naučili smo najbolje poslovne procese i iskusili smo najbolje aspekte demokratije. Islamska zajednica mora da shvati da se mora organizovati na način koji će omogućiti da se ova nova energija iskoristi za njenu bolju budućnost. To trenutno nije slučaj. Mi moramo biti nosioci tih promjena, što će doći vremenom zbog sve veće finansijske snage koju ćemo imati u budućnosti.

6. Kao ekspert iz oblasti infomracionih tehnologija kako gledate na to da naša zajednica ali i sveukupna bošnjačka dijaspora u današnjem vremenu instante konektivnosti nema adekvatnu prisutnost u sferi interneta, tj. nemamo svoje sjeverno-američke web stranice, portale, i tome slično kako bi se uspostavila jedna redovna vrsta komunikaicije i informisanosti među Bošnjacima Sjeverne Amerike?

Naši mladi su spremni da urade bilo šta na internetu i sa internetom. Oni su izuzetno sposobni i kreativni. Međutim, mi stariji im to ne dozvoljavamo zbog naših stalnih podjela i svađa na svim nivoima. MI smo neorganizovani kao zajednica i to se očitava i u našem slabom prisustvu na internetu. Mladi trebaju upute, ali i slobodu djelovanja. Od njih možemo mnogo naučiti ali im ne dozvoljavamo da nam pokažu šta znaju.

7. Kao akademski radnik susrećete se sa mladim ljudima koji stalno razmišljaju na njima svojstven način. Iz Vašeg iskustva, šta mislite da možemo uraditi da mlade uključimo u rad Islamske zajednice?

Mladi moraju imati vođe u džematima koji govore njihov jezik. Pri tome ne mislim samo na sposobnost da govore i bosanski i engleski, nego i na to da ti ljudi moraju da razumiju mlade, da znaju probleme sa kojima se oni susreću, da im se obraćaju pozitivnim tonom umjesto stalnim prijekorima, da im daju prilike da se iskažu i da im daju odgovornost i povjerenje. Mladi žive u današnjem vremenu, dok naši vodeći ljudi žive u prošlosti. Mi nismo spremni za mlade. Mi nismo spremni za budućnost. Zato se oni i ne uključuju u rad Islamske zajednice u broju u kojem bi trebali i mogli.

8. Osnivač ste Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH). Koji su cilj i svrha te organizacije i kako ona djeluje?

Svrha i cilj Savjetodavnog vijeća je prosperitetna, slobodna i ekonomski jaka Bosna i Hercegovina, članica Evropske unije i NATO pakta. Savjetodavno vijeće djeluje putem obrazovanja članova američkog kongresa o situaciji u Bosni i Hercegovini i pomažu im da nađu rješenje za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Vijeće ima Izvršnog direktora, Upravni odbor i Odbor savjetnika. Vijeće je osnovalo Klub prijatelja u Kongresu, osiguralo par rezolucija o genocidu u BiH, spriječilo nebrojene pokušaje neprijatelja Bosne i Hercegovine da pogoršaju stanje u BiH i bori se svakodnevno sa lobističkim grupama koje su dobro plaćene da unište Bosnu i Hercegovinu.

9. Nedavno je reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović uputio pismo podrške tom vijeću i apelirao na imame i predstavnike džemata da se ta organizacija finansijski i na svaki drugi mogući način podrži. Da li je to urodilo plodom?

Vijeće je izuzetno zahvalno Reisu-l-ulemi mr. Kavazoviću na pismu podrške. Plodova tog pisma još nema, međutim nadamo se da će džemati shvatiti koliko je izuzetno važna uloga Vijeća za sve nas koji dolazimo iz Bosne I Hercegovine, te da će odgovoriti adekvatnom podrškom Vijeću u skoroj budućnosti.

10. Kako se Bošnjaci ovih prostora mogu pomoći Savjetodavnom vijeću u njegovoj misiji?

Bošnjaci mogu pomoći na nakoliko načina. Prvo, finansijskom podrškom. Rukovodstvo države BiH je paralizirano i oni ne mogu da izdvoje sredstva za rad Vijeća, iako znaju koliko je ono važno za budućnost BiH. Ta odgovornost ostaje onda na nama. Da svaki Bošnjak da $10 godišnje za rad Vijeća ono bi imalo dovoljno novca da zaposli 3-4 dodatnih ljudi koji bi radili puno radno vrijeme za dobrobit BiH. Međutim mi danas dajemo manje od 30 centa po osobi. To je neobjašnjivo. Da li nam je zaista stalo do naše domovine, ili smo se potpuno okrenuli samo sebi?

Drugo, svi moramo da se angažujemo u obrazovanju lokalnih političara o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ne može samo jedna osoba u Washingtonu da radi sa svim predstavnicim u Kongresu, senatorima i njihovim pomoćnicima. Svi mođemo da doprinesemo tim razgovorima.

Treće, svi moramo da glasamo i u SAD/Kanadi i Bosni i Hercegovini. Mi imamo sve elemente u našoj moći da napravimo promjene koje želimo. Mi to ne radimo. Pitanje je zašto? Ja ne mogu da shvatim, niti da prihvatim, da mi ne dajemo našoj domovini ono što je ona zaslužila od nas, nakon što nam je ona dala ono što nam niko drugi ne može da dā— suštinu našeg bića.
Ovaj covjek bas treba nasoj politici,a ne da se ostavi politike.
Covjek ocito nije neki streber i smokljo kao sto bi neko na prvu pomislio.
Mirsad Hadžikadić
Osnivač i predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.
Ubjedljivo najjace ime koje Bosnjaci trenutno imaju za clana predsjednistva.Uporedi sa biografijom Bakira,Daferovica,Dodika,Komsica..pa ti ljudi su smijesni u poredjenju sa ovim.

BosanacGorstak
Član

Post Postao/la BosanacGorstak » 04 apr 2019 17:44

Mirsad Hadžikadić: Dijaspora je sve obrazovanija i ekonomski snažnija
24
02
2015
Kuda je ta, gdje je ta, da prostiš, naša dijaspora? Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod prof. Mirsada Hadžikadića, Banjalučanina koji je u SAD-u izgradio impresivnu akademsku karijeru, ali mu taj angažman nije bio izgovor da bude društveno pasivan te da ne brine o stanju bh. akademske dijaspore i stanju njezine svijesti, ali i o organiziranosti naših sugrađana širom Sjeverne Amerike, zemlje kreativnosti ali i nemilosrdnog kapitalizma.

36213-36984

NV: Prošlo je dvadeset godina od početka intenzivnog doseljavanja građana iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države. Vjerovatno dovoljno da se da osnovna definicija stepena i kvaliteta integracije naših ljudi u američko društvo. Možete li Vi dati svoju ocjenu?

Smatram da stepen i kvalitet integracije u većini slučajeva ovisi o starosnoj dobi i socijalno-ekonomskoj strukturi doseljenika. Mladi ljudi, ljekari, inžinjeri, profesori, programeri, ekonomisti, arhitekte i ljudi sličnih zvanja i zanimanja veoma lahko nađu svoje mjesto u američkom društvu, najviše zbog toga što imaju stalnu komunikaciju sa svojim američkim kolegama. Ostalima treba malo više vremena, pogotovo ako odluče kupiti kuće jedni blizu drugih i ako gledaju samo bosansku televiziju. Djeci u takvim sredinama je možda najteže jer se istovremeno moraju prilagoditi objema sredinama. Rezultat svega je određeno raslojavanje bosanskohercegovačkih, a pogotovo bošnjačkih, doseljenika. Neki se trude da budu čisti Amerikanci, određen broj prihvata miješani identitet bosanskog Amerikanca, a ostali i dalje nastoje biti samo Bosanci. Izuzetno mi je drago zbog činjenice da mladi ljudi ne zaboravljaju Bosnu i Hercegovinu. To se pogotovo vidjelo na njihovom zdušnom navijanju za Zmajeve tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a pogotovo za vrijeme tog prvenstva. Svi imamo zadatak da njihov entuzijazam iskoristimo kao osnovu za njihov dugoročni doprinos Bosni i Hercegovini i za čuvanje njihovog bosanskog identiteta.
NV: Imajući u vidu svijest drugih doseljeničkih zajednica s mentalitetima sličnim našem, kako biste opisali i ocijenili povezanost bh. dijaspore u SAD-u prema matici?

Bh. dijaspora je duhovno izuzetno vezana za matičnu zemlju. Međutim, postoje dva problema. Prvi problem je da se matica zemlja ne čini previše zainteresiranom za uključenje dijaspore u rješenje njenih društvenih, političkih i ekonomskih problema. Drugi problem je to što je dijaspora uglavnom neorganizirana, stihijska i podijeljena. Ogroman potencijal dijaspore je neiskorišten. Dijaspora je sve obrazovanija i ekonomski snažnija, ali, niti je dobrodošla, niti zna kako taj potencijal staviti na raspolaganje matici zemlji. U tome su, da nabrojimo samo neke doseljenike iz geografski bliskih područja, Makedonci, Albanci i Kosovari mnogo napredniji od doseljenika iz Bosne i Hercegovine.
NV: Je li realno da ta veza u godinama i decenijama koje dolaze doživi neki procvat ili će vremenom slabiti i nestajati?

Ako se ne osmisle strateške inicijative i ne donesu konkretni planovi za dugoročni razvoj povezanosti bh. dijapore i Bosne i Hercegovine, veza između dva dijela istog tijela će vremenom oslabiti do te mjere da će jedni drugima postati stranci. Međutim, odgovornost za uspostavljanje te povezanosti ne leži samo na matici zemlji nego i na dijaspori, jer mi možemo i moramo raditi mnogo više na našoj povezanosti, na otvaranju škola bosanskog jezika, na organiziranim posjetama mladih matici zemlji, na poslovnim i ekonomskim investicijama u BiH te na zajedničkim kulturnim, umjetničkim i sportskim projektima.
NV: Šta naša dijaspora u SAD-u očekuje od Bosne i Hercegovine?

Očekujemo bilo kakvo priznanje da postojimo, ne samo u slučajevima finansijskih doprinosa. Dijaspora i matica zemlja moraju otvoriti puteve stalne komunikacije i dijaloga. To se može inicijalno ostvariti putem zastupništva u parlamentarnoj strukturi, učestvovanjem u radu određenih ministarstava i formiranjem zajedničkih komisija u relevantnim oblastima obrazovnog, ekonomskog, društvenog, kulturnog i naučnog djelovanja.
NV: Koji su segmenti vladinog ili nevladinog rada na strani matice za pohvaliti kad govorimo o iskoracima prema dijaspori?

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koliko je meni poznato, jedna je od rijetkih organizacija koje su se aktivno uključile u proces povezivanja s odgovarajućim strukturama iz dijaspore. To ministarstvo je vjerovatno najaktivniji partner Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Tu su se također aktivirali neki državni i privatni univerziteti. Naravno, vjerske organizacije su također aktivno uključene u život dijaspore.
NV: Dijaspora je mnogo pomogla tokom majskih poplava. Ovdje se stekao utisak opće mobilizacije naših ljudi u SAD-u s ciljem pomoći ugroženom stanovništvu. Kako ocjenjujete te akcije?

Te akcije su samo jedan od pokazatelja koliko je dijaspora željna i spremna uhvatiti se ukoštac s problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava svakodnevno. Tokom poplava nije bilo nijedne društvene, vjerske ili poslovne organizacije bh. dijaspore koja nije skupljala novac da se pomogne ljudima koji su izgubili sve u tim poplavama. Međutim, koliko god je bila očigledna želja i spremnost da se pomogne matici zemlji, toliko je bila jasna spoznaja da je naša neorganiziranost, nepovezanost i nekoordiniranost s maticom zemljom uzrok neefikasne iskorištenosti naših potencijala i razlog ograničenosti eventualnog finansijskog učinka.
NV: Kolika je svijest akademske zajednice, čije je porijeklo iz BiH, da u sredini u kojoj profesionalno djeluje lobira za svoju maticu?

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti osnovana je upravo s ciljem animiranja i koordinacije aktivnosti kadrova koji su se dokazali u svojim profesionalnim krugovima, a koji su željeli doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine. Akademija nudi platformu koja omogućava da se rad pojedinaca usmjeri na najbolji mogući način ka inicijativama i projektima od interesa za Bosnu i Hercegovinu. Ostavimo postrani činjenicu da bh. rukovodeće strukture nikad nisu pokazale želju i volju da ostvare adekvatan dijalog s Akademijom. Značajna je činjenica da Akademija ima više od dvije stotine članova koji su spremni dugoročno doprinijeti Bosni i Hercegovini. Još je važniji podatak da ta akademija okuplja sve više mladih ljudi koji će privući nove snage. Vjerujte mi, snaga dijaspore je ogromna. Svi smo svjesni da dijaspora ne može zamijeniti rad ljudi u Bosni i Hercegovini, ali može značajno doprinijeti kvalitetu i brzini neophodnih promjena u obrazovnim, društvenim, ekonomskim, političkim iDijaspora je sve obrazovanija i ekonomski snažnija, ali ona niti je dobrodošla, niti zna kako taj potencijal staviti na raspolaganje matici zemljinaučnim sferama razvoja države.
NV: Kako Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB), kao predstavnik zajednice evropskih muslimana, uspijeva amortizirati nametnutu percepciju naše vjere kao isključive i agresivne?

Mi, bosanski muslimani, dužni smo svojim karakterom, radom, uspjesima, poštovanjem drugih i doprinosom zajednicama u kojima živimo i djelujemo pokazati pravi islam. Najbolji način da se demantiraju stereotipi jeste da ličnim primjerom pokažemo šta islam zaista jeste, ali i šta nije. Nauka je davno pokazala da je teško mrziti neku grupu ljudi ako lično poznajemo bar jednog pripadnika te grupe kojeg cijenimo i volimo. Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike to razumije i insistira upravo na tome putem hutbi, međureligijskog dijaloga i podrške djelovanju unutar lokalnih društvenih zajednica svakog džemata.
NV: Šta mislite, kako treba posmatrati posljednji zločin u Chapel Hillu, u kojem je ubijeno troje Amerikanaca, kao vjersku mržnju ili kao akt sumahnutog čovjeka?

Vjerovatno kao oboje. Taj čovjek vjerovatno ima mentalnih problema. Ali je tačno i da je ukupna atmosfera političke napetosti prema islamu dovela do toga da je (ne)čovjeku lakše potegnuti pištolj na nekog ko je musliman nego na nekog ko to nije. Indikativna je činjenica da ni mediji nisu reagirali na način koji je uobičajen kad je riječ o ovako teškom zločinu. No, moramo biti iskreni. Nisu se ni muslimani pretrgli u osudama i eliminiranju ponašanja terorističkih grupa koje čine užasne zločine u ime islama (a koji nemaju veze s islamom) i koji svojim metodama prizivaju duhove srednjovjekovnih društvenih odnosa kao normu ponašanja u 21. stoljeću.
NV: Kako ocjenjujete ulogu medija u ovakvim situacijama?

Mediji se očigledno ne snalaze dobro. Oni su trenutno u raskoraku između poštovanja principa slobode govora kad je riječ o “neprijateljima” i poštovanja senzibiliteta koji nameće izbjegavanje tema koje ne odgovaraju “prijateljima” ili određenim domaćim slojevima stanovništva. Kad se tome doda svakodnevni utjecaj politike na medije (pod okriljem “državne sigurnosti”), onda se lahko može primijetiti da se mediji povijaju pod oprečnim vihorima slobode štampe i zaštite posebnih interesa.
NV: Koliko tokom svakodnevnice jedan intelektualac islamskih uvjerenja osjeća nametnute stereotipe o islamu?

To je naša svakodnevnica. Čovjek se na to mora navići. Niko ne zna šta druga osoba misli, bez obzira na to koliko nam se ta osoba prijatno nasmije ili nas potapše po ramenu. Međutim, nastojim to razumjeti, jer svako ima razlog za svoje mišljenje. Trebamo biti svjesni činjenice da često nismo upravu te moramo učiniti sve da razumijemo zbog čega određena osoba nešto radi ili kaže. To ne znači da su oni u uvijek upravu. Ali znači da prije nego što reagiramo moramo imati argumente koji su objektivni i zasnovani na činjenicama. Često se ispostavi da oni koji najviše zamjeraju nekome najmanje znaju o toj osobi. Naš je zadatak da ih obrazujemo.
NV: BHAAS, čiji ste osnivač, u aprilu će organizirati konferenciju o temi intelektualnog uvezivanja dijaspore i matice. Kakva su Vaša očekivanje od tog skupa?

Kao i svake godine, BHAAAS će i ovaj put nastojati uspostaviti most između matice i svoje naučne i kulturne dijaspore. Činjenica da se ove godine ovaj skup održava u Brčkom je još jedan dokaz da je BHAAAS organizacija koja želi doprinijeti razvoju cijele Bosne i Hercegovine i ona će tako nastaviti. Naši simpoziji medicinskih, tehničkih i društvenih nauka će nastaviti proces prijenosa znanja i saradnje sa stručnjacima u BiH i širem regionu. Također, umjetnici iz SAD-a i Kanade će svojim nastupom pokazati da kultura i umjetnost ne znaju za granice.
NV: Sljedeće godine Amerikanci biraju novog predsjednika. Kako ocjenjujete interes bh. državljana da aktivno učestvuju na tim izborima i naravno registriraju se za njih?

Građani porijeklom iz BiH obično učestvuju na izborima za predsjedničke izbore u sličnom omjeru kao i Amerikanci. Mislim da oni koji se smatraju Amerikancima ili Bosancima-Amerikancima glasaju više nego oni što se smatraju samo Bosancima. Pošto je bh. dijaspora obično naklonjena demokratima, njihov kandidat će dobiti najveći broj glasova bh. dijaspore. Mi nastojimo animirati naše ljude da glasaju na američkim izborima jer se to odražava i na njihovo povećano angažiranje u lokalnim zajednicama, te na kreiranje uvjeta za povećano glasanje na bh. izborima. Kultura glasanja je važan izraz demokratskog političkog aktivizma i trebamo je graditi kao dugoročan strateški cilj u izgradnji političke svijesti dijaspore.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 04 apr 2019 22:29

BosanacGorstak je napisao/la: 04 apr 2019 17:04
bosnaponosna je napisao/la: 04 apr 2019 14:16 Kad je u pitanju Konaković, moj stav je da on nije ništa drugačiji od SDA, čiji je i sam produkt. Ono što on sada radi je čisti revanšizam, ali naravno, ni SDA nije nevina. A kad je u pitanju Platforma za progres, dobra stvar je da je to nešto novo, da su za malo vremena skupili relativno veliku podršku među narodom, ali ono što im ja lično zamjeram je to što su malo previše liberalni za naše prilike i to što im je osnivač i predsjednik čovjek koji je napustio BiH čim je naslutio da će ovdje biti rat. Mislim da oni koji nisu bili spremni braniti BiH u ratu, ne zaslušuju da vladaju u miru (P.S. To se ne odnosi isključivo na Hadžikadića, nego na dezertere iz svih stranaka). :zastava:
Ono sto on radi je revansizam?Covjek bio u SDA,nudili mu kule i gradove da ostane u SDA i odustane od prozivanja Cesira,Hubiljara i ostalih kriminalaca pa cak je i Asim Sarajlic javno na FTV rekao da su mu nudili da bude nosilac liste za drzavni parlament prije nego sto je otisao.Covjek je za par mjeseci osvojio 30 000 glasova ured.I dok je bio premijer borio se protiv Hubiljara koji je hapio onih 250 000 maraka,borio se protiv Vika gdje je za svog mandata uspjeo rijesiti pitanje redukcija u Sarajevu i masu drugih stvari .Mogao je komotno sta je zelio u SDA jer je vec bio izgradjeno ime sto dovoljno govori da je bio postavljen i za premijera.Lagano se mogao uklopiti u taj kriminal i ne rizikovati svoju politicku ali i svaku drugu karijeru izlaskom iz stranke.Njega niko nije izbacio niti istjerao iz stranke,covjek sam izasao zbog onoga sto SDA sada predstavlja.

Sto se tice Hadzikadica,mislim da je potrebno vise informacija na uvid da bi se formiralo misljenje o ovom covjeku.
rof. dr. Mirsada Hadžikadića, bivšeg predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, osnivača i dekana koledža informacijskih tehnologija u Šarloti - Sjeverna Karolina, aktuelnog direktora Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi, suosnivača i predsjednika Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti.
Evo vam jedan intervju Hadzikadica.
Dr. Hadžikadić, Vi ste od 2014. godine predsjednik Sabora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Kakvo stanje ste zatekli kad ste stupili na tu funkciju i šta se od tada promjenilo?

ICNAB, kao i svaka organizacija koja raste, prolazi kroz fazu sazrijevanja. ICNAB je sada u fazi kada mora precizno definisati prava i obaveze svih dijelova i elemenata svoje organizacije. Za to su potrebni pravilnici i struktura. Ti procesi su počeli prije skupštine Sabora održane 2014. godine kada sam ja preuzeo obaveze predsjednika Sabora. Od tada smo počeli proces definisanja raznih pravilnika, a na skupštini Sabora 2015. godine usvojili smo sljedeće pravilnike: Pravilnik o radu džamata, Pravilnik o radu medžlisa, Statut ICNAB-a i Pravilnik o radu Sabora (usaglašen radom izabrane komisije nakon skupštine Sabora).

2. Šta možemo očekivati od Sabora ICNAB-a koji će se održati u aprilu 2016. godine?

Sabor 2016. godine će nastaviti sa organizacionim i strukturnim učvršćivanjem ICNAB-a. Između ostalog, moramo donijeti Pravilnik o radu imama. Ja ne znam tačno kakav će biti dnevni red skupštine Sabora jer se on sačini u dogovoru između Upravnog odbora Sabora i Predsjednika Sabora, ali znam da će i sljedeći Sabor nastaviti sa procesom učvršćivanja ICNAB-a. Također, Sabor mora izabrati Predsjednika Sabora za naredni period.

3. Gdje vidite Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike u narednih deset godina? Idemo li u korak s vremenom?

Ja sam prihvatio ulogu Predsjednika Sabora da bih pomogao glavnom imamu, mr. Sabahudinu Ćemanu, da završi osnovne elemente formalizacije pravilnika o radu ICNAB-a I njegovih osnovnih dijelova. To će se uglavnom završiti skupštinom Sabora 2016. godine. Nakon toga ICNAB se treba posvetiti poboljšanju finansijske situacije, profesionalizaciji kadrova, i nastaviti proces povećanja kvaliteta svojih kadrova, kako imama tako i članova Upravnih odbora.

ICNAB je izuzetno važna organizacija za bošnjačku dijasporu. Ona je okosnica njenog identiteta u mnogim elementima bošnjačke osobenosti. Zbog toga je izuzetno važno da ICNAB odgovori zahtjevima vremena, a za to su potrebni kvalitetni kadrovi i shvatanje vremena u kojem se nalazimo. Mi živimo na zapadu, u okruženju koje nije predominantno muslimansko, u zemljama liberalnog kapitalizma, daleko od matice zemlje. Pravila su ovdje različita i mi moramo naći načina da ih iskoristimo za dobrobit ICNAB-a i Bošnjaka, a da u isto vrijeme doprinesemo zemljama koje su nam dale svoje gostoprimstvo. Uloga džamije i islamske zajednice je drugačija ovdje nego što je to u Bosni i Hercegovini. Ona ovdje ima društvene i kulturne elemente, pored vjerskih. ICNAB se mora transformisati da bi mogao da odgovori svojoj istorijskoj ulozi. Na primjer, ICNAB će morati osnovati svoju medresu i fakultet islamskih nauka ovdje u SAD, kao što će i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine morati osnovati odsjeke istih obrazovnih institucija na engleskom jeziku u Bosni i Hercegovini. Mi moramo postati dio razgovora religijskih i društvenih struktura u sredinama u kojima se nalazimo. Islamska zajednica BiH mora shvatiti izuzetnu ulogu koju dijaspora ima u razvoju same matične organizacije. Mi moramo imati veći upliv na razvoj cijele islamske zajednice BiH. Toliko toga pozitivnog se može desiti u idućih deset godina, ali nisam siguran da su ICNAB i Islamska zajednica BiH spremni za to.

4. Bošnjačka dijaspora na prostoru Sjeverne Amerike sve je finansijski i intelektualno jača, ali se još uvijek mogu primjetiti tragovi nepovezanosti i disfunkcije među organizacijama na ovim prostorima. Šta je uzrok tome i kako povećati međusobnu saradnju na ovim prostorima?

Bošnjačka dijaspora je obrazovana, finansijski jaka i uticajna u svojim sredinama. U isto vrijeme ona je razjedinjena i neefikasna. Mi smo postali svjesni da moramo biti organizovani. Formirali smo vjerske, političke, društvene, kulturne, sportske, akademske, naučne, poslovne i druge organizacije. Međutim, nismo povezani. Često se dijelimo i formiramo konkurentne organizacije koje djeluju u istom prostoru. To ne vodi ničemu. Mi moramo formirati koordinaciono tijelo koja će nam pomoći da uskladimo i planiramo svoja djelovanja. Na žalost, mi nismo danas spremni za to.

5. Saradnje dijaspore i domovine je također na jako niskom nivou. Šta učiniti da se ta saradnja poveća i kako Islamska zajednica u tome može pomoći?

Islamska zajednica BiH mora da shvati da je nastupilo novo istorijsko doba. Zbog agresije i strahovitog nasilja koje smo doživjeli, mi smo se rasuli po cijelom svijetu. Ali smo zbog toga završili najbolje fakultete, govorimo sve glavne jezike svijeta, naučili smo najbolje poslovne procese i iskusili smo najbolje aspekte demokratije. Islamska zajednica mora da shvati da se mora organizovati na način koji će omogućiti da se ova nova energija iskoristi za njenu bolju budućnost. To trenutno nije slučaj. Mi moramo biti nosioci tih promjena, što će doći vremenom zbog sve veće finansijske snage koju ćemo imati u budućnosti.

6. Kao ekspert iz oblasti infomracionih tehnologija kako gledate na to da naša zajednica ali i sveukupna bošnjačka dijaspora u današnjem vremenu instante konektivnosti nema adekvatnu prisutnost u sferi interneta, tj. nemamo svoje sjeverno-američke web stranice, portale, i tome slično kako bi se uspostavila jedna redovna vrsta komunikaicije i informisanosti među Bošnjacima Sjeverne Amerike?

Naši mladi su spremni da urade bilo šta na internetu i sa internetom. Oni su izuzetno sposobni i kreativni. Međutim, mi stariji im to ne dozvoljavamo zbog naših stalnih podjela i svađa na svim nivoima. MI smo neorganizovani kao zajednica i to se očitava i u našem slabom prisustvu na internetu. Mladi trebaju upute, ali i slobodu djelovanja. Od njih možemo mnogo naučiti ali im ne dozvoljavamo da nam pokažu šta znaju.

7. Kao akademski radnik susrećete se sa mladim ljudima koji stalno razmišljaju na njima svojstven način. Iz Vašeg iskustva, šta mislite da možemo uraditi da mlade uključimo u rad Islamske zajednice?

Mladi moraju imati vođe u džematima koji govore njihov jezik. Pri tome ne mislim samo na sposobnost da govore i bosanski i engleski, nego i na to da ti ljudi moraju da razumiju mlade, da znaju probleme sa kojima se oni susreću, da im se obraćaju pozitivnim tonom umjesto stalnim prijekorima, da im daju prilike da se iskažu i da im daju odgovornost i povjerenje. Mladi žive u današnjem vremenu, dok naši vodeći ljudi žive u prošlosti. Mi nismo spremni za mlade. Mi nismo spremni za budućnost. Zato se oni i ne uključuju u rad Islamske zajednice u broju u kojem bi trebali i mogli.

8. Osnivač ste Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH). Koji su cilj i svrha te organizacije i kako ona djeluje?

Svrha i cilj Savjetodavnog vijeća je prosperitetna, slobodna i ekonomski jaka Bosna i Hercegovina, članica Evropske unije i NATO pakta. Savjetodavno vijeće djeluje putem obrazovanja članova američkog kongresa o situaciji u Bosni i Hercegovini i pomažu im da nađu rješenje za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Vijeće ima Izvršnog direktora, Upravni odbor i Odbor savjetnika. Vijeće je osnovalo Klub prijatelja u Kongresu, osiguralo par rezolucija o genocidu u BiH, spriječilo nebrojene pokušaje neprijatelja Bosne i Hercegovine da pogoršaju stanje u BiH i bori se svakodnevno sa lobističkim grupama koje su dobro plaćene da unište Bosnu i Hercegovinu.

9. Nedavno je reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović uputio pismo podrške tom vijeću i apelirao na imame i predstavnike džemata da se ta organizacija finansijski i na svaki drugi mogući način podrži. Da li je to urodilo plodom?

Vijeće je izuzetno zahvalno Reisu-l-ulemi mr. Kavazoviću na pismu podrške. Plodova tog pisma još nema, međutim nadamo se da će džemati shvatiti koliko je izuzetno važna uloga Vijeća za sve nas koji dolazimo iz Bosne I Hercegovine, te da će odgovoriti adekvatnom podrškom Vijeću u skoroj budućnosti.

10. Kako se Bošnjaci ovih prostora mogu pomoći Savjetodavnom vijeću u njegovoj misiji?

Bošnjaci mogu pomoći na nakoliko načina. Prvo, finansijskom podrškom. Rukovodstvo države BiH je paralizirano i oni ne mogu da izdvoje sredstva za rad Vijeća, iako znaju koliko je ono važno za budućnost BiH. Ta odgovornost ostaje onda na nama. Da svaki Bošnjak da $10 godišnje za rad Vijeća ono bi imalo dovoljno novca da zaposli 3-4 dodatnih ljudi koji bi radili puno radno vrijeme za dobrobit BiH. Međutim mi danas dajemo manje od 30 centa po osobi. To je neobjašnjivo. Da li nam je zaista stalo do naše domovine, ili smo se potpuno okrenuli samo sebi?

Drugo, svi moramo da se angažujemo u obrazovanju lokalnih političara o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ne može samo jedna osoba u Washingtonu da radi sa svim predstavnicim u Kongresu, senatorima i njihovim pomoćnicima. Svi mođemo da doprinesemo tim razgovorima.

Treće, svi moramo da glasamo i u SAD/Kanadi i Bosni i Hercegovini. Mi imamo sve elemente u našoj moći da napravimo promjene koje želimo. Mi to ne radimo. Pitanje je zašto? Ja ne mogu da shvatim, niti da prihvatim, da mi ne dajemo našoj domovini ono što je ona zaslužila od nas, nakon što nam je ona dala ono što nam niko drugi ne može da dā— suštinu našeg bića.
Ovaj covjek bas treba nasoj politici,a ne da se ostavi politike.
Covjek ocito nije neki streber i smokljo kao sto bi neko na prvu pomislio.
Mirsad Hadžikadić
Osnivač i predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.
Ubjedljivo najjace ime koje Bosnjaci trenutno imaju za clana predsjednistva.Uporedi sa biografijom Bakira,Daferovica,Dodika,Komsica..pa ti ljudi su smijesni u poredjenju sa ovim.
Moram priznati da sam prijatno iznenađen.

Nisam znao da je Hadžikadić osnivač ACBIH. Ja ACBIH pratim godinama i cijenim njihov rad. To su likovi koji su uspjeli dovesti Klintonove, Joe Bidena, i tovar drugih na sastanke - i to nije mala stvar.

Također je golemo da Reis podržava ACBIH - lijepo iznenađenje a i kompliment Hadžikadiću.

Možda sam malo prenaglio kad sam ga rano otpisao. Mada i sada stojim pri stavu da se Bošnjaci ne smiju više sjeckati na neke manje stranke. On bi trebao naći načina da uđe u neku od postojećih stranaka i probije se kroz njih. Sve drugo će dovesti do raspačavanja.
Samo BiH.

natalitetlija
Član

Post Postao/la natalitetlija » 05 apr 2019 07:16

Kad smo kod stranaka, bošnjaci imaju dvije stranke sa jasnom ideologijom (SDA - 70 godina ilegalno+legalno, SDP/DF skoro stoljeće ilegalno+legalno djelovanje). Ostalo su kadrovski šljam i prosrpske/prohtvatske agenture isprdci isprdaka, nisu stranke, više udruženja suludo ambicioznih, nedozrelih likova. Mada toga ne manjka ni u prve dvije. Ne znam koga će okupiti oko platforme Hadžikadić, ali nisam vidio ništa ni kod njega suštinski i ideološki alternativno i drugačije od svega što već imamo. Dvije stranke koje imamo su jedna za predratnu građansku BiH sa prećutnom srpskohrvatskom ideološkom dominacijom, iako neki naivno vjeruju da nije, i drugu koja je također za građansko-tronacionalnu Bosnu sa takođe nerealnim planom kako do iste, a da bude funkcionalna. Treće stranke i trećeg plana i ideologije u politici Bošnjaka nema. Ostalo je copy-paste. Nema trećeg plana ni od strane prekasno (ali Allahu šućur ipak) formiranih akademija nauka, koje bi u najmanju ruku trebale ponuditi najmanje plan A i plan B za Bošnjake. Mi i jesmo u ovom glibu zbog toga što trenutni planovi su zastajeli, nerealni i nemogući su za realizirat u uslovima i mogućnostima u kakvim jesmo i zbog toga što nema treće ni stranke ni organizacije u kojoj ima znanja, nade i htijenja da se stvari poslože i nemamo nikakve konkretne alternative i jasnog krajnjeg cilja, ni plana kako do njega (barem jednog). A posljedica svega toga je ovaj cirkus koji gledamo, politikanstvo, sluganstvo, i nema tu nikakve politike, a kamo li strategije.
Zadnja izmjena: natalitetlija, dana/u 06 apr 2019 17:19, ukupno mijenjano 2 puta.
Bošnjački prioriteti: 1. Bog 2. Bosna 3. Bošnjaci 4. Brojnost 5. Bezbjednost

bosnaponosna
Član

Post Postao/la bosnaponosna » 05 apr 2019 09:51

Ideologija koja predstavlja socijaldemokratiju nije loša, ali ono što je SDP i ostale ljevičarske stranke danas nije ništa drugo nego relikt komunističkog režima, a to nam ne treba. SDA da, ali POTPUNA REFORMA, od samog vrha pa sve do običnih članova i simpatizera, kombinirati islamske i bošnjačke vrijednosti (koje zapravo predstavljaju jednu nerazdvojivu cjelinu), dovesti obrazovane, stručne i kompetentne mlade ljude koji su spremni posvetiti cijeli svoj život Bosni i bošnjačkom narodu, privući sebi sve ostale bošnjačke stranke koje imaju istu ili sličnu viziju BiH (tzv. desničare i stranke centra), i onda ponovo osvojiti podršku naroda, procesuirati sve one koji su krali, varali i izdali narod, i u konačnici uspostaviti PRAVDU u svakom pogledu i POVJERENJE građana. Krajnji cilj je poznat: snažna Bosna i Hercegovina i bošnjački narod u njoj! :fes:
Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo! :zastava:

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 05 apr 2019 11:32

Lijepo je viditi da ste željni da se informišete ako nešto ne znate.

Možda sam trebao bolje objasniti ko je Mirsad Hadžikadić, ali sam mislio da već znate ko je on, s obzirom da na ovom forumu ima svega i svačega.

Što se tiče studenata, ovi sa društvenih nauka većinom glasaju za SDA/SDP ili neku drugu veću stranku, jer tu su većinom budući uhljebi. Razlika između studenata društvenih i prirodnih nauka na UNSA je velika(vjerovatno zato što su ovi na društvenim smjerovima puno više zavisni od političkog establišmenta za kasnije zapošljavanje u struci). Što se tiče profesora imaš ih od stranačkih uhljeba do komunjara(društveni smjer prednjači, ali ima ih i na PMF-u i drugim tehničkim faksovima), nezavisnih i dobar dio politički nezaiteresovanih.

BosanacGorstak
Član

Post Postao/la BosanacGorstak » 05 apr 2019 16:18

Nedavno je bio clanak u medijima da se radi na ujedinjenju Naroda i Pravde od Dine Konakovica i Platforme za progres sa Hadzikadicem na celu.Oni su to demantovali ali ne kriju da imaju mnogo toga zajednickog.Dino Konakovic je bio i prisutan na osnivackoj skupstini Platforme za progres.
Sto se tice tih podjela na ljevicare i desnicare,prave i fake stranke i slicno,Bosnjaci nemaju problema sa strankama mi imamo problema sa sistemom vrijednosti koje su te stranke,tacnije ljudi iz tih stranaka nametnuli a to su kriminal,nepoziram,korupcija,bezakonje i sta sve ne.Nas narod bi imao ogroman benefit da bilo koja opcija dodje na vlast samo da su tu ljudi iskrenih i dobrih namjera i da nisu ogrezli u kriminal,korupciju i tender politiku.

Sve stranke se zalazu u nacelu za jedinstvenu,suverenu i nezavisnu BiH i to bez ikakve razlike.To je upravo i najveci cilj Bosnjaka.Sve se one u programima zalazu za posteno,pravedno,demokratsko drustvo.Sve obecaju da ce napraviti super obrazovanje,zdravstvo,povecat penzije,izgradit autoputeve i sta sve ne..ma svi isto obecaju..poenta je samo sto mi jedni to obecaju vec 25 godina i 25 godina im se daje sansa a ovim drugim tek trebam dati priliku da vidim dali ce odrzati obecanje.Ja Hadzikadicu vjerujem,bas kao i Konakovicu.Prvom vjerujem jer je vec djelima pokazao da zna prepoznati probleme Bosnjaka i aktivirao se u jacanju Bosnjacke zajednice u Americi a evo sad i kod nas,a drugom vjerujem jer je pored svih slatkih ponuda iz SDA odlucio napustiti stranku i uhvatiti se u kostac sa dugogodisnjom praksom kriminala i korupcije.Za napustanje jedne tako lagodne i komotne pozicije u SDA i odlazak iz stranke poslije cega je postao meta svih SDA medija i drugih izvora,stvarno covjek treba da ima neke vise ciljeve.

Odgovorite