Razlika između prepisivačkog i istraživačkog novinarstva

Share

Ne, nije nije nas iznenadila ni zatekla reakcija osoba čije su nam zle namjere dobro poznate, jer trpili smo i gore godinama. Ni to da su spremne da se služe propagandom na kojoj bi im i Paul Joseph Goebbels pozavidio.
Zaprepaštava nas neprofesionalnost i neodgovornost urednika medija koji bi za sebe da priskrbe epitet zaštitnika bošnjačkih interesa i vodećih regionalnih dnevnih novina.

Zašto?


Zbog pozivanja na “presijecanje” Brčkog priveden sin brčanskog imama


Abedin Smajić tereti se za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje ili netrpeljivosti

Autor: D. A.

13.03.2010. 09:07

Brčko: Policija pratila internet-stranice
Nakon dužeg praćenja određenih web-stranica, policija Distrikta identificirala je jučer osobu koja je, prema njihovom mišljenju, pisanjem na internetu izazivala rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju ili netrpeljivost, potvrđeno nam je iz policije u Brčkom.

Osoba s inicijalima A. S. (26) iz Brčkog je na više stranica, a posebno na www.bosnahistorija.com, u više navrata pisala kuda bi bilo najbolje “presjeći” Brčko i kako treba “uništiti” pravoslavce u Brčkom.

– Nakon što su uočene neprimjerene poruke, pristupilo se određenim aktivnostima i tada smo identificirali osobu koja je to pisala. Pretresli smo dva stambena objekta u kojima je ova osoba boravila i odatle izuzeli računar – kazao je u telefonskom razgovoru za “Dnevni avaz” portparol policije u Brčkom Halid Emkić.

Za spomenuto krivično djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina zatvora, a kako smo saznali, A. S. se nalazi na slobodi do okončanja istrage.

Prema informacijama do kojih smo uspjeli doći, privođena osoba je Abedin Smajić, sin dugogodišnjeg brčanskog imama Bahrije Smajića.

Da li novinari koji rade za Avaz (ružno je generalizovati – ali nameće se logično pitanje) imaju pristup internetu i da li urednici čitaju ono što im novinari prezentuju? Reklo bi se da ne!


Za manje vremena od onoga koliko se potroši na jednu običnu cigaretu (mada ga je svakako bolje nekako kvalitetnije potrošiti) bilo je moguće saznati da li se taj sporni sadržaj, zaista nalazi na toj lokaciji o kojoj pišu ili ne. Puno je lizgleda akše preuzeti vijest sa Srne i ispuniti predviđenu kvotu. Zabrinjavajuće je da je ovaj sadržaj uzeo malo više mjesta nego to recimo dobije kada neki sin ili kćer ove naše jadne domovine postigne neki sjajan rezultat i napravi promociju države koja mu ničim ne uzvraća. Očigledno da je presudilo da se ne mora zamarati tipkajući deset bezveznih rečenica.
Ionako kome je taj neki tamo bezvezni lik sa foruma bitan?

Obzirom na ove okolnosti uslijediće i korespodencija sa predstavnicima te medijske kuće:

Predsjednik Uprave Avaz-a: Fahrudin Radončić
Generalni direktor “Avaz-roto press”-a: Adnan Ćatović

Glavni i odgovorni urednik: Sead Numanović
Urednik portala: Adi Hadžiarapović
E-mail redakcije portala Dnevnog avaza [email protected]
E-mail redakcije Dnevnog avaza: [email protected]
E-mail marketing službe: [email protected]

sa pozivom na odgovornost osobe koja stoji iza inicijala D.A.
spram iznošenja netačnih i proizvoljnih informacija.

Na webprezentaciji pomenutog medija ispod članka postoji zapis sa sljedećim sadržajem:

“13.03.10. u 10:11 od sampras

E, jakih mi forumasa, bolesnog yacka i jos par balavaca.”
I nešto niže dokaz da postoji određeno praćenje objavljenih sadržaja što se ne bi moglo zaključiti iz pasivnosti spram ove gore tvrdnje – ili je postalo sasvim legitimno blatiti, sve i svakoga dok će samo pojedinci da odgovaraju? Kuda mi to idemo?

“13.03.10. u 12:52 od enes5000
Komentar izbrisan zbog povrede pravila Portala.”

Upuštati se u slične egzibicije kao što su polemike sa ljudima koji su pokupili svu pamet svijeta i koji jedino dobro mišljenje imaju o sebi – a zadnje što su pročitali bila je slikovnica Kozara – sa 7 godina, ne pada nam ni na kraj pameti.


Ne, nismo zaboravili ni “najposjećeniji i najstariji” bh. informativni portal koji bi u odnosu na te činjenice trebao da bude drugim projektima putokaz kako treba, a ne kako ne treba. I tu ćemo na neki normalan način pokušati da tražimo zadovoljštinu spram neozbiljnog i tendencioznog prenošenja neistina. Ostaće nažalost činjenica da je opravdan razlog zašto većina patriota u zadje vrijeme u širokom luku zaobilazi nekada jedan od najposjećenijih foruma.

Glavni i odgovorni urednik: Asim Bešlija
Izvršna urednica: Adisa Uzunović
E-mail:
[email protected]U cijeloj priči izgleda jedino lektorska služba radi svoj posao.

Pogledate li iduće linkove, shvatićete i zašto.

http://www.rsplaneta.com/RS-BiH/3949-Br%C4%8Dko-Uhap%C5%A1en-zbog-%C5%A1irenja-internet-mr%C5%BEnje.html
http://www.nezavisne.com/hronika/vijesti/54837/Uhapsen-zbog-sirenja-vjerske-mrznje.html
http://www.bihnovosti.com/vijesti/74195-silajdzic-slijedi-duga-pravna-bitkanema-istine-bez-tacnog-spiska.html
http://www.palelive.com/novosti/rs-bih/9706-Br%C4%8Dko-Uhap%C5%A1en-zbog-%C5%A1irenja-internet-mr%C5%BEnje.html

Umjesto historija, pise historia iako u sličici koju su prikačili uredno uz članak bode oči slovo J. Možda bi ovo i shvatili da ovi ljudi govore latinski, ali obzirom da se radi o “copy-paste” stručnjacima – kojima nedostaje i elementarna pismenost – da pregledaju ono što kopiraju – opravdanja nema.

Da su ispustili po dobrom starom običaju slovo h, odnosno zamjenili f sa v i slično, možda bi i prihvatili – ali ovo vrijeđa ljudski intelekt.

Kako glup način da se protraći subota.

Spavajte mirno i sigurno dok nas ovi sa početka balade čuvaju od “repera” iz Brčkog, navijača sa čudnim transparentima Nož, žica – Srebrenica, FB ovisnika sa grupa sa sličnim parolama, te cyber ratnika – sve dok se jednog dana ne probudite ili to bude negdje daleko – to bi vam rekli oni koji bi da vas uljuljkaju u lažnom snu.

Spavajte vi mirno dok je Fatiha i sličnih patriota ali uvijek sa oba oka otvorena. To je znak da imamo šanse da opstanemo – to vam poručujemo MI.

Čitaj više

Možda vas zanima...