Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

Bitka kod Lasve (1415)

Share

Nakon katastrofe i potopa u Doboru 1408 u kojoj je posjeceno preko 100 Bosanskih plemica, i u kojoj je tad Sandalj Hranic jedva sacuvao glavu. U Lasvanskoj bitci, sve je bilo u rukama Madjara.Broj.Bolji konjanici.Cete.Spremnost Sigismunda Luksemburskog da unisti Bosnu, jednom zauvijek.

Bosnjaci, gube bitku i porazeni su. Ovo je kraj. Splitski Herceg, tj sad vec nije bio Splitski Herceg. Hrvoje Vukcic naredjuje. Palite vatru po obljiznim brijegovima i vicite Madjari bjezu. Madjari koji su mislili da pobjedjuju i jesu pobjedjivali. Nasjeli su na staru Bosansku varku. Uspaniceni, kad su culi povike na Madjarskom i na Slavenskom. Pocese da bjeze, napustajuci linije.Bosanska Konjica, sjece Madjara lijevo i desno.

Tu je zavrsio Hrvatski Ban Pavo Cupor svoj zivot. Naime, kad je bio na dvorima Sigismunda, Pavo je rekao Hrvoju da lici na bika, i poceo je da rice. Kad je Hrvoje vidio zarobljenog Pavu. Zasio ga je Bivoljom kozom, i naredio mu da rice, prije nego sto ga je brutalno ubio, tamo.

Iako, su Bosnjaci porazeni. Oni su postigli lukavu pobjedu, kad je sve bilo gotovo. Taktikom su sjebali Madjare, koji su imali pobjedu. I uspjeli su da postignu cuda.

Čitaj više

Možda vas zanima...