Odmah se kao jedno od glavnih pitanja nametnulo šta uraditi sa vojnicima poraženih snaga. U gotovo svim zemljama Europe odnos prema njima je bio vođen slijepim revanšizmom i obilježen surovim odmazdama, bez pretjeranog zamaranja pravednim suđenjima koji bi znali razlučiti dokazane zločince od nesretnika koji su se igrom slučaja našli u pogrešnoj uniformi. U tu kategoriju surovih odmazdi spada i „Bleiburška tragedija“, događaji krajem rata i neposredno nakon njegovog završetka, padanje u zarobljeništvo snaga Trećeg Reicha i Oružanih snaga NDH, izručivanje zarobljenika iz savezničkih logora u Austriji te „križni put“, tj. marševi smrti. Pritom treba naglasiti da su marševi smrti odpočeli sa prvim grupama zarobljenika i prije dešavanja na Bleiburgu, koja nisu bila ni početak ni kraj zločina. Na sjednici 5. maja 1945. godine vodstvo NDH donijelo je odluku o općem povlačenju. Pozvani su svi vojnici, te svi civili koji to žele, da napuste područje NDH. Tako je masa od nekoliko stotina hiljada vojnika i civila(uglavnom njihovih porodica) krenula preko Slovenije prema Austriji, nadajući se da će tamo predajom britanskim snagama dobiti pošteniji tretman nego ako padnu u ruke Jugoslovenskoj armiji. Osim vojske NDH, bili su tu i Nijemci, četnici, belogardejci, kozaci itd. Partizani su ih pokušavali zaustaviti svim sredstvima, uslijedile su i žestoke bitke, te iako su mnogi već pali u zarobljeništvo, jedna velika skupina vojnika i civila je ipak došla do Austrije. U Bleiburgu, 14. maja obavještavaju britanskog brigadnog generala Thomasa Patricka Scotta da su se voljni njima predati. Ljudstvo je razoružano te ipak predato partizanima, uz obećanje Britanaca da će se sa njima ljudski postupati. Koliko je bilo Bošnjaka među onima koji su se povlačili teško je ustvrditi, ovaj podatak(ako je uopće tačan) bi nam mogao pomoći da stvorimo okvirnu sliku, prema dokumentima NOR-a u maju je zarobljeno 40. 000 Nijemaca, 60. 000 ustaša i domobrana te 5. 000 četnika. Međutim ovo su podaci koji se odnose samo do polovice maja, bilo je još mnogo zarobljenih kasnije(dok se za Nijemce čini da je većina već pala u zarobljeništvo prije zadnjih ustaša i četnika). Ogroman dio je pobijen, neki u samoj Austriji, mnogi u Sloveniji(prema podacima iz 2009. godine u Sloveniji je pronađeno 570 masovnih grobnica, neke i sa nekoliko hiljada ukopanih), ostali širom Jugoslavije. Prvobitno su poubijani vojnici starijih godišta, dok su uglavnom mlađe u kolonama vodili prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, pa sve do Kosova, Crne Gore i Makedonije. U tim kolonama zarobljenici su podvrgnuti svim vrstama mučenja. Tjerani su da trče po kamenju bosih nogu, oni koji zastanu bili bi ubijani. Bilo je zabranjeno piti čak i vodu iz barica na koje su nailazili. Provodili su ih kroz srpska sela gdje ih je stanovništvo ponižavalo i zlostavljalo. U logorima se redovito umiralo od bolesti, gladi i posljedica mučenja, dok bi partizani svake noći izvodili manje ili veće grupe na strijeljanje. Teško je procjeniti tačan broj pobijenih tokom „Bleiburške tragedije“ i „križnog puta“, ali se smatra da se radi o brojci od najmanje 50. 000 pobijenih. Abaz Gazibegović, koji je bio mobilisan u ustaše(„samo te pokupi i strpa u školu“) i koji je preživio ove događaje ovako ih je opisao: „...Jer ideš u nekom pravcu, ideš sa idejom da stigneš da se predaš Englezima, da te ne zarobe partizani. Ta ideja je bila prisutna među nama, u većini. Mislilo se da je to spas. Ideš civilizovanom svijetu itd. Međutim to se nije desilo. Desilo se da su oni pustili Nijemce, to je 100% i ni jedan Nijemac nije ušao u logor u Maribor, ni jedan. Ušao je vrlo mali broj četnika... Nosili su ta obilježja, samo su ih kasnije poskidali. Kokarde nisu smjeli nositi, ubit će ga ustaša s kojim je do jučer ratovao, a sada s njim bježi...Mre se od gladi. Ja sam čuo da su ljudi jeli opanke, kaiš, opasače. Ja sam imao jedan kaiš koji sam donio kući i dugo ga čuvao. Zubi su se na njemu znali trideset godina. Grizao sam kaiš, nisam mogao izdržati“(svjedočenje preuzeto iz časopisa „Gračanički Glasnik“).
Šta mislite o ovom zločinu o kojem se tokom Jugoslavnije nije smjelo pričati?
Vjerovatno je da su i hiljade Bošnjaka stradale u ovim događanjima, čak se mjesec i zvijezda nalaze na spomeniku u Bleiburgu, gdje se svake godine obilježava godišnjica zločina

Morati ću potražiti više podataka šta se desilo sa pripadnicima Crne Legije.
Više puta sam nailazio na podatke da njima nije padalo na pamet da se predaju i da nikada nisu odložili oružje, što je bilo i prirodno, nastradavali su i oni što nisu ispalili metka u ratu, a šta bi tek radili njima, redovito su razbijali partizane u borbama a i okrvavili su ruke krvlju civila.
Inače Crna Legija je bila elitna ustaška jedinica, većinom sastavljena od Bošnjaka muhadžira iz istočne Bosne.