Huska Miljković (1905-1944)

Share

Huska MiljkovicKarizmaticna osoba, te se sam malo-pomalo izgradio u izvanrednog politicara i vojnog komandanta. Imao je svoju miliciju u snazi jedne povece brigade, te kontrolirao cijelu Cazinsku krajinu i zaveo svoj sistem prave.

Ustasama niej dozvolio pristup, jer je branio i neka srpska sela, dok se cetnici, pak, nisu smieli ni pojaviti na njegovoj teritoriji. Trgovina je bila slobodna, privata imovina se postovela ali su bogatiji morali davati vojsci. Vojska se hranila, mahom, po vlastitim kucama. Zauzeo je neutrali stav, pa su se svi porceli za nega otimati.

Ako bi zatrazili prolaz, on bi domobranima, partizanima pa i Nijemcima to dozvoljavao uz odstetu u hrani, oruzju i municipi. Njegove su jedinice bile disciplinovane i veoma orbene, tako da su se svi dogovori sa njim respektovali. Na svojoj teritoriji je Huska tolerisao sve vojne bjegunce, iz raznih formacija, i od toga je stvroen “zeleni kadar” koji se dugo zadrzao u tim krajevima.

Nijemci su mu predlozili da njegovu jedinicu moderno opreme i naoruzaju, da mu daju velike kolicine municije i uniformi ali da ne pusta partitane na svoju teritoriju. U isto vrijeme, partizani su mu ponudili pregovore. Cazinska krajina je tada bila vezana za Hrvatsku i sa njim je pregovarao Veco Holjevac (popularni partizanski komandant, komesar korpusa, poslije rata gradonacelnik Zagreba), komesar korpusa. Uspjeli su ga nagovoriti da privati njemacki prijedlog, pa da prijedje u partitane kada ga naoruzaju i opreme. Obecan muje cin pukovnika, Halilu, njegovom zamjeniku cin potpukovnika, svim komandantima bataljona cin malora, komandantima ceta cin kapetana, a komandirima vedova cin porucnika. Osim toga, obecano mu je da ce biti komandant divizije i-posto je prije bio u vezi sa Pokretom-da ce biti primljen u Okruzni komitet i Komitet divizije. Jos mnogo toga mu je obecano. U nekim je pregovorima ucestvovao i Adil Zulfikarpasic na strani partizana i on je potvrdio sve ove navode.

Huska Miljkovic je bio narodni covjek, koji nije imao skola, ali je uvijek znao sta hoce i vodio se interesima Krajine i naroda. On je sve dogovore izvrsio, kao i Stab korpusa. Njegova divizija – Unska operativa grupa – oslobodila je prolaze za Bosansku krajinu i tada su porcele njegove nevolje. “Bosanski” kadrovi i Pokrajinski komitet Bosne gledali su drugacije na cijelu stvar i Huskina samostalnost, po njima, nije bila uklopljiva u sistem partizanskog ratovanja. Malo-pomalo, on je likvidiran i kompromitiran. Organizovano je ubistvo, toboz od neprijatelja, a zatim mu je priredjena velika dzenaza.

Narod je o njemu pjevao i iskreno ga volio. Partizani su mnogo truda utrosili dok su njegove jedinice – Unska operativa grupa – privatile borbeni nivo.

Poslije rata je njegova jedinica rasformirana i skoro svi kadrovi izbaceni iz Armije, JNA.

 

huska

Čitaj više

Možda vas zanima...