“Anali” franackog hronicara Einharda

Share

Poznati srpski iluzionista Ljub Jovanovic je, koristeci se Ajnhardovim analima i tekstu o Ljudevitu Posavskom i njegovom “bjezanju ka jugu medju Srbe” zakljucio na osnovu svojih pretpostavki da je Ljudevit mogao naci Srbe samo u Bosni (izmedju Vrbasa i Drine) i na prostoru rijeke Kolubare (sjeverozapadna Srbija). Medjutim,on je ipak ostao pri zakljucku da su se rijeci “na jug” morale odnositi na prostor Bosne. Taj njegov zakljucak i pretpostavku prihvatili su kasnije svi srpski historicari i koristili ga,uz podatke iz druga dva pomenuta izvora, isto tako nesigurna, kao vjerodostojne cinjenice??

Ali, poznati medievist sa Zagrebackog univerziteta dr. Nada Klaic,koja je 1989. godine publikovala djelo Srednjovjekovna Bosna (Zagreb,1989), naucno je opovrgla Jovanovicevu tezu o Ljudevitovom “bjekstvu medju Srbe u Bosnu”. Prema njenom tumacenju, Ljudevit Posavski je zaista “pobjegao na jug” (iz svoje posavske Hrvatske) ali u SRB,mjesto koje se pod tim imenom zvalo jos od Rimljana i gdje su zivjeli Dalmatinski Hrvati. To mjesto se i danas nalazi na istoj lokaciji u gornjem toku rijeke Une, u Lici (zapadna Hrvatska).

Dakle, Ljudevit nije pobjegao nikakvim “Srbima”, nego dalmatinskim Hrvatima, pogledati dakle knjigu dr.Nade Klaic “SREDNJOVJEKOVNA BOSNA – POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE”(Zagreb,1989), i uzivati u sveopcem ismijavanju svih srpskih iluzija o Bosni.

Čitaj više

Možda vas zanima...