Jack je napisao/la: ↑14 aug 2024 07:58zmaj od bosne je napisao/la: ↑23 apr 2024 18:20 Evo po šablonu župa kako nam je ranije Jack postavio da znamo
BANJALUČKA BISKUPIJA 2023
Bihaćki dekanat
1.Bihać 12/61 /1 400
2.Drvar 1/ 2/336
3.Sanski Most 1 / 1/78
4.Sasina (Sanski Most) 0/ 3/40
5.Stara Rijeka (Sanski Most/Oštra Luka)0/3/32
6.Stratinska (Banja Luka)0 / 0/3
7.Prijedor0 / 20/208
8.Ljubija (Prijedor) 0/1 /170
9.Ravska (Prijedor) 1/2 /147
10.Šurkovac (Prijedor) 4/5 /150
11.Bosanski Novi 0/ 0/20
12.Bosanska Dubica 0/ 3/48
13.Bosanska Kostajnica 0/ 0/2
Banjolučki dekanat
14.Banja Luka 8/ 48/400
15.Trn (Banja Luka) 3/1 /108
16.Šimići (Banja Luka) 1/2 /16
17.Motike (Banja Luka) 0 /0 /38
18.Budžak (Banja Luka) 0/ 9/213
19.Barlovci (Banja Luka) 1/11 /112
20.Ivanjska (Banja Luka) 0/ 9/104
21.Presnače (Banja Luka) 0/ 1/93
22.Petrićevac (Banja Luka) 2/17 /204
23.Marija Zvijezda (Banja Luka) 2/4 /91
24.Mahovljani (Laktaši) 2 /1 /26
Bosansko-Gradiški dekanat
25.Bosanska Gradiška 2/5 /192
26.Dolina (Bosanska Gradiška) 0/3 /11
27.Nova Topola (Bosanska Gradiška)3 /8 /71
28.Bosanski Aleksandrovac (Laktaši) 0/0 /4
Prnjavorski dekanat
29.Prnjavor 9 / 11/285
30.Kulaši (Prnjavor)0 / 0/22
31.Dragalovci (Stanari)0 /0 /15
32.Kotor Varoš 0/ 11/148
33.Vrbanjci (Kotor Varoš) 1/1 /29
34Sokoline (Kotor Varoš) 0/2 /2
Jajački dekanat
35.Jajce 68/ 75/3 955
36.Ključ 0/0 /6
37.Mrkonjić Grad 1 / 1/69
38Liskovica (Mrkonjić Grad) 0/ 2/ 9
Livanjski dekanat
39.Livno 114/82 /7 125
40.Bila (Livno) 16/ 33/1 249
41.Čuklić (Livno) 9/ 32/773
42.Vidoši (Livno) 22/49 /1 672
43.Lištani (Livno) 3/ 15/280
44.Podhum (Livno)24 / 31/ 1 073
45.Ljubunčić (Livno) 15 /33 /1 536
46.Odžak-Ćaić (Livno) 2 /9 /132
47.Glamoč 5/ 6/ 659
48.Bosansko Grahovo 0 /2 /70
Podaci katoličke crkve
Moderator/ica: Drina
-
- Član
Re: Podaci katoličke crkve
zmaj od bosne je napisao/la: ↑14 aug 2024 15:48 Totalno čudno
Vjernika/porodica
Bos.Kostajnica 2/4
Ključ 6/9
Marija Zvijezda 91/98
Liskovica 9/19
Sokoline 2/3
Valjda zive uporedo u vise kuca
Ko ce ti znati njihove racunice
Mozda bi i imalo smisla ali zupa Marija Zvijezda je u centru Banja Luke a Banja Luka nije Sipovo ili Kalinovik i daleko je veci grad od Mostara iako neki forumi kazu drugacije,
Cuj ako oni vjeruju u ovakve istine mogu i u ruzicaste slonove sto se mene tice
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.
Naravno,neke zupe cak i javno priznaju da popisuju dijasporu a neki ne zele.Dobio sam interan podatak da zupa Busovaca preko 300 vjernika popise koji ''povremeno'' sade paradajz i luk tamo.A na toliku malu brojku ne radi se o opstini Novi Zagreb nego Busovacizmaj od bosne je napisao/la: ↑14 aug 2024 07:39 Vidili smo da i sama zupa Ovčarevo u prilogu o njoj ima 80 % katolika koji nisu stalni
Znaci upisuju 800 ljudi u stalne
Tako da je Jack 100 % u pravu kad tvrdi da ih nema nikako preko 50 000 u SBK
https://centralna.ba/za-bozic-cak-80-po ... dijaspore/
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Meni bi cudno bilo da Mostarska biskupija objavi javno podatke po zupama.To bi bilo cudno
Ovo sad sto objavljuju je ocekivano
Zupa Jajce:Jajce/Sipovo
Zupa Drvar:Bosanski Petrovac/Drvar.U Bos Petrovcu prije 2-3 godine je bilo 12 katolika.Tako da je neka realnija cifra za Drvar 320 tak katolika u opstini
U Sipovu je 16 katolika imam ja podatke prosle godine bilo.To nije niti 1% zupe Jajce da se zna,tako mozda bi i imalo smisla Jajce da se kaze da je to opstina Jajce.No,zupa Drvar bas i nije tako
Zupa Drvar:Bosanski Petrovac/Drvar.U Bos Petrovcu prije 2-3 godine je bilo 12 katolika.Tako da je neka realnija cifra za Drvar 320 tak katolika u opstini
U Sipovu je 16 katolika imam ja podatke prosle godine bilo.To nije niti 1% zupe Jajce da se zna,tako mozda bi i imalo smisla Jajce da se kaze da je to opstina Jajce.No,zupa Drvar bas i nije tako
-
- Član
Zupe u opstini Livno
Kršteni /umrli
205/264
S tim da je zupa Livno uracunala 22 izvan zupe krstena znaci
183/264
Pad od 80 a znamo da nisu svi krsteni i rodjeni te godine te je pad zasigurno veci
Ne znam po vitalnoj statistici za proslu godinu po naciji kakva je situacija
Kršteni /umrli
205/264
S tim da je zupa Livno uracunala 22 izvan zupe krstena znaci
183/264
Pad od 80 a znamo da nisu svi krsteni i rodjeni te godine te je pad zasigurno veci
Ne znam po vitalnoj statistici za proslu godinu po naciji kakva je situacija
Jack je napisao/la: ↑14 aug 2024 08:06 Glamoc ima duplo vise katolika danas od jednog Drvara.Prije 20 tak godina ova zupa je imala preko 3000 katolika.Pa se sve iscurilo.Glamoc je i dalje mnogo manja opstina od Drvara iako su obe opstine vukojebine.S tim da ja ni neprijatelju ne bih preporucio da zivi u onoj zabiti u sumetini tipa Drvar.Olovo je za ono HOTEL HILTON
Fazon je da s 650 katolika+ u Glamocu oni su i dalje jak faktor u Glamocu.A Drvar takve sanse su sve manje.Rekao sam tim budalama da ako zele da poklapaju moraju uzeti sela.E glupe ustashe.Ne znate poklopiti i onu zabit da bi i mali leteci medvjedici pobjegli od onog smrada i jada
Dobar dio katolika u Bl kraju posebno opstini Banja Luka je iz mjesanih braka.Cak 17% katolika zupe Petricevac muzevi su im nekatolici.Ok,pretpostavljam da znate ko bi tu mogao da bude faktor.
Livno je i dalje opstina s jakim brojem katolika.Znaci preko 10 000+ katolika lagano.Ali opstina Jajce s nesto ispod 5300 katolika krajem 2023 godine.Ima veliku sansu da padne na ispod 5000 katolika ovdje. A to bi bilo porazno za njih ovdje
Imaju stabilan polozaj u zaledu Mostara i to je to. Sve ostalo je tropa.
Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihac itd... To su vecinom Bosanci u nastajanju da budu Bosnjaci.
Na YT ima jedan kanal o islamu i jedna od tema je povratak islamu. Imaju nekoliko razgovora sa osobama koje zive u Sarajevu i koji su sada muslimani vjernici tvrdolinijasi. Roditelji im katolici ili pravoslavci ili mix. Kao mali isli i po crkvama ali se nisu pronasli i utopili se u vecinu.
Cak sta vise oni su tu radili iz ubjedenja i striktniji su u vjeri od 90% Bosnjaka.
Svi oni koji se ne nalaze tamo iza Mostara ce biti podlozeni asimilaciji ako se ne odsele. Ako ne ovi sada onda vec njihova djeca ili unuci. Jednostavno ce naci nekog liberalnog Bosnjaka ili onoga koji se osjeca vise kao bosanac, udati se i to je asimilacija.
Neminovna
Tako da vec danas imas neku homogenu bazu od 150-200000 katolika. To je njihov kapacitet/ bazen. Nidta vise od toga.
U vidu imati i situaciju Hrvatskoj. S demografskog aspekta to je oronula drzava i nema kapacitete za neku projekciju na sire teritorije.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Ako sam dobro sabrao u Hlivnu su pali ispod 14.000.
Znaci da su Kantonu 10 ispod 30.000
Broj Bosnjaka u Bugojnu je priblizan broju Hrvata u Kantonu 10
Znaci da su Kantonu 10 ispod 30.000
Broj Bosnjaka u Bugojnu je priblizan broju Hrvata u Kantonu 10
Mislim da su pali jer ne vjerujem da ima vise od 13 000 katolika u opstini Duvno danas
Glamoc,Bosansko Grahovo i Drvar imaju 1100 katolika.Jos dodaj nekih 1900 tinjak katolika u opstini Kupres to je 3000+ Livno mislim da je to sad ispod 14 000.To je 17 000.Ostane ti jos Duvno i to je to ali kako je Duvanjska opstina dio Mostarske biskupije.Ocekuj prije da ja umrem nego da oni objave podatke odatle
Opstina Bugojno je imala 4600 katolika krajem 2010 godine neka procjena.Opstina Bugojno je imala 2050 tak katolika krajem 2023 godine.Stalno govorim imala jer je proslo pola godine od zadnjeg brojanja i vise.I sve su vece sanse da je opstina Bugojno prvi put pala na ispod 2000 katolika.U Donjem Vakufu su prakticki nestali.U Opstini Jajce vise od pola katolika danas zivi u gradicu Jajcu,dok krajem 1991 godine 85% katolika je zivjelo po selima opstine Jajce
Urbanizacija i kod njih fata let ali Livno i Jajce nisu velika mjesta da privuku nove i mladje katolika.To moze jedino samo Mostar ali i Mostar nema toliku sirinu da sve prihvati.No,pola tih katolika iz Bosne ne bi mogla da izdrzi i podnese klimu Hercegovine znam jednog katolika posjetio Mostar psuje svima tamo.Sta ima tamo sem kamenja rece mi
I brze bolje se vrati.Mostar moze da privuce relativno mali dio Skutorije jer svaki bogati skutor ima mapu grada Zagreba.A ako vidis kako KC Namjesta podatke.Onda tek se vide moguce razmjere njihovog propadanja
Urbanizacija i kod njih fata let ali Livno i Jajce nisu velika mjesta da privuku nove i mladje katolika.To moze jedino samo Mostar ali i Mostar nema toliku sirinu da sve prihvati.No,pola tih katolika iz Bosne ne bi mogla da izdrzi i podnese klimu Hercegovine znam jednog katolika posjetio Mostar psuje svima tamo.Sta ima tamo sem kamenja rece mi
I brze bolje se vrati.Mostar moze da privuce relativno mali dio Skutorije jer svaki bogati skutor ima mapu grada Zagreba.A ako vidis kako KC Namjesta podatke.Onda tek se vide moguce razmjere njihovog propadanja
Da.tacno 13 840 katolika 8 zupa opstine Livno. krajem 2023 godine Od tog pola zivi u gradu i predgradju.Sto znaci da su im sela moze se reci polupusta na cirka 1000 km2 opstine van grada i predgradja zivi nekih 7000 katolika.I manje od tog
No,jos je strasniji pad u opstini Banja Luka jer tamo broj katolika je pao na ispod 1500 krajem 2023 godine od tog jedva preko 1000 katolika u gradu Banja Luka,dok su im sela fakticki pri kraju,a neka su i pri izumiranju vidi pod Simici...itd
https://www.google.com/maps/place/88000 ... ?entry=ttu
Mostar kao grad nema toliku sirinu kod njjh,Sve je prenapuceno,sve je nacickano komi zgradicama nesto tipa Alipasino a zemlje nemaju puno za sirenje.Ako se gleda samo grad Mostar i povrsina tog istog grada,Vidi se da najvise zemlje u gradu Mostaru povrsinski je u Istocnom dijelu grada gdje imas i najvise prostora za sirenje grada u buducnosti.A to je jednostavno sad nemoguce za ustashe da im se stabilizuje brojka.Ja i dalje tvrdim da ce i u Mostaru oni poceti jos vise da padaju
S jedne strane Hum gdje nemas kuda.S druge Zovnica i Partizansko gdje moras poravnati sve da se izgradi neko novo naselje za njih
.S trece vec gusto naseljeni Cim.A dalje imas Rudnik i to im je to a i tamo nemaju vise sirine pa prave nebodere gdje su komunisti zabranili visespratnice jos za Juge.A nikako ono Rudnik ne upija u oci pametnim glavicama skutorskim glavicama ono ime RUDNIK.A nije jer je zemlja stabilna pa se zove RUDNIK
Mostar kao grad nema toliku sirinu kod njjh,Sve je prenapuceno,sve je nacickano komi zgradicama nesto tipa Alipasino a zemlje nemaju puno za sirenje.Ako se gleda samo grad Mostar i povrsina tog istog grada,Vidi se da najvise zemlje u gradu Mostaru povrsinski je u Istocnom dijelu grada gdje imas i najvise prostora za sirenje grada u buducnosti.A to je jednostavno sad nemoguce za ustashe da im se stabilizuje brojka.Ja i dalje tvrdim da ce i u Mostaru oni poceti jos vise da padaju
S jedne strane Hum gdje nemas kuda.S druge Zovnica i Partizansko gdje moras poravnati sve da se izgradi neko novo naselje za njih
.S trece vec gusto naseljeni Cim.A dalje imas Rudnik i to im je to a i tamo nemaju vise sirine pa prave nebodere gdje su komunisti zabranili visespratnice jos za Juge.A nikako ono Rudnik ne upija u oci pametnim glavicama skutorskim glavicama ono ime RUDNIK.A nije jer je zemlja stabilna pa se zove RUDNIK
Sarajevo i Banja Luka mogu da naprave grad za 100 000 stanovnika jer imaju prostora za sirenje.Sarajevo prema Ilidzi,dok Banja Luka je ravna
Ako pogledas i neke manje gradove tipa Podgorica.Sve su one rasle i sirile se gdje je grad mogao da se siri a prostora je bilo.Od Pristine,Podgorice,Skoplja dok ne pricam dalje.Ako pogledas ravnicarski grad tipa Zagreb tamo imas masu prostora
Kod ustasha u Mostaru nemas tu sirinu za razliku od vecih gradova. To sto su pjevali,pjevali su.Nemaju vise kuda sem gore a i tamo nemaju gore sem ako ne namjeravaju da svi presele u onaj toranj aka zvonik odakle naplacuju turistima 6 km da gledaju stari Most.Para je para,kad ne mozes da osvojis Stari Most vojnim putem.Onda makar da se nekako drugim putem siri ''turizam''
Grad bez zeljeznicke i autobuske stanice,bez kulture i historije gdje sad centar grada Rondo nalazi se oko 400 metara od Bulevara a najsiri dio grada njihovog ne prelazi 3 km dok kod nas je to poduplo
Onda kako da ocekujes neka jaca pomjeranja stanovnistva.Jedino ako ne citas previse onaj selektivni forum glupih vlaha gdje nas ubjedjuju da Mostar i Istocni dio gdje imas historiju,kulturu i sve je spavaonica,da je njihov dio ''duplo veci'' vidite s google mapsom oni se ne slazu s vama decki
Ako pogledas i neke manje gradove tipa Podgorica.Sve su one rasle i sirile se gdje je grad mogao da se siri a prostora je bilo.Od Pristine,Podgorice,Skoplja dok ne pricam dalje.Ako pogledas ravnicarski grad tipa Zagreb tamo imas masu prostora
Kod ustasha u Mostaru nemas tu sirinu za razliku od vecih gradova. To sto su pjevali,pjevali su.Nemaju vise kuda sem gore a i tamo nemaju gore sem ako ne namjeravaju da svi presele u onaj toranj aka zvonik odakle naplacuju turistima 6 km da gledaju stari Most.Para je para,kad ne mozes da osvojis Stari Most vojnim putem.Onda makar da se nekako drugim putem siri ''turizam''
Grad bez zeljeznicke i autobuske stanice,bez kulture i historije gdje sad centar grada Rondo nalazi se oko 400 metara od Bulevara a najsiri dio grada njihovog ne prelazi 3 km dok kod nas je to poduplo
Onda kako da ocekujes neka jaca pomjeranja stanovnistva.Jedino ako ne citas previse onaj selektivni forum glupih vlaha gdje nas ubjedjuju da Mostar i Istocni dio gdje imas historiju,kulturu i sve je spavaonica,da je njihov dio ''duplo veci'' vidite s google mapsom oni se ne slazu s vama decki
Broj prvacica ti jasno ukazuje na trenutno stanje.Jer Sime Pecirep iz Njemacke koji dodje u Kresevo ili Ante Skocibusic iz Vinjana Donjih s 3 Bosanske adrese nisu nikakav dobar pokazatelj trenutnog stanja.U tu spadaju i Marsovci,Hrvati-Ateisti,Mostarci s adresama u Becu,Jer jednostavno broj prvacica a obicno to su djeca od 6-7 godina a ne 50-60 godina
Oni ti jasno ukazuju na demografiju tog kraja.Ako imas zupu Busovacu s 4652 katolika krajem 2023 godine
I ako imas eto nepopisane i Hrvate ateiste.Dobra poenta,nema sta.Ako nemas podatke naravno
Onda bi na tu brojku jer opet sam ''centar '' sela tzv grada ovdje je drzao Hvo.Ovdje bi trebalo da bude 60 najmanje Hrvata prvacica sk 2024/2025.Ali su upisali 24 sk 2024/2025 godine
Opstina Busovaca sk 2024/2025
Bosanski nastavni plan 108
Hrvatski nastavni plan 24
Ovo je veca dominacija od onog sto oni imaju u Capljini naprimjer.Katastrofa.I ti ces mi reci da su te brojke tacne.Rekao sam da imam dojave da 320 katolika sadi paradajz i luk svakog 25 Decembra valjda za Bozic.Ovo je luk zimnjak i Paradajz zimzelen.Pa dodju u svoj kraj i kazu da su stalni
Malo morgen.Prije bih vjerovao Babi Vangi nego podatcima KC
Otprilike tako nešto ove godine u Bugojnu je rođeno 230 Bošnjaka a u Livnu Duvnu i Kupresu sve skupa je rođeno 231 katolik
Hlivno i Duvno imaju veliku i dugu iseljenicku tradiciju. Sto u Hrvatsku sto dalje. Zbog toga i nisu uspjeli imati vecu urbanizaciju.
Tako da vec imaju utabane rute iseljavanja i jedni vuku druge. Tome nema kraja. I nemaju veci urbani centar koji bi zadrzao ljude. Hlivno i Duvno su manje sredine. Par ulica.
Gledajuci smrtovnice iz tog kraja vidim da se sve vise kopaju po Njemackoj ili Zagrebu. To znaci potpuno odustajanje od povratka
Tu se mogu naseliti neki nasi stocari jer ima puno zemlje.
I onaj covjek iz Sarajeva se doselio tamo i napravio mljekaru i pravi sireve koji cesto dobijaju nagrade. Taj kraj upravo i jeste pogodan za te aktivnosti. Samo sto to ne moze zadrzati puno ljudi.
Sigurno ce pasti ispod 25000 do 2030-e. Ne vidim kako mogu zaustaviti dalji pad.
Tako da vec imaju utabane rute iseljavanja i jedni vuku druge. Tome nema kraja. I nemaju veci urbani centar koji bi zadrzao ljude. Hlivno i Duvno su manje sredine. Par ulica.
Gledajuci smrtovnice iz tog kraja vidim da se sve vise kopaju po Njemackoj ili Zagrebu. To znaci potpuno odustajanje od povratka
Tu se mogu naseliti neki nasi stocari jer ima puno zemlje.
I onaj covjek iz Sarajeva se doselio tamo i napravio mljekaru i pravi sireve koji cesto dobijaju nagrade. Taj kraj upravo i jeste pogodan za te aktivnosti. Samo sto to ne moze zadrzati puno ljudi.
Sigurno ce pasti ispod 25000 do 2030-e. Ne vidim kako mogu zaustaviti dalji pad.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
I da prepisem Samacki dekanat 2023 godine koji jedini nije bio ovdje
Zupe krajem 2023 godine
Bosanski Samac 80
Domaljevac 1253
Grebnice 566
Kopanice 195
Ostra Luka Bok 1802
Orasje 1183
Prud 384
Tisina 150
Tolisa 5745
Vidovice 630
Ukupno 11 988 katolika
Lijepo je da su priznali da imaju manje od 1800 katolika u opstini Domaljevac.Ja bih im jos oduzeo ovdje malo
Po ovome pretjeran broj katolika u Orasju nesto ispod 10 000.Sumnjam da ih ima i 9000 dole.Ostalo sve OK
https://vrhbosanska-nadbiskupija.org/do ... 024-1a.pdf
Zupe krajem 2023 godine
Bosanski Samac 80
Domaljevac 1253
Grebnice 566
Kopanice 195
Ostra Luka Bok 1802
Orasje 1183
Prud 384
Tisina 150
Tolisa 5745
Vidovice 630
Ukupno 11 988 katolika
Lijepo je da su priznali da imaju manje od 1800 katolika u opstini Domaljevac.Ja bih im jos oduzeo ovdje malo
Po ovome pretjeran broj katolika u Orasju nesto ispod 10 000.Sumnjam da ih ima i 9000 dole.Ostalo sve OK
https://vrhbosanska-nadbiskupija.org/do ... 024-1a.pdf
Na podrucju danasnje opstine Bugojno bilo je svega 2003 katolika krajem 2023 godine
Dobio sam tacne granice zupa Skopaljske Gracanice i stanje je jos gore od onog sto sam mislio.Najveci dio naselja dole preko 85% se nalazi u opstini Gornji Vakuf.Tako da imamo ovako nesto za Bugojansku opstinu
Zupa Bugojno 1540
Zupa Glavice 135
Zupa Kandija 266
Zupa Skopaljska Gracanica 62
Dobio sam tacne granice zupa Skopaljske Gracanice i stanje je jos gore od onog sto sam mislio.Najveci dio naselja dole preko 85% se nalazi u opstini Gornji Vakuf.Tako da imamo ovako nesto za Bugojansku opstinu
Zupa Bugojno 1540
Zupa Glavice 135
Zupa Kandija 266
Zupa Skopaljska Gracanica 62
-
- Član
Župa Vidovice 630 nasli smo podatak i to jako detaljan da ih je tamo svega 522
-
- Član
Vidovice su izbacile sluzbeno 630 a mi smo dosli do jako detaljnog podatka 522 katolika tamo.
Pa mozda i najdetaljnije sto smo prikupili je za tu zupu ,ali opet u laziranju posavskih zupa Novo Selo Balegovac je sampion
Pa mozda i najdetaljnije sto smo prikupili je za tu zupu ,ali opet u laziranju posavskih zupa Novo Selo Balegovac je sampion