Malesija(Tuzi)
Malesija(Tuzi)
Garant kad bi nekog pitao danas gdje Malesija.Pola ne bi znalo gdje to.Najveci dio Malesije je u Albaniji.Ali, i dobar dio se nalazi u Crnoj Gori.Sva sela Malesija su Albanska.Ali, glavni centar tog kraja su Tuzi
Tuzi su imale 51% Krscanskog i 48% Muslimanskog stanovnistva s popisa 1991
Tuzi imaju 64% Muslimanskog i 35% Krscanskog stanovnistva s popisa 2011
U 20 godina s tijesnom krscanskom vecinom.Ovo naselje se lagano pretvara u nadmocno Muslimansko selo.Zasluga je to jednog bogatog Albanca koji je na svoju zemlju naselio Bosnjake s sjevera Crne Gore
http://www.pcnen.com/portal/2011/06/24/ ... sko-polje/
Tuzi su imale 60% Albanaca na popisu 2003
Tuzi zadnjeg popisa, imaju tek nesto vise od 50% Albanaca.Znaci popis 2011
Gledajuci demografsku sliku ovog kraja.Svemu sudeci do kraja ove decenije.Bosnjaci ce ciniti vecinu u ovom naselju.Moze se reci Predgradju Podgorice, nesto slicno Vogosca-Sarajevo relacija
http://bosanskehistorije.com/geografija ... 011-godine
Pisao sam i o tome.
Tuzi su imale 51% Krscanskog i 48% Muslimanskog stanovnistva s popisa 1991
Tuzi imaju 64% Muslimanskog i 35% Krscanskog stanovnistva s popisa 2011
U 20 godina s tijesnom krscanskom vecinom.Ovo naselje se lagano pretvara u nadmocno Muslimansko selo.Zasluga je to jednog bogatog Albanca koji je na svoju zemlju naselio Bosnjake s sjevera Crne Gore
http://www.pcnen.com/portal/2011/06/24/ ... sko-polje/
Tuzi su imale 60% Albanaca na popisu 2003
Tuzi zadnjeg popisa, imaju tek nesto vise od 50% Albanaca.Znaci popis 2011
Gledajuci demografsku sliku ovog kraja.Svemu sudeci do kraja ove decenije.Bosnjaci ce ciniti vecinu u ovom naselju.Moze se reci Predgradju Podgorice, nesto slicno Vogosca-Sarajevo relacija
http://bosanskehistorije.com/geografija ... 011-godine
Pisao sam i o tome.
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Re: Malesija(Tuzi)
Crnogorski Malisori su katolici i novije generacije katolika su antimuslimanski raspolozene.Albanci se uglavnom ne dijele po vjeri izmedju sebe ,ali ovi su drugaciji.
Inace kroz istoriju su poznati kao krvolocni i Omer-pasa Latas ih je vodio sa sobom(oko 2000) po Bosni kad je s njima pljackao muslimane.Malisori su KIDALI USI I PRSTE BOSNJAKINJAMA MUSLIMANKAMA I OTIMALI ZLATNI NAKIT.
Muslimani iz Tuzi i okoline su bili tjelesna garda kralja Nikole u koje je imao neograniceno povjerenje.
Inace kroz istoriju su poznati kao krvolocni i Omer-pasa Latas ih je vodio sa sobom(oko 2000) po Bosni kad je s njima pljackao muslimane.Malisori su KIDALI USI I PRSTE BOSNJAKINJAMA MUSLIMANKAMA I OTIMALI ZLATNI NAKIT.
Muslimani iz Tuzi i okoline su bili tjelesna garda kralja Nikole u koje je imao neograniceno povjerenje.
Pa zar nisu ti katolici izdali Albance i Bosnjake tamo nekada da li u balkanskim ratovima ili u Prvom svjetskom nisma siguran ?Jakub je napisao/la:Crnogorski Malisori su katolici i novije generacije katolika su antimuslimanski raspolozene.Albanci se uglavnom ne dijele po vjeri izmedju sebe ,ali ovi su drugaciji.
Jeste.To je bilo za Balkanskog rata 1912.Kada su Tuzi osvojene
Katolici Albanci su blokirali put prema Skadru braniocima Decica i Tuza.Decic je brdo pokraj Tuza.Crnogorci napali.I mjesto je palo.Ne vole se nikako dole Albanci Katolici i Muslimani.Ovi bi radije Bosnjaka naselili na zemlju, nego katolika Albanca, dotle je doslo.
Katolici Albanci su blokirali put prema Skadru braniocima Decica i Tuza.Decic je brdo pokraj Tuza.Crnogorci napali.I mjesto je palo.Ne vole se nikako dole Albanci Katolici i Muslimani.Ovi bi radije Bosnjaka naselili na zemlju, nego katolika Albanca, dotle je doslo.

"iako se gospodin Camaj u intervjuu žali na pokušaj asimilacije Bošnjaka nad Albancima". nekontam ovo..jeli to probaju asimilirat bosnjake dole? ja licno neznam kakva je situacija dole. ali znam kako vidim na ovom forumu da smo podjeljeni u svakakve vrste "nacija" u Crnoj Gori. i citam crnogorske novine ponekad kad vidim komentare ispod od raje pod prezimenom: "muriq, begoviq i tako slicno" to je vec albanizirano. Mozda sam ija pogresno shvatio tekst sto si postavio ali ko da izgleda da naseljavaju nas jer smo mi najlaksi narod asimilirat. znam da i imaju oni ciljeve za Plav i Gusinje da kazu da je to siptarsko isto.
On se zali, jer Bosnjaci se naseljavaju u Tuze, i time se mjenja etnicka struktura tog naselja
Tuzi 2003:60% Albanaca
Tuzi 2011:50% Albanaca
I kontas.On se zali, jer ovim tempom.Pitanje je godina, a ne decenija, kada Tuzi nece biti Albanske
Tuzi 2003:60% Albanaca
Tuzi 2011:50% Albanaca
I kontas.On se zali, jer ovim tempom.Pitanje je godina, a ne decenija, kada Tuzi nece biti Albanske

Napravio sam etnicku mapu opcine Tuzi (2011);
Koristio sam podatke sa ove teme: viewtopic.php?f=8&t=10&start=400
Ovo su dvije varijante iste karte, prva boji manjine unutar krugova/kocki po postotcima a druga dodaje krugove unutar prvobitnih krugova ali ne kocki jer je lakse pokazati postotke unutar kocke.

Kad budem imao vremena, mozda napravim isto ali za vjersku strukturu.
Koristio sam podatke sa ove teme: viewtopic.php?f=8&t=10&start=400
Ovo su dvije varijante iste karte, prva boji manjine unutar krugova/kocki po postotcima a druga dodaje krugove unutar prvobitnih krugova ali ne kocki jer je lakse pokazati postotke unutar kocke.

Kad budem imao vremena, mozda napravim isto ali za vjersku strukturu.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
Popis 2021 godine ce oznaciti kraj dominacije katolika nad ovim prostorima.Pocev od 1912 godine kada su izdali Muslimanske Albance i Bosnjake i zauzvrat im je Kralj Nikola dodjelio nase placeve da se nasele.Ironija je od 1912 godine proslo je 100 godina.A za par godina,tacnije 7/1/2 godina ces imati stanje da ce u Tuzima prvi put nakon 100 godina naselje imati NE-ALBANSKU Vecinu.Do nas je da bude sto vise Bosnjaka
I ne pricam ja tu o 2041 ili 2061.2021 ce oznaciti pocetak kraja ovdje
I ne pricam ja tu o 2041 ili 2061.2021 ce oznaciti pocetak kraja ovdje

Evo i vjerska mapa:

Albanska sela na istoku i sjevero-istoku opcine su uglavnom mala i u fazi nestajanja. Mnoga nece ni vidjeti iduci popis. To ce najvise stete uciniti katolicima. Jedino Skorac i Krsevo ce mozda opstati. Vidi se da se skoro sva naselja vezu za autoput, i zato ce naselja na jugu i dalje rasti. Katolici ce vjerovatno opstati jedino na jugu i mozda u Omerbozovicima na sjeveru.
Naselja sa muslimanskom vecinom su u dosta dobroj poziciji. Sva su blizu autoputu i Podgorici. Ova naselja samo mogu rasti sto se vise siri Podgorica. Pored Tuzi, Donji i Gornji Miljes su u veoma dobro poziciji. Blizi Tuzima i Podgorici, pored autoputa, i u Donjem Miljesu imas i Medresu sto znaci dolazak muslimana.
Pravoslavci su jedino znacajniji u Vranju i Rakica Kucama. Ako uzmemo Vranj to ce biti kljucno za nas i dat ce nam sigurnu poziciju na jugu opcine.
Bit ce zanimljivo paziti ovaj kraj.

Albanska sela na istoku i sjevero-istoku opcine su uglavnom mala i u fazi nestajanja. Mnoga nece ni vidjeti iduci popis. To ce najvise stete uciniti katolicima. Jedino Skorac i Krsevo ce mozda opstati. Vidi se da se skoro sva naselja vezu za autoput, i zato ce naselja na jugu i dalje rasti. Katolici ce vjerovatno opstati jedino na jugu i mozda u Omerbozovicima na sjeveru.
Naselja sa muslimanskom vecinom su u dosta dobroj poziciji. Sva su blizu autoputu i Podgorici. Ova naselja samo mogu rasti sto se vise siri Podgorica. Pored Tuzi, Donji i Gornji Miljes su u veoma dobro poziciji. Blizi Tuzima i Podgorici, pored autoputa, i u Donjem Miljesu imas i Medresu sto znaci dolazak muslimana.
Pravoslavci su jedino znacajniji u Vranju i Rakica Kucama. Ako uzmemo Vranj to ce biti kljucno za nas i dat ce nam sigurnu poziciju na jugu opcine.
Bit ce zanimljivo paziti ovaj kraj.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
Muslimanska sela su blizu naselja Stari Aerodrom, naselje u Podgorici koje ima mislim najvise muslimana( sto Bosnjaka, sto Roma sto Albanaca).
Najplodniji dio Podgorice Zetska dolina sad naseljen Srbima i Crnogorcima do 1905 je bio pun Bosnjackih sela koja su iseljena, na njihovo mjesto su dosli kolonizati Crnogorci, jedan dio njih se sad izjasnjavaju kao Srbi i promjenio nasa sela i imena, i srusio dzamije temeljno, tako ako vidis naselje Srpska na podrcucju Zete, to je novijeg doba
Sto se tice Donjeg Miljesa.Tamo je otvorena medresa i vjerujem da ce se mjenjati lagano etnicka slika ovdje
Tuze su interesantne jer sam centar Tuza je imao 60% Albanaca na popisu 2003.Da bi popis 2011 rekao da ima 50% Albanaca.Naselje je na popisu 1991 imalo jednak broj Katolika i Muslimana
Od 4750 stanovnika naselja Tuze s popisa 2011.Cak njih 3000 je reklo da su Islamske vjere, znaci preko 60%
Vjerujem da ce se taj procent i odvijati onako kako sam zamislio
Ako samo pogledas rast Bosnjaka u Tuzima izmedju 2003-2011 godine
Najkasnije do 2015 godine, iako vjerujem odmah u 2014 godini.Naselje ce imati Bosnjacku i Nealbansku vecinu.2 godine je isuvise dovoljno vremena ovdje da se promjeni etnicka struktura
Sto se tice Donjeg Miljesa.Tamo je otvorena medresa i vjerujem da ce se mjenjati lagano etnicka slika ovdje
Tuze su interesantne jer sam centar Tuza je imao 60% Albanaca na popisu 2003.Da bi popis 2011 rekao da ima 50% Albanaca.Naselje je na popisu 1991 imalo jednak broj Katolika i Muslimana
Od 4750 stanovnika naselja Tuze s popisa 2011.Cak njih 3000 je reklo da su Islamske vjere, znaci preko 60%
Vjerujem da ce se taj procent i odvijati onako kako sam zamislio
Ako samo pogledas rast Bosnjaka u Tuzima izmedju 2003-2011 godine
Najkasnije do 2015 godine, iako vjerujem odmah u 2014 godini.Naselje ce imati Bosnjacku i Nealbansku vecinu.2 godine je isuvise dovoljno vremena ovdje da se promjeni etnicka struktura