☑ Pravila foruma i savjeti

Reportaže

Drina
Moderator

Re: Reportaže

Post Postao/la Drina » 27 jun 2021 18:04

Gorcin je napisao/la: 27 jun 2021 17:20 Na mjestu Old Milla nekad su bile nadaleko poznate stupe na Bregavi koje su i bile u vlasništvu Buzaljka. Za neupućene, stupe su, grubo rečeno, starinjske veš mašine gdje su se pomoću snage vode prale deke, gunjevi i šta je već trebalo. Uz Buzaljke, ovim zanatom su se tradicionalno bavili Elezovići i Turkovići koliko mi je poznato.
Inače, Buzaljke su starinom s Dabarskog polja - Berkovići i okolina.
Zanimljivo. Neki kilometar uzvodno i na istoj strani od tog restorana ima kuca gdje se peru te deke. U biti citao sam da ima mali vodopad i mini plaza i pitao sam ovog naseg covjeka sto drzi prodavnicu garderobe gdje je to i on mi upravo rece da idem uzvodno dok ne vidim deke pored puta i da je to tu.

Kada sam isao pitao sam i dvije curice i one mi rekose idi sve dok ne vidis deke pored puta i to je tu, samo se spusti iza tog objekta.

I bas tu ima vodopad i mini plaza koje se ne vide sa magisstrale. Samo mjesto je fantazija. Preporucujem. Zavuceno i prelijepo.

Inace hrana je bila odlicna u tom restoranu Old Mills. Tu mi je bila najukusnija hrana koju sam jeo. Dan prije sam bio narucio teletinu ispod saca u Sarajevu i bilo je cisto smece. Nula bodova. Sigurno kuhano u loncu, masno...

I kazem ovom u konobaru u Stocu je li bas ispod saca, da ne narucujem nesto bezveze. On se samo nasmija i kaze ne brini. I bilo je eksta. :aplauz:
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 28 jun 2021 11:30

Drina je napisao/la: 27 jun 2021 18:04
Gorcin je napisao/la: 27 jun 2021 17:20 Na mjestu Old Milla nekad su bile nadaleko poznate stupe na Bregavi koje su i bile u vlasništvu Buzaljka. Za neupućene, stupe su, grubo rečeno, starinjske veš mašine gdje su se pomoću snage vode prale deke, gunjevi i šta je već trebalo. Uz Buzaljke, ovim zanatom su se tradicionalno bavili Elezovići i Turkovići koliko mi je poznato.
Zanimljivo. Neki kilometar uzvodno i na istoj strani od tog restorana ima kuca gdje se peru te deke. U biti citao sam da ima mali vodopad i mini plaza i pitao sam ovog naseg covjeka sto drzi prodavnicu garderobe gdje je to i on mi upravo rece da idem uzvodno dok ne vidim deke pored puta i da je to tu.

Kada sam isao pitao sam i dvije curice i one mi rekose idi sve dok ne vidis deke pored puta i to je tu, samo se spusti iza tog objekta.

I bas tu ima vodopad i mini plaza koje se ne vide sa magisstrale. Samo mjesto je fantazija. Preporucujem. Zavuceno i prelijepo.

Inace hrana je bila odlicna u tom restoranu Old Mills. Tu mi je bila najukusnija hrana koju sam jeo. Dan prije sam bio narucio teletinu ispod saca u Sarajevu i bilo je cisto smece. Nula bodova. Sigurno kuhano u loncu, masno...

I kazem ovom u konobaru u Stocu je li bas ispod saca, da ne narucujem nesto bezveze. On se samo nasmija i kaze ne brini. I bilo je eksta. :aplauz:
Tih par aktivnih stupa uzvodno drže Batanovi sinovi. Više je to, kako bih rekao, turistička atrakcija, nego što ima neku ekonomsku korist. Nekad je to bio unosan biznis, znala je čitava IStočna Hercegovina dovlačiti deke, ćilime, gunjeve na Bregavu, čak se priča da je bilećka kasarna tu prala ćebad.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 08 aug 2021 10:32

Drina je napisao/la: 27 jun 2021 18:04

Nedavno sam bio u ovom restoranu Old Mill u Stocu i vidio sam da nema pravog ocrtanog parkinga nego narod parkira na cesti sa strane, bočno. Ali ne smetaju ta parkirana auta nikome. Može komotno šleper proći. Ali izlazim iz auta prilikom parkiranja i jedan lokalni čovjek mi govori da se pazim za auto jer pišu kazne.

Kontam u sebi zašto pišu kazne kad je komotno, ima prostora da se prođe. Kad mi se upali lampica da je garant krivo lokalnoj HDZ vlasti da narod masovno svraća u ovaj objekat, kod Bošnjaka. Prokužio sam u sekundi da je to pravi razlog pisanja tih kazni. Srećom nisam dobio "čestitku".

Ja sam jeo ražnjiće u ovom restoranu i bili su pravo ukusni. Onako fin restoran ali realno fali dobar, veliki parking da čovjek ne razmišlja hoće li ga dočekati čestitka poslije ručka. E sad ne znam da li ovom vlasniku lokalna vlast ne da da izgradi parking ali je šteta da onako fin objekat nema parking.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 aug 2021 11:36

Meni je najbolja reportaza Cotine zgrade kad Zmaj umalo nije batina dobio.Ja sam se valjao od smijeha tada.Pa sigurno cim se policija tamo skupila nije ustaski restoran i krivo im je da dolaze ljudi i daju pare.Stolac nije Zagreb.Svaka para dobro dodje na tako malu sredinu
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 13 mar 2022 15:44

Iz Hutova se prije 100 godina moglo vozom do Beča, a danas nigdje bez vlastitog vozila

slika

slika

slika

slika

Hercegovačko selo Hutovo, koje se nalazi na razmeđi stolačke, čapljinske i neumske općine, je prije 100 godina bilo privredni centar i željezničko čovrište na jugu naše zemlje, a danas izumire zbog loše saobraćajne infrastrukture i raseljenog stanovništva.

U ovom nekada živom mjestu danas je svaka posjeta malobrojnim stanovnicima, koji su mahom penzioneri, veoma dragocjena, pa je tako dolazak naše ekipe izazvao pažnju mještana koji su nam pričali o nekadašnjem životu u Hutovu, ali se žalili i na monotoniju koja vlada godinama.

Na samom dolasku do seoske škole smo saznali od mještanke iz kuće pored te obrazovne ustanove da se u Hutovu školuje svega dvoje djece i da nijedno nije iz Hutova.

"Nema ovdje nijedno dijete, nego oni da ne ugase školu, dovode ovdje dvoje učenika iz susjednog Hrasnog", kaže nam mještanka i dodaje frapantan podatak da se tu nekada školovalo oko 800 učenika.

Odmah uz školu se nalazi ruševna građevina koja je bila napravljena za stanovanje nastavnika, što svjedoči o urbanosti neumskog zaleđa u periodu kada Neum kao grad nije ni postojao te je imao svega nekoliko kuća iz kojih su djeca dolazila na školovanje baš u Hutovo.

Josip Matić, kojeg zovu Lolo, nam otvoreno kaže kako se selo gasi jer nema ljudi i da propadaju ogromne površine plodne zemlje jer ih nema ko obrađivati.

"Ovdje je ostalo svega oko 70 stanovnika i to starije životne dobi", kaže nam Lolo, koji je i sam penzioner, ali kako je još uvijek vitalan, aktivno se bavi poljoprivredom i maslinarstvom te donosi vedar duh među tamošnje stanovnike.

Pokazuje nam masline koje je sadio pored nekadašnje željezničke pruge i priča kako je mjesto na kojem se nalazimo za njih sve bilo "centar svijeta".

"Ovuda je nekada voz prolazio. Mogao si do 1976. godine ovdje doći, na šalteru kupiti kartu, sjesti na voz i putovati do Beča", kaže nam Lolo pokazujući ruševinu željezničke stanice i s uzdahom dodaje kako je danas rijetkost vidjeti da i automobil prođe tim selom.

Prisjetio se i svojih gimnazijskih dana, kada je svakodnevno vozom putovao do Čapljine s ostalim školarcima i vremena kad je Hutovo bilo živo i kada su članovi željezničke posade noćivali u tom selu te imali ugostiteljski objekat za okupljanje putnika i mještana.

"Nema porodice iz ovoga kraja koja nije radila na željeznici, tako da je ukidanjem željezničke pruge 'Ćiro', selo odmah 'grohnulo'. Ljudi su u potrazi za poslom počeli da se raseljavaju, a mladi nisu više vidjeli perspektivu pa vidimo do čega smo došli", kaže Lolo za Klix.ba.

Jedan od onih koji je "trbuhom za kruhom" napustio selo je i Milenko Konjevod, koji je penziju zaradio u bogatoj Švedskoj te se sa suprugom vratio da treću životnu dob provede u rodnom kraju. Kažu nam kako je evidentno mrtvilo u selu, ali da njima nakon dugogodišnjih gradskih gužvi mir u selu Hutovo odgovara.

"Ovo mjesto je odlično za penzionere koji su vitalni i mi otkad smo se vratili ovdje apsolutno uživamo, jer imamo dobre švedske penzije. Mir, tišina i priroda nam odgovaraju i apsolutno uživamo, jer smo u tim godinama kad nam to odgovara. Kad imamo potrebu za gužvom i gradskim životom, sjednemo u auto i odemo gdje želimo", kaže nam Milenko.

S nostalgijom se prisjetio svojih mladalačkih dana, kad je vozom putovao u Dubrovnik na školovanje iz Hutova, iz kojeg sada ne može nigdje otići bez vlastitog vozila.

Za stanje rodnog kraja, koji je živio od "Ćirine pruge", on krivi državu, navodeći kako je pri odluci da se željeznička pruga ukine, a ne radi nova saobraćajna infrastruktura, bilo jasno da će se ljudi raseliti.

"Ljudi idu tamo gdje vide perspektivu, kao što sami ja otišao. Kad sam ja došao u Švedsku, bilo je oko osam miliona stanovnika, a kad sam pošao nazad, bilo ih je više od deset miliona. To pokazuje da ljudi sele tamo gdje mogu živjeti, a svi smo svjesni da se nažalost ovdje ne može živjeti bez penzije zarađene u inostranstvu", kaže Milenko za Klix.ba.

Nada se kako će nova saobraćajnica Stolac - Neum oživjeti taj kraj barem vikendom, jer se njenom izgradnjom sada može od Hutova do Neuma stići za 10 minuta, ali smatra da je to projekt koji kasni više od 50 godina, jer su se ljudi već raselili.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 okt 2022 12:30

Receno mi je da cirka 30 do 40 metara Kardinala Stepinca ulica prema mostu bila je linija razdvajanja jos dublje od one zacrtane linije iz 2018 isla je linija

https://imgur.io/ADJgKIs

Ps kad ce reportaza nova
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 okt 2022 12:37

Onaj mali kvadratic ili cosak Santiceve kraj Mosta to mora da je to 30 do 40 metara ulice Stepinca sto je drzala Armija receno mi je da su ustashe svashta radile da zauzmu tu zgradu tako onaj dio prema most 🌉 Santiceva rekao bih jos nesto malo vise

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 okt 2022 12:42

Od tih 8 zgrada Santiceve sto su drzale ustashe po mapi iz 2018 godine sad nakon info sto imam dobijam par Ali ne vise od 5 zgrada a onih 40 metara to mora da je ona spic zgrada na kraju Santiceve prema Stepincu

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 okt 2022 12:44

Eto ti zadatak iduce godine :mrgreen: :rofll: :D

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 18 nov 2022 08:49

Nije se ništa držalo oko Carinskog mosta uoči Washingtona.
Jest se držalo u nekim fazama rata, pa je tako u ljeto '93. jedno vrijeme držan bivši EMŠC, sada zgrada "Milka", to je ovaj blok gdje piše na karti "Del Rio" i "NLB".
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 31 mar 2023 21:32

Cotina zgrada jel to Santiceva 72?

atif
Član

Post Postao/la atif » 31 mar 2024 12:12

Završje pripalo loparama i ima 10 stanovnika sve stari. 91 godišnjak im dovozi autom namirnice.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/34 ... ativu.html
NI NA NEBU NI NA ZEMLJI: Selo u BiH ima neobičnu priču, konačno im usvojili inicijativu

Smješteno u graničnom pojasu četiri lokalne zajednice: Zvornik, Lopare, Sapna i Teočak, za Završje često kažu da je “selo ni na nebu ni na zemlji”. Ova, nekada bogata i pitoma ruralna sredina, danas ima tek desetak stanovnika.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 20 apr 2024 10:14

atif
Član

Post Postao/la atif » 25 apr 2024 09:59

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/35 ... io_je.html

Nevjerovatna povijest sela na kraju Bosne o selu Todorovo

Drina
Moderator

Re: Banjalučka regija

Post Postao/la Drina » 21 maj 2024 22:14

Prosle sedmice sam proveo cijeli dan u Banja Luci. To je prvi put da sam se zadrzao oliko u tom gradu.

Prije sam samo prolazio autom. Ovo je prvi put da sam bio u posjeti/setnji kroz grad. Uglavnom sam bio tu u centru. Nisam isao dublje u neka naselja.

Isao sam do dzamije Ferhadija. Logicno. Tu preko puta dzamije je ta stara carsija i tu jos uvjek ima par poslovnih objekata koje drze nasi ljudi. Ima ona cevabdzinica kod Muja i zlatara sto drzis nas covjek ali vecinu objekata drze oni. Istovremeno se vidi da je to zapusteniji dio grada. Mada sreduje se raskrsnica izmedu Ferhadije i novijeg dijela grada.

Ima dosta gradnje novih zgrada. To se vidi golim okom ali nisam osjetio neku guzvu. Nisam osjetio masu ljudi na ulicama. Ono ima naroda ali recimo 10 puta manje nego u Mostaru npr. Valjda nemaju puno turista mada sam cuo pokoju osobu da prica strani jezik. Iako je grad velin za bosanske priline uopste se ne osjeti neka zivost. Valjda sto je rasprpstranjeno sve.

Ono sto me je iznenadilo je broj kladionica, poker aparata po objektima, slotova i tih kladionica. Naprosto ne mogu da vjerujem koliko ih je. Ima toga i po Sarajevu, Zenici itd ali moj osjecaj je da to u Banja Luci 5 puta prisutnije.

Mozda je ovo samo percepcija i ne znam da li se moze negdje provjeriti ali meni je to prva stvar koju sam primjetio. Prolazio sam kroz Laktase i ista stvar
Ako sam dobro primjetio u Laktasima sam na jednom mjestu vidio 5-6 kladionica u nizu. Sve jedna do druge.

Sto se toga tice oni su u totalnoj banani tamo.

Inace Laktasi su spojeni s Banja Lukom i to je u biti jedna cijelina. Tu me iznenadila losa putna infrastruktura. Asfalt je propao i udubljen i pun rupa tom trasom Laktasi- Banja Luka. Iznenadenje za mene jer je ravnica i sve pare krhaju u taj kraj. Ocito fuseraj i krada. Teska.

Isao sam dva puta do Ferhadije. Ujutro nije bilo nikoga. Oko podne su 3 osobe klanjale i bilo jos 4 u dvoristi. Nesto kasnije je doslo 4 srpske djece koji su usli da vide kako je unutra. Oko 10 godina.

Dole od Ferhdije pa putem za Jajce se veze nekoliko naselja u kojima imaju dzamije.

Isao sam i do zgrade i crkve banjalucke biskupije. U fazi raspadanja. I ograda okolo i fasada i sve se urusava. Cudi mi da to ne obnove neki od katolickih tajkuna. Slikao sam pa cu podici slike na forum.

Na kraju setalista ima par oronulih standova gdje prodaju cetnicku i rusku ikonografiju. Kao na nekoj losoj pijaci.

Inace u Banja Luci nisam vidio nikoga da nosi te rusocetnicke majice i slicno ( sto ne znaci da ih nema). Vise te rusocetnicke ikonografije ima u Visegradu, Foci ili Trebinju .

Izmedu tih standova i biskupije ima par bisti kao onom Koljevicu sto je sprasio sebi kuglu u glavu. Moj osjecaj je da to djeluje forsirano neprirodno. Vrse rusifikaciju Banja Luke ali ne znam... Nekako nedoreceno i neprirodno.

Bio je pijacni dan i prosao sam kroz tu njihovu pijacu.
Iznad standova imaju imena i nema nijedno nase. Vidio sam i dvije pokrivene zene koje kupuju tu na pijaci.

Bio je i skup za izgradnju centralnog spomenika poginulim cetnicima. Bio je tu dodik, drasko i onakj viskovic. Dakle bili su oni, 20-30 novinara, osiguranje ( ne previse), nekakva djeca iz folklora i mozda 30 ljudi maksimum( medu kojima i ja). Dakle ljudi moji toliko o tome koliko je tu narod nabrijan. 30 ljudi max je doslo da slusa te nebuloze

Istovremeno je bila svadba u objektu pored. ( Neki muzej ili ne znam sta) I dok su ovi mlatili o tim palim cetnicima i drasko pricao kako su neki likovi dali 100.000KM tu su cigani svirali na svadbi. Cirkus

Inace sami taj njihov spomenik je prevara zesca. Izlilli betonske stubove i ako se dobro sjecam rekose da ce to kostati preko 6 miliona KM.

Podici cu koju sliku sutra

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 maj 2024 06:50

Prebacio sam ti poruku ovdje
Slike 📸 mozes ovdje postaviti

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 maj 2024 07:14

Banja Luka kao grad ima 10-15 km prostora u duzinu i sirinu.I po tome je veca od Sarajeva.Nedostatak nebodera ga cini manjim gradom.Cak sta vise Mostar ima vise nebodera od jedne Banja Luke

Zapadni dio grada Mostara mozes da obidjes u jednom danu.Ja sam bio sokiran kad sam setao manje od 400 metara od Bulevara-Mostar to nekog trga Hrvatske pobjede,velikana ili sta ja znam,Kraj nekog sata.Tad mi je receno da je to centar grada i da se taj dio zove Rondo.Isao sam parkom neki kazu da je to Liska ulica.Makar ako je tacno to.Ja sam mislio realno da od Bulevara do Ronda ima 3 km do Bijelog Brijega nekih 5-6 km kako ustaski misevi ubacuju slike i daju neku laznu percepciju da je Mostar Hong-Kong i da je zapadni dio grada najveci urbani prostor van Sarajeva

Vidio sam daleko manje zelenih povrsina.A Banja Luka ima daleko vise.2 parka u Banja Luci imaju vise povrsine nego cijeli Zapadni dio grada Mostara pa i cijelog grada Mostara

Znam gdje si isao.Biila je stara cesta za Laktase ali sad su napravili autoput do Bos Gradiske,i prolazis kroz Trn i Laktase i dalje ides ka Mahovljanima gdje aeodrom se nalazi i ides prema Bos Gradisci i Hrvatskoj granici

Jedva cekam slike.Nekad je Banja Luka imala dobre cevape

:D

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 maj 2024 07:24

Ma,meni su pricali fake news da ima 3 km od Ronda do Bulevara.Pa kad me je jedan forumas odveo do Ronda.Ja sam trljao ocima i nisam mogao vjerovati da takva laganja setnja je haman kraj grada Mostara.Istina ima jos km-dva tako su mi rekli do Bijelog Brijega ali ja nisam isao

Zagubio sam se u parkicu u naselju Podhum tamo ima neko igraliste i teniski tereni.Pa sam ih pitao gdje stari Most.Da se orijentisem.Ima par bijelih zgrada okolo neboderi starinski ocuvani.No,morao sam da pitam jer je mrkla noc bila a nikad se ne zna ko ce da me zbode odatle :respekt: :respekt:

Tu izadjoh na glavnu prometnicu.citaj Bulevar.I onda mi je sve bilo jasno i ravno.
Isto tako sam se zagubio malo oko Hotela Ere gdje ima neka raskrsnica prema neboderu i dalje ali viidio sam Santicevu dole pa sam se nekako snasao

U Banja Luci postoje 3 jaka stambena naselja

Borik,gdje stadion Borca
Mejdan.Eto to se sad zove Obilicevo kako ga oni nabise
Nova Varos

Imas nebodera i u Carsiji.Naprimjer do potresa brojna sela su bila van grada tipa Laus,Starcevica,Petricevac

.Onda su kasnije ubaceni u grad

Naprimjer Starcevica to je bilo selo s cirka 200 tinjaks tanovnika 1960 godine.A poslije potresa se je maksimalno urbanizovalo.Ubrajajuci i neka cetnicka sela okolo.Tamo je bilo preko 12 000 stanovnika na popisu 1991 godine.Znaci izmedju 1961-1991 godine naselje je poraslo s 200 stanovnika na preko 12 000 stanovnika.Onda skopcaj.Mahom su to kuce bile,ima tu i nebodera ali opet

Dosta tog je ubaceno pod grrad.Mnogi ne znaju da granice Banja Luke grada su haman sve do Dragocaja.A to je selo gdje nekad bila fabrika trikotaze na cesti Prijedor-Banja Luka.A ima 9 km od samog centra.Onda ti je neki indikator koliko to izadje

Iako realno sad seljaci su to sve ogadili ali ima jos finih dijelova grada

Banja Luka

https://www.google.com/maps/place/banja ... 3&ictx=111

Mostar

https://www.google.com/maps/place/88000 ... ?entry=ttu

Ogromna razlika da se viditi :D

3 Mostara bi mogla da stanu u grad Banja Luka.I ovo je minimum :lol:

Ako racunamo zapadni dio grada.Onda je to 5 Zapadnih Mostara minimum

Ps i Prnjavor je dobro stojeci ekonomski.Cudno da nisi prosao kroz Prnjavor

Nego jesi ikad obisao Prijedor i Kozarac

:zastava:

Drina
Moderator

Post Postao/la Drina » 22 maj 2024 21:56

Jack je napisao/la: 22 maj 2024 06:50 Prebacio sam ti poruku ovdje
Slike 📸 mozes ovdje postaviti

slika

slika

slika

slika

slika

Evo slike tog skupa. Za govornicom je drasko. Dole cuce dodik i viskovic. Bilo je max 30 ljudi koji su dosli da gledaju tu maskaradu. Bara bara sa brojem novinara

slika

Ovo je trg ispred Boske: Subota oko 13h00. Maj i suncan dan. Eto koliko ima ljudi. Prolazio sam i oko 16h00 i slicna situacija. Ulazio sam u Bosku i nije bilo nikakavih guzvi unutra. U restoranu gorice dodik -Agape nije bio niko a bilo je oko 12h00.

slika

Izmedu centra i biskupije. Prije ovoga ima ta bista koljevica i jos dvojice.

slika

BL Biskupija. Mozda se ne vidi dobro na slici ali sve je oronulo. Kako fasada; tako krov; kapija i sama ograda.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Drina
Moderator

Post Postao/la Drina » 22 maj 2024 22:38

Jack je napisao/la: 22 maj 2024 07:24 Ma,meni su pricali fake news da ima 3 km od Ronda do Bulevara.Pa kad me je jedan forumas odveo do Ronda.Ja sam trljao ocima i nisam mogao vjerovati da takva laganja setnja je haman kraj grada Mostara.Istina ima jos km-dva tako su mi rekli do Bijelog Brijega ali ja nisam isao

Zagubio sam se u parkicu u naselju Podhum tamo ima neko igraliste i teniski tereni.Pa sam ih pitao gdje stari Most.Da se orijentisem.Ima par bijelih zgrada okolo neboderi starinski ocuvani.No,morao sam da pitam jer je mrkla noc bila a nikad se ne zna ko ce da me zbode odatle :respekt: :respekt:

Tu izadjoh na glavnu prometnicu.citaj Bulevar.I onda mi je sve bilo jasno i ravno.
Isto tako sam se zagubio malo oko Hotela Ere gdje ima neka raskrsnica prema neboderu i dalje ali viidio sam Santicevu dole pa sam se nekako snasao

U Banja Luci postoje 3 jaka stambena naselja

Borik,gdje stadion Borca
Mejdan.Eto to se sad zove Obilicevo kako ga oni nabise
Nova Varos

Imas nebodera i u Carsiji.Naprimjer do potresa brojna sela su bila van grada tipa Laus,Starcevica,Petricevac

.Onda su kasnije ubaceni u grad

Naprimjer Starcevica to je bilo selo s cirka 200 tinjaks tanovnika 1960 godine.A poslije potresa se je maksimalno urbanizovalo.Ubrajajuci i neka cetnicka sela okolo.Tamo je bilo preko 12 000 stanovnika na popisu 1991 godine.Znaci izmedju 1961-1991 godine naselje je poraslo s 200 stanovnika na preko 12 000 stanovnika.Onda skopcaj.Mahom su to kuce bile,ima tu i nebodera ali opet

Dosta tog je ubaceno pod grrad.Mnogi ne znaju da granice Banja Luke grada su haman sve do Dragocaja.A to je selo gdje nekad bila fabrika trikotaze na cesti Prijedor-Banja Luka.A ima 9 km od samog centra.Onda ti je neki indikator koliko to izadje

Iako realno sad seljaci su to sve ogadili ali ima jos finih dijelova grada

Banja Luka

https://www.google.com/maps/place/banja ... 3&ictx=111

Mostar

https://www.google.com/maps/place/88000 ... ?entry=ttu

Ogromna razlika da se viditi :D

3 Mostara bi mogla da stanu u grad Banja Luka.I ovo je minimum :lol:

Ako racunamo zapadni dio grada.Onda je to 5 Zapadnih Mostara minimum

Ps i Prnjavor je dobro stojeci ekonomski.Cudno da nisi prosao kroz Prnjavor

Nego jesi ikad obisao Prijedor i Kozarac

:zastava:
Pa vjerovatno je do toga sto je Mostar manji grad a ima i puno turista. U Mostaru se vise nije moguce kretati oko starog mosta. Ogromna koncentracij a ljudi na malom prostoru.

Banja Luka je mnogo siri grad i ima parkove i veca setalista. Bar ovaj centralni dio. Ne znam za ostale dijelove. Ali valjda sto je ravnica pa je to sve posiroko i jednostavno nemas osjecaj neke guzve. I kao sto rekoh; osjetio sam manje tog rusocetnikovnja u Banja Luci nego mnogo manjim mjestima tipa Visegrad.

Jos nisam bio u Prijedoru i Kozarcu. To ce biti iduca tura

Odgovorite