Pismo Austrijskog princa braniocima Banja Luke (1737)

Share

Prijepis pisma upucenog od princa koji je opsjedao banjalucku tvrdjavu 1150 godine (1737/1738), mutesellimu Banja Luke Mehmed-agi Catovicu o pitanju predaje tvrdjave bez borbe.

Njegovoj visosti, cijenjenom pasi, poslije upucivanja moga pozdrava, dostavljam slijedece:

U ruke pobjednosne vojske njegova velicanstva imperatora, pala je tvrdjava Nis. Posto su primili tu vijest, u znak zahvalnosti svevisnjem, sinoc su ispaljeni hici iz topova, a u nasoj vojsci je priredjeno tim povodom veliko slavlje, o cemu vas obavjestavamo. Ujedno da vam saopcimo, s obzirom na toliko junastvo koje su ispoljili ljudi koji cuvaju tvrdjavu, da ne nalazimo za shodno da oni uzalud ginu, pa vam saljemo ovo iskreno pismo koje smo dostavili njegovoj visosti, a kojim trazimo da tvrdjavu predate. Nakon toga, a prema dogovoru koga bismo odmah otpoceli za vrijeme opsjedanja, na ljude koje bismo mi poslali u tvrdjavu vi ne biste pucali ni iz topova, ni iz pusaka, sto bi se kosilo sa opcim pravom, jer bi se to shvatilo kao tvoj nepristanak. Mi i ne sumnjamo da cete vi na sve ovo pristati.

Moj paso,vasa opsjednuta tvrdjava je u vrlo teskom polozaju. Vi nemate vojske koja bi bila u stanju da se nama suprostavi, niti je mozete takvu skupiti. Mi se nadamo da cete i vi shvatiti da vam je najbolje da tvrdjavu predate prema onome, kako se budemo dogovorili i to bez odlaganja.

U protivnom, mi uopce vise necemo sa vama pregovarati, niti se dogovarati. Sve cemo vam pobiti osim djece. To treba da primite na znanje.

Sta cete u ovom slucaju uciniti to najbolje znate, vi cijenjeni paso.

Napisano 3 augusta 1737.

Neka se uruci sadasnjem muhafizu Banja Luke, njegovoj visosti Mehmed-pasi, na ruke.

Dobrocinitelj: Hildburghauzen

Čitaj više

Možda vas zanima...