Utorak, 5 Decembra, 2023

Povratničko srpsko selo bez djece

Share

Povratničko srpsko selo bez djece
Datum: 11.04.2007 21:14
Autor: N. Tanasić

Tridesetogodišnji Aleksa Simenunović najmlađi je stanovnik srpske povratničke zajednice u Donjim Srnicama, u opštini Gradačac. Malobrojna srpska povratnička zajednica, u 80 domaćinstava, koja su se nakon 1992. godine vratila na svoja ognjišta, nema nijednog đaka.

”Trebalo bi obezbijediti uslove za život i perspektivu za mlade ljude. Ovdje nema budućnosti, jer je za sve ove godine nakon povratka bilo više deklarativnih obećanja, nego konkretnih poteza, posebno lokalne opštinske vlasti”, kazao je Simenunović.

Donje Srnice su pred posljednji rat imale odlične uslove za voćarstvo, ratarstvo i druge grane poljoprivrede.

”Niko od nas povratnika nije zaposlen, iako imamo i fakultetski obrazovanih kadrova, ne održava se oko 20 kilometara seoskih puteva, godinama s opštinom vodimo sudski spor o vlasništvu nad seoskim Domom kulture, fudbalsko igralište je u korovu iz istih razloga, a doseljeni Bošljaci i Hrvati u rukovodstvu mjesne zajednice, koje je multietničko, opstruišu svaku inicijativu koja bi značila naš održivi povratak u svoje selo”, tvrdi Nenad Mitrović, predsjednik MZ Donje Srnice.

On kaže da od načelnika opštine Gradačac očekuju da ispuni svoja obećanja i pomognu obnovi infrastrukture kao i rješavanju drugih problema povratnika.

Od kantonalne vlasti u Tuzli i Vlade RS traže da pomognu u obnovi još 20 kuća, jer povratak u Donje Srnice nije završen.

Napadnuta dvojica povratnika
DNEVNI AVAZ, E.M., 18/Jun/2006
VI STE TO VEC KUPILI

U selu Donje Srnice, općina Gradačac, prekjučer u 8.30 sati pretučen je Simo L. (46), dok je Đorđe Lj. (78) zadobio lakše tjelesne povrede. Obojica su povratnici u Donje Srnice. Upućen poziv Prema saopćenju Izudina Šarića, portparola MUP-a Tuzlanskog kantona, u okviru istražnog pustupka privedeni su na informativni razgovor Osman B. (51) i njegov sin Edvin (26) iz susjednog sela Gornje Srnice. Budući da u izvještaju Kantonalnog tužilaštva nije navedeno da li im je određen pritvor.

Čitaj više

Možda vas zanima...