Povijest Bosne II – Muvekkit

Share

Knjiga ‘Povijest Bosne’ Saliha Sidkija Hadzihuseinovica jedinstveno je djelo u procesu obrazovanja, narocito u podrucju historije i kulture. Napisana je prije 120 godina na osmansko-turskom jeziku. Ovo je prva napisana povijest Bosne pod osmanskom vlascu. Muvekkit je i prvi Bosnjak koji je koristio objavljene studije i radove historicara iz susjednih zemalja: Srbije i Hrvatske. Autor je koristio izvornu arhivsku gradju i dostupnu mu literaturu.

U ‘Povijesti Bosne’ se tematski i hronoloski opisuju brojni historijski dogadjaji i licnosti, a mnoge stranice ovog kapitalnog djela koristili su razni orijentalisti i povjesnicari u pisanju svojih radova i studija. Neki su ih citirali korektno, dok su ih drugi prikazivali kao plod vlastitog rada!
‘Povijest Bosne’ je prvo djelo koje predstavlja pokusaj da se u cijelosti prikaze proslost danasnje Bosne, Hercegovine i teritorija susjednih zemalja koje su bile u sastavu Bosanskog ejaleta. Ono je zasluzilo da jos davno ugleda svjetlost dana i posluzi svojoj svrsi.

Strucni prijevod djela na bosanski jezik sacinili su: rhm. Abdulah Polimac, prof. dr. Lamija Hadziosmanovic, prof. dr. Fehim Nametak i prof. Salih Trako, dok je vrlo uspjesno dizajnersko rjesenje uradio akademski slikar Mehmed Zaimovic.

Djelo je stampano u dva toma, u tvrdom povezu, u formatu B5, na ukupno 1430 stranica. U prvom tomu je obuhvacen period od prahistorije do Svistovskog mira 1791. godine, dopunjen biljeskama Muhameda Enverija Kadica.

Citav drugi tom posvecen je XIX stoljecu, buduci da se tu tretira vrijeme u kojem je autor zivio – stoga su informacije o dogadjajima i licnostima u tom periodu mnogo detaljnije i potpunije.

DOWNLOAD

Čitaj više

Možda vas zanima...