bosnaponosna je napisao/la: ↑16 jan 2019 15:46
Ja dolazim iz Mostarskog kantona, tačnije iz Konjica. Ovdje bi stanje po Bošnjake moglo biti loše u nekom budućem periodu. Mnogo mladih ljudi odlazi, a i oni koji ostaju ne rađaju baš puno djece. Žao mi je i zbog Mostara, nažalost, jer se vidi da ga mi polako gubimo.

Ali ne znam kako to da broj wannabe Hrvata u Hercegovini raste, kad bi stanjem u BiH oni trebali frustriraniji nego mi. Jack, jedva čekam tu opširnu analizu stanja u februaru
Također sumnjam da si Bošnjak i zbog priče (koja je jako slična onoj što sam baš danas čitao na Kamenko-Kremenko forumu - a tamo inače ne zalazim jer se stvarno nema šta pametno pročitat) ali i zbog toga što ne bi bilo prvi put da neko od tamo dođe vamo i tako nešto piše.
Danas na Kamenko-Kremenko forumu neki tamo njihov forumaš baš izbaci podatke Katoličkog popisa za Mostar za 2018 godinu i po tim podacima je u Mostarskim župama bilo 402 krštenja što je +8 u odnosu na 2017, što oni poistovjećuju sa brojem živorođenih od +8 i tvrde da to znači da je rođeno 402 Hrvatske djece u Mostaru. Prvo, kršten ne znači rođen. Drugo, kršten u Mostaru ne znači rođen u Mostaru, a ne znači čak ni da živi u Mostaru. Treće, i sve da znači to što oni tvrde, to je opet porast od svega +8 dok podaci FZSa za Mostar kažu da je broj rođenih u Mostaru veći za +42 djece u 2018toj, a ne samo +8. Po toj logici to bi značilo da su Bošnjaci, Srbi i Ostali imali +34 u Mostaru u odnosu na prošlu godinu - što je stvarno previše. Znači barem +30 Bošnjaka u Mostaru, za samo jednu godinu?! Ne kažem nemoguće, ali sumnjam. Barem dok se ne potvrdi. Znači, nisam baš siguran.
Što se tiče Konjica i Jablanice, kao i Prozora, Čapljine i Čitluka, ta su mjesta već par decenija izložena iseljavanju nažalost. To je trend koji je evo na snazi već nekoliko decenija. Ekonomija mnogo utiče, kao i cijela klima u državi ali i promjena u načinu života, drugačije potrebe, trend iseljavanja u veće gradove, vani, itd.
A što se tiče specifično HNK i odnosa Bošnjaka i Hrvata, po podacima o broju prvačića po Bosanskom i Hrvatskom planu i programu, može se vidjeti da se Bošnjaci drže na nekih 42-44%, s tim da omjer Bošnjaka blago raste (a na pada) u zadnje 3 godine. Tu posebno dolazi do izražaja rast Bošnjaka u Stocu, ali i padovi Hrvata u Prozoru i Čapljini, koji anuliraju i prebacuju padove Bošnjaka u Konjicu i Jablanici.
Tako da u stvari, gledajući posljednje 3 godine, podaci sugerišu generalno pad ukupnog stanovništva u HNK ali povećan procenat Bošnjaka naspram Hrvata. I taj povećan procenat nije zahvaljujući natalitetu (koji je iskreno jadan i može i treba to mnogo bolje) nego uglavnom iseljavanju Hrvata iz HNK kojeg Ustaše kriju kao zmija noge.
PS. Ali očito da ga od nas ne mogu sakrit.

Samo BiH.