Turbe princeze Katarine

Share

Obnova turbeta posljednje bosanske princeze

Zavod za zaštitu spomenika Makedonije raspisao je tender za obnovu turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić, koja je ukopana u blizini Skoplja u naselju Gazi Baba.

Tender se odnosi na materijal za rekonstrukciju dijela turbeta Kralj K'zi, odnosno turbeta kraljeve kćeri, srušenog 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Krajnji rok za prijavu je 7. novembar.

“Princeza Katarina je kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i Stjepana Tomaša Kotromanića. Imala je starijeg brata Sigismunda, a u vrijeme kad je turski sultan pogubio kraljevsku porodicu i kad su u Zvečaju na Vrbasu zarobljeni i odvedeni u Stambol, Katarina je imala 9, a njen brat 11 godina”, objašnjava historičar Enver Imamović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i jedan od inicijatora obnove turbeta u Skoplju još prije rata.

Kraljica Katarina se u vrijeme turskog pohoda na Bosnu nalazila u Kozogradu iznad Fojnice, te je pobjegla, prvo u Dubrovnik, a potom u Rim, gdje je i umrla.

O Sigismundu se zna mnogo više nego o njegovoj sestri. On je u Istanbulu primio islam i promijenio ime u İshak Bey Kraloğlu (Kraljević), postao je poznati vojnik i sandžak-beg. Vjeruje se da je princeza Katarina također primila islam, da je živjela i umrla u Skoplju, a jedna je od malobrojnih žena kojima je podignuto turbe. Prema nekim podacima, bila je povjerena na odgoj i čuvanje Isa-begu Ishakoviću. Nije poznato kad je tačno umrla, ali se vjeruje da je bila djevojka.

Prema riječima historičara Imamovića, još 1993. godine bilo je planirano da tadašnji predsjednik Alija Izetbegović posjeti njeno turbe i prouči Fatihu te da se pokrene akcija obnove, jer je riječ o posljednjoj bosanskoj princezi i simbolu naše državnosti, a taj potez je bio važan i za podizanje morala ljudi i isticanja značaja državnih vrijednosti. Ratne okolnosti su Izetbegovića spriječile da ode u posjetu Skoplju, a na konkretnu akciju u oblasti obnove moralo se čekati na makedonski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Posljednje princezino počivalište moralo je čekati 49 godina da se pokrene pitanje njegove obnove

Slika

Čitaj više

Možda vas zanima...