Bitka kod Zlostupa 5/6/1832

Share

Danas samo Stup, kod Sarajeva.

Bosanska vojska bijase na Palama, oko 5 sati hoda udaljena od Sarajeva. Medjutim, mnogi prvaci Bosne su uprkos Husein Kapetanu, izmjenjivali pismene poruke sa Mahmud Hamdi pasom. Zbog dopisivanja sa Husein Kapetanom u Sarajevskoj tvrdjavi pogubljen je hadzi Fejzi Zlokrpouglu i Mutis aga.

Nekoliko dana je navedeni pasha sa vojskom istrajao u borbi. Medjutim, spomenuti Stocanin Ali Aga i Gacanin Smail-aga Cengic, iskoristivsi priliku kada su se Bosanci povukli iz Stoca i ostalih krajeva Hercegovine, nabrzinu sakupise vojsku i krenuse u pomoc pasi, pa s druge strane udarise na Sarajevo. Nesto vojske, koja je poslana, da ih doceka, sukobilo se s njima u selu Crna Rijeka, ali posto ih je bilo vrlo malo nisu mogli izdrzati i bili su prisiljeni da se povuku.

Kada je Bosanska vojska, koja se suprostvaljala pasi, da su navedena dvojica: Ali-aga i Smail-aga okrenuli ravno na Sarajevo, njihova su se oba krila razbila, pa posto nisu mogli vise odolijevati, i oni su bili prisiljeni da se povuku.

Ali, Husein Kapetan, Mustafa aga Zlatar i jos neki su se drzali pa su navedenu vojsku postavili u klancu Zlostup, na udaljenosti od Sarajeva, jedan sat hoda. Kada je pasa sa svojom vojskom na njih naisao i osuo vatru po njima, iscrpljena Bosanska vojska, osim jednog manjeg dijela, koji je pruzao otpor, povukla se u Sarajevo. U ovoj bitci poginuo je Sarajevski mutesellim Emin-beg Dzenetic.

Taj dan Pasa nije usao u Sarajevo, nego je tu prenocio, a spomenuta dvojica Ali-aga i Smail-aga su taj dan usli u grad.

Te iste noci Husein Kapetan i Mustafa aga Zlatar iz svog komandnog satora koji je bio postavljen na Bakijama iznad Sarajeva, krenuli su i prebjegli na austrijsko podrucje.

Navedeni pasha je 6 muharrema 1248 godine zaobilazeci s vojskom Sarajevo, spustio u Sarajevsko polje prema Kosevu. Zbog toga od ove vojske stanovnistvu Sarajeva nije bilo nikakve stete.

Husein kapetan je prema dogovoru pozvao upomoc Zvornickog mutesellima Mahmud-kapetana i Tuzla Mahmud-bega, a navedeni se nisu usudili da to odbiju, nego su s svojom vojskom krenuli na put. Na put su isli sporo, praveci od jednog konaka tri, i kada su dosli na Glasinacku visoravan, saznali su da je spomenut Mahmud Hamdi-pasa usao u Sarajevo, pa su se vratili.

Autor: Salih Sidki Hadzihuseinovic Muvekkit
Knjiga: Povijest Bosne
Priredio: Jack/Anes

Čitaj više

Možda vas zanima...