O Plemenu Dacica

Share

Nedugo poslije pustosenja Sandzaka od Pikolominija koji popali Pazar i Skoplje, i pobi mnostvo naroda a dosta odvede u roblje. Kraj bijase opustosen nakon mira u Sremskim Karlovcima(1699).

Tada su Turci poceli s kolonizacijom Sandzaka. Ovo je samo o plemenu Dacici.

Dacici, starinom su iz Selca, stara Arbanija kod Skadra. Naseljeni su ovdje od Turaka. Rodoslov Dacica ide ovako. Inace, Klimentskog su porijekla (Arbanasi) Klimenti su Katolicki Albanci doseljeni u Sandzak, o kojim sam pisao prije, skriveni popis papskih misionara 1711 godine.

Tu dodje Daca od krvne osveta. Rodi mu se sin Leka. On se ne htjede poturciti i osta katolik. Prije smrti je rekao.

Turaka ima dosta, ali nema Lek Dace. Sin od Leke je presao na Islam. Ime mu je bilo Sabo. Sin Sabin je Tahir. Tahirov sin je Sulejman. Sulejmanov sin je Mustafa. Mustafin sin je Suljo. Suljin sin je Mehmed. I dolazimo do 1950 gdje prestaje rodoslov Dacica.

Vecina plemena Dacica se osjecaju Bosnjacima. Iako u selu Dacici, bivse selo Ivovik, svi se pisu kao Albanci. Naselili su Balotice, gdje do prije 100 godina su samo Arbanaski govorili. U Medjuvremenu su zaboravili Arbanaski. Dosta ih se pise Bosnjacima, i mnogi kazu da su veliki Bosnaci.

Ramdedin Dacic je krajem 1920 rekao “Ja pricam Bosnjackim jezikom“.

Čitaj više

Možda vas zanima...