☑ Pravila foruma i savjeti

Kliski sandzak

begovfidim
Član

Kliski sandzak

Post Postao/la begovfidim » 20 okt 2012 18:39

Zašto postoji tako malo informacija na netu o Livnu, s obzirom na njegovu bogatu proslost i uskopaljsku dolinu gdje se nalazi velik broj begovskih porodica koje se javljaju u historiji Bosne?

Jack
Administrator

Re: Kliski sandzak

Post Postao/la Jack » 21 okt 2012 13:43

Zato sto je Livno bio pogranican kraj.Prvobitan centar Kliskog Sandzaka nije bilo Livno, nego Klis.Nakon sto su Mlecani uspostavili liniju koja uglavnom slijedi danasnju Bosansko-Hrvatsku granicu.Otomani su morali da forsiraju druga mjesta, vidi pod Livno.A, Livno nikad nije imalo taj jak status poput Mostara ili Sarajeva
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

begovfidim
Član

Post Postao/la begovfidim » 21 okt 2012 17:58

Sjediste kapetana je bilo u Livnu kako to navodi Kresevljaković u Kapetanijama od 17 do 19 st., a iskreno mislim da je zapostavljeno s obzirom na svoj kulturno-historijski sadrzaj.
Jos jedna moja opaska je, namjerno ili nezainteresovanost, zanemarivanje uskopaljske doline gdje bezi/begovi nisu bili veleposjednici kao na sjeveru Bosne, a to je cista logika, gdje se nalazi oko 20ak porodica koji su prije AU imali politicku moc i ugled veći nego neke koje se promesetarise pocetkom 20 st. To sam bas mislio pitati autora B.zem.posjedi, al nisam stigao, pa sam se sjetio ponovo kada sam ga sreo u dzamiji, al mi bi nesto nezgodno iznebuha prici, a i ne zna me :D

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 okt 2012 18:46

:maestro:

Da, mi potomci begova i aga, treba da trazimo nazad ukradenu zemlju.Slazem se s tobom

begovfidim
Član

Post Postao/la begovfidim » 22 okt 2012 07:48

Beg je beg, iako bi danasnji lovatori dali sve jos da im je nam al ne moze, Bogu sucur :)

Ja sam napravio svoj rodoslov u zadnjih 200 godina, i dosao sam do cvora koji mi moze samo strucna literatura raspetljati. Praveci stablo konstatntno sam iscitavao i literaturu za taj period, ipak sam ja amater, i sreca pa sam naisao na ovu stranicu na kojoj sam puno toga naucio i hvala vam na tome.
Moj problem je vezan za naseljavanje uskopaljske doline od strane begovskih prorodica. Nasao sam jedan clanak gdje pise da se ovaj dio naseljavo kada je izgubljena Turska Dalmacija, ima logike, al valjalo je smjestiti tolike porodice al na cijoj zemlji.
Eto ako ko bude raspolagao kakvim odgovorom bio bih mu zahvalan... :D

begovfidim
Član

Post Postao/la begovfidim » 27 okt 2012 09:53

BSMO, interesantno broj pregleda se povecava, a niko nista ne pise. :fes:

begovfidim
Član

Post Postao/la begovfidim » 11 feb 2013 14:02

Selam,pozdrav...Nisam znao gdje da napisem prijedlog o temi Rodoslovlje, pa sam odlucio ovdje jer sam ovu temu vec bio zapoceo :D
Nadam se da ima zainteresovanih za ovu temu, jer mislim da je veoma bitna. Nebitno je koliko je ko istrazio, neko vise neko manje, ali iskustva i savjeti bi sigurno dobro dosla onima koji se bave li bi se bavili. :fes: ovaj Smail-beg sa fesom je plafon.

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 11 feb 2013 15:38

Livno je imalo jak utjecaj u historji Bosne , kako za vrijeme srednjovjekovne kraljevine Bosne tako i za vrijeme Osmanske Bosne, za vrijeme srednjovjekovne kraljevine Hlivno je bilo drugo po velicini naslejeno urbano mjesto zajedno sa Fojnicom bila su to jedina dva urbana grada nazovi ih tako.

Nakon pripajanja Bosne Osmanskom carstvu , iz Livna je Mehmed pasa Sokolovic vodio osmansku vojsku na osvajanje Dalmacije pa slovenije i Austrije..Takodjer je bitno istaci da je osvajanje Jajca, Banja Luke i kasnije vracanje cijele Bosanske Krajine od Ugara krenulo iz Livna. Taj je grad bio vise kulturno, trgovacki i zanatski centar nego sto je bio utvrda, zivot je u Livnu bio mngoo lagan iz razloga sto je Klis bio tada granica Bosanskog vijaleta a tadasnje Hlivno je bilo duboko u unutrasnjosti Bosne.

Mozemo reci da je propast i sunovrat Hlivna zapocela sa invazijom AU koji su taj grad unistili,popljackali i doveli tu hrvate da slobodno pljackaju i uzimaju iz Bosnjackih kuca sta zele..mnogo je livanjskih porodica sto raje sto begova odselilo u Sandzak pa kasnije u Tursku a nije mali broj onih sto su odselili u Skadar u Albaniju ..

kako bilo da bilo to je jedan divan grad sa jako bogatom historijom sami stari grad ima arhitekturu npr.Milosnik, Eminagica Kula, Firdus bega kula is l..inace prve visespratnice u BH su napravljene u Livnu a prva strana ambasada je bila takodjer u Livnu kasnije se preselilo u Travnik pa u Sarajevo...Livno je dalo veliki broj jako uglednih ljudi tokom svoje historije nekoliko vezira Egipta, Damaska, Alepa, zatim poznatu bracu Jelec, Firduse, Atlagice i jos mnogo drugih .. :zastava: ima nas sto znamo za Livno

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 11 feb 2013 16:22

viewtopic.php?f=14&t=38&start=160

Pozdrav i tebi.Ovdje mozes prijedlog dati, ako zelis.Jos sam davne 2008 ili 2009 skenirao opsirni popis Kliskog Sandzaka 1550.Interesantna knjiga

Inace, slazem se s Dezidijatom.Imao sam i ja nekih planova, steta da neke teme propadaju, ali eto.

:(

begovfidim
Član

Post Postao/la begovfidim » 11 feb 2013 19:49

Ja vas rad pratim odavno, i sjecam se kada je postavljena ta knjiga. Veoma sam ponosan na podatke u njoj, a poslije se pojavila, na jednoj stranici, skracena verzija koja vise lici na neko tumacenje navedene knjige.

Mene su konkretno zanimala iskustva drugih sa maticnim uredima, katastrom i gruntovnicom, mezarjima, arhivom itd, jer ja znam kakve su se meni situacije desavale :D

Istrazivanje porodicnih korijena kod bosnjaka je veoma zamrseno plus nasa birokratija i izjave sta ce ti to :D :fes:

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 12 feb 2013 06:34

@Dezijat

Eminagica Kula?U Livnu?
Zamolio bih te za kratku uputu jer nikad nisam čuo za tu kulu.Ako ima i slika još bolje.

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 12 feb 2013 16:52

Jakub je napisao/la:@Dezijat

Eminagica Kula?U Livnu?
Zamolio bih te za kratku uputu jer nikad nisam čuo za tu kulu.Ako ima i slika još bolje.
Slike ne mgu naci ali je definitivno spominje Ahmet Burek u svojoj knjizi Kameno Hlivno procitaj je definitivno je poucan i kvalitetan naucno istrazivacki rad,evo jos jedan veoma bitan tekst :

U mirovnom ugovoru 1503. godine Livno je pripalo bosanskom vilajetu. Drugi put se nahija Livno spominje 1516. godine u sastavu kadiluka Neretva u kojem ostaje sve do 1528, kada je pripojena Skradinskom kadiluku u kojem je ostala do pretkraj XVII vijeka. U popisu iz iste godine Livno je označeno kao varoš sa 65 popisanih domaćinstava. Već u popisu iz 1528. godine popisane su tri mahale sa 91 kućom, 57 neoženjenih, džamijom Džumanušom i mesdžidom Hamze Ljubunčića. Mahale, džamija i mesdžid nalazile su se izvan tvrđave(16). U tih dvanaest godina od 1516. do 1528. godine granice su se pomjerile na zapad, pa Livno više nije bilo pogranično mjesto, ali i dalje ima veliki strateški i komunikacijki značaj.
U tom periodu Osmanlije su bili u stalnoj ofanzivi prema kontinentalnom dijelu Dalmacije. Godine 1537. osvojen je grad Klis i osnovan Kliški sandžak u čiji je sastav ušla i livanjska nahija. Zvanični centar sandžaka je bio u Klisu, ali su njegovi sandžak-bezi najviše stolovali u Livnu. Od sredine XVI vijeka Livno se naglo razvijalo, jer je bilo stvarno vojno-političko, kao i administrativno sjedište. Stoga je u Livno preneseno i sjedište skradinskog kadiluka, a Livanjska nahija je postala centralna nahija navedenog kadiluka i cijelog Kliškog sandžaka. Godine 1550. popisano je 244 domaćinstva i 174 neoženjenih, 1574. g. 653 domaćinstva, a 1604 .g. 452 domaćinstva i 30 neoženjenih.
U Livnu je 1530. godine smještena posada od 25 vojnika timarlija kojom su zapovijedali dizdar i njegov pomoćnik. U posadi su bili vratar (iz reda topdžija) i jedan topdžija, te po jedan hambardžija i zidar. Zauzećem Klisa 1537. godine i pri uspostavljanju Kliškog sandžaka, livanjska tvrđava se nalazila u dubini krajine i, kao sve tvrđave slične pozicije, imala tobdžije i džebedžije (oružarnike) čija je služba uvedena u Livnu iste godine(17). Za vrijeme Kandijskog rata (1645-1669) Mlečani su zauzeli Klis 1646. godine, kao i veći dio teritorije Kliškog sandžaka. Tada je sjedište ovog sandžaka preneseno i službeno u Livno. U drugoj polovini XVII vijeka česti su napadi neredovnih četa i haračlija. Morejski rat (1684-1699) završio se mirom u Sremskim Karlovcima, kojim je određena nova granična linija mletačke Dalmacije prema Otomanskom carstvu. Granica se protezala od Knina, preko Vrlike, Sinja, Zadvarja, Vrgorca do Gabele. Tokom pomenutog rata neregularne čete domaćeg stanovništva pod venecijanskom upravom, upadale su u pogranične krajeve Otomanskog carstva, tj. u zapadnu Bosnu i Hercegovinu, Duvno, Livno, Glamoč, Skoplje i Ramu.

sada nisam u mogucnosti ali sutra cu objavit par slika iz starog grada, od ljetos

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 14 feb 2013 11:33

slika

slika

slika
Zadnja izmjena: Dezidijat, dana/u 14 feb 2013 11:40, ukupno mijenjano 1 put.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 feb 2013 11:40

opisi sta si postavio i sta se vidi.hvala
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 14 feb 2013 11:45

ABen je napisao/la:opisi sta si postavio i sta se vidi.hvala

Prva slika je slika sa Zabljak rijeke u selu kraj Livna, uslikano na 01.maj 2012 god a druga fotka je Milosnik u starom gradu Livna, uslikano sa kapije muzeja Izeta Alica Kelje u starom gradu ..pokusavam da nabacim jos fotografija Livna ali mi nesto usporio laptop nisam ga apdejtovo ..inace imama i fotografije iz sela Tabak,Dzeke,Velici sela koja su sada s druge strane granice inace su bila Bosnjacka i pripadala su Livnu i tadasnjem Kliskom sandzaku

Odgovorite