Nedjelja, 3 Decembra, 2023

Hercegovački Bošnjaci u srcu Anadolije

Share

Hercegovački Bošnjaci u srcu Anadolije

Halilbejli, selo smješteno u oblasti Kemal Paša u blizini Izmira u Turskoj, skoro da se ni po čemu ne razlikuje od bosanskohercegovačkih. Njegovih 2.000 mještana porijeklom iz BiH sačuvalo je običaje i tradiciju bošnjačkog naroda koje su njihovi preci prenijeli u Anadoliju.

Turska i BiH zastava na kući

Moji preci su prije 150 godina došli ovdje. Od kako znam za sebe, jedina želja mi je bila da saznam odakle sam, da upoznam mjesto gdje su ostali moji korijeni i odakle su me kao voćku presadili ovdje – kazao nam je 66-godišnji Mujo Durmišović. Prije 20 godina zaputio se u svoje rodno Ljubinje, gdje je, priča kroz suze ovaj Hercegovac, zatekao zidove stare kuće i stablo duda pored, njih. Sada ima još jednu želju – ponovo doći u rodni kraj.

Stanovnici Halilbejlija bave se stočarstvom i izvozom meso, od čega, kažu nam, žive solidno. U ovo selo Bošnjaci su stigli iz Trebinja, Ljubinja, Mostara. Tu su porodice Ćatović, Pirić, Bubić, Čampara, Gluhić, Trtak, Jakupović, Hadrović…

Zehra Džano je Turkinja, ali se prije 45 godina iz Izmira “ukrala” u ovo selo.Zavoljela sam Bosanca i nikada nisam zažalila zbog toga jer imam lijep život – kaže nam Zehra na bosanskom jeziku, koji ju je naučio muž.

Hamida najstarija mještanka

Arifa Džano za doček je pripremila hurmašice.U našem selu prave se bosanska jela. Sarme, pite, baklava – priča nam Arifa, koja je o Bosni i Hercegovini čula samo iz priča starijih mještana Halilbejlija. Najstarija mještanka je 80-godišnja Hamida Džano. U Tursku je došao njen dedo kada je imao samo šest godina. Ona o Bosni i Hercegovini zna da je to lijepa zemlja, prepuna zelenila i rijeka.

Puni emocija

Rijetki koji su imali priliku posjetiti Bosnu, kada se vrate, puni emocija prepričavaju utiske. I nama su pričali o rođacima koje su upoznali, o vlašićkom siru i hercegovač kom duhanu.

Dedo mi je kazivao da je tamo bio duhan, da je zemlja bila plodna i kukuruz sazrijevao velik do krova kuće – prepričava Hasan Pirić za “Dnevni Avaz”.

Dani pite

Halilbejli je poznat po tradicionalnim “Danima pite”. Ta manifestacija organizira se jednom godišnje, a na njoj se okupe Bošnjaci koji se druže i provedu ugodne trenutke zajedno.

Za starije generacije vrijeme kao da je stalo u Halilbejliju. Žive od sjećanja, čuvaju svoj jezik i tradiciju. Mlađe generacije, čim krenu u školu, život ponese put Izmira, Ankare…

Čitaj više

Možda vas zanima...