Zanimljive perspektive hrvatske strane o Žepču

Share

Volim malo da gledam sta kaže neprijateljska štampa i propaganda. I onda “slučajno” uočih, a ko neće uočiti tekstove s hrvatske wikipedije? Najviše mi se sviđa kako su Bošnjaci kopali tunel prema zgradi Vranici iz Istočnog Mostara. Ima tu još par sjajnih bisera, ali da ne dužim. Naime, ovaj tekst je vezan za gradić Žepče, pa da vidimo sta nam to reče druga strana.

Bošnjačko-hrvatski sukob

S početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu žepački kraj zajednički brane žepački Hrvati i Bošnjaci organizirani i politički i vojno kroz HVO. Bošnjaci i Hrvati su imali zajedničku ratnu bolnicu, zajedničke ratne medicinske ekipe, borili se skupa na bojišnicama. S prvim ratnim okršajima između Bošnjaka i Hrvata i u Žepču rastu međusobne napetosti. Bošnjaci napuštaju bojišnice, čak bježe iz rovova pa zbog toga neke linije “pucaju” i ginu hrvatski vojnici, a mnogi su ranjeni. Kada je formirana Armija BiH u Žepču, napetosti su još veće. Na katolički blagdan Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1993. godine, dok se služila sveta misa, počeo je napad bošnjačkih snaga na Žepče. Napadnut je grad Žepče, ali i sela Papratnica, Bistrica, Ljeskovica i Novi Šeher. Žepački HVO uspio je zaustaviti taj bošnjački napad. Žepački kraj od toga sukoba je u potpunom okruženju srpskih snaga s jedne i Armije BiH s druge strane. Borbe su žestoke, s mnogo ranjenih i poginulih vojnika je na sve tri strane.

Strahovit zločin nad hrvatskim civilima počinili su vojnici Armije BiH 16. kolovoza 1993. godine u selu Kiseljak, istočno od Žepča (vidi Pokolj u Kiseljaku 16. kolovoza 1993.). Preobučeni u uniforme vojnika HVO-a, diverzanti 303. i 314. brigade III. korpusa Armije BiH neometano su, predvečer upali u to hrvatsko selo. Vojnici HVO-a bili su iznenađeni i dok su se konsolidirali i stali odupirati, vojnici Armije BiH počinili su zločine nad starcima, ženama i djecom. Vatrenim i hladnim oružjem život su izgubile 43 osobe. Kada su upali u selo, vojnici Armije BiH iz kuća su istjerali civile i postavili ih kao živi zid prema lokalnoj postrojbi HVO-a.

I tako, živi stit rekoše. I to čuj Bošnjaci istjeruju civile. Niti riječ o paljenju džamije u Novom Šeheru, zločinima nad Bošnjacima Žepča. Postavljanju civila na most kod rijeke Bosne među kojima su najviše bili Bosnjaci, jer Armija BiH je cijelo vrijeme držala dio grada Žepča (pogledaj mapu koju je izradila CIA) za neupućene s Wikipedije i posebno jakih bojovnika… I nije mi jasno sad nikako Bistricu su uzele jedinice Armije BiH.

S

Ovo je samo jedna 76 ratnih mapa napravljenih od strane CIA-a namjenjena privilegovanim i zaslužnim članovima.

Čitaj više

Možda vas zanima...