☑ Pravila foruma i savjeti

Demografske mape Bosne

Zmaj
Član

Re: Demografske mape Bosne

Post Postao/la Zmaj » 25 nov 2018 16:53

BHeretic78 je napisao/la:
Mehmed beg Catic je napisao/la:
Dobra ideja :gut:

Lista DA :

- Paziti na familiju, porodicu, komsije i sl
- Ulaganje u obrazovanje
- Kupovati Bosnjacke produkte
- Učlaniti se u lokalni džemat

Lista NE

- Alkohol, droga, kocka
- Nerad i nemoral
- prodati djedovinu
Mislim da bi lista DA i NE morale biti što kraće, odnosno bolje bi bilo da budu kraće, da sadržne osnovne stvari oko koje se mogu složiti svi ili većina Bošnjaka. U tom smislu ne bi trebale tamo stajati univerzalne vrijednosti jer govorimo o nečem posebnom, a poštovanje univerzalnog ionako nije problem. Također, mislim da se ne bi trebale postavljati zabrane koje neće biti moguće provesti i koje ne odgovaraju stanju "na terenu", a isto vrijedi za nejasne stvari. U tom kontekstu sa liste "NE" skinuo bih zabranu alkohola, droge i kocke iz razloga jer to vjera već brani, a posebno iz razloga jer mnogo Bošnjaka pije ili kocka. što ih ne čini manje Bošnjacima. Gledaj, možeš biti Bošnjak i kao nevjernik! Nemoral bih izbacio iz razloga jer je to nejasno. Bošnjaci se nikada neće složiti šta je to nemoral, a kako rekoh - već je to pokriveno vjerom... Zabrana lijenosti (nerad) odnosno izgradnja radne etike je ono što je diglo protestante kroz par stoljeća. I dan danas su Amerikanci prvi po produktivnosti, čak i ispred Njemačke. Zabrana prodaje djedovine (osim drugome Bošnjaku) - za to glasam! Što se tiče gornje liste, pažnja familije, porodice, komšije, a dodao bih i radnog kolege (budimo kao Japanci!) je super! Suprotnost tome bi bilo da se na listi NE nađe smrtni grijeh, odnosno zabrana narušavanja porodičnih i komšijskih odnosa. Ulaganje u obrazovanje bi nam morao postati kult! (budimo kao Jevreji!)... Kupovanje bošnjačkih produkata također - VOTE! A na ne listi bojkot bošnjačkih gazdi koji lopatom uzimaju radnike! Bez dobrih plaća nema kvalitetnog društva, slaba je potrošnja, slaba trgovina... To utiče i na slabiju proizvodnju i tako dalje. Velika većina bošnjačkih gazda kojima je politika dozvolila da u 2018 plaćaju Bošnjake sa jebenih 400 KM su naši nacionalni neprijatelji, da se ne lažemo. Jedan su od osnovnih uzroka neočekivano velikog bošnjačkog egzodusa. U Gornjem Vakufu firma do firme, TOM (hrvatska) i UNIS (bošnjačka), obje metalna industrija sa više stotina zaposlenika. Bošnjaci godinama rade za 400, a Hrvati za 1000 KM. To je nedopustivo i krajnje štetno po Bošnjake...
Slazem se! :gut:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 nov 2018 19:22

Pa,kad citas Hrvatske medije od Bujanca do forumaske scene gdje svaki katolik glup i gluplji.Onda je jasno da smo mi slucajno na granici s Njemcima a ne s Hrvatima.Obrisali bi patos s nama,razbili bi nas na 1000 dijelova.Sva sreca susjedi/komsije su glupi kao mraki i mi nismo nista bolji.Meni rece ovaj lik kaze ako je to istina sto kazes.Zasto pises o tome.

Pa demografija je percepcija jedne ili vise strana.Evo naprimjer nijedan Hrvatski medii nije prenio vijest da su Bosnjaci vecina prvacica u Odzaku,pa ako meni ne vjeruju mogu da provjere sve to.Ali na kraju nista.Sama cinjenica da nakon 6 godisnje vladavine Jukica dosao je jos jedan ustasha u agenciji za statistiku Bih iako je bio red na Bosnjaka ali je Sda glasala za njega.Pa ako se gleda sira slika da je pozicija direktora agencije za statistiku trebala pripasti Bosnjacima ali zna se ko je to uradio

Zapamti.Rat je nesto neminovno.Kako Srbija bude vise gubila Kosovo i bude ponizavana na Kosovu.Beograd ce dati mig Dodiku da krene s jacim napadima na nas.Takvo sta se ne bi desilo bez jake obavjestajne sluzbe i suda koji nije tu u korist Bosnjaka
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 nov 2018 23:57

Evo u selu Sasina imas 161 biraca redovnog od.Ovo je cijelo selo,a ovdje je napumpan biracki spisak.A popis rece 250 Hrvata.Tamo nema ni 70 Hrvata.Inace Covic je 2 glasa dobio u selu koje je imalo 1000 Hrvata prije rata.Katastrofa

Po meni jasno je da kako vrijene bude prolazilo da ustase i cetnici ne mogu nista.Mozda sad mogu nesto da urade u G.Vakufu ali ne mogu u Bugojnu i Travniku,sve manje u Jajcu.Srbija ce kad skopca da su izgubili Kosovo i kad budu dozivjeli poraze.Aktivirati projekt genocidne i izglasati referendum.Ja vam kazem da ce rat krenuti a vi mene proglasavajte za fasistom,za bilo cim da sam ratnohuskac ili sta.Jasno je kao dan da ustashe i cetnici nemaju puno vremena.Ustashe jos manje

Jos mi jedan lik rece.Kako te nije sramota da pravis takve fasisticke mape Brckog.Mislim,kao da sam ja nekog vrijedjao ili prebrojavao sela ili crtao granice 3 entiteta i neke nazovi prosirene Hrvatske drzave

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 nov 2018 00:19

Jack je napisao/la:Jos mi jedan lik rece.Kako te nije sramota da pravis takve fasisticke mape Brckog.Mislim,kao da sam ja nekog vrijedjao ili prebrojavao sela ili crtao granice 3 entiteta i neke nazovi prosirene Hrvatske drzave
Ko ti je to rekao?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 nov 2018 00:25

Veze nemam.Dobio sam debilnu email poruku.Nije ni vazno

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 26 nov 2018 02:37

Jack je napisao/la:
Da se ukratko predstavim, rođeni sam gornjovakufljak (Jack, imam dodatni info na tvoj članak o "promjeni metodologije" popisa u Gornjem Vakufu... nije u pitanju bila promjena metodologije nego nešto mnogo zlokobnije, ali ti si izvukao zaključak kakav si mogao na osnovu veoma malo informacija; konkretno radilo se o promjeni popisnih krugova s vrha - od strane Agencije za statistiku BiH - prilikom čega je došlo do nekog poremećaja u odnosu popisnih i statističkih krugova koji se ne poklapaju na zakonit način što i dan danas navodno stvara probleme u radu općine... ukratko, ne da Batuša - koja je i ranije bila zasebna popisna jedinica - nije dio G.Vakufa nego to nisu niti Odvode i još manja 2 naselja sa desne obale Vrbasa - Kućice i Kamenica, odnosno nijedan Bošnjak sa desne obale Vrbasa službeno nije stanovnik Gornjeg Vakufa nego Krupe ili dio neke druge popisne jedinice), a živim i radim u Donjem Vakufu. Rođen sam u Travniku gdje sam išao i u srednju školu. Prisutan sam na neki način i u Bugojnu i Jajcu. Fakultet sam završio u Zenici, a mater mi je iz Busovače gdje još uvijek imam nekretninu u centru grada. Dakle, sve gore nabrojano su na neki način moji gradovi...
Imao sam naznaka nekih jer 10 tak godina imam biracke spiskove i na njima su Bosnjaci debela vecina u gradicu G.Vakufu kao i da u naselju Krupa nema Bosnjaka.Pa je po mojoj nekoj racunici napravljen demografski terorizam prekrajanje granica naselja bez znanja Bosnjaka na podrucju samog grada Gornjeg Vakufa da se namakne Hrvatska vecina.Kad kazem na terorizam mislim na takvo sta,jer ovakva pomjeranja gradskih linija nisu zabiljezena ni u Mostaru,ali jesu u Gornjem Vakufu.Nekih 1000-1500 tinjak Bosnjaka je tako izdvojeno iz grada pripojeno naseljima Krupa i Batusa jer nema sanse da je takvo sta.Kao i da se manipulisalo s okolnim naseljima katolickim koji su odjednom zavrsila u gradu
Svaka ti čast, ti si odmah shvatio da nešto nije u redu i bio si na pravom tragu, i više nego si bio u stanju sa podacima koje si imao.

Bošnjaci su debela apsolutna većina koja se penje do gotovo 70-75%. Osim izmjene popisnih krugova oni su dovukli masu ljudi koji više tu ne žive da se popišu...

Gledaj, mene manje od njihvoih manipulacija statističkim i popisnim krugovima brine moguća zavjera od strane kadrova SDA, a u pozadini stoji izdaja cijelog gornjeg Vrbasa (Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf), odnosno predaja istoga Hrvatima u nekoj varijanti Herceg Bosne.

Svega par Bošnjaka je primjetilo da se nešto događa, vezano za popis u Gornjem Vakufu, a samo jedan od njih je reagovao nekakvim člankom u lokalnim medijima, ali je i on govorio o greškama. Politika šuti, SDA nikada nije rekao ništa na tu temu, tako da većina Bošnjaka u Vakufu pojma nema da je službeno manjina u svom gradu.

Imaš žmirenje SDA na manipulacije popisnim krugovima u Gornjem Vakufu (u Mostaru su Hrvati ionako zadobili većinu), pa potom imaš odranije prodaju bugojanskog Mlina Bojaniću (nakon onako krvave bitke za Bugojno prodaje se strateški resurs, tačnije predaje jer je prodat za bagatelu), pa onda imaš slučaj Jajce: 1. Elektrobosna (danas Stilmin), 2006. prodaju firmu Stilminu, a 2007. zemljište ispod firme Muhamedu Mačku koji blokira sve i umalo tjera investitora, a Elektrobosna je bila namjenjena za rezanje u staro željezo i tu je trebao biti Bojanićev autosalon; 2. Bošnjaci i dan danas plaćaju stuju EP HZ HB iako su godinama većina u gradu i na općini... Da ne pominjem šta SDA radi sa koncesijama za mHE na Vranici! Kao i da je taj gornjovakufski SDA učestvovao u pokušaju eliminacije Stilmina/Elektrobosne kroz oduzimanje koncesije gornjovakufskom rudniku Kvarcita - Smrčevice koji je ključni dobavljač Stilmina/Elektrobosne (britanski kapital) baš u trenutku kada se pravna trakavica oko Stilmina okončala (danas je okončana i ta trakavica oduzimanja koncesije jer je sud presudio protiv SDA ministra).

Mene u svemu tome najmanje plaše Hrvati, a mnogo više očigledna peta kolona u našim redovima, a tu mislim na SDA. Postoje i drugi dokazi njihvoe izdaje gornjovrbaske doline, odnosno pokušaja izdaje. Ako stvari dalje odmaknu moguće je i međubošnjačko prolijevanje krvi... Barem za mene - nema šanse da neko proda moj grad, a da mu ja ne prolijem ili barem ne pokušam proliti krv! Mi smo zajedno sa Mostarom već jednom bili prodani (1993.).
Ovo podebljano bi da objasnim . Prvo je u opciji bio jedan Bosnjacki privrednik ( da sad ne navodim ime) ali nije imao dovoljno para u tom trenutku da to odradi. Radilo se prvo o samoj kupovini i ne sjecam se vise kolika je bila cijena ali to je bilo tek mali dio ukupne cijene potrebne za pokretanje proizvodnje jer se trebalo uloziti jos nekoliko puta vise od toga u nove masine i remont citavog postrojenja i on tada nije imao te pare. I zato je donio odluku da bi kupovina tog objekta a nemati para za potrebna ulaganja bilo samo bacanje para. tada je uletio Bojanic i na prvi pogled kupio to za (relativno ) male pare ali je poslije toga ulozio mnogo vise da bi mogao da pokrene proizvodnju. Tako da nije bilo bas da su sokcima to ciljano prodali za bagatelu.

I zato ja ponavljam , nekada kao i papaga, da je ekonomija ta koja odlucuje na terenu, onaj ko kontrolise ekonomiju taj kontrolise i sve ostalo, ili sto bi se reklo " pare, pare pokrecu svijet, politiku i nogomet..."
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 26 nov 2018 03:01

Jack je napisao/la:
Da se ukratko predstavim, rođeni sam gornjovakufljak (Jack, imam dodatni info na tvoj članak o "promjeni metodologije" popisa u Gornjem Vakufu... nije u pitanju bila promjena metodologije nego nešto mnogo zlokobnije, ali ti si izvukao zaključak kakav si mogao na osnovu veoma malo informacija; konkretno radilo se o promjeni popisnih krugova s vrha - od strane Agencije za statistiku BiH - prilikom čega je došlo do nekog poremećaja u odnosu popisnih i statističkih krugova koji se ne poklapaju na zakonit način što i dan danas navodno stvara probleme u radu općine... ukratko, ne da Batuša - koja je i ranije bila zasebna popisna jedinica - nije dio G.Vakufa nego to nisu niti Odvode i još manja 2 naselja sa desne obale Vrbasa - Kućice i Kamenica, odnosno nijedan Bošnjak sa desne obale Vrbasa službeno nije stanovnik Gornjeg Vakufa nego Krupe ili dio neke druge popisne jedinice), a živim i radim u Donjem Vakufu. Rođen sam u Travniku gdje sam išao i u srednju školu. Prisutan sam na neki način i u Bugojnu i Jajcu. Fakultet sam završio u Zenici, a mater mi je iz Busovače gdje još uvijek imam nekretninu u centru grada. Dakle, sve gore nabrojano su na neki način moji gradovi...
Imao sam naznaka nekih jer 10 tak godina imam biracke spiskove i na njima su Bosnjaci debela vecina u gradicu G.Vakufu kao i da u naselju Krupa nema Bosnjaka.Pa je po mojoj nekoj racunici napravljen demografski terorizam prekrajanje granica naselja bez znanja Bosnjaka na podrucju samog grada Gornjeg Vakufa da se namakne Hrvatska vecina.Kad kazem na terorizam mislim na takvo sta,jer ovakva pomjeranja gradskih linija nisu zabiljezena ni u Mostaru,ali jesu u Gornjem Vakufu.Nekih 1000-1500 tinjak Bosnjaka je tako izdvojeno iz grada pripojeno naseljima Krupa i Batusa jer nema sanse da je takvo sta.Kao i da se manipulisalo s okolnim naseljima katolickim koji su odjednom zavrsila u gradu
Svaka ti čast, ti si odmah shvatio da nešto nije u redu i bio si na pravom tragu, i više nego si bio u stanju sa podacima koje si imao.

Bošnjaci su debela apsolutna većina koja se penje do gotovo 70-75%. Osim izmjene popisnih krugova oni su dovukli masu ljudi koji više tu ne žive da se popišu...

Gledaj, mene manje od njihvoih manipulacija statističkim i popisnim krugovima brine moguća zavjera od strane kadrova SDA, a u pozadini stoji izdaja cijelog gornjeg Vrbasa (Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf), odnosno predaja istoga Hrvatima u nekoj varijanti Herceg Bosne.

Svega par Bošnjaka je primjetilo da se nešto događa, vezano za popis u Gornjem Vakufu, a samo jedan od njih je reagovao nekakvim člankom u lokalnim medijima, ali je i on govorio o greškama. Politika šuti, SDA nikada nije rekao ništa na tu temu, tako da većina Bošnjaka u Vakufu pojma nema da je službeno manjina u svom gradu.

Imaš žmirenje SDA na manipulacije popisnim krugovima u Gornjem Vakufu (u Mostaru su Hrvati ionako zadobili većinu), pa potom imaš odranije prodaju bugojanskog Mlina Bojaniću (nakon onako krvave bitke za Bugojno prodaje se strateški resurs, tačnije predaje jer je prodat za bagatelu), pa onda imaš slučaj Jajce: 1. Elektrobosna (danas Stilmin), 2006. prodaju firmu Stilminu, a 2007. zemljište ispod firme Muhamedu Mačku koji blokira sve i umalo tjera investitora, a Elektrobosna je bila namjenjena za rezanje u staro željezo i tu je trebao biti Bojanićev autosalon; 2. Bošnjaci i dan danas plaćaju stuju EP HZ HB iako su godinama većina u gradu i na općini... Da ne pominjem šta SDA radi sa koncesijama za mHE na Vranici! Kao i da je taj gornjovakufski SDA učestvovao u pokušaju eliminacije Stilmina/Elektrobosne kroz oduzimanje koncesije gornjovakufskom rudniku Kvarcita - Smrčevice koji je ključni dobavljač Stilmina/Elektrobosne (britanski kapital) baš u trenutku kada se pravna trakavica oko Stilmina okončala (danas je okončana i ta trakavica oduzimanja koncesije jer je sud presudio protiv SDA ministra).

Mene u svemu tome najmanje plaše Hrvati, a mnogo više očigledna peta kolona u našim redovima, a tu mislim na SDA. Postoje i drugi dokazi njihvoe izdaje gornjovrbaske doline, odnosno pokušaja izdaje. Ako stvari dalje odmaknu moguće je i međubošnjačko prolijevanje krvi... Barem za mene - nema šanse da neko proda moj grad, a da mu ja ne prolijem ili barem ne pokušam proliti krv! Mi smo zajedno sa Mostarom već jednom bili prodani (1993.).
Upravo ove stvari koje ti navodis meni idu na zivce. SDA i HDZ ce se godinama svadjat oko kanala na Hrvatskom jeziku naprimjer.
Docim u djelovima koje je drzao HVO imas Herceg Bosnu koja savrseno funkcionise. Tako u Stocu ti naprimjer HB isporucuje postu i struju... Koga oni vise prave mahnitim i pricaju o patriotizmu ja stvarno ne shvatam ko vise nasjeda na ove gluposti...

Hajd da vidimo pravi patriotizam: daj Hrvatima tv kanal sto zasluzuju al ukini sve sto ima sa Herceg Bosnom. Gdje je ta integrativna politika tzv proBosanska...?

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 nov 2018 13:06

kliker je napisao/la:Hajd da vidimo pravi patriotizam: daj Hrvatima tv kanal sto zasluzuju al ukini sve sto ima sa Herceg Bosnom. Gdje je ta integrativna politika tzv proBosanska...?
Jel Bosnjaci imaju svoj drzavni tv kanal?

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 nov 2018 13:23

Jack je napisao/la:Veze nemam.Dobio sam debilnu email poruku.Nije ni vazno
Fasizam level 100

gIT-Gg16Tkk

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 26 nov 2018 15:06

Zmaj je napisao/la:
kliker je napisao/la:Hajd da vidimo pravi patriotizam: daj Hrvatima tv kanal sto zasluzuju al ukini sve sto ima sa Herceg Bosnom. Gdje je ta integrativna politika tzv proBosanska...?
Jel Bosnjaci imaju svoj drzavni tv kanal?
Od tebe očekujem malo više..

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 nov 2018 15:18

Postoje odredjene percepcije sta ti stvaras Bosnom.Sarajevu je vaznije da spasava Ustaski Aluminijum,tolerisanje Elektroprivrede,Sumarije Herceg Bosne,lovackih drustava koje manje-vise se poklapaju s ratnom linijom razdvajanja.Podrinje je misaona imenica za Sarajliju vecinom,jebe se njemu sve dalje od Kozje Cuprije a prosjecni Krajisnik Banja Luku je batalio,kao da je Srbija.Jos uvijek ima par nazovi patriota za Prijedor i Kozarac ali za 10-20 tak godina i ti ce nestati pa i to komotno mozes da spakujes za Srbiju.Mi mozemo i trebamo da gledamo dalje od Sarajeva,jer ako eto nazovi Mrkonjic Grad je danas cetnicki grad.Mozemo da poradimo ovdje ili u drugim krajevima.No,kako postoji vise stranaka i vise uhljebljenih nego ikad.Ne vjerujem da ce se ista desiti

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 nov 2018 15:23

Zmaj je napisao/la:
Fasizam level 100

gIT-Gg16Tkk

Kako je ovaj klip dobro urađen. :gut: :respekt:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

momak
Član

Post Postao/la momak » 26 nov 2018 18:04

amkos je napisao/la:
Zmaj je napisao/la:
Fasizam level 100

gIT-Gg16Tkk

SVAKA CAST :gut:
Kako da to prvi put vidimo?
:glasses:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 27 nov 2018 15:13

momak je napisao/la:
amkos je napisao/la:
Zmaj je napisao/la:
Fasizam level 100

gIT-Gg16Tkk

SVAKA CAST :gut:
Kako da to prvi put vidimo?
:glasses:
Jack je slab oko marketinga. ;)

patriota
Član

Post Postao/la patriota » 28 nov 2018 20:06

Zmaj je napisao/la:
patriota je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Opet puno priče ništa konkretno.

Ima li konkretnih ideja? Ostavi se demagogije.
Šta dalje? Šta sad? Konkretno?
Slučajno naletih na ovaj forum i mogu Vam reći da stvarno otvara oči običnom čovjeku. Maksuz se registrovah da kažem (administratorima i aktivnim blogerima) svaka čast na trezvenosti i kvalitetnim informacijama i idejama koje se mogu vidjeti ovdje.

Vezano za ovu temu, "šta dalje i kako?", ja se potpuno slažem sa prijedlogom. To je u biti bojkot hrvatskih proizvoda koji se mogu prepoznati po bar code-u 385****. Tu su jako, jako osjetljivi. Sve im diraj, ali pare ne diraj. Ovdje se dosta može uraditi i pri samoj kupovini kućnih potrebština i hrane na nivou porodice, a dalje i na nivou samih firmi. Kako sada stvari stoje, zaobilaženje hrvatskih (a i sprskih) proizvoda u širokom luku je sada postalo i patriotski čin.

Ovdje se sada nameće pitanje kako prepoznati lokalne škutorske i RS proizvode i firme koje se maskiraju predstavništvima u Sarajevu i okolini? Da li neko možda zna za neku stranicu na kojoj se može naći pouzdana lista domaćih i provjereno patriotskih BiH firmi i proizvoda?

Ako ovakva stranica ne postoji, možda nije loša ideja da se jedna takva stranica ili registar napravi. Možda da se i ovdje otvori tema u obliku liste, na kojoj bi se održavalo spisak baš naših patriotskih firmi i proizvoda. (@admin, možda bi poneka firma i dala donaciju forumu da se nađe na toj listi)

Ovo bi bilo jako korisno za nas koji živimo u BiH i koji bi direktno mogli bojkot primjenivati. :)
** Svaka čast našim ljudima i patriotama iz dijaspore, koji traže i kupuju BH proizvode ;) **
Dobro dosao na forum!

Nije ti losa ova ideja o spisak firmi. Znam da smo prije imali teme o tome na podforum ekonomija:
viewtopic.php?f=26&t=833
viewtopic.php?f=26&t=90

Sta je bolje, spisak nasih ili njihovih kompanija?
Hvala na dobrodošlici i na ova dva korisna linka!

Na linkovima ima dosta korisnih detalja, ali je posljedni post od prije tri godine. Možda da prebacimo ovu diskusiju na jednu od te dvije stranice, pa da ponovo dobije ta priča momentum.

Inače mislim da je najbolje i najsigurnije napraviti samo spisak naših provjerenih BH firmi i proizvoda. Ovaj drugi spisak bi mogao biti osnova tim firmama za neki vid žalbe ili tužbe kako se njihova imena i proizvodi koriste u negativne svrhe ili kampanje. To bi eventualno moglo imati negativan uticaj na njihovu prodaju, a kroz tužbu ili blokadu domene i na ovu jako dobru stranicu koju sve više i više BH patriota redovno posjećuje i čita.

Lista BH proizvoda bi nama bila jako praktično, još ako bi moglo biti u obliku jedne jednostavne liste, koja bi bila podijeljenja po vrsti proizvoda i onda izbor takvih provjereno domaćih proizvoda. Ovo govorim iz ličnog iskustva, jer iako uvijek kupujemo u Bingu, kada idemo u kupovinu meni haman oči ispadoše gledajući ona sitna slova ko proizvodi i gdje. Pa iako je bar-code 387*, onda gledam adresu proizvođaća i kontakt telefone, pa ako je 05* ili 03* zaobilazim osim ako baše ne piše nešto naše ili ako već nisam provjerio kao što je na primjer Natura. Opet sa druge strane moja žena ide i samo redom sa polica stavlja u kolica šta joj treba. Onda joj ja fino napravim "check-point" prije kase i provjeravam. Pa tako dođemo do recimo majoneze, i tu počne polemika kako nema domaće alternative, te kako je distributer sa Sarajevskom adresom, pa kao može proći kao domaće a u biti nije nimalo domaće. Kod nas još uvijek niko u BiH ne proizvodi majonezu, barem da ja znam. Također ista je stvar za sladolede, sir trapist, i ketchap. Zato kažem da bi ova lista barem ljudima poput mene dobro došla, jer nebi više bilo bezpotrebne polemike sa hanumom dali je ili nije naš proizvod. Kada bude ta lista naših BH proizvoda, ako nije na listi leti nazad na policu i tačka. To je taj momenat gdje bi uz pomoć provjerene liste odabir i kupovina domaćih BH proizvoda zaživila i dobila još veći momentum. Inače smo mi sami malo po malo izbacili kupovinu Violetinh proizvoda, i papirnu galanteriju zamjenili Bingovim ili proizvodima neke firme iz Tuzle koja se zove Extra. Također umjesto Violetinog deterdženta za suđe, sada se uveliko kupuje Dita. Također i Ditin prašak za veš. I tako polako svijest o kupovini domaćeg se kod nas popravlja jer svaka marka je bitna. Ako budemo kupovali domaće onda će nam i kvaliteta domaćih proizvoda porasti, jer će proizvođači ulagati u kvalitet a i kapacitet.

Što se tiče uvoznih i ovih drugih proizvoda, ja nemam stvarno ništa protiv njih. Neka ih vala, neka krase police u radnjama. Ali ja, kao BH državljanin i patriota, hoću i želim da kupujem domaće i tu nema ništa sporno. Ko misli drugačije neka kupuje i to drugo, ali ja i većina mojih prijatelja smo se osvjestili. Eto neka Violete pa neka svoje proizvode prodaje svojim istomišljenicima...

Lukavstvo firmi iz GT-a je očigledano jer pokušavaju svoje proizvode maskirati pa umjesto "Istočno Sarajevo" na ambalaži stave "I. Sarajevo" sa ogromnim razmakom između I. i S i naravno sve na latinici nebili se neki od nas prevarili pa kupili. Ili recimo Agreksova jaja sve uredno pakovano u latiničnu ambalažu kao i čips Chipsy iako je to sve Dodino i iz Laktaša. Ma lukav marketing skroz, danas bi da ti prodaje robu i uzima pare a sutra bi opet zauzeo rovove po brdima i granatirao te. Pametnom insanu je i išaret dovoljan... ;)

Što se tiče proizvoda tipa majoneze ili recimo sladoleda tu je veliki potencijal za investitore i domaće ili iz inostranstva da pokrenu proizvodnju ovih jednostavnih proizvoda. Ovo je samo jedan primjer a ima ih puno. Što se tiče majoneze ja smo našao privremeno rješenje, a to je da sam sve ukućane "prevaspitao" da koriste Milkos kremastu punomasnu pavlaku 25% umjesto majoneze dok ne bude neka domaća opcija. Što se tiče sira trapista prije smo uzimali Livadu koji i jeste kvalitetan, ali sada smo nekako nabasali na Poljorad iz Travnika koji pravi neku vrstu trapista i sada taj uzimamo i solidan je. I tako redom patriotska svijest na nivou jedne familije raste i širi se dalje na prijatelje i rodbinu. Zato bi ova provjerena i pouzdana lista domaćih BH prozvoda omogućila da se bar na ovom nivou sva ova mala iskustva podjele sa drugima da nebi svako istraživao i izmišljao toplu vodu. Nego evo ti lijepo lista i rahat mo'š ići u kupovinu... ;)

P.S. Znam da sam novi kolačić, pa zato halalite ako je ovo pogrešna tema za ovu kategoriju. Možemo prebaciti ovu ideju ili disksiju u neku drugu odgovoarajuću kategoriju...

elvir0220
Član

Post Postao/la elvir0220 » 29 nov 2018 02:50

Super ideja. Svaka cast

atif
Član

Post Postao/la atif » 29 nov 2018 10:29

Super stvar to nam svima treba. Krenimo na posao.
Prvo sa vodom.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 29 nov 2018 11:38

Lukavstvo firmi iz GT-a je očigledano jer pokušavaju svoje proizvode maskirati pa umjesto "Istočno Sarajevo" na ambalaži stave "I. Sarajevo" sa ogromnim razmakom između I. i S i naravno sve na latinici nebili se neki od nas prevarili pa kupili. Ili recimo Agreksova jaja sve uredno pakovano u latiničnu ambalažu kao i čips Chipsy iako je to sve Dodino i iz Laktaša. Ma lukav marketing skroz, danas bi da ti prodaje robu i uzima pare a sutra bi opet zauzeo rovove po brdima i granatirao te. Pametnom insanu je i išaret dovoljan... ;)
Šta reći za firmu "Agro-fungi" d.o.o. i piše samo velikim slovima SARAJEVO. Nema slova I ispred, nema velikog razmaka. Samo piše SARAJEVO, ali ispod brojevi mobitela počinju sa 065 i 066. Ova firma proizvodi i pakuje šampinjone.

A evo odakle je firma, http://www.business-rs.ba/home/profile? ... 3073540005

Dakle Istočno Sarajevo. Čak nisu stavili ni veliko slovo I ispred Sarajevo na ambalaži. Koriste se manipulacijama. Može se reći da kopiraju lukave Latine i da postaju lukavi Vlasi.

Da se razumijemo, ja nisam ovaj proizvod kupio, ali mi je neko iz familije nasjeo na ovu lukavu foru i nažalost kupio vlaški proizvod.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

patriota
Član

Post Postao/la patriota » 29 nov 2018 13:35

Hvala za ove detalje o firmi "Agro-fungi" d.o.o. Korisno je ovo. Da li nam možeš reći gdje prodaju svoje proizvode i da li neki naš lanac prodavnica plasira njihove proizvode? Pa da ih zaobilazimo u širokom krugu. ;)

Ja volim kupovati i u Amku, jer mislim da je domaći lanac. Ali me nervira što plasiraju Agreks jaja. Imaju oni domaćeg proizvodjaća jaja "Long Gold" iz Gračanice, Ali odmah pored stave Agreks jaja neobilježena u onim školjkama po 30 komada i tako zavaljuju naše ljude koji nisu ni svjesni šta kupuju.

Upravo su ovo razlozi zbog kojih nam je potrebna pouzdana i provjerena lists BH proizvoda.

P. S. Ja sam već počeo prebacivati ovu diskusiju na chat viewtopic.php?f=26&t=90 tako da ne spamamo ovu isto tako dobru temu o demografskim mapama. Ako administrator sa ovog chata može ovih par postova da prebaciti na chat viewtopic.php?f=26&t=90 bilo bi super.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 nov 2018 15:30

Postoje odredjene miskoncepcije

Pogledajmo samo demografske mape

Ukucaj u google

demografska mapa bosnjaci..Pa ces vidjeti 1/3 takvih mapa da su s ovog portala.Koga zanima na opciji images(slike) dobit ce masu tih stvari.Vidjet ces i demografsku mapu grada Brckog.Vidis kao pojedinac ti vise stete pravis pravljenjem demografskih mapa jer te images ce na kraju gledati i nazovi Srbin i Hrvat nego od bojkota.To ostaje na netu i lagano preuzimas primat znaci dominaciju.Ili si Barselona ili si Crvena Zvijezda na terenu demografije

A ko od Bosnjaka pravi demografske mape.Ko se zalaze da se napravi takvo sta.Od popisa naovamo zadnjih 5 godina napravili smo 20 tak mapa od tog 3/4+ je napravio Jack uz pomoc Burovica ili Zmaja.Mape su vjerovali ili ne jedan veoma jak udar.Naravno nece se nista promjeniti demografski ako ti napravis mapu u Posusju ili Capljini.Ali hoce u nekim drugim dijelovima

Bosna demografska mapa.I ovdje smo na googlu najveci i najbolji.Niko nije vise postavio mapa od ovog portala.Danas je 21 stoljece nije 19 i informativni blok je drugaciji.Prije 80 tak godina Radio je bio glavni nivo komunikacije danas je to internet

Ako zelite stvarno da pomazete pravite demografske mape.Sto vise to bolje od naselja/nadalje.

Odgovorite