☑ Pravila foruma i savjeti

Migracije

Zmaj
Član

Re: Migracije

Post Postao/la Zmaj » 04 jan 2021 13:32

Tuzla: Migrant usred bijela dana naočigled prolaznika izbo drugog migranta
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 04 jan 2021 13:33

Priča Sarajlije o napadu migranata: Naša sloboda i sigurnost su ugroženi

Migrantska kriza sve više uzima maha na području BiH, a situaciju dodatno otežavaju napadi migranata na građane, koji osim otuđenjem predmeta i novca često završe ozbiljnim tjelesnim povredama. Jedan Sarajlija je za Klix.ba odlučio ispričati svoje iskustvo.

Naime, kako nam je ispričao sagovornik (identitet poznat redakciji), sinoć je na području sarajevske općine Novi Grad u naselju Nedžarići svjedočio nimalo ugodnoj situaciji. Kako je dodao, migrant koji je prodavao maramice u blizini studentskog doma maltretirao je jednu od prolaznica koju je naš sagovornik odlučio odbraniti.

"Prišao sam mu i kazao da tu ženu ostavi na miru, na šta mi je on opsovao te se nastavila naša prepirka. Nakon toga sam se uputio prema Alipašinom Polju, a sa mnom su bila dva maloljetna djeteta od 15 i osam godina. Moj stariji sin je kazao da pazim jer me taj migrant prati. U jednom trenutku je bacio ciglu prema nama, koja bi usmrtila nekog od nas da nas je pogodila, a u međuvremenu mu se pridružio još jedan migrant kako bi ga 'odbranio'. Nakon toga sam ispred sebe stavio djecu i tako smo hodali, a sve vrijeme nekih 100-200 metara smo gađani ciglama i kamenjem", ispričao nam je.

Pozvao je policiju, ali nije bilo konkretne pomoći

Kako je kazao, jedan od migranata je potrčao prema njemu, ali on nije mogao trčati jer je bio s djecom. Kako je dodao, dok se odvijala ta agonija, pozvao je i policiju, ali konkretne pomoći nije bilo.

"Pozvao sam policiju i kazao im šta se dešava, međutim, iz Operativnog centra su mi kazali da pozovem policijsku stanicu Novi Grad, ali ja sam im rekao da moram prekinuti jer su moja djeca sa mnom. Nakon toga me niko iz policije nije nazvao da provjeri kako smo, da li smo se uspjeli izvući i da li smo povrijeđeni te da pošalju pomoć, već sam im samo zahvaljujući nekoj svojoj spretnosti u tom trenutku uspio pobjeći", dodao je.

Naš sagovornik smatra da je svim stanovnicima kako Sarajeva tako i ostalih gradova u BiH ugrožena sigurnost i sloboda zbog sve većeg prisustva migranata na ulicama i njihovog nedoličnog ponašanja.

"Oni, dakle, imaju punu slobodu da hodaju glavnim saobraćajnicama i ugrožavaju saobraćaj, da prijete, prosjače, nanose tjelesne povrede bez apsolutno ikakve reakcije nadležnih. Na svakom semaforu u Sarajevu možete naći po dva-tri migranta i za njih je prosjačenje biznis. Ne želim da me neko pogrešno shvati, ja jesam za ljudska prava i ne smatram da trebamo biti nehumani prema njima, ali se naše stanovništvo mora zaštititi od migranata koji koriste i narkotike, alkohol i uz to prave probleme. Imao sam priliku raditi s njima profesionalno u jednoj drugoj državi i moram reći da se naš sistem ovdje s njima dobro ne snalazi", pojasnio je.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 05 jan 2021 17:22

U Tuzlanskom kantonu trenutno boravi izmedju 500 i 600 migranata. Teška situacija u Bihaću natjerala ih je na ostanak u Tuzli. Osjetljive kategorije smještene su u dvije sigurne kuće, ostali spavaju u napuštenim objektima, ali i parkovima.

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jan 2021 03:35

Pozitivno!!

BOSANAC VELIKOG SRCA: Još jedan biznismen nudi motel za smještaj migranata…
Kad nadležni nemaju pravi odgovor u rješavanju ove humanitarne krize, odlučio je sam da svoj motel preko zime stavi na raspolaganje migrantima i u njemu im ponudi smještaj.Nakon što je nedavno Safet Alić iz Srebrenice ponudio svoj hotel u ovom bh. gradu za smještaj migranata, još jedan privrednik i humanista iskazao je sličnu namjeru. Riječ je o Ahmetu Ahmetoviću Nani, vlasniku motela „Nana“ u Banjoj Luci.

Motel se nalazi na adresi Ivana Gorana Kovačića 211 na magistralnom putu Banja Luka - Laktaši, 2,8 kilometara od samog centra Banje Luke, i raspolaže sa 65 ležaja.– Kao čovjeku, teško mi je gledati golgotu kroz koju prolaze ova lica u ovim hladnim danima – kaže Ahmet Ahmetović Nana.

Kad nadležni nemaju pravi odgovor u rješavanju ove humanitarne krize, odlučio je sam da svoj motel preko zime stavi na raspolaganje migrantma i u njemu im ponudi smještaj, kaže bh. privrednik.

Ahmet Ahmetović Nana– Motel nudim bez ikakve naknade, samo da vlast ili neke druge organizacije, nadležne za rješavanje migrantske krize, za ove jadne i nemoćne ljude koje budu smjestili u moj objekt, organizuju ishranu. Bitno je određeni broj njih spasiti da se preko zime ne mrznu pod šatorima ili vani na otvorenom
slikahttps://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... anata.html

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jan 2021 03:58

IOM financira gorivo policiji manjeg entiteta da prevozi migrante u usk. Daju im donaciju auta gdje se servis tih auta vrsi u banja luci, a usk trazio vw kako bi servis vrsili u bihacu. Hrana se kupuje u banja luci.
Johann Sattler, Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini posjetio je danas kamp Lipa kod Bihaća.

U delegaciji koju je predvodio ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, stigli su i ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, ambasadorica Njemačke, Peter Van der Auweraert bivši šef IOM-a za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan, ali i njegova nasljednica na toj funkciji.

Prisutan je bio i premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Delegacija je obišla kamp Lipa, a nakon toga planirana je posjeta i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću.

Evo šta je premijer USK-a Mustafa Ružnić rekao medijima na Lipi.

UZALUD PRITISCI, ULAZUD POSJETA SATTLERA: Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostao čvrsto pri svojim stavovima!

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je danas šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru te ambasadoricama Njemačke Margaret Uebber i Austrije Ulrike Hartmann da "Bira" ne može biti mjesto za ponovni smještaj migranata.

Kako su saopćili iz Grada Bihaća, Fazlić je ugostio ambasadora Sattlera, kao i njemačku ambasadoricu Margret Uebber i austrijsku ambasadoricu Ulrike Hartmann.

Na sastanku se razgovaralo o, kako su naveli, aktuelnoj migrantskoj krizi u svjetlu stvaranja boljih uslova za boravak migranata u kampu Lipa, te zajedničkim naporima da se ovaj kamp što prije izgradi i stavi u funkciju zbrinjavanja migranata koji i dalje borave na otvorenom i napuštenim prostorima.

Na sastanku je ocijenjeno da je, kako su istakli, zahvaljujući zajedničkim naporima stanje u kampu Lipa daleko bolje i povoljnije nego li prijašnjih dana, budući da je većina migranata koja je boravila na otvorenom smještena u šatore koje su osigurale Oružane snage.

Zaključeno je da se što prije treba osigurati preduslovi da se i preostali migranti koji borave na otvorenom smjeste i da im se omoguće elementarni uslovi za život.

"Grad Bihać je tri godine bio dio riješenja problema migrantske krize i spremni smo da aktivno učestvujemo u zbrinjavanju migranata koji nemaju adekvatan smještaj, ali BIRA ni u kom slučaju ne može biti ponovo korištena kao migrantski kamp", izjavio je gradonačelnik Fazlić, saopćili su iz Grada Bihaća.

Podsjećamo, Sattler, Uebber i Hartmann su danas posjetili migrantski kamp Lipa kod Bihaća zajedno s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... ovima.html

Hamdija Abdić Tigar (SDA) traži da se FBiH uključi u rješavanje migrantske krize u Krajini
Kao član Odbora za sigurnost u Predstavničkom domu FBiH, federalni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić Tigar podnio je inicijativu za hitnu sjednicu Odbora u Bihaću zbog pogoršanja migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.
U pismu upućenom Odboru on navodi da je još prije godinu dana planiran sastanak u Bihaću do kojeg nikad nije došlo. Kako ističe, neophodno je da se zastupnici na mjestu događaja u USK-u uvjere u situaciju na teren, zbog čega pored sastanka predlaže posjete privremenom kampu Lipa.

"Nakon posjete Odbora Unsko-sanskom kantonu predložili bismo Predstavničkom domu zaključke kako bi se i Federacija u okviru svojih nadležnosti uključila u rješavanje problema nastalih u Bihaću i Velikoj Kladuši kao posljedica migrantske krize. Prvenstveno mislim da je potrebno da se napravi procjena eventualnog angažmana Federalne uprave policije, pa da se rastereti MUP USK koji se u ovom trenutku nosi s velikim izazovima", naveo je Andić u svojoj inicijativi.

Ukoliko bude potrebno da Federacija BiH osigura dodatna sredstva za podršku Bihaću ili USK-u, on ističe da bi Odbor za sigurnost i to trebao uvrstiti u svoje preporuke Parlamentu i Vladi FBiH.

"Ja ću kao i dosad insistirati na većoj transparentnosti kad je u pitanju utoršak sredstava koje stižu s federalnog nivoa u USK kao preduslovu bilo kakve novčane podrške kantonalnoj vlasti. Nažalost, mi ni sad ne znamo kako su utrošena četiri miliona KM koliko je na temelju zaključaka Predstavničkog doma doznačeno USK-u 2019. godine", zaključio je Abdić.

Hitno zasjedanje Komisije za sigurnost zbog migrantske krize
Za sutra je u Bihaću zakazana hitna sjednica Komisije za sigurnost FBiH, a razlog je sigurnosna situacija uzrokovana migrantskom krizom u državi BiH.
Na sastanak su pozvani svi relevantni dužnosnici sa svih nivoa vlasti, od državnog preko entitetskog i kantonalnog do gradskog odnosno općinskog nivoa.Održavanje sastanka je potvrdio predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić koji je kazao da već imaju potvrde dolaska zvaničnika te dodao da će članovi Komisije prije sastanka obići kamp Lipa.
http://www.uskinfo.ba/vijest/hitno-zasj ... rize/83154

Ružnić: Intervju na facetv
Imamo 7.500 hodajućih krivičnih djela, šta rade naše institucije?!Galić više čuva granicu Evrope, da ne izađu, čuvamo Evropu, gdje su ti migranti, u Bihaću, naravno! 91,5 miliona eura za BiH, taj novac ne ide na račune institucija, jedan dio ide za međunarodne organizacije, druge dvije trećine se dijele između IOM-a i UN-a. Gdje je 91,5 miliona eura? Troše ih na sebe, a druge dvije trećine na zdravstvo, opremanje kampova!

Migranti plaćaju karte, slobodno se voze po ovoj zemlji, željeznice se hvale kako su napravile biznis, a napravili nam patnju! Svi smo za deportaciju migranata! Ne možemo dozvoliti da migranti putem Western Uniona podižu novac, kako to mogu uraditi bez identiteta? Ovdje su samo bitan novac, i zavjera. Uzimaju svi!

Dolaze iz EU, Srbija i Hrvatska prijavile po šest hiljada migranata, mi smo imali po 24 hiljade! Lipu nisu zapalili migranti, sve ukazuje na to! Lipa je zapaljena da bi se u Bihaću napravio problem, da bi se izvršio još veći pritisak, da se migranti vrate u Biru! Svi su nas zvali, jedino me Bakir nije zvao, jer sam pitao po kojoj si cijeni prodao Krajinu! Zvao me je i Reis, svi su htjeli da se migranti vrate u Biru, razgovarao sam sa činovnicima iz EU!

Najteže mi pada da se Reis okreće više šta je rekao jedan činovnik iz EU, a ne okreće se časnom Kur'anu! Hrana za migrante se kupuje u Sarajevu, Banjoj Luci, to nije pošteno za građane! IOM finansira gorivo policiji Rg-a, da bi migrante dovezli u Krajinu! Bakir mora odgovoriti zašto je ostavio Krajinu?! Ako nije tako nek ponište odluku u Biri, neka ravnomjerno rasporedne migrante po čitavoj BiH! Neko mora zašiljiti olovku, mora početi raditi svoj posao! Tri godine smo izvarani, ne damo svoje! 98 dana ljudi čuvaju Biru! Svašta će pokušati, prijetili su nam i hapšenjem, ali mi se samo bojimo Allaha!

Izetbegović: Završena je faza migrantske krize koja računa samo na bošnjačke dijelove FBiH
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da je završena faza migrantske krize koja računa isključivo na bošnjačke dijelove Federacije, s većinski bošnjačkim stanovništvom.
"Bilo je podrške od SDA da se razgovara o migrantskoj krizi na današnjoj sjednici Doma naroda. Nije bilo podrške SNSD-a i HDZ-a. Imamo jedan zanimljiv preokret međunarodne zajednice, konkretno Evropske unije, a on je izazvan jakim otporom SDA. Mi smo prije nekoliko mjeseci rekli da je migrantska kriza koja računa isključivo na bošnjačke dijelove Federacije završena. Evropska unija je pokušala da ide u tom smjeru i vidjela da to nije put. Tako imamo izjave ozbiljnih političara u EU koji šalju poruke da je vrijeme da se pritisak migrantske krize ravnomjernije rasporedi. Mislim da je to jedini put", istakao je Izetbegović.

SATTLER U ŠIFRAMA PROZVAO DODIKA I ČOVIĆA: "I Rg i Hercegovina moraju podnijeti teret migrantske krize!"
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je za N1 kako se u Bosni i Hercegovina dešava nepotrebna humanitarna kriza uprave i da migranti u BiH nepotrebno trpe posljedice. Naglasio je kako se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti širom BiH, uključujući Rg i Hercegovinu.

SATTLER U ŠIFRAMA PROZVAO DODIKA I ČOVIĆA: "I RS i Hercegovina moraju podnijeti teret migrantske krize!"

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je za N1 kako se u Bosni i Hercegovina dešava nepotrebna humanitarna kriza uprave i da migranti u BiH nepotrebno trpe posljedice. Naglasio je kako se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti širom BiH, uključujući RS i Hercegovinu.

Mini market

11. Jan. 2021 11. Jan. 2021

5

“Do kraja decembra nije bilo moguće doći do rješenja oko podjele odgovornosti pa zatvaranje Bire, ali imamo pozitivne pomake. Postavljeni su šatori na lokaciji Lipe, ali ih je još stotine u šumama bez smještaja. BiH je potpisnica međunarodnih konvencija, potpisala je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Nije pitanje želi li ili ne, već treba preuzeti odgovornost. Ne mogu samo dva kantona preuzeti teret”, rekao je Sattler u "Danu uživo".

Kazao je kako ne mogu biti samo institucije odgovorne za situaciju u BiH, već je dio odgovornosti na političkim liderima. Istaknuo je kako je pokušao pronaći rješenje predsjedavajući sastancima kojima su prisustvovali ministri i drugi koji učestvuju u rješavanju migrantske krize.

“Ne želimo da nam se ova situacija ponavlja svake godine. Prošle godine je bio Vučjak, ove godine Lipa. Želimo izbjeći ovakav reputacijski rizik za BiH stalno”, rekao je Sattler.

Naglasio je kako blisko sarađuje sa svim institucijama, pa i s Vijećem ministara, koje je krajem decembra donijelo odluku da je Lipa prihvatni centar, ali i da se Bira može koristiti u te svrhe.

“Sada je pitanje realizacije tih odluka, ali to su odluke vrhovnih institucija i moraju se provoditi, jer to je vladavina prava. Srbija je uspjela u 2-3 godine izgraditi sistem upravljanja migracijama koji nije savršen, ali je raspoređen. Imate 20-25 prihvatnih centara na području cijele Srbije. Nastavit ćemo insistirati na tome da bude raspoređeno na cijelu BiH. Trebamo imati pristojne uslove za život da spasimo ljudske živote. Temperatura je otišla ispod nule u cijeloj zemlji. S druge strane, ne mogu se zanemariti sigurnosne zabrinutosti lokalnog stanovništva. Ja u potpunosti razumijem tu zabrinutost, jer je USK nepravedno podnio najveći teret, ali nije pomoglo zatvaranje centra Bira kada su stotine i hiljade ljudi završile na ulicama. Pritisak pokušavamo vršiti na svakoga. Ponavljamo da svi dijelovi ove zemlje trebaju podnijeti dio tereta, uključujući i RS i Hercegovinu“, rekao je Sattler.

Istaknuo je kako EU izdvaja 20 miliona eura godišnje za migrantsku krizu u BiH te da se ta sredstva izdvajaju za ishranu, smještaj, medicinsku njegu migranata, ali i za unapređenje kapaciteta Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, MUP-a USK itd.

Na komentare da je EU licemjerna jer ne prima migrante, Sattler je naglasio kako EU godišnje odobri između pola i milion zahtjeva za azil. Novi paket za upravljanje migracijama je predstavljen prošle godine i nastavljaju raditi na tome.

Govoreći o trošenju novca za migrantsku krizu, rekao je kako nadležne organizacije podnose mjesečni izvještaj gdje utrošeni novac prikazuju po stavkama.

AL', JEDAN POZIV MIJENJA SVE: "Šta znači telefonski poziv Borrella upućen Dodiku!?"
EU je svoje vanjske granice osigurala (Rumunija, Mađarska i Hrvatska) tako što je Balkanska ruta s istoka preusmjerena na BiH, preciznije na teritoriju Federacije, i napravljen je pritisak samo na dio granice BiH prema Hrvatskoj čime se migranti koji u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore zaustavljaju u BiH.

Piše: Dženana Karup Druško

Nakon oštrih kritika koje je uputio bh. vlastima jer “zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja u BiH nisu našli rješenje za migrante”, te poziva da “osiguraju osnovne uslove za život i humano postupanje prema migrantima u prihvatnom centru Lipa”, evropski komesar za spoljne poslove, Josef Borrell, nekoliko dana kasnije pozvao je bh. vlasti da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranju centara ravnomjerno na teritoriji cijele zemlje. Borrell je istakao da će u protivnom BiH osjetiti teške posljedice na svojoj reputaciji.

Dok se BiH našla na udaru evropskih predstavnika zbog migranata, Srbija nema apsolutno nikakvih granično-migrantskih problema s Mađarskom, Rumunijom i Hrvatskom, kao vanjskim (osiguravajućim) granicama Evropske unije. S EU nemaju probleme ni Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija. Iako Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija nisu članice Evropske unije sa njima je (ali i između njih) još ranije napravljen nezvanični dogovor kojim su migranti s Balkanske rute preusmjereni prema Bosni i Hercegovini, tačnije prema Unsko-sanskom kantonu.

Ovu informaciju potvrdila su dešavanja koja su uslijedila i migrantska kriza s kojom se suočava BiH, odnosno dio BiH, jer je Milorad Dodik od početka jasno rekao da neće da čuje za njih, iako je Rg uzela sredstva za pomoć migrantima koja se, valjda, očituje u prevoženju (pa i policijskim autima) od granice sa Srbijom do Unsko-sanskog kantona, a Dragan Čović, također, preko kantonalnih MUP-ova “štiti” dijelove BiH u kojima Hrvati čine većinu.

Otkud i zašto pritisak samo na dio granice BiH sa Hrvatskom (vanjskom osiguravateljicom granica EU), a ne i na granice Mađarske i Rumunije prema Srbiji, ili na granice Crne Gore prema Hrvatskoj? Nema ih, jer je očito postignut neprincipijelan dogovor (uz podršku i EU?) koji se prelama preko Bosne i Hercegovine.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH, prije nekoliko dana (neposredno nakon prve Borrellove izjave) upozorio je bh. vlasti da moraju pokazati da su u stanju upravljati migrantskom krizom, jer će to biti kriterij koji će odlučivati o njezinom eventualnom kandidatskom statusu. Vrlo neuvjerljivo, (samo je njegova posjeta reisu Kavazoviću i kardinalu Puljiću bila nejasnija od ove izjave), pa ako hoćete i licemjerno, jer upozoravati Bosnu i Hercegovinu na ovakav način u situaciji kada sama EU (osim Njemačke) nije ispoštovala kvote prijema migranata koje su u EU dogovorene prije nekoliko godina, i kada EU ne želi da “čuje” riječ migrant, pravljenjem ovakvih pritisaka na BiH, nije ni iskreno ni dobronamjerno.

O problemu migranata u BiH Suddeutsche Zeitung u svom Izvještaju navodi: “Bosna još uvijek nije članica Evropske unije, a Grčka jeste. Na Lezbosu i Samosu izbjeglice sjede u hladnom i u blatu, bez grijanja, bez tekuće vode. Za njih je odgovorna EU. Licemjerno je hvaliti se zatvaranjem Balkanske rute samo da bi se potom problem migranata nasukanih na južnoj granici EU prepustio zemljama koje nisu članice Unije. (...) Apelovanje na vladu u Sarajevu da poboljša uslove života za ‘svoje’ izbjeglice, dok istovremeno ‘njihove’ izbjeglice hiberniraju u blatu na grčkim ostrvima – to je nečuveno.”

Iako je (drugo) saopćenje Borrella bila vrlo jasna poruka Miloradu Dodiku da ne može manipulirati migrantskom krizom, još uvijek čekamo jasnu akciju predstavnika EU u BiH. Doduše, šef Evropske delegacije u BiH izjavio je jučer kako se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti širom BiH, uključujući i Republiku Srpsku i Hercegovinu, ali bez adekvatnog plana, i regionalnog djelovanja, teško da se ovaj problem može rješiti.

Borrellove i Sattlerove “diplomatske” poruke pobio je sam Dodik, po ko zna koji put pokazujući odbijanje bilo kakve suradnje u BiH, pa i s evropskim predstavnicima, kad se radi o pitanjima o kojima ima (politički) dogovor s Beogradom. Tako je Dodik otkrio javnosti o čemu je pričao s Borrellom i šta mu je rekao o politici u Republici Srpskoj (dok je govorio kao predsjedavajući Predsjedništva BiH): Rg ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, jer su migranti “isključivo problem EU, a ne naš”, a problem s “Birom” je u nadležnosti Federacije. Očito je zaboravio da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o smještaju migranata u Biru, kao i da je on taj koji u Predsjedništvu ne dozvoljava pojačanu kontrolu ulaska migranata preko istočne granice sa Srbijom, a onda ih iz RS-a ne vraćaju u Srbiju, nego ih preuzimaju i prevoze u Unsko-sanski kanton.

I Milorad Dodik je od početka migrantske krize u BiH o tome bio jasan: “Migrante ćemo nastaviti da prevozimo do Federacije BiH, nećemo ih u RS. Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gde se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u Rg.”

Rg za prebacivanje migranata u Federaciju koristi MUP, a Dragan Čović “županijsku” policiju da se migranti ne prebacuju u kantone s hrvatskom većinom. Pa ni to nije dovoljno, jer je na dobronamjerni pokušaj Vlade Federacije, uz saglasnost međunarodnih institucija, da se uključe i pomognu u rješavanju (oko zadnjih) problema smještanjem migranata na Bradinu, oštro reagirao Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg i ministar u Vijeću ministara BiH, nazvavši tu odluku “samovoljom” i “anarhijom”, te poručio da tako neće biti dok “ja odlučujem u Vijeću ministara BiH”.

Upravo Vijeće ministara problem “rješava” prebacivanjem migranata u – Unsko-sanski kanton, bez suglasnosti lokalnih vlasti (dok se stavovi lokalnih vlasti uvažavaju i poštuju kad dolaze iz, recimo, HNK) i potpunim ignoriranjem zahtjeva iz USK, kao i poruke da su oni dosad dovoljno pomogli. Tenzije su dodatno porasle i produbile sukobe na relaciji Bihać-Sarajevo, i ne smiruju se.

Nažalost, za ovo što rade Dodik i Čović, čak to i ne krijući, imaju podršku (nekih) međunarodnih dužnosnika za što postoji bezbroj dokaza i primjera. Među ilustrativnijim su posjete vjerskim liderima a ne Dodiku i Čoviću, ali i zivkanje telefonima povjerenika iz Bruxellesa pojedinaca u Unsko-sanskom kantonu, gdje se samo pravi novo žarište migrantske krize u Europi, uz potpuno odsustvo empatije prema tim dijelovima BiH koji su u ratu teško stradali, etnički očišćeni, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava.

Potvrda navedenom je i Dodikova izjava da je problem migranata “jedna vrsta civilizacijske okupacije hrišćanskog svijeta, a ne humana priča”!? Na ovo niko od međunarodnih zvaničnika nije reagirao. Da li ova Dodikova izjava ima veze sa smještanjem migranata u Bosni i Hercegovini samo i isključivo u dijelovima koji su većinski naseljeni bošnjačkim stanovništvom, znaju oni koji kroje politiku za Balkan.

Milorad Dodik je još 2019. na sjednici Predsjedništva BiH odbio da se Frontex (evropska policijska agencija za sigurnost granica) i Oružane snage BiH rasporede na istočnoj granici prema Srbiji odakle je pojačan priljev migranata, uz objašnjenje: “Mi ne želimo tvrdu granicu na Drini.” Iako je i tada situacija u Unsko-sanskom kantonu bila blizu eskalacije, Dodik je odbio raspoređivanje vojske jer bi se “migranti zadržavali u Bosni”?! Ovim potezom Dodik je samo potvrdio šta je strategija – migranti ulaze iz Srbije i prebacuju se u Unsko-sanski kanton – ali i ko je glavni realizator migrantske krize u BiH.

Kaverne kod Bijeljine, Zvornika i na granici sa Crnom Gorom

Ukoliko EU zadrži ovakav pristup migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, ne piše se dobro, ne samo migrantima nego i BiH jer se otvara prostor za dalju destabilizaciju BiH, ali i EU. Bh. dužnosnici bi morali zahtjevati jedinstvenu migrantsku politiku Evropske unije i ne popuštati pod pritiscima i ucjenama pojedinaca. Onog momenta kad BiH bude subjekt prava, odnosno kada se migrantska kriza bude zakonski i ravnomjerno rješavala na području cijele BiH, i to tako što će se poštovati Ustav BiH, a kažnjavati oni koji ga ne poštuju uz adekvatne reakcije visokog predstavnika, onda postoji šansa da se kaverne BiH otvorene kod Bijeljine i Zvornika, ali i cijele crnogorske granice, “preko noći” saniraju.

Zbog svega ovoga Satller, kao šef Evropske delegacije u BiH, koji je nesumnjivo upoznat sa svim ovim problemima, mora hitno napraviti plan, ne samo ravnomjernog raspoređivanja migranata u BiH, nego i svojevrsnu diplomatsku akciju kojom bi Srbija i Crna Gora prestale sa slanjem “svojih” migranata u BiH.

EU je od 2018. godine za BiH obezbijedila više od 88 miliona eura. Evropska komisija je najavila humanitarnu pomoć od 3,5 miliona eura kao odgovor na krizu. Zanimljivo je da Dodik nije podržao prijedlog Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da se od Vijeća ministara BiH zatraži izvještaj o doniranim sredstvima, u opremi i novcu, kao pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH od Evropske unije i ostalih međunarodnih i domaćih organizacija za prošlu godinu. No, uskoro će se saznati koliko je miliona eura dobio Dodik da uz pomoć policije Rg-a prevozi migrante iz Srbije na područje Unsko-sanskog kantona.

Jedan od načina pritiska na ovakvu politiku koja dolazi iz Srbije je i Izvještaj o utrošku sredstava u Rg koje su dobili u posljednje tri godine na ime rješavanja pitanja migranata ali i za pomoć ovim nesretnim ljudima. Radi se o više od 30 miliona eura.

U svijetu trenutno ima 79,5 miliona prisilno raseljenih osoba (izbjeglica, interno raseljenih, tražilaca azila, apatrida), što je 1% svjetske polupacije. Iz samo pet zemalja potiče 67% svih izbjeglica: Sirije, Venecuele, Avganistana, Južnog Sudana i Mijanmara. Zemlja koja je primila najveći broj izbeglica je Turska (3,6 miliona) a slijede Kolumbija (1,8 miliona), Pakistan (1,4 miliona), Uganda (1,4 miliona) i Njemačka (1,1 milion).
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... odiku.html

“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Dodik nije odbio zahtjev Bruxellesa da se migranti smjeste i na prostoru Rg-a, ali…
Evropska unija je u više navrata pozivala vlasti BiH da brzo pojačaju svoje akcije na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim migrantima koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima.

“Ljudi ne mogu umirati u snijegu ako postoje potpuno opremljeni objekti koje finansira EU. Humanitarna pomoć uvijek treba stajati iznad razlika političkih vođa i ujediniti, a ne podijeliti”, napisao je Borell na Twitteru.

“Visoki predstavnik Borrell podsjetio je predsjednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini. EU je pružila financijsku podršku u iznosu od više od 88 milijuna eura ,i između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar 'Bira', koji je ostao neiskorišten. Pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, posebno na otvaranju centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni na cijeloj teritoriji zemlje”, saopćeno je iz Službe za vanjske poslove EU.

Borrell je naglasio da bi BiH, ukoliko se to ne učini, mogla pretrpjeti ozbiljne posljedice po svoj ugled.

“EU računa na one koji vrše dužnost u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne akcije i učine sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima”, kazao je Borrell Dodiku.

Zanimljivo, iz Dodikovog kabineta nisu saopćili šta je Dodik kazao šefu EU diplomatije Josepu Borrellu. No, kako “Slobodna Bosna” doznaje, šef EU diplomatije nije od Dodika uspio dobiti eksplicitan pristanak na migrantski centar na prostoru manjeg bh. entiteta, ali Dodik nije ni potpuno isključio takvu mogućnost. Obećao je razmotriti modalitete uključivanja Rg-a u rješavanje migranske krize, ali bez jasnih naznaka šta bi to konkretno značilo. Ipak, činjenica da Dodik nije potpuno odbio molbu ili, pak, zahtjev Josepa Borrella, govori kako mu je jako stalo da koliko-toliko izgladi odnose s Bruxellesom, odakle su nedavno stizale prijetnje da bi mogao završiti na crnoj listi.

Dodik je nebrojeno puta do sada rekao da se migrant ni po koju cijenu neće zbrinjavati na prostoru RS-a. Sad se nalazi u praktično nemogućoj situaciji: mora pogaziti vlastite riječi ili ponovo razočarati Bruxelles. Ne bi bilo iznenađenje da pragmatični Dodik ovaj problem riješi na sličan način kako je riješio uklanjanje ploče ratnog zločinca Karadžića sa Studentskog doma na Palama.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... nzkom.html

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jan 2021 04:10

VIDEO - Reis Kavazović odgovorio na prozivke premijera USK
Govoreći o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom razgovoru za emisiju “Izvan okvira” N1 televizije, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović referirao se i na nedavne komentare premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Premijer USK, podsjetimo, u programu FACE televizije spomenuo je nekoliko zvaničnika iz BiH i Evropske unije zbog njihovih navodnih pritisaka da se otvori kamp Bira za privremeni smještaj migranata, ističući kako je dobio i poziv reisu-l-uleme Kavazovića.

“Zvao me je i reis, svi su htjeli da se migranti vrate u Biru, razgovarao sam sa činovnicima iz Evropske unije. Najteže mi pada da se reis (op.a. reisu-l-ulema IZ BiH) okreće više šta je rekao jedan činovnik iz EU, a ne okreće se časnom Kur'anu”, rekao je tada Ružnić govoreći u programu FACE televizije.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović na Ružnićeve navode odgovara da je kontaktirao premijera USK, ali negira bilo kakav prizvuk pritisaka. Riječ je bilo, kako Kavazović ističe u programu N1 televizije, isključivo o molbi:

“Određeni zvaničnik iz EU me nazvao, zamolio me da pokušamo pomoći, da se tragedija prevenira, da ne dođe do najgoreg. Odlučio sam nazvati ministra Cikotića, a nakon toga sam odlučio pozvati premijera Unsko-sanskog kantona, gospodina Ružnića. Gradonačelnika Bihaća nisam uspio dobiti. Ono što sam razgovarao sa premijerom USK je sljedeće – zamolio sam ga da se, ukoliko je moguće, otvori Bira, da se ti ljudi prime. Kazao sam da trebamo svi da se potrudimo da to pitanje se nakon određenog broja mjeseci ipak razriješi”, pojasnio je reis Kavazović u emisiji “Izvan okvira” dodavši da mu je kantonalni premijer Ružnić rekao kako je situacija teška te da to ne mogu dozvoliti u USK.

“Nakon toga sam mu kazao da razumijem šta govori jer znam kakvo je stanje, i zahvalio sam mu na razgovoru”, dodao je Kavazović osvrnuvši se i na javne interpretacije tog razgovora.

“Kasnije je to predstavljeno kao da sam ja vršio neki pritisak na gospodina Ružnića. Kakav bi to pritisak risu-l-ulema mogao vršiti na nekog premijera, meni nije poznato. To mi nije svojstveno i nikad takvo što nisam činio. Ja sam vjerski službenik. Mislim da se jedan najobičniji razgovor u pravcu rješavanja problema predstavlja kao pritisak”, zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.
http://www.uskinfo.ba/vijest/video-reis ... -usk/83106

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jan 2021 04:13

SVEVREMENSKE PORUKE REISA KAVAZOVIĆA: "Prema Allahovim stvorenjima se trebamo odnositi humano. Migranti zaslužuju našu pažnju i našu pomoć"
"Prema Allahovim stvorenjima trebamo se odnositi humano, sa puno milosti, naročito prema onom među njima počašćenim - prema čovjeku", izjavio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema obratio se imamima Muftijstva bihaćkog na seminaru "Islamske vrijednosti u primjeni" i ocijenio da vrijeme u kojem živimo, donosi velike i brojne kušnje, da se suočavamo sa sve izraženijom ksenofobijom i sve više zatvaramo pred ljudima i okrećemo leđa njihovim potrebama.

- U Bosni se suočavamo s valom migranata prema kojima je civilizirani svijet hermetički zatvorio svoja vrata i ne dopušta im ni proviriti u ono što naziva svojom zemljom. Ne mogu a da ne ukažem na taj problem, na taj pad humanosti, on ne može ostati izvan naše pažnje. Ne možemo se, i ne želimo, pretvarati kao da ga nema. To su ljudi koji su ostavili svoje porodice i svoje zemlje i dali se u potragu za boljim životom, a neki možda i za golim životom. Mi ne znamo kakva ih je sve nevolja natjerala da se zapute putem neizvjesnosti, ali ono što znamo jest da su se našli kod nas, u našoj avliji i da, kao ljudi, zaslužuju našu pažnju i našu pomoć - kazao je reisu-l-ulema.

Naveo je da među migrantima vjerovatno ima i problematičnih, nasilnih, krimogenih te da se o njima treba brinuti država, ali da su velika većina njih čestiti ljudi "koje nevolja goni i koji imaju pravo da ih primimo lijepo, da ih poštujemo i pružimo im osnovne uvjete za boravak".

Podsjećajući da su Bošnjaci i sami ne tako davno bili izloženi prisilnim migracijama te da su, uprkos ispadima pojedinaca, uživali punu zaštitu domaćina i njegovu pažnju, imame je pozvao da se aktiviraju na tom planu.

- Ne smijemo i mi biti ksenofobni, ne smijemo zatvoriti se pred njima, zanemariti ih i okrenuti im leđa. Neka nam uzor budu prvi muslimani, oni koji su u Medini dočekali one koji su morali napustiti svoj dom, svoje ognjište i svoju imovinu. Sve su dijelili sa njima, iako su i sami bili u oskudici, i to ne samo dan-dva, već niz godina! Bilo je to prije 14 stoljeća, zar danas ne bismo trebali biti napredniji, humaniji? – upitao je reisu-l-ulema Kavazović.

Istaknuo je tom prilikom i da imami u svom poslu moraju biti najbolji primjer, „jer predstavljamo uzvišenu vjeru, visoku i humanu kulturu, koja je na pozornicu i izvedena da bi ljudima bila milost i veliko dobro, da bi koristila ljudima“.

- Ako, dakle, držimo da je islam ono najbolje, onda i mi kao njegovi reprezenti, također, trebamo biti najbolji. U mjestu u kome radimo i na poslu koji obavljamo, mi smo reprezenti islama, mi ga najbolje poznajemo pa bismo tu trebali biti i najbolji – poručio je reisu-l-ulema.

Podsjetio je i da je Islamska zajednica poduzela sve što je bilo u njenoj moći radi zaštite od pandemije.

- Ponosni smo na to. Postupili smo po kur'anskom načelu: obratili smo se onima koji o pandemiji imaju više znanja od nas i postupili po njihovim instrukcijama. Imami su imali i imaju veliku ulogu u tome, kao i u svim našim aktivnostima. Molim vas da uvijek budete na tom kursu i da druge usmjeravate na to! Riječ struke treba biti poštivana među nama. Čestitam vam na ovom uspjehu. Čestitam i onima koji su vam produbili spoznaju i proširili vidike. Svi ste zaslužili naše iskreno poštovanje – kazao je reisu-l-ulema, prenosi MINA.

Seminar "Islamske vrijednosti u primjeni" organizira Centar za dijalog "Vesatijja", u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ, za 50 imama sa područja svih muftijstava radi unapređenja njihovog znanja o islamskim vrijednostima i jačanja pozicije imama u promociji tih vrijednosti na osnovu koje će se lakše i odlučnije ukazivati na društvene pošasti i devijantna ponašanja.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... pomoc.html

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jan 2021 04:16

Dedić: Vlasti u USK vrlo rado su primale donacije za migrante, a nakon dvije godine promijenili su mišljenje
Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrana je Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za august 2020. koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

U sklopu ove tačke dnevnog reda zastupnik A-SDA Jasmin Emrić predložio je zaključke koji nisu dobili podršku zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U svojoj diskusiji zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BIH Šemsudin Dedić iznio je stav da je Jasmin Emrić trebao predložiti zaključke za otvaranje migrantskih centara u drugim dijelovima BiH zašto se zajednički svi trebaju zalagati, a ne populističke zaključke koji se odnose na Biru koja ne treba biti migrantski centar. Također, zastupnik Dedić je iznio stav da opcija nasilnog povratka migranata u Biru nikada nije postojala, niti bi je on kao takvu podržao.

- Vlasti na području Unsko-sanskog kantona smatrale su da će migrantska kriza potrajati nekoliko mjeseci, vrlo rado su primale donacije i dobro sarađivale sa međunarodnim organizacijama. Nakon toga dale su prešutnu saglasnost Vijeću ministara BiH za donošenje odluka o privremenim prihvatnim centrima na našem kantonu, a nakon dvije godine promijenile mišljenje. Nisu pitali građane i nisu se protivili prilikom otvaranja centara zato što su pojedinci na određen način imali privilegije zapošljavanja sa visokim platama u Međunarodnoj organizaciji za migracije (lOM), vrlo rado prihvatali donacije od domaćih i međunarodnih institucija, štitili visoke i privilegirane zakupnine za privatne objekte u kojima su smješteni migranti (zakupnine od 15.000 EUR-a pa naviše) itd. - istakao je Dedić.

Kako podsjeća u svojoj pisanoj izjavi za javnost, tražio je od Ministarstva sigurnosti da od međunarodnih i domaćih institucija prikupe i objave podatke o analitici utroška svih sredstava koja su namijenjena kao pomoć u rješavanju migrantske krize. Također, istakao je činjenicu da je Vlada FBiH u 2019. godini doznačila četiri miliona KM za podršku u rješavanju migrantske krize i konstatirao da Vlada Unsko-sasnkog kantona još nije dostavila odgovor o utrošku ovog novca, bez obzira na veliki broj urgencija.

- Zanimljivo je da su nakon 18 mjeseci čekanja jučer objavljeni podaci o utrošku novca od Vlade kantona, a još zanimljivija je stavka od 560.000 KM utrošenih za projektnu dokumentaciju "Bihać siguran grad" umjesto za migrantsku krizu o čemu gradska vlast u Bihaću nema nikakvih saznanja - kazao je Dedić.

Podsjeća da je u toku diskusije upoznao zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da je GO SDA Bihaća zajedno sa strankom POMAK u Gradskom vijeću Bihać u novembru 2019. godine inicirala dodjelu gradskog zemljišta na Lipi za izgradnju kampa i izmještanje svih migranata iz urbanih dijelova Grada Bihaća. Za tu odluku su glasali samo vijećnici ovih dviju stranaka. Sve druge političke stranke u GV Bihać predvođene A-SDA nisu, ističe, podržale tu odluku iz razloga što su štitili postojeće stanje.

Na kraju je inicirao da Ministarstvo sigurnosti ubrza izgradnju privremenog prihvatnog kampa na Lipi kako bi najkasnije u naredna tri mjeseca svi migranti iz urbanih dijelova Grada Bihaća bili izmješteni i stavljeni pod kontrolu nadležnih institucija. Pored toga, u cilju rješavanja ove humanitarne i sigurnosne situacije, zatražio je da se migrantski centri otvore i u drugim dijelovima BiH, a podrška Vijeću ministara BiH u narednom periodu ovisit će, između ostalog, i od načina budućeg rješavanja migrantske krize.

Pored iznesenih stavova na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Šemsudin Dedić se osvrnuo i na posljednje medijske istupe premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića koji je neprimjereno prozvao reisu-l-ulemu IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

- Premijer USK zloupotrijebio je razgovor s reisu-l-ulemom, pokazujući na takav način da politika A-SDA i njenih predstavnika ne bira sredstva napada na institucije i autoritete kako bi opstala na vlasti. Ružnićeve netačne i zlonamjerne tvrdnje da je neko prodao Unsko-sanski kanton slične su prozivkama koje smo skupo platili u prošlosti - zaključio je Dedić u svojoj izjavi.
https://faktor.ba/vijest/dedic-vlasti-u ... nje/111658

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 20 jan 2021 01:57

hamza je napisao/la: 14 jan 2021 04:10 VIDEO - Reis Kavazović odgovorio na prozivke premijera USK
Govoreći o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom razgovoru za emisiju “Izvan okvira” N1 televizije, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović referirao se i na nedavne komentare premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Premijer USK, podsjetimo, u programu FACE televizije spomenuo je nekoliko zvaničnika iz BiH i Evropske unije zbog njihovih navodnih pritisaka da se otvori kamp Bira za privremeni smještaj migranata, ističući kako je dobio i poziv reisu-l-uleme Kavazovića.

“Zvao me je i reis, svi su htjeli da se migranti vrate u Biru, razgovarao sam sa činovnicima iz Evropske unije. Najteže mi pada da se reis (op.a. reisu-l-ulema IZ BiH) okreće više šta je rekao jedan činovnik iz EU, a ne okreće se časnom Kur'anu”, rekao je tada Ružnić govoreći u programu FACE televizije.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović na Ružnićeve navode odgovara da je kontaktirao premijera USK, ali negira bilo kakav prizvuk pritisaka. Riječ je bilo, kako Kavazović ističe u programu N1 televizije, isključivo o molbi:

“Određeni zvaničnik iz EU me nazvao, zamolio me da pokušamo pomoći, da se tragedija prevenira, da ne dođe do najgoreg. Odlučio sam nazvati ministra Cikotića, a nakon toga sam odlučio pozvati premijera Unsko-sanskog kantona, gospodina Ružnića. Gradonačelnika Bihaća nisam uspio dobiti. Ono što sam razgovarao sa premijerom USK je sljedeće – zamolio sam ga da se, ukoliko je moguće, otvori Bira, da se ti ljudi prime. Kazao sam da trebamo svi da se potrudimo da to pitanje se nakon određenog broja mjeseci ipak razriješi”, pojasnio je reis Kavazović u emisiji “Izvan okvira” dodavši da mu je kantonalni premijer Ružnić rekao kako je situacija teška te da to ne mogu dozvoliti u USK.

“Nakon toga sam mu kazao da razumijem šta govori jer znam kakvo je stanje, i zahvalio sam mu na razgovoru”, dodao je Kavazović osvrnuvši se i na javne interpretacije tog razgovora.

“Kasnije je to predstavljeno kao da sam ja vršio neki pritisak na gospodina Ružnića. Kakav bi to pritisak risu-l-ulema mogao vršiti na nekog premijera, meni nije poznato. To mi nije svojstveno i nikad takvo što nisam činio. Ja sam vjerski službenik. Mislim da se jedan najobičniji razgovor u pravcu rješavanja problema predstavlja kao pritisak”, zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.
http://www.uskinfo.ba/vijest/video-reis ... -usk/83106
Reis protiv antimuhadzirskog fasizma medju Bosnjacima:

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 25 jan 2021 04:39

Pozitivni primjer migracija
Palestinac Tamer Badran, budući tuzlanski doktor: Svijetla budućnost je tamo gdje su dobri ljudi
http://miruhbosne.com/?p=68707
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

atif
Član

Post Postao/la atif » 03 feb 2021 15:09

TEGELTIJA NAKON SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA - Tegeltija nije naručio vakcine kao premijer države bosne i hercegovine
Za agenciju za migrante na sve strane opstrukcije!
Odgovorio je i na pitanje o tome da li je potrebna nova agencija koja će se baviti problemom sa migrantima. “BiH ima previše agencija, Svaka agencija stvara nove troškove i protiv sam formiranja agencije za rješavanje pitanja migranata”, rekao je.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... rikta.html

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 14 feb 2021 16:22

Umjesto osvete za genocid: U Bihaću teško pretučena trojica muhadžira
https://saff.ba/u-bihacu-tesko-pretucen ... migranata/
Zbog težih tjelesnih povreda hospitalizirana tri državljanina Pakistana starosti 17, 20 i 26 godina. Operativnim radom na terenu potvrđena je tačnost ovih navoda, te je za sada identificiran jedan od učesnika, a radi se o 35-godišnjem muškarcu iz Bihaća.

Prema nezvaničnim informacijama, napad na migrante predvodio je Mirhad Gverić, nakon što je u nedjelju pretučen njegov brat Alvir Gverić. Mirhad Gverić je, nakon napada, organizirao grupu koja je krenula da “provodi pravdu” u Bihaću uz poruku da ovo vide “oni koji u javnosti brane migrante”.
slika
Sve su snimali i snimak jutros objavili na facebooku, ali je on ubrzo uklonjen. Na snimku se vidi najmanje pet osoba kako šakama, nogama i palicama tuku dvojicu migranata koji mole za pomoć. Snimak brutalnog premlaćivanja migranata možete pogledati OVDJE.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 14 feb 2021 17:00

Ostrozac
Član

Post Postao/la Ostrozac » 17 feb 2021 17:00

Abidaga je napisao/la: 14 feb 2021 16:22 Umjesto osvete za genocid: U Bihaću teško pretučena trojica muhadžira
https://saff.ba/u-bihacu-tesko-pretucen ... migranata/
Zbog težih tjelesnih povreda hospitalizirana tri državljanina Pakistana starosti 17, 20 i 26 godina. Operativnim radom na terenu potvrđena je tačnost ovih navoda, te je za sada identificiran jedan od učesnika, a radi se o 35-godišnjem muškarcu iz Bihaća.

Prema nezvaničnim informacijama, napad na migrante predvodio je Mirhad Gverić, nakon što je u nedjelju pretučen njegov brat Alvir Gverić. Mirhad Gverić je, nakon napada, organizirao grupu koja je krenula da “provodi pravdu” u Bihaću uz poruku da ovo vide “oni koji u javnosti brane migrante”.
slika
Sve su snimali i snimak jutros objavili na facebooku, ali je on ubrzo uklonjen. Na snimku se vidi najmanje pet osoba kako šakama, nogama i palicama tuku dvojicu migranata koji mole za pomoć. Snimak brutalnog premlaćivanja migranata možete pogledati OVDJE.

Sve se jim fino objasnjava vec vise godina.

Sta se trazi,to se u Krajini i dobije. :aplauz:

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 27 feb 2021 04:05

https://stav.ba/vijest/trinaest-i-po-la ... roj-1/1119

Politika | 26.02.2021.

Trinaest i po laži Elmedina Konakovića: Laž broj 1

Predsjednik i osnivač Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković nedavno je (16. februara 2021) na Facebooku objavio status u kojem je pobrojao 14 stavki po kojima Bosna i Hercegovina stoji najlošije. Nije naveo nikakve izvore, ostavljajući da mu vjerujemo na riječ. Također, nigdje nije napisao u odnosu na šta se mjerimo: u odnosu na svijet, Evropu, zemlje okruženja... Riječ je, očigledno, o klasičnom populističkom pristupu kojim se podilazi nezadovoljnim masama tako što se postojeće stanje kritizira pomoću općih mjesta. To je taj “protuintelektualni” i “poluintelektualni” pristup po kojem se ignoriraju relevantni izvori i oslanja na bezuvjetno vjerovanje onome ko se rječito suprotstavlja postojećim elitama i deklarativno obećava radikalne promjene. Takvi paušalni stavovi, formulirani kao svojevrsne parole, uglavnom su netačni. Problem je u tome što populist svjesno računa na to da ogromna većina neće ništa provjeravati, a da oni koji nešto o tome znaju ne nalaze potrebnim da se oglase.
REDAKCIJA
PODIJELI

Elmedin Konaković tvrdi:
1. Prvi smo po broju mladih ljudi koji napustaju zemlju.
2. Prvi smo u korupciji.
3. Prvi smo po broju uposlenih u javnom sektoru u odnosu na realni.
4. Prvi smo po nametima realnom sektoru.
5. Prvi smo po broju penzionera kojih je sve vise.
6. Prvi smo u razlici plata u javnom i realnom sektoru.
7. Zadnji smo po iznosu BDP-a po glavi stanovnika.
8. Zadnji smo po prosjeku plata.
9. Zadnji smo na listama koje mjere ambijent za ulaganje.
10. Zadnji smo na testovima koji govore o kvaliteti obrazovanja.
11. Zadnji smo na listama koje mjere ambijent za razvoj IT sektora.
12. Zadnji smo na listama transparentnosti rada javne uprave.
13. Prvi smo po broju smrtnih slucajeva od Covid-a.
14. Zadnji se vakcinisemo.

Napravili smo kraću analizu Konakovićevih 14 tvrdnji, od kojih je samo jedna (djelimično) tačna. Sve ostalo samo je gomilanje parola, općih mjesta i potpunih neistina. Za one koji žele provjeriti podatke ili dobiti više informacija o drugim državama naveli smo u zagradama relevantne izvore. U narednom periodu objavljivat ćemo analize svih 14 Konakovićevih tvrdnji.
1. Prvi smo po broju mladih ljudi koji napuštaju zemlju. (NETAČNO)
Ne postoje nikakve precizne liste na osnovu kojih se može utvrditi koliko je ljudi privremeno ili trajno otišlo iz Bosne i Hercegovine u prethodnim godinama. A pogotovo koliko je među njima mladih. Konaković ni ovdje, kao ni na drugim mjestima, ne navodi period niti države s kojima poredi Bosnu i Hercegovinu, ali budući da je naša država populacijski gledano relativno mala, nemoguće je i pomisliti, a kamoli javno napisati da smo na toj neslavnoj listi prvi.
Da li Konaković zaista misli da, naprimjer, iz Rumunije, koja ima više od 19 miliona stanovnika, manje mladih napušta zemlju? No nije nužno ni zaguglati, ni potražiti podatke u nekim relevantnim studijama ili statistikama, dovoljno je pogledati kroz prozor i vidjeti hiljade migranata koji na putu za Evropsku uniju prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu pa se zapitati je li ova Konakovićeva tvrdnja argumentirana.
S obzirom na to da ne postoje podaci koje Konaković može podastrijeti kao relevantne, pogledajmo koliko je to mladih otišlo iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, zemlju u koju odlazi najveći procent ovdašnjeg stanovništva. Prema posljednjim podacima Njemačkog zavoda za statistiku, a koji se odnose na 2019. godinu, u ovoj je zemlji bilo registrirano 203.265 osoba s bosanskohercegovačkim pasošem, od čega mladih (definiranih kao populacija od 15 do 30 godina) 38.950, odnosno 19,2 posto. Usporedbe radi, s pasošem Srbije u Njemačkoj je 237.755 osoba, od čega je mladih 20,6 posto; Bugara je 360.170, od čega je mladih 22,6 posto; Rumuna je 748.225, od čega je mladih 25,1 posto; Kosovara je 232.075, od čega je mladih 26,9 posto, Italijana je 646.460, od čega je mladih 19 posto itd.
Dakle, ako je suditi po Njemačkoj, netačno je da je smo i u apsolutnim brojevima i u procentima najgori, odnosno prvi po napuštanju zemlje.

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 27 feb 2021 08:01

Problem nije u tome da li smo prvi nego je problem upravo taj zato sto smo mali i taj bazen omladine ce se prije ispazniti nego rumunski sa 19 mil stanovnika.problem je u tome sto se ne radi nista da bi se zaustavio odlazak mladih.I ovdje ne branim konakovica jer nije ni on nista bolji i nije ni on nista uradio da bi se zaustavio odlazak mladih dok je bio na vlasti i ne radi ni sada,al nemoj da se pravimo budale ,pa i sami samo pogledajte oko sebe koliko je naroda otislo.Treba biti realan.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 03 mar 2021 03:20

Biće onako kako Bošnjaci odluče

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 09 mar 2021 16:53

Znaci nisu odustali

ZAVRŠENA DRUGA FAZA INŽINJERIJSKIH RADOVA NA LOKACIJI KAMPA "LIPA"

https://hayat.ba/?page_id=367557

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 10 mar 2021 12:24

Burek je napisao/la: 09 mar 2021 16:53 Znaci nisu odustali

Nisu. Rekli su im nacisti kako treba da se radi.
Ružnićev gost iz AfD nudi rješenje za migrante: Neka u BiH predaju zahtjev za azil u EU i tu čekaju odgovor
https://cazin.ba/ruznicev-gost-nudi-rje ... u-odgovor/

atif
Član

Post Postao/la atif » 11 mar 2021 06:40

abu seid je napisao/la: 10 mar 2021 12:24
Burek je napisao/la: 09 mar 2021 16:53 Znaci nisu odustali

Nisu. Rekli su im nacisti kako treba da se radi.
Ružnićev gost iz AfD nudi rješenje za migrante: Neka u BiH predaju zahtjev za azil u EU i tu čekaju odgovor
https://cazin.ba/ruznicev-gost-nudi-rje ... u-odgovor/
Tacno, naciste im rekle da naprave u bosni prihvatanje azila kako migranti nikad nebi prelazili granicu hrvatske tj. EU i isli u evropu. Bravo, sad jos vise mogu migranti da navale u krajiski kanton! Aferim Ruznicu. Samo zbog inata prema sda vodite plitiku protivljenja i sunovrata za bosnjake.

Odgovorite