☑ Pravila foruma i savjeti

Reportaže

BosniaUser
Član

Vitez-jucer,danas,sutra

Post Postao/la BosniaUser » 28 okt 2012 15:25

Vitez-gradic u srednjoj Bosni poznt kao ekonomsko cudo i to FISu Pere Gudelja,pokolju u Ahmicima i nacionalnim tenzijama prve kategorije je tema...

Inace to je opcina koja se ubrzano mijenja,na svaki nacin-politicki,ekonomski,urbanizacijski,i naizad ono sto nas najvise interesuje demografski...

To je veoma zanimljiva opcina koja je 1991. imala 12675 deklarisanih Hrvata i 11514 deklarisanih Muslimana(citaj Bosnjaka),ali i 1377 Jugoslavena od cega je sigurno 1000 bili Bosnjaci...
Medjutim etnicko ciscenje je ucinilo svoje-protjerano je 6500 Bosnjaka,a ubijeno,poginulo ili stradalo je vise od 550,sto je uz doseljavanje hrvata iz okolnih opcina imalo za posljedicu promjene etnicke strukture u korist hrvata,ali masovan povratak Bosnjaka se desio oko 2000.g i zavrsio 2004.g. da bi podatci opcine govorili da 2007.godine opcina ima:
Bos:12550
Hrv:14248
Srb: 830
ost: 270;
Ali,ipak taj mit ce rusi 2009. kada Crkva izlazi sa podatcima da na podrucje opcine Vitez ima 12956 katolika,sto je njihovu vecinu u velikoj mjeri stopilo,da bi pocetkom 2012. taj br vjernika porastao na oko
13800 katolika(citaj Hrvata),dok je br Bosnjaka rastao da bi Bosnjaci imali procentuano veci natalitet i prirodni prirast,kao i pozitivan migracijski saldo,za razliku od hrvata koji imaju i nizu stopu natalitet,a negativan prirastaj zbog negativnog migracijskog salda jer unazad 3 godine sve vise mladih odlazi iz BiH a pogotovo hrvata,sto je za posljedicu imalo i lokalne izbore 2012.god,gdje se po svemu ponavlja scenario opcine Jajce iz 2004.
http://izbori.ba/Rezultati/RezultatiFin ... a_112.html
http://izbori.ba/Rezultati/RezultatiFin ... a_112.html

Trenutno po mojoj procjeni etnicka situacija je:
Bos:46%
Hrv:50%
srb:3%
0st:1%
S tim da su Bosnjaci jaci na selima,jer opcina ima 34 naseljena popisna mjesta od kojih su Bosnjaci vecina u 16,s tim da vise nisu vecina u samom Vitezu,a ni hrvati nisu vise vecina na Preocici...
Po rezultatima izbora broj Bosnjaka je u OV 11 vijecnika,naspram 14 hrvata...

Sad me zanima vase misljenje u kome pravcu ce to ici,omjer i etnicki sastav na popisu 2013.god,hoceli Bosnjaci postati vecina do 2016...itd...

Molio bih komentare :fes:

Jack
Administrator

Re: Vitez-jucer,danas,sutra

Post Postao/la Jack » 28 okt 2012 15:48

Vitez je imao velika katolicka sela, tako.Ne cudi me i rast, ali doslo je i do doseljavanja katolika iz Travnika i Zenice, pa me ne cudi njihova vecina sada

Postavit cu jednu temu danas, vezano oko Novog Travnika pod mape, pa cu dati neka svoja objasnjena oko tog kraja.Po meni.Vitez im je jedna jaka utvrda i ipak tamo su nabrijani, i nisu dosli u poziciju naprimjer Jajca gdje ce taj kraj za 10 godina biti dominantno Bosnjacki, po meni najmanje 60% a mozda i do 65% osnovaca tada ce biti Bosnjaci ovdje.Vitez se drzi, ima jaku industriju i njihove milionere:Jurisic(mesar) kao i Gudelj( Vlasnik Fisa).Oni opet ne staju na stranu skutora, i nemaju tako jaku opciju kao prije

Mislim da ce potrajati to za Vitez, ali da ce brojka biti mnogo manja Hrvata nego sto i crkva govori vec sad na popisu 2013.Ne vjerujem da cemo 2016, a sumnjam da cemo i 2021 imati vecinu ovdje.Mozda negdje u iducoj deceniji, ipak jos je rano pricati, ne zna se kakve ce biti migracije ovdje
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 28 okt 2012 18:48

evo kad smo dobili nacelnika mozda ima sanse i da se zavrsi ona munara sto joj viri armatura na ulazu u Vitez..poslije onog katolickog groblja na brdu desno..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 okt 2012 20:43

tim da su Bosnjaci jaci na selima,jer opcina ima 34 naseljena popisna mjesta od kojih su Bosnjaci vecina u 16,s tim da vise nisu vecina u samom Vitezu,a ni hrvati nisu vise vecina na Preocici.
Ljubić.Ovo je drzala Armija Bih.Relativna Srpska vecina, sad ce biti apsolutna vecina Bosnjaka
Počulica.Ovo je drzala Armija Bih.Relativna Hrvatska vecina, sad ce biti apsolutna vecina Bosnjaka
Preocica je bila skoro 100% Bosnjacko naselje na popisu 1991, ti si mislio na Poculicu, shvacam gdje zabuna

Tolovići.Ovo je drzala Armija Bih.Relativna Srpska vecina, sad ce biti apsolutna vecina Bosnjaka

I ovo naselje bi mogli da mi izgubimo.Drzao ga je Hvo

Gaćice 264 Hrvata i 325 Bosnjaka

Mi cemo po svojoj prilici izgubiti Gaćice i Vitez

Dobiti Ljubic, Poculicu i Tolovice

-2/+3

Nas bilans ce biti + 1

:what:
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 29 okt 2012 10:51

Kako je danas u Ahmicima? Jel jos uvijek nase selo?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 okt 2012 12:28

Jeste

marli
Član

Post Postao/la marli » 29 okt 2012 16:39

Misliš da može načelnik da utiče na dozvolu za izgradnju munare? Ja se iskreno nadam.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 29 okt 2012 16:45

marli je napisao/la:Misliš da može načelnik da utiče na dozvolu za izgradnju munare? Ja se iskreno nadam.
Sumnjam, osim u slučaju iznimno sretnog spleta okolnosti.

Naime, ovaj bošnjak-načelnik je marioneta nekoliko lokalnih hrvatskih tajkuna.

Jedina prednost od njegovog imenovanja je samo na formalnom nivou

tj. da je bošnjak i da nije hrvat, ali ja iskreno govoreći sumnjam

i u kakve koristi od njega za bošnjake Viteza.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 29 okt 2012 16:52

Bit ce neke koristi. Ipak on ima odredene ovlasti i moze usmjeriti odredena sredstva u nasa sela ili naselja.
Imenovat ce svoju ekipu i moze omoguciti da se u lokalnoj administraciji zaposle neki nasi ljudi,
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 okt 2012 16:59

Postoji nesto sto se zove PSIHOLOSKI Aspekt

Srebrenica je prije 15 godina imala 100% Srba osnovaca u skolama.Njih preko 1000

Ove godine prvi put imas vise Bosnjaka u osnovnim skolama nego Srba.Ljudi gledaju mnogi u tu nacionalnost iako i on sama je IKEBANA.Sluzi tu za ukras, ali znas kako je.Cetnik ne gleda u to, on nije previse pismen

Vidi da imas ''baliju'' zadnjih 15 godina, pa ce vise iseljavati.Ove 4 godine katolik prvi put dole vidi naseg nacelnika, pa mu je to cudno.Mislim za Vitez.I onda imas sta?Imas jaku psiholosku prednost nad protivnikom, koju ako iskoristis mozes i da budes neku korist od nje

Veca migracija katolika dolazi.Vitez ce biti nas kad mi budemo imali vecinu u opcinskom vijecu, onda je kraj price za njih
:fes:

marli
Član

Post Postao/la marli » 29 okt 2012 17:31

Bitno je da imamo jaka sela oko Viteza, j... grad ako nemaš sela oko grada (Banjaluka, Orašje, Bijeljina-sa izuzetkom Janje). A oko Viteza stvarno imamo dosta sela, pa i fin dio grada, a sada i načelnika :fes: Što drina kaže, može i kojeg našeg čovjeka uposliti u opštini-svako radno mjesto je nama Bošnjacima bitno.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 29 okt 2012 18:43

Njih udaljava nasa prisutnost,ne znam sto pa oni su nas klali pa nas se tako boje i bjeze a vjerujem niko im od Bosnjaka ne prijeti fizickim zlom.Zato doseljavati se na sto bitnije prostore Mostar-Brcko-Vitez-Srebrenica-Bratunac-Zvornik-Doboj ako tu razbijemo a u vecini navedenih smo pred pobjedom uticace na ostala mjesta :zastava:

Drina
Član

Reportaže

Post Postao/la Drina » 03 nov 2012 07:07

Kao što i sam naslov kaže. Reportaže o mjestima i ljudima u Bosni.

Prva o Glamoču. Sve djeluje pusto i napusteno. A ogroman prostor
.
Niti vide, niti ih ko vidi
U 21.vijeku, pojedina mjesta u Bosni i Hercegovini su bez struje. U selima oko Glamoča povratnici žive uz svijeću, a tokom cijele godine lože vatru. Ne mogu upaliti radio ili televiziju, namirnice ne mogu spremiti u frižider. Opština im ne može pomoći, jer nema novca, a više nivoe vlasti ovi ljudi ne zanimaju. Autorka: Andrea Pavić
http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24747207.html

Jack
Administrator

Re: Reportaže

Post Postao/la Jack » 03 nov 2012 23:54

Oko 400 km2 Glamockog prostora je skroz nenaseljeno.I mnoga sela se prazne
Isto tako je i za Grahovo, koje je skroz puklo

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 07 nov 2012 06:34

Bio sam neki dan u Istocnoj Bosni, Gorazde, Rogatica, Visegrad, Kopaci, Ustipraca itd..

Visegrad je danas betinja, sablasno izgleda. Nema djece na ulicama, narod nekako siromasno obucen, glavni i mislim jedini hotel u gradu kod mosta Mehmed pase ne radi. Tj. nije u funkciji. Nema covjek gdje popit kafu i pojest nesto kako treba. Stvarno tuga. Postoji hifa petrol u gradu Visegradu. Onaj andric grad sto gradi nemanja i nije nesto. Dio tog "grada" je na nasipu, a Drina je jaka tako da nebi im bio u kozi.. Uglavnom puno je price i propagande o turizmu u Visegradu itd, ali toga nema ni na mapi. Nema se sta vidjeti danas. Osim mosta i Drine. A prica u medijima je daleko bolja i prica se o nekom turizmu.. :what:

Radnje ne rade, nema robe, nema ko da kupuje tu robu. Postoji neki spomenik srpskim "braniocima" u centru grada kod jednog kafica. Obnovljene su 2 dzamije u gradu, ona drvena i jos jedna. U Medjedji je obnovljena dzamija, to je na putu za Visegrad. Obnovljene su i neke kuce i cini mi se jedna dzamija na brdima prema Visegradu, kad se ide. Nezz da li iko u tim brdima danas zivi. Nekako je podaleko i visoko..

Rogatica je isto sablasna. Obnovljene dvije dzamije , jedna na ulazu u Rogaticu i jedna u gradu. Ima malo djece u parkovima, ali nista posebno. Ima nekih pogona ali izgleda da to nista ne radi. Dosta poruseno izgleda i neobnovljeno. Ima neki spomenik srpskim "braniocima" isto u Rogatici. Dosta dug "grad". Uglavnom primjetno raseljavanje stanovnistva.

Kopaci ili ti ga Novo Gorazde slijedi, postoji jedna velika fina dzamija na ulazu u Kopace. A na ulazu iz pravca Gorazda na samoj entitetskoj liniji postoji crkva i groblje pravoslavno. Steta sto Kopaci nisu u federaciji..Jako su blizu Gorazda. Postoje isto neki pogoni , al nezz jesu li u funkciji i da li to ista radi. Onako fino naselje u cjelini. Dosta plodno izgleda.

Dolazim u herojski grad Gorazde, i cudim se i ne mogu da se nacudim bošnjackom otporu ovdje. Ljudi koji su odbranili Gorazde su ne heroji nego jos vise od toga. Svaka im cast. Gradi se park , trotoari se asfaltiraju, Turci grade, grade se neke zgrade za izbjeglice. Namjerava se graditi Islamski centar. To sve zahvaljujuci Turskoj. Uglavnom Gorazde malo bolje izgleda ali opet dosta neizgradjeno, nesredjeno itd. Moze ovo puno bolje. Bitno je ostaviti pare nasima, tako sam ja i moja ekipa ostavili dobru lovu u Gorazdu. Da malo poboljsamo ekonomiju. Postoji interex u Gorazdu. Planira se obnova mosta rahmetli Alije Izetbegovica, ali mislim da je to sve na dugom stapu. Brza cesta Sarajevo - Gorazde je jako neophodna, ali izgleda nista od toga jos zadugo. Dugo se putuje do Gorazda zaista. :|

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 07 nov 2012 14:42

Kako bi bilo dobro preuzeti Kopace. :what:
Ne ocekujem previse od Visegrada, dzamije su u dobroj mjeri obnovljene, ali naroda nema.. :cry:

Nema ni srbalja.. Sve se raseli. Al zanimljivo postoji hifa petrol. I jedina bosanska zastava je na toj benzinskoj pumpi. Sve okolo su zastave genocidne, sto pored mosta , sto u gradu..

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 07 nov 2012 15:47

Ma pusto je u tom kraju. Nisam bio u Visegradu ali jesam u Foci a to je veci grad. U Foci se osjeti pustos i bijeda onda mogu zamisliti kakav je Visegrad. Odnos umrli rodeni je 4 prema 1 tamo. Dodaj i migracije i to je 6-7 prema 1.

Visegrad i prije rata nije imao velikih sela a danas ih nema nikako. A i sam grad je vise povece naselje nego grad.
Price o turizmu su nebuloze. Oni koji pricaju o tome nemaju pojma sta sve treba da se zivi od turizma.

Slozio bih se za Kopace. Prava steta da i to nije ugurano u BPK. Isto kao i Trnovo.

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 07 nov 2012 17:29

amkos je napisao/la:Kako bi bilo dobro preuzeti Kopace.
Dragi Amkos, u Kopačima je i danas bošnjačka većina.
Prema izborima 2012 i prebrojanim glasovima ukupno u Kopačima:
- Bošnjaci 313
- srbi 285

KOPAČI 1
Ukupan broj glasača: 484
Ukupno važećih glasova: 356
Ukupno nevažećih glasova: 15
Bosnjaci: 161 (SDA-SBIH 96, SDP 32, SBB 21, LDS 12)
srbi: 195 (SDS 101, PDP 26, SNSD 26, Radikali 22, DNS 12, NSRZB-Dragan Sekaric 5, Čavić 3)

KOPAČI 2
Ukupan broj glasača: 373
Ukupno važećih glasova: 242
Ukupno nevažećih glasova: 6
Bosnjaci: 152 (SDA-SBIH 64, LDS 52, SDP 29, SBB 7)
srbi: 90 (SDS 46, SNSD 14, Radikali 10, DNS 8, PDP 7, NSRZB-Dragan Sekarić 5)

Problem je što se srpska većina stvara preko Ustiprače (koja ima 20% povratnika Bošnjaka),
regiona Zidina (koji ima stanovnika gotovo kao i sami Kopači, ali tek 14% Bošnjaka povratnika) i
istočni region Potkozare (koji ima tek 11% Bošnjaka povratnika).

Prije par mjeseci sam zijaretio bošnjačko Čajniče, te sam u Donjoj Potkozari primijetio školu i
par dječaka da šutaju loptu. To je sve mladosti što sam vidio. Potkozara, ali Gornja, bila je prije
srpske agresije bošnjačka, ali s mnogo manje stanovnika nego Donja Potkozara.

Drugi problem je što mnogi prijeratni stanovnici naselja koja danas pripadaju Novom Goraždu
imaju identifikacione dokumente u BPK, jer se liječe u Goraždu, dobijaju višu federalnu penziju,
a tamo salju i djecu u školu. To bi se uz jednu dobru kampanju iz Bosansko-podrinjskog kantona
moglo riješiti, ali do danas niti je bilo inicijative niti novčane podrške iz FBiH ili recimo KS.

Izgleda da ce prije srbi iseliti odavde nego što se Bošnjaci vrate svojim kućama.
Prespavat ćemo dobru šansu... :spavanje:

Goražde noću:
slika

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 07 nov 2012 18:02

Razum je napisao/la: Prije par mjeseci sam zijaretio bošnjačko Čajniče, te sam u Donjoj Potkozari primijetio školu i
par dječaka da šutaju loptu. To je sve mladosti što sam vidio. Potkozara, ali Gornja, bila je prije
srpske agresije bošnjačka, ali s mnogo manje stanovnika nego Donja Potkozara.
Da ne pričam gluposti evo i potvrde iz neprijateljskih redova.

Naime, srbijanska Politika 1. februara 2009. piše o novogoraždanskoj školi u Potkozari i tvrdi da tamo
ima samo osam (8) srpskih đaka. Nekad ih je bilo deset, ali su dva Bošnjaka - kada im je zabranjeno
učenje bosanskog jezika - odlučila putovati u osnovnu školu u grad Goražde, pri tom prolazeći
pored škole u Potkozari. Toliko o srpskom nacizmu.

Škola sa samo osam đaka

"U Potkozari je danas samo osam učenika. To su srpska djeca. Bila su i dva Bošnjaka, u prvom razredu.
Predstavnici međunarodne zajednice došli su vidjeti kako pod istim krovom sriču prva slova zajedno Srbin
i Bošnjak. Malo kasnije sve je krenulo drugim tokom. Kada su čuli da će se učiti srpski jezik, Bošnjaka
više nije bilo u školi. Napustili su svoje vršnjake i danas svakodnevno autobusom prolaze kroz Potkozaru
kako bi pohađali nastavu u Goraždu na teritoriji Federacije BiH. Politika ne da da djeca budu zajedno
iako svi stanuju u Potkozari, razočarano će učo Nedeljko."

Ova ugrožena djeca, kojima se zabranjuje njihov bosanski jezik, heroji su otpora srpskom nacizmu i bilo
bi lijepo obradovati ih vrijednim poklonima. Ta dječica su svjetlo koje bi trebalo prosvijetliti mnoge mračne
umove - od Beograda do Sarajeva. :respekt:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 07 nov 2012 18:24

Hvala Razum za informacije za Kopace.
Steta za Ustipracu sto kvari prosjek.

Odgovorite