https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1066877/ ... acica.htmlljiljan89 je napisao/la: ↑09 feb 2022 22:44Koja je ovo godina sa ovim prvacicima?Jack je napisao/la: ↑09 feb 2022 22:24 Bircki spisak nije dobar indikator
Hajmo ovako
Hrvati 29 000 osnovaca,2900 prvacica/cirka 320 000 stanovnika.Znaci x100 na broj prvacica.Tu i tamo haj da kazemo da je to x110.
Bosnjaci cirka 150 000 osnovaca,cirka 15 000 prvacica,cirka 1.45 miliona do 1.52 miliona
Srbi 8500 prvacica,80 000+ osnovaca,zapravo mozda i preko 85 000.Na populaciju od 750 000?
Ne,ne bih rekao.Niko sretniji da ima manje genocidasa u Bosni ali ih je vise.Jednostavno imaju previse prvacica,previse osnovaca.Biracki spisak se namjesti i on nije osvjezen 20 godina.Dok imas prvacice svake godine po klupama ne mozes to namjesiti toliko kao biracke spiskove
Srba oko 900 000 po meni.Manje od milion tu sam siguran.Ali po meni nesto malo preko 900 000 danas u Bosni
Bosna popis 2013
Re: Bosna popis 20.?
Ja,i ako skopcaj da je eto ispod 9000 prvacica.Nek je to izmedju 8300-8400 Srba prvacica.Velik broj.Daleko veci od Hrvata.Hrvati su upisali ispod 3000 prvacica sk 2021/2022 na razini Bosne,tacnije cirka 2900
Srbi imaju 300 tinjak prvacica u Brcko distriktu,oko 100 u Federaciji i jos 8300-8400 u Sumskoj.Ispod 9000 prvacica su na razini Bosne ali i taj broj je haman 3 puta veci od broja Hrvata koji sem Skutorije i nemaju neki veci broj prvacica.U ovo spada i Livanjski kanton kao i Posavina
Srbi imaju 300 tinjak prvacica u Brcko distriktu,oko 100 u Federaciji i jos 8300-8400 u Sumskoj.Ispod 9000 prvacica su na razini Bosne ali i taj broj je haman 3 puta veci od broja Hrvata koji sem Skutorije i nemaju neki veci broj prvacica.U ovo spada i Livanjski kanton kao i Posavina
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.
Moras uzeti u obzir da je prosjek starosti srba mnogo veci od bosnjaka i hrvata. Znaci veci broj srba odraslih u odnosu na skolarceemdzandzo je napisao/la: ↑10 feb 2022 10:04https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1066877/ ... acica.htmlljiljan89 je napisao/la: ↑09 feb 2022 22:44Koja je ovo godina sa ovim prvacicima?Jack je napisao/la: ↑09 feb 2022 22:24 Bircki spisak nije dobar indikator
Hajmo ovako
Hrvati 29 000 osnovaca,2900 prvacica/cirka 320 000 stanovnika.Znaci x100 na broj prvacica.Tu i tamo haj da kazemo da je to x110.
Bosnjaci cirka 150 000 osnovaca,cirka 15 000 prvacica,cirka 1.45 miliona do 1.52 miliona
Srbi 8500 prvacica,80 000+ osnovaca,zapravo mozda i preko 85 000.Na populaciju od 750 000?
Ne,ne bih rekao.Niko sretniji da ima manje genocidasa u Bosni ali ih je vise.Jednostavno imaju previse prvacica,previse osnovaca.Biracki spisak se namjesti i on nije osvjezen 20 godina.Dok imas prvacice svake godine po klupama ne mozes to namjesiti toliko kao biracke spiskove
Srba oko 900 000 po meni.Manje od milion tu sam siguran.Ali po meni nesto malo preko 900 000 danas u Bosni
Bog Bosna i Bošnjaci
Nije ogromna razlika nazalost.Bosnjaci su veoma star narod i veoma malo opstina ima mladju strukturu po opstinama.Ako se poredi ovo za neke Africke drzave.Onda bi tek dozivjeo katastrofu pravu
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Kada će biti popis stanovništva u BiH: Država ostaje bez mladog i školovanog kadra, a zakon od 2019. na čekanju
https://faktor.ba/vijest/kada-ce-biti-p ... nju/164477U međuvremenu su svake godine BiH napuštali deseci hiljada stanovnika, u najvećoj mjeri mladog i školovanog kadra. Zbog toga bi novi popis stanovništva u BiH itekako bio potreban kako bi se precizno znalo demografsko stanje u državi, koje bi bilo polazište za razvijanje strategija u brojnim sektorima, ekonomskom, obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom...
- U ovoj dekadi predviđen je popis stanovništva. Mi smo 2019. godine, nakon što smo dobili zadatak od Vijeća ministara BiH da se pokrenu aktivnosti na pripremi prijedloga Zakona o popisu stanovništva u BiH, formirali radnu grupu za izradu prijedloga teksta navedenog zakona. U dopisu Vijeća ministara BiH nisu navedeni rokovi za izvršenje zadatka - kazali su za Faktor u Agenciji.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
U ovoj dekadi znaci izmedju 2020-2030 godine kako popis je slozena stvar i treba minimalno 12 mjeseci pripreme a ovdje nema ni zakona o popisu ni nista,znaci mozes komotno odbiti 2023 godine i 2024 godinu.Najranije popis 2025 godine.Ako i tada
Popisa nece biti 2023 godine jer je popis slozena stvar gdje je potrebno i do 18 mjeseci priprema nakon sto se zakoni stvore.A u ovo vrijeme.Nema sanse
Popis po meni ce biti izmedju 2028-2033 godine.Iako i to je upitno.Ali ga sigurno nece biti 2023 godine
Popis po meni ce biti izmedju 2028-2033 godine.Iako i to je upitno.Ali ga sigurno nece biti 2023 godine
Nece ga nikako biti, a jedini uslov da ga bude jeste bez popisivanja etnicke skupine jer srbi i hrvati znaju da gube tlo pod nogama.
Bog Bosna i Bošnjaci
A mi ne gubimo tlo pod nogama ?
Osvrni se oko sebe i pogledaj koliko je Bošnjaka iselilo od 2013. do danas
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
- Zenicaninn
- Član
Niko nije rekao da se Bošnjaci ne iseljavaju.amkos je napisao/la: ↑10 jun 2022 08:38A mi ne gubimo tlo pod nogama ?
Osvrni se oko sebe i pogledaj koliko je Bošnjaka iselilo od 2013. do danas
Nego je migracijski saldo i vitalna statistika puno lošija kod Srba i Hrvata nego kod Bošnjaka i mi smo definitivno povećali udio naspram 2013.
To bi valjda svi trebali znati ne samo politička elita Srba i Hrvata.
Tako da ili nece dozvoliti novi popis ili ako pod prisilom pristanu onda nece dozvoliti da se etnički izjasni.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
-
- Član
Niko ne unosi defetizam ako kaze da se gubi tlo pod nogama i kod nas ,nista bolja situacija nije kod nas nego kod serva ili kamenjaraca,samo je jedina sreca sto se raspadamo u kantonima u kojima smo 95% vecina i u kojima oni ne mogu nista napraviti
Iako se nas natalitet opada velikom brzinom, to je nista naspram srba i hrvata.bosnaprkosna je napisao/la: ↑10 jun 2022 20:15 Niko ne unosi defetizam ako kaze da se gubi tlo pod nogama i kod nas ,nista bolja situacija nije kod nas nego kod serva ili kamenjaraca,samo je jedina sreca sto se raspadamo u kantonima u kojima smo 95% vecina i u kojima oni ne mogu nista napraviti
Srba jer su mnogo starije stanovnistvo u prosjeku u odnosu na Bosnjake
Hrvati su malo stariji u prosjeku ali imaju hrvatsko drzavljanstvo koje im omogucuje mnogo laksi odlazak i to je kljuc.
Sve u svemu svi bjeze iz drzave, bosnjaci i srbi podjednako ali srbi imaju nizi natalitet, hrvati imaju slican natalitet ali najvecu emigraciju. Bosnjaci na sve to imaju najbolji omjer odlazaka i povratka.
Sve ovo utjece da mi iz godine u godinu imamo veci procenat u ukupnom udjelu stanovnistva, mi i dalje opadamo brojcano.
To je utjeha u smislu, meni je lose ali neprijateljima je mnogo gore. Broj Bosnjaka u drzavi ce opadati, ali broj Bosnjaka u odnosu na ostale ce rasti.
Bog Bosna i Bošnjaci
Sve je to lijepo od vas jer tracate ali nema nikakve koristi od te price.Popisa nece biti mozda ni za mog zivota.Iako slazem se s Amkosom oko nekih stvari ovdje
- Sandzak_boss
- Član
Ima li ko kakvu pametnu teoriju, zašto Bošnjacima opada natalitet? Ja cu nabrojati neke, i isto tako sam dati svoje misljenje.
1) Bošnjaci se iseljavaju- ali uvijek su iseljavali i imali dobar natalitet.
2) Loša ekonomija- ali mislim da ekonomija nikad nije bila bolja.
3) Strah od krize- sebično je tako razmišljati, jer Allah daje nafaku a krize nikad nisu stale.
4) Sebičnost- moguće je da čovjek (posebno žena) iz sebičnosti odgadja djecu.
5) Školovanje- nažalost, sve se djevojke kasnije udaju, navodno zbog skole, a onda kad je starija, tada svjesno ne zeli vise od dvoje djece.
6) ... hajde dopunite
3) Strah od krize- sebično je tako razmišljati, jer Allah daje nafaku a krize nikad nisu stale.
5) Školovanje- nažalost, sve se djevojke kasnije udaju, navodno zbog skole, a onda kad je starija, tada svjesno ne zeli vise od dvoje djece.
6) ... hajde dopunite
Nema se sta tu puno traziti, ljudi jednostavno nece da radaju djecu u sredini gdje vlada nesigurnost na svakom nivou, gdje nema finansijske pomoc od vlade, gdje trudne zene mogu lahko ostati bez posla itd. itd. Sta god postignemo popisom i na terenu cemo postici zahvaljujuci demografskoj propast drugih grupa koja je gora od nase.
- Zenicaninn
- Član
Dobro si sve napisao brate. To su sigurno jedni od mnogobrojnih razloga.Sandzak_boss je napisao/la: ↑13 jun 2022 00:38 Ima li ko kakvu pametnu teoriju, zašto Bošnjacima opada natalitet? Ja cu nabrojati neke, i isto tako sam dati svoje misljenje.
6) ... hajde dopunite
Naveo bi i ja neke:
- Jedan od razloge je sve veća globalizacija, sve veći pristup online medijama, Facebook, YouTube, Instagram, TikTok itd itd.
Ljudi presvijaju sve više zapadnjački način života, po kojem si samo ti bitan i da ti treba dovoljno prostora da se razvijaš kao ličnost.
Prisvaja se mišljenje (vjerovanje) da se samo jednom živi i da se taj život treba sto burneje i u većem blagostanju proživjeti, po uzoru u filmovima, serijama i online medija, a djeca stoje na putu ka tome i gledaju se kao neisplativi teret.
- Prema djeci treba imati odgovornost.
Mnogi novih naraštaja nemaju odgovornost kao sto su to neke druge generacije nekad imali. Nisu sposobni sami na sebe da paze a kamoli na djecu. Fizički bi se reklo da brze sazrijevaju nego prijašnje generacije a ustvari su mentalno nezreliji nego prijašnje generacije u istim godinama.
- Nekada su djeca bila jedino "penzijsko osiguranje" i ako nisu imao (mnogo) djece onda nisu imao sigurnost i nikog koji ce ti finansijski pripomoć u starosti.
U današnjem vaktu nemoras imati djecu da ti bude osigurana penzija. Što više djeca stoje na putu ka sto većem blagostanju u starosti jer djeca zahtjevaji vremena, pažnje i nemoze puno raditi zbog njih.
Tako da je danasnji penzijski fond nesavršen sistem i on je možda učinio kontra efekat i pridodao lošoj demografiji svagdje tamo gdje postoji, jer taj fond zavisi od novih generacija koji ce u njega uplaćivati ali penzija bude svakom osigurana neovisno da li ili koliko djece on dobivao.
- Djeca su postala neisplativa skroz.
Nekada su priredili nesto u domaćinstvu.
Radili u kuci, van nje, na njivi, stali itd itd (nekoj kućnoj proizvodnji) Djeca su pridodali zaradi.
Sad samo spavaju, jedu hranu koju valja platiti, hoce da se oblači i to najbolje nešto skupo što su vidila na zapadnjačkim medijama, visi samo na skupim uređajima koje valja platiti i valja im plaitit skokovanje a zauzvrat nemaš nikakvu financijsku koristi od njih.
Ima jos bezbrojnih faktora zbog čega je sve lošiji natalitet ali čovjek se ne može sve sjetiti.
Allah sami zna koji su sve razlozi.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Globalizam i modernizam. 99% problema.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
- Sandzak_boss
- Član
Hvala na odgovoru. Nesto razmisljam, pa ne znam da li je to u pitanju, jer recimo bila je puno veca nesigurnost i haost 96-e itd pa je bilo po 30 000 novorodjenih. U drzavama gdje je velika sigurnost, ni tamo se ne radja puno djece. U Avganistanu gdje se olahko gine- radja se puno djece.Tarik94 je napisao/la: ↑13 jun 2022 08:40 Nema se sta tu puno traziti, ljudi jednostavno nece da radaju djecu u sredini gdje vlada nesigurnost na svakom nivou, gdje nema finansijske pomoc od vlade, gdje trudne zene mogu lahko ostati bez posla itd. itd. Sta god postignemo popisom i na terenu cemo postici zahvaljujuci demografskoj propast drugih grupa koja je gora od nase.
Zadnja izmjena: Sandzak_boss, dana/u 14 jun 2022 01:04, ukupno mijenjano 1 put.
- Sandzak_boss
- Član
Da te Allah nagradi, bas si ovo fino pojasnio i djeluje mi prilicno logicno. Dakle, djevojke a i muskarci kopiraju taj neki lazni stil sa zapada gdje su samo sami sebi bitni i uzasavaju se na pomen veceg broja djece.Zenicaninn je napisao/la: ↑13 jun 2022 11:50Dobro si sve napisao brate. To su sigurno jedni od mnogobrojnih razloga.Sandzak_boss je napisao/la: ↑13 jun 2022 00:38 Ima li ko kakvu pametnu teoriju, zašto Bošnjacima opada natalitet? Ja cu nabrojati neke, i isto tako sam dati svoje misljenje.
6) ... hajde dopunite
Naveo bi i ja neke:
- Jedan od razloge je sve veća globalizacija, sve veći pristup online medijama, Facebook, YouTube, Instagram, TikTok itd itd.
Ljudi presvijaju sve više zapadnjački način života, po kojem si samo ti bitan i da ti treba dovoljno prostora da se razvijaš kao ličnost.
Prisvaja se mišljenje (vjerovanje) da se samo jednom živi i da se taj život treba sto burneje i u većem blagostanju proživjeti, po uzoru u filmovima, serijama i online medija, a djeca stoje na putu ka tome i gledaju se kao neisplativi teret.
- Prema djeci treba imati odgovornost.
Mnogi novih naraštaja nemaju odgovornost kao sto su to neke druge generacije nekad imali. Nisu sposobni sami na sebe da paze a kamoli na djecu. Fizički bi se reklo da brze sazrijevaju nego prijašnje generacije a ustvari su mentalno nezreliji nego prijašnje generacije u istim godinama.
- Nekada su djeca bila jedino "penzijsko osiguranje" i ako nisu imao (mnogo) djece onda nisu imao sigurnost i nikog koji ce ti finansijski pripomoć u starosti.
U današnjem vaktu nemoras imati djecu da ti bude osigurana penzija. Što više djeca stoje na putu ka sto većem blagostanju u starosti jer djeca zahtjevaji vremena, pažnje i nemoze puno raditi zbog njih.
Tako da je danasnji penzijski fond nesavršen sistem i on je možda učinio kontra efekat i pridodao lošoj demografiji svagdje tamo gdje postoji, jer taj fond zavisi od novih generacija koji ce u njega uplaćivati ali penzija bude svakom osigurana neovisno da li ili koliko djece on dobivao.
- Djeca su postala neisplativa skroz.
Nekada su priredili nesto u domaćinstvu.
Radili u kuci, van nje, na njivi, stali itd itd (nekoj kućnoj proizvodnji) Djeca su pridodali zaradi.
Sad samo spavaju, jedu hranu koju valja platiti, hoce da se oblači i to najbolje nešto skupo što su vidila na zapadnjačkim medijama, visi samo na skupim uređajima koje valja platiti i valja im plaitit skokovanje a zauzvrat nemaš nikakvu financijsku koristi od njih.
Ima jos bezbrojnih faktora zbog čega je sve lošiji natalitet ali čovjek se ne može sve sjetiti.
Allah sami zna koji su sve razlozi.
Zatim se gledaju turske serije i onda svaka hoce da zivi ko neka sultanusa, da ima kucne pomocnice.
I sve ovo ostalo sto si nabrojao, u pravu si.
Pitanje je, sta bi mogli svjesni Bosnjaci da urade da se to popravi?
Šejhovi obicno ukazuju na to, pominju stalno bitnost braka i odgoja djece.
Ali bi trebali i politicari da olaksaju ljudima da imaju djecu, ne mislim samo na novcanu pomoc vec mislim na ostale beneficije i poboljsanje uslova. Npr izgradnja novih skola, omoguciti jeftinije vrtice za djecu. Majkama omoguciti 14 mjeseci bolovanja nakon poroda, pritom da ima dobra primanja tokom tog perioda. Mogu isto poraditi na zdravstvo da ne traumiraju trudnice tokom porodjaja.
Škole i skolski programi
bi trebali takodjer da se korigiraju i da se promovise bitnost porodice.
Stanovi sa vise soba bi trebali biti povoljniji, drzava bi trebala imati subvencije za placanje kirija ili kupovine veceg stana za vece familije.
Ima jos puno toga...
Iz istog razloga kao i svakom drugom narodu koji pod uticajem liberalizma sebi dozvoljava kolektivno samoubistvo kroz legalizaciju abortusa i kontracepcijskih sredstava:Sandzak_boss je napisao/la: ↑14 jun 2022 01:03 Ima li ko kakvu pametnu teoriju, zašto Bošnjacima opada natalitet?
"Rezultati opsežnog istraživanja uglednog američkog Instituta Pew, objavljeni prošlog mjeseca, a koji ocjenjuju otvorenost i toleranciju muslimanskih zajednica, pokazali su kako su muslimani u Bosni i Hercegovini najtolerantniji muslimani u svijetu po pitanju moralne opravdanosti abortusa i vanbračni ljubavni veza.. S druge strane, samo oko jedan posto muslimana u Pakistanu smatra da je abortus moralno opravdano djelo.."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-musl ... /130512015
To je komunisticki recept za propast svih naroda, jer bez duhovne baze materijalna nadgradnja ne sluzi nicemu. Kao sto je rahmetli Alija napisao u Islamskoj deklaraciji: Islamizacija muslimama je recept za rjesavanje svih problema jer glavna komparativna prednost Bosnjackog naroda je Islam: "Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh!" (17:31). To Bozije naredjenje je konkretno rjesenje svih Bosnjacki demografski problema i onoga momenta kada ga Bosnjaci pocnu tretirati kao vitalni nacionalni interes pa u Bosnjackim kantonima preko ministarstava zdravstva u sto vecoj mjeri zabrane abortuse i kontracepcijska sredstava (ubijanje Bosnjacke buducnosti) broj zivorodjeni Bosnjaka ce opet biti 30.000-40.000 godisnje (nezavisno od ekonomske situacije). Tada migracije ili bolje reci poklapanje Evrope nece biti problem nego prednost Bosnjacke civilizacije.