Subota, 2 Decembra, 2023

Franci

Share

Ovo prezime se prvi put javlja sredinom 18 stoljeca kod Bosanskih Muslimana, tj Bosnjaka. Kako i zasto? Od koga je nastalo?

E, prica ide ovako. Otomansko carstvo nakon Beckog rata je bilo u stanju velike depresije. Pricao sam vama kako su naseljavali Albance (Vuklje, Klimente, Hote katolicke vjere u Sandzak). Mozete ovdje citati.

Mozda neki znaju za pobunu Janjicara 1798 i unistavanje Janjicara u Stambolu 1810 tih godina, kada su samo na prostoru Bosne opstali. Polovinom 18 stoljeca Otomani sve vise u svoje redove stavljaju krscane, posebno dobre krscanske zapovjednike, iz zemalja poput Njemacke, cak i iz Francuske.

Franci su porijeklom Francuzi. Francuski zapovjednik je od Sina Osman Pase Corovica cirka 1720 tih godina, dobio velik komad zemlje u Bijelom Polju, tadasnjem Akovu. Od tog Francuskog zapovjednika, nastala je i Francuska mahala u Bijelom Polju. Taj, Francuz je po muskoj liniji imao fino potomstvo. I s muske linije svi Francuzi poticu od tog nepoznatog Francuskog zapovjednika.

Franci u Bosni:

16 u Sarajevu
0 u centralnoj Bosni
0 U Mostarskom kantonu
2 u Zenici
0 u Tuzli
1 u Gorazdu
0 u Bihackom kantonu
43 u opcini Bijelo Polje
0 u Rozajama
0 u Plavu
0 u Beranama
1 u Baru

Za Sarajevo je sve jasno. Iz Bijelog Polja su dosli u Sarajevo i ostali. Jedan rijedak slucaj se zadrzao u Gorazdu putem. Tuzla je vise industrijski, iako nema doseljavanja.Zenica takodjer. Bar, takodjer.

Čitaj više

Možda vas zanima...